Skip to main content

ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΝΕΠΑΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΑΝΓΚ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΙΤΖΙ Μαιος 2023 απο 3390

16 ΗΜΕΡΕΣ    9 – 24 Μαΐου 2023

Αεροπορική μετάβαση από/προς Ποκάρα - Τζομσόμ!

Ένα πραγματικά πλούσιο πρόγραμμα με πεζοπορίες αλλά και οδικές διαδρομές στο Μαστάνγκ με 3 άτομα ανά τζιπ!!!

 

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

  • Food tour και βόλτα με ποδήλατα rikshhaw στο ιστορικό κέντρο της Κατμαντού
  • Η θέα στην κοιλάδα του ποταμού Kali Ghandaki στο Mustang από το πέρασμα Dajong La για να απολαύσουμε το βαθύτερο σημείο στα 7.000μ.
  • Το πέρασμα Nyi LA 4.020μ. και ο οικισμός Samar με την εκπληκτική θέα στην οροσειρά Annapurna και Daulagiri
  • Επίσκεψη στο Chilling με το διάσημο θιβετιανό μοναστήρι και διαμονή στην παλιά πρωτεύουσα του Mustang την αυθεντική Charang με το παλάτι των βασιλέων και τη βουδιστική βιβλιοθήκη
  • Επίσκεψη στο μοναδικό μοναστήρι Ghar Gumba και στο Ranchung - Chungsi που βρίσκονται αριστοτεχνικά λαξευμένα σε κάθετους πανύψηλους βράχους
  • Οι διάσημες πεζοπορίες στο κόκκινο φαράγγι Dhakmar και το πέρασμα Chogo La που σας προσκαλούμε να τις διανύσετε μαζί μας
  • Ξενάγηση στην πρωτεύουσα του Mustang, Lo Manthang και χρόνος να απολαύσουμε της εκδηλώσεις του φεστιβάλ Tiji
  • Επίσκεψη στο Thinkgar που βρίσκεται το θερινό ανάκτορο της πρώην βασιλικής οικογένειας
  • Επίσκεψη στο Choser, στα διάσημα "Σπήλαια του Ουρανού" Shija Jhong και τις βουδιστικές σχολές Garphu και Niphu
  • Μετάβαση στο πέρασμα Kora LA 4.660 μ. στα σύνορα Mustang - Θιβέτ ή Νεπάλ - Κίνα
  • Διαμονή στη Ρανιπαουβα για να απολαύσουμε τον μοναδικό ινδουιστικό ναό Muktinath
  • Επίσκεψη στο Eco museum στο Τζομσόμ με τα σπάνια ευρήματα του Mustang

 

Ημέρα 1η (09/05): Αθήνα – Κατμαντού

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Κατμαντού μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

Ημέρα 2η (10/05): Κατμαντού

Άφιξη στην Κατμαντού, μια πόλη με 2 εκατ. κατοίκους, που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ομώνυμης κοιλάδας, έχοντας προ πολλού ενώσει τα πάλαι ποτέ βασίλεια της περιοχής. Εδώ, στις παρυφές των Ιμαλαΐων συναντιόνται δύο κόσμοι, οι ινδουιστές με τα φυλετικά χαρακτηριστικά της υποηπείρου και οι βουδιστές της Σινομογγολικής φυλής, δημιουργώντας ένα γοητευτικό και συνάμα μοναδικό κράμα ανθρώπινου τύπου, που συναρπάζει από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη. Θα επισκεφθούμε την καρδιά της παλιάς πόλης και την υπέροχη βασιλική πλατεία Durbar Square. Οι εκπληκτικής αρχιτεκτονικής ναοί, τα κτήρια - κοσμήματα με τις περίτεχνες ξυλόγλυπτες εισόδους και παράθυρα δικαιολογούν την επιλογή της Unesco, η οποία έθεσε υπό την προστασία της ολόκληρο το οικιστικό σύμπλεγμα της Βασιλικής Πλατείας. Θα επισκεφθούμε το παλάτι, κατοικία των πρώην Βασιλέων της χώρας και θα συνεχίσουμε με τον ναό της ζωντανής θεάς Κουμάρι, το Kumari Chowk. Πίσω από έναν επιχρυσωμένο κλωβό, μας υποδέχεται ένα νεαρό κορίτσι που επιλέχθηκε μέσω μιας αρχαίας και μυστικιστικής διαδικασίας να ενσαρκώσει την παντοδύναμη θεά Durga!!

Συνεχίζουμε την εξερεύνησή μας στην παλιά πόλη με ένα 2ωρο περιπατητικό food tour για να δοκιμάσουμε παραδοσιακά εδέσματα στα καλύτερα στέκια που αγαπούν οι ντόπιοι αλλά και οι περισσότεροι επισκέπτες της πόλης. Αυθεντική νεπαλέζικη Samosa, momos, το εθνικό πιάτο Dhido, αλλά και επιδόρπια sel roti και yomari είναι μόνο μερικές από τις παραδοσιακές γεύσεις που θα ολοκληρώσουν την γευσιγνωσία της ημέρας. Η περιπέτεια συνεχίζεται με τα ποδήλατα rikshhaw που θα διασχίσουμε πολύβουες αγορές και στενά δρομάκια στο κέντρο του Ταμέλ, για να αφουγκραστούμε και να καταγράψουμε σκηνές από μια άλλη εποχή. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα και ψώνια. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 3η (11/05): Κατμαντού

Ξεκινάμε τη μέρα μας με την επίσκεψη στη Στούπα Swayambunath του 5ου αι. στολισμένη με πολύχρωμες σημαίες προσευχής, ενώ τα ζωγραφισμένα μάτια του Βούδα παρακολουθούν αδιάλειπτα όσους ανεβαίνουν τα πέτρινα σκαλιά. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και η θέα προς την Κατμαντού κόβει την ανάσα. Αποτελεί ίσως το πιο αναγνωρίσιμο ιερό σημείο της βουδιστικής παράδοσης της περιοχής με εντονότατα στοιχεία ινδουιστικής τέχνης και παράδοσης. Συνεχίζουμε με τη βουδιστική Στούπα Botnath, που αποθανάτισε ο Μπερτολούτσι στο αριστούργημα του "ο Μικρός Βούδας". Ορόσημο και κέντρο του Θιβετιανού βουδισμού στο Νεπάλ, η ατμόσφαιρα γύρω από τη Στούπα έχει τη δύναμη που καθηλώνει: Πιστοί προσεύχονται με κατάνυξη κρατώντας βουδιστικά mala, μυρωδιές παντού από φασκόμηλο που καίγεται και βουδιστικοί ύμνοι του Θιβέτ που ηχούν και συναρπάζουν. Θα γνωρίσουμε την παραδοσιακή τέχνη της ταντρικής ζωγραφικής Thanka και θα μυηθούμε στα μυστικά της θεραπείας των healing bawls, όπως μόνο οι δάσκαλοι του βουδισμού μπορούν να μας μεταφέρουν. Σειρά έχει ο ινδουιστικός ναός Pasupatinath, ο ιερότερος στο Νεπάλ και αφιερωμένος στο θεό Σίβα. Βρίσκεται χτισμένος στις όχθες του ιερού ποταμού Bagmati, στα ghats του οποίου θα παρακολουθήσουμε το συγκλονιστικό θέαμα της καύσης των νεκρών. Ιερείς Sadhu περιμένουν να μας δώσουν τις ευλογίες τους και αδιαμφισβήτητα οι σκηνές που εκτυλίσσονται μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του ταξιδιώτη.

 

Ημέρα 4η (12/05): Κατμαντού - Ποκάρα

Πρωινή αναχώρηση για την Ποκάρα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ, γνωστή για την ζωντανή ατμόσφαιρα και τις φυσιολατρικές δραστηριότητες που προσφέρει. Άφιξη και απογευματινή βαρκάδα στην λίμνη Πέβα, όπου με παραδοσιακά πλοιάριο θα επισκεφθούμε το νησί με το ιερό του θεού Βισνού στο κέντρο της λίμνης. Άφιξη στο ξενοδοχείο και προετοιμασία για την συνέχεια του ταξιδιού μας στο Mustang. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 5η (13/05): Ποκάρα - Τζομσόμ - Καγκμπένι (Υψ. 2.804 μ.)

Πρωινή πτήση για το Τζομσόμ, την πόλη με το μοναδικό αεροδρόμιο στη νότια πλευρά του Mustang. Άφιξη και αναχώρηση με jeep για το παραδοσιακό χωριό Kagbeni. Τα στενά παραδοσιακά δρομάκια, οι κατοικίες με τα ξυλόγλυπτα μπαλκόνια και παράθυρα και οι γυναίκες με τις τοπικές ενδυμασίες και κοσμήματα μας επιβεβαιώνουν ότι φτάσαμε σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη. Άφιξη στο κατάλυμά μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

Σημείωση: Σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης λόγω καιρικών συνθηκών, η διαδρομή θα πραγματοποιηθεί με jeep SUV 3 επιβαίνοντες στο κάθε ένα.

 

Ημέρα 6η (14/05): Καγκμπένι - Λο Γκάμι (Υψ. 3.520 μ.)

Χρόνος ελεύθερος για να περπατήσουμε στο κέντρο του χωριού με τα μικροσκοπικά καταστήματα και τα χαρακτηριστικά σουβενίρ. Αφού ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για την είσοδό μας στην περιοχή περιορισμένης πρόσβασης του Mustang ξεκινάμε με πρώτο σταθμό τα περάσματα Taklam La και Dajong La που προσφέρουν εντυπωσιακή θέα στην κοιλάδα του ποταμού Kali Gandaki, συνώνυμο της ζωής της λαογραφίας σε όλο το Mustang. Συνεχίζουμε ως τον οικισμό Samar από όπου η θέα στην οροσειρά Nilgiri και Annapurna είναι μοναδική! Επόμενος σταθμός το γειτονικό σπήλαιο και μοναστήρι Ranchung - Chungsi με τη μοναδική αρχιτεκτονική και παράδοση στον βουδισμό του Mustang που καθηλώνει. Συνεχίζουμε ως τον οικισμό Syangpoche, γνωστό για τα βουδιστικά chorten και το μοναδικό πέρασμα Yamda La. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας προς το Lo Ghami, θα επισκεφθούμε έναν ακόμα οικισμό το Ghiling, γνωστό για το θιβετιανό μοναστήρι και τη μοναδική διάλεκτο που οι τελευταίοι κάτοικοι της φυλής Gurung συνεχίζουν να μιλούν ως σήμερα. Ένα από τα εντυπωσιακότερα περάσματα στο Mustang είναι το Nyi La pass στα 4.020 μ. όπου προσφέρει μαγευτική θέα προς την οροσειρά Annapurna και Nilgiri. Άφιξη στο Lo Ghami, ένα από τα ομορφότερα χωριά του Mustang κατασκευασμένο στην συμβολή των ποταμών Naktang και Ghopang με την υπέροχη αυθεντική ατμόσφαιρα, σκαρφαλωμένο στα 3.520 μ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 7η (15/05): Λο Γκάμι - Ντακμάρ - Τσαράνγκ (Υψ. 3.575 μ.)

Πρωινή επίσκεψη στο μοναστήρι του Λο Γκάμι, όπου οι τελετές και οι προσευχές των μοναχών ακολουθούν ως σήμερα τα αρχαία θιβετιανά πρότυπα. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα στο χωριό, όπου η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οι στέγες και οι είσοδοι των κατοικιών μάς μεταφέρουν σε άλλους αιώνες. Αναχώρηση και πρώτος σταθμός της ημέρας ο μεγαλύτερος τοίχος προσευχής Mani στο Mustang με ανάγλυφο το mantra Um Mani Patme Um. Σημείο ξεκούρασης και διαλογισμού των πιστών και των μοναχών για χιλιάδες χρόνια. Επόμενη στάση μας, η είσοδος στο πιο εντυπωσιακό φαράγγι του Mustang το Dhakmar. Κόκκινοι βράχοι, σμιλευμένοι στο χρόνο, με εντυπωσιακά σχέδια που αντανακλούν στο φως.

Ένα απόκοσμο, γυμνό τοπίο που στιγματίζει τις εσχατιές του Mustang και μένει ανεξίτηλο στη μνήμη του ταξιδιώτη. Συγχρόνως και ένα από τα ομορφότερα σημεία της πεζοπορίας στο Mustang που ανεπιφύλακτα σας προτείνουμε να περπατήσετε μαζί μας! Πάντα υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης ως το Charang με τα jeep… η επιλογή δική σας! Άφιξη στο Charang, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 8η (16/05): Τσαράνγκ - Γκαρ Γκούμπα - Λο Ματάνγκ ( Υψ. 3.840μ.)

Το Charang, η παλιά πρωτεύουσα του βασιλείου Λο διατηρεί ακόμα ανέπαφη στο πέρασμα του χρόνου την βασιλική βιβλιοθήκη και μέρος των Παλαιών ανακτόρων, με βουδιστικές Βέδες και σπάνια αντικείμενα θιβετιανής τέχνης. Το μοναστήρι της βουδιστικής σέκτας Gelup από τον 14ο αι. βρίσκεται σφηνωμένο σε έναν απόκρημνο βράχο στο ανατολικό άκρο του χωριού, ατενίζοντας το φαράγγι του ποταμού Thulung. Αναχώρηση από το Charang και επίσκεψη στο μοναστήρι Ghar Gumba στα 3.920μ. όπου γεννήθηκε ο δάσκαλος του βουδισμού Ngari Panchen Riponche. Το μοναστήρι είναι ένα από τα παλαιότερα της βουδιστικής σέκτας Nyingma στο βασίλειο του Mustang, με αριστοτεχνική διακόσμηση από τα σπάνια αγαλματίδια Padmasambhava. Εδώ αρχίζει μια από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές στο Mustang, που διασχίζει το πέρασμα Chogo La (4.280 μ.) και καταλήγει στην πρωτεύουσα Λο Ματάνγκ. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να την πραγματοποιήσετε μαζί μας! Εναλλακτικά, η διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα jeep μέσω του περάσματος Lo La (3.960μ.) Η άφιξη στο Λο Ματάνγκ μοιάζει ταξίδι με τη μηχανή του χρόνου... μόλις μας προσγείωσε τρεις αιώνες πριν! Οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Tiji μόλις άρχισαν! Το απόγευμα χρόνος για να επισκεφθούμε τις τελετές της πρώτης μέρας, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 9η (17/05): Ξενάγηση Λο Ματανγκ - Φεστιβάλ Tiji

Πρωινή ξενάγηση στην πρωτεύουσα του Mustang, Lo Manthang. Ιδρύθηκε τον 13ο αι. από τον πρώτο βασιλιά Amad Pal Bitta της δυναστείας Lo Gyalpo με καταγωγή από το Θιβέτ. Τα τείχη της πόλης, το επιβλητικό ανάκτορο αλλά και τα τρία βασιλικά μοναστήρια αποτελούν αρχιτεκτονικά κοσμήματα που δικαίως κατατάσσονται στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Unesco. Ο σεισμός του 2015 μετέτρεψε σε ερείπια αρκετά από τα κτίρια της πόλης και οι εργασίες ακόμη συνεχίζονται για να αποκατασταθούν οι μνήμες και οι ζημιές. Η πλατεία των ανακτόρων, εδώ που διεξάγονται όλες οι τελετές του φεστιβάλ είναι πόλος έλξης αλλά και στόχος για τον φωτογραφικό φακό! Στην ανατολική πλευρά βρίσκεται η άλλοτε επίσημη κατοικία των βασιλέων ως το 2008, αφού τότε ο τελευταίος βασιλιάς Jigme Dorje Palbar Bista αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία στη νέα κυβέρνηση του Νεπάλ. Πέθανε το 2016 και μαζί του πέρασε στην ιστορία η δυναστεία των Lo Gyalpo του Mustang, ένα από τα πιο μυστικιστικά βασίλεια των Ιμαλαΐων! Εσωτερικά, το ανάκτορο είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες του ταντρικού βουδισμού, ενώ στα εκθέματα περιλαμβάνονται επιγραφές και ιερά κείμενα από τον 17 αι. Περιβάλλεται από προστατευτικά τείχη και 12 chorten, έχει 4 επίπεδα και 9 γωνίες, αδιαμφισβήτητα ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα για τον 14ο αι. που κατασκευάστηκε!

Το μοναστήρι Jampa Lakhang, παραπλεύρως του ανακτόρου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τις τοιχογραφίες - Mandala σε τρισδιάστατη μορφή και το άγαλμα του Budha Maitreya ύψους 15μ. κόβει την ανάσα! Στο Thupchen Gompa θα θαυμάσουμε μερικά από τα αρχαιότερα μπρούτζινα και χρυσά αγάλματα με τις μορφές του Avalokiteswara, Vairocana και Guru Riponche. Το μοναστήρι Choedhe της βουδιστικής σέκτας Sakya είναι το σημαντικότερο στο Lo Manthang, αφού οι 65 μοναχοί της πόλης διαμένουν εκεί και είναι εκείνοι που διοργανώνουν κάθε χρόνο το φεστιβάλ Tiji.

Στον κεντρικό χώρο προσευχής, τοιχογραφίες του ιερού πνεύματος Mahakala εντυπωσιάζουν! Χρόνος ελεύθερος για να απολαύσουμε την πιο λαμπρή και εορταστική μέρα του φεστιβάλ. Οι χοροί με τις μάσκες Tempa Chirim αρχίζουν το μεσημέρι και μας παρασύρουν στο θρύλο του Dorjee Sonnu που κυνήγησε και εκδίωξε τον δαίμονα Man Tam Ru μακριά από το Mustang. Μοναχοί, πολίτες και απόγονοι της βασιλικής οικογένειας συμμετέχουν στα δρώμενα δημιουργώντας ένα θέαμα πολύχρωμο και συγχρόνως εκστατικό! Tiji είναι συντομογραφία της έκφρασης "Προσευχή για την Παγκόσμια Ειρήνη" και ήρθε ίσως η ώρα να συντονιστούμε με την πνευματικότητα που επιτάσσει η στιγμή. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 10η (18/05): Λο Ματάνγκ - Κόρα Λα- Τσοζέρ "Σπήλαια του Ουρανού"- Τινγκάλ -Λο Ματάνγκ

Πρωινή εξόρμηση μέχρι τα σύνορα του Νεπάλ με την Κίνα, το γνωστό πέρασμα Kora LA στα 4.660μ. υψόμετρο. Ένα από τα σημαντικότερα μονοπάτια στο "Δρόμο του Αλατιού" που σήμερα κατασκευάζεται η οδός ΚΑ32 στο χαμηλότερο οδικό πέρασμα ανάμεσα στην οροσειρά των Ιμαλαΐων αισιοδοξώντας να συνδέσει την Κίνα με την υποήπειρο. Το τοπίο απόκοσμο, εξωπραγματικό, υποδέχεται τους "τυχερούς" Θιβετιανούς πρόσφυγες στο Mustang με χαμόγελο και μια ανάσα ελευθερίας! Επιστροφή στο Chosar για να επισκεφθούμε τα διάσημα "Σπήλαια του Ουρανού", ένα θαύμα αρχιτεκτονικής και ανθρώπινης πίστης. Περισσότερα από 10 χιλιάδες σπήλαια έχουν εντοπιστεί από τη δεκαετία του 1990 στο upper Mustang σκαμμένα σε απότομους κάθετους βράχους, να αγναντεύουν από ψηλά την κοιλάδα του ποταμού Kali Ghandaki. Οι υποθέσεις για τη χρήση τους πολλές και η αρχαιολογική σκαπάνη δίνει συνεχώς όλο και περισσότερες πληροφορίες. Οικιστικά συγκροτήματα, μοναστήρια και ερημητήρια βουδιστών μοναχών, τα παλαιότερα ανάγονται στην 1η χιλιετία π.Χ.

Το Shija Jhong το γνωστότερο από όλα τα σπήλαια είναι σκαμμένο σε 5 επίπεδα, με 40 και πλέον δωμάτια, αποθηκευτικούς χώρους και απομεινάρια από υπέροχες τοιχογραφίες! Λείψανα ημι-ταρυχευμένων νεκρών και σκελετοί από τον 10ο μ.Χ. αι. ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό του, δίνοντας πληροφορίες για έναν ξεχασμένο τρόπο ζωής που ακόμα έχουμε πολλά να μάθουμε.

Συνεχίζουμε με την επίσκεψή μας στα διάσημα μοναστήρια - βουδιστικά σχολεία Garphu και Niphu, που η χαρακτηριστική διακόσμηση με τις κάθετες γραμμές στην πρόσοψή τους είναι το σήμα κατατεθέν του Lo Manthang. Τέλος, θα επισκεφθούμε τον οικισμό του Thinkgar που βρίσκεται η θερινή κατοικία της πρώην βασιλικής οικογένειας. Η θέα του ανακτόρου από το Phuwa Gaon θυμίζει την Ποτάλα στη Λάσα του Θιβέτ. Επιστροφή στο Lo Manthang το μεσημέρι για να παρακολουθήσουμε τις τελετές και τη λήξη του φεστιβάλ Tiji Δείπνο και διανυκτέρευση.

Σημείωση: Η σειρά των επισκέψεων μπορεί να μεταβληθεί, προκειμένου να ακολουθήσουμε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας στα αξιοθέατα και να μην παραλείψουμε τις τελετές του Φεστιβάλ.

 

Ημέρα 11η (19/05): Λο Ματάνγκ - Τσέλε - Τσουσάνγκ - Ρανιπούβα (Ναός Μουκτινάθ Υψ. 3.760 μ.)

Νωρίς το πρωί αναχώρηση για τον γραφικό οικισμό Chele, γνωστό για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και τα πεντανόστιμα momos. Συνεχίζουμε για το Chusang χτισμένο στις όχθες του Kali Ghandaki και κεντρικό πέρασμα μεταξύ upper και lower Mustang. Άφιξη στη Ranipauwa και επίσκεψη στον ινδουιστικό ναό Muktinath αφιερωμένο στο θεό Vishnu. Ο μόνος από τους 108 ιερούς ναούς Divya Desam που βρίσκεται εκτός Ινδίας σε έδαφος του lower Mustang και σε υψόμετρο 3.800μ., στη σκιά του περάσματος Thorong La. Η κυκλική κατασκευή του ναού περιβάλλεται από 108 πηγές ιερών υδάτων που θεωρείται ότι ξεπλένουν και τις χειρότερες αμαρτίες των ψυχών! Οι βουδιστές ονομάζουν την περιοχή Chumig Gyasa που σημαίνει "εκατοντάδες νερά" και είναι ένα από τα 24 ιερά ταντρικά σημεία που προσφέρουν γαλήνη και συγχώρεση. Η θέα προς την Annapurna και το Daulagiri συναρπάζει! Ελεύθερος χρόνος για βόλτα, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 12η (20/05): Ρανιπούβα - Λίμνη Dhumba - Τζομσόμ (Υψ. 2.720 μ.)

Αναχώρηση για το Jomsom με ενδιάμεση στάση την λίμνη Dhumba που στα βαθυπράσινα νερά της αντικατοπτρίζονται οι κορυφές του Nilgiri και της Annapurna, δημιουργώντας εικόνες μαγικές!

Άφιξη στο Jomsom, την διοικητική πρωτεύουσα του Mustang και επίσκεψη στο Eco museum με σπάνια ευρήματα απολιθωμάτων και αντικείμενα από τα "Σπήλαια του Ουρανού". Ελεύθερος χρόνος για βόλτα, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 13η (21/05): Τζομσόμ - Ποκάρα

Πρωινή πτήση για την Ποκάρα, άφιξη και ξενάγηση στην πόλη. Θα επισκεφθούμε τους καταρράκτες Deva, την ιερή σπηλιά του θεού Shiva και τον ναό Μπιντεμπασάνι με το χαρακτηριστικό στυλ Σικάρα. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το κέντρο των προσφύγων Θιβετιανών που κατασκευάστηκε το 1964 και φιλοξενεί ιερά κειμήλια και έργα τέχνης του Θιβέτ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Σημείωση: Σε περίπτωση που η πτήση Τζομσόμ - Ποκάρα δεν πραγματοποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών, η διαδρομή θα γίνει με jeep και η ξενάγηση στην Ποκάρα θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα.

 

Ημέρα 14η (22/05): Ποκάρα – Κατμαντού

Επιστρέφουμε στην πρωτεύουσα Κατμαντού. Μια ομολογουμένως πολύωρη διαδρομή που περνάει μέσα από πάμπολλα χωριά στην κοιλάδα του ποταμού Trichuli με ατελείωτες εικόνες μιας καθημερινότητας που συναρπάζει. Άφιξη στην Κατμαντού, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 15η (23/05): Κατμαντού - Πατάν, Μπακταπούρ - Κατμαντού

Ολοήμερη ξενάγηση στην κοιλάδα της Κατμαντού και πρώτος σταθμός η ιστορική πόλη Bakhtapur ή "Η Πόλη των Αφοσιωμένων". Την βασιλική πλατεία κοσμούν ναοί και ανάκτορα του 17ου αι. με εξαιρετικά δείγματα ξυλογλυπτικής τέχνης. Η Bakhtapur γνωστή για τους αγγειοπλάστες και λιθοξόους την εποχή του 18 αι. που συνήθιζαν να εργάζονται στους δρόμους και τις κεντρικές πλατείες, δημιουργώντας έργα τέχνης υψηλής αισθητικής! Το σύμβολο της πόλης ο ναός Nyandapola υψώνεται σε πέντε επίπεδα και είναι ο ψηλότερος ναός σε όλο το Νεπάλ. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σε έξι μήνες το έτος 1702 από τον βασιλιά Bhupatinda Malla. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα και καφέ Himalayan Java πριν την αναχώρηση.

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στην Πατάν ή Lalitour που σημαίνει "Ωραία Πόλη". Παράδεισος των καλών τεχνών, γνωστή για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, φιλοξενεί τους καλύτερους τεχνίτες της κοιλάδας που κατέχουν την τέχνη επεξεργασίας του κεριού, με το οποίο κατασκευάζουν υπέροχα γλυπτά. Η βασιλική πλατεία με το παλιό παλάτι και τους ναούς αφιερωμένους στον Σίβα και τον Βισνού προσελκύει ντόπιους, μικροπωλητές και επισκέπτες δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Η επίσκεψή μας στο Νεπάλ θα κλείσει με δείπνο σε τοπικό εστιατόριο με παραδοσιακούς χορούς.

 

Ημέρα 16η (24/05): Κατμαντού - Αθήνα

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη στην Ελλάδα αυθημερόν.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  1. Οι διαδρομές πεζοπορίας που προτείνουμε στο Upper Mustang είναι οι πιο γνωστές και αγαπημένες στους πεζοπόρους και παρέχονται χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Θα έχουμε ήδη προσαρμοστεί στο υψόμετρο, για το οποίο πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές θα δοθούν πριν την αναχώρηση. Δεν χρειάζεται να δηλωθεί συμμετοχή για τις πεζοπορίες αφού η μετακίνηση θα είναι με jeep και οι διαδρομές συντονισμένες. Την ομάδα θα συνοδεύει έμπειρος οδηγός βουνού πιστοποιημένος από τις τοπικές αρχές του Mustang. Συνιστάται εξοπλισμός ορειβασίας.
  2. Τα καταλύματα στο Mustang είναι τοπικής διαβάθμισης και οι παροχές τους οι απόλυτα βασικές. Αναλυτικά πληροφορίες και πρακτική προετοιμασία πριν την αναχώρηση του ταξιδιού.

ΠΤΗΣΕΙΣ

ΗΜ/ΝΙΑ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΩΡΑ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΩΡΑ

ΑΦΙΞΗΣ

09/05

Αθήνα – Κωνσταντινούπολη

15.40

17.10

09/05

Κωνσταντινούπολη – Κατμαντού

20.20

06.00

24/05

Κατμαντού – Κωνσταντινούπολη

07.45

12.55

24/05

Κωνσταντινούπολη – Αθήνα

19.05

20.25

 

ΤΙΜΕΣ

Ταξίδι

Διατροφή

Αναχώρηση

Διαμονή

2κλινο

1κλινο

Φόροι

ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΝΕΠΑΛ

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΑΝΓΚ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΙΤΖΙ

16 ημέρες

HB

Ημιδιατροφή

9/5

4*sup

& 5*, 3*

3.390

+650

+990

 

Το ταξιδι  σας προσφέρει: 

  • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Πτήσεις με Turkish Airlines & εσωτερικές πτήσεις από/προς Ποκάρα – Τζόμσομ
  • Διαμονή σε επιλεγμένα 4*sup & 5* ξενοδοχεία. Τα καλυτέρα διαθέσιμα (απλά ξενοδοχεία) στο Μαστάνγκ
  • Ημιδιατροφή καθημερινά και πλήρη διατροφή στο Μαστάνγκ
  • Στο Μαστάνγκ η μετακίνηση γίνεται με JEEP (3 άτομα ανά τζιπ)
  • Μεταφορές, εκδρομές, πεζοπορίες, ξεναγήσεις όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
  • Ειδική άδεια εισόδου στο Upper Mustang (500 USD ανά άτομο)
  • Άδεια εισόδου TIMS και Annapurna Conservation Area
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης/Φ.Π.Α.
  • Έμπειρο Αρχηγό/Συνοδό του ταξιδιού: ΣΟΦΙΑ ΓΑΣΤΡΑ

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Ποτά/αναψυκτικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων/δείπνων.
  • Κόστος βίζας € 50, πληρωτέο στην Ελλάδα.

 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

  • Απαραίτητο το διαβατήριό σας με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημέρα εξόδου από τη χώρα προορισμού.