Skip to main content

ΠΑΣΧΑ στην ΛΥΚΙΑ Μικρα Ασια Τουρκια 2024 απο 870

’Μάκρη – Λίβισι – Πάταρα – Ξάνθος – Καύνος – Κας (Αντίφελος) – Μύρα Λυκίας – Φάσιλι – Αττάλεια – Σίδη & Πέργη’

2 – 7 Mαΐου 2024 (6 Ημέρες)

 

Η Λυκία αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας καθώς συνδέθηκε από τη μυθική εποχή με τη Λητώ και τον Λύκιο Απόλλωνα, τον Βελλεροφόντη και τον Πήγασο, τους ομηρικούς ήρωες Γλαύκο και Σαρπηδόνα. Τόσο στη Λυκία όσο και στη γειτονική Παμφυλία, ιδρύθηκαν αναρίθμητες αποικίες και ο ελληνικός πολιτισμός αναμίχθηκε με αυτόν των Λυκίων και των Κυλίκων, αφήνοντάς μας αναρίθμητα μνημεία: Θέατρα, Ναούς, Αγορές, Λαξευτούς Τάφους, το Μαυσωλείο κ.α. Από τη Λυκία κατάγεται και έζησε ο αγαπημένος Άγιος Νικόλαος. Μέχρι και τις ανταλλαγές των πληθυσμών, το ελληνικό στοιχείο ήταν παρόν και δραστήριο, μαρτυρώντας τηv από αιώνων συνεχή παρουσία του, που ξεκινούσε από την απώτατη μυθική αρχαιότητα

 

1η Ημέρα, Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ – ΡΟΔΟΣ – ΜΑΚΡΗ

Αναχωρήσεις από την Αθήνα προς Ρόδος – Μάκρη

Συνάντηση στις 06.00 στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στο γκισέ της Sky Express.

Τυπικές διαδικασίες και πτήση με Sky Express (GQ-280) στις 07.25 για την Ρόδο, με άφιξη στις 08.25.

Χρόνος ελεύθερος στο ωραίο νησί και τις 15.30 check-in στο πλοίο με το με οποίο θα αναχωρήσουμε για την Μάκρη της Μ. Ασίας και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας -απέναντι και ανατολικά της Ρόδου. 

Άφιξη στις 18.00, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για το ξενοδοχείο μας,  τακτοποίηση και δείπνο. Μία βόλτα στην Μάκρη, για μία πρώτη προσωπική γνωριμία με την πόλη. Διανυκτέρευση.

 

2η Ημέρα, Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

ΜΑΚΡΗ – ΛΙΒΙΣΙ – ΠΑΤΑΡΑ – ΚΑΣ

Πρωινό και αναχώρηση για να γνωρίσουμε την Μάκρη, η οποία είναι  παραθαλάσσιο πόλη, χτισμένη στα ερείπια της Τελμησσού, που ήταν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της Λυκίας.

Επίσκεψη στην εντυπωσιακή νεκρόπολη Λυκιακών τάφων, μεταξύ των οποίων δεσπόζει ο τάφος του Αμύντα, επιφανούς άνδρα της πόλης. 

Επόμενος σταθμός μας είναι το Λιβίσι-«το ερειπωμένο χωριό», μία εγκαταλελειμμένη πόλη στα νότια της Μάκρης, στην οποία κατοικούσαν εξ’ ολοκλήρου Έλληνες. Σήμερα αποτελεί μαρτυρία της φυγής του Ελληνισμού από τη Μικρά Ασία, αλλά και «τουριστικό αξιοθέατο» της περιοχής, ενώ από το 1923 παραμένει ακατοίκητο. Σήμερα, διασώζεται η εκκλησία του Ταξιάρχη με το εξαιρετικό βοτσαλωτό της αυλής και η εκκλησία της Παναγίας Πυργιώτισσας του Κάτω Μαχαλά με το εντυπωσιακό τέμπλο.

Η σημερινή μέρα θα είναι αφιερωμένη σε παραλιακές πόλεις της Λυκίας. Η πρώτη μας επίσκεψη θα είναι στα αρχαία Πάταρα. Το όνομα της πόλης αποδίδεται στον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και της νύμφης Λυκίας.

Υπήρχε το δεύτερο πιο σημαντικό μαντείο του Απόλλωνα στον αρχαίο κόσμο, μετά από αυτό των Δελφών. Εξού και το επίθετο Παταρεύς του Απόλλωνα. Οι πόλη είχε πολλούς Κρήτες κάτοικους και η λατρεία του Απόλλωνα χαρακτηρίζεται ως δωρική. Ήταν μια από τις ηγετικές πόλεις του Κοινού των Λυκίων.

Στο λιμάνι των Πατάρων προσορμίσθηκε ο Απόστολος Παύλος στην τρίτη περιοδεία του, προερχόμενος από τη Ρόδο, μαζί με τον Ευαγγελιστή Λουκά. Τα Πάταρα ήταν η γενέτειρα του Αγίου Νικολάου. Κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο η πόλη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, για να αρχίζει να παρακμάζει μετά τη βασιλεία του Ιουστινιανού.

Στον αρχαιολογικό χώρο των Πατάρων θα δούμε την πύλη του Μεττίου Μοδέστου, το θέατρο, το αναστηλωμένο Βουλευτήριο του Κοινού των Λυκίων, που παρουσιάζεται ως το πρώτο δημοκρατικό κοινοβούλιο στον κόσμο, την Κύρια Οδό με τους ιωνικού τύπου κίονες, κ.α.

Συνεχίζουμε για την πρωτεύουσα της αρχαίας Λυκίας, την Ξάνθο. Η πόλη είναι χτισμένη στον ομώνυμο ποταμό, όπου η μυθολογία λέει ότι η Τιτανίδα Λητό έπλυνε την Αρτέμιδα και τον Απόλλωνα, αμέσως μετά τη γέννα τους στη Δήλο. Ο Όμηρος μας αναφέρει ότι από τη χώρα του Ξάνθου ποταμού, ήταν οι ήρωες Γλαύκος και Σαρπηδόνας.

Κατά την αρχαιότητα ήταν η σημαντικότερη πόλη της Λυκίας, όπως μαρτυρούν και τα πολλά μνημεία της, τα οποία συνδυάζουν τον λυκιακό και τον ελληνικό πολιτισμό. Μαζί με το ιερό της Λητούς (Λητώον), προστατεύονται από την UNESCO και αποτελούν πόλο έλξης για τους μελετητές των μικρασιατικών πολιτισμών. Θα εξερευνήσουμε την Αγορά, το Θέατρο, τον Οβελίσκο, τον Τάφο των Αρπυιών, την Ακρόπολη κ.α.

Κατά την διαδρομή μας θα περάσουμε από την παραθαλάσσια τουριστική κωμόπολη Καλαμάκι (Καλκάν), με τα ασβεστωμένα λευκά σπίτια και τις πολύχρωμες βουκαμβίλιες, του οποίου οι κάτοικοι μετά τις ανταλλαγές των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στον Άλιμο της Αττικής, δίνοντας στην περιοχή το όνομα της πόλης τους. Σήμερα, κατευθυνόμαστε σε ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των Μικρασιατικών παράλιων.

Συνεχίζουμε προς την Αντίφελο (Κας), η οποία βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο (4 ναυτικά μίλια). Η πόλη ήταν μέλος του Κοινού των Λυκίων. Μέχρι και τις ανταλλαγές των πληθυσμών, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ήταν ελληνικής καταγωγής.

Στην σύγχρονη εποχή, την πόλη επισκέπτονται οι κάτοικοι του Καστελόριζου για τα ψώνια τους. Θα δούμε το καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο και θα έχουμε χρόνο ελεύθερο για καφέ στην προκυμαία. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η Ημέρα, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024

ΚΑΣ – ΚΕΚΟΒΑ – ΜΥΡΑ ΛΥΚΙΑΣ – ΦΑΣΙΛΗ – ΑΤΤΑΛΕΙΑ

 

Σήμερα, κατευθυνόμαστε σε ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των Μικρασιατικών παράλιων.

Ανάμεσα από παραθαλάσσια τοπία ασύγκριτης και άγριας ομορφιάς, θα πάμε με ναυλωμένο καΐκι στο νησάκι Κέκοβα. Στον καταγάλανο βυθό, μπορούμε να διακρίνουμε τα ερείπια της Βυζαντινής πόλης Δολίχη αλλά και ερείπια άλλων, αρχαιότερων πόλεων (Σίμηνα, Άπερλαι, Τρίστομον).

Συνεχίζουμε για τα Μύρα της Λυκίας,  τα οποία παίρνουν το όνομα τους από τον παρακείμενο ποταμό. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πηγές για την ιστορία της πόλης. Αναφέρονται για πρώτη φορά από τον Στράβωνα, ως σημαντική πόλη του Κοινού των Λυκίων, μιας δημοκρατικής συνομοσπονδίας 23 πόλεων που υπήρξε μεταξύ 2ου αιώνα π.Χ. και 1ου μ.Χ. Οι Έλληνες κάτοικοι λάτρευαν την Ελευθέρια Αρτέμιδα, την οποία θεωρούσαν προστάτρια.

Στην πόλη ομιλούσαν την κοινή ελληνική και φαίνεται πως υπήρχε σημαντική πρωτοχριστιανική παρουσία. Στα Μύρα διετέλεσε επίσκοπος ο Άγιος Νικόλαος. Ο πολυαγαπημένος Άγιος, θεωρείται προστάτης των ναυτικών στον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο, ενώ λόγω της γενναιοδωρίας του στην Δύση είναι αυτός που τα Χριστούγεννα φέρνει τα δώρα στα παιδιά (Σάντα Κλάους).

Θα επισκεφθούμε τη βυζαντινή βασιλική του Αγίου Νικολάου, στην οποία βρίσκεται η σαρκοφάγος του. Η βασιλική είναι υποψήφια για να χαρακτηρισθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ, καθώς συνδυάζει στοιχεία παλαιοχριστιανικά, βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης.

Επίσκεψη στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο, όπου μεταξύ άλλων θα θαυμάσουμε το θέατρο, 13.000 θέσεων και τη νεκρόπολη με τους χαρακτηριστικούς λυκιακούς τάφους, λαξευμένους στην κατακόρυφη βραχώδη πλαγιά.

Σήμερα θα στραφούμε νότια και θα κινηθούμε δίπλα στην απότομη ακτογραμμή για να επισκεφθούμε την αρχαία Φασηλίδα. Η Φασηλίς ιδρύθηκε από Ρόδιους άποικους γύρω στο 700 π.Χ. και λόγω της γεωμορφολογίας της ήταν ένα από τα ασφαλέστερα και πιο πολυσύχναστα λιμάνια της Λυκίας. Γνωστή από την πολιορκία του Κίμωνα (469-6 π.Χ.), όταν η ευρύτερη περιοχή είχε κατακτηθεί από τους Πέρσες και οι Αθηναίοι εκστράτευσαν εναντίον των περσικών στρατευμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στις εκβολές του Ευρυμέδοντα ποταμού. Υπήρχε ναός της Αθηνάς, στον οποίο εκτίθετο και η λόγχη του ήρωα Αχιλλέα. Τους επόμενους αιώνες η πόλη σταδιακά παράκμασε λόγω περιβαλλοντολογικών αλλαγών και συνεχών πολεμικών συγκρούσεων (πειρατές, Σταυροφόροι και Άραβες). Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο.

Αναχώρηση για την Αττάλεια, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο.

Χρόνος ελεύθερος για μία πρώτη προσωπική γνωριμία με την πόλη.

Σημείωση: Το βράδυ όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν την Ακολουθία της Αναστάσεως, στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Αλυπίου στην παλιά πόλη. Διανυκτέρευση.

 

4η Ημέρα, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024

ΑΤΤΑΛΕΙΑ – ΠΕΡΓΗ – ΑΣΠΕΝΔΟΣ – ΣΙΔΗ

Πρωινό στο ξενοδοχείο.  Δίπλα στην Αττάλεια, θα επισκεφθούμε την Πέργη, την αρχαία πρωτεύουσα της Παμφυλίας. Η πόλη πρωτοαναφέρεται σε κείμενα των Χετταίων, αλλά επανεμφανίζεται στην ιστορία κάτω από την κυριαρχία των Περσών, των Αθηναίων και του Μ. Αλεξάνδρου. Ήταν γνωστή στην αρχαιότητα για την λατρεία της Αρτέμιδος. Υπήρχε αφιερωμένος σ αυτήν, περικαλλής ναός, ετήσιες εορτές, ενώ και τα νομίσματα της πόλης απεικόνιζαν την θεά.

Από εδώ κατάγεται ο σπουδαίος μαθηματικός και αστρονόμος Απολλώνιος, ο οποίος πρόσφερε ανεκτίμητο έργο στα μαθηματικά, τη γεωμετρία, τον υπολογισμό της απόστασης γης και σελήνης και των πλανητικών τροχιών. Υπήρξε μάλιστα εφευρέτης και κατασκευαστής του πρώτου ηλιακού ρολογιού. Την πόλη επισκέφτηκαν οι Απόστολοι Παύλος & Βαρνάβας και ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Στον πλούσιο αρχαιολογικό χώρο θα δούμε το Θέατρο, τα Λουτρά, τις Πύλες, την Αγορά, το Νυμφαίο, την Παλαίστρα και ένα πολύ καλοδιατηρημένο Στάδιο.

Στη συνέχεια θα κινηθούμε ανατολικά, με πρώτη στάση στην Άσπενδο, αποικία που ίδρυσαν οι Αργείοι περίπου το 1.000 π.Χ.. Στον αρχαιολογικό χώρο θα δούμε το Νυμφαίο, την Βασιλική και την Αγορά και το εντυπωσιακό Ελληνιστικό Θέατρο, επτά χιλιάδων θέσεων, το οποίο είναι ίσως, το πιο καλά διατηρημένο σωζόμενο ελληνικό θέατρο.

Συνεχίζουμε για την παραλιακή Σίδη, την οποία ίδρυσαν άποικοι από την Κύμη της Αιολίδας τον 7ο αιώνα π.Χ. Αποτέλεσαν μαζί με την Αττάλεια, τα σημαντικότερα αρχαία εμπορικά κέντρα της περιοχής και κατά την βυζαντινή περίοδο ήταν επισκοπική έδρα. Σώζεται μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης, μέσα στον οποίο υπάρχουν οικίες και καταστήματα, που έκτισαν μουσουλμάνοι από την Κρήτη, μετά τις ανταλλαγές των πληθυσμών. Θα δούμε το θέατρο 15-20 χιλιάδων θέσεων, τη Μεγάλη Πύλη, τους ναούς του Απόλλωνα, του Διόνυσου, της Τύχης, το Νυμφαίο, την Αγορά, τα Λουτρά κ.α.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Σημείωση: Προαιρετική νυχτερινή έξοδος στην Αττάλεια, για διασκέδαση, με τοπική ζωντανή μουσική.

 

5η Ημέρα, Δευτέρα του Πάσχα 6 Μάϊου 2024

ΑΤΤΑΛΕΙΑ- ΜΑΚΡΗ

Πρωινό και αναχώρηση για να γνωρίσουμε την πόλη της Αττάλειας. Η Αττάλεια είναι αρχαία Ελληνική πόλη της επαρχίας Παμφυλίας (Μικράς Ασίας) που ιδρύθηκε το 158 π. Χ. από τον Άτταλο τον Φιλάδελφο, βασιλιά της Περγάμου. Στα αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια ήταν σπουδαίο λιμάνι από εμπορική και στρατιωτική άποψη.

Κατά τα πρωτοχριστιανικά χρόνια αποτέλεσε σταθμός του Αποστόλου Παύλου και του Αποστόλου Βαρνάβα, στη συνέχεια οι δύο τους απέπλευσαν για την Αντιόχεια. Η Χριστιανική κοινότητα της ανήκε στην Μητρόπολη Πισιδίας που είχε έδρα την πρωτεύουσά της Σπάρτη.

Η Αττάλεια ήταν πλουσιότατος σταθμός ανταλλακτικού εμπορίου. Είχε ναυπηγεία και Ναύσταθμο. Η ενδοχώρα ήταν πάρα πολύ εύφορη, είχε πλούσια κι απέραντα δάση, εκτεταμένες γόνιμες πεδιάδες και πολλά ζώα. Όλα αυτά συνετέλεσαν για την ταχύτατη ακμή της.

Η πλούσια ιστορία της Αττάλειας ξεδιπλώνεται, αρμονικά, στο ατμοσφαιρικό  ιστορικό της κέντρο, που πλαισιωμένο από τα επιβλητικά του τείχη αντανακλά στο σήμερα το μεγαλείο και τη δύναμη  του παρελθόντος.

Θα επισκεφθούμε τον γοητευτικό λαβύρινθο, με τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια του, το Καλέ Ιτσι που επιδεικνύει τα επιβλητικά απομεινάρια των ρωμαϊκών μνημείων, την Πύλη του Αδριανού και το ρωμαϊκό φρούριο που δεσπόζουν επιβλητικά στο χώρο και γίνονται σημεία αναφοράς της ένδοξης ιστορίας.

Μετάβαση στο εξαιρετικό Αρχαιολογικό μουσείο, που φιλοξενεί τους κορυφαίους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης.

Αφήνουμε την Αττάλεια για να επιστρέψουμε στην Μάκρη.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η Ημέρα, Τρίτη 7 Μάϊου 2024

ΜΑΚΡΗ – ΡΟΔΟΣ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ / ΑΘΗΝΑ – (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

Πρωινή μεταφορά στο λιμάνι, επιβίβαση στο πλοίο και στις 08.30 πλεύση για την Ρόδο, άφιξη στις 11.00 στο λιμάνι της Ρόδου.

Χρόνος ελεύθερος στην Ρόδο, μέχρι να έρθει η ώρα μεταφοράς στο αεροδρόμιο για την πτήση μας στην Αθήνα.

Πτήση προς Αθήνα

Πτήση ΡΟΔΟΣ – ΑΘΗΝΑ με Sky Express στις 21.55 (GQ-285) με άφιξη στην Αθήνα στις 22.55.

 

Για πτήσεις από  και προς Θεσσαλονίκη παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Τελική Τιμή ανά Άτομο σε Δίκλινο με Ημιδιατροφή

Αναχώρηση από ΑΘΗΝΑ: €870

Αναχώρηση από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κατόπιν Ζήτησης

Μονόκλινο: +€260 // Φιλοδωρήματα: +€20

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Αεροπορικά εισιτήρια με την Sky Express (Αθήνα – Ρόδος) με επιστροφή.
  • Φόροι αεροδρομίων.
  • Αποσκευή 23 kg και χειραποσκευή 8 kg ανά άτομο.
  • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Ρόδος – Μάκρη με επιστροφή.
  • Φόροι Είσοδού Τουρκίας.
  • Πέντε (5) διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4 αστέρων / Δυο (2) διανυκτερεύσεις στο Marina Boutique Fethiye Hotel 4* ή στο Grand Atapark Fethiye Hotel 4* (Μάκρη), Μία (1) διανυκτέρευση στο Aquaruis Hotel 4* (Κας) ή παρόμοιο, Δυο (2) διανυκτερεύσεις στο Best Western Khan 4* (Αττάλεια) ή παρόμοιο
  • Ημιδιατροφή καθημερινά στα ξενοδοχεία.
  • Μεταφορές με σύγχρονο κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Έμπειρος αρχηγός-συνοδός.
  • Επίσημοι Τοπικοί ξεναγοί όπου χρειάζεται
  • Ασφάλεια Αστικής ευθύνης.
  • Ασφάλεια Covid-19, Ατυχημάτων, Νοσηλείας & Οξέων περιστατικών.
  • Φ.Π.Α.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Είσοδοι μουσείων & αρχαιολογικών χώρων.
  • Επιπλέον γεύματα/ποτά εντός και εκτός ξενοδοχείου.
  • Φιλοδωρήματα και αχθοφορικά (€20)
  • Ότι αναφέρεται σαν προαιρετικό.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Μπορείτε να ταξιδέψετε με Ταυτότητα ή Διαβατήριο.
  • Η Ταυτότητα πρέπει να έχει τα στοιχεία και σε Λατινικούς χαρακτήρες και να έχει ημερομηνία έκδοσης μικρότερη των 10 ετών, αλλιώς πρέπει να εκδοθεί καινούργια.
  • Το Διαβατήριο πρέπει να έχει ισχύ 6 μηνών από το τέλος του ταξιδιού, διαφορετικά πρέπει να εκδοθεί καινούργιο.
  • Φωτοτυπία διαβατηρίου ή της ταυτότητας πρέπει να κατατεθούν στο γραφείο μας.
  • Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση θα δοθούν οι τελικές αναλυτικές οδηγίες.
  • Η σειρά του προγράμματος ενδέχεται να αλλάξει, χωρίς να παραληφθεί κάτι.