Skip to main content

ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ Νοέμβριο 2022! από 680€

*ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΣΙΚΕΛΙΑ*

Ελληνόφωνα Χωριά – Λέτσε – Αλμπερομπέλο – Κατάνη – Ταορμίνα – Συρακούσες – Ακραγαντας – Παλέρμο – Mονρεάλε – Κεφαλού – Μεσσήνη – Ρήγιο – Λέτσε – Μπάρι

5 – 12 Νοεμβρίου 2022 (8 Ημέρες)

1η Ημέρα: Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

ΑΘΗΝΑ – ΠΑΤΡΑ – ΠΛΟΙΟ (ANEK-SUPERFAST) 

Συγκέντρωση σε προκαθορισμένη ώρα και σημείο στο κέντρο της Αθήνας (θα γίνουν γνωστά με το ενημερωτικό που θα αποσταλεί, μία εβδομάδα περίπου πριν την εκδρομή) και αναχώρηση για το λιμάνι  της Πάτρας.  

Άφιξη στο λιμάνι της Πάτρας, τακτοποίηση εισιτηρίων και καμπινών και επιβίβαση στο πλοίο. Αναχώρηση στις 17.30 και πλεύση για Μπάρι. Διανυκτέρευση εν πλω.

 

2η Ημέρα: Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

ΜΠΑΡΙ – ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΟ – ΚΑΤΑΝΗ

Άφιξη στο λιμάνι του Μπάρι, επιβίβαση στο λεωφορείο και  αναχώρηση για την κοιλάδα της Ίτριας (Οδηγήτριας) και την πρωτεύουσα των Τρούλων, το παραμυθένιο Αλμπερομπέλο. ‘’Τρούλοι’’ ονομάζονται οι χαρακτηριστικές κωνικές στέγες των σπιτιών.  Είναι φτιαγμένες από μαύρες επίπεδες πέτρες, οι οποίες τοποθετούνται οριζόντια και χωρίς συνδετικό υλικό σε ομόκεντρες βαθμίδες, που συγκλίνουν προς το εσωτερικό, έτσι ώστε η κάθε σειρά, να στηρίζει την από πάνω της, δίνοντας στο τέλος την κωνική μορφή στην κατασκευή. Φέρουν δε πάνω τους χαραγμένα με ασβέστη, χριστιανικά, μαγικά και παγανιστικά σύμβολα, που έχουν σκοπό να προστατεύουν από το κακό και την κακοτυχία.

Ο ένας δίπλα  στον άλλο, μοιάζουν να σχηματίζουν ένα πέτρινο δάσος από κώνους, δημιουργώντας μια μοναδική αρχιτεκτονική εικόνα και κάνοντας διάσημο αυτό το μέρος, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Περπατώντας στα γραφικά δρομάκια, συναντάμε πολλά από αυτά τα σπίτια ανοικτά  και επισκέψιμα, καθώς φιλοξενούν μικρά μαγαζάκια με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα, όπως λάδι, κρασί και ζυμαρικά. Άλλα πάλι, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα, να λειτουργούν ως κατοικίες.

Χρόνος ελεύθερος και αναχώρηση για το Μεταπόντιο, την αρχαία ελληνική πόλη, στην οποία έζησε και δίδαξε ο Πυθαγόρας τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Εδώ θα κάνουμε μια σύντομη στάση, για να επισκεφθούμε τον ναό της Ήρας, γνωστό από τον μεσαίωνα με το όνομα «Τάβολε Παλατίνε».

Κατόπιν,  κατευθυνόμαστε  νότια, στην περιοχή της Καλαβρίας, ακολουθώντας άλλοτε την όμορφη ακτογραμμή της  και άλλοτε  διασχίζοντας  την καταπράσινη ενδοχώρα της. Φτάνοντας στην πόλη Βίλα Σαν Τζιοβάνι, θα επιβιβαστούμε στο ferry boat με το οποίο θα περάσουμε τα μυθικά στενά της Σκύλλας και της Χάρυβδης(20 λεπτά η διαδρομή), για να βρεθούμε στο νησί της Σικελίας, το μεγαλύτερο της Ιταλίας αλλά και της Μεσογείου. Συνεχίζοντας για λίγο ακόμα την πορεία μας κατά μήκος των ανατολικών σικελικών ακτών, φτάνουμε στο ξενοδοχείο στην περιοχή της Κατάνης. Δείπνο, διανυκτέρευση.  

 

3η Ημέρα: Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2022

ΤΑΟΡΜΙΝΑ – ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ – ΚΑΤΑΝΗ

Μετά το πρόγευμα αναχωρούμε για το μαργαριτάρι της Σικελίας, την όμορφη Ταορμίνα. Βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Σικελίας και σε υψόμετρο λίγο πάνω από 300 μέτρα. Ειπώθηκε κάποτε, ότι μετά τη Δημιουργία του Κόσμου, ο Θεός τοποθέτησε εδώ, ένα κομμάτι Παραδείσου που του είχε περισσέψει.  

Στην περιήγηση μας θα δούμε την πύλη Μεσσήνη, την κεντρική εμπορική οδό Ουμβέρτου, το μέγαρο Κορβάϊα, την πλατεία ΙΧ Απρίλε με τον πύργο και το ρολόι, αλλά και τη μοναδική θέα προς το Ιόνιο, προς τις νότιες ακτές της Καλαβρίας, τους Κήπους της Νάξου και την Αίτνα. Στολίδι της πόλης, το Αρχαίο θέατρο που είναι κτισμένο σε καταπληκτική θέση και με εξαιρετική θέα. Χρόνος ελεύθερος για ένα πιάτο ζυμαρικά ‘’πάστα αλά Νόρμα’’ ή ένα αραντσίνο ή ένα ακόμα σιτσιλιάνικο παγωτό, γλυκό ή καφέ και αναχώρηση  για την πόλη του Αρχιμήδη, τις ξακουστές και σπουδαίες Συρακούσες.   

Φτάνοντας θα ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο της Νεάπολης.  Θα δούμε τον  τεράστιο βωμό του Ιέρωνα, τα λατομεία του Παραδείσου,  το αφτί του Διονυσίου, καθώς και το υπέροχο σμιλεμένο στο βράχο, αρχαίο Ελληνικό θέατρο. Κατόπιν, διασχίζοντας τη μικρή γέφυρα, θα βρεθούμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στο όμορφο νησί της Ορτυγίας. Είναι  το πρώτο σημείο στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι Κορίνθιοι άποικοι, όταν περί το 732 π.Χ. έφθασαν εδώ.

Θα δούμε το ναό του Απόλλωνα, τη μικρή εκκλησία του Αγίου Παύλου και την πλατεία του Αρχιμήδη με το σιντριβάνι της θεάς Άρτεμις. Ο Καθεδρικός ναός βρίσκεται στην κεντρική και πολύ όμορφη πλατεία Ντουόμο, την οποία περιστοιχίζουν εντυπωσιακά μέγαρα εποχής, αλλά και ο περικαλλής ναός που είναι αφιερωμένος στην προστάτρια της πόλης, την Αγία Λουκία. Στο εσωτερικό του υπάρχει ο πίνακας του Καραβάτζιο, ο ‘’Ενταφιασμός της Αγίας Λουκίας’’. Ο δε Καθεδρικός ναός, είναι  ξεχωριστός, όχι μόνο για την όμορφη μπαρόκ πρόσοψη του, αλλά κυρίως επειδή έχει κτιστεί ενσωματώνοντας τον αρχαίο δωρικό ναό της Αθηνάς. Στο εσωτερικό έχουμε την επιγραφή πού αναφέρεται στην άφιξη και παρουσία του Απόστολου Παύλου στις Συρακούσες και στην ίδρυση της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας στη Σικελία. Ολοκληρώνουμε με την πηγή της Αρέθουσας και την θέα στο μεγάλο λιμάνι, χώρος της τρομερής καταστροφής του αθηναϊκού στόλου, κατά τη διάρκεια των δραματικών και μοιραίων γεγονότων του Πελοποννησιακού πολέμου.

Χρόνος ελεύθερος και ακολουθεί επιστροφή στην Κατάνη, για σύντομη  επίσκεψη. Στην κεντρική πλατεία της πολύπαθης πόλης υπάρχει το Δημαρχείο, το σιντριβάνι του Αμενάνο, ο Καθεδρικός ναός και Ου Λιότρου, δηλαδή το άγαλμα του ελέφαντα φτιαγμένο από ηφαιστειακή πέτρα, που είναι το σύμβολο της πόλης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

4η Ημέρα: Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2022

ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ – ΠΑΛΕΡΜΟ

Πρωινό και αναχώρηση. Διασχίζοντας την ενδοχώρα, θα φθάσουμε στον αρχαιολογικό χώρο της καταπληκτικής κοιλάδας των ελληνικών ναών του Ακράγαντα, την ομορφότερη πόλη των θνητών όπως την είχε ονομάσει ο Πίνδαρος. Η πόλη είναι γενέτειρα του αρχαίου φιλοσόφου Εμπεδοκλή και του νεότερου νομπελίστα συγγραφέα, Πιραντέλλο. Στην ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, θα δούμε τους ναούς της Ήρας, της Ομόνοιας, του Ηρακλή, του Δία και των Διόσκουρων καθώς και την πρωτοχριστιανική νεκρόπολη. Λίγος χρόνος ελεύθερος και αναχώρηση για το Παλέρμο.

Φτάνοντας θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία της πόλης. Το Παλέρμο, είναι η πόλη του μπαρόκ, αλλά και η πόλη με τις νορμανδικές, αραβικές, βυζαντινές και ισπανικές επιρροές. Η Πιάτσα Πραιτόρια με το Δημαρχείο και το σιντριβάνι της ντροπής, ο ναός της Παναγίας της Μαρτοράνας με τα βυζαντινά ψηφιδωτά, τα Κουάτρο Κάντι με τα τέσσερα αντικριστά και όμοια μεταξύ τους κτήρια, διακοσμημένα με όμορφα αγάλματα, ο εντυπωσιακός Καθεδρικός ναός με τους τάφους των βασιλέων και το παρεκκλήσι με το ιερό λείψανο της Αγίας Ροζαλίας - προστάτρια της πόλης-, το Νορμανδικό μέγαρο, έδρα σήμερα του Σικελικού Κοινοβουλίου και η λυρική σκηνή ‘’Τεάτρο Μάσιμο’’, μαζί με το θέατρο ‘’Πολιτεάμα Γκαριμπάλντι’’ είναι τα μέρη τα οποία θα επισκεφθούμε. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.  

 

5η Ημέρα: Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2022

MΟΝΡΕΑΛΕ – ΚΕΦΑΛΟΥ – ΜΕΣΣΗΝΗ – ΡΗΓΙΟ

Πρωινό και αναχώρηση για το κοντινό Μονρεάλε. Εδώ θα μας εντυπωσιάσει ο νορμανδικός Καθεδρικός ναός, με τις αραβικές επιρροές και την πλούσια διακόσμηση με  ψηφιδωτά βυζαντινής επιρροής, που καλύπτουν πάνω από 6.000 τ.μ. επιφάνειας. 

Συνεχίζοντας, θα  πάρουμε τον δρόμο για   τη μεσαιωνική  κωμόπολη Κεφαλού. Κτισμένη παραλιακά, κάτω από έναν τεράστιο βράχο, που στους αρχαίους Έλληνες ναυτικούς έμοιαζε με ανθρώπινο κεφάλι, γραφική και όμορφη, είναι ξακουστή  για τον μεγάλο Καθεδρικό της ναό, που στο εσωτερικό του φιλοξενεί,  υπέροχα βυζαντινά ψηφιδωτά του 12ου αιώνα.

Μετά την επίσκεψη στον ναό, χρόνος ελεύθερος στα γραφικά δρομάκια και αναχώρηση για τη Μεσσήνη, για σύντομη περιήγηση στο κέντρο της πόλης και στην πλατεία  Ντουόμο όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός με το εντυπωσιακό καμπαναριό, που είναι στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο αστρονομικό ρολόι.

Κατόπιν, περνώντας με το ferry boat τα στενά της Μεσσήνης, θα επιστρέψουμε στην ηπειρωτική Ιταλία και θα μεταβούμε στην πόλη του Ρηγίου. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.  

6η Ημέρα: Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2022

ΡΗΓΙΟ – ΛΕΤΣΕ

Μετά το πρόγευμα θα γνωρίσουμε την πόλη του Ρηγίου. Είναι γνωστή για την ελληνική της προέλευση, για την υπέροχη θέα προς τη Σικελία και για το ομορφότερο παραλιακό χιλιόμετρο της Ιταλίας, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ντόπιοι. Εξαιρετικό είναι και το Αρχαιολογικό της μουσείο, τα εκθέματα του οποίου μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα,  της άνθησης και της σπουδαιότητας των ελληνικών πόλεων της νότιας Ιταλίας.

Θα δούμε πλήθος αγγείων, χρηστικά εργαλεία και καθημερινά αντικείμενα, κτερίσματα και κοσμήματα και κάποια μοναδικά εκθέματα όπως τους πίνακες των Επιζεφυρίων Λοκρών. Κυρίως όμως θα δούμε τους δύο υπέροχους μπρούντζινους πολεμιστές του Ριάτσε (5ος αιώνας π.Χ.).

Λίγος χρόνος ελεύθερος στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια αναχωρούμε με ενδιάμεσους σταθμούς, για την περιοχή του Σαλέντο, όπου βρίσκεται το Λέτσε και τα ελληνόφωνα χωριά.   Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση.

7η Ημέρα: Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2022

ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ – ΜΠΑΡΙ – ΠΛΟΙΟ (ANEK-SUPERFAST)

Μετά το πρόγευμα θα επισκεφθούμε την περιοχή της Γκρετσία Σαλεντίνα,  η οποία βρίσκεται στην επαρχία Σαλέντο, στην περιφέρεια της Απουλίας. Είναι μία από τις δύο περιοχές της νότιας Ιταλίας, στις οποίες υπάρχουν  ελληνόφωνα χωριά, στα οποία έχει διατηρηθεί ζωντανό το ελληνικό πνεύμα και η ελληνική γλώσσα. Εδώ οι Ελληνόφωνες μιλούν τη διάλεκτο «γκρίκο». Το χωριό Στερνατία έχει διατηρήσει τους περισσοτέρους ελληνόφωνες. Στο χωριό Καλημέρα βρίσκεται  η αττική στήλη, δωρεά της πόλης των Αθηνών στην Grecia Salentina.

Κατά την επίσκεψή μας, θα έρθουμε σε επαφή και επικοινωνία με τους ντόπιους, θα μάθουμε την ιστορία τους, θα ακούσουμε τη γλώσσα τους και  θα  ενημερωθούμε για τις προσπάθειες που κάνουν για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το κέντρο της πόλης του Λέτσε, για να γνωρίσουμε τη λεγόμενη «Φλωρεντία του νότου» και το  ιδιαίτερο μπαρόκ  με το οποίο έχει χτιστεί. Στην κεντρική πλατεία του Αγίου Ορόντσο, δεσπόζει πάνω στον μεγάλο ρωμαϊκό κίονα το άγαλμα του Αγίου, προστάτη της περιοχής. Εδώ βρίσκεται  και ο μικρός βενετσιάνικος ναός, αφιερωμένος  στον ευαγγελιστή Μάρκο, αλλά και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, μέρος του οποίου έχει ανασκαφεί.

Πολλές  εκκλησίες,   όπως και πολλά ιδιωτικά, αλλά και δημόσια κτήρια, μαρτυρούν τη διάθεση  και την αγάπη αυτής της πόλης  για την τέχνη και τη διακόσμηση, την οποία εξέφρασαν και αποτύπωσαν με εντυπωσιακή φαντασία και μαεστρία, στην αρχιτεκτονική και στη γλυπτική, δίνοντας κίνηση και ζωή στην υπόλευκη τοπική πέτρα.

Χρόνος ελεύθερος για βόλτα, παγωτό ή ένα παστιτσιότο (πάστα φλώρα με γέμιση κρέμας) που να συνοδεύεται με έναν «καφέ Λετσέζε» (παγωμένος καφές με αμυγδαλόγαλα). 

Αναχώρηση για το  Μπάρι και για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην κρύπτη της οποίας φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου, μετά τη μετακομιδή  που έγινε προς τα τέλη του 11ου αιώνα, από τα Μύρα της Μικράς Ασίας,   από Μπαρέζους ναυτικούς.

Μετά την επίσκεψη και το προσκύνημα, αναχώρηση για το λιμάνι του Μπάρι. Τακτοποίηση εισιτηρίων και καμπινών. Αναχώρηση στις 19.30 και πλεύση για Πάτρα.

 

8η Ημέρα: Πέμπτη 12 Νοέμβριου  2022

ΠΑΤΡΑ – ΑΘΗΝΑ ΟΔΙΚΩΣ

Άφιξη στο λιμάνι της Πάτρας και επιστροφή οδικώς στην Αθήνα.

 

Τελική Τιμή ανά Άτομο σε ΑΒ4 (4κλινη Εσωτερική) & σε Δίκλινο Δωμάτιο

Αναχώρηση από Αθήνα: €680

Μονόκλινο στα ξενοδοχεία: +€200

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΜΠΙΝΑΣ

ανά ΑΤΟΜΟ (Βάση Διαθεσιμότητας)

Α4 (Τετράκλινη Εξωτερική) +€15

ΑΒ3 (Τρίκλινη Εσωτερική) +€30 /// Α3 (Τρίκλινη Εξωτερική) +€40

ΑΒ2 (Δίκλινη Εσωτερική) +€56 /// Α2 (Δίκλινη Εξωτερική) +€62

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Εισιτήρια πλοίου Πάτρα – Μπάρι με επιστροφή, σε τετράκλινη εσωτερική καμπίνα με WC (AB4).
  • Πέντε (5) διανυκτερεύσεις σε Eπιλεγμένα Jενοδοχεία 3 και 4 Aστέρων.
  • Ημιδιατροφή στα ξενοδοχεία (5 πρωινά σε buffet και 5 δείπνα).
  • Μεταφορές με σύγχρονο κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Έμπειρος αρχηγός - συνοδός.
  • Τοπικοί ξεναγοί κατά περίπτωση.
  • Φόροι εισόδου λεωφορείου εντός πόλεων (check Point), Parking.
  • Εισιτήριο και ναύλα λεωφορείου για το ferry boat των στενών της Μεσσήνης.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αρχαία θέατρα, εκκλησίες και όπου αλλού ζητείται και δεν είναι στον όρο «Περιλαμβάνονται».
  • Πρωινό και γεύματα εντός πλοίου - Ποτά στα προσφερόμενα γεύματα ή δείπνα.
  • Ο ειδικός φόρος διαμονής City Tax που είναι συνολικά €16/άτομο.
  • Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.
  • Αχθοφορικά, φιλοδωρήματα.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • H ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19 ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ / ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ.
  • Μπορείτε να ταξιδέψετε με Ταυτότητα ή Διαβατήριο.
  • Η ταυτότητα πρέπει να έχει τα στοιχεία και σε Λατινικούς χαρακτήρες.
  • Το διαβατήριο πρέπει να έχει ισχύ άνω των 6 μηνών και φωτοτυπία του διαβατηρίου ή της ταυτότητας πρέπει να κατατεθούν στο γραφείο μας.
  • Στους αρχαιολογικούς χώρους, είναι πιθανόν η ξενάγηση να γίνει με χρήση ακουστικών με κόστος €2. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του γκρουπ.
  • Κάποιες φορές, που φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις εντός των επισκέψιμων χώρων, το κόστος του εισιτήριου  ανεβαίνει €3-€5.
  • Τα ωράρια/τιμές ισχύουν ως έχουν αν και υπάρχει η πιθανότητα κάποιας αλλαγής.
  • Καλό παπούτσι για περπάτημα, νερό, καπέλο για τον ήλιο, ομπρέλα (ανάλογα την εποχή)
  • Η σειρά του προγράμματος ενδέχεται να αλλάξει, χωρίς όμως να παραληφθεί κάτι.
  • Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το ταξίδι.

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

  • Αρχ. Μουσείο Ρηγίου: Ενήλικες €8, 18-25 ετών €2, κάτω από 18 ετών Δωρεάν.
  • Εκκλησία Παναγία Μαρτοράνα: Γενική Είσοδος €2.
  • Αρχ. Πάρκο Ακράγαντα : Ενήλικες €10, 18-25 ετών 2€,  κάτω από 18 ετών Δωρεάν.
  • Αρχ. Πάρκο Συρακουσών: Ενήλικες €10, 18-25 ετών 2€,  κάτω από 18 ετών Δωρεάν.
  • Καθεδρικός Συρακουσών:  Γενική Είσοδος €2.

Αρχ. Θέατρο Ταορμίνα: Ενήλικες €10, 18-25 ετών 5€,  κάτω από 18 ετών Δωρεάν.