Skip to main content

Τουρκμενιστάν - Γιορτή Νοβρούζ Μάρτιος 2020 από 1299,00

Αναχωρήσεις : 19/3

8 ΗΜΕΡΕΣ

 1η ημέρα: Αθήνα – Πτήση για Άσγκαμπατ

 

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, γνωριμία με την ταξιδιωτική μας ομάδα, και το ταξίδι μας ξεκινά με την πτήση μας μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το Άσγκαμπατ, στο Τουρκμενιστάν, μία από τις πιο απομονωμένες και συνάμα αυθεντικές χώρες στον κόσμο!

2η ημέρα: Άσγκαμπατ (ξενάγηση)

 

Πρωινή άφιξη στο Άσγκαμπατ (Ashgabat), πρωτεύουσα και μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Τουρκμενιστάν. Άμεση εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας, ξεκούραση και στη συνέχεια ξενάγηση και πρώτη γνωριμία με την πόλη. 

Παρόλο που αυτή η περιοχή της Κεντρικής Ασίας έχει τεράστια ιστορία, η ίδια η πόλη είναι σχετικά νέα. Παντού στο Άσκαμπατ ξεχωρίζουν οι χαρακτηριστικές κατασκευές και διακοσμητικά από λευκό μάρμαρο, είναι μάλιστα τόσο πολλά που το 2013 το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ονόμασε την τουρκμένικη πρωτεύουσα «Η Λευκή Μαρμάρινη Πόλη» - πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα δούμε συγκεντρωμένα τόσο πολλά καλλιτεχνήματα και κτίρια από λευκό μάρμαρο, όσο εδώ.

Θα δούμε λοιπόν το Πάρκο και το Μνημείο της Ανεξαρτησίας, τη λεγόμενη Αψίδα της Ουδετερότητας, ένα μνημείο ύψους 75μ. με το περιστρεφόμενο χρυσό άγαλμα του πρώτου Τουρκμένου προέδρου, Τουρκμενμπασί. Στην πανοραμική μας ξενάγηση θα δούμε και το Αλέμ (Alem), το πολιτιστικό κέντρο του ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στον κόσμο ρόδα λούνα-παρκ, ύψους 47,6 μ. (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του βιβλίου Γκίνες).

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Halk Hakydasy, το μνημείο που φτιάχτηκε σε ανάμνηση όσων έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη του Γκεόκ Τεπέ, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και όσων χάθηκαν στο σεισμό του 1948 που χτύπησε το Άσκαμπατ. Θα δούμε ακόμα το πάρκο Ilham, το υπέροχο μνημείο των αλόγων Akhalteke, και  την εμπορική αγορά Gullistan γνωστή και ως Ρωσικό παζάρι. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Άσγκαμπατ (Εθνικό Μουσείο Ιστορίας) – Νίσα – Γιορτή Νοβρούζ – Άσγκαμπατ

 

Το πρωί θα δούμε το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας, που φιλοξενεί μια πραγματικά τεράστια συλλογή με πάνω από 500.000 εκθέματα αρχαιολογικού και εθνογραφικού ενδιαφέροντος. Βρισκόμαστε άλλωστε σε μία νευραλγική περιοχή της Κεντρικής Ασίας, όπου οι αρχαίοι Παρθιανοί δημιούργησαν έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της αρχαιότητας όσον αφορά την Κεντρική Ασία – ήταν μάλιστα εκείνοι που κατάφεραν να ανακόψουν την προς ανατολάς επέκταση των Ρωμαίων. Θα πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τη λάμψη της Παρθιανής αυτοκρατορίας με την επίσκεψή μας στην αρχαία Νίσα, την πρωτεύουσα των Παρθιανών, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2007. Θα συνεχίσουμε με επίσκεψη στο μαυσωλείο του Τουρκμενμπασί, ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Κεντρικής Ασίας.

Το απόγευμα θα δούμε από κοντά τους εορτασμούς του σπουδαίου φεστιβάλ Νοβρούζ, γιορτή που οι λαοί της περιοχής διατηρούν εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια (το λιγότερο!), εορτάζοντας τη γέννηση της άνοιξης. Η γιορτή έλκει την καταγωγή της από την Περσία και τον αρχαίο ζωροαστρισμό, το όνομά της μάλιστα σημαίνει «Πρωτοχρονιά» στα φαρσί, καθώς για τους αρχαίους Πέρσες σηματοδοτούσε την πρώτη ημέρα του νέου έτους. Σήμερα, η γιορτή προσελκύει κόσμο από όλες τις μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, οι οποίες μάλιστα εκπροσωπούνται από υψηλά ιστάμενους αντιπροσώπους, και διοργανώνεται στην κοιλάδα του Αχάλ, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Άσκαμπατ. Σ’ αυτή τη γραφική τοποθεσία λοιπόν στήνεται ένα τεράστιο υπαίθριο πανηγύρι, όπου θα δούμε ένα αυθεντικό τουρκμένικο χωριό από «γιούρτες», τις τοπικές παραδοσιακές καλύβες. Θα παρακολουθήσουμε την παραδοσιακή λαϊκή γιορτή, το πολύχρωμο παζάρι με κάθε λογής από χειροτεχνήματα (μουσικά όργανα, αναμνηστικά, χαλιά, κοσμήματα, κεντήματα και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε). Η γιορτή συνοδεύεται από μουσικές και πανάρχαιες μελωδίες, και τραγούδια από τους Μπάκσι, τους τραγουδιστές-αφηγητές που έχουν ένα δικό τους, ξεχωριστό τρόπο που μαγεύει τους ακροατές. Στο φεστιβάλ θα δούμε ακόμη αναπαραστάσεις χαρακτηριστικών ιστορικών μνημείων του Τουρκμενιστάν, που με την παρουσία τους μας μεταφέρουν ακόμη πιο εύκολα στο κλίμα και την ατμόσφαιρα των αρχαίων καιρών… Επιστροφή στο Άσγκαμπατ. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα: Άσγκαμπατ – Μάρυ (οδικώς) – Μερβ – Μάρυ (στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού)

 

Αναχώρηση οδικώς για το Μάρυ. Κατόπιν συνεχίζουμε για την Μερβ και την ξενάγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης. Η Μερβ γνώρισε μία μακρά περίοδο ακμής από την εποχή των Σελευκιδών και μετά. Πλην της γεωγραφικής του θέσης, υπήρξε και μείζον μεταποιητικό κέντρο - βρέθηκαν κόκκοι βαμβακιού από τον 5ο αι. και εργαστήριο χάλυβος από  τον 10ο αι. Φαίνεται ότι η όαση του Μerv ανήκε στο λεγόμενο «Αρχαιολογικό Σύμπλεγμα της Βακτριανής – Μαργιανής» την εποχή του χαλκού. Παρά το γεγονός ότι περιήλθε στην εξουσία των πολλών κατακτητών της περιοχής, ήταν μία κοσμοπολίτικη πόλη, όπως φαίνεται από τις πολλές θρησκείες που συνυπήρξαν εκεί: Νεστοριανοί Χριστιανοί, Βουδιστές, Μανιχαϊστές και Ζωροάστρες. Υπήρξε μάλιστα από τις πρώτες πόλεις που κατακτήθηκαν από τους Άραβες και απετέλεσε ορμητήριό τους για την κατάκτηση της Κεντρικής Ασίας. Η εξέλιξή της διακόπηκε βίαια το Φεβρουάριο του 1221, όταν ο γιός του Τζένκινς Χαν, ο Tolui, έσφαξε όλο τον ήδη παραδοθέντα πληθυσμό - λέγεται ότι σφαγιάστηκαν περί το ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως τους επισκέψιμους χώρους του Erk-Kala, μία από τις πρωταρχικές φάσεις, το Gaur-Kala της Ελληνοβακτριανής εποχής και το μαυσωλείο του Sultan Sanjar, του τελευταίου ηγεμόνα πριν την κατάκτηση της πόλης από τις τουρκομανικές φυλές. Η Μερβ αποτελούσε επίσης κομμάτι του Βόρειου Δρόμου στον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού, εξυπηρετώντας κυρίως τα εμπορικά καραβάνια που έρχονταν από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας και πέρα από τον ποταμό Ώξο. Μετά τη Μερβ ο δρόμος συνέχιζε προς τα δυτικά και την παλιά πρωτεύουσα της Παρθίας, την Εκατόμπυλο, τη σημερινή Damgham, διέσχιζε το βόρειο Ιράν, συνέχιζε νότια της Κασπίας προς τη Χαμαντάν και τις αρχαίες δίδυμες πόλεις Σελευκεία και Κτησιφώντα κοντά στη Βαγδάτη, στον ποταμό Τίγρη. Αφού ξεναγηθούμε στον εκτενέστατο αρχαιολογικό χώρο, επιστρέφουμε στη Μάρυ. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα: Μάρυ – Πτήση για Άσγκαμπατ – Νομαδικό χωριό Γιέρμπεντ – Νταρβάζα – Ντασογκούζ

 

Πρωινή μετάβαση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Άσγκαμπατ. Άφιξη στην πρωτεύουσα και από εκεί  θα μεταβούμε οδικώς, με 4x4, στην Νταρβάζα (Διάρκεια διαδρομής περίπου 3 ½ ώρες). Καθοδόν, θα κάνουμε μία στάση για να επισκεφθούμε το νομαδικό χωριό Yerbent, για να δούμε από κοντά τη ζωή και την καθημερινότητα στην τουρκμένικη έρημο: θα δούμε τις τυπικές τουρκμένικες καλύβες (γιουρτς), τις περίφημες δρομάδες (αραβικές καμήλες), τους πηλόκτιστους φούρνους που οι ντόπιοι αποκαλούν ταμντίρ (tamdyr) και πολλά ακόμα στοιχεία που συνθέτουν τη ζωή στην έρημο και την κάνουν εφικτή… Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας φτάνουμε στη Νταρβάζα (Darvaza). Θα εξερευνήσουμε μερικούς από τους αμέτρητους κρατήρες αερίου, πολλοί από αυτούς είναι γεμάτοι νερό, άλλοι γεμάτοι θείο και λάσπη. Ο πιο εντυπωσιακός από όλους είναι φυσικά ο μεγάλος φλεγόμενος κρατήρας, ένα θέαμα που σίγουρα θα μας κόψει την ανάσα. Θα δούμε ξανά τον φλεγόμενο κρατήρα την ώρα που θα πέφτει ο ήλιος, ένα θέαμα δυο φορές πιο εντυπωσιακό από αυτό που είδαμε νωρίτερα. Αναχώρηση για Ντασογκούζ (Διάρκεια διαδρομής περίπου 4 ½  ώρες). Άφιξη  αργά το βράδυ στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

6η ημέρα: Ντασογκούζ – Κούνια-Ουργκέντς – Ντασογκούζ – Άσγκαμπατ (πτήση)

 

Το πρωί  μετάβαση οδικώς στο Κούνια-Ουργκέντς. Παρότι το όνομά του σημαίνει «Νέο Ουργκέντς», κάθε άλλο παρά νέο είναι, καθώς η πόλη αναφέρεται ήδη στην επιγραφή του Behistun του Δαρείου του Μέγα το 520 π.Χ. καθώς και στη Ζωροαστρική Avesta ως Urva και Urga. Η ίδρυσή της  ανάγεται στον 6ο-7ο αι. π.Χ. Η στρατηγική γεωγραφική της θέση στη διασταύρωση των καραβανιών, των Δρόμων του Μεταξιού και των δρόμων προς το Βορρά, προς τον Βόλγα, την κατέστησε ισχυρή και πλούσια, έδρα του βασιλείου της Χορασμίας. Μετά την κατάκτησή της από τον Τζένκινς Χαν αποτέλεσε μέρος της "Χρυσής Ορδής", ξανακτίστηκε και κοσμήθηκε με πλείστα αρχιτεκτονήματα. Η πόλη καταστράφηκε και πάλι από τον Ταμερλάνο το 1388. Το 1646 ο Ώξος άλλαξε τον ρου του και η πόλη εγκαταλείφθηκε, έως ότου το χανάτο της Χίβα, του οποίου ήταν μέρος, κατασκεύασε το κανάλι Chanyap και η πόλη ξανακατοικήθηκε. Φθάνοντας, θα επισκεφθούμε τον μιναρέ Kultuk Timur, τον ψηλότερο της Κεντρικής Ασίας, καθώς και τα μαυσωλεία Sultan Tekesh, II Arslan (το παλιότερο ιστορικό κτίριο της πόλης), Turabek Hanum, Najmuddin-Kubra, Sultan Ali καθώς και το λόφο Kyrk Molla. Επιστροφή στην Ντασογκούζ και πτήση για το Άσγκαμπατ. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στην Άσγκαμπατ.

7η ημέρα: Άσγκαμπατ (Οχυρό και τέμενος Γκεοκντεπέ – Υπόγεια λίμνη Köw Ata)

 

Αναχώρηση οδικώς για μία επίσκεψη στην υπόγεια λίμνη Köw Ata, λίγο έξω από την πόλη.

Καθοδόν θα σταματήσουμε στο Γκεοκντεπέ για να δούμε το φρούριο αλλά και το ομώνυμο τέμενος. Πέρασε στην Ιστορία χάρη στη συμβολή του στην αντίσταση των Τουρκμένων το 1881 απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Συνεχίζουμε κατόπιν μέχρι τη λίμνη Köw Ata. Όσο κι αν μπορεί να ακούγεται παράξενο, η λίμνη αυτή είναι η πιο δημοφιλής επιλογή των Τουρκμένων για… μπάνιο! Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για μια περίκλειστη χώρα (χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα), με την Κασπία να απέχει από την πρωτεύουσα Άσγκαμπατ περίπου επτά ώρες με το αυτοκίνητο! Η λίμνη λοιπόν βρίσκεται στη σπηλιά Μπακάρντεν (Bakharden), σε βάθος περίπου 72 μέτρων υπό την επιφάνεια του εδάφους, και τα νερά της διατηρούν θερμοκρασία 35ο C ενώ οι ειδικοί τα θεωρούν πλούσια σε άλατα και μεταλλικά στοιχεία. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

8η ημέρα: Άσγκαμπατ – Πτήση επιστροφής

 

Τις πρώτες πρωινές ώρες μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο όπου επιβιβαζόμαστε στην πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  19/3/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1299€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι
- Double Room 1299 € 740 €
  Twin Room 1299 € 740 €
  Triple Room 1299 € 740 €
  Single Room 1649 € 740 €

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια μέσω ενδιάμεσου σταθμού.
  • Ξενοδοχεία 5* (στην Άσγκαμπατ) και 4* (στην Μάρυ και στην Ντασογκούζ).
  • Ημιδιατροφή στην Άγκαμπατ, Πλήρης διατροφή στην Μάρυ και την ημέρα επίσκεψης στην Νταρβάζα, Πρωινό στην Ντασογκούζ.
  • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις και είσοδοι στα διάφορα αξιοθέατα, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Οδικές μεταφορές με κλιματιζόμενα πούλμαν και 4x4.
  • Εκδρομή και ξενάγηση στην αρχαία Νίσα.
  • Εκδρομή και  ξενάγηση στην αρχαία Μερβ
  • Επίσκεψη στο παραδοσιακό φεστιβάλ Νοβρούζ.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός. 
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός – βιβλίο στα Ελληνικά

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  •  Φόροι αεροδρομίων, βίζες,  επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 740 €

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1850

19/03/2020

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

14:45

17:15

ΤΚ 322

19/03/2020

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΣΚΑΜΠΑΤ

21:30

03:15

ΤΚ 323

26/03/2020

ΑΣΚΑΜΠΑΤ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

04:10

06:45

ΤΚ 1845

26/03/2020

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:30

09:10