Skip to main content

Μεγάλη Νότια Αφρική | Garden Route, Καταρράκτες Βικτώρια, Μποτσουάνα | Χριστούγεννα 2021 απο 3590,00

21/12, και  22/12    Διάρκεια: 16,17 ΗΜΕΡΕΣ

 

  • Εξαιρετικές σπάνιες πτήσεις με την Emirates στις 22/12 και πολυ βολικες πτησεις με την Turkish 21/12
  • Τρεις (3) ολόκληρες διανυκτερεύσεις σε μία από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου, το Κέιπ Τάουν, παρά το ακριβό κόστος διαμονής.
  • Προσοχή: Εκτός από τις 3 διανυκτερεύσεις στο Κέιπ Τάουν, 2 διανυκτερεύσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής των κήπων για να τους απολαύσουμε όπως τους αξίζει.
  • Ολόκληρη η μαγευτική Διαδρομή των Κήπων, από το Πορτ Ελίζαμπεθ μέχρι το Κέιπ Τάουν. Περνάμε και μέσα από τον φημισμένο Δρόμο του Αφρικανικού Κρασιού!
  • Η πολύχρονη εμπειρία μας στο ταξίδι αυτό έχει διαμορφώσει την ιδανική κατανομή διανυκτερεύσεων χωρίς να τις σπαταλάμε σε χωριά χαμηλού κόστους. Αντ’ αυτού προσθέτουμε μια έξτρα διανυκτέρευση υψηλού κόστους στο Κέιπ Τάουν που είναι απαραίτητη για να το απολαύσουμε (συνολικά 3), και μια επιπλέον στη Σουαζιλάνδη. 
  • Ημιδιατροφή καθημερινά στη Νότια Αφρική (με δείπνο για καλύτερα ελεγχόμενο κόστος). Επίσκεψη στους θεαματικούς Καταρράκτες Βικτόρια στη Ζιμπάμπουε.
  • Δώρο: Ολοήμερη εκδρομή στο καταπληκτικό Εθνικό Πάρκο Τσόμπε στην Μποτσουάνα όπου κάνουμε χερσαίο αλλά και πλωτό σαφάρι!
  • Περιλαμβάνει την πανέμορφη οδική Διαδρομή των Κήπων με 2 ενδιάμεσες διανυκτερεύσεις.

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Γιοχάνεσμπουργκ

Συνάντηση με την ταξιδιωτική μας ομάδα στο αεροδρόμιο και πτήση για το Γιοχάνεσμπουργκ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αφρικής.

 

2η ημέρα: Γιοχάνεσμπουργκ (Σοβέτο, Μουσείο Απαρτχάιντ)

Άφιξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, μια υπερσύγχρονη και δυναμική πόλη, στην οποία δεσπόζουν οι ουρανοξύστες − ένα Μανχάταν στην καρδιά της Αφρικής. Σύντομη περιήγηση για μια πρώτη γνωριμία με το οικονομικό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο – πλην όμως, όχι πρωτεύουσα – της Νότιας Αφρικής.

Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο ειδικής ιστορικής σημασίας προάστιο Σοβέτο. Το Σοβέτο κατά την περίοδο του Απαρτχάιντ (1948-1991) ήταν γκέτο του μαύρου πληθυσμού. Από εκεί άρχισε το κίνημα κατά του ρατσισμού, της αθλιότητας και της φτώχειας. Σήμερα η περιοχή έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της ελευθερίας. Η ονομασία Σοβέτο είναι αρκτικόλεξο της αγγλικής ονομασίας South West Townships (= νοτιοδυτικό περίχωρο).

Στο Σοβέτο και συγκεκριμένα στην οδό Βιλακάζι βρίσκονται οι οικίες δύο νομπελιστών ειρήνης για τη δράση τους ενάντια στο Απαρτχάιντ: του Νέλσον Μαντέλα και του επισκόπου Ντέσμοντ Τούτου. Επίσης στην περιοχή βρίσκεται και το Μουσείο Απαρτχάιντ, το οποίο και θα επισκεφτούμε. Στις αίθουσες του μουσείου υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ταινίες ντοκουμέντα, προσωπικά αντικείμενα αλλά και καλλιτεχνικές δημιουργίες που εξιστορούν μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της χώρας και της ανθρωπότητας.

Στο Σοβέτο θα δούμε και τον εμβληματικό ναό Ρέτζινα Μούντι (Βασίλισσα του Κόσμου) ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Μαύρη Παναγία. Είναι η μεγαλύτερη ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Γιοχάνεσμπουργκ και θεωρείται ο καθεδρικός του λαού. Εκεί γίνονταν οι μεγάλες συγκεντρώσεις για την οργάνωση της αντίστασης ενάντια στο Απαρτχάιντ – η χωρητικότητά του φτάνει τα 7.000 άτομα! Όσον αφορά δε τον σχεδιασμό του, δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η πρόσοψη μοιάζει με το γράμμα Α, δηλαδή παραπέμπει στο Απαρτχάιντ. Επίσης η αγιογραφία της Μαύρης Παναγίας με τον μαύρο μικρό Ιησού φιλοτεχνήθηκε το 1973 από τον λευκό νοτιοαφρικανό καλλιτέχνη Λάρι Σκάλι στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη αναζήτηση πόρων που θα δίνονταν στην εκπαίδευση των μαύρων Νοτιοαφρικανών.

Επόμενος σταθμός στην ξενάγησή μας θα είναι φυσικά το σπίτι του Νέλσον Μαντέλα, το οποίο λειτουργεί πλέον ως μουσείο. Και τέλος θα περάσουμε από το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον μαύρο μαθητή του Σοβέτο, Χέκτορ Πίτερσον (1963-1976). Ο Πίτερσον δολοφονήθηκε σε ηλικία 12 ετών από αστυνομικούς, στη διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος των μαύρων μαθητών να διδάσκονται στα σχολεία τη δική τους γλώσσα (ζούλου) και όχι υποχρεωτικά και αποκλειστικά τα αφρικάνς όπως όριζε το Απαρτχάιντ. Μετά το τέλος της ξενάγησής μας, μεταφορά, τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στο Γιοχάνεσμπουργκ.

 

Ημέρα 3η: Γιοχάνεσμπουργκ – Καταρράκτες Βικτόρια (αεροπορική πτήση)

Σήμερα αμέσως μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας, θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο απ΄όπου θα πετάξουμε για τη γειτονική Ζιμπάμπουε. Άφιξη στον προορισμό μας και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στους Καταρράκτες Βικτόρια.

Ακολουθεί ξενάγηση στους εξωπραγματικά εντυπωσιακούς καταρράκτες, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αφρικής και του κόσμου! Απλώνονται σε πλάτος 1.700 μέτρων και πέφτουν από ύψος 90 έως 107 μέτρων στο Φαράγγι του ποταμού Ζαμβέζη. «Ο καπνός που βρυχάται», έτσι ονόμαζαν οι ιθαγενείς τον υδάτινο αυτό γίγαντα. Το πέπλο της ομίχλης που σχηματίζεται από την πτώση των νερών είναι ορατό από απόσταση 40 χιλιομέτρων!

Οι καταρράκτες ανακαλύφθηκαν το 1855 από τον σκωτσέζο εξερευνητή Ντέιβιντ Λίβινγκστον (1813-1873), ο οποίος έγραψε γι αυτούς «Τέτοια όμορφη θέα πρέπει να ατένιζαν οι άγγελοι στο πέταγμά τους» και τους έδωσε το όνομα της βασίλισσάς του, της Βικτορίας. Ο Λίβινγκστον, φυσικά, χάρη σε αυτή την ανακάλυψή του έχει χαρακτηριστεί ήρωας της βικτοριανής εποχής. Ήταν ιεραπόστολος και ιατρός και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εξερευνητές της Αγγλίας. Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που διέσχισε την ισημερινή Αφρική από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό. Οι ανακαλύψεις του προηγήθηκαν του Μοιράσματος της Αφρικής από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση και δείπνο. Διανυκτέρευση στους Καταρράκτες Βικτόρια.

 

Ημέρα 4η: Καταρράκτες Βικτόρια – Εθνικό Πάρκο Τσόμπε (Μποτσουάνα) – Σαφάρι χερσαίο και εν πλω.

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ολοήμερη εκδρομή για σαφάρι σε ένα από τα πιο δημοφιλή Εθνικά Πάρκα της Αφρικής, το Τσόμπε. Το Τσόμπε βρίσκεται στη γειτονική χώρα Μποτσουάνα και εκεί θα μεταβούμε οδικώς από τη Ζιμπάμπουε. Η Μποτσουάνα είναι μία από τις πιο πλούσιες σε χλωρίδα και πανίδα χώρες της Αφρικής. Όσο για το Πάρκο Τσόμπε, εντυπωσιάζει με την ποικιλομορφία του χάρη στον ομώνυμο ποταμό που το διασχίζει και συγκεντρώνει γύρω του πολλά άγρια ζώα, ειδικά την εποχή της ξηρασίας.

Η περιοχή μέχρι τον 20ό αιώνα κατοικούνταν από νομάδες Μπασάρβα που μετακινούνταν συνεχώς προς αναζήτηση τροφής και νερού. Μέσα σε κάποια σπήλαια του πάρκου διατηρούνται ακόμα τοιχογραφίες των Μπασάρβα. Προφανώς τα σπήλαια χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα από τους νομάδες. Εν συνεχεία η έκταση πέρασε στο Βρετανικό Στέμμα και τη δεκαετία του 1930 αποφασίστηκε να γίνει μεγάλο Εθνικό Πάρκο. Τα σχέδια καθυστέρησαν για μερικά χρόνια λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε η επέλαση της μύγας τσε-τσε. Τελικά όμως ευοδώθηκαν.

Εμείς σήμερα στο Εθνικό Πάρκο Τσόμπε της Μποτσουάνα θα απολαύσουμε ένα απίθανο σαφάρι τόσο στη στεριά όσο και στον ποταμό. Θα δούμε λιοντάρια, ελέφαντες, αντιλόπες, ζέβρες, κροκόδειλους, ιπποπόταμους. Μια εμπειρία που πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει! Το μεσημέρι θα γευματίσουμε μέσα στο πάρκο. Επιστροφή αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας στη Ζιμπάμπουε για ξεκούραση και δείπνο. Διανυκτέρευση στους Καταρράκτες Βικτόρια.

 

Ημέρα 5η: Καταρράκτες Βικτόρια – Γιοχάνεσμπουργκ (αεροπορική πτήση)

Το πρωί χρόνος για μια τελευταία βόλτα ή δραστηριότητα στον ποταμό Ζαμβέζη και στους Καταρράκτες Βικτόρια και εν συνεχεία μετάβαση στο αεροδρόμιο, απ’ όπου θα πετάξουμε για το Γιοχάνεσμπουργκ. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ μπορούμε να επισκεφθούμε την πολύ ζωντανή πλατεία Νέλσον Μαντέλα. Εκεί γύρω από το άγαλμα του επαναστάτη και πολιτικού ηγέτη της Νότια Αφρικής, συγκεντρώνονται πλήθος καταστήματα, εστιατόρια και καφέ. Γενικώς εκεί χτυπάει η καρδιά του Γιοχάνεσμπουργκ. Στην πλατεία συχνάζουν τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι επισκέπτες της πόλης. Διανυκτέρευση στο Γιοχάνεσμπουργκ.

 

6η ημέρα: Γιοχάνεσμπουργκ – Πραιτόρια – Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ

Σήμερα το πρωί θα αφήσουμε το Γιοχάνεσμπουργκ για ένα οδικό ταξίδι με προορισμό το διάσημο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ. Καθ΄οδόν όμως θα περάσουμε από την Πραιτόρια, τη μία από τις τρεις πρωτεύουσες της Νότιας Αφρικής. Οι άλλες δύο είναι το Κέιπ Τάουν (νομοθετική) και η Μπλουμφοντέιν (δικαστική).

Η Πρετόρια ιδρύθηκε το 1855 από τον Μαρτίνους Πρετόριους, τον ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής και υπήρξε κοιτίδα για τους Έλληνες της διασποράς στην Αφρική. Ιστορικά η πόλη αυτή έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του πολέμου των Μπόερς. Εμείς θα κάνουμε μία μικρή ξενάγηση στα βασικά αξιοθέατα και θα επισκεφτούμε το Μνημείο των Πιονέρων (Βουρτρέκερ). Πρόκειται για μία γρανιτένια κατασκευή που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τους πρώτους ολλανδούς αποίκους του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας (το είχαν ονομάσει Ακρωτήριο της Αποικίας), οι οποίοι, όταν κατέλαβαν την περιοχή οι Βρετανοί, αναγκάστηκαν να κινηθούν προς το εσωτερικό της σημερινής Νότιας Αφρικής, μεταξύ 1835-1854, και να πολεμήσουν με τους ιθαγενείς Ζουλού. Το μνημείο κατασκευάστηκε το 2011 και έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Εθνικής Κληρονομιάς της Χώρας. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή τη μαγική χώρα τη θεωρούσαν τους τελευταίους 5 αιώνες όλοι δική τους… για τους δικούς του λόγους ο καθένας… Οι μόνοι που εξαιρούνταν από αυτό το παιχνίδι των θεωρήσεων ήταν οι Μαύροι Αφρικανοί, στους οποίους και ανήκει.

Εν συνεχεία θα συνεχίσουμε το οδικό ταξίδι μας, ακολουθώντας μια εντυπωσιακή διαδρομή, για το Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα άγρια πάρκα σε ολόκληρη την Αφρική. Άφιξη, τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας. Ακολουθεί δείπνο στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ.

 

Ημέρα 7η: Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ – Πολιτιστικό χωριό Ματσάμο – Σουαζιλάνδη

Η σημερινή ημέρα θα αρχίσει με περιπέτεια! Θα κάνουμε σαφάρι με 4Χ4 στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ. Το μεγαλύτερο και το πιο πλούσιο σε βιοποικιλότητα πάρκο της Αφρικής. Ειδικοί λένε πως ακόμα κι αν μια μέρα εξαφανιστούν όλα τα άγρια ζώα από την ήπειρο λόγω έλλειψης τροφής και παράνομου κυνηγιού, στο Πάρκο Κρούγκερ θα εξακολουθούν να ζουν αμέριμνα. Σήμερα εκεί κατοικούν οι περίφημοι Big 5: λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, ρινόκεροι, ελέφαντες και βουβάλια. Θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά αυτά τα υπέροχα ζώα στο άγριο φυσικό τους περιβάλλον.

Μετά το σαφάρι θα αναχωρήσουμε για ένα μικροσκοπικό, καλά κρυμμένο μυστικό της Αφρικής: το ανεξάρτητο λιλιπούτειο βασίλειο της Σουαζιλάνδης, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη και έχει δύο ιδιαιτερότητες… Πρώτον είναι το μοναδικό βασίλειο σε ολόκληρη την ήπειρο! Δεύτερον, οι κάτοικοί του, οι Ζουάζι, δεν γνώρισαν ποτέ κατακτητές (!) και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα φιλικοί με τους λευκούς. Αξίζει λοιπόν να γνωρίσουμε αυτόν τον παρθένο τόπο... ο οποίος επιπλέον διαθέτει εξαιρετικά πάρκα για σαφάρι.

Στη διαδρομή θα κάνουμε μια στάση στο πολιτιστικό χωριό Ματσάμο για να γνωρίσουμε τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των Ζουάζι, να δούμε τα παραδοσιακά σπίτια, αλλά και να παρακολουθήσουμε μια παράσταση με τοπικούς χορούς και τραγούδια.

Εν συνεχεία θα διασχίσουμε πολλά ακόμη όμορφα τοπία, θα περάσουμε από το χωριό Νγκουένια Γκλας, όπου θα δούμε πώς παρασκευάζουν οι ντόπιοι διάφορα αντικείμενα από φυσητό γυαλί και τελικά θα φτάσουμε στη Μαμπάνε, τη μικρή πρωτεύουσα της Σουαζιλάνδης. Ανώτατος άρχοντας της χώρας είναι ο βασιλιάς Μσουάτι Γ΄, ο οποίος κυβερνά ως απόλυτος μονάρχης και κατακρίνεται από την παγκόσμια κοινή γνώμη λόγω του προκλητικά πολυδάπανου τρόπου ζωής του… Παρ’ όλα αυτά είναι αγαπητός από τους κατοίκους και έχει παντρευτεί 15 γυναίκες! Η πολυγαμία είναι θεσμός στη Σουαζιλάνδη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την προίκα τη δίνει ο μέλλον σύζυγος στην οικογένεια της νύφης και αυτή συνήθως είναι 17 αγελάδες!

Όμως η Σουαζιλάνδη πέρα από κοινωνικό έχει και ιστορικό ενδιαφέρον… Ευρήματα στην περιοχή μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία από τις αρχές τις λίθινης εποχής πριν από περίπου 200.000 χρόνια. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες. Προϊστορικές τοιχογραφίες σε βράχους χρονολογούνται πριν από 25.000 χρόνια και μέχρι και τον 19ο αιώνα. Άφιξη, τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας.

Διανυκτέρευση στη Σουαζιλάνδη.

 

Ημέρα 8η: Σουαζιλάνδη – Πάρκο Χλουχλούε (Ζούλουλαντ)

Σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουμε με μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο εργαστήριο των φημισμένων κεριών της Σουαζιλάνδης και την υπαίθρια τοπική αγορά. Στο εργαστήριο κηροποιίας θα παρακολουθήσουμε την παραδοσιακή τεχνική παρασκευής κεριών σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας ένα κερί.

Εν συνεχεία θα αναχωρήσουμε για την επαρχία Κουαζούλου Νατάλ (Ζούλουλαντ), και θα καταλήξουμε στο Πάρκο Χλουχλούε. Πλέον βρισκόμαστε στη Χώρα των Ζουλού ή αλλιώς Ζούλουλαντ η οποία υπάγεται στη Νότια Αφρική. Σχεδόν ολόκληρη η επαρχία Ζούλουλαντ σήμερα καλύπτεται από εθνικά πάρκα. Πριν από την έλευση των Βρετανών τον 19ο αιώνα η Ζούλουλαντ αυτή ήταν βασίλειο και καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Νότιας Αφρικής. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Το ίδιο απόγευμα θα κάνουμε σαφάρι με 4Χ4 στο Πάρκο Χλουχλούε, το οποίο φημίζεται για το πρόγραμμα προστασίας του λευκού ρινόκερου. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα στο πάρκο σήμερα ζουν οι περισσότεροι λευκοί ρινόκεροι από όλο τον κόσμο! Μετά το σαφάρι θα απολαύσουμε το δείπνο στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στη Ζούλουλαντ.

 

Ημέρα 9η: Πάρκο Χλουχλούε – Ντέρμπαν (Ζούλουλαντ)

Πρωινή αναχώρηση για την παραθαλάσσια πόλη Ντέρμπαν, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο πράσινη του πλανήτη. Είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες της Αφρικής που βλέπουν στον Ινδικό Ωκεανό και κατοικείται από τη φυλή Ζουλού. Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε την περιοχή της Ντέρμπαν ήταν ο Βάσκο Ντε Γκάμα τα Χριστούγεννα του 1497. Εξ ου και ονόμασε την περιοχή Νατάλ. Ο πορτογάλος εξερευνητής σε εκείνο το ταξίδι του είχε ξεκινήσει από την Ευρώπη προς αναζήτηση της Ινδίας. Άφιξη στην Ντέρμπαν και περιήγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα περάσουμε από το εντυπωσιακό Δημαρχείο, τον αναπαλαιωμένο σιδηροδρομικό σταθμό, την ινδική αγορά καθώς και από το λιμάνι της πόλης. Χρόνος για βόλτες στην παραλία με το φημισμένο Ενυδρείο Ουσάκα. Τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στην Ντέρμπαν.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΚΗΠΩΝ (GARDEN ROUTE)
Ημέρα 10η: Ντέρμπαν – Διαδρομή των Κήπων: Πορτ Ελίζαμπεθ, Εθνικός Δρυμός Τσιτσικάμα, Νάισνα (αεροπορική πτήση)

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας τη Χώρα των Ζουλού για να αρχίσουμε την πολυήμερη εξερεύνησή μας στην πανέμορφη Διαδρομή των Κήπων στη Νότια Αφρική. Η διαδρομή αυτή αρχίζει από το Πορτ Ελίζαμπεθ και φτάνει ως το Κέιπ Τάουν, ακολουθώντας σε μήκος 300 χλμ. την ακτογραμμή του Ινδικού Ωκεανού στο Ανατολικό Ακρωτήριο. Ολόκληρη η διαδρομή καλύπτεται από πυκνά δάση και εκτάσεις με πλούσια βλάστηση και πανέμορφα λουλούδια που κατεβαίνουν από τα βουνά και φτάνουν ως τη θάλασσα. Μιλάμε για ένα αληθινά παραδεισένιο περιβάλλον γεμάτο με λίμνες, ποτάμια και χρυσές αμμώδεις παραλίες. Εκεί θα δούμε πλήθος παραδείσιων πτηνών και άλλων ζώων που ζουν αμέριμνα και ανενόχλητα στη δική τους γη της Επαγγελίας. Σε αυτή τη διαδρομή επίσης καλλιεργούνται πλούσιες φυτείες, υπάρχουν φάρμες στρουθοκαμήλων (από εδώ προέρχονται τα περίφημα φτερά), αλλά απλώνεται και ο Δρόμος του Κρασιού της Νότιας Αφρικής. Ως γνωστόν το κρασί αυτό είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου.

Αμέσως μετά το πρωινό μας, λοιπόν, θα αναχωρήσουμε από το ξενοδοχείο μας στην Ντέρμπαν για το αεροδρόμιο απ΄όπου θα πετάξουμε για το Πορτ Ελίζαμπεθ, τη μεγαλύτερη πόλη του Ανατολικού Ακρωτηρίου, με την ωραία αρχιτεκτονική και τις μαγευτικές παραλίες. Μια πόλη που πρωτοεποίκησαν οι Πορτογάλοι και στη συνέχεια οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι. Άφιξη και πανοραμική ξενάγηση του Πορτ Ελίζαμπεθ.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την περίφημη Διαδρομή των Κήπων με πρώτη στάση τον Εθνικό Δρυμό Τσιτσικάμα, μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς, όπου μπορούμε να περπατήσουμε σε μονοπάτια και να περάσουμε κρεμαστές γέφυρες, απολαμβάνοντας την πλούσια βλάστηση της περιοχής, μέχρι να καταλήξουμε στον Ινδικό Ωκεανό.

Επόμενη στάση μας θα είναι το εκπληκτικό γραφικό χωριουδάκι Στόρμς Ρίβερ. Είναι χτισμένο πάνω σε παραλία στον Ινδικό Ωκεανό εκεί όπου εκβάλλει ο ομώνυμος ποταμός στη θάλασσα. Τελικός προορισμός μας για σήμερα, η παραθαλάσσια πόλη Νάισνα. Πρόκειται για μία ήσυχη, γραφική, ειδυλλιακή πόλη, χτισμένη πάνω στη παραλία σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο φυσικό τοπίο. Τον 19ο αιώνα είχε γίνει μαγνήτης για τους χρυσοθήρες που κυνηγούσαν χρυσό στα ποτάμια της. Ελάχιστα πράγματα όμως γνωρίζουμε για τη ζωή στην περιοχή πριν από την έλευση των αποίκων. Σήμερα η πόλη είναι ένα ονειρικό ησυχαστήριο και… παράδεισος του γκολφ. Μετά την ξενάγησή μας στις φυσικές ομορφιές της Νάισνα θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας για τακτοποίηση και δείπνο. Διανυκτέρευση στη Νάισνα.

 

11η ημέρα: Διαδρομή των Κήπων: Νάισνα – Μόσελ Μπέι – Mονταγκού

Σήμερα θα συνεχίσουμε την πορεία μας στη Διαδρομή των Κήπων. Πρωινή αναχώρηση για την πανέμορφη πόλη - λιμάνι Μόσελ Μπέι, στο δυτικό άκρο της διαδρομής. Η περιοχή είναι αγροτική και διαθέτει κοιτάσματα αερίου, άρα είναι μία πλούσια περιοχή. Τα πρώτα δείγματα ζωής χρονολογούνται πριν από 164.000 χρόνια αλλά ο πρώτος ευρωπαίος επισκέπτης της ήταν ο πορτογάλος εξερευνητής Βαρθολομαίος Ντίας το 1488. Ο Ντίας βρέθηκε εκεί για ανεφοδιασμό σε νερό, καθ’ οδόν προς την εξεύρεση των Ινδιών. Λόγω του εύφορου εδάφους άρχισε να ερευνά τον κόλπο αλλά αυτό εξόργισε τους ιθαγενείς οι οποίοι τον κυνήγησαν με πέτρες κι έτσι αναγκάστηκε να φύγει. Το 1497, κατέφθασε και ο Βάσκο Ντε Γκάμα… Εκείνος πλέον γνώριζε πού πατούσε και τι θα έβρισκε (η περιοχή είχε χαρτογραφηθεί από τον Ντίας) και αποφάσισε να ενεργήσει διαφορετικά… Παζάρεψε αγελάδες με τους ντόπιους κι έτσι ιστορικά στην περιοχή Μόσελ Μπέι, απ΄όλη την Αφρική, καταγράφηκε η πρώτη αγοραπωλησία μεταξύ Αφρικανών και Ευρωπαίων.

Εμείς σήμερα θα κάνουμε μία μικρή ξενάγηση στην όμορφη πόλη. Θα ξεκινήσουμε από το Ταχυδρομικό Δέντρο, που θεωρείται ιστορικό ορόσημο της Μόσελ Μπέι. Το δέντρο βρίσκεται κοντά στην πηγή ανεφοδιασμού του Ντίας και για χρόνια χρησιμοποιούνταν ως σημείο μηνυμάτων μεταξύ των ευρωπαίων εξερευνητών. Τα μηνύματα τα άφηναν ο ένας στον άλλο μέσα σε μπότες που τις κρεμούσαν στα κλαδιά και αφορούσαν κυρίως ταξιδιωτικές παρατηρήσεις, εντοπισμό κινδύνων κτλ. Ακολουθεί το Μουσείο Ντίας, το οποίο περιλαμβάνει τρία εκθεσιακά κέντρα: το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο των Κοχυλιών & Ψαριών και τις Αποικιακές Σιταποθήκες. Επίσης στους βοτανικούς στους κήπους του καλλιεργείται μεγάλη ποικιλία φυτών της περιοχής. Μετά θα κάνουμε και μία βόλτα στο ζωντανό λιμάνι, στο οποίο πέρα από την εμπορική κίνηση, ο κόσμος μαζεύεται και για ψυχαγωγία. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Μονταγκού μια ενδιαφέρουσα μικρή πόλη 180 χιλιόμετρα από το Κέιπ Τάουν, όπου θα διανυκτερεύσουμε. Άφιξη, τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας.   Διανυκτέρευση στη Μονταγκού.

 

12η ημέρα: Διαδρομή των Κήπων: Μονταγκού – Ρόμπερτσον – Γουόρτσεστερ – Κέιπ Τάουν

Σήμερα θα συνεχίσουμε την πορεία μας στη Διαδρομή των Κήπων μέχρι να φτάσουμε στο Κέιπ Τάουν που είναι και το τέρμα της. Καθ’ οδόν θα κάνουμε δύο στάσεις, σε δύο πολύ ιδιαιτέρες πόλεις. Πρώτη είναι η Ρόμπερτσον, που φημίζεται για τους εξαιρετικούς αμπελώνες και τις τριανταφυλλιές της. Η Ρόμπερτσον βρίσκεται στην καρδιά του παγκοσμίως διάσημου Δρόμου του Κρασιού της Νότιας Αφρικής, στην περίφημη Εθνική Οδό 62. Η πόλη ιδρύθηκε το 1853 και πήρε την ονομασία της από τον Δρ Γουίλιαμ Ρόμπερτσον, έναν σκοτσέζο-ολλανδό υπουργό της Εκκλησιαστικής Μεταρρύθμισης.

Επόμενος σταθμός μας είναι η ορεινή Γουόρτσεστερ, η οποία είναι κατασκεύασμα των αποίκων προκειμένου να εκμεταλλευθούν ανενόχλητοι τον φυσικό πλούτο της. Η ευρύτερη περιοχή ανακαλύφθηκε από τους Πορτογάλους αλλά αποικήθηκε τον 15ο αιώνα από τους Ολλανδούς. Τότε οι ντόπιοι εκδιώχθηκαν και οι νέοι κάτοικοι εκμεταλλευτήκαν τα πλούσια σε άγρια ζωή εδάφη για άκρατο κυνήγι άγριων ζώων προς εξαγωγή και για εκτροφή αγελάδων. Τον 18ο αιώνα κατέφθασαν και οι Βρετανοί, οι οποίοι συνέπραξαν με τους Ολλανδούς. Η σημερινή πόλη, (η οποία ιδρύθηκε το 1820) είναι χτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Μπρίντι και η βασική πηγή εισοδήματός μέχρι τον 20ο αιώνα ήταν το εμπόριο ελεφάντων μέσω της Ολλανδικής Εταιρίας των Ανατολικών Ινδιών. Τις άδειες εξαγωγής των ζώων τις εξέδιδε η ίδια η ολλανδική εταιρεία. Όπως αντιλαμβάνεστε οι άδειες αυτές, με τα σημερινά δεδομένα, ήταν ξεκάθαρα παράνομες. Τελικά οι Μαύροι Αφρικανοί άρχισαν να επιστρέφουν στην περιοχή της Γόρτσεστερ τον 20ο αιώνα, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως φθηνά αμειβόμενοι εργάτες...

Μετά τη Γόρτσεστερ, θα συνεχίσουμε στη Διαδρομή των Κήπων, μέχρι το Κέιπ Τάουν, το οποίο θεωρείται μία από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου. Είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής και η παλαιότερη αποικία των Ευρωπαίων στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου. Μεταφορά, τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας.   Διανυκτέρευση στο Κέιπ Τάουν.

 

Ημέρα 13η: Κέιπ Τάουν (ξενάγηση)

Μία πόλη στην άκρη μιας ηπείρου δεν σημαίνει πάντα πως είναι μια ξεχασμένη πόλη. Στην περίπτωση μάλιστα αυτή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κοσμοπολίτικο, γεμάτο ζωή και χρώματα, το Κέιπ Τάουν και η ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου, συνδυάζουν την αποικιοκρατική ιστορία με το μέλλον της Αφρικανικής Ηπείρου.

Το Κέιπ Τάουν (Πόλη του Ακρωτηρίου) είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Νότιας Αφρικής και πρωτεύουσα της επαρχίας Δυτικό Ακρωτήριο. Φημίζεται για το ιστορικό και πανέμορφο λιμάνι του, την πλούσια χλωρίδα (περιλαμβάνεται στη Διαδρομή των Κήπων) και για δύο μοναδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά: Το Τραπεζοειδές Όρος που δεσπόζει πάνω από την πόλη και το εντυπωσιακό Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, που βρίσκεται περί τα 30 χιλιόμετρα νότια του οικισμού. Επιπλέον το Κέιπ Τάουν διαθέτει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα σε όλο τον πλανήτη! Μόνο στο Τραπεζοειδές Όρος έχουν καταγραφεί 2.200 είδη φυτών… και γι αυτό τόσο η πόλη όσο και το όρος είναι Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Χάρη στα παραπάνω χαρακτηριστικά το Κέιπ Τάουν έχει χαρακτηριστεί ως ο Καλύτερος Προορισμός στον Κόσμο, από τις διεθνούς κύρους εφημερίδες New York Times και την Daily Telegraph.

Η Πόλη του Ακρωτηρίου ιδρύθηκε από τους Ολλανδούς το 1652 ως σταθμός ανεφοδιασμού για τα πλοία τους που μετέβαιναν στην Ανατολική Αφρική, τις Ινδίες και την Άπω Ανατολή. Γρήγορα ο οικισμός αυτός κατέστη από την Ολλανδική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών ως η μεγαλύτερη πόλη στη Νότια Αφρική μέχρι την ανάπτυξη του Γιοχάνεσμπουργκ και του Ντέρμπαν.

Εμείς σήμερα θα αρχίσουμε την ξενάγησή μας από το Τραπεζοειδές Όρος, στο οποίο θα ανεβούμε με τελεφερίκ. Από εκεί θα ατενίσουμε ολόκληρο το Κέιπ Τάουν που είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στη λεκάνη που σχηματίζεται από το συγκεκριμένο βουνό και τα γειτονικά Σίγκναλ Χιλ, Κεφάλι του Λιονταριού και Κορυφή του Διαβόλου. Εν συνεχεία θα επισκεφτούμε τους Εταιρικούς Κήπους. Πρόκειται για μία τεράστια κατάφυτη περιοχή με δάση και καλλιεργήσιμες εκτάσεις μέσα στο κέντρο της πόλης. Θεσπίστηκε με την ονομασία Εταιρικοί Κήποι το 1650 από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών με σκοπό την καλλιέργεια ειδών ανεφοδιασμού για τα εμπορικά και εξερευνητικά καράβια που κατευθύνονταν προς τις Ινδίες και την Άπω Ανατολή. Σήμερα θεωρείται ο παλαιότερος κήπος της Αφρικής και φυσικά είναι μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στη συνέχεια θα πάμε στην παλιά πόλη όπου θα δούμε όλα τα ιστορικά της μνημεία, όπως το Κάστρο, την Ολλανδική Εκκλησία, το παλιό Δημαρχείο, την τοπική Βουλή, το Προεδρικό Μέγαρο καθώς και την εκπληκτική αποβάθρα του λιμανιού. Φυσικά δεν θα παραλείψουμε το Κατάλυμα των Σκλάβων, ένα από τα παλαιότερα κτίσματα του Κέιπ Τάουν. Ανεγέρθηκε το 1670 και λειτουργούσε μέχρι και τον 19ο αιώνα ως χώρος διαλογής των Αφρικανών (ανδρών, γυναικών και παιδιών) που δια της απαγωγής και της βίας διοχετεύονταν στα σκλαβοπάζαρα τόσο της Αφρικής όσο και του Νέου Κόσμου από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Στο Μουσείο αυτό σήμερα, θα γνωρίσουμε πολλά και σημαντικά στοιχεία γι αυτές τις βάναυσες και απάνθρωπες διαδικασίες. Το μόττο του μουσείου είναι «Από τα ανθρώπινα λάθη στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μετά θα επισκεφτούμε το πανέμορφο και πολύχρωμο Μπο-Καπ, την παλιά γραφική συνοικία των Μαλαισιανών που είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες του Σίγκναλ Χιλ. Πρόκειται για μία πρώην υποβαθμισμένη και γκετοποιημένη συνοικία, η οποία δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα. Σήμερα αποτελεί τμήμα του ιστορικού κέντρου του Κέιπ Τάουν και είναι ο παλαιότερος και καλύτερα διατηρημένος οικισμός μεταναστών σε ολόκληρη την Αφρική.

Και για το τέλος θα αφήσουμε την Ξενάγηση των Διαμαντιών… Θα επισκεφτούμε το ολόλαμπρο Μουσείο των Διαμαντιών στο Κέιπ Τάουν, στους πρόποδες του Τραπεζοειδούς Όρους, όπου θα μάθουμε τα πάντα για την ιστορία του κυνηγιού των διαμαντιών στη Μαύρη Ήπειρο. Όλα άρχισαν το 1866, όταν ο γιος ενός αγρότη, ο 15άχρονος τότε Έρασμος Τζέικομπς ανακάλυψε παίζοντας στην περιοχή της σημερινής πόλης Κίμπερλι, στις όχθες του Ποταμού Πορτοκάλι, το Εύρηκα!, μία αστραφτερή πέτρα 21 καρατίων… (H Κίμπερλι απέχει περίπου 950 χλμ. από το Κέιπ Τάουν, προς βορρά.) Φυσικά ο Έρασμος δεν κατάλαβε τι ήταν η πέτρα. Ο πατέρας του την έδειξε στην αγορά και την πούλησε. Η πέτρα κατέληξε στα χέρια έμπειρων ευρωπαίων… οι οποίοι έσπευσαν να ρωτήσουν τον αγρότη πού τη βρήκε. Κι έτσι σύντομα εμφανίστηκαν οι επενδυτές Σέσιλ Ρόουντς (λίγο αργότερα πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής) και Σερ Έρνστ Οπεχάιμερ, και στο Κίμπερλι άρχισαν να λειτουργούν ορυχεία διαμαντιών… Ο Σέσιλ Ρόουντς μονοπώλησε τα ορυχεία και δημιούργησε τον επιχειρηματικό κολοσσό διαμαντιών De Beers και ο Οπενχάιμερ έγινε σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη… Σε αυτό το μουσείο λοιπόν θα μάθουμε για μία ακόμη ιστορία εκμετάλλευσης στη Μαύρη Ήπειρο…

Με όλες αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες και τις πολύ διδακτικές, θα επιστρέψουμε το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση και δείπνο.   Διανυκτέρευση στο Κέιπ Τάουν.

 

14η ημέρα: Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας (μεγάλη εξερεύνηση)

Σήμερα, προτελευταία ημέρα του ταξιδιού μας στη Νότια Αφρική, θα εξερευνήσουμε το νοτιότερο άκρο της χώρας και ολόκληρης της ηπείρου, το παγκοσμίως διάσημο για την ομορφιά, την ιστορική και ναυτική σημασία του, Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Βεβαίως εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πως για τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο ακρωτήριο δεν είναι το νοτιότερο της Αφρικής όπως έχει διεθνώς καταχωρηθεί. Το αληθινό νοτιότερο άκρο της ηπείρου είναι το Ακρωτήριο των Βελόνων ή Αγκούλιας, περίπου 150 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλής Ελπίδας. Αλλά, πείτε από λάθος των πρώτων θαλασσοπόρων, πείτε από ρομαντισμό, αυτή η παρανόηση δεν διορθώθηκε ποτέ στην παγκόσμια συνείδηση…

Το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας είναι βραχώδες και απόκρημνο. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο στην όψη απότομο και άγριο ακρωτήριο, που όμως υπήρξε πολύ σπουδαίο την εποχή των εξερευνήσεων, κατά την αναζήτηση των Ινδιών. Πρώτος εξερευνητής που έφθασε εκεί ήταν ο πορτογάλος θαλασσοπόρος Βαρθολομαίος Ντιάς, μόλις 35 χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1488, ο οποίος το ονόμασε Ακρωτήριο των Τρικυμιών, λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής που αντιμετώπισε στη περιοχή. Όμως ο τότε πορτογάλος βασιλιάς, Ιωάννης Β΄, διαισθανόμενος ότι τελικά από εκεί συνεχίζει ανατολικά ο θαλάσσιος δρόμος προς την Ινδία το ονόμασε επίσημα Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Πράγματι, ο αισιόδοξος βασιλιάς είχε δίκιο.

To 1652 όταν κατέλαβαν την περιοχή οι Ολλανδοί και ίδρυσαν την Αποικία του Ακρωτηρίου στη Νότια Αφρική, άλλαξαν την ονομασία του σε Ακρωτήριο της Αποικίας. Το 1795 και ενώ η Ολλανδία βρισκόταν υπό τη γαλλική κατοχή του Ναπολέοντα το ακρωτήριο κατέλαβαν οι Άγγλοι και επανέφεραν την αρχική ονομασία του. Παρέμεινε σ΄ αυτούς, μέχρι το 1910.

Πάντως για να μην μπερδευόμαστε, Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος ονομάζεται ολόκληρη η χερσόνησος της οποίας αποτελεί εσχατιά, καθώς και η γύρω ηπειρωτική περιοχή που αποτέλεσε διοικητικά μία από τις τέσσερις επαρχίες της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης (επί βρετανικής κυριαρχίας) με πρωτεύουσα το Κέιπ Τάουν.Σήμερα λοιπόν στην ξενάγησή μας θα κινηθούμε νότια. Θα περάσουμε από τα πολύ όμορφα κοσμοπολίτικα προάστια του Κέιπ Τάουν και θα βγούμε στη φύση. Θα απολαύσουμε το υπέροχο και κατάφυτο τοπίο του Τραπεζοειδούς Όρους και θα κατευθυνθούμε προς τον πανέμορφο Κόλπο Χάουτ στον Ατλαντικό. Εκεί θα δούμε την ομώνυμη πόλη-θέρετρο με τα τρία γαλλικά φρούρια, την εντυπωσιακή παραλία και τα εστιατόρια υψηλής κουζίνας που ειδικεύονται στα θαλασσινά. Ο Κόλπος Χάουτ είναι και διάσημος σερφότοπος, για πολύ καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες σέρφερ. Το κύμα εκεί φτάνει πολλές φορές τα 14 μέτρα! Από το λιμανάκι θα επιβιβαστούμε σε ειδικό ταχύπλοο πλοιάριο για το κοντινό Νησί Ντούικερ. Πρόκειται για μία βραχονησίδα στην οποία ζουν 64.000 φώκιες μαζί με θαλασσοπούλια και κορμοράνους. Ίσως σε αυτή την κρουαζιέρα να δούμε και τους λευκούς καρχαρίες να κυκλώνουν το νησί για να εξασφαλίσουν την τροφή τους.

Μετά την κρουαζιέρα θα ακολουθήσουμε τη λεωφόρο της Κορυφής Τσάπμαν και θα κατευθυνθούμε προς την άκρη του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Η Κορυφή Τσάπμαν είναι ένα βουνό που καταλήγει πάνω στον Ατλαντικό στη δυτική πλευρά του Ακρωτηρίου. Από την πλευρά της θάλασσας η πλαγιά κόβεται απότομα και σχηματίζει έναν εντελώς κατακόρυφο γκρεμό. Η λεωφόρος είναι κατασκευασμένη ακριβώς στον γκρεμό. Όπως θα φαντάζεστε η οδήγηση σε αυτόν τον δρόμο είναι πολύ θεαματική. Σαν σκηνή από ταινία. Από τη μία θα βλέπουμε τον απότομο βράχο που κόβεται και από την άλλη τα άγρια κύματα να σκάνε στη βάση του βουνού…

Επόμενος σταθμός μας θα είναι η άκρη του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στην οποία θα ανεβούμε με το τελεφερίκ Ιπτάμενος Ολλανδός. Το τελεφερίκ θα μας πάει στο υψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου, εκεί όπου βρίσκεται ο ιστορικός φάρος, για να ζήσουμε τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει η θέα της απόλυτης εσχατιάς. Πέρα από το απίστευτο θέαμα των κυμάτων που χτυπάνε λυσσαλέα στα βράχια στο σημείο όπου ενώνονται ο Ινδικός με τον Ατλαντικό Ωκεανό, η σκέψη όλης της ανθρώπινης και απάνθρωπης ιστορίας που προκάλεσε η ανακάλυψη αυτού του ακρωτηρίου κόβει την ανάσα…

Και με αυτή την απίστευτη αίσθηση, θα συνεχίσουμε την εξερεύνηση του μαγευτικού ακρωτηρίου από τη δυτική πλέον πλευρά, με την επόμενη επίσκεψή μας στην Παραλία Μπόουλντερ ή αλλιώς την Παραλία των Ογκόλιθων. Εκεί θα δούμε μια κυριολεκτικά παραδεισένια παραλία με τιρκουάζ πολύ ήρεμα νερά, ιδανική για να κολυμπήσουν παιδιά και για να ζήσουν οι πανέμορφοι πιγκουίνοι της Αφρικής! Οι ογκόλιθοι αποτελούν τμήμα του Τραπεζοειδούς Όρους που ορθώνεται πάνω από την παραλία. Λόγω της ηρεμίας που προσφέρουν στον φυσικό κόλπο (τον κυκλώνουν και εμποδίζουν τα ωκεάνια κύματα να φτάσουν στην ακτή) δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για τους πιγκουίνους οι οποίοι έχουν αναπτύξει εκεί μία αποικία με περισσότερα από 3.000 μέλη… Αυτή είναι η μοναδική παραλία σε ολόκληρη την Αφρική στην οποία μπορούμε να δούμε πιγκουίνους!

Τελευταίος σταθμός μας για σήμερα είναι η ειδυλλιακή Σάιμονσταουν. Μία πόλη χτισμένη από τους Βρετανούς τον 19ο αιώνα, η οποία λειτουργούσε ως βάση του βρετανικού ναυτικού και σήμερα είναι η βάση του ναυτικού της Νότιας Αφρικής. Η Σάιμονσταουν πήρε την ονομασία της από τον πρώτο ολλανδό κυβερνήτη της Αποικίας του Ακρωτηρίου, Σάιμον βαν ντερ Στελ. Πέρα από την πανέμορφη αποικιακή αρχιτεκτονική της, φημίζεται για την ήρεμη ρομαντική ατμόσφαιρα και τον εξαιρετικά διατηρημένο πύργο Μαρτέλο, του 19ου αιώνα, που είναι δείγμα της βρετανικής οχύρωσης για την προστασία των αποικιών της.

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται και η τελευταία ξενάγησή μας στην πανέμορφη Νότια Αφρική. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση και δείπνο.  Διανυκτέρευση στο Κέιπ Τάουν.

 

15η ημέρα: Κέιπ Τάουν – Πτήση για Αθήνα

Σήμερα το πρωινό μας είναι ελεύθερο για μία τελευταία βόλτα στην πόλη. Εν συνεχεία θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση μας προς την Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

16η ημέρα: Άφιξη σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη/ Λάρνακα

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  21/12/2021 - Αναχώρηση από Αθήνα - 17ήμερο πρόγραμμα με μία επιπλέον διανυκτέρευση στο Κέιπ Τάουν με ημιδιατροφή. - Τιμή από 3590€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3590 € 1020 €
  Twin Room 3590 € 1020 €
  Triple Room 3590 € 1020 €
  Single Room 4560 € 1020 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  22/12/2021 - Αναχώρηση από Αθήνα - 16 ημέρες - Τιμή από 3590€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3590 € 1020 €
  Twin Room 3590 € 1020 €
  Triple Room 3590 € 1020 €
  Single Room 4410 € 1020 €

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
  • Ξενοδοχεία 4 & 4* sup.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά (βραδινό)  μέσα στα ξενοδοχεία και όχι σε τοπικά εστιατόρια – εκτός από το γεύμα στο πάρκο Τσόμπε που προσφέρεται κατά τη διάρκεια του σαφάρι.
  • Σαφάρι στο πάρκο Τσόμπε, στη Μποτσουάνα.
  • Περιηγήσεις, μετακινήσεις, ξεναγήσεις, σαφάρι όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά 

 

Δεν περιλαμβάνονται

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 1.020

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Προσοχή: σύμφωνα με οδηγία της Νοτίου Αφρικής για ανήλικους κάτω των 18 ετών επιπλέον του διαβατηρίου απαιτείται και Ληξιαρχική πράξη γέννησης του ανήλικου.
Διαφορετικά δεν θα επιτραπεί η επιβίβαση του ανήλικου στην πτήση

 

ΠΤΗΣΕΙΣ

22/12(16ήμερο) Emirates Airlines

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΕΚ 210

22.12.2021

ΑΘΗΝΑ – ΝΤΟΥΜΠΑΪ

17:55

00:20

ΕΚ 761

23.12.2021

ΝΤΟΥΜΠΑΪ – ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

04:40

10:55

ΕΚ 771

05.01.2022

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ – ΝΤΟΥΜΠΑΪ

18:25

05:55

ΕΚ 209

06.01.2022

ΝΤΟΥΜΠΑΪ – ΑΘΗΝΑ

11:50

15:25

21/12(17ήμερο) Turkish Airlines

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

 TK1844

21.12.2021

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

21:35

00:10

TK 42

22.12.2021

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ– ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

02:20

11:10

TK 45

05.01.2022

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ –ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

18:35

06:00

TK1845

06.01.2022

ΝΤΟΥΜΠΑΪ – ΑΘΗΝΑ

08:10

08:35