Skip to main content

Το Ματωμένο Διαμάντι - Ακτές Δυτικής Αφρικής | Νοέμβριος 2023 Διάρκεια: 15, 24 ΗΜΕΡΕΣ από 3990

Αναχώρηση: 7/11

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΜΠΙΣΣΑΟΥ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για τη Γουινέα Μπισσάου, μία από τις μικρότερες χώρες της Αφρικής, στο δυτικό κομμάτι της μαύρης ηπείρου.

 

2η ημέρα: ΜΠΙΣΣΑΟΥ – ΚΙΝΑΜΕΛ

Άφιξη στην Μπισσάου (Bissau), ή Μπισό, πρωτεύουσα της χώρας Η Γουινέα-Μπισσάου ήταν η τελευταία χώρα της Δυτικής Αφρικής που ανεξαρτητοποιήθηκε από τους αποικιοκράτες, μόλις το 1974. Οι τελευταίοι Ευρωπαίοι που είχαν στα χέρια τους αυτήν τη μικρή χώρα δεν ήταν οι Γάλλοι, αλλά οι Πορτογάλοι. Δυστυχώς, αυτοί αποδείχτηκαν οι πιο σκληροί αποικιοκράτες κι έτσι η ανεξαρτησία κερδήθηκε αφού πρώτα χύθηκε πολύ αίμα.
Αναχωρούμε στη συνέχεια για την μικρή πόλη του Κιναμέλ (Quinhàmel), μόλις 30 χλμ από την Μπισσάου. Εδώ, θα επισκεφθούμε ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει «groque» ένα διάσημο τοπικό κρασί που φτιάχνεται από ζαχαροκάλαμο. Στο δρόμο μας για εκεί, θα περάσουμε από παραδοσιακά χωριά μέσα σε κατάφυτα τοπία, όπου θα δούμε ντόπιους σε διάφορες χειρωνακτικές εργασίες. Θα κάνουμε στάση για να επισκεφθούμε το Εθνογραφικό Εθνικό Μουσείο, το οποίο άνοιξε πρώτη φορά το 1988 και παρά τη μεγάλη καταστροφή αρχείων που έχει υποστεί, σώζεται ακόμα μεταξύ άλλων, σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τελετουργίες διαφόρων φυλών. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: ΚΙΝΑΜΕΛ – ΝΗΣΙΑ ΜΠΙΣΑΓΚΟΣ (ΜΠΟΥΜΠΑΚΕ)

Πάντα με γνώμονα τον καιρό, ξεκινάμε για το λιμάνι του Κιναμέλ, απ’ όπου θα μεταφερθούμε με ιδιωτικό σκάφος στο νησί Μπουμπακέ (Bubaque), το σημείο κατατεθέν των νησιών Bijagos, το οποίο αποτελεί και πολιτιστική κληρονομιά Βιόσφαιρας της UNESCO.
Ένας ήρεμος παράδεισος ανάμεσα σε ένα οικοσύστημα γεμάτο πανέμορφους φοίνικες και μοναδικά μαγκρόβια δάση που εναλλάσσονται από την τροπική σαβάνα και από αμμώδεις παραλίες αξεπέραστου κάλλους. Το άγριο τοπίο προσφέρει ιδανικές ευκαιρίες για περιπέτεια, ενώ η περιοχή ενδείκνυται για ψάρεμα στα ποτάμια και στις περιοχές δέλτα. Μια τεράστια ποικιλία από σπάνια είδη φυτών και ζώων, θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του bird-watching αλλά και όσους αρέσκονται να εξερευνούν την πλούσια θαλάσσια ζωή.
Αφού φθάσουμε στο Μπουμπακέ, μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο για μεσημεριανό. Το απόγευμα, είμαστε έτοιμοι να περιηγηθούμε στο νησί, να μάθουμε τα μυστικά του και να μυηθούμε στη μαγεία της τοπικής κουλτούρας. Το βράδυ επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για δείπνο και ξεκούραση. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΝΗΣΙΑ ΜΠΙΣΑΓΚΟΣ (ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΑΝΓΚΟ)

Νωρίς το πρωί απολαμβάνουμε το πρωινό μας και στη συνέχεια αναχωρούμε με ιδιωτικό σκάφος για το Εθνικό Πάρκο Orango, που αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Το Orango είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά του αρχιπελάγους και το πρώτο εθνικό πάρκο της Γουινέα Μπισσάου. Αμέτρητα αποδημητικά πουλιά έρχονται εδώ για τον χειμώνα. Μάλιστα, το νησί διαθέτει και καταφύγιο ζώων για ορισμένα πολύ σπάνια είδη, όπως ιπποπόταμοι αλμυρού νερού, μανάτοι, κροκόδειλοι, αντιλόπες, χελώνες…

Μεταξύ άλλων, θα παρατηρήσουμε ότι οι ντόπιοι έχουν κρατήσει μέχρι και σήμερα τον αρχέγονο τρόπο ζωής τους, ο οποίος δεν είναι άλλος παρά μητριαρχικός. Συνεχίζουμε τη μέρα μας κάνοντας πικνίκ σε ένα σκιερό μέρος του πάρκου, ενώ απολαμβάνουμε τη φύση. Λίγο αργότερα, είμαστε έτοιμοι για μια σύντομη επίσκεψη στα χωριά Krios προκειμένου να πάρουμε μια ακόμα μικρή γεύση από την καθημερινή ζωή των ντόπιων και να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας με περισσότερες ειδυλλιακές εικόνες.

Αργά το απόγευμα επιστρέφουμε στο Μπουμπακέ. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

 

5η ημέρα: ΝΗΣΙΑ ΜΠΙΣΑΓΚΟΣ – ΜΠΙΣΣΑΟΥ (ξενάγηση)

Παίρνουμε πρωινό στο ξενοδοχείο και σιγά σιγά ξεκινά η επιστροφή μας μέσω ιδιωτικού σκάφους στο Μπισσάου. Φθάνουμε στο λιμάνι: πλησιάζοντας στην παλιά πόλη, στην πλατεία των μαρτύρων και σημείο της επονομαζόμενης σφαγής του Πιτζιγκουιτί, δεσπόζει σήμερα ως σύμβολο αντίστασης το μνημείο της γροθιάς, γνωστό και ως Mon de Timba.
Κάνουμε βόλτα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας θαυμάζοντας το επιβλητικό μνημείο που έχει ανεγερθεί στη μνήμη των ηρώων του έθνους. Επισκεπτόμαστε το Προεδρικό Μέγαρο, ένα προσφάτως ανακαινισμένο κτίριο λίγο μετά τον εμφύλιο πόλεμο, του οποίου την πρόσοψη πλέον κοσμεί ένας συνδυασμός νεοκλασικών και μοντέρνων στοιχείων. Λίγο πιο κάτω, δεσπόζει το αρχηγείο του Αφρικανικού Κόμματος για την Ανεξαρτησία της Γουινέας και του Πράσινου Ακρωτηρίου, ένα κτίριο ορόσημο στο κέντρο της πόλης. Η Εκκλησία (Καθεδρικός ναός) που χτίστηκε το 1945 από Πορτογάλο αρχιτέκτονα, το Πανεπιστήμιο, το Δικαστήριο, όπως και ο στρατώνας Φορταλέτσα ντ' Αμούρα που περιέχει το μαυσωλείο του Αμίλκαρ Καμπράλ, αποτελούν must αξιοθέατα της περιήγησής μας, καθώς και το Μνημείο Πιτζιγκίτι για τους σκοτωμένους εργαζόμενους στα ναυπηγεία κατά την απεργία στις 3 Αυγούστου του 1959. Το Λιμάνι της πόλης, πλημμυρισμένο συνήθως από κόσμο που περιμένει να προμηθευτεί προϊόντα, όπως και η Κεντρική Αγορά γεμάτη με ντόπιους πλανόδιους προμηθευτές αποτελούν ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι στο χρόνο γεμάτο χρώματα κι αρώματα. H αστική αρχιτεκτονική της πόλης όπως θα δούμε από τα περισσότερα κτίρια, είναι επηρεασμένη από αποικιακό στυλ κατά την περίοδο μεταξύ 17ου -19ου αιώνα, βγάζοντας ένα ιδιαίτερο mix & match αποτέλεσμα που στις μέρες μας φαντάζει εξωτικό. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΜΠΙΣΣΑΟΥ – ΜΠΑΦΑΤΑ (ξενάγηση)

Μετά από ένα χορταστικό πρωινό, η μέρα μας ξεκινά με την επίσκεψη στη γραφική Μπαφατά (Bafatà), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η διαδρομή διαρκεί γύρω στις δύο ώρες και ο δρόμος είναι καλός. Εδώ πραγματικά μοιάζει να σταμάτησε ο χρόνος…
Η Μπαφαρτά είναι μία πανέμορφη πόλη που φαντάζει κάπως ερειπωμένη αλλά ταυτόχρονα εκπληκτικά γαλήνια. Εδώ γεννήθηκε το 1924 ο Αμίλκαρ Καμπράλ, ηγέτης του αγώνα της ανεξαρτησίας της Γουινέας-Μπισσάου και του Πράσινου Ακρωτηρίου, στην τότε πορτογαλική Γουινέα. Το σπίτι που μεγάλωσε έχει ανακηρυχθεί ως μουσείο από την UNESCO, το οποίο και θα επισκεφθούμε. “Esta é a nossa pátria bem amada” (Αυτή είναι η πολυαγαπημένη μας πατρίδα), είναι ο τίτλος του εθνικού ύμνου της χώρας, του οποίου εμπνευστής είναι ο Αμίλκαρ Καμπράλ.

Το αποικιακό στοιχείο πρωταγωνιστεί και εδώ στην αρχιτεκτονική των κτιρίων, ενώ όλο το κέντρο της πόλης ξεχειλίζει από μια παλιά γοητεία. Eδώ, ο ποταμός Gêba συναντά τον ποταμό Caré, απ’ όπου και πήρε το όνομά της η πόλη («το μέρος όπου τα δύο ποτάμια ενώνονται» κατά την τοπική διάλεκτο Mandinga). Αφού περπατήσουμε σε πλακόστρωτα σοκάκια, δούμε νεαρά αγόρια να ψαρεύουν στο ποτάμι πάνω σε ξύλινα κανό, αλλά και ντόπιους να μετακινούνται με γαϊδουράκια μεταφέροντας την πραμάτεια τους, θα οδηγηθούμε προς την πολύχρωμη παλιά αγορά η οποία αποτελεί ένα από τα highlights, καθώς η πρόσοψή της είναι εμπνευσμένη από νεο-μαυριτανικό στυλ.

Έπειτα, απολαμβάνουμε μεσημεριανό σε ένα από τα τοπικά εστιατόρια προκειμένου να γευτούμε ντόπιες σπεσιαλιτέ, ενώ αργότερα θα απολαύσουμε μια χαλαρή απογευματινή βόλτα στις όχθες του ποταμού Géba όπου θα απαθανατίσουμε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Νωρίς το βράδυ επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για δείπνο και διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: ΜΠΑΦΑΤΑ – ΚΟΥΝΤΑΡΑ (ΓΟΥΙΝΕΑ, διαδρομή με 4x4) – ΜΑΛΙ

Aφού πάρουμε το πρωινό μας, αναχωρούμε για την Καντίκα, το συνοριακό πέρασμα όπου η Γουινέα υποδέχεται όσους, όπως εμείς, έρχονται από την Γουινέα Μπισάου. Περνάμε τα σύνορα, ενώ θαυμάζουμε σπάνια φυσικά τοπία και αρχαίους πολιτισμούς να παραδίδουν μαθήματα επιβίωσης, καθώς συνεχίζουμε στο δρόμο για την Κουνταρά με 4x4.
Στην κεντρική πλατεία της Κουνταρά, υπάρχει ένα καφέ-εστιατόριο το οποίο φημίζεται για τη σπεσιαλιτέ του -πατατοσαλάτα με αβοκάντο- που φτιάχνεται από ντόπια μαγείρισσα. Αν είμαστε τυχεροί θα δοκιμάσουμε, εναλλακτικά θα φάμε μεσημεριανό σε κάποιο από τα υπόλοιπα εστιατόρια. Έπειτα, θα περπατήσουμε στους δρόμους της πόλης με τελικό προορισμό τη διάσημη αγορά για να προμηθευτούμε σουβενίρ. Αργά το απόγευμα αναχωρούμε για το χωριό Mάλι (Mali Ville), όπου φθάνοντας στο ξενοδοχείο ακολουθεί δείπνο και διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: ΜΑΛΙ ΒΙΛ – ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΝΕΓΑΛΗ (ΦΥΛΗ ΜΠΕΝΤΙΚ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ IWOL ΚΑΙ IBEL, ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ DINDEFELO)

Σήμερα αφιερώνουμε την ημέρα μας σε μία ημερήσια εκδρομή στη Νότια Σενεγάλη, με διπλό διασυνοριακό πέρασμα (Γουινέα-Σενεγάλη-Γουινέα). Θα επισκεφθούμε τους καταρράκτες Ντιντεφέλο (Dindefelo falls), στο Εθνικό Πάρκο Νιοκόλο-Κόμπα της Σενεγάλης. Η περιοχή αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Βιόσφαιρας της UNESCO, με τους καταρράκτες που κλέβουν την παράσταση καθώς ρίχνουν τα νερά τους ορμητικά από ύψος περίπου εκατό μέτρων! Θα επισκεφθούμε επίσης τα χωριά Ιγουόλ και Ιμπέλ, για να δούμε την τοπική φυλή Μπέντικ. Οι Μπέντικ είναι μία από τις πιο απομονωμένες φυλές της Σενεγάλης, διατηρούν τη δική τους γλώσσα και ανιμιστική θρησκεία, αν και η χριστιανική θρησκεία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στις πεποιθήσεις τους. Επιστροφή στο Μάλι και διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: ΜΑΛΙ ΒΙΛ – διαδρομή με 4x4 – ΛΑΜΠΕ

Μετά το πρωινό, ξεκινάμε τη μέρα περνώντας από τα περίχωρα του Μάλι, όπου το ορεινό τροπικό σκηνικό είναι μοναδικό, ενώ η ποικιλία των λουλουδιών και η χρωματική πανδαισία είναι κάτι που θα θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή. Aξίζει να σημειωθεί ότι η αυτοκρατορία του Μάλι έγινε γνωστή για τον πλούτο των ηγεμόνων της, ειδικά του Μούσα Α΄ ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους που έζησαν ποτέ. Εντός της αυτοκρατορίας ομιλούνταν οι γλώσσες Μαντίνγκ, που ακόμα και σήμερα διασώζονται από διάφορες φυλές. Ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία της δυτικής Αφρικής, και επηρέασε σημαντικά την ευρύτερη περιοχή μέσω της εξάπλωσης της γλώσσας, νόμων και εθίμων της.
Αφού αναχωρήσουμε με τζιπ 4x4 εν μέσω εξωτικών τοπίων και μικρών παραδοσιακών χωριών, κατευθυνόμαστε 7 περίπου χλμ εκτός της επαρχίας του Μάλι, προς την κορυφή του βουνού Loura, το οποίο ανήκει σε ένα σύμπλεγμα κορυφών που ονομάζεται Massif du Tamgue. Το υψόμετρο αγγίζει τα 1,401 μέτρα και η θέα με φόντο τη Σενεγάλη και το Μάλι είναι κάτι παραπάνω από συναρπαστική. Αφού αναπνεύσουμε αρκετό οξυγόνο, τραβήξουμε ωραίες φωτογραφίες και απολαύσουμε λίγη ορεινή πεζοπορία, επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για δείπνο και ξεκούραση.

 

10η ημέρα: ΛΑΜΠΕ – διαδρομή με 4x4 – ΦΟΥΤΑ ΤΖΑΛΟΝ – ΠΙΤΑ (Καταρράκτες Καμπαντάγκα) – ΝΤΑΛΑΜΠΑ

Αναχωρούμε με 4x4 για την Ντάλαμπα, αφού πρώτα απολαύσουμε ένα πλούσιο πρωινό. Η Ντάλαμπα αποτελεί το περιφερειακό διοικητικό κέντρο της Fouta Djalon, μιας ήσυχης περιοχής που χαρακτηρίζεται από οροσειρές, βουνά, φαράγγια, κοιλάδες, πεδιάδες, εντυπωσιακούς καταρράκτες και πλούσια βλάστηση, που υπόσχονται να μας χαρίσουν αμέτρητα φωτογραφικά κλικ. Κατά τη διαδρομή, κάνουμε μικρή στάση στην Πίτα για να θαυμάσουμε τους πανέμορφους καταρράκτες Kambadaga και -γιατί όχι- να γευτούμε ίσως ντόπια αφράτα ψωμάκια και κρουασάν για τα οποία φημίζονται οι παραδοσιακοί φούρνοι της.
Έπειτα, συνεχίζουμε για την Ντάλαμπα, η οποία είναι τοποθετημένη σε υψόμετρο 1.300 μέτρων ανάμεσα σε δύο λόφους στην καρδιά της Fouta Djalon. Κατά τη διαδρομή θα κάνουμε στάση στους γνωστούς καταρράκτες που αποκαλούνται «Νυφικό Πέπλο». Μετά, θα επισκεφθούμε το μέρος που είναι αφιερωμένο στους Γάλλους διαχειριστές των αποικιών της Δυτικής Αφρικής, ενώ θα πάρουμε και μια γεύση από τη βίλα Fougoumba, ένα μέρος ιερό για τους Almamy της Fouta. Θα πάμε στην αναρριχώμενη γέφυρα, αλλά και στην τοποθεσία των ψαράδων για να βιώσουμε από κοντά μια μυστηριακή ατμόσφαιρα ενός άλλου κόσμου.
Ο must όμως προορισμός μας δεν είναι άλλος από το Κτήμα Chevalie, μια μεγαλοπρεπής φυτεία 95 εκταρίων που δημιουργήθηκε το 1908. Ένας τεράστιος πειραματικός κήπος που σκοπό είχε να βοηθήσει, κατά την περίοδο της Γαλλικής αποικιοκρατίας, τα φυτά της Ευρώπης να ευδοκιμήσουν στο κλίμα της Γουινέας. Μεταξύ άλλων, θα δούμε πεύκα, κινέζικα μπαμπού, ευκαλύπτους και πολλά ακόμα. Διανυκτέρευση στην Ντάλαμπα.

 

11η ημέρα: ΝΤΑΛΑΜΠΑ – διαδρομή με 4x4 – ΜΑΜΟΥ – ΚΙΝΤΙΑ

Μετά το πρωινό, επιβιβαζόμαστε σε 4x4 για μια άνετη διαδρομή στο Μάμου, μια κοσμοπολίτικη πόλη στην Κίντια. Eδώ, μια από τις πρώτες φυλές που έζησαν εδώ είναι οι Κόνιαγκι (Coniagui). Θα ζήσουμε αυθεντικές εμπειρίες σε συνεργασία με τις ντόπιες φυλές και φυσικά θα έρθουμε σε επαφή με την αφρικανική παράδοση. Αυτό που κάνει το σαφάρι συγκλονιστικό δεν είναι μόνο οι αχανείς εκτάσεις της αφρικανικής σαβάνας ή η επαφή με την άγρια φύση, αλλά ένα αξέχαστο eye contact με ένα λιοντάρι ή κάποιο άλλο άγριο ζώο.
Φθάνοντας στην Κίντια, θα επισκεφθούμε την ντόπια αγορά και στην πορεία θα απολαύσουμε ένα εξωτικό πικνίκ γύρω από τους διάσημους της καταρράκτες. Αργά το απόγευμα επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για δείπνο και διανυκτέρευση.

 

12η ημέρα: ΚΙΝΤΙΑ – διαδρομή με 4x4 – ΚΟΓΙΑ – ΛΙΜΝΗ ΣΑΜΑΓΙΑ – ΓΟΥΑΛΙΑ – ΚΟΝΑΚΡΥ

Πρωινό και αναχώρηση σταθερά με 4x4 για μια στάση στο Coyah, προκειμένου να απολαύσουμε την πανοραμική θέα της οροσειράς Kakoulima σε υψόμετρο 1011 μέτρων και να τραβήξουμε τις πρώτες φωτογραφίες της ημέρας. Με τοπία άγρια και παρθένα, αλλά κι ένα εξαιρετικό σκηνικό που ποικίλει από κοραλλιογενείς ατόλες μέχρι ηφαιστειογενή βουνά, πυκνά τροπικά δάση και σημαντικούς ποταμούς, θα ζήσουμε την απόλυτη μαγεία της φυσιολατρίας!
Συνεχίζουμε με επίσκεψη στην λίμνη Samaya, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη λίμνη της Γουινέας ως αποτέλεσμα υδροηλεκτρικού φράγματος. Σε αυτό άλλωστε οφείλεται και το ιδιόμορφο σχήμα της. Θα κάνουμε canoe kayak, θα επιδοθούμε σε ανελέητο bird-watching, ενώ είναι πιθανόν να επισκεφθούμε οικογένειες της περιοχής. Ακολουθεί επίσκεψη στα χωριά Waliah για πεζοπορία και λίγη ακόμα ιστορία από το μακρινό παρελθόν, προτού φθάσουμε στο Κονακρί για δείπνο και διανυκτέρευση.

 

13η ημέρα: ΚΟΝΑΚΡΥ (ξενάγηση)

Η πόλη αποτελεί το μεγαλύτερο διοικητικό, οικονομικό και επικοινωνιακό κέντρο στη χώρα. Διέπεται από ζωηρούς δρόμους, ντόπιους να ξεπροβάλλουν σε κάθε κρυμμένη γωνιά, ενώ η έντονη νυχτερινή ζωή αφιερωμένη αποκλειστικά στην αφρικανική κουλτούρα αποτελούν πόλο έλξης. Το ίδιο και τα παραδοσιακά εστιατόρια με βάση την πορτογαλική και γαλλική κουζίνα. Πρωταρχική μας επίσκεψη αποτελεί το κέντρο της πόλης, όπου θα εξερευνήσουμε την Μεγάλη Αγορά, την Αγορά Madina, το “Μεγάλο Τζαμί”, το Παλάτι του Λαού και την πολύχρωμη Νιγηριανή Αγορά.
Τα τοπικά παζάρια αποτελούν μία ακόμα πρωτόγνωρη εμπειρία: Άντρες γεμάτοι τατουάζ, γυμνόστηθες γυναίκες, άνθρωποι με φτερά στα κεφάλια και απίστευτα piercing, έρχονται για να πουλήσουν την πραμάτεια τους: φρούτα, λαχανικά, ζώα, ακόμα και είδη χειροτεχνίας.
Το μεσημέρι θα γευτούμε τοπικές συνταγές σε κάποιο εστιατόριο της περιοχής και αμέσως μετά θα κατευθυνθούμε για μια επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο. Σειρά έχει ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Μαρίας που δεσπόζει σε περίοπτη θέση και είναι ορατός σχεδόν από παντού. Αφού θαυμάσουμε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, σιγά σιγά κατευθυνόμαστε προς το ξενοδοχείο για δείπνο και ξεκούραση.

 

14η ημέρα: ΚΟΝΑΚΡΥ – πέρασμα στη ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ - ΦΡΙΤΑΟΥΝ

Πρωινό και αναχώρηση με ένα mini λεωφορείο Toyota Coaster για το Pamelap, ακριβώς στα σύνορα μεταξύ Γουινέας και Σιέρρα Λεόνε. Σε αυτή τη διαδρομή θα ακολουθήσουμε κάποιες απαραίτητες τυπικές διαδικασίες (που μπορεί να διαρκέσουν κάποια ώρα αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τελειώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται). Μόλις φτάσουμε στην ουδέτερη ζώνη του Pamelap, περνάμε από έναν διάδρομο όπου γίνεται έλεγχος παράλληλα και από τα δύο κράτη. Στην αρχή περνάμε από αστυνομικό έλεγχο, έπειτα επιδεικνύουμε το πιστοποιητικό υγείας μας και τέλος περνάμε από τον απαραίτητο σωματικό έλεγχο.
Έχοντας τελειώσει πλέον από αυτές τις τυπικές διαδικασίες, παίρνουμε ένα mini λεωφορείο και σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε βρισκόμαστε στη Φρίταουν (Freetown), την πρωτεύουσα της Σιέρρα Λεόνε, όπου μας υποδέχονται τα καταπράσινα βουνά της. Πρόκειται πραγματικά για ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη της Αφρικής. Η πόλη ιδρύθηκε το 1792 για να φιλοξενήσει τους απελευθερωμένους δούλους και προσέλκυσε μετανάστες από την Αμερική και την υπόλοιπη Αφρική.
Σήμερα, παραμένει γοητευτικά… χαοτική, γεμάτη μικροσκοπικά μπαρ και συνωστισμένες αγορές. Κάνουμε βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης για να προμηθευτούμε παραδοσιακά πολύχρωμα υφάσματα και λίγο αργότερα κατευθυνόμαστε σε κάποιο από τα υπέροχα εστιατόρια με θέα τον Κόλπο των Πειρατών για μεσημεριανό.
Καθώς περιπλανιόμαστε στην πόλη, νιώθουμε όλο και περισσότερο τον παλμό της. Οι φωνές των πλανόδιων πωλητών, η ζωντάνια των ντόπιων, τα ποδήλατα-ταξί και τα ερειπωμένα αποικιακά κτίρια, αποδεικνύουν ότι η Σιέρρα Λεόνε έχει αφήσει πίσω της το σκοτεινό παρελθόν της…
Αργά το απόγευμα και έχοντας ήδη περάσει μια έντονη μέρα, μεταβαίνουμε στο ξενοδοχείο για τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

15η ημέρα: ΦΡΙΤΑΟΥΝ – ΝΗΣΙ ΜΠΑΝΣ – ΦΡΙΤΑΟΥΝ (ξενάγηση)

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση με σκάφος για το νησί Μπανς, 15 χλμ ανατολικά της Φρίταουν. Πρόκειται για ένα απίστευτο και εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό ορόσημο, ένα νησί 1700 μέτρων μήκους και 300 μέτρων πλάτους, που χτίστηκε το 1663 και καταστράφηκε από Γαλλικά πολεμικά πλοία.

Τα ερείπια που πρόκειται να επισκεφθούμε σήμερα ανήκουν στο δεύτερο φρούριο που χτίστηκε το 1670. Το εν λόγω φρούριο βρίσκεται 20 χλμ από τη Φρίταουν και αρχικά καταλήφθηκε από Βρετανούς, στην πορεία από Γάλλους, Ολλανδούς και Πορτογάλους για να καταλήξει στο τέλος πάλι σε χέρια Βρετανών.

Τον 18ο αιώνα, χιλιάδες Αφρικανοί είχαν φυλακιστεί σε αυτό το οχυρό προκειμένου να πουληθούν ως σκλάβοι στην Αμερική, σε μια περίοδο όπου το σκλαβοπάζαρο βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. Μάλιστα λέγεται, ότι σε ορισμένα σημεία ακούγονται ακόμα και σήμερα κλάματα σκλάβων…
Επιστρέφουμε στο κέντρο της Φρίταουν και παίρνουμε μεσημεριανό σε ένα από τα τοπικά εστιατόρια. Αμέσως μετά ξεκινά η περιήγησή μας στα αξιοθέατα: επίσκεψη στο Μουσείο Ειρήνης, το οποίο στεγάζει το αρχαίο Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, όπου κρίθηκαν εγκληματίες πολέμου από τη Σιέρρα Λεόνε και τη Λιβερία. Εδώ πραγματικά μοιάζει σαν να μην άγγιξε τίποτα ο χρόνος. Ακολουθεί το Εθνικό Μουσείο (όπου κάνουμε στάση για φωτογραφίες), το μεγάλο Δέντρο βαμβακιού, ο Κήπος της Ειρήνης, η Βουλή, το Κοινοβούλιο, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, η Μαρωνιτική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ο Πύργος Martello -ένας πύργος προστασίας που χτίστηκε το 1805 για την υπεράσπιση της Freetown- και τέλος η μεγάλη αγορά.
Έπειτα, κατευθυνόμαστε προς το όρος Aureol, απ’ όπου θα απολαύσουμε μια συγκλονιστική θέα 360 μοιρών ολόκληρης της πόλης. Συνεχίζουμε με τον βοτανικό κήπο και το Κολέγιο Fouray Bay, το πρώτο δυτικό πανεπιστήμιο στην Δυτική Αφρική.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο για δείπνο και ξεκούραση.

 

16η ημέρα: ΦΡΙΤΑΟΥΝ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΩΝ ΤΑΚΟΥΓΚΑΜΑ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΚΕ

Για τις δύο επόμενες ημέρες θα μείνουμε όχι στην πρωτεύουσα Φρίταουν αλλά στις εξωτικές παραλίες στα νότια της πόλης!
Aμέσως μετά το πρωινό, αναχωρούμε για μια επίσκεψη στο καταφύγιο χιμπατζήδων Tacugama, το οποίο δημιουργήθηκε το 1995 με σκοπό να σώσει και να περιθάλψει τους χιμπατζήδες προτού τους ελευθερώσει και πάλι. Οι περισσότεροι ζουν ημιάγριοι σε μεγάλες εκτάσεις, ενώ πολλοί από αυτούς είχαν διασωθεί όταν ήταν μωρά. Με τη συνεχή φροντίδα και περιποίηση από φύλακες και εθελοντές αρχίζουν σιγά σιγά να κερδίζουν την ανεξαρτησία τους και να μαθαίνουν να επιβιώνουν μόνοι στη φύση. Εδώ, θα δούμε χιμπατζήδες να αγναντεύουν τη σαβάνα από κλαδιά, να παίζουν και να χαλαρώνουν μετά την καθημερινή τους βόλτα, αλλά και να τρώνε ζαχαροκάλαμα.
Λίγο πριν το δρόμο που οδηγεί στο καταφύγιο, στη γέφυρα, θα θαυμάσουμε τους καταρράκτες Charlotte και θα τραβήξουμε φωτογραφίες. Στο δρόμο, θα περάσουμε από το χωριό Regent, όπου θα συναντήσουμε πολλά παραδοσιακά ξύλινα σπίτια της φυλής των Krios, κάποια εκ των οποίων χρονολογούνται ήδη από τον 19ο αιώνα. Στην ουσία, η σημερινή φυλή των Krios (που αποκαλείται και φυλή Creoles) αποτελείται από απόγονους διαφορετικών φυλών πρώην υποδουλωμένων ανθρώπων.
Η ημέρα μας ολοκληρώνεται καθώς ερχόμαστε στην παραλία Τόκε, όπου θα μείνουμε απόψε αλλά και αύριο! Το εξωτικό τοπίο ενδείκνυται για αμέτρητα φωτογραφικά κλικ, λίγο πριν απολαύσουμε το μεσημεριανό μας σε ένα από τα τοπικά εστιατόρια. «Αν δεν φάω το ρύζι μου, είναι σαν να μην έφαγα σήμερα!», είναι μια αρκετά δημοφιλής έκφραση που χρησιμοποιείται στην ευρύτερη περιοχή. Το φούφου, βρασμένη κασσάβα η οποία έχει πολτοποιηθεί δημιουργώντας μια κολλώδη ζύμη, σερβίρεται συνήθως με κρέας, μπάμιες και ξινή σάλτσα, αποτελώντας μια εξαιρετική τοπική σπεσιαλιτέ.
Το απόγευμα ξεκουραζόμαστε και χαλαρώνουμε στην μαγευτική παραλία, ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν αν επιθυμούν να εξερευνήσουν απόκρυφα σημεία της περιοχής με μηχανοκίνητο ποδήλατο (προαιρετικά). Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

17η ημέρα: ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΚΕ – ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΠΑΝΑΝΑ

Πίνουμε τον πρωινό μας καφέ, αλλά ήδη ανυπομονούμε να πιούμε ένα δροσιστικό κοκτέιλ κάτω από τον καυτό ήλιο σε μια από τις πολλές παραλίες απείρου εξωτικού κάλλους που πρόκειται να δούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γρήγορα αναχωρούμε για το Κεντ, απ’ όπου μπορούμε να πάρουμε μηχανοκίνητο κανό και να προσεγγίσουμε τα νησιά Bananas, ένα αρχιπέλαγος τριών μικρών νησιών, το Dublin, το Ricketts και το Mes-Meheux, όπου όλα προσφέρουν παρθένες παραλίες, ανέγγιχτα μονοπάτια, ανεξερεύνητα μυστικά και απάτητα σημεία.
Τα νησιά υπήρξαν επίσης κέντρο ανείπωτου δουλεμπορίου. Eδώ, υπάρχουν ακόμα τα ερείπια μιας αγγλικανικής εκκλησίας που χτίστηκε από τους πρώτους ναυτικούς που επισκέφτηκαν το νησί κατά πάσα πιθανότητα τον 17ο αιώνα, όπως και η Τρύπα των Σκλάβων, όπου έριχναν μέσα τους αδύναμους σκλάβους τον έναν πάνω στον άλλον αφήνοντας τους να πεθάνουν. Επίσης, το παλιό φρούριο, αλλά και το μικρό μουσείο που διασώζει εργαλεία και αλυσίδες του δουλεμπορίου της τότε εποχής.
Κατά την περιήγησή μας, θα θαυμάσουμε ανέγγιχτες παραλίες συγκλονιστικής ομορφιάς, θα συναντήσουμε πολύχρωμες πεταλούδες και θα ακούσουμε το γλυκό κελάηδισμα παραδεισένιων πουλιών.
Έπειτα, επιστρέφουμε με πλοίο πίσω στο Κεντ, τρώμε μεσημεριανό και σύντομα χαλαρώνουμε στην παραλία River Nο 2, κάνουμε βουτιές και διαβάζουμε κάποιο βιβλίο εκεί που σκάει το κύμα. Αργά το απόγευμα επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για δείπνο και διανυκτέρευση.

 

18η ημέρα: ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΚΕ – ΝΗΣΙ ΤΙΓΟΥΑΪ (ΖΟΥΓΚΛΑ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ)

Πρωινό και αναχώρηση με λεωφορείο για το νησί Τιγουάι. Ένα μυστικό καταφύγιο, με παρθένα τοπία, ανεξερεύνητες παραλίες, φιλόξενους ανθρώπους, τροπικό κλίμα και άγρια ομορφιά. Όλα αναδεικνύουν τη μαγεία της απλότητας, καθιστώντας το ως έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς της Σιέρρα Λεόνε. Τοποθετημένο στον ποταμό Mόα, το νησί Tiwaï έκτασης 12 χλμ, αποτελεί βασικό χώρο προστασίας χιμπατζήδων και 11 σπάνιων ειδών πιθήκων, συμπεριλαμβανομένων των Diana και Colobes. Εδώ, η φυσική ομορφιά είναι απαράμιλλη. Αναπνεύστε βαθιά και αφήστε τον ήχο του ωκεανού να σας χαλαρώσει. Ανακαλύψτε απάτητα μονοπάτια και αφεθείτε στη γοητεία αυτού του καλά «κρυμμένου διαμαντιού». Για τις δύο επόμενες νύχτες θα διανυκτερεύσουμε σε σκηνές, σε μια εμπειρία που θέλουμε πολύ να ζήσουμε!

 

19η ημέρα: ΝΗΣΙ ΤΙΓΟΥΑΪ (ΖΟΥΓΚΛΑ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ, βαρκάδα στον ποταμό Μόα)

Η μέρα μας ξεκινά νωρίς το πρωί με πρωινό στο camping και αναχώρηση για περίπου τρεις ώρες πεζοπορίας μέσα από χαρτογραφημένα μονοπάτια. Εδώ, θα αναπνεύσουμε οξυγόνο, θα περιηγηθούμε στο τροπικό δάσος το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 700 διαφορετικά είδη δέντρων και φυτών, ενώ θα θαυμάσουμε την πλούσια βλάστηση, ανακαλύπτοντας την χλωρίδα και την πανίδα. Επιστροφή στο camping για μεσημεριανό. Νωρίς το απόγευμα μας περιμένει μια ακόμα περιπέτεια! Ετοιμαζόμαστε για μια μηχανοκίνητη βόλτα στον ποταμό Moa, Χαλαρώνουμε με τον ήχο του νερού και τις ομορφιές της περιοχής, ενώ παράλληλα είμαστε σε αναζήτηση hippos, κροκόδειλων, βίδρων και θαλάσσιων χελωνών. Όσο περνάει η ώρα, ανακαλύπτουμε ότι τα νησιά Tiwai είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις του bird-watching.

Νωρίς το βράδυ, μετά το δείπνο, θα κάνουμε μια μικρή νυχτερινή βόλτα γύρω από την ευρύτερη περιοχή του camping προκειμένου να εξερευνήσουμε τα τροπικά δάση κι αν σταθούμε τυχεροί να συναντήσουμε στις όχθες του ποταμού, ένα ιδιαίτερο είδος ιπποπόταμου, που πολύ σπάνια συναντά κανείς. Η νυχτερινή αυτή πεζοπορία και η επαφή με την άγρια φύση σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη. Διανυκτέρευση στη σκηνή.

 

20ή ημέρα: ΝΗΣΙ ΤΙΓΟΥΑΪ – ΚΑΜΠΑΜΑ – ΚΕΝΕΜΑ

Νωρίς το πρωί παίρνουμε πρωινό στο camping και αναχωρούμε για την προβλήτα. Φεύγουμε με μηχανοκίνητο κανό σε ένα συγκλονιστικά όμορφα τροπικό σκηνικό, προκειμένου να προσεγγίσουμε το χωριό Καμπάμα (Kambama). Θα επισκεφθούμε την αποικία των Αβοριγίνων για να θαυμάσουμε τον παραδοσιακό βιότοπο και να εξερευνήσουμε τα έθιμα και την καθημερινότητά τους. Κατά την άφιξη στο Potoru, θα αλλάξουμε οχήματα για να συνεχίσουμε οδικώς στο Κενέμα. Πρόκειται για μια όμορφη πόλη, της οποίας οι κόκκινοι δρόμοι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το καταπράσινο τοπίο της γύρω περιοχής, καθιστώντας ένα απόκοσμο σκηνικό. Εδώ, η επίσκεψη θα μας δώσει μια πλήρη εικόνα για το πώς είναι η ζωή στην ύπαιθρο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

21η ημέρα: ΚΕΝΕΜΑ – διαδρομή με 4x4 – ΜΟΝΡΟΒΙΑ (ΛΙΒΕΡΙΑ)

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση με 4x4 για την Jendema, την ουδέτερη ζώνη στα σύνορα της Σιέρρα Λεόνε. Εδώ, ακολουθούν και πάλι κάποιες απαραίτητες τυπικές διαδικασίες, όπως αστυνομικός έλεγχος, επίδειξη πιστοποιητικού υγείας και συνοπτικός σωματικός έλεγχος. Αξίζει να επισημάνουμε πως το πέρασμα των συγκεκριμένων συνόρων αλλά και η διαδρομή μέχρι εδώ είναι πραγματκά ειδική αποστολή και είναι για συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες.
Έπειτα, παίρνουμε το λεωφορείο για την Λιβερία και συνεχίζουμε προς την Μονρόβια. Η Λιβερία αποτελεί την πιο παλιά περιοχή της Αφρικής, η οποία σιγά σιγά φαίνεται να αφήνει πίσω της τις δύσκολες μέρες και να περνά σε μια νέα εποχή.
Στην τοπική κουλτούρα, οι τέχνες, τα ήθη και τα έθιμα παίζουν ακόμα σημαντικό ρόλο. Highlight αποτελούν οι ξύλινες μάσκες που φοριούνται κατά τόπους από ντόπιους, καθώς λέγεται ότι συνδέουν τους ζωντανούς με πανάρχαια πνεύματα και αρχέγονες θεότητες…
Στο ενδιάμεσο κάνουμε στάση για πικνίκ προκειμένου να πάρουμε μια εικόνα από την πόλη και αμέσως μετά συνεχίζουμε για τη Μονρόβια. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και ξεκούραση.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διαδρομή Κένεμα- Jendema απόστασης 160 χλμ, η μετακίνηση θα γίνει με 4x4. Παρόλο που αυτά τα οχήματα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και δεν είναι διόλου καινούργια ούτε προσφέρουν ιδιαίτερη άνεση, εμείς θα διαλέξουμε σε συνάρτηση αυτά που είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Χωρίς αμφιβολία, αυτή η διαδρομή θα μας μείνει για πάντα αξέχαστη, με φόντο όμορφα δασικά τοπία και μικρά παραδοσιακά χωριά. Διανυκτέρευση στη Μονρόβια.

 

22η ημέρα: ΜΟΝΡΟΒΙΑ (ξενάγηση) – ΓΚΜΠΑΡΝΓΚΑ – ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΚΠΤΑΒΕ – ΜΟΝΡΟΒΙΑ

H Μονρόβια μπορεί να έχει περάσει πολλά τις τελευταίες δεκαετίες, όμως πλέον έχει εξελιχθεί σε μια υπέροχη αφρικανική πρωτεύουσα γεμάτη κομψά καταστήματα και χαμογελαστά πρόσωπα, μια πόλη που αγαπά τα πάρτι κι ας παρακολουθείται συνεχώς από σερίφηδες.

Θα περπατήσουμε κατά μήκος της Broad Street, της κεντρικής λεωφόρου της πόλης, ενώ θα μυηθούμε στους τοπικούς ρυθμούς της hip-co. Θα δούμε τα αρχιτεκτονικά φαντάσματα του παρελθόντος και τα περήφανα παιδιά του μέλλοντος. Θα παρατηρήσουμε νεοφυείς επιχειρηματίες να επιβιβάζονται σε ακριβά, χαμηλωμένα αυτοκίνητα, ντόπιους πωλητές να μεταφέρουν καρύδες σε σκουριασμένα καρότσια, γυναίκες να φορούν στενά τζιν και ψηλοτάκουνα. Το σίγουρο είναι ότι η Μονρόβια, προσπαθεί να διαγράψει το σκοτεινό παρελθόν της και πλέον μας συστήνεται μέσα από μια νέα, συναρπαστική ενέργεια.

Μετά το πρωινό, μεταφερόμαστε με 4x4 στην Γκμπάρνγκα (Gbarnga) προκειμένου να επισκεφθούμε χωριά και οικισμούς παραδοσιακών φυλών της περιοχής. Θα ζήσουμε από κοντά τους ντόπιους, θα μυηθούμε στην κουλτούρα και τον τρόπο ζωής τους και θα μάθουμε λίγη από την ιστορία τους. Μια περίπου ώρα έξω από την Gbarnga, βρίσκεται ο καταρράκτης Kpatawee, μέσα σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι. Απαθανατίζουμε ωραίες στιγμές και στη συνέχεια κάνουμε πικνίκ κάτω από τους μικρούς καταρράκτες. Έπειτα, επιστρέφουμε στην Μονρόβια για δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

23η ημέρα: ΜΟΝΡΟΒΙΑ – επίσκεψη σε φυτεία – ΜΟΝΡΟΒΙΑ (ξενάγηση) – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, ξεκινάμε ενθουσιασμένοι για μια διαδρομή 50 χλμ από την πρωτεύουσα της πόλης προκειμένου να επισκεφθούμε μια από τις μεγαλύτερες φυτείες του κόσμου, έκτασης 400.000 εκταρίων, που δημιουργήθηκε το 1926. Αφού θαυμάσουμε ένα σκηνικό σπάνιας φυσικής ομορφιάς, επιστρέφουμε στο κέντρο της Μονρόβια.
Και εδώ θα περιηγηθούμε στην αφρικανική αγορά, βλέποντας άντρες με ολόσωμα τατουάζ, γυναίκες να φορούν μάσκες και πλανόδιους να προσπαθούν να πουλήσουν την πραμάτεια τους σε ένα σκηνικό βγαλμένο από άλλη εποχή. Συνεχίζουμε τις βόλτες μας στα σοκάκια, μέχρι να καταλήξουμε σε κάποιο εστιατόριο για μεσημεριανό.
Αμέσως μετά, ακολουθεί ξενάγηση σε σημαντικά αξιοθέατα, όπως Ducor Hill, Tεκτονικός Ναός και Καθεδρικός. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει μια επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο. Προς το απόγευμα, παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής, αφού πρώτα κάνουμε και μια γρήγορη στάση στο Προεδρικό Μέγαρο. Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο, παίρνουμε βραδινό και ετοιμαζόμαστε για την αυριανή τελευταία μέρα.

 

24η ημέρα: ΜΟΝΡΟΒΙΑ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Αναχωρούμε χορτασμένοι και συναισθηματικά ανανεωμένοι, μετά από ένα πολυήμερο συγκλονιστικό ταξίδι και μια μοναδική εμπειρία ζωής.
Οι εύφορες παράκτιες πεδιάδες, οι περιοχές δέλτα, οι ατέλειωτες αμμώδεις παραλίες, το άγριο ορεινό τοπίο, τα πιο ανεξερεύνητα μέρη και οι καταπληκτικές εμπειρίες κοντά σε πρωτόγονες φυλές, έχουν αποτυπωθεί για πάντα μέσα στο μυαλό μας (αλλά ευτυχώς και σε αρκετά φωτογραφικά κλικ).
Η επιστροφή μας ξεκινά στη 01:00 με μεταφορά προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Roberts της Λιβερίας.
Κατά τη 01:30 περίπου θα ακολουθήσουμε τις τυπικές διαδικασίες ελέγχου της αναχώρησης, ενώ στις 03:45 η πτήση μας αναχωρεί για το δρόμο της επιστροφής.
Όμορφες εικόνες και απόκοσμα τοπία έχουν κατακλίσει το μυαλό μας, ενώ ήδη κάνουμε σχέδια για το επόμενο συναρπαστικό μας ταξίδι…

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 15ήμερου προγράμματος
Για όποιιον το επιθυμεί, παρέχεται η δυνατότητα 15ήμερου προγράμματος. Σ’ αυτή την περίπτωση, το πρόγραμμα από την 1η έως και την 13η ημέρα εκτελείται όπως ακριβώς περιγράφεται παραπάνω. Την 14η ημέρα αντί της μετάβασης στη Σιέρρα Λεόνε προβλέπεται μετάβαση στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής για Αθήνα, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

 

 

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  7/11/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - 15 ημέρες - Τιμή από 3990€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3990 € 1200 €
  Twin Room 3990 € 1200 €
  Triple Room 3990 € 1220 €
  Single Room 4590 € 1200 €

 

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
  • Ημιδιατροφή στη Γουινέα Μπισσάου και στη Γουινέα. Πλήρης διατροφή στη Σιέρρα Λεόνε και στη Λιβερία.
  • Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 3*, 4*, 5* ή από τα καλύτερα διαθέσιμα σε περιοχές με χαμηλή τουριστική υποδομή. Στο νησί Τιγουάι διανυκτέρευση σε σκηνές.
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, περιηγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
  • Τοπικός ξεναγός
  • Έλληνας αρχηγός
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Φόροι, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα και επιπλέον ασφάλεια ατυχήματος, απώλειας αποσκευών και έξτρα καλύψεων (ενημερωθείτε από το τμήμα κρατήσεων), τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 1.200 €