Skip to main content

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΡΜΕΝΙΑΣ 8 ημέρες Καλοκαίρι Φθινόπωρο 2023 από 990

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ  8, 15, 22/7 | 5,12, 26/8 | 9, 16/9| 8, 22/10

 

Ημέρα 1η: Αθήνα/ Θεσσαλονίκη – Ερεβάν

Απευθείας πτήση για την πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν. Άφιξη τα ξημερώματα και απευθείας τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

 

Ημέρα 2η: Ερεβάν ( Εχμιατζιν Ζβαρνοτς Μουσείο Αρμενίας )

Το «Βατικανό» των Αρμενίων και η πρώτη αρμενική χριστιανική εκκλησία

 

Σήμερα θα επισκεφθούμε τον Καθεδρικό Ναό του Etchmiadzin του 4ου  αιώνα, όπου βρίσκεται η έδρα του «Καθολικού» δηλαδή του Πατριάρχη  όλων των Αρμενίων. Θα δούμε την Αψίδα του Τυριδάτη (7ου αιώνα) και θα παρακολουθήσουμε την Κυριακάτικη Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Etchmiadzin με τους υπέροχους γρηγοριανούς ύμνους. Κατόπιν θα επισκεφτούμε τις εκκλησίες της Αγίας Hripsime και Αγίας Gayane, επίσης του 7ου αιώνα. Στάση στα ερείπια του καθεδρικού ναού Zvartnots (7ου  αιώνα) με θεά το ορός Αραράτ. Ακολουθεί  μεσημεριανό γεύμα σε ένα αρμενικό σπίτι. Εκεί θα γνωρίσετε την αρμενική φιλοξενία, και θα παρακολουθήσετε ζωντανά πως φτιάχνονται  παραδοσιακά εδέσματα με τοπικά προϊόντα.  Μετά το γεύμα  θα  επισκεφτούμε  το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας, το οποίο περιλαμβάνει ιστορικά εκθέματα και θησαυρούς των τελευταίων 3000 χιλιάδων χρόνων. Η μέρα μας θα τελειώσει  με μια βόλτα στο παζάρι του Vernissage. Μια γραφική αρμενική αγορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πλαισιώνεται από έργα τέχνης και εντυπωσιακές χειροτεχνίες. Εδώ εκθέτουν τα έργα τους πολλοί καλλιτέχνες. Υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής, έργα λαξευμένα στην πέτρα, ξύλινοι σταυροί, χειροποίητες υφασμάτινες κούκλες, κεραμικά αντικείμενα, έκθεση ασημένιων και χρυσών κοσμημάτων, αρμενικών χαλιών, κεντημάτων, βιβλίων κτλ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. 

 

 

Ημέρα 3η: Ερεβάν ( Garni – Tο Φαράγγι του Garni – Gheghard)

Στα ίχνη της ελληνιστικής εποχής της Αρμενίας- Garni, το  Μοναστήρι-Βράχος της Αγίας Λόγχης-Ghegardavank

 

Μετά το πρωινό, αναχώρηση για την περιοχή Kotayk όπου θα  ανακαλύψουμε ένα από τα θαύματα της ελληνιστικής εποχής, την ακρόπολη φρούριο με τον ναό του Garni που οικοδομήθηκε το 77 μ.Χ. Μετά την επίσκεψη στο ναό του  Garni θα πάμε μια ωραία βόλτα (40 λεπτών) στο ομώνυμο φαράγγι. Είναι ένα μέρος ιδιαίτερα γνωστό για τους σχηματισμούς που δημιουργούν στα βράχια οι  στήλες από βασάλτη. Η εικόνα που σου δημιουργούν ονομάζεται «Συμφωνία των λίθων». Κατόπιν θα επισκεφθούμε το Ghegardavank, το μοναδικό λαξευμένο σε βράχο μοναστήρι στην Αρμενία. Χρονολογείται  τον 13ο  αιώνα. Το όνομα του προέρχεται από το πολύτιμο αντικείμενο που φυλασσόταν εκεί για πολλούς αιώνες. Πρόκειται για το δόρυ με το οποίο ο Ρωμαίος Λογγίνος (κατόπιν Άγιος της Εκκλησίας) τρύπησε τα πλευρά του Εσταυρωμένου  Ιησού Χριστού. Σήμερα το αρχαίο δόρυ φυλάσσεται  στο μουσείο του  Etchmiadzin. Γεύμα στο χωριό Garni. Εκεί θα δείτε την τελετουργία του «λαβάς» και θα συμμετάσχετε στην Παρασκευή του. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές ψωμί της Αρμενίας. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο στο Ερεβάν.

 

Ημέρα 4η: Ερεβάν ( Hovhannavank - Sagmossavank - Πάρκο του αρμενικού αλφάβητου- μεσαιωνικό φρούριο Amberd)

Ταξίδι στην πλαγιά του όρους Aragats, του ψηλότερου βουνού της Αρμενίας και της Υπερκαυκασίας, αρμενική γαστρονομία και κουλτούρα

 

Μια μοναδική μέρα σήμερα! Μετά το πρωινό αναχωρούμε για να ανακαλύψουμε τα μεσαιωνικά κάστρα της Αρμενίας. Θα κατευθυνθούμε προς στο φαράγγι Khassakh όπου επισκεφθούμε δυο μοναστήρια του 13ου αιώνα Hovhannavank και Sagmossavank. Κατόπιν κατευθυνθούμε προς το ορος Aragats. Έχει τέσσερις κορυφές κοντά  στα 4000μ.! Αρχικά θα επισκεφθούμε το Πάρκο των Γραμμάτων του Αρμενικού αλφαβήτου. Πρόκειται για μια ακολουθία μικρών βράχων πάνω στους οποίους  απεικονίζονται  καλλιτεχνικά τα γράμματα της αρμενικής αλφαβήτου. Στη συνέχεια θα ανεβούμε το βουνό για να συναντήσουμε το μεσαιωνικό φρούριο Amberd του 7ου -13ου  αιώνα, χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Arkashen και Amberd. Γεύμα καθ' οδόν σε εστιατόριο της περιοχής . Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο στο Ερεβάν.

 

 

Ημέρα 5η: Ερεβάν (Κορ Βιραπ – Nοραβάνκ – σπήλαιο πτηνών – Σελίμ – Nοραντουζ – Τσαχατζόρ / Ντιλιτζάν)

Η τέχνη των «χατσκάρ», πέτρινοι σταυροί στην όχθη της λίμνης Σεβάν, Όρος Αραράτ, όπου προσάραξε η Κιβωτός του Νώε

 

Μετά το πρωινό, αναχώρηση προς  την νότια Αρμενία. Σήμερα θα επισκεφτούμε διαδοχικά το μοναστήρι του KhorVirap, το μοναστήρι του Noravank, το καραβανσεράι του Selim, που βρίσκεται στο δρόμο του μεταξιού, και το μεσαιωνικό νεκροταφείο του Noraduz στην λίμνη Σεβάν. Πρώτος μας προορισμός το μοναστήρι του Khor Virap. Ενόσω διασχίζουμε το οροπέδιο του Αραράτ για να φτάσουμε στο μοναστήρι, η εικόνα του χιονισμένου όρους Αραράτ, γνωστό από τον Κατακλυσμό και την κιβωτό του Νώε, θα σας αφήσει άναυδους. Η ομορφιά και η δύναμη του τοπίου  καθηλωτική. Η προβολή του μοναστηριακού  συμπλέγματος του Khor Virap πάνω στο βιβλικό όρος δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο. Θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς το Noravank (13ος -14ος  αιώνας). Ένα μοναστήρι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, εμπνευσμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα και μοναχό της εποχής Momik, διακοσμημένο με υπέροχα ανάγλυφα. Το μοναστήρι βρίσκεται ριζωμένο  στο φαράγγι Noravank, πάνω σε ένα εντυπωσιακό πυρόξανθο βράχο. Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, θα επισκεφτούμε το οινοποιείο Hin Areni, εκεί θα δοκιμάσουμε τα κρασιά του. Στην συνέχεια θα ανεβούμε το Σπήλαιο των Πτηνών μέσα στο οποίο  ανακαλύφθηκε το παλαιότερο παπούτσι και το αρχαιότερο κελάρι στον κόσμο (6000 π.Χ.). Γεύμα κοντά στο μοναστήρι Noravank. Μετά το γεύμα θα κατευθυνθούμε προς την  μεγαλύτερη λίμνη της Αρμενίας, τη Σεβάν. Πριν φτάσουμε εκεί θα ανεβούμε στα 2410 μ., στο πιο ψηλό πέρασμα της Αρμενίας, και συγκεκριμένα  στο πέρασμα Σελίμ. Εκεί βρίσκεται το Καραβανσεράι του Σελίμ, που χτίστηκε το 1332.  Ένα  από τα καραβανσεράι  που βρίσκεται  πάνω στον ιστορικό  Δρόμου του Μεταξιού, και περιγράφεται  στα απομνημονεύματα του Μάρκο Πόλο. Μετά το καραβανσεράι θα επισκεφτούμε  το χωριό Noraduz, και συγκεκριμένα το παλιό κοιμητήριο, για να δούμε τα πιο  χαρακτηριστικά Χατσκάρ της Αρμενίας. «Χατσκάρ» στα ελληνικά σημαίνει  «πέτρινος σταυρός». Από το  «χάτς» (σταυρός) και το «κάρ» (πέτρα). Περισσότερα από χίλια τον αριθμό . Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στο Τσαχατζόρ ή στο Ντιλιτζάν. 

 

 

Ημέρα 6η: Τσαχατζόρ – λίμνη Σεβάν – μοναστήρι Χαγκαρτσιν – Ντιλιτζάν - Ερεβάν             

Αρμενικά μεσαιωνικά μοναστήρια

 

Μετά το πρωινό θα επισκεφθούμε ένα μοναστήρι του 13ου αιώνα Ketcharis και το χιονοδρομικό κέντρο Τσαχατζορ. Αν το επιθυμείτε, θα ανεβούμε το  βουνό Teghenis με τους αναβατήρες των σκιέρ  απ’όπου και ανοίγεται ένα όμορφο πανόραμα σε όλη την περιοχή. Αμέσως μετά ξεκινάμε την ανακάλυψη της λίμνης Σεβάν, το αποκαλούμενο και «Μαργαριτάρι της Αρμενίας». Είναι ο σημαντικότερος υδάτινος πόρος της χώρας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1900μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Θεωρείται μια από τις υψηλότερες λίμνες γλυκού νερού στον κόσμο και καλύπτει μια  έκταση 1416 km2. Εκεί θα επισκεφθούμε τη χερσόνησο του Σεβάν στην κορυφή της οποίας ξεπροβάλουν δύο μεσαιωνικές εκκλησίες: Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και η εκκλησία της Παναγίας που χτίστηκαν το 874 από την πριγκίπισσα Μαριάμ της οικογένειας Bagradit. Από αυτό το σημείο η θέα προς την λίμνη είναι μοναδική. Θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς την πόλη Ντιλιτζαν  για να επισκεφτούμε την οδό Sharabeyan, την περιοχή των τεχνιτών της πόλης. Η περιοχή του Diligian είναι πλούσια σε φυσική βλάστηση, σε αντίθεση με την Λίμνη Σεβάν. Υπάρχουν τριγύρω  διάφορα μοναστήρια, χτισμένα μεταξύ του 10ου και του 13ου αιώνα. Εμείς θα επισκεφτούμε το μοναστήρι του Haghartsin, κρυμμένο σε μια μαγευτική κοιλάδα καλυμμένη με πυκνά δάση. Γεύμα σε εστιατόριο της λίμνης Σεβάν όπου θα δοκιμάσουμε ψάρια της λίμνης. Στην συνέχεια  θα αποβιβαστούμε σε ένα πλοιάριο για να κάνουμε έναν όμορφο γύρο στα λαμπερά νερά της λίμνης Σεβάν!  Επιστροφή και διανυκτέρευση στο Ερεβάν.

Το ελεύθερο βράδυ προτείνουμε να δείτε τα Μουσικά Σιντριβάνια και να θαυμάσετε τις υδάτινες χορογραφίες τους στον ρυθμό της μουσικής, αλλά και να περπατήσετε στους πανέμορφους δρόμους της πόλης, να καθίσετε στα καφέ μπαρ ή να δείτε κάποια βραδινή παράσταση.

 

Ημέρα 7η: Ερεβάν ( ξενάγηση – Ματενανταράν μουσείο χειρογράφων)

Μια σύγχρονη μητρόπολη με αρχαία ιστορία

 

Μετά το πρωινό ξεκινάμε την εξερεύνηση  της πανέμορφης πρωτεύουσα της χώρας, το Ερεβάν.

Στη διάρκεια της ξενάγησης θα δούμε τα κύρια αξιοθέατα της πόλης: Πλατεία Δημοκρατίας, το Θέατρο της  Όπερας Μπαλέτου, την Βόρεια Λεωφόρο, τους «Καταρράκτες» Cascade, το άγαλμα της  Μητέρα Αρμενία, το Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας του 1915 (Tsitsernakaberd), την  Λεωφόρο Baghramyan με αξιόλογα κτίρια και κατασκευές (συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου και την κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας) την οδό Abovyan - πολιτιστικό κέντρο, με τα αξιόλογα κτίρια της «Belle Epoque». Μετά το μεσημεριανό γεύμα  επίσκεψη στο Ματενανταράν -το Μουσείο αρχαίων χειρογράφων. Το βράδυ θα απολαύσουμε ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο σε παραδοσιακό αρμενικό εστιατόριο στο Ερεβάν συνοδεία αρμένικης μουσικής και κρασιού.

 

Ημέρα 8η: Ερεβάν – Αθήνα/ Θεσσαλονίκη

Τα ξημερώματα μεταφορά στο αεροδρόμιο για τη πτήση της επιστροφής μας στην Ελλάδα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.

 

ΠΤΗΣΕΙΣ 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΩΡΑ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΩΡΑ

ΑΦΙΞΗΣ

Αθήνα – Ερεβάν

23.50

03.20

Ερεβάν - Αθήνα

04.30

06.25

 

 

ΤΙΜΕΣ 

Ταξίδι

Διατροφή

Διαμ/νή

Αναχ/ση

2κλινο

1κλινο

Φόροι

Είσοδοι

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

 

8 ημέρες

Ημιδ/φή

4*

8, 15, 22/7

5 & 12/8

1.130

+350

+450

26/8

9 & 16/9

8 & 22/10

990

Το  ταξίδι  σας προσφέρει:

 

  • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Πτήσεις Aegean Airlines
  • 6 μεσημεριανά γεύματα και ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο σε τοπικό παραδοσιακό εστιατόριο για να γευθούμε τη παραδοσιακή κουζίνα της χώρας που επισκεπτόμαστε
  • Επίσκεψη και ξενάγηση στα ιστορικά μοναστήρια Κορ Βιράπ & Νοραβάνκ
  • Γευσιγνωσία σε οινοποιείο
  • Επίσκεψη στο ιστορικό μουσείο της Αρμενίας στο Ερεβάν και στην εθνική βιβλιοθήκη Ματενανταράν, από τις καλύτερες σε όλο τον Καύκασο
  • Επίσκεψη στους καθεδρικούς ναούς Ζβάρνοτς & Εχμιατζιν
  • Εκδρομή με καραβάκι στη λίμνη Σεβάν
  • Εισιτήριο για το εναέριο τελεφερίκ προς το όρος Teghenis
  • Συμμετοχή και ψήσιμο αρμένικου ψωμιού ( λάβας)
  • Έμπειρος Ελληνόφωνος συνοδός – τοπικός ξεναγός, απόλυτα γνώστης της τοπικής κουλτούρας
  • Εισόδους κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης / Φ.Π.Α.
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 

  • Φιλοδωρήματα και ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ 

  • Απαραίτητο το διαβατήριό σας με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημέρα εξόδου από τη χώρα.