Skip to main content

ΚΟΡΣΙΚΗ ΣΑΡΔΗΝΙΑ  ΜΑΪΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023 από 1890

10 ΗΜΕΡΕΣ  ΜΑΪΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

 1/5 | 3/9

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ 

  • Πτήσεις με ITA
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4*, 3*
  • Εξαιρετικές διαδρομές στις ακτές της Σαρδηνίας και της Κορσικής
  • Ξεναγήσεις στο Αλγκέρο, Μπόσα, Κάλιαρι, Οργκοσόλο, Μπαστιά, Κάλβι κ.α.
  • Αρχηγός/συνοδός σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Ημέρα 1η: Αθήνα – Αλγκέρο

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και αναχώρηση μέσω Ρώμης για το Αλγκέρο στη δυτική ακτή της Σαρδηνίας. Η πρωινή μας άφιξη, μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε την πεζοπορική εξερεύνηση της πόλης που ιδρύθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα από την πλούσια γενοβέζικη οικογένεια των Ντόρια. Η ιστορία της πλούσια σε κατακτητές όπως οι Αραγώνες και οι Καταλανοί που την οδήγησαν σε μεγάλη οικονομική άνθιση, αλλά και οι Αμψβούργοι και άρχοντες της Σαβοΐας που την οδήγησαν σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό. Και παρά το πλήγμα που δέχτηκε από τους βομβαρδισμούς κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, κατάφερε να ορθοποδήσει και να αποτελεί πια στις μέρες μας έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο. Στενά δρομάκια, το παλιό λιμάνι, ο Καθεδρικός και η ενετική αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης θα είναι σίγουρα μια ευχάριστη αποκάλυψη για την πρώτη μας μέρα πάνω στο νησί.

 

Ημέρα 2η: Αλγκέρο - Μπόσα - Σάντα Γκιούστα - Μπαρουμίνι - Κάλιαρι (240 χλμ.)

Μετά το πρωινό, θα ξεκινήσουμε διατρέχοντας τη δυτική ακτή του νησιού, μια διαδρομή με όμορφη πανοραμική θέα μέχρι την Μπόσα. Εκεί θα κάνουμε μια στάση για να θαυμάσουμε την γραφική παραθαλάσσια πολίχνη, στεφανωμένη από το μικρό φωτογενές της κάστρο.

Επόμενος σταθμός η εξαιρετική εκκλησία στη Σάντα Γκιούστα, τυπικού ρωμανικού ρυθμού που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Κορυφαίο αξιοθέατο φυσικά ο αρχαιολογικός χώρος Σου Νουράξι, στην περιοχή του Μπαρουμίνι. Η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή αυτή έφερε στο φως εργαλεία, κεραμικά αγγεία και πέτρινα σκεύη που αποτέλεσαν κορυφαία ευρήματα στη μελέτη της προϊστορικής περιόδου του νησιού. Πέτρινοι πύργοι με οικισμούς μιας περιόδου που ξεκινάει τον 17ο π.Χ. αιώνα και φτάνει μέχρι τον 6ο π.Χ. αιώνα, επιβεβαιώνει την ύπαρξη του πολιτισμού Νουγάγκι. Κωνικές κατοικίες, διαφόρων χρήσεων, λατρευτικά αντικείμενα και οικίσκοι που φιλοξένησαν πολιτικούς ηγέτες πρώιμων κοινωνικών δομών, επιβίωσαν στο νησί για πάνω από 10 αιώνες μέχρι οι Καρχηδόνιοι να κατακτήσουν την περιοχή και να την παραδώσουν στους τελευταίους προχριστιανικούς αιώνες στην Ρωμαϊκή επέλαση. Ένα υπέροχο απόγευμα γεμάτο ιστορικές διαδρομές που χαράχτηκαν στα λίγα πέτρινα απομεινάρια της περιοχής και που το 1997 περιλήφθηκαν στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αργά το απόγευμα θα καταλήξουμε στο Κάλιαρι όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

 

Ημέρα 3η: Κάλιαρι

Το Κάλιαρι, που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «κάστρο» είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Σαρδηνίας. Μεταξύ του 1324 και 1848 υπήρξε η πρωτεύουσα του βασιλείου της Σαρδηνίας. Ο μνημειακός της πλούτος με Art Nouneau οικοδομήματα την κάνει να φέρει επάξια όχι μόνο τον τίτλο της πρωτεύουσας αλλά και την πολιτιστικής και πνευματικής πόλης της Σαρδηνίας. Ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία, μεσαιωνικές οχυρώσεις αλλά και το αρχαιολογικό Μουσείο της θα μας ταξιδέψουν στο πλούσιο παρελθόν της. Τέλος η μέρα μας περιλαμβάνει επίσκεψη το χωριό Σαν Σπεράτε που χαρακτηρίζεται Υπαίθριο μουσείο εξαιτίας των ευφάνταστων τοιχογραφιών του.

 

Ημέρα 4η: Κάλιαρι - Οργκοσόλο - Νουόρο (190 χλμ.)

Σήμερα θα κατευθυνθούμε στην ενδοχώρα του νησιού. Θα διασχίσουμε την περιοχή της Μπαρμπαριάς! Την περιοχή που την λυμαίνονταν οι «κλέφτες με την προβιά» όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι και που ο Κικέρωνας της έδωσε το όνομα BARBARIA, από την ελληνική λέξη «Βάρβαρος». Πρόκειται για μία ορεινή περιοχή όπου δεσπόζει το όρος Γκεναρκέτου και είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης. Αυτό φυσικά το χαρακτηριστικό έδωσε και την ευκαιρία στην περιοχή να διατηρήσει σημαντικά στοιχεία των τοπικών διαλέκτων ακόμα και σήμερα, και να κρατήσει αναλλοίωτα πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία της Σαρδηνίας. Εμείς θα σταθούμε στο χωριό Οργκοσόλο, που φημίζεται για τις τοιχογραφίες του με πολιτικό κυρίως, αλλά και όχι μόνο περιεχόμενο.

Το απόγευμά μας είναι αφιερωμένο στο Νουόρο. Κορυφαίο αξιοθέατο για σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο της Σαρδηνίας. Διαθέτει πλούσιες συλλογές από καθημερινά αντικείμενα χρήσης όπως ενδύματα, κοσμήματα, υφάσματα σκαλιστά ξύλινα χειροτεχνήματα, μάσκες, μουσικά όργανα, σκεύη οικιακής χρήσης και εργαλεία. Το μουσείο κάνει εκτενή αναφορά στην παραδοσιακή λαϊκή μουσική, στο χορό και το τραγούδι που συνδέονται με δημοφιλείς θρησκευτικές εκδηλώσεις. Τέλος εξαιρετική είναι και η συλλογή με τις παραδοσιακές φορεσιές που καλύπτουν μια περίοδο από τα τέλη του της δεκαετίας του 1800 έως και το 1950. Αξιόλογη επίσης και η συναρπαστική συλλογή παραδοσιακών κοσμημάτων και φυλαχτών. Διανυκτέρευση στο Νουόρο.

 

Ημέρα 5η: Νουόρο - Σάντα Τερέζα - Μπονιφάτσιο (200 χλμ. & φέρρυ μποτ 1 ώρα)

H σημερινή μας μέρα περιλαμβάνει μία θαυμάσια διαδρομή στην βορειοανατολική ενδοχώρα της Σαρδηνίας. Οι ορεινοί όγκοι της Μπαρμπαριάς δίνουν τη θέση τους σε πεδινές εκτάσεις που απλώνονται και εκτείνονται μέχρι τη θάλασσα άλλοτε με απόκρημνες ακτές και άλλοτε με δαντελωτές παραλίες και κολπίσκους που συνεχίζονται για χιλιόμετρα μέχρι το βόρειο κομμάτι της φημισμένης Κόστα Εσμεράλντα. Διακόσα χιλιόμετρα μεσογειακής φύσης με μυρωδιές και εικόνες μέχρι το λιμάνι της Σάντα Τερέζα ντι Γκαλούρα. Επιβίβαση στο φέρρυ μποτ για να διασχίσουμε τα στενά του Μπονιφάτσιο και να φτάσουμε στην απέναντι ακτή στο νησί της Κορσικής. H στρατηγική θέση της καστροπολιτείας είναι πραγματικά μοναδική. Και τι καλύτερο από μια θαυμάσια βόλτα – γνωριμία με το πανοραμικό τρενάκι.

 

Ημέρα 6η: Μπονιφάτσιο - Πόρτο Βέκιο - Μπαστιά (180 χλμ.)

Το πρωινό μας είναι αφιερωμένο στο Μπονιφάτσιο, χτισμένο σε μια υδάτινη εσοχή με την τραχιά μορφολογία του εδάφους να σε αφήνει μετέωρο μεταξύ του απέραντου γαλάζιου και του εξίσου γαλανού ορίζοντα. Κάστρα και τείχη οριοθετούν το τοπίο και ανοίγουν παράθυρα στη φαντασία πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των σπιτιών. Η τουριστική εκδοχή του πολύβουου λιμανιού επισκιάζεται από τον υπόκωφο βόμβο της θάλασσας κι εμείς με αυτή την αίσθηση της ανυπότακτης ομορφιάς της πόλης ανηφορίζουμε βορειοανατολικά για τις πανέμορφες ακτές του Πόντε Βέκκιο όπου θα έχουμε σύντομη στάση για καφέ ή μεσημεριανό φαγητό και κατά μήκος της ανατολικής ακτής περνώντας εκπληκτικά χωριά και αστραποβόλα φύση καταλήγουμε αργά το απόγευμα στη Μπαστιά.

 

Ημέρα 7η: Μπαστιά - Κόρτε - Κάλβι (160 χλμ.)

Η Μπαστιά, τον μεσαίωνα Κάρντο, ήταν κάποτε μια μεγάλη πόλη, τριγυρισμένη από μικρά χωριά όπου ζούσαν οι ψαράδες του Κάρντο. Οι Γενουάτες τον 14ο αιώνα ξεκίνησαν την κατασκευή ενός φρουρίου που την προστάτεψε και την έκανε να παραμείνει πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1791. Σήμερα το φρούριο βρίσκεται σε καλή κατάσταση και προσφέρει μία εξαιρετική θέα προς το παλιό λιμάνι, την Τέρα-Βέκια, το βουνό και την ακτή. Μετά την περιήγησή μας στην «Μπαρόκ πόλη» όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι αναχωρούμε για την ενδοχώρα με προορισμό το Κόρτε. Στη συνέχεια αναχωρούμε για το Κάλβι, στην βόρεια ακτή του νησιού, όπου θα μας φιλοξενήσει γι’ απόψε κι έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια όμορφη βόλτα στην κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του λιμανιού του.

 

Ημέρα 8η: Κάλβι - Γκαλέιρα - Πόρτο - Αιάκειο (155 χλμ.)

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας θα πάρουμε τον δρόμο κατά μήκος των δυτικών ακτών. Θα σταθούμε στην όμορφη παραλία της Γκαλέιρα, στο γραφικό Πόρτο και φυσικά στο χωριό Καργκέζε. Πρόκειται για μια κοινότητα με το ελληνικό όνομα «Καρυαί» που δόθηκε από τους αποίκους, των οποίων η καταγωγή ήταν από την Καρυούπολη της Μάνης. Ελάχιστα δείγματα «ελληνικότητας» έχουν απομείνει στην περιοχή. Οι απόγονοι των Ελλήνων έχουν πλήρως αφομοιωθεί ωστόσο ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκεί χριστιανοί Ουνίτες, δηλαδή ελληνορθόδοξοι που προσχώρησαν στον ρωμαιοκαθολικισμό διατηρώντας το ορθόδοξο τυπικό.Με την άφιξή μας θα ξεναγηθούμε στο Αιάκειο, την μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Κορσικής. Η ετυμολογία του ονόματος δεν είναι γνωστή και μπορεί να προέρχεται από το μυθικό ήρωα Αίαντα. Σε βυζαντινές πηγές του 600 μ.Χ. αναφέρεται ως Αγιάτιο, δείχνοντας ότι ίσως προέρχεται από ελληνική λέξη. Εκεί το 1769 γεννήθηκε ο Ναπολέων Βοναπάρτης και φυσικά το σπίτι του, η Κάσα Μπουόναπαρτε αποτελεί και το κορυφαίο αξιοθέατο της.

 

Ημέρα 9η: Αιάκειο - Φιλετόσα - Σαρτένε - Όλμπια (220 χλμ. φέρρυ 1 ώρα)

Το πρωινό μας είναι αφιερωμένο στον αρχαιολογικό χώρο της Φιλετόσα, 50 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας. Πρόκειται για ένα νεολιθικό μνημείο που χρονολογείται από το 3300 π.Χ. σύμφωνα με τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, η οποία ξεκίνησε της εργασίες της την δεκαετία του ’50. Λίθινες στήλες με ανθρωπόμορφες ανάγλυφες παραστάσεις καθώς και άλλα πέτρινα αντικείμενα, θα μας μεταφέρουν σε ένα προϊστορικό παρελθόν και θα μας θυμίσουν την μακραίωνη ιστορία του ανθρώπου πάνω στο νησί.

Μετά την ξενάγηση θα επισκεφθούμε το χωριό Σαρτέν, αμφιθεατρικά χτισμένο στη κοιλάδα Ριζανές και θα θαυμάσουμε την γραφική ατμόσφαιρα με τα γρανιτένια πετρόχτιστα σπίτια του. Τέλος θα καταλήξουμε στο Μπονιφάτσιο απ’ όπου θα πάρουμε το φέρρυ για την Σαρδηνία και θα καταλήξουμε στην Όλμπια, τελευταίο σταθμό του οδοιπορικού μας.

 

Ημέρα 10η: Ολμπια - Κόστα Εσμεράντα - Αλγκέρο - Αθήνα

Το πρωί είναι αφιερωμένο στην Όλμπια, την εμπορική «πρωτεύουσα» της Σαρδηνίας μια πόλη φοινικικής καταγωγής, σύγχρονη και πολύβουη. Αφού απολαύσουμε το λιμάνι και το ιστορικό της κέντρο θα κατευθυνθούμε προς τη διάσημη Κόστα Εσμεράλντα, αγαπημένος προορισμός της ευρωπαϊκής ελίτ για μία βόλτα και ίσως κι ένα καφεδάκι. Στο δρόμο προς το αεροδρόμιο του Αλγκέρο θα σταθούμε στο χωριουδάκι Καστελ Σάρντο για μια τελευταία ματιά στη μαρίνα και στο κάστρο. Με βραδινή πτήση πετάμε για την Αθήνα μέσω Ρώμης.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.

 

ΤΙΜΕΣ 

Ταξίδι

Διατροφή

Αναχ/ση

Διαμ/νή

2κλινο

1κλινο

Φόροι

Είσοδοι

ΚΟΡΣΙΚΗ ΣΑΡΔΗΝΙΑ

 

10 ημέρες

Ημιδ/φή

1/5, 3/9

3*, 4*

1.890

+590

+690

 

Το ταξίδι σας προσφέρει: 

  • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Πτήσεις ITA
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4*, 3*
  • Ημιδιατροφή καθημερινά
  • Μεταφορές, εκδρομές, ξεναγήσεις όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
  • Τέλη εισόδων (π.χ. Μουσεία, Εθνικά Πάρκα)
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης/Φ.Π.Α.
  • Αρχηγό/συνοδό σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

 

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 

  • Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ 

  • Απαραίτητο διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες.