Skip to main content

Εκτεταμένη Ανδαλουσία - Γιβραλτάρ με ημιδιατροφή | Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2022 απο 735€

16/10, 23/10, 10/11, 1/12  Διάρκεια: 7 ΗΜΕΡΕΣ 

το Γιβλαρταρ θελει διαβατηριο μεχρι στιγμης

 

  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4*, με εξαιρετικές υπηρεσίες, σε όλες τις ιστορικές πόλεις (Μάλαγα, Γρανάδα, Σεβίλλη, Αλχεθίρας)
  • Δύο διανυκτερεύσεις στη Γρανάδα και δύο στη Σεβίλλη για να τις απολαύσουμε όπως τους αξίζει
  • Μία διανυκτέρευση στη Μάλαγα και μία στην ευρύτερη περιοχή της  Αλχεθίρας για να μπορέσουμε να εξερευνήσουμε την Κόστα ντελ Σολ και το Γιβραλτάρ
  • Προαγορά εισιτηρίων στο θαυμάσιο ανάκτορο Αλάμπρα και στους αραβικούς Κήπους Χερεναλίφε, στη Γρανάδα, και όχι μόνο επίσκεψη στους κήπους όπως συμβαίνει συνήθως 
  • Συμπεριλαμβάνεται η ανάβαση στον Βράχο Γιβραλτάρ, με ειδικά οχήματα και ξενάγηση, μια υπηρεσία που συνήθως δίνεται σαν προαιρετική
  • Μοναδική περιήγηση στα περίφημα ορεινά Λευκά Χωριά. Ξενάγηση στο ωραιότερο από αυτά, τη Ρόντα!
  • Διπλωματούχοι, έμπειροι τοπικοί ξεναγοί (επιπλέον του Έλληνα αρχηγού) στις σημαντικότερες πόλεις και αξιοθέατα της Ανδαλουσίας. Στην Ισπανία δεν επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε δημόσιους χώρους χωρίς τοπικούς ξεναγούς και έτσι αν υπάρχει μόνο Έλληνας/ελληνόφωνος αρχηγός-συνοδός, η ξενάγηση περιορίζεται εντός του πούλμαν.
  • Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Μάλαγα – Γρανάδα

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Μάλαγα, διάσημο θέρετρο της Νότιας Ανδαλουσίας και γενέτειρα του Πάμπλο Πικάσο. Η πόλη ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους Φοίνικες με την ονομασία Μάλακα. Εν συνεχεία κατελήφθη από τους Καρχηδόνιους, τους Ρωμαίους, το Βυζάντιο και το 711 από τους Μαυριτανούς. Επί της αραβικής κυριαρχίας (ως το 1492) ήταν το σπουδαιότερο λιμάνι του Εμιράτου της Γρανάδας. Τότε χτίστηκαν και τα δύο κάστρα της, το Αλκαθάβα και το κάστρο του Χιβραλφάρο. Μετά την επανάκτηση του εμιράτου από τους βασιλείς της Ισπανίας, η Μάλαγα άρχισε να παρακμάζει. Τον 19ο αιώνα βιομηχανοποιήθηκε αλλά δεν κατάφερε να ισχυροποιηθεί. Το μεγαλύτερο πλήγμα το έζησε στον Ισπανικό Εμφύλιο, όταν υπήρξε προπύργιο των Δημοκρατικών και οι φασιστικές επιθέσεις ήταν αμείλικτες. Τα θύματα ήταν χιλιάδες και η καταστροφή της πόλης παροιμιώδης. Όμως, από τη δεκαετία του 1960 χάρη στον τουρισμό, η Μάλαγα γύρισε μία νέα σελίδα στην ιστορία της. Ένας από τους λόγους που οδήγησαν τους ευρωπαίους τουρίστες στη Μάλαγα, πέρα από τον ήλιο, τη θάλασσα και τα όμορφα τοπία (πεδινά και ορεινά), ήταν, φυσικά και ο Πικάσο, από τους διασημότερους ζωγράφους του κόσμου.

Εμείς θα κάνουμε μία πανοραμική ξενάγηση στη Μάλαγα. Μεταξύ άλλων θα δούμε το επιβλητικό μαυριτανικό κάστρο Αλκαθάμπα, του 8ου αιώνα. Η λέξη αλκαθάβα στα μαυριτανικά σημαίνει φρούριο. Κάτω από τα τείχη βρίσκεται και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο του 2ου αιώνα, από το οποίο σώζονται τμήματα: οι Μαυριτανοί αφαίρεσαν μέρη του για την κατασκευή του φρουρίου και εν συνεχεία οι Χριστιανοί άλλα κομμάτια για να κατασκευάσουν τον Καθεδρικό Ναό. Η κατασκευή του καθεδρικού, τον οποίο επίσης θα δούμε, κράτησε 2 αιώνες (1528-1728) λόγω οικονομικών δυσχερειών… Και ενώ στο αρχικό σχέδιο οι πύργοι-καμπαναριά ήταν 2, τελικά υψώθηκε μόνο ο ένας. Εξ ου και η ονομασία Μανκίτα, δηλαδή Μονόχειρ.

Μετά την πανοραμική ξενάγησή μας στη Μάλαγα, θα ξεκινήσουμε για τη Γρανάδα, που είναι ο τελικός προορισμός μας για σήμερα. Η Γρανάδα είναι μία από τις ωραιότερες και πιο ιστορικές πόλεις της Ισπανίας. Είναι χτισμένη επί τριών λόφων της Σιέρρα Νεβάδα, στη συμβολή δύο ποταμών, του Χενίλ και του Ντάρο, σε υψόμετρο 738 μέτρων. Η πόλη απαρτίζεται από τρία τμήματα που ιδρύθηκαν σε διαφορετικές περιόδους: την Αντεκερουέλα, το Αλμπαϊθίν και την κυρίως Γρανάδα. Ο σπουδαίος ποιητής Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα γεννήθηκε από τη Γρανάδα ενώ η ονομασία της πόλης οφείλεται στις ροδιές που φύονται στην περιοχή.

Με το που θα φτάσουμε στη Γρανάδα θα εντυπωσιαστούμε από την ομορφιά της. Εκεί βρίσκονται τα σημαντικότερα μνημεία της μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής της Ισπανίας, τα οποία συνδυάζονται με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο με τα γοτθικά, μπαρόκ και αναγεννησιακά κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά την επανάκτηση του εμιράτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γρανάδα λειτουργεί και ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά πανεπιστήμια της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα. Χάρη λοιπόν στους φοιτητές και στους επισκέπτες η πόλη φημίζεται για τον κοσμοπολιτισμό και τη νυχτερινή ζωή της − λειτουργούν 3000 καφέ, μπαρ και εστιατόρια και παντού χορεύουν φλαμένκο… Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Διανυκτέρευση στη Γρανάδα.

 

2η ημέρα: Γρανάδα (περιήγηση)

Σήμερα το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στη Γρανάδα και στα σημαντικότερα αξιοθέατά της που είναι όλα μνημεία της UNESCO. Θα αρχίσουμε με το σύμβολο της πόλης, το Ανάκτορο Αλάμπρα, ένα αριστούργημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής του 14ου αιώνα. Αν ένα κτίριο σε όλο τον κόσμο εκφράζει καλύτερα τη λέξη αραβούργημα, είναι αυτό το ανάκτορο. Χτίστηκε πάνω σε έναν καταπράσινο λόφο, ο οποίος περιβάλλεται από τα ποτάμια της πόλης. Αρχικώς ήταν καστρόπολη. Μετά, καθώς οι δυναστείες άλλαζαν, μετατράπηκε σε παλάτι με κήπους και κατοικίες των αυλικών, των αξιωματούχων και των υπηρετών. Η λεπτομέρεια στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση καθενός κτιρίου, στο συγκρότημα Αλάμπρα, είναι απαράμιλλη. Όταν το εμιράτο της Γρανάδας επανενώθηκε με τα βασίλεια της Ισπανίας, τον 15ο αιώνα οι Καθολικοί βασιλείς Φερδινάνδος (της Αραγωνίας) και Ισαβέλλα (της Καστίλλης) μετακόμισαν στην Αλάμπρα και άλλαξαν χρήση σε πολλά από τα κτίρια. Σε μία από τις αίθουσες του παλατιού, το 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος έλαβε την εντολή από το βασιλικό ζεύγος να ξεκινήσει για το εξερευνητικό ταξίδι του που οδήγησε στην ανακάλυψη της Αμερικής. Άρα η Αλάμπρα, που θα δούμε σήμερα, πέρα από αρχιτεκτονικό αριστούργημα είναι και τοπόσημο που συμβολίζει την αλλαγή ολόκληρου του κόσμου. Σήμερα στεγάζει επίσης το ομώνυμο μουσείο, στο οποίο εκτίθενται αντικείμενα και κειμήλια του παλατιού, καθώς και το Μουσείο Τέχνης της Γρανάδας. Ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα είναι θαμμένοι στο παρεκκλήσι του Καθεδρικού Ναού.

Αφού απολαύσουμε το ανάκτορο και τα μουσεία, θα κατηφορίσουμε στους Κήπους Χενεραλίφε που το περιβάλλουν. Θα μπούμε σε έναν βοτανικό παράδεισο, γεμάτο γιασεμιά και αρωματικές τριανταφυλλιές, με λίμνες, καταρράκτες και σιντριβάνια. Αυτοί οι κήποι σχεδιάστηκαν από τους Μαυριτανούς, για τη χαλάρωση του χαλίφη από τις απαιτητικές διαβουλεύσεις των ανακτόρων. Χρονικά η διαμόρφωσή τους συμπίπτει με το Αλάμπρα. Μέσα στους κήπους ωστόσο υπάρχουν και πολλά κτίσματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να χρονολογηθούν με ακρίβεια. Το αρχιτεκτονικό στυλ τους είναι πολύ λιτό σε σύγκριση με τα ανάκτορα, αλλά ταιριάζει εξαιρετικά με το φυσικό περιβάλλον. Ολόκληρο το συγκρότημα των κήπων είναι ένα ξεχωριστό μνημείο της UNESCO.

Μετά τους Κήπους Χενεραλίφε, σας προτείνουμε, για το απόγευμα, μία απολαυστική βόλτα στην παλιά αραβική συνοικία Αλμπαϊθίν που είναι κι αυτή ολόκληρη ένα μνημείο της UNESCO. Περιβάλλεται από τείχη, βρίσκεται στους πρόποδες της Οροσειράς Νεβάδα και από τη μία πλευρά βρέχεται από τον Ντάρο. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η γειτονιά κατοικείται από τους αρχαίους χρόνους. Τα τείχη όμως χτίστηκαν το 1013. Όλη η Αλμπαϊθίν διατηρείται τέλεια, με στενά δαιδαλώδη δρομάκια και τα παραδοσιακά σπίτια Κάρμεν της Γρανάδας. Τα σπίτια αυτά είναι πανομοιότυπα: έχουν όλα αυλή με κήπο, και περιβάλλονται από ψηλούς τοίχους σαν μικρά φρούρια, μέσα στο φρούριο. Στη μαυριτανική Αλμπαϊθίν ζούσαν οι τεχνίτες, οι βιοτέχνες και οι αριστοκράτες της Γρανάδας. Με την έλευση του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας, η συνοικία γέμισε με εκκλησίες και χτίστηκε το Δικαστήριο της Γρανάδας. Τον 16ο αιώνα, όταν εκδιώχθηκαν οι Μορίσκος (δηλαδή οι Μαυριτανοί που είχαν αναγκαστεί από την Ιερά Εξέταση, μετά την επανάκτηση, να ασπαστούν τον καθολικισμό) η Αλμπαϊθίν σχεδόν ερήμωσε. Σήμερα στη βόλτα μας εκεί θα δούμε μεταξύ άλλων τα εντυπωσιακά τείχη, τους Πύργους του Αλκαθάβα (δηλαδή του φρουρίου), τα Μαυριτανικά Λουτρά, το παλατάκι Νταρ αλ Όρα, που έχτισε ο πρώτος σουλτάνος της δυναστείας Ναζαρί, τον ναό του Σαν Σαλβαδόρ που ήταν το πρώην κεντρικό τζαμί και φυσικά το Δικαστήριο.

Μία ακόμη πρόταση, είναι να επισκεφθούμε τη συνοικία των Ρομά με την ονομασία Σακρομόντε. Η συνοικία αυτή είναι η πιο γραφική της Γρανάδας. Είναι χτισμένη πάνω στον λόφο Βαλπαραΐσο, συνδέεται με την Αλμπαϊθίν, περιβάλλεται από τον ποταμό Νταρό και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Αλάμπρα. Οι Ρομά έφτασαν, από την Ινδία, στη Γρανάδα όταν αυτή επανενώθηκε με τα ισπανικά βασίλεια. Κατοίκησαν στις αμέτρητες σπηλιές του λόφου Βαλπαραΐσο. Με τα χρόνια οι σπηλιές έγιναν ασβεστωμένα κατάλευκα υπόσκαφα σπίτια, ανάλογα με αυτά της Σαντορίνης. Σε αυτή τη συνοικία γεννήθηκε το φλαμένκο. Σήμερα, στη βόλτα μας στο Σακρομόντε θα ακούσουμε τους κατοίκους να παίζουν κιθάρα και να τραγουδούν τέτοιους σκοπούς. Τον 17ο αιώνα, στην κορυφή του λόφου χτίστηκε ο Καθεδρικός Σακρομόντε, για τον «ασφαλή προσηλυτισμό» των Ρομά. Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα εμπνεύστηκε τη διάσημη συλλογή ποιημάτων του «Τσιγγάνικο Τραγουδιστάρι» από τους Ρομά του Σακραμόντε. Διανυκτέρευση στη Γρανάδα.

Σημείωση: Λόγω covid και του περιορισμένου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται σε μνημεία, η ξενάγηση δεν είναι εφικτή. Το γραφειο κάνει έκδοση των εισιτηρίων για την είσοδο σας στο μνημείο και η επίσκεψη γίνεται ατομικά.

 

3η ημέρα: Γρανάδα – Κόρδοβα – Σεβίλλη

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας την πανέμορφη Γρανάδα και θα κατευθυνθούμε βορειοδυτικά με τελικό προορισμό τη Σεβίλλη, την πρωτεύουσα της περιφέρειας της Ανδαλουσίας. Θα σταματήσουμε όμως, καθοδόν, για μία πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στην Κόρδοβα. Η Κόρδοβα είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ και ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 169 π.Χ. με την ονομασία Κόρντουμπα. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της όταν κατακτήθηκε από τους Μαυριτανούς τον 8ο αιώνα και έγινε η πρωτεύουσα του εμιράτου της Δαμασκού. Ως και τον 13ο αιώνα, που επανενώθηκε με τα βασίλεια της Ισπανίας, φημιζόταν για τους υποδηματοποιούς της που κατασκεύαζαν δερμάτινα παπούτσια και για τους αργυροχόους της, οι οποίοι προέρχονταν από τη Δαμασκό. Το ιστορικό κέντρο της Κόρδοβα είναι ολόκληρο ένα μνημείο της UNESCO. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αμάλγαμα διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών με κυρίαρχο, όμως, το αραβικό στοιχείο.

Το πιο σημαντικό μνημείο της πόλης, που εκφράζει απόλυτα το παραπάνω αμάλγαμα, είναι ο Καθεδρικός Μεθκίτα (στα αραβικά τζαμί). Θεωρείται το μεγαλύτερο τέμενος του δυτικού κόσμου. Αρχικά ήταν ρωμαϊκός ναός. Στα ερείπιά του έχτισαν οι Βησιγότθοι εκκλησία που τιμούσε τον Άγιο Βικέντιο. Εν συνεχεία οι Άραβες μοίρασαν το κτίσμα σε δύο τμήματα, τζαμί και εκκλησία. Το 785, όμως, ο τότε εμίρης προχώρησε σε λύση πιο ριζική: κατεδάφισε τα πάντα και οικοδόμησε ένα μεγαλοπρεπές τέμενος. Οι διάδοχοί του το επεξέτειναν και το βελτίωσαν. Οι χριστιανοί άρχοντες, όταν ανακατέλαβαν την περιοχή, το μετέτρεψαν σε Καθεδρικό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το 1523, όμως, προέβησαν σε πιο ρηξικέλευθη λύση: ανέγειραν σταυροειδή ναό γοτθικού ρυθμού στο εσωτερικό του τζαμιού. Οκτακόσιοι πενήντα κίονες από γρανίτη, όνυχα και μάρμαρο, ύψους 4-13 μέτρων και συνδεόμενοι με πολύχρωμες αψίδες, στηρίζουν τα 19 κλίτη του οικοδομήματος. Οι πολυέλαιοι, οι ξύλινες οροφές με τα χρυσοποίκιλτα ψηφιδωτά, οι θόλοι και οι κόγχες του ναού, αλλά κυρίως ο πλούτος στη διακόσμηση του μιχράμπ κόβουν την ανάσα. Μιχράμπ είναι η κυκλική εσοχή στα τεμένη, που υποδεικνύει την κατεύθυνση προς τη Μέκκα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Εάν επιθυμείτε να επισκεφθείτε τη Μεθκίτα της Κόρδοβα, παρακαλείσθε να το δηλώσετε εγκαίρως στον αρχηγό της εκδρομής, ώστε με τη βοήθειά του, και με τον τοπικό ξεναγό, να γίνει η προαγορά των εισιτηρίων. Το αντίτιμο καταβάλλεται επί τόπου.

Κατόπιν θα συνεχίσουμε την οδική διαδρομή μας, δυτικά, για τη Σεβίλλη. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Σεβίλλη (περιήγηση)

Σήμερα το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, τη Σεβίλλη. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γουαλδακιβίρ, 76 χλμ. από τις εκβολές του στον Ατλαντικό, ιδρύθηκε -σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία- από τον Ηρακλή με την ονομασία Ίσπαλις. Κατακτήθηκε από τους Φοίνικες, τους Καρχηδόνιους και τους Ρωμαίους. Στους ρωμαϊκούς χρόνους αναδείχθηκε σε ακμαιότατο εμπορικό κέντρο. Τότε κατασκευάστηκε το υδραγωγείο της. Οι Άραβες την κατέλαβαν το 712 μ.Χ., αραβοποίησαν την ονομασία της σε Ισμπιλίγια και την οχύρωσαν. Ο Φερδινάνδος Γ´ την κατάκτησε το 1248 και ισπανοποίησε την αραβοποιημένη ονομασία σε Σεβίγια.

Η Σεβίλλη έγινε η πιο σημαντική εμπορική πόλη του βασιλείου της Καστίλης. Από εκεί απέπλευσε ο Χριστόφορος Κολόμβος για την ιστορική εξερευνητική αποστολή του. Επίσης μετά την ανακάλυψη των νέων γαιών, η Σεβίλλη ήταν το αποκλειστικό, για την Ευρώπη, λιμάνι-εμπορικό κέντρο του υπερπόντιου εμπορίου με την Ινδία, την Αμερική και την Αφρική. Ο πλούτος που συγκέντρωσε ήταν τεράστιος. Από εκεί ξεκινούσαν οι άποικοι των νέων γαιών αλλά και εκεί μετακόμισαν οι πανίσχυροι έμποροι, οι οποίοι με τα πλούτη που συσσώρευσαν αγόρασαν γη στην Ανδαλουσία και έγιναν μεγαλογαιοκτήμονες.

Με τη σημερινή μας περιήγηση θα αφεθούμε στη γοητεία της πόλης της Κάρμεν: θα επισκεφτούμε το ιστορικό της κέντρο, θα περιπλανηθούμε στα γραφικά σοκάκια με τα ανθοστόλιστα μπαλκόνια και τα υπέροχα πάτιος σε μία από τις πιο διάσημες εβραϊκές συνοικίες, τη Σάντα Κρουζ και θα θαυμάσουμε τον τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος Καθεδρικό Ναό με τον Τάφο του Χριστόφορου Κολόμβου και το καμπαναριό - παλιό Μιναρέ Χιράλδα (Giralda) ύψους 93 μέτρων.

Πολύ κοντά βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία, το Βασιλικό Παλάτι Αλκάθαρ (Alcazar). Αμέτρητα δωμάτια που ποικίλλουν σε αρχιτεκτονικό στιλ -από ισλαμικό σε νεοκλασικό- πάτιος και μοναδικής ομορφιάς κήποι συνθέτουν την εικόνα του παλατιού, το οποίο υπήρξε κατοικία πολλών μοναρχών. Σήμερα χρησιμοποιείται για να φιλοξενήσει τη βασιλική οικογένεια ή τους αρχηγούς κράτους που επισκέπτονται την πόλη, και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO από το 1987.

Στη βόλτα μας στο ιστορικό κέντρο θα δούμε επίσης τη μεσαιωνική εβραϊκή γειτονιά Σάντα Κρουθ, θα περιπλανηθούμε στα γραφικά σοκάκια με τα ανθοστόλιστα μπαλκόνια και τα υπέροχα αίθρια και θα πάμε σε δύο χαρακτηριστικές πλατείες της Σεβίλλης: την Πλατεία της Ισπανίας και την Πλατεία της Αμερικής. Η πρώτη διαμορφώθηκε το 1929 για τη Διεθνή Ιβηρο-Αμερικανική Έκθεση, με κτίρια νέο-μαυριτανικού, νεομπαρόκ και νέο-αναγεννησιακού ρυθμού. Η Πλατεία της Αμερικής, κατασκευάστηκε μεταξύ 1913 και 1916, με αφορμή την ίδια έκθεση και περιλαμβάνει το Μουσείο Λαϊκών Τεχνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βασιλικό Περίπτερο. Κάθε ένα από τα μουσεία είναι χτισμένο σε διαφορετικό στυλ: νέο-μαυριτανικό και νέο-αναγεννησιακό αντίστοιχα. Το βασιλικό περίπτερο προϋπήρχε και είναι γοτθικό. Αμφότερες οι πλατείες βρίσκονται στο Πάρκο της Μαρίας Λουίζας, που απλώνεται κατά μήκος του Γουαλδακιβίρ και είναι το μεγαλύτερο της Σεβίλλης.

Η περιήγησή μας ολοκληρώνεται σε δύο από τους πιο ευχάριστους και εντυπωσιακούς δημόσιους χώρους της Ισπανίας, την Πλατεία Ισπανίας και την Πλατεία Αμερικής. Απόγευμα ελεύθερο. Για το βράδυ σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε ένα φλαμένκο στην πατρίδα του και να αφεθείτε στον έντονο και γεμάτο πάθος ρυθμό του. Διανυκτέρευση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Εάν επιθυμείτε να επισκεφθείτε τα μνημεία του Αλκάθαρ και τον καθεδρικό της Σεβίλλης, παρακαλείσθε να το δηλώσετε εγκαίρως στον αρχηγό της εκδρομής, ώστε με τη βοήθειά του, και με τον τοπικό ξεναγό, να γίνει η προαγορά των εισιτηρίων. Το αντίτιμο καταβάλλεται επί τόπου.

 

5η ημέρα: Σεβίλλη – Χέρεθ ντε λα Φροντέρα – Κάδιθ – Γιβραλτάρ – Αλχεθίρας

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας τη Σεβίλλη και θα κατηφορίσουμε κατά μήκος του Γουαλβακιβίρ μέχρι τις εκβολές του στον Ατλαντικό. Πρώτος σταθμός θα είναι η Χέρεθ ντε λα Φροντέρα. Άλλη μία πρώην φοινικική, πρώην ρωμαϊκή, πρώην αραβική και νυν ισπανική πόλη, με απίθανη μεικτή αρχιτεκτονική, η οποία βρίσκεται στα παράλια του ωκεανού. Η Χέρεθ ντε λα Φροντέρα, σε όλη την ιστορία της ήταν μία οινοπαραγωγός πόλη και περιοχή, η οποία έγινε πανίσχυρη με την ανακάλυψη των νέων γαιών. Εμπορευόταν κρασί και άλλα γεωργικά προϊόντα μέσω της Σεβίλλης και συγκέντρωσε πλήθος γαιοκτημόνων. Λόγω της εγγύτητας με την Αφρική, έγινε και κέντρο εμπορίου λευκής σαρκός. Οι σκλάβοι προορίζονταν για τους αμπελώνες. Σήμερα η Χέρεθ ντε λα Φροντέρα είναι διάσημη για το Mπράντι Jerez, το οποίο έχει Ονομασία Προέλευσης. Το κρασί παραγόταν στην περιοχή από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η απόσταξη όμως καθιερώθηκε από τους Άραβες… Στην ξενάγησή μας στη Χέρεθ θα δούμε το εξαιρετικά καλοδιατηρημένο μαυριτανικό φρούριο του 11ου αιώνα και το πανέμορφο ιστορικό κέντρο της.

Επόμενος σταθμός μας είναι το Κάδιθ (τα αρχαία Γάδειρα) κοντά στο Στενό του Γιβραλτάρ (Γαδειρίδαι Πύλαι). Η πόλη βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο που βλέπει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι χτισμένη πάνω σε βράχο, ο οποίος ενώνεται με μια μικρή λωρίδα στεριάς, και δρόμο, με την ηπειρωτική περιοχή στον Κόλπο του Κάδιθ. Σύμφωνα με τον μύθο τα Γάδειρα τα ίδρυσε ο Ηρακλής, στον δωδέκατο άθλο του. Ακολούθησαν Φοίνικες, Ρωμαίοι, Άραβες… Τον Μεσαίωνα, μετά τα εξερευνητικά ταξίδια του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492, τα ισπανικά πλοία που μετέφεραν θησαυρούς από την Αμερική χρησιμοποιούσαν το Κάδιθ σαν ενδιάμεσο λιμάνι κι έτσι έγινε μία από τις πλουσιότερες πόλεις της Ευρώπης. Εμείς σήμερα στη βόλτα μας θα δούμε πάλλευκα κτίσματα, δαιδαλώδη δρομάκια που οδηγούν σε πλατείες και καταπράσινα πάρκα, αλλά και εντυπωσιακά κτίρια με έντονη την επιρροή από τη μαυριτανική αρχιτεκτονική. Θα δούμε επίσης πάρκα με τροπικά φυτά, που όπως λέγεται, έφερε ο Κολόμβος από τα ταξίδια του στον Νέο Κόσμο.

Μετά την ξενάγησή μας στο Κάδιθ θα αναχωρήσουμε για το Γιβραλτάρ. Το Γιβραλτάρ, είναι μια μικρή βραχώδης μύτη στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου. Στο σημείο εκείνο, γνωστό και ως Στενό του Γιβραλτάρ, ενώνονται η Μεσόγειος Θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ως απομεινάρι της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, το Γιβραλτάρ αποτελεί Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος. Δεν ανήκει στη Βρετανία αλλά εμπίπτει στη δικαιοδοσία της.

Ο Βράχος του Γιβραλτάρ, πέρα από σημάδι των ναυτικών που μπαίνουν και βγαίνουν από τη Μεσόγειο, είναι διάσημος για τα σπήλαιά του. Και συγκεκριμένα για το Σπήλαιο Γκόραμ όπου έχουν βρεθεί πέτρινα εργαλεία, εστίες (τζάκια) και οστά ζώων, που χρονολογούνται από περίπου 40.000 χρόνια πριν και μαρτυρούν ότι κατοικούνταν από τους Νεάντερταλ. Κατά την αρχαιότητα, το Γιβραλτάρ θεωρούνταν τόπος θρησκευτικής και συμβολικής σημασίας. Ο Βράχος ήταν η βόρεια από τις Ηράκλειες Στήλες των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλής χρησιμοποίησε την υπεράνθρωπη δύναμή του για να χωρίσει το όρος που ένωνε την Ευρώπη με την Αφρική και να περάσει ανάμεσα του. Κάνοντας αυτό, ένωσε τον Ατλαντικό με τη Μεσόγειο και σχημάτισε το Στενό του Γιβραλτάρ.

Ο βράχος όμως είναι διάσημος και επειδή φιλοξενεί τη μόνη αποικία πιθήκων στην Ευρώπη. Λένε ότι οι πίθηκοι ήρθαν μαζί με τους Μαυριτανούς το 711. Θα περάσουμε λοιπόν τα σύνορα και αρχίσουμε την ξενάγησή μας (Ο χώρος στο Γιβραλτάρ είναι αρκετά περιορισμένος, οπότε τα πούλμαν σταθμεύουν στην είσοδο και η ξενάγηση γίνεται με μικρά ειδικά οχήματα και ξεναγό).

Θα αρχίσουμε από το Europa Point, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης απέναντι από την Αφρική και στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε στον Βράχο, περνώντας από τα παλιά παραπήγματα του βρετανικού στρατού. Η θέα του κόλπου και της Αφρικής από ψηλά είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Επόμενος σταθμός μας θα είναι η σπηλιά του Αγίου Μιχαήλ, με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, η οποία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο. Μετά θα δούμε τους πιθήκους του Βράχου. Κατηφορίζοντας, θα περάσουμε από Βρετανικά Τούνελ του 18ου αιώνα, που έσκαψαν οι βρετανοί στρατιώτες μέσα στον Βράχο, κατά την Πολιορκία των Ισπανών μαζί με τους Γάλλους. Εκείνη ήταν η 14η και τελευταία πολιορκία του Γιβραλτάρ. Στην ξενάγησή μας ακολουθεί το μαυριτανικό κάστρο με την παλιά πόλη. Εν συνεχεία θα πάρουμε κατά μήκος την παραλιακή λεωφόρο Queensway και θα αναχωρήσουμε για τον τελικό προορισμό της ημέρας, τη γειτονική Αλχεθίρας. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Η Αλχεθίρας είναι η αρχαία ελληνική Καρτηία. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο οναμαζόταν Πόρτους Άλμπους. Το 711 κατελήφθη από τους Μαυριτανούς και ήταν το ορμητήριό τους για τη ταχεία κατάληψη ολόκληρης της Ισπανίας. Τότε ονομάστηκε Αλ Τζαζίρα, εξ ου και η σημερινή ισπανοποιημένη ονομασία της πόλης. Στην επανάκτηση, η Αλχεθίρας, καταστράφηκε ολοσχερώς. Επανιδρύθηκε από τους ισπανούς πρόσφυγες του Γιβραλτάρ το 1704 και ανοικοδομήθηκε το 1760 στο υφιστάμενο πολεοδομικό σχέδιο.

Διανυκτέρευση στην Αλχεθίρας.

 

6η ημέρα: Αλχεθίρας – Πουέρτο Μπανούς – Ρόντα (Λευκά Χωριά) – Μάλαγα

Σήμερα το πρωί θα περάσουμε τα στενά από την πλευρά της Μεσογείου και θα κάνουμε μία απίθανη εκδρομή με ξεναγήσεις ως τη Μάλαγα. Πρώτος σταθμός θα είναι η κοσμοπολίτικη μαρίνα Πουέρτο Μπανούς στην Κόστα ντελ Σολ, την αχανή παραλία της Νότιας Ανδαλουσίας. Η μαρίνα κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 από τον Χοσέ Μπανούς, ντόπιο μεγαλοεπιχειρηματία του real estate, με πολλούς χώρους αναψυχής, πολυτελή καταστήματα, καφέ, εστιατόρια κ.α. Θα έχουμε χρόνο για βόλτα στη μαρίνα με τα πολυτελή γιοτ αλλά και στα καταστήματα.

Εν συνεχεία θα ανηφορίσουμε τον φιδωτό ορεινό δρόμο και θα ανέβουμε στην Σιέρρα Νεβάδα με προορισμό έναν ακόμη καταπληκτικό οικισμό της Ανδαλουσίας, τα Λευκά Χωριά. Είναι όλα ορεινά, χτισμένα πάνω σε γκρεμούς και φαράγγια. Μέσα στην καταπράσινη φύση. Συνολικά είναι 25 χωριά. Εμείς όμως θα πάμε στο Νο 1, το πιο όμορφο απ΄ όλα, τη Ρόντα. Η Ρόντα, λοιπόν, είναι χτισμένη αντικριστά πάνω σε 2 γκρεμούς που χωρίζονται από το φαράγγι Τάχο. Από τη μια πλευρά είναι η Παλιά Ρόντα και από την άλλη η Νέα Ρόντα. Οι δύο Ρόντες ενώνονται με τη Νέα Γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα. Η Ρόντα πέρα από την ομορφιά της, είναι διάσημη και για τις ταυρομαχίες. Η αρένα της, η Πλάθα ντελ Τόρος κατασκευάστηκε το 1785 και είναι από τις παλιότερες και η μεγαλύτερη στην Ισπανία. Στην πρώτη ταυρομαχία αγωνίστηκε ο σούπερ σταρ ταυρομάχος της εποχής, Πέδρο Ρομέρο, ο οποίος καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Ρόντα. Ο Ρομέρο είναι θρύλος στην ιστορία των ταυρομαχιών – έχει σκοτώσει περισσότερους από 5.600 ταύρους! Φυσικά λοιπόν σήμερα, θα πάμε στην αρένα της Ρόντα, θα ξεναγηθούμε στον παλιό και στον νέο οικισμό, θα περάσουμε τη γέφυρα κι από κάτω θα δούμε τον ορμητικό χείμαρρο Τάχο. Θα πάμε επίσης στο μαυριτανικό Ανάκτορο Μανδραγόν με τους πανέμορφους κήπους που σχεδιάστηκαν σαν μικρογραφία των Κήπων Χενεραλίφε στη Γρανάδα. Στο παλάτι κατοικούσε ο μαυριτανός βασιλιάς του Μαρόκου και είναι εντυπωσιακά διατηρημένο. Αφού απολαύσουμε τη βόλτα μας θα έχουμε και ελεύθερο χρόνο για καφέ ή ψώνια. Εν συνεχεία θα αναχωρήσουμε για τη Μάλαγα. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Διανυκτέρευση στη Μάλαγα.

 

7η ημέρα: Μάλαγα – πτήση επιστροφής

Σήμερα το πρωινό μας θα είναι ελεύθερο για μία τελευταία βόλτα και χαλάρωση στη Μάλαγα. Το μεσημέρι θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας στην Αθήνα.

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  16/10/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 869€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 869 € 290 €
  Twin Room 869 € 290 €
  Triple Room 869 € 290 €
  Single Room 1199 € 290 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  23/10/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 869€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 869 € 290 €
  Twin Room 869 € 290 €
  Triple Room 869 € 290 €
  Single Room 1199 € 290 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  10/11/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 735€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 735 € 290 €
  Twin Room 735 € 290 €
  Triple Room 735 € 290 €
  Single Room 1065 € 290 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  1/12/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 769€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 769 € 290 €
  Twin Room 769 € 290 €
  Triple Room 769 € 290 €
  Single Room 1099 € 290 €

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
  • Επιλεγμένα  ξενοδοχεία 4* (2 διανυκτερεύσεις στην Γρανάδα, 2 στην Σεβίλλη, 1 στο Αλχεθίρας/Γιβραλτάρ, 1 ή 2 στην Μάλαγα)
  • Ανάβαση με ειδικά οχήματα στο Γιβραλτάρ και ξενάγηση, μια υπηρεσία που συνήθως δίνεται σαν προαιρετική
  • Ημιδιατροφή καθημερινά (μπουφέ πρωινό και δείπνο στο ξενοδοχείο)
  • Όλες οι μεταφορές, μετακινήσεις, εκδρομές και ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Η είσοδος στην Αλάμπρα και Χενεραλίφε (με προαγορά εισιτηρίων)
  • Διπλωματούχοι, έμπειροι τοπικοί ξεναγοί στις σημαντικότερες πόλεις και τα αξιοθέατα που επισκεπτόμαστε, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-σύνοδος του γραφείου μας
  • Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Ταξιδιωτικό οδηγός – βιβλίο στα Ελληνικά

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, check points, φιλοδωρήματα, επιπλέον πακέτο ασφάλειας κλπ., τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 290 €

Οι είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα πλην της Αλάμπρα

Φλαμένκο Show: Παραστάσεις σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ανδαλουσίας. Μπορείτε να δειπνήσετε ή να πάρετε ένα ποτό. Κόστος περίπου  35 - 40 € με ποτό και μεταφορά.

 

Προσοχή:

  • Για την είσοδο στην Αλάμπρα είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για την πιστοποίηση και την αποφυγή μαύρης αγοράς.     
    Για Last minute bookings και εγγραφές τελευταίας στιγμής είναι πιθανόν να ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ άλλα ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ μαζί με το γκρουπ. Στην περίπτωση αυτή το γραφείο μας θα προσπαθήσει να κλείσει τα ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ σε άλλη ώρα, εφ’ όσον το επιθυμούν χωρίς καμία ευθύνη από μέρους μας.
  • Για την είσοδο στο ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ είναι απαραίτητη η επίδειξη ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ (σε ισχύ). Η Αστυνομική Ταυτότητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ.

Σημαντική παρατήρηση: Λόγω των ημερών το ξενοδοχείο στη Σεβίλλη είναι εκτός πόλης. Έχουμε φροντίσει για δωρεάν βραδινή μεταφορά στην πόλη με το πούλμαν για όσους επιθυμούν (ρωτήστε μας σχετικά).


Στο κόστος της συγκεκριμένης εκδρομής περιλαμβάνονται (είσοδος - προαγορά εισιτηρίων  και ξενάγηση στην Αλάμπρα, ανάβαση στο Γιβραλτάρ με ειδικά οχήματα, χρήση τοπικών ξεναγών επιπλέον του Έλληνα αρχηγού σε διάφορα σημεία της εκδρομής, φιλοδωρήματα, φόροι πόλεων κτλ). Το κόστος των υπηρεσιών αυτών, που σε άλλα προγράμματα δεν περιλαμβάνεται  ανέρχεται στα 90 € περίπου και έχει συνυπολογιστεί στην τιμή της εκδρομής

 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

OS 804

16/10/2022

ΑΘΗΝΑ – ΒΙΕΝΝΗ

06:40

07:55

OS 385

16/10/2022

ΒΙΕΝΝΗ – ΜΑΛΑΓΑ

09:40

13:00

OS 386

22/10/2022

ΜΑΛΑΓΑ –  ΒΙΕΝΝΗ

17:10

20:10

OS 803

22/10/2022

ΒΙΕΝΝΗ – ΑΘΗΝΑ

22:05

01:10

 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

OS 804

23/10/2022

ΑΘΗΝΑ – ΒΙΕΝΝΗ

06:40

07:55

OS 385

23/10/2022

ΒΙΕΝΝΗ – ΜΑΛΑΓΑ

09:40

13:00

LX 2111

29/10/2022

ΜΑΛΑΓΑ –  ΖΥΡΙΧΗ

14:05

16:45

LX 1842

29/10/2022

ΖΥΡΙΧΗ – ΑΘΗΝΑ

17:45

21:20

 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

LX 1843

10/11/2022

ΑΘΗΝΑ –  ΖΥΡΙΧΗ

07:05

08:55

LX 2110

10/11/2022

ΖΥΡΙΧΗ – ΜΑΛΑΓΑ

10:10

12:50

LX 2111

16/11/2022

ΜΑΛΑΓΑ –  ΖΥΡΙΧΗ

13:45

16:25

LX 1842

16/11/2022

ΖΥΡΙΧΗ – ΑΘΗΝΑ

17:45

21:20

 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

LX 1843

01/12/2022

ΑΘΗΝΑ –  ΖΥΡΙΧΗ

07:05

08:55

LX 2110

01/12/2022

ΖΥΡΙΧΗ – ΜΑΛΑΓΑ

10:10

12:50

LX 2111

07/12/2022

ΜΑΛΑΓΑ –  ΖΥΡΙΧΗ

13:45

16:25

LX 1842

07/12/2022

ΖΥΡΙΧΗ – ΑΘΗΝΑ

17:45

21:20