Skip to main content

ΝΟΡΒΗΓΙΑ – ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 2023 από 3990€

 Φιόρδ & Δρόμος Ατλαντικού, Νησιά Λοφότεν

Βόρειο Ακρωτήριο, Ροβανιέμι, Ελσίνκι 

15 ΗΜΕΡΕΣ 23 Ιουνίου – 7 Ιουλίου 2023

 

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ δρομολόγια ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ πτήσεων με AEGEAN AIRLINES

Αθήνα Όσλο /// Ελσίνκι Αθήνα

Διαμονή σε επιλεγμένα 4* ξενοδοχεία

 

  • Πλούσια πρωινά μπουφέ στα ξενοδοχεία
  • Πλούσια ξενάγηση στο Όσλο και επίσκεψη με είσοδο στο διάσημο μουσείο Μουνκ
  • Το μόνο πρόγραμμα που περιλαμβάνει δύο κρουαζιέρες στα διασημότερα και θεαματικότερα φιόρδ της χώρας Γκεϊράνγκερ και Σόγκνεφιορδεν
  • Το μόνο πρόγραμμα με τη μοναδική οδική διαδρομή τον περίφημο Δρόμο του Ατλαντικού
  • Ανεπανάληπτη διαδρομή με τρένο από Βος - Φλαμ
  • Ξενάγηση και γευσιγνωσία στο μουσείο των Βίκινγκ στα Νησιά Λοφότεν
  • Ξενάγηση στο Μουσείο της Άλτα με τις περίφημες βραχοβραχίες
  • Επίσκεψη στο Βόρειο Ακρωτήριο, το βορειότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης, με είσοδο και αφρώδες ποτό καλωσορίσματος
  • Επίσκεψη στο Μουσείο Αρκτικής Εξερεύνησηςστο Τρόμσο που βρίσκεται μέσα στον Αρκτικό Κύκλο
  • Επίσκεψη στο μουσείο Άρκτικουμ στο Ροβανιέμι
  • Ξενάγηση της φινλανδικής πρωτεύουσας, το γοητευτικό Ελσίνκι
  • Έμπειρος Αρχηγός/Συνοδός 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

 

Ημέρα 1η: Αθήνα - Όσλο

Αρχιτεκτονική πρωτοπορία, πολυεθνικός χαρακτήρας και πράσινη ανάπτυξη. 

Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας που τον χειμώνα αποτελεί πόλο έλξης των σκιέρ, το καλοκαίρι μεταμορφώνεται σε μια διαφορετική πόλη με το θερμόμετρο να ανεβαίνει και να μην «σοκάρει» τους επισκέπτες της.

To πολυεθνικό Όσλο φιλοξενεί περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους, από τους οποίους το 33% είναι μετανάστες. Κι αν ο πληθυσμός σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι χαμηλός, αυτό δεν λέει τίποτα για τις τεράστιες εκτάσεις που καταλαμβάνει η πόλη, η οποία επενδύει φανατικά στο πράσινο μέλλον της!

Στον μυχό του ομώνυμου φιόρδ, αριστοτεχνικά χτισμένο με κτίρια αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας και απλωμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές των γύρω λόφων, η πόλη πλαισιωμένη από 40 νησιά βρίθει από ιστορικά κτίρια και φυσικές ομορφιές, ανάμεσα στις οποίες πράσινοι λόφοι και βουνά, ένα άγριο δάσος με όχι μία, ούτε δύο, αλλά…343 λίμνες!

Όμως, το βλέμμα του φλανέρ θα τραβήξει πρωτίστως το κέντρο της που το καλοκαίρι σφύζει από το πολύχρωμο ανθρώπινο σμάρι. Κατά μήκος της κεντρικής αρτηρίας βρίσκονται αριστοκρατικά κτίρια όπως ο Καθεδρικός Ναός, το πανεπιστήμιο, το Κοινοβούλιο, το Εθνικό Θέατρο και η Βασιλική Κατοικία.

Κι αν το επιβλητικό κτίριο του Δημαρχείου, διάσημο και πολυφωτογραφισμένο εξαιτίας της απονομής των Νόμπελ Ειρήνης είναι μια πρώτης τάξεως τουριστική ατραξιόν, ένα σωρό από νεόκτιστα κτίρια παραδίδουν μαθήματα αστικής πρωτοπορίας σε νεοφώτιστους αρχιτέκτονες και λάτρεις του design.

Η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουμε στο διάσημο πάρκο Φρόγκνερ θα μας συναρπάσει. Σε κάθε γωνία του κεντρικού σιντριβανιού του πάρκου υπάρχουν πέντε δέντρα. Από κάτω τα αγάλματα αναπαριστούν τον αιώνιο κύκλο της ζωής. Γύρω από τα γλυπτά, ο μονόλιθος με τις 121 γυμνές μορφές που αγωνίζονται να φθάσουν στην κορυφή του. Το μοναδικό υπαίθριο μουσείο γλυπτικής αποτελεί ένα συγκρότημα υπαίθριας έκθεσης στην οποία τοποθετηθήκαν με αριστοτεχνικό τρόπο οι δραματικές συνθέσεις του μεγάλου Νορβηγού γλύπτη, Βίγκελαντ. Η ξενάγηση μας θα τελειώσει στο πρόσφατο στολίδι της πόλης, το διάσημο μουσείο Μουνκ, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ζωγράφου Έντβαρτ Μουνκ. Το μουσείο χρηματοδοτήθηκε από τα κέρδη των δημοτικών κινηματογράφων του Όσλο και άνοιξε τις πόρτες του το 1963, τιμώντας την 100ή επέτειο από τη γέννηση του ζωγράφου. Η συλλογή αποτελείται από τα έργα και τα άρθρα που κληροδότησε ο Μουνκ στο δήμο του Όσλο. Το μουσείο διαθέτει σήμερα στην μόνιμη συλλογή του πάνω από τη μισή από την όλη παραγωγή ζωγραφικών πινάκων του καλλιτέχνη και τουλάχιστον ένα αντίγραφο από όλες τις εκτυπώσεις του. Αυτά ξεπερνούν τους 1.100 ζωγραφικούς πίνακες, 15.500 εκτυπωμένα έργα που καλύπτουν διάφορα μοτίβα, έξι γλυπτά, καθώς και 500 πλάκες, 2.240 βιβλία και διάφορα άλλα αντικείμενα. Απόγευμα ελεύθερο. Αγορές και βόλτα στην αριστοκρατική κεντρική οδό Καρλ Γιόχαν, μουσεία, φαγητό και ποτό στα μπαρ της προκυμαίας Άκερμπρύγκε είναι μερικές μόνο από τις αναρίθμητες επιλογές για μια υπέροχη μέρα στο καλοκαιρινό Όσλο.

 

Ημέρα 2η: Όσλο - Μπέργκεν

Φιόρδ, λιμάνι και πιάτα με άγριο σολομό!

 

Πρωινό ελεύθερο για προσωπικές περιηγήσεις στη πόλη. Αξίζει να επισκεφθείτε την Όπερα που στο σχήμα της θυμίζει παγόβουνο και το  Εθνικό Μουσείο Τέχνης στη Νορβηγία, επίσης γνωστό απλά ως Εθνικό Μουσείο ( NaM ), το νορβηγικό κρατικό μουσείο στο Όσλο που κατέχει τη δημόσια συλλογή αντικειμένων τέχνης, αρχιτεκτονικής και ντιζάιν του νορβηγικού κράτους. 

Στη συνέχεια η απευθείας πτήση θα μας μεταφέρει από την Νορβηγική πρωτεύουσα στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας. 

Ωκεανός, φιόρδ, λίμνες, πράσινο, χρωματιστά σπίτια στους λόφους, παραδοσιακό λιμάνι, ήπιο κλίμα, ζωντάνια και ποιότητα ζωής. Όλα αυτά συνδυάζει το Μπέργκεν, το οποίο αποτελεί από τις πιο αγαπημένες μας στάσεις στη Σκανδιναβία. Θα το γνωρίσουμε καλύτερα στην αυριανή μας ξενάγηση. Το βράδυ είναι ήσυχο και προμηνύεται ιδανικό για να γνωρίσετε το κέντρο της πόλης και φυσικά να περπατήσετε ανάμεσα στα ξύλινα σπιτάκια της παραθαλάσσιας συνοικίας του Μπρίγκεν που πλέον στεγάζουν μικρά εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια και καταστήματα με σουβενίρ.

 

Ημέρα 3η: Μπέργκεν

Περπατώντας αργά στην προκυμαία.Από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης, η προκυμαία Μπρίγκεν προστατεύεται από την Ουνέσκο ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς κι όχι άδικα. Τα πολύχρωμα ξύλινα σπίτια που κάποτε ήταν αποθήκες ψαριών των εμπόρων της χανσεατικής ένωσης, τώρα στεγάζουν καφέ και εστιατόρια, προσφέροντας στη μικρή πόλη μια φυσική συνέχεια και έναν δεύτερο κύκλο ζωής προσαρμοσμένο στο σήμερα.

Λόγω της προνομιούχας γεωγραφικής θέσης της, η πόλη προσφέρεται για εξορμήσεις στα νότια φιορδ της χώρας και φυσικά για υπέροχες πεζοπορίες στα γύρω βουνά. Πέντε λεπτά μόλις από το Μπρύγκεν, βρίσκεται μία από τις πιο ξακουστές υπαίθριες ψαραγορές της βόρειας Ευρώπης. Στη Fisketorget θα δείτε ευμεγέθεις σολομούς και μια τεράστια ποικιλία θαλασσινών, τα οποία μάλιστα μπορείτε να γευτείτε σε πολλές γαστρονομικές επιλογές στα γύρω μαγαζάκια. Τέλος, τα κτίρια του ονομαστού πανεπιστημίου, ο πύργος Μπέργκενχους, το καταπράσινο Byparken με τα μουσεία τέχνης, το ανακαινισμένο κάστρο και η εκκλησία της Παρθένου (Mary’s Church) είναι κάποιοι από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της υπέροχης ξενάγησής μας στην πόλη με τους ευγενικούς ανθρώπους που θα κερδίσουν τη συμπάθειά σας.

 

Ημέρα 4η: Μπέρκγεν - (Κρουαζιέρα στο Σόγκνεφιόρδεν - Πανοραμική διαδρομή με τρένο Βος /Φλαμ) - Φιορδ

Κρουαζιέρα (στα φιόρδ) θα σε πάω!  Το «μενού της ημέρας» περιλαμβάνει βαθιά φαράγγια, πανύψηλους καταρράκτες, αιώνιους παγετώνες, ορεινές φάρμες και περιστροφικές σήραγγες. Εξαιτίας της σπανιότητάς τους, τα  μάτια ρουφούν αδηφάγα αυτές τις εικόνες. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η σιδηροδρομική διαδρομή προς τον σταθμό του Φλαμ κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο όμορφες όχι μόνο της Νορβηγίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου!

Φθάνοντας στο Φλαμ επιβιβαζόμαστε σε ειδικό πλοίο για μία συναρπαστική κρουαζιέρα στο Σόγνκνεφιορδ, μέχρι το μικρό λιμάνι του Γκουντβάνγκεν.

Το φιόρδ Σόγκνε, το μεγαλύτερο και φαρδύτερο στη Νορβηγία με συνολικό μήκος 220 χλμ. δικαιώνει το προσωνύμιό του, ως «βασιλιάς των φιόρδ». Θα απολαύσουμε τη θέα που απλώνεται στο μάτι με την απεραντοσύνη του ορίζοντα και το μεγαλείο της φύσης θα είναι πολλές. Εικόνες ανείπωτης ομορφιάς που θα μείνουν χαραγμένες ανεξίτηλα στη μνήμη επαναπροσδιορίζοντας ό,τι γνωρίζουμε ως τώρα για τους θησαυρούς της Γηραιάς Ηπείρου.

Άφιξη αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας στην περιοχή των φιόρδ.

 

Ημέρα 5η: Φιόρδ (Παγετώνας Μπρίκσνταλσμπρε με Troll Cars – Κρουαζιέρα στο φιόρδ του Γκεϊράνγκερ) – Αλεσούντ

Υπερθέαμα στα φιόρδ και σκανδιναβικό ζεν.  Μέχρι τώρα θα έχετε ήδη καταλάβει πως σε αυτό το ταξίδι θα προσεγγίσουμε εξτρίμ φυσικές ομορφιές και φαινόμενα που κανονικά δεν θα μπορούσαμε ούτε να διανοηθούμε. Κάπως έτσι αναχωρούμε για το Εθνικό Πάρκο Γιοστενταλσμπρίν, εδώ που κυριαρχεί ο παγετώνας Μπρίκσνταλσμπρε με την ομώνυμη λίμνη, τον οποίο και θα προσεγγίσουμε με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα που ακούν στο ευφάνταστο όνομα troll cars!

Προκειμένου να προσεγγίσουμε το Γκεϊράνγκερ θα χρειαστεί μια όμορφη οδική διαδρομή και ένα μικρό πέρασμα με ferryboat. Και τώρα, το καλύτερο! Στην κρουαζιέρα -διάρκειας περίπου μίας ώρας- που ακολουθεί θα απολαύσουμε τη στενή θαλάσσια λωρίδα που περιβάλλεται από απόκρημνα, ψηλά βουνά, άγριους καταρράκτες και παρθένα φύση. Εικόνες εκπάγλου φυσικής ομορφιάς που σε συνδυασμό με τα γαλανά νερά του φιόρδ συνθέτουν ένα εκπληκτικό πανόραμα!

Το απόγευμα θα μας βρει στο υπέροχο Ααλεσούντ, το μεγαλύτερο αλιευτικό κέντρο και λιμάνι της Νορβηγίας. Χτισμένη πάνω σε επτά μικρά νησάκια, η πόλη με τα χαρακτηριστικά Art Nouveau κτίρια ξεχωρίζει για την απαράμιλλη αρχιτεκτονική του ιστορικού της κέντρου, αλλά και για την αληθινά ήρεμη ατμόσφαιρά της που ξεχειλίζει από σκανδιναβικό ζεν.

 

Ημέρα 6η: Αλεσούντ (Κρίστιανσουντ – Δρόμος Ατλαντικού ) – Τροντχάιμ

Στον δρόμο που πετάει πάνω από τον ωκεανό.  Θάλασσα, επιβλητικά βουνά, εντυπωσιακά φιόρδ και θαλάσσιοι μυχοί που διεισδύουν μέσα στην ενδοχώρα, στήνουν έναν φυσικό καμβά ανείπωτου κάλλους.

Φτάνοντας στο Βέστνες θα επιβιβαστούμε στο ferryboat που θα μας οδηγήσει στην απέναντι ακτή. Για να φτάσουμε ωστόσο στο Μόλντε θα διασχίσουμε το σημείο που ενώνονται 4 διαφορετικά φιόρδ (Μιντ, Λανγκ, Φάννε & Ρόμσνταλς), κάτι που μας προσφέρει ένα τουλάχιστον εντυπωσιακό θέαμα.

Διανύοντας στη συνέχεια τον περίφημο «Δρόμο του Ατλαντικού» πρόκειται να επιβεβαιώσουμε το γιατί θεωρείται μία από τις διασημότερες οδικές διαδρομές της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Από το 1989 που εγκαινιάστηκε, ο δρόμος ενώνει το Κρίστιανσουντ με την πόλη – λιμάνι του Μόλντε. Όμως είναι κάπου στο όγδοο χιλιόμετρο που διασχίζοντας 12 γέφυρες πάνω από διαδοχικά νησάκια, φαίνεται να ίπταται του ωκεανού, προσφέροντας στον ταξιδιώτη μια ανεπανάληπτη ταξιδιωτική οδική εμπειρία!

Χτισμένη πάνω σε τρία μικρά νησάκια, η γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη του Κρίστιανσουντ μας υποδέχεται φιλόξενη και γεμάτη με αυτή την υπέροχη σκανδιναβική ηρεμία. Το κέντρο της, αλλά και το γραφικό παλιό της λιμάνι με την τοπική ψαραγορά μας συστήνουν με τον πιο ευχάριστο τρόπο στην όμορφη πόλη, «γειώνοντάς» μας ευχάριστα μετά την προηγούμενη εμπειρία.

Σε λίγο θα προσεγγίσουμε το Τρόντχαϊμ, την ιστορική πόλη και πρώτη πρωτεύουσα της χώρας που είναι χτισμένη στις όχθες του ομώνυμου φιόρδ. Με περισσότερους από 30.000 φοιτητές και μαθητές, η νυχτερινή ζωή της πόλης βρίθει από ξεγνοιασιά και στυλ. Ο βασιλιάς Όλαφ Τρίγκβασον ατενίζει στο κέντρο της πλατείας του λιμανιού. Για να ακριβολογούμε, αυτό που φαίνεται να ατενίζει είναι το άγαλμά του αλλοτινού ιδρυτή της πόλης και νυν σημείο συνάντησης των κατοίκων. Ώρα για σέλφις στο μνημείο του βασιλιά που έφερε τον χριστιανισμό στη μακρινή Νορβηγία και αγιοποιήθηκε ως ο πρώτος Άγιος της νορβηγικής χριστιανοσύνης. Μάλιστα, στον επιβλητικό και καθόλα σημαντικό Καθεδρικό Ναό Νίνταρος που θα επισκεφτούμε στη συνέχεια στεγάζεται το ταφικό μνημείο του.

Στα γραφικά μπαράκια και εστιατόρια θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τη γευστική νορβηγική μπύρα, καθώς και δημιουργικά πιάτα «πειραγμένης» σκανδιναβικής κουζίνας που –για να μιλήσουμε με γαστρονομικούς νεολογισμούς- στηρίζονται μεν, αλλά συνάμα «αποδομούν» τον σολομό και τον μπακαλιάρο της άγριας θάλασσας.

 

Ημέρα 7η: Τροντχάιμ – Έβενες / Σβόλβαερ

Σήμερα αναχωρούμε για μια από τις πιο μαγικές περιοχές του πλανήτη μας. Τα Νησιά Λοφότεν!

Πτήση για ‘Εβενες και οδική μεταφορά στη πρωτεύουσα των νησιών, Σβόλβαερ. Ταξιδεύοντας λοιπόν, αντικρύζουμε το αρχιπέλαγος των νησιών να απλώνεται στην βόρεια θάλασσα. Το ζεστό ρεύμα του κόλπου του Μεξικού που ανεβαίνει βόρεια και λιώνει τους πάγους της αρκτικής μετριάζοντας τις ακραίες θερμοκρασίες, χαρίζει την γαλήνη των θαλασσών που είναι απαραίτητη για να καθρεφτιστούν στα νερά τους οι 400 εκατομμυρίων χρόνων ορεινοί κώνοι που απαρτίζουν τα νησιά της. Τα νησιά Λοφότεν είναι τα πετράδια της Νόρλαντ! Ένας παράδεισος για φυσιολάτρες, φωτογράφους αλλά και ταξιδευτές που παρέα με τα πολυπληθή θαλασσοπούλια έχουν την τύχη να αντικρύσουν αυτές τις εσχατιές της Ευρώπης που κάποτε μόνο ναυτικοί προσέγγιζαν στις «γραμμές των οριζόντων» όπως λέει κι ο ποιητής Νίκος Καββαδίας στο ποίημά του «Πιλότος Νάγκελ».

 

Ημέρα 8η: Νησιά Λοφότεν

Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε αυτόν τον επίγειο παράδεισο. Να δούμε βουνά να γλύφουν την επιφάνεια της θάλασσας και ψαροχώρια να ξεπροβάλουν στους μυχούς των φιόρδ με τα χρωματιστά σπιτάκια τους γατζωμένα στα βράχια. Τα νησιά Λοφότεν κατοικούνται ήδη από τον 8ο αιώνα μ.Χ . Ανέκαθεν η κύρια ασχολία ήταν η αλιεία. Τα απομακρυσμένα χωριουδάκια Α και Ρέινε θα μας εκπλήξουν με το εντυπωσιακό τοπίο και τα παραμυθένια χρωματιστά σπίτια! Και βέβαια δεν θα παραλείψουμε το Μουσείο Lofotr Viking, το ιστορικό μουσείο που δημιουργήθηκε ύστερα από χρόνια έρευνας αλλά και αρχαιολογικής ανασκαφής ενός χωριού των Βίκινγκ στο νησί Vestvågøya αποτλει τον ιδανικότερο τρόπο για να καταλάβει κανείς την ιστορία αλλά και τις ιδιαίτερότητες των νησιών. Και μιλώντας για τους Βίκινγκς θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μπακαλιάρο και να πιούμε Mead, το ποτό των «άγριων» θαλασσοπόρων του βορρά.

 

Ημέρα 9η: Σβόλβαερ - Νάρβικ

Η βόρεια Σκανδιναβία είναι η χώρα των πάγων οι οποίοι στο πέρασμα εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων έχουν διαβρώσει τις ακτές της και έχουν δημιουργήσει πολύπλοκους δαντελωτούς διαύλους και κόλπους, τα φιόρδ. Αντίστοιχη διάβρωση έχει υποστεί και το ανάγλυφο με μια παράκτια ορεινή ραχοκοκαλιά να παρακολουθεί τον άξονα της ακτογραμμής της. Φύση ατίθαση και μοναδική κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδρομής με κατεύθυνση το Νάρβικ που θα μας φιλοξενήσει απόψε.

 

Ημέρα 10η: Νάρβικ – Τρόμσο (καθεδρικός & μουσείο Αρκτικής)

Η Νορβηγία είναι μία μακρόστενη γεωγραφικά χώρα στη δυτική πλευρά της σκανδιναβικής χερσονήσου. Σήμερα θα βρεθούμε στο Τρόμσο, 400 χλμ. πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Τα δάση, τα φιόρδ και οι ορεινοί όγκοι της περιοχής διαθέτουν ονειρική ομορφιά. Με ακραίες συνθήκες φωτός όλο το χρόνο, ο ουρανός της πόλης είτε λάμπει από το Βόρειο Σέλας, είτε φωτίζεται από τον ήλιο του μεσονυκτίου! Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στο νησί Τρουμσέα κι ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους 35.000 κατοίκους. Ως «πρωτεύουσα» της Αρκτικής αποτελεί το ορμητήριο για πολλές δραστηριότητες και εξορμήσεις. Περιήγηση στην πόλη και επίσκεψη με είσοδο στον εντυπωσιακό  καθεδρικό ναό και στο Μουσείο Αρκτικής Εξερεύνησης στην πόλη Τρόμσο που βρίσκεται μέσα στον Αρκτικό Κύκλο. 

 

Ημέρα 11η: Τρόμσο – Άλτα

Η σημερινή διαδρομή, γύρω από δαντελωτές παραλίες κατά μήκος των κόλπων και του Fjord Lyngen  θα μας μεταφέρει από την πρωτεύουσα του νορβηγικού Βορρά, Τρόμσο στο υπήνεμο φιόρδ της Άλτα. 

Μια περιοχή που εδώ και εκατομμύρια χρόνια υπήρξε σταυροδρόμι των ανθρώπινων μετακινήσεων. Η επίσκεψη του υπαίθριου μουσείου της περιοχής με τις βραχογραφίες από τη νεολιθική εποχή, μοναδικές μαρτυρίες για τους αρχαίους κατοίκους της Σκανδιναβίας αποτελεί μία από τις ξεχωριστές εμπειρίες του ταξιδιού μας. Κορυφαίο επίσης αξιοθέατο ο καθεδρικός της πόλης με «φουτουριστική» αρχιτεκτονική.

 

Ημέρα 12η: Άλτα (Χόνιγκσβαγκ – Βόρειο Ακρωτήριο)

Είμαστε πλέον στον Πολικό Κύκλο και συνεχίζουμε βόρεια, μέσα στην Αρκτική Ζώνη για το βορειότερο σημείο της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται πάνω στο νησί Μαγκερέϋ και στην κωμόπολη του νησιού Χόνιγκσβογκ. Στη διαδρομή θα επισκεφθούμε το βορειότερο σημείο της Ευρώπης, Χόνιγκσβαγκ με τα όμορφα μικρά μαγαζάκια του. Θα περάσουμε ακόμη από το μικρό ψαροχώρι Repvag, και τη μικρή αλλά πολύ γραφική πόλη Russenes πάνω στο Smorfjord! Στη συνέχεια μάς περιμένει μία σπάνια ταξιδιωτική απόλαυση αφού θα κατευθυνθούμε στο σημείο που βρίσκεται το «περίπτερο» του Βόρειου Ακρωτηρίου, στις 71ο 10΄, 21΄΄ Βόρειο Γεωγραφικό Πλάτος για να απολαύσουμε το μοναδικό φαινόμενο του Ήλιου του μεσονυκτίου. Περιλαμβάνεται η είσοδος στο χώρο και ποτό καλωσορίσματος!  Τι μοναδική αίσθηση να βρίσκεται κανείς στο …τέρμα της γηραιάς Ηπείρου! Πόσο τυχεροί είμαστε που ήρθαμε σε αυτό το σημείο!  Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας.

 

Ημέρα 13η: Βόρειο Ακρωτήριο – Λάκσελβ – Ίβαλο/Σααρισέλκα

Αποχαιρετούμε τη περιοχή του Βορείου Ακρωτηρίου με τελικό προορισμό το Ίβαλο. Ενδιάμεση στάση για καφέ στο μικρό και γραφικό Λάκσελβ. Η Λαπωνία, είναι ένας τόπος που σε κάνει να χάνεσαι μέσα σε απίστευτα αχανή τοπία, λίμνες, ποτάμια, ανθισμένα λιβάδια, εξοχές και δάση (συναντώντας που και που στο διάβα σου ακόμα και χιόνι), προσφέροντάς σου ως αντάλλαγμα μια απίστευτη ηρεμία και ένα φως και έναν ήλιο που διαρκούν σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο! Η αίσθηση του χρόνου χάνεται και απλώς χαίρεσαι μια υπέροχη φύση και μια ατελείωτη μέρα. Άφιξη στο Ίβαλο, ένα χωριό στον δήμο Ίναρι που βρίσκεται στον ποταμό Ίβαλο, 20 χιλιόμετρα νότια της λίμνης Inari στον Αρκτικό Κύκλο. Αποτελεί δημοφιλή προορισμό από διάφορους επισκέπτες όλο το χρόνο, τόσο για χειμερινά σπορ όσο και καλοκαιρινά ( τρέκιγκ, πεζοπορία σε μονοπάτια, ψάρεμα στη λίμνη , ποδηλασία στα βουνά). Μια σύντομη βόλτα στη πόλη θα μας εκπλήξει ευχάριστα πριν τη τελευταία διανυκτέρευση μας στη φινλανδική επαρχία.

 

Ημέρα 14η: Ίβαλο – Ροβανιέμι/ πτήση για Ελσίνκι

Μετά το πρωινό αναχώρηση για τη πρωτεύουσα της φινλανδικής Λαπωνίας και το χωριό του Αι Βασίλη, το Ροβανιέμι. Διασχίζουμε το σημείο του Αρκτικού Κύκλου και φθάνουμε στο Ροβανιέμι. Σύντομη περιήγηση της πόλης και μεταφορά στο μουσείο Arktikum όπου θα γνωρίσουμε την ιστορία, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής  των Λαπώνων, αλλά και ολόκληρης της Αρκτικής. Το απόγευμα πετάμε για τη φινλανδική πρωτεύουσα, το γοητευτικό Ελσίνκι. Στο ελεύθερο απόγευμά μας ανακαλύπτουμε τις ομορφιές της πόλης που το 2012 κέρδισε δικαίως τον τίτλο «Πρωτεύουσα του Design». Καφές στο Moko Market Café, μεζέδες με τοπικά προϊόντα και μπύρες σε βραβευμένες ζυθοποιίες όπως η Stadin Panimo, ή κοκτέιλ σε βιομηχανικά μπαρ όπως το B-side, ένα απόγευμα στο Ελσίνκι θα σας κάνει να αναθεωρήσετε όσα έχετε ακούσει (ή ακόμα πιο πολύ, για όσα δεν έχετε ακούσει ως τώρα) για τη φινλανδική πρωτεύουσα.

 

Ημέρα 15η: Ελσίνκι (ξενάγηση) – Αθήνα / Θεσσαλονίκη

Λένε πως το Ελσίνκι δεν το επισκέπτεσαι τόσο για τα αξιοθέατά του, όσο για τις εμπειρίες που έχει να σου δώσει. Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας μπορεί να μην έχει το ανάστημα των υπόλοιπων χωρών του Βορρά, όμως σίγουρα θα σας κερδίσει με τις αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες (ένα μείγμα από μοντέρνο, νεοκλασικό, Αrt Νouveau, Βυζαντινό, Ρώσικο και παραδοσιακό ύφος), τις αξιοπερίεργες εκκλησίες, καθώς και την ενέργειά της.

Από την Kauppatori, τη γραφική πλατεία της ψαραγοράς που βρίσκεται στην απόληξη δύο παράλληλων αριστοκρατικών δρόμων, γνωστοί ως Esplanadi  θα ξεχωρίσουμε τους τρούλους

των ναών που αποτελούν τα κύρια αξιοθέατα της πόλης. Ο Λουθηρανικός  Καθεδρικός ναός "Suurkirkko", ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου με το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα, ακριβώς πάνω στην Senaatintori, την πλατεία της Γερουσίας και ο Ορθόδοξος Ρώσικος Καθεδρικός ναός "Uspenski", χτισμένος με κόκκινα τούβλα, του οποίου οι κρεμμυδόσχημοι τρούλοι φαίνεται να χρυσίζουν τραβούν τα φλας σαν μαγνήτες.

Το ρωσικής τεχνοτροπίας κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, η παρακείμενη πλατεία "Rautatientori", το Κοινοβούλιο, το εντυπωσιακό ορόσημο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης "Kiasma", το Εθνικό Φινλανδικό Μουσείο, η μοντέρνα Όπερα και η "Temppeliaukio", η περίφημη Εκκλησία των Βράχων, αποκαλύπτουν με τη σειρά τους μια κομψή πρωτεύουσα που αγαπά κι αφομοιώνει την πρωτοπορία στο αστικό γίγνεσθαι. Έτσι αποχαιρετάμε την χώρα και επιστρέφουμε αεροπορικώς στην Ελλάδα. Το ταξίδι μας μπορεί να τελείωσε, οι εικόνες όμως και οι μοναδικές εμπειρίες που ζήσαμε θα μας συντροφεύουν για μια ζωή.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.

 ΠΤΗΣΕΙΣ 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΩΡΑ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΩΡΑ

ΑΦΙΞΗΣ

1η μέρα (23/6)

Αθήνα – Οσλο

07:50

10:45

15η μέρα (7/7)

Ελσίνκι – Αθήνα

14:00

17:45

 

 ΤΙΜΕΣ 

Ταξίδι

Αναχώρηση

 

Ξενοδοχεία

Διατροφή

2κλ

1κλ

Φόροι

Παρατηρήσεις

ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΒΟΡΕΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ  

 

15 μέρες

23/6

4*

 

Πρωινό

3.990

+1.200

790

Περιλαμβάνονται

κόστη τραίνων

και κρουαζιερών

στα Φιόρδ

&

ηλεκτροκίνητα αμαξίδια troll cars στον παγετώνα

Το ταξίδι σας προσφέρει:

  • Αεροπορικά εισιτήρια με AEGEAN AIRLINES ( Αθήνα Όσλο / Ελσίνκι Αθήνα)
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4*
  • Πρωινό μπουφέ καθημερινά
  • Μεταφορές/εκδρομές/ξεναγήσεις όπως περιγράφονται
  • Πλούσια ξενάγηση στο ‘Οσλο και επίσκεψη με είσοδο στο διάσημο μουσείο Μουνκ
  • ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ διαδρομή με τρένο στη Νορβηγία
  • Οδοιπορικό στην ακτογραμμή της Νορβηγίας από το Τροντχάιμ μέχρι το Κρίστιανσαντ
  • Κρουαζιέρα από το Φλαμ στο Γκουντβάνγκεν στο εντυπωσιακό βαθύ Σόγκνεφιορδ
  • Κρουαζιέρα στο φιόρδ του Γκειράνγκερ
  • Επίσκεψη με ηλεκτροκίνητα αμαξίδια Troll Cars στον Παγετώνα Μπρίκσνταλσμπρε
  • Ξενάγηση και γευσιγνωσία στο μουσείο των Βίκινγκ στα Νησιά Λοφότεν
  • Ξενάγηση στο Μουσείο της Άλτα με τις περίφημες βραχοβραχίες
  • Επίσκεψη στο Βόρειο Ακρωτήριο, το βορειότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης, με είσοδο και ποτό καλωσορίσματος
  • Επίσκεψη στο Μουσείο Αρκτικής Εξερεύνησης στο Τρόμσο που βρίσκεται μέσα στον Αρκτικό Κύκλο
  • Επίσκεψη στο μουσείο Άρκτικουμ στο Ροβανιέμι
  • Ξενάγηση της φινλανδικής πρωτεύουσας, το γοητευτικό Ελσίνκι
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης/Φ.Π.Α.
  • Έμπειρο αρχηγό σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες 

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 

  • Είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα
  • Ότι δεν αναφέρεται στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

 

 ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ 

  • Διαβατήριο ή ταυτότητα τελευταίας 15ετίας σε καλή κατάσταση.