Skip to main content

Πακιστάν - Γιορτές των Καλάς, Πολιτισμός του Ινδού Ποταμού απο 2.990€

15 ημέρες  09/05/2022  το κορυφαίο ταξίδι της Άνοιξης!

 Ένα από τα ωραιότερα ταξίδια στην Ασία, με ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες, αφού επισκεπτόμαστε την ορεσίβια φυλή των Ξανθών Καλάς που πιστεύεται πως είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στις 15 και 16 Μαΐου γιορτάζουν την Άνοιξη σε ένα μεγάλο τοπικό Φεστιβάλ με παραδοσιακές φορεσιές και τραγούδια και φυσικά το πρόγραμμά μας βρίσκεται και τις δύο αυτές μέρες στα χωριά τους

 

  • Ιδανικές Πτήσεις με Qatar Airways
  • Διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία 4* και 5* στις μεγάλες πόλεις με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές, για άνετη και ασφαλή διαμονή σε χώρες όπως το Πακιστάν. Τα δείπνα μας είναι μέσα στα ξενοδοχεία προστατεύοντας τον ταξιδιώτη από δυσάρεστες εκπλήξεις
  • Διαμονή στα καλύτερα διαθέσιμα ξενοδοχεία στην περιοχή των Καλάς και στο Σούκαρ
  • Τέσσερα (4) ολόκληρα βράδια με τρεις (3) ολοήμερες εκδρομές στις κοιλάδες των Καλάς και το Τσιτράλ
  • Διαφορετικά σημεία διανυκτέρευσης για ποικιλία και για γνωριμία και άλλων περιοχών αυτής της απομακρυσμένης επαρχίας του Πακιστάν
  • Ξενάγηση στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο Μοεντζοντάρο του αρχαιότατου πολιτισμού του Ινδού Ποταμού
  • Επίσκεψη στο Φρούριο Κοτ Ντίτζι, ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα οχυρά της Ερήμου του Τσολιστάν
  • Επίσκεψη στο λιμάνι του Καράτσι όπου συναντά κανείς κάθε είδους παραδοσιακά σκάφη της Αραβικής Θάλασσας και του Ινδικού που έχουν εξαφανιστεί από άλλες περιοχές του κόσμου
  • Ξενάγηση στα αρχαία Τάξιλα
  • Ξενάγηση στο Πεσαβάρ και στη Λαχώρη από την πρώτη ημέρα της άφιξης
  • Έμπειρος Αρχηγός, γνώστης της κουλτούρας του Πακιστάν

 

 

Ημέρα 1η (9/5): Αθήνα/Θεσσαλονίκη - Λαχώρη

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και αναχώρηση για τη Λαχώρη μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη αργά το βράδυ και μεταφορά στο ξενοδοχείο για διανυκτέρευση.

Ημέρα 2η (10/5): Λαχώρη

Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε την ξενάγηση στην πόλη που έχει τη διάκριση ότι διετέλεσε μία από τις πρωτεύουσες της Ινδικής Αυτοκρατορίας των Μούγκαλ. Εμάς όμως θα μας απασχολήσει το Εθνικό Μουσείο όπου ανάμεσα στ’ άλλα αρχαιολογικά ευρήματα της ελληνιστικής τέχνης Γκαντάρα ξεχωρίζει ο περίφημος «Σκελετωμένος» Βούδας και νομίσματα από την Αλεξανδρινή περίοδο και τα ελληνικά βασίλεια της Ινδικής. Αλλά αξιοθέατα της πόλης είναι  τα Μαυσωλεία Τζαχανγκίρ (Jahangir Tomb), Ασίφ Καν (Asif Khan Tomb) και Νοόρ Τζαχάν (Noor Jahan Tomb).Το απόγευμα μας περιμένει κάτι το συναρπαστικό, σχεδόν σουρεαλιστικό. Στην συνοριακή πόλη Βάγκα κάθε απόγευμα γίνεται το τελετουργικό κλείσιμο των συνόρων με την Ινδία από τους πανύψηλους άνδρες της συνοριακής φρουράς που φορούν τα μεγαλόπρεπα τουρμπάνια και χαρακτηριστικές στολές. Θα απολαύσουμε το θέαμα από ειδική εξέδρα πριν επιστρέψουμε το βράδυ στη Λαχώρη.

Ημέρα 3η (11/5): Λαχώρη - Φρούριο Ρόχτας - Ισλαμαμπάντ

Διασχίζουμε κατά πλάτος την κοιλάδα του Ινδού ποταμού. Πρωτη μας στάση το φρουριο Rohtas του 1540, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η ιστορική πόλη  Jhelum, που ιδρύθηκε για να τιμήσει τον θάνατο του αλόγου του Αλεξάνδρου, του Βουκεφάλα.  Στη συνεχεια κατευθυνόμαστε στο Ισλαμαμπάντ, τη σύγχρονη ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της χώρας, που άρχισε να οικοδομείται το 1961 πάνω σε σχέδια του ‘Ελληνα αρχιτέκτονα Δοξιάδη.

Ημέρα 4η (12/5): Ισλαμαμπάντ

Ολοκληρη η μέρα είνιαι αφιερωμένη στην γνωριμία με το Ισλαμαμπάντ και το γειτονικό Ραβαλπιντι. Το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στα μοντέρνα, καλοσχεδιασμένα κτίρια, τις φαρδιές λεωφόρους με τα δέντρα και τα λουλούδια και το επιβλητικό Τζαμί Φεϊζά με την μοναδική σύγχρονη ισλαμική αρχιτεκτονική του, το τέταρτο μεγαλύτερο τζαμί από άποψη χωρητικότητας στον κόσμο. Θα συνεχίσουμε την ξενάγησή μας στο εμβληματικό Εθνικό Μουσείο (Pakistan Monument Museum) στους λόφους Σακαρπαριάν (Shakarpariyan Hills) και τη λίμνη Ραουάλ (Rawal Lake).

Ημέρα 5η (13/05): Ισλαμαμπάντ - Τάξιλα - Σβατ

Αναχωρούμε οδικώς για την κοιλάδα του Σβατ, ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού μας στα βουνά του Ινδικού Καυκάσου. Επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας στο διάστημα της πρωινής διαδρομής θα αποτελέσει η αρχαιολογική τοποθεσία στα Τάξιλα. Η ξενάγηση στο τοπικό μουσείο θα συμπληρώσει τις εντυπώσεις μας με τις γαλήνιες και αισθησιακές μορφές με τους Βούδες και τους Μποντισάτβας, που συνδυάζουν τη χάρη της ελληνικής κλασικότητας με τα σχιστά μάτια και την πραότητα των ανατολικών προσώπων. Άφιξη το απόγευμα στο Σαιντού Σαρίφ της κοιλάδας του Σβατ και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Ημέρα 6η (14/5): Σβατ - Αγιούν

Ανηφορίζουμε μέσα από κωνοφόρα δάση για το πέρασμα Λοβάρι, όπου μετεπιβιβαζόμαστε σε τζιπ για το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μας προς το Αγιούν. Άφιξη αργά το απόγευμα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 7η (15/5): Αγιούν - Καλάς

Στα νοτιοδυτικά του Τσιτράλ θα εκδράμουμε σήμερα, στις μυστηριώδεις κοιλάδες των Κάλας. Οι ντόπιοι τους αποκαλούν «Καφίρ» (άπιστους), καθώς συνεχίζουν τον από αρχαιοτάτων χρόνων προγονικό πολιτισμό τους. Η παγανιοτική τους θρησκεία ενσωματώνει θεότητες με ονομασίες που θυμίζουν παραφθαρμένα ονόματα οντοτήτων του ρωμαϊκού πανθέου. Κάτι που οδηγεί πολλούς στο να τους θεωρούν απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι στρατιώτες του οποίου ως γνωστόν κατοίκησαν στην περιοχή με τις Περσίδες συζύγους τους. Τα πανηγύρια τους είναι ολόκληρα βακχικά ξεφαντώματα, ως γνήσια «παιδιά της φύσης» ζουν σε λασποπέτρινες καλύβες χωρίς παράθυρα και με πορταριές που φέρουν ελληνιστικά μοτίβα, ενώ οι γυναίκες τους χαρακτηρίζονται από… ωραιοπάθεια και διακοσμούν το πρόσωπό τους με πανάρχαια κληρονομημένα κοσμήματα από όστρακα. Θα επισκεφθούμε κάποιο από τα τρία χωριά των Κάλας κάνοντας τη δική μας έρευνα και αναζητώντας τα στοιχεία εκείνα που ίσως τεκμηριώνουν τη θέση της ελληνικής καταγωγής τους.

Ημέρα 8η (16/5): Αγιούν – (Μπουμπουρέτ)

Τελευταία επίσκεψη σήμερα στις κοιλάδες των Καλάς. Επίκεντρο το χωριό Μπουμπουρέτ που κορυφώνονται οι γιορτές. Παρότι σήμερα είναι βέβαιο ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας μια και το “μυστικό” έχει… διαρρεύσει, εμείς θα παρακολουθήσουμε τα δρώμενα από την δική μας οπτική γωνία. Το απόγευμα επιστρέφουμε στο Αγιούν για δείπνο και διανυκτέρευση.

Η φυλής Καλάς, γιορτάζει το τέλος του χειμώνα

Ημέρα 9η (17/5): Αγιούν (Τσιτράλ)

Σήμερα μετά το πρωινό ξεκινάμε για ακόμη βορειότερα με προορισμό στην πόλη Τσιτράλ πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και έδρα παλιού πριγκιπάτου που είχε κατορθώσει να μείνει κυρίαρχο ακόμη και όταν κυβερνούσε “τις Ινδίες” η Βρετανική Αυτοκρατορία. Στην σημερινή μας ξενάγηση στην πόλη θα απολαύσουμε την κεντρική αγορά, το φρούριο του Τσιτράλ και το Shahi masjid.  Το απόγευμα επιστροφή στο Αγιούν για δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 10η (18/5): Αγιούν – Πεσαβάρ

Σήμερα κατηφορίζουμε από τις κοιλάδες του Ινδικού Καυκάσου και καταλήγουμε το απόγευμα στο Πεσαβάρ. Καλωσορίσατε ξανά στον πολιτισμό!

Ημέρα 11η (19/5): Πεσαβάρ

Η μέρα μας θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο περίφημο Khyber Pass στα σύνορα μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν, εκεί που κάποτε περνούσε ο εμπορικός δρόμος που ένωνε την Περσική Αυτοκρατορία, με την Ινδική Υπο-ηπειρο και τα διαφορά χανάτα της περιοχής με την Κίνα. Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε το θρυλικό Πεσαβάρ, την «πόλη με τα μυριάδες πρόσωπα», κλασική πύλη εισόδου από τη Μέση Ανατολή στην Κεντρική Ασία. Θα επισκεφθούμε τους χώρους του Μουσείου του Πεσαβάρ, όπου στεγάζονται ευρήματα της περιόδου Γκαντάρα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στις ορεινές κοιλάδες του Ινδοκούς. Το οδοιπορικό μας στην Παλιά Πόλη θα μας αποκαλύψει ένα εξωκόσμιο σκηνικό από στενοσόκακα, παζάρια, κρεμαστά μπαλκόνια, τεμένη και χάνια. Βλέπουμε το Τζαμί Μαχαμπάντχαν, περνάμε από την πολύβουη αγορά Κίσα Καβανί και καταλήγουμε στο παζάρι Μπατέρ και το Μότσι Λάρα, όπου φτιάχνονται τα κεντητά σανδάλια. Ένα «φελινικό» συνονθύλευμα από Πέρσες, Αφγανούς, Ουζμπέκους, Τατζίκους, Πακιστανούς, Αφρίδες και άλλες φυλές που μετουσιώνουν το Πεσαβάρ σε σταυροδρόμι και χωνευτήρι των λαών της Κεντρικής Ασίας, προσδίδοντάς του την «αλλιώτικη» και πικάντικη εξωτική ατμόσφαιρα της ουδέτερης ζώνης. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 12η (20/5): Πεσαβάρ - Ισλαμαμπάντ - Σάκκαρ

Το πρωί αναχωρούμε για το αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ από όπου πετάμε για το Σάκκαρ (γράφεται Sukkur αλλά προφέρεται Σάκκαρ!). Άφιξη στο Σάκκαρ λοιπόν, μεγάλο ποτάμιο λιμάνι επάνω στον Ινδό ποταμό που εδώ και 2.000 χρόνια αποτελούσε σταυροδρόμι των καραβανιών που έφταναν από το Ρατζαστάν με προορισμό την Περσία. Δείπνο, διανυκτέρευση.

Ημέρα 13η (21/5): Σάκκαρ (Μοεντζοντάρο) - Καράτσι

Το πρωί θα επισκεφθούμε τα επιβλητικά ερείπια του Μοεντζοντάρο, απομεινάρια ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη. Αφού ξεναγηθούμε εκτενώς στο Μοεντζοντάρο επιστρέφουμε στο Σάκκαρ με στάση καθοδόν στο επιβλητικό φρούριο του Κοτ Ντίτζι της δυναστείας των Ταλπούρ  και καταλήγουμε στο αεροδρόμιο του Σάκκαρ απ’ όπου με βραδινή πτήση πετάμε για την πρωτεύουσα της χώρας το Καράτσι.

Ημέρα 14η (22/5): Καράτσι

Η μέρα μας θα ξεκινήσει από το λιμάνι! Κάθε λογής σκαριά της Αραβικής Θάλασσας μιας άλλης εποχής συνωστίζονται στο λιμάνι του Καράτσι ξεφορτώνοντας αλιεύματα του Ινδικού Ωκεανού. Εικόνες βγαλμένες κατευθείαν από τις ιστορίες του Σεβάχ του Θαλασσινού. Στη συνέχεια θα  γνωρίσουμε το Καράτσι, την μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν και οικονομικό κέντρο της χώρας. Κορυφαία αξιοθέατα της πόλης το Εθνικό Μουσείο, ο Τάφος του Quaid-e Azam, και οι σκαλισμένοι σε πωρόλιθο τάφοι των Chaukundi. To βράδυ θα φάμε σε τοπικό εστιατόριο, αποχαιρετώντας μια τόσο ενδιαφέρουσα χώρα ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας στην Ελλάδα.

Ημέρα 15η (23/5): Καράτσι – Αθήνα/Θεσσαλονίκη

Νωρίς το πρωί μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση επιστροφής για την Αθήνα/Θεσσαλονίκη.

  • Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.
  • Αναχωρήσεις και από Θεσσαλονίκη. Ρωτήστε μας για τις τιμές.

 

Το ταξίδι περιλαμβάνει

  • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Πτήσεις με Qatar Airways.
  • Διαμονή: Ξενοδοχεία 4* και 5* στις μεγάλες πόλεις, 3* στο Σάκκαρ και ξενώνες στο Τσιτράλ και στην περιοχή των Καλάς.
  • Γεύματα: Ημιδιατροφή καθημερινά.
  • Μεταφορές: Τοπικά κλιματιζόμενα πούλμαν και τζιπ ανάλογα με τις διαδρομές του προγράμματος.
  • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία): Σε όλα τα επισκεπτόμενα μέρη σύμφωνα με το πρόγραμμα.
  • Αχθοφορικά μιας αποσκευής κατ' άτομο.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α.
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό.
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.
  • Δωρεάν ταξιδιωτική ασφάλεια με καλύψεις και για Covid-19.

 

Δεν περιλαμβάνονται

Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.

 

 Χρειαζονται 

  • Διαβατήριο με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημέρα εξόδου από τη χώρα προορισμού.
  • Ηλεκτρονική μορφή (έγχρωμο αρχείο pdf, μεγέθους 10-300Κb) του διαβατηρίου σας, που θα αποστείλετε στο γραφείο μας είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από την αναχώρηση του ταξιδιού.

 

Πτήσεις: Qatar Airways

Διαδρομή Ώρα Αναχώρησης Ώρα Άφιξης
Αθήνα – Ντόχα 13:30 17:50
Ντόχα – Λαχώρη 20:00 01:30
Καράτσι – Ντόχα 04:20 05:00
Ντόχα – Αθήνα 07:25 12:20