Skip to main content

Οι κρυφές ομορφιές της Κεντρικής και Βόρειας Ιταλίας - Ταξίδι βγαλμένο από ταινία | Ιούλιος- Νοέμβριος 2022 απο 1179€

20/7, 17/8, 14/9, 2/11  Διάρκεια: 11 ΗΜΕΡΕΣ

  • Επισκεπτόμαστε την Τοσκάνη σε βάθος. Εκδρομή σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Τοσκάνης στα μαγευτικά μεσαιωνικά της Ιταλίας που συνήθως παρακάμπτονται, όπως το γεμάτο κήπους Μονταλτσίνο. Είναι απολαυστικό να περπατάς στα χωριά της Τοσκάνης. Συμμετέχετε και εσείς σε μια ταινία που γυρίζεται με πρωταγωνιστή εσάς.
  • Με ολοήμερη εκδρομή σε πόλεις που συνέδεσαν το όνομά τους με μεγάλα ονόματα της μουσικής ιστορίας της Ιταλίας: Κρεμόνα, Μπουσέτο, Ρόνκολε.
  • Δυο διανυκτερεύσεις στη μεσαιωνική Λούκα, απ’ όπου θα εξορμήσουμε στην ακτή της Λιγυρίας.
  • Με καραβάκι από τη Λα Σπέτσια θα θαυμάσουμε τα κρεμαστά χωριά στην περιοχή Τσίνκουε Τέρρε, το Πόρτο Βένερε και στη Λα Σπέτσια (περιλαμβάνεται το κόστος για το καραβάκι και το τραίνο).
  • Η εξερεύνησή μας στην ακτή της Λιγυρίας και της Ιταλικής Ριβιέρας συνεχίζει με την Σάντα Μαργαρίτα ντε Μαργαρίτα ντε Λιγκουίρα και με το διάσημο ψαροχώρι Πόρτο Φίνο Η είσοδος στο Πορτοφίνο περιλαμβάνεται.
  • Για όλη την εξερεύνηση της ακτής της Λιγυρίας  οι είσοδοι από τα καραβάκια, το τρένο (διπλή διαδρομή) και το Πόρτο Φίνο, ένα κόστος άνω των €60.
  • Επίσκεψη στο Ραπάλλο.
  • Περιλαμβάνεται προαγορασμένη είσοδος (περίπου 24 €), στην Γκαλερία Ουφίτσι, πολύ βασικό για να αποφύγουμε τις ουρές αλλά και για να μπούμε στη θαυμάσια  πινακοθήκη της Φλωρεντίας και όχι να την θαυμάσουμε απέξω. Έχουμε επίσης οργανώσει ειδική ξενάγηση με διπλωματούχο τοπικό ξεναγό, επιπλέον του Έλληνα αρχηγού.
  • Τρεις (3) διανυκτερεύσεις στη Φλωρεντία στην κορωνίδα των πόλεων της Τοσκάνης.
  • Επίσκεψη στη μεσαιωνική πόλη Σιένα.
  • Επίσκεψη στο Σαν Τζιμινιάνο με τους αγέρωχους πύργους.
  • Επίσκεψη στην Ασίζη και το Σπολέτο για να περπατήσουμε στα μαγευτικά́ λιθόστρωτα σοκάκια των μεσαιωνικών πόλεων.
  • Εκδρομή στο Αρέτσο (Arezzo). Εύκολα θα αναγνωρίσουμε εδώ τη μεγάλη πλατεία που είδαμε στο «Η ζωή είναι ωραία» του Ρομπέρτο Μπενίνι. Κάποιοι την κατατάσσουν μάλιστα και ως την ωραιότερη πλατεία στην Τοσκάνη! Είναι από τις πιο παλιές πόλεις της Ιταλίας, με εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό πλούτο.
  • Περιήγηση στη μεσαιωνική Φερράρα.
  • Διαμονή και περιήγηση στην ιστορική Πάντοβα.
  • Εκδρομή στη Βενετία
  • Εκδρομή με πλοιάριο στα μαγευτικά νησιά Μουράνο και Μπουράνο. Σπάνια θα βρείτε προγράμματα να  προσφέρουν αυτήν την εμπειρία, λόγω των ακριβών μετακινήσεων. 
  • Ολοήμερη εκδρομή προς τη λίμνη Γκάρντα, με στάση στη Βιτσέντζα με τον αρχιτεκτονικό πλούτο και τα αριστουργήματα του Παλλάδιο.
  • Επίσκεψη στη Βερόνα, την πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.
  • Επίσκεψη στο Σιρμιόνε, το πιο γραφικό χωριό της λίμνης Γκάρντα.
  • Επίσκεψη και ξενάγηση στη Μπολόνια, μια από τις πιο σημαντικές μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας.
  • Διαμονή σε άριστα ξενοδοχεία 4* (ο φόρος περιλαμβάνεται, δεν πληρώνετε τίποτα τοπικά).
  • Τοπικούς διπλωματούχους ξεναγούς επιπλέον του Έλληνα αρχηγού σε Ρώμη και Φλωρεντία, για εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις και εκτός του πούλμαν.
  • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Μπολόνια (ξενάγηση) – Φεράρα – Πάντοβα

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Μπολόνια, τη μεγάλη πρωτεύουσα της Εμίλια-Ρομάνια, στον ιταλικό βορρά. Με την άφιξή μας ξεκινάμε και τη γνωριμία μας με την πόλη, μία από τις πιο σημαντικές μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας.

Τη λένε «Bologna la Dotta, la Grassa, la Rossa, la Turrita», κλείνοντας μέσα σε 4 λέξεις τις αντίστοιχες πτυχές της πόλης που σφυρηλάτησαν τον χαρακτήρα της. La Dotta, η Σοφή, χάρη στο πανεπιστήμιό της, το πρώτο του Δυτικού κόσμου (1088), με την πρώτη έδρα σπουδών Νομικής, και La Grassa για την αδυναμία της στις εκλεκτές γεύσεις: τορτελίνια, μορταδέλα, λαζάνια, ταλιατέλες είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά προϊόντα της Μπολόνια. La Rossa, η Κόκκινη, όχι μόνο για το πολιτικό της παρελθόν ως προπύργιο της μεταπολεμικής ιταλικής Αριστεράς αλλά και για τα τείχη και τα μεσαιωνικά της σπίτια με τις στέγες από τερρακότα που «ντύνουν την πόλη» με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Και La Turrita, για τους πάνω από εκατό πύργους που στο παρελθόν ανέβαιναν μέχρι τον ουρανό της Μπολόνια, με περίπου δέκα από αυτούς να έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα, μετά από θυελλώδεις αιώνες ιστορίας.

Αφού περιηγηθούμε στο υπέροχο ιστορικό κέντρο της και δούμε και το φημισμένο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, θα συνεχίσουμε στη Φεράρα. Εκεί θα δούμε το μεσαιωνικό δημαρχείο της πόλης, το ανάκτορο των πριγκίπων Έστε που συνδέονταν με τις βασιλικές οικογένειες της Βρετανίας και της Γερμανίας, και τον περίφημο καθεδρικό ναό. Θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μας προς την ευρύτερη περιοχή της Βενετίας με τελικό προορισμό την Πάντοβα. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ξενάγηση με τον αρχηγό μας στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Διανυκτέρευση στην Πάντοβα.

 

2η ημέρα: Πάντοβα – Βενετία (πλοιάριο για τα νησιά Μουράνο και Μπουράνο) – Πάντοβα

Ημέρα αφιερωμένη στην πολυθρύλητη Βενετία, την οποία επισκεπτόμαστε σε μια ολοήμερη εξόρμηση από την Πάντοβα. Ξεκινώντας από την πλατεία του Αγίου Μάρκου, θα γνωρίσουμε την πόλη με τα 118 νησάκια, τα 160 κανάλια και τις 400 γέφυρες, την πατρίδα του Καζανόβα και του ταξιδευτή Μάρκο Πόλο, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται τον 5ο αιώνα. Η γέφυρα των Στεναγμών, ο Πύργος του Ρολογιού, η βασιλική του Αγίου Μάρκου και η ομώνυμη πλατεία με το παλάτι των Δόγηδων, θα σας ενθουσιάσουν. Ολόκληρη η πόλη είναι ένα έργο τέχνης και τα κτίρια της, σε βενετσιάνικο - γοτθικό ρυθμό, θα σας αφήσουν άφωνους. Θα επισκεφθούμε τα νησάκια Μουράνο και Μπουράνο, και θα έχουμε χρόνο για να απολαύσουμε την αξεπέραστη αυτή πόλη. Σπάνια θα βρείτε προγράμματα να προσφέρουν αυτήν την εμπειρία, λόγω των ακριβών μετακινήσεων. Επιστροφή στην Πάντοβα και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Πάντοβα – Βιτσέντζα (βίλες Παλλάντιο) – Βερόνα – Λίμνη Γκάρντα – Σιρμιόνε - Μπρέσια

Ολοήμερη εκδρομή στη λίμνη Γκάρντα. Η πρώτη μας στάση θα γίνει στη Βιτσέντζα, με τον σπάνιο αρχιτεκτονικό της πλούτο και τα έργα του περίφημου αρχιτέκτονα του 16ου αιώνα, Αντρέα Παλάντιο, όπως είναι η Βίλα Ροτόντα και το Θέατρο Ολίμπικο, τα οποία και θα δούμε στην περιήγησή της στην πόλη. Θα συνεχίσουμε για τη Βερόνα, την πόλη της Ιουλιέτας, όπου θα έχουμε χρόνο για περιήγηση. Η συνέχεια της διαδρομής θα μας φέρει στο Σιρμιόνε, ίσως το πιο γραφικό χωριό στη λίμνη Γκάρντα, που βρίσκεται πάνω σε μια χερσόνησο. Θα απολαύσουμε μία βόλτα στο χωριό και στη συνέχεια θα μεταβούμε στο ξενοδοχείο μας στη γειτονική πόλη της Μπρέσια για τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Μπρέσια - Σιρμιόνε – Κρεμόνα – Μπουσέτο – Ρονκόλε – Πάρμα – Λούκα

Αμέσως μετά το πρωινό αναχωρούμε για μια ολοήμερη εκδρομή στις πόλεις που συνέδεσαν το όνομα τους με μεγάλα ονόματα της μουσικής ιστορίας της Ιταλίας.

Πρώτη μας στάση η Κρεμόνα, γενέτειρα του Antonio Stradivarius, ένα γοητευτικό «καταφύγιο» ιστορικής αρχιτεκτονικής. Στον μακρύ μας περίπατο θα δούμε το παλάτι Fodri, την πλατεία Maggiore, τον καθεδρικό ναό που κοσμείται από ένα μοναδικό αστρονομικό ρολόι, τον Torazzo, έναν από τους ψηλότερους μεσαιωνικούς πύργους της Ιταλίας, και θα καταλήξουμε στο υπερσύγχρονο Μουσείο Stradivariano. Εδώ θα εντυπωσιαστούμε από την πλέον ιδιαίτερη παρουσίαση – έκθεση των περίφημων μουσικών οργάνων και θα απολαύσουμε ένα μικρό κονσέρτο με αυθεντικό βιολί Stradivarius, στο ειδικά κατασκευασμένο Auditorium.

Κατόπιν συνεχίζουμε στην πόλη Μπουσέτο, όπου μπορούμε να επισκεφτούμε το μικρό αλλά ιστορικής σημασίας θέατρο του μεγάλου συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για σνακ και καφέ στη όμορφη πλατεία της πόλης που στολίζει ο αδριάντας του.

Στη συνέχεια μια σύντομη στάση στο γραφικό χωριουδάκι Ρόνκολε, για να δούμε το φτωχικό σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Βέρντι, που αποτελεί επίσης ένα τυπικό δείγμα κατοικιών στην επαρχία τη Ιταλίας του 18ου αιώνα.

Μετά από μια σύντομη στάση στην Πάρμα θα φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό για σήμερα, τη Λούκα. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ θα απολαύσουμε μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο. Διανυκτέρευση στη Λούκα.

 

5η ημέρα: Λούκα – Πίζα – Σαν Τζιμινιάνο – Λούκα

Πρωινό και μεταφερόμαστε στη διάσημη Πίζα. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στον ποταμό Άρνο και εικάζεται ότι ο πρώτος οικισμός χτίστηκε από τους αρχαίους Έλληνες. Μνημεία δεν έχουν βρεθεί, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η πόλη διατηρούσε στενές εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα και τη Γαλατία. Τα δε ρωμαϊκά αρχεία βεβαιώνουν ότι η Πίζα ήταν μια αρχαία πόλη, πολύ παλαιότερη από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Φυσικά το διασημότερο αξιοθέατό της είναι η Πλατεία των Θαυμάτων (μνημείο της UNESCO) με τον μαρμάρινο κεκλιμένο πύργο, ύψους 56 μέτρων, με 6 ορόφους, ο οποίος χτιζόταν από τον 12ο μέχρι τον 15ο αιώνα. Ο Πύργος είναι το καμπαναριό του Καθεδρικού της Πίζας. Στην ίδια πλατεία, ένα ακόμη αξιοσημείωτο αξιοθέατο είναι το Μνημειακό Κοιμητήριο, στο οποίο, έχει μεταφερθεί χώμα από τον λόφο της Σταύρωσης του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Η μεταφορά έγινε κατά την 4η Σταυροφορία. Σύμφωνα με τον θρύλο, όποιος θαβόταν έκτοτε σε αυτό το κοιμητήριο, με το αγιασμένο χώμα, έλιωνε μέσα σε 24 ώρες…

Η Πίζα, πέρα από τον πύργο της, είναι γνωστή και για το μεσαιωνικό πανεπιστήμιό της, το οποίο ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, αλλά και για το Πανεπιστήμιο Νορμάλε Σουπεριόρε, που ίδρυσε το 1810 ο Ναπολέοντας. Επίσης στην πόλη αυτή, τον 18ο αιώνα υπήρχε ισχυρή ελληνική παροικία, η οποία υποστήριξε θερμά τη Φιλική Εταιρεία και ενίσχυσε με πολλούς τρόπους την Επανάσταση του 1821.

Τελευταία μας επίσκεψη είναι στο φημισμένο Σαν Τζιμινιάνο, το «Μανχάταν» της Τοσκάνης. Ψηλοί, αγέρωχοι πύργοι –σύμβολα δόξας, πλούτου και αντιπαράθεσης μεταξύ οικογενειών, όταν η κάθε μία ανταγωνιζόμενη την άλλη, έκτιζε τον ένα πύργο ψηλότερο απ' τον άλλο– μας καλωσορίζουν από μακριά, δίνοντας στην πόλη μια παραμυθένια όψη. Επιστροφή στη Λούκα και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Λούκα – Σάντα Μαργαρίτα – Πόρτο Φίνο – Ραπάλο – Λούκα

Στο επίκεντρο της περιήγησής μας σήμερα είναι οι ομορφιές της Ιταλικής Ριβιέρας στη μητροπολιτική περιοχή της Γένοβας. Άφιξη στη Σάντα Μαργαρίτα της Λιγουρίας (Santa Margherita Ligure), το παλιό Πόρτο Ναπολεόνε, που μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εξελίχθηκε σε παραθαλάσσιο θέρετρο. Από εκεί θα μεταβούμε με πλοιάριο στο κοσμοπολίτικο Πόρτο Φίνο, ένα πανέμορφο ψαροχώρι που αναπτύσσεται γύρω από το λιμάνι του και στον λόφο του δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με πανοραμική θέα. Επιστροφή στη Σάντα Μαργαρίτα της Λιγουρίας, όπου θα απολαύσουμε μια όμορφη βόλτα στο λιμάνι. Αμέσως μετά θα αναχωρήσουμε για τη Λούκα. Στη διαδρομή μας όμως θα κάνουμε μία στάση στο παραθαλάσσιο Ραπάλο, περίφημο ιταλικό θέρετρο, ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο στους πλούσιους Ιταλούς, όσο και στην διεθνή διανόηση των αρχών του 20ου αιώνα. Διανυκτέρευση στη Λούκα.

 

7η ημέρα: Λούκα – Τσίνκουε Τέρρε – Φλωρεντία

Πρωινή αναχώρηση για να εξερευνήσουμε την περιοχή Τσίνκουε Τέρρε (Cinque Terre). H περιοχή των πέντε χωριών, οι «πέντε γαίες», όπως μεταφράζεται, είναι μια βραχώδης δαντελωτή παραλιακή ζώνη, με πέντε μικρά χωριά ασύγκριτης ομορφιάς κτισμένα στα απόκρημνα βράχια της Λιγυρίας, στην Ιταλική Ριβιέρα. Τα πέντε αυτά χωριά, Ριοματζόρε, Μαναρόλα, Κορνίλια, Βερνάτσα και Μοντερόσο, έχουν ανακηρυχθεί από την Unesco τόπος Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Και όχι άδικα: είναι ένας καλά κρυμμένος παράδεισος, ξεχασμένος από τον χρόνο, με τη γνήσια ομορφιά του να προκαλεί μια ανέμελη διάθεση. Τα πολύχρωμα σπίτια με τα μικρά μπαλκονάκια διακοσμημένα με γλάστρες βασιλικού αλλάζουν συνεχώς χρώμα στο φως του ηλίου.

Ακολουθεί η ιστορική πόλη-λιμάνι Λα Σπέτσια (La Spezia) απ’ όπου θα επιβιβαστούμε σε πλοιάριο που θα μας πάει στα κρεμαστά χωριά Πόρτο Βένερε, Φετσάνο και Λε Γκράτσιε. Τα χωριά αυτά κλείνουν τον περίφημο Κόλπο των Ποιητών, που δεν είναι άλλος από τον Κόλπο της Λα Σπέτσια ο οποίος πήρε αυτή την ονομασία λόγω πολλών διάσημων ποιητών που βρέθηκαν εκεί, και εμπνεύστηκαν από την ομορφιά του. Ο κόλπος έχει πολλά σπήλαια, στα οποία κάθονταν και έγραφαν οι ποιητές που περιηγούνταν στην Ιταλία τον 19ο αιώνα.

Θα συνεχίσουμε την κρουαζιέρα μας στην Ιταλική Ριβιέρα. Στη διαδρομή μας, η θέα από τη θάλασσα προς τα τοπία κατά μήκος των ακτών, θα μας γεμίσει με εικόνες συγκλονιστικής ομορφιάς. Θα αποβιβαστούμε στη Βερνάτσα και από εκεί με το τοπικό τρένο θα μεταβούμε στη Μαναρόλα. Εκεί θα ξεναγηθούμε στο παλαιότερο από τα κρεμαστά χωριά, με την εξαιρετική οινοπαραγωγή και τη δική του τοπική διάλεκτο, τα μαναρολέζε. Θα απολαύσουμε τον καφέ ή το ποτό μας στο χωριό και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε με το τοπικό τρένο, στη Λα Σπέτσια, ακολουθώντας μία πανέμορφη διαδρομή μέσα στην ιταλική φύση. Στη Λα Σπέτσια θα συναντήσουμε τον οδηγό μας που θα μας μεταφέρει στη Φλωρεντία, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Τοσκάνης. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Διανυκτέρευση στη Φλωρεντία.

(Σημείωση: ο χρόνος παραμονής μας σε κάθε στάση θα εξαρτηθεί από τα δρομολόγια των πλοιαρίων και των τραίνων).

 

8η ημέρα: Φλωρεντία (Ξενάγηση-Πινακοθήκη Ουφίτσι)

Σήμερα θα επισκεφτούμε την πιο σημαντική πινακοθήκη της Ιταλίας και το πρώτο μουσείο που ιδρύθηκε στον κόσμο, την Πινακοθήκη Ουφίτσι, όπου θα δούμε πολύ διάσημα έργα ζωγραφικής του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης τα οποία ανήκαν στη συλλογή των αριστοκρατών, τραπεζιτών και πολιτικών, Μεδίκων. Η Πινακοθήκη Ουφίτσι άρχισε να λειτουργεί τον 16ο αιώνα και στεγάζεται στο οικογενειακό κτίριο των Μεδίκων, το οποίο είχε κατασκευαστεί αρχικά για τα γραφεία και τις υπηρεσίες της δυναστείας. Εξ ου και η ονομασία «ουφίτσι» που σημαίνει «γραφεία

Η συλλογή της Πινακοθήκης Ουφίτσι έγινε δημοσίως προσβάσιμη το 1769, αν και ήταν ανοιχτή για το κοινό, κατόπιν αίτησης, ήδη από τον 16ο αιώνα. Σήμερα εκεί εκτίθενται κατά κύριο λόγο έργα ζωγραφικής. Μερικά από τα ονόματα που θα δούμε είναι: Φιλίππο Λίππι, Πιέρο ντέλα Φραντσέσκα, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Σάντρο Μποτιτσέλι, Περουτζίνο, Πιέρο ντι Κόζιμο, Ραφαήλ, Τζορτζόνε, Τισιανός, Τιντορέτο, Βερονέζε, Μιχαήλ Άγγελος, Καραβάτζιο, Τζιανμπατίστα Τιέπολο, Καναλέτο. Στην πινακοθήκη εκτίθενται και ζωγράφοι από άλλες χώρες, πλην της Ιταλίας (Φλαμανδοί, Γερμανοί, Ολλανδοί), οι οποίοι εργάστηκαν για τους Μεδίκους, όπως οι Ντίρερ, Κράναχ, Χόλμπαϊν, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Βαν Ντάικ, Ελ Γκρέκο, Βελάθκεθ, Ντελακρουά.

Μετά την Πινακοθήκη Ουφίτσι, θα κάνουμε και μία ενδελεχή ξενάγηση στην πανέμορφη Φλωρεντία με τοπικό ξεναγό, επιπλέον του Έλληνα αρχηγού μας. Θα γνωρίσουμε καλά αυτή την πόλη-μουσείο, η οποία είναι ολόκληρη ένα μνημείο της UNESCO. Θα πάμε στην Πλατεία ντε λα Σινιορία, όπου δεσπόζει αντίγραφο του Δαυίδ του Μιχαήλ Άγγελου (εκεί είχε τοποθετηθεί αρχικά, όταν ολοκληρώθηκε το γλυπτό, το 1501). Το πρωτότυπο εκτίθεται σήμερα στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Φλωρεντίας.

Θα πάμε επίσης στην εντυπωσιακή εκκλησία του Τίμιου Σταυρού που είναι τόπος ταφής 270 επιφανών Φλωρεντιανών, όπως ο Γαλιλαίος, ο Δάντης, ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Μακιαβέλι. Θα δούμε, ακόμη, τη διάσημη Πόντε Βέκιο, τη μεσαιωνική γέφυρα με τα σπίτια και τα μαγαζάκια που μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από το ποτάμι, καθώς και την ιστορική Πλατεία Ντουόμο με τον καθεδρικό της Παναγίας των Λουλουδιών που άρχισε να χτίζεται το 1296 και ολοκληρώθηκε το 1436. Στον καθεδρικό θα δούμε το εκπληκτικό καμπαναριό του Τζιότο, τον τρούλο του Μπρουνελέσκι και το ιστορικό Βαπτιστήριο.

Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε τη συνοικία όπου έζησε ο πατέρας της ιταλικής γλώσσας και φιλόσοφος της Αναγέννησης, Δάντης Αλιγκέρι. Δεν θα παραλείψουμε βεβαίως να περάσουμε από την περίφημη Πλατεία Ρεπούμπλικα με τα ιστορικά καφέ Gilli (από το 1733) και Paszkowski (από τον 19ο αιώνα), καθώς και από την Αψίδα του Θριάμβου του 18ου αι. Διανυκτέρευση στη Φλωρεντία

 

9η ημέρα: Φλωρεντία: Εκδρομή στα χωριά της Τοσκάνης: Μονταλτσίνο – Σιένα

Ξεκινάμε για μια περιήγηση στην κοιλάδα της Βαλ ντ’ Όρτσια, ίσως το ομορφότερο κομμάτι της Τοσκάνης, με τους πολυφωτογραφημένους λόφους που είναι γεμάτοι με αμπέλια. Θα επισκεφτούμε επίσης τα διάσημα μεσαιωνικά χωριά της περιοχής. Πρώτη στάση μας το γραφικό Μονταλτσίνο. Πρόκειται φυσικά για ένα οινοπαραγωγό χωριό, το οποίο έχει δώσει το όνομά του στο περίφημο κρασί της περιοχής, το Brunello di Montalcino. Θα κάνουμε μία βόλτα μέσα στο χωριό, με τα μεσαιωνικά παλάτσο, όπως το Πιέρι και θα ξεναγηθούμε στο κάστρο του, τη Φορτέτσα ντι Μονταλτσίνο αλλά και στους όμορφους νεοκλασικούς ναούς του. Θα αφήσουμε πίσω μας το χωριό και τους αμπελώνες του, θα περάσουμε μέσα από την Κοιλάδα ντ’ Όρτσια. Εκεί θα κάνουμε βόλτα σε δρόμους, σοκάκια και πλατείες, ανάμεσα σε κτίρια της Αναγέννησης, ωραία μαγαζιά και μπουτίκ ντελικατέσεν.

Επόμενος σταθμός η Σιένα μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ιταλίας, με τεράστια παράδοση στην αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό και τις τέχνες! Θα κάνουμε τη βόλτα μας στην πόλη για να πάρουμε μια εικόνα από την ατμόσφαιρα της Σιένα και θα επιστρέψουμε στη Φλωρεντία. Διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: Φλωρεντία – Αρέτσο – Ασίζη – Περούτζια

Αφήνουμε σήμερα τη Φλωρεντία και αναχωρούμε για το γειτονικό Αρέτσο. Το Αρέτσο είναι από τις πιο παλιές πόλεις της Ιταλίας, με εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό πλούτο, παρότι υπέστη σοβαρές καταστροφές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσα στα αξιοθέατά του ξεχωρίζουν η Μεγάλη Πλατεία, το Ανάκτορο των Μεδίκων και η κατοικία του μεσαιωνικού ποιητή Πετράρχη. Στην ξενάγησή μας θα αναγνωρίσουμε και το σκηνικό από την πολυβραβευμένη ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι με τίτλο «Η ζωή είναι ωραία» − πρόκειται για τη Μεγάλη Πλατεία, που θεωρείται ίσως η ωραιότερη σε όλη την Τοσκάνη.

Μετά την ξενάγησή μας στο Αρέτσο θα συνεχίσουμε για την Ασίζη τη γενέτειρα του Αγίου Φραγκίσκου (κεντρικός ήρωας της δραματοποιημένης βιογραφίας «Ο φτωχούλης του Θεού» του Νίκου Καζαντζάκη), που είναι ο πολιούχος της Ασίζης και ολόκληρης της Ιταλίας. Ως εκ τούτου εδώ και αιώνες η Ασίζη είναι πόλος έλξης για τους προσκυνητές, απ’ όλη της Ιταλία, που επισκέπτονται τη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και τη Βασιλική της Αγίας Κλάρας, η οποία υπήρξε μία από τις πρώτες μαθήτριές του. Στους δύο αυτούς ναούς αντίστοιχα βρίσκονται οι τάφοι των δύο αγίων. Εμείς θα τους επισκεφτούμε και μετά θα κάνουμε μία μεγάλη βόλτα στα γραφικά μεσαιωνικά στενά του ιστορικού κέντρου (μνημείο της UNESCO).

Τελικός μας προορισμός για σήμερα η φοιτητούπολη Περούτζια, πρωτεύουσα της Ούμπριας. Είναι χτισμένη, πάνω σε έναν γραφικότατο λόφο, στην κοιλάδα του Τίβερη και στην αρχαιότητα ονομαζόταν Περουσία. Παρότι διαθέτει αρκετά ρωμαϊκά μνημεία, η πρώτη εντύπωση που θα αποκομίσουμε όταν τη δούμε είναι ότι πρόκειται για μια όμορφη μεσαιωνική πόλη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ιστορικό Πανεπιστήμιο, το οποίο ιδρύθηκε τον 14o αιώνα και είναι ένα από τα διασημότερα της Ευρώπης. Η Περούτζια είναι και η γενέτειρα του διάσημου αναγεννησιακού ζωγράφου Περουτζίνο, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος του Ραφαήλ και ο καλλιτέχνης που σηματοδότησε τη μετάβαση από την πρώιμη στην ύστερη αναγεννησιακή ζωγραφική. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στην Περούτζια.

 

11η ημέρα: Περούτζια – Σπολέτο – Ρώμη – πτήση επιστροφής

Σήμερα το πρόγραμμά μας (check out στις 12:00) θα αρχίσει με μία ξενάγηση, πεζή, στο ιστορικό κέντρο της Περούτζια. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα αυτής της όμορφης πόλης είναι: Ο γοτθικός καθεδρικός ναός του Αγίου Λαυρεντίου (14ος αιώνας), ο οποίος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, μπροστά από τη μεσαιωνική φοντάνα Ματζόρε, που είναι το έμβλημα της πόλης. Ο ναός περιλαμβάνει μουσείο στο οποίο εκτίθενται σημαντικά έργα θρησκευτικής τέχνης. Ακολουθεί το Ανάκτορο των Ηγούμενων (13ος αιώνας), επίσης στην κεντρική πλατεία, το οποίο στεγάζει τις Δημοτικές Αρχές και την Εθνική Πινακοθήκη της Ούμπρια.
Φεύγοντας από την Περούτζια, ερχόμαστε στο Σπολέτο, πολύ ιστορική πόλη ήδη από τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η σημασία του Σπολέτο, είχε να κάνει με την τοποθεσία του. Βρισκόταν πάνω στη Φλαμινία Οδό που συνέδεε τη Ρώμη με τα Απέννινα Όρη στη Λιγουρία (δηλαδή στην Ιταλική Ριβιέρα) αλλά και με την Αδριατική Θάλασσα. Μέσω της Φλαμινίας Οδού διεξάγονταν το ναυτικό εμπόριο και οι ναυτικές εκστρατείες και επίσης, μέσω αυτής, οι πατρίκιοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πήγαιναν στις παραθεριστικές επαύλεις τους κάθε καλοκαίρι. Οπότε το Σπολέτο, ήταν πάντα ένας σταθμός σε αυτές τις διαδρομές.
Στην πανοραμική ξενάγησή μας εμείς σήμερα θα δούμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, ρωμαϊκά και μεσαιωνικά, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το ανακαινισμένο Θέατρο, η Γέφυρα του Αίματος του 1ου αιώνα και ο παλαιοχριστιανικός ναός Σαν Σαλβατόρε του 4ου αιώνα, που είναι μνημείο της UNESCO.
Και φυσικά το κάστρο Ρόκα, το οποίο δεσπόζει πάνω στον λόφο του Σπολέτο, και χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Αρχικά στο κάστρο κατοικούσε ο κυβερνήτης με τη φρουρά του. Τον 18ο αιώνα, όμως, μετατράπηκε σε φυλακή, η οποία λειτουργούσε ως τις αρχές του 20ού. Σήμερα, μετά από εκτεταμένες επισκευές, το κάστρο Ρόκα είναι μουσείο.
Αφού ολοκληρώσουμε την ξενάγησή μας στο Σπολέτο, θα αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο της Ρώμης για να επιβιβαστούμε στην πτήση επιστροφής μας.

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται περίπου 3-5 ημέρες πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1179 € 340 €
  Twin Room 1179 € 340 €
  Triple Room 1179 € 340 €
  Single Room 1609 € 340 €

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης
  • Πολύ καλά ξενοδοχεία 4*
  • Μεταφορές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Οι βαρκάδες και η διαδρομή με το τρένο.
  • Πρωινό καθημερινά.
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-σύνοδος του γραφείου μας
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Δεν περιλαμβάνονται

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 340
  • Είσοδοι στους επισκεπτόμενους χώρους.

 

πτησεις

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα ?φιξης

Α3 682

20/07/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΠΟΛΟΝΙΑ

08:10

09:25

Α3 655  

30/07/2022

ΡΩΜΗ – ΑΘΗΝΑ

18:20

21:15

 

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα ?φιξης

Α3 682

17/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΠΟΛΟΝΙΑ

08:10

09:25

Α3 655  

27/08/2022

ΡΩΜΗ – ΑΘΗΝΑ

18:20

21:15

 

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα ?φιξης

Α3 682

14/09/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΠΟΛΟΝΙΑ

08:10

09:25

Α3 655  

24/09/2022

ΡΩΜΗ – ΑΘΗΝΑ

18:20

21:15

 

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα ?φιξης

Α3 682

02/11/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΠΟΛΟΝΙΑ

10:10

11:30

Α3 655  

12/11/2022

ΡΩΜΗ – ΑΘΗΝΑ

18:30

21:30