Skip to main content

ΠΡΑΓΑ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2023 - ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2024 4 ΗΜΕΡΕΣ από 555

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ:  27/12  ~  4 ΗΜΕΡΕΣ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

 

  • ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ναυλωμένες πτήσεις με Smart Wings
  • Διαμονή σε ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ξενοδοχεία  JOSEF 4*sup -  MARRIOTT 5* 
  • Πλουσιοπάροχo μπουφέ πρωινό καθημερινά στα ξενοδοχεία.
  • Μετακινήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενα λεωφορεία.
  • Ξενάγηση στην παλιά πόλη της Πράγας
  • Ξενάγηση στην Καστρούπολη (Χρατσάνι)
  • Ολοήμερη εκδρομή στο Κάρλοβυ Βάρυ, τη λουτρόπολη του Καρόλου
  • Προαιρετική εκδρομή στο Τσέσκυ Κρουμλόβ, μεσαιωνική πόλη κοντά στα σύνορα με την Αυστρία
  • ΕΜΠΕΙΡΟΤΑΤΟΣ Αρχηγός/Συνοδός σε όλη τη διάρκεια

 

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας

 

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας είναι πιθανώς το τρίτο της Ευρώπης σε χρονολογική σειρά, μετά το αστρονομικό ρολόι της Πάδοβας (1344) στην Ιταλία και το θαυμάσιο αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου. Η αρχική κατασκευή του Αστρονομικού Ρολογιού στη βάση του γοτθικού πύργου του Δημαρχείου της Πράγας υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε το 1410 επί βασιλείας Βενσεσλάου (Βάτσλαβ) Δ’ (1378-1419) από τον ονομαστό ωρολογοποιό Νικόλαο του Κάνταν (Mikulas Kadan). Φαίνεται όμως ότι ο Νικόλαος βασίστηκε στις συμβουλές και αστρονομικές γνώσεις του Γιαν Όντρεγιοφ, του επονομαζόμενου Σίντελ. Ο Όντρεγιοφ ήταν καθηγητής των μαθηματικών και της αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της πόλης. Κατά την περίοδο αυτή κατασκευάσθηκε η πρώτη και βασική αστρονομική «ωρολογοπλάκα» με τον μηχανισμό της, ενώ 80 χρόνια αργότερα, το 1490, προστέθηκε και η ημερολογιακή περιστρεφόμενη πλάκα. Η όλη κατασκευή ολοκληρώθηκε τότε από τον ονομαστό αρχιτεχνίτη ωρολογοποιό Γιαν Χάνους του Ρόδου (Jan Hanus Ruze) και τον βοηθό του, τον Γιάκουμπ Τσεχ. Λέγεται μάλιστα ότι προκειμένου να μην επαναλάβει ο Χάνους σε κάποια άλλη πόλη αυτό το αριστούργημά του, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πράγας αποφάσισαν να τον τυφλώσουν!

Από το δεύτερο ήμισυ του 15ου αιώνα είχε ήδη διακοσμηθεί η πρόσοψη της όλης κατασκευής στη βάση του γοτθικού πύργου με ανάγλυφες παραστάσεις, που έλαβαν την τελική τους μορφή στις αρχές του 16ου αι. με γλυπτά από το εργαστήριο του γνωστού γλύπτη της εποχής Πέτερ Πάρλερ (Peter Parlez ή Petr Parléř).

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας, γνωστό από τότε μέχρι σήμερα στους Τσέχους ως Orloj (Ορλόι) από παράφραση της ελληνικής λέξης ωρολόγιον, απετέλεσε από τότε κόσμημα και σύμβολο της ιστορικής πρωτεύουσας της Βοημίας, της Τσεχοσλοβακίας και σήμερα της Τσεχίας. Το Ρολόι ανακαινίσθηκε κατά τη χρονική περίοδο από το 1552 μέχρι το 1560 από τον Γιαν Τάμπορσκι, ο οποίος τελειοποίησε και τον μηχανισμό του ρολογιού. Στις αρχές του 19ου αι. και ειδικότερα από το 1838 μέχρι το 1845, το παλαιό Δημαρχείο ανακατασκευάστηκε. Κάποια γλυπτά προστέθηκαν, κάποια αφαιρέθηκαν και άλλα μεταφέρθηκαν σε διαφορετική θέση, όπως για παράδειγμα ο Χάροντας (με τη μορφή του σκελετού), ο οποίος τοποθετήθηκε στη δεξιά πλευρά του ρολογιού και έκτοτε παραμένει σε αυτή τη θέση.

Η διακόσμηση του ρολογιού ολοκληρώθηκε το 1865 με το ζωγραφιστό «ημερολόγιο» σε έναν κυκλικό δίσκο κάτω από το ρολόι, έργο του γνωστού Τσέχου ζωγράφου και αρχιτέκτονα Γιόζεφ Μάνες (Josef Manes). Η ιδιόμορφη αυτή απεικόνιση, κάτω ακριβώς από τις πλάκες του κυρίως ρολογιού, αντικατέστησε το παλαιότερο περιστρεφόμενο ημερολόγιο. Στον κυκλικό αυτό δίσκο απεικονίζονται: 1) Στον εξωτερικό κυκλικό δακτύλιο οι 365 ημέρες του έτους, με τις αντίστοιχες εορτές των αγίων. 2) Στον αμέσως επόμενο δακτύλιο, οι εικόνες του Μάνες γύρω από την αγροτική ζωή της Βοημίας μετατράπηκαν σε 12 κυκλικές απεικονίσεις που συμβολίζουν σε αλληγορική μορφή τούς ισάριθμους μήνες του έτους. 3) Στον επόμενο εσωτερικό δακτύλιο δώδεκα μικρότερες σε μέγεθος κυκλικές παραστάσεις των ζωδιακών συμβόλων. 4) Τέλος, στον εσώτατο μικρό κεντρικό δίσκο απεικονίζεται η σχηματική παράσταση του Κάστρου της Πράγας, που αποτελεί τον θυρεό της. Στο μουσείο της Πράγας φυλάσσονται τα αυθεντικά έργα του Μάνες.

Παράλληλα, κατά την περίοδο αυτή πραγματοποιήθηκε ουσιαστική συντήρηση της όλης κατασκευής, ενώ επιπλέον τοποθετήθηκαν τα ξύλινα γλυπτά αγαλματίδια των 12 Αποστόλων, που σε κάθε ακέραια ώρα από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. εμφανίζονται με τον αντίστοιχο χτύπο των ωρών από δύο μικρά παράθυρα πάνω από το κυρίως Αστρονομικό Ρολόι.

Από τότε βέβαια έγιναν και άλλες ελάσσονος σημασίας βελτιώσεις, προσθήκες και συντηρήσεις. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι το σημερινό ρολόι είναι ένα ακριβές νεώτερο αντίγραφο. Πραγματικά, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα κατά την Εξέγερση της Πράγας το 1945, ο γερμανικός στρατός βομβάρδισε το Δημαρχείο της Παλαιάς Πόλης και από την πυρκαγιά που ακολούθησε, το όλο συγκρότημα και μαζί το Αστρονομικό Ρολόι, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι Τσέχοι επανέφεραν στην αρχική του μορφή τόσο τον πύργο του παλαιού Δημαρχείου όσο και το Αστρονομικό Ρολόι, που από τότε συντηρείται ανελλιπώς.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

Ημέρα 1η : Αθήνα – Πράγα

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, τη Πράγα. Η πανέμορφη αυτή πόλη είναι χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα, στην κεντρική Βοημία και εύστοχα αποκαλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Δεν είναι τυχαίο που από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.  Άφιξη στην πόλη και συνάντηση με τον τοπικό ξεναγό μας, επιβίβαση στο λεωφορείο και η ξενάγησή μας ξεκινάει με το  ‘‘Μικρό μέρος’’ (Μάλα Στράνα) μία από τις παλαιότερες ιστορικές συνοικίες στην Πράγα. Στην συνέχεια θα θαυμάσουμε εξωτερικά την επιβλητική μπαρόκ εκκλησία του Αγ. Νικολάου και θα περπατήσουμε από την γραφική Γοτθική γέφυρα του Καρόλου μέσα από τα μεσαιωνικά δρομάκια της ‘‘Βασιλικής οδού’’.  Ο βασιλιάς Βλαδισλάβος Β' έχτισε το 1170 την πρώτη γέφυρα πάνω από το Μολδάβα   τη Γέφυρα της Ιουδήθ η οποία κατέρρευσε το 1342. Στα θεμέλιά της χτίστηκε αργότερα η Γέφυρα του Καρόλου. Θα συνεχίσουμε ως την πλατεία της παλιάς πόλης, με το  πανέμορφο Δημαρχείο και το φημισμένο αστρονομικό ρολόι και την ‘‘παρέλαση των Aποστόλων’’ καθώς και στην πλατεία του ιστορικού κέντρου της Πράγας. Μεταφορά μετά το τέλος της ξενάγησης στο ξενοδοχείο για τακτοποίηση στα δωμάτια. Απόγευμα ελεύθερο για να περιηγηθείτε περισσότερο στην πόλη.

 

 

Ημέρα 2η : Πράγα (Καστρούπολη)

Σύμφωνα με το θρύλο, η Πράγα ιδρύθηκε από την Πριγκίπισσα Λιμπούσε και το σύζυγό της, Πρέμυσλ, ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας. Τον αρχικό πυρήνα της πόλης αποτελούσε ένα κάστρο σε ένα λόφο στη δεξιά όχθη του Μολδάβα, γνωστό ως Βίσεχραντ, που σημαίνει «υψηλό, ανώτερο κάστρο». Εκεί θα εστιάσει και η σημερινή μας ξενάγηση.

 

Πρωινό στο ξενοδοχείο και η ξενάγησή μας ξεκινάει  με το μοναστήρι του Στράχοβ και το Λορέττο, δύο από τα σημαντικότερα μνημεία της Πράγας. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στη μαγευτική καστρούπολη, που απλώνεται πάνω στο λόφο της Μάλα Στράνα και καταλήγουμε στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου, τον παλαιότερο γοτθικό καθεδρικό ναό στην κεντρική Ευρώπη, και το παρεκκλήσι του Αγίου Βάτσλαβ, προστάτη της χώρας. Θα περάσουμε και από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, τα παλάτια που διέμεναν οι Δούκες και οι Βασιλιάδες της Βοημίας, το πύργο του Ντάλιμπορ  και το μικρό αλλά θρυλικό «Χρυσό σοκάκι» που τον 16ο και 17ο αιώνα αποτελούσε έδρα των αλχημιστών. Το δρομάκι αποτελείται από μικρά πολύχρωμα σπιτάκια, τα οποία ζωγραφίστηκαν ξανά με φωτεινά χρώματα στη δεκαετία του 1950. Πολλά από τα σπίτια είναι τώρα καταστήματα με σουβενίρ και υπάρχει ένα μουσείο μεσαιωνικού οπλοστασίου μέσα στην πρώην οχύρωση του 14ου αιώνα. Ο αριθμός 22 ανήκε στην αδελφή του συγγραφέα Φρανς Κάφκα, ο οποίος χρησιμοποίησε αυτό το σπίτι για να γράψει τα κείμενά του για περίπου δύο χρόνια. Στη συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για μια βόλτα στην πόλη. Για το βράδυ σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε μια παράσταση  «Μαύρου Θεάτρου», όπερα κ.α.,   άλλωστε βρίσκεστε στην πόλη όπου γεννήθηκε η ιδέα του Μαύρου Θεάτρου!

 

 

Ημέρα 3η : Πράγα (εκδρομή στο Κάρλοβυ Βάρυ)

Ολοήμερη εκδρομή σήμερα στην λουτρόπολη Κάρλοβυ Βάρυ στη Δυτική Τσεχία, διάσημη λόγω των ιαματικών πηγών της. Η πόλη βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Τέπλα κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, 140 χλμ. από την Πράγα και είναι δημοφιλής τόπος προορισμού τουριστών, ειδικά για τις διεθνείς προσωπικότητες που επισκέπτονται τη λουτρόπολη. Το Κάρλοβυ Βάρυ ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κάρολο τον 4ο τον 14ο αιώνα και  ονομάστηκε «Βασιλική Πόλη» από τον ίδιο. Από τότε καθιερώθηκε σαν τόπος συνάντησης προσωπικοτήτων των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής. Διασχίζοντας τον κεντρικό πεζόδρομο δίπλα στον ποταμό Τέπλα καταλαβαίνουμε  γιατί ο Γκαίτε, ο Σίλλερ, ο Μπετόβεν, ο Μπαχ, ο Τσάρος της Ρωσίας κ.α.  περπάτησαν τον ίδιο δρόμο.

Η πόλη είναι επίσης γνωστή για το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου και για το δημοφιλές τσεχικό ηδύποτο Karlovarská Becherovka. Περιήγηση στην πόλη και χρόνος ελεύθερος.

 

Επιστροφή το απόγευμα στην Πράγα.

Το βράδυ προτείνουμε να δειπνήσετε σε τυπικές Τσέχικες μπυραρίες με τοπικές σπεσιαλιτέ όπως το γευστικό κότσι αλλά και τη μπύρα παραγωγής τους ή στα φημισμένα τζαζ κλαμπ της πόλης.

 

Ημέρα 4η : Πράγα - Αθήνα

Πρωινό στο ξενοδοχείο, παράδοση των δωματίων και φύλαξη σε ειδικό χώρο του ξενοδοχείου. Χρόνος ελεύθερος για τις τελευταίες βόλτες στην Τσέχικη πρωτεύουσα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πράγα ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έμειναν σχετικά άθικτες κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων. Υπάρχουν πολλά παλαιά κτήρια με όμορφες τοιχογραφίες. Περιέχει μια από πιο παλιές και ποικίλες συλλογές της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως, από μπαρόκ, την αναγέννηση μέχρι αρ νουβώ και κυβισμό.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ.

Η ροή των ξεναγήσεων ενδέχεται να διαφοροποιηθεί για την καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος χωρίς να παραλείπεται κάτι από τα περιλαμβανόμενα

 

 

 

ΠΤΗΣΕΙΣ

 

  ---- ναυλωμένη πτήση ----

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΩΡΑ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΩΡΑ

ΑΦΙΞΗΣ

27/12

Αθήνα – Πράγα

05.30

07.25

30/12

Πράγα – Αθήνα

17.00

20.40

 

 

 

ΤΙΜΕΣ

 

Ταξίδι

Διατροφή

 

Αναχώρηση

 

Διαμονή

Ξενοδοχεία

2κλ.

1κλ.

Φόροι

 

ΠΡΑΓΑ  ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ

 

4 μέρες

 

(πρωινό)

 

27/12

 

Josef 4*s

 

555

+160

230

 

Marriott 5*

 

585

+180

 

Παιδί έως 12 ετών στο ίδιο δωμάτιο με δύο (2) ενήλικες = -100€

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Απευθείας ναυλωμένες πτήσεις Αθήνα Πράγα Αθήνα με την Smart Wings
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία : Josef 4*s // Marriott 5*
  • Πρωινό μπουφέ καθημερινά
  • Εκδρομές, μεταφορές, ξεναγήσεις όπως περιγράφονται
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Έμπειρο Αρχηγό/Συνοδό σε όλο το ταξίδι
  • ΔΩΡΟ ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση

 

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Είσοδοι σε μουσεία, αξιοθέατα και επισκεπτόμενους χώρους
  • Ό,τι δεν αναφέρεται στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

 

 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

  • Απαραίτητο διαβατήριο ή ταυτότητα τελευταίας 15ετίας σε καλή κατάσταση.