Skip to main content

Οι Γιορτές της Άνοιξης, Ferias, Εκτεταμένη Ανδαλουσία, Γιβραλτάρ και σπάνια διαμονή στην Εστρεμαδούρα | 25.04.2023 από 1699€

25/4  Διάρκεια: 10 ΗΜΕΡΕΣ

  • Σπάνιες διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένες πόλεις, ώστε να δούμε από κοντά όλες τις γιορτές και να ζήσουμε τη γιορτινή ατμόσφαιρα της αυθεντικής Ανδαλουσίας! Θα παρακολουθήσουμε λοιπόν:
    • Τη Γιορτή των Μαγιάτικων Σταυρών, στη Γρανάδα
    • Τη Γιορτή των Πάτιος (ανθισμένων αυλών), στην Κόρδοβα
    • τη Γιορτή του Απρίλη, στη Σεβίλλη

 

Στο κόστος της συγκεκριμένης εκδρομής περιλαμβάνονται: ανάβαση στο Γιβραλτάρ με ειδικά οχήματα – χρήση τοπικών ξεναγών επιπλέον του Έλληνα αρχηγού σε διάφορα σημεία της εκδρομής, φιλοδωρήματα, φόροι πόλεων κτλ. Το κόστος των υπηρεσιών αυτών, που σε άλλα προγράμματα δεν περιλαμβάνεται, ανέρχεται στα 100€ περίπου και έχει συνυπολογιστεί στην τιμή της εκδρομής.

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – ΜΑΛΑΓΑ: πανοραμική ξενάγηση

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για τη Μάλαγα. Άφιξη στο διάσημο θέρετρο της Νότιας Ανδαλουσίας και γενέτειρα του Πάμπλο Πικάσο και πανοραμική ξενάγηση στη Μάλαγα. Μεταξύ άλλων θα δούμε το επιβλητικό μαυριτανικό κάστρο Αλκαθάμπα, του 8ου αιώνα. Η λέξη αλκαθάβα στα μαυριτανικά σημαίνει φρούριο. Κάτω από τα τείχη βρίσκεται και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο του 2ου αιώνα, από το οποίο σώζονται τμήματα: οι Μαυριτανοί αφαίρεσαν μέρη του για την κατασκευή του φρουρίου και εν συνεχεία οι Χριστιανοί άλλα κομμάτια για να κατασκευάσουν τον Καθεδρικό Ναό. Η κατασκευή του καθεδρικού, τον οποίο επίσης θα δούμε, κράτησε 2 αιώνες (1528-1728) λόγω οικονομικών δυσχερειών… Και ενώ στο αρχικό σχέδιο οι πύργοι-καμπαναριά ήταν 2, τελικά υψώθηκε μόνο ο ένας. Εξ ου και η ονομασία Μανκίτα, δηλαδή Μονόχειρ.

Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: ΜΑΛΑΓΑ – ΡΟΝΤΑ (ΛΕΥΚΑ ΧΩΡΙΑ) – ΑΛΧΕΘΙΡΑΣ/ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και εν συνεχεία θα ανέβουμε στη Σιέρρα Νεβάδα με προορισμό έναν ακόμη καταπληκτικό οικισμό της Ανδαλουσίας, τα Λευκά Χωριά. Είναι όλα ορεινά, χτισμένα πάνω σε γκρεμούς και φαράγγια. Μέσα στην καταπράσινη φύση. Συνολικά είναι 25 χωριά. Εμείς όμως θα πάμε στο Νο 1, το πιο όμορφο απ΄ όλα, τη Ρόντα. Η Ρόντα, λοιπόν, είναι χτισμένη αντικριστά πάνω σε 2 γκρεμούς που χωρίζονται από το φαράγγι Τάχο. Από τη μια πλευρά είναι η Παλιά Ρόντα και από την άλλη η Νέα Ρόντα. Οι δύο Ρόντες ενώνονται με τη Νέα Γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα. Η Ρόντα πέρα από την ομορφιά της, είναι διάσημη και για τις ταυρομαχίες. Η αρένα της, η Πλάθα ντελ Τόρος κατασκευάστηκε το 1785 και είναι από τις παλιότερες και η μεγαλύτερη στην Ισπανία.

Θα πάμε στην αρένα της Ρόντα, θα ξεναγηθούμε στον παλιό και στον νέο οικισμό, θα περάσουμε τη γέφυρα κι από κάτω θα δούμε τον ορμητικό χείμαρρο Τάχο. Θα πάμε επίσης στο μαυριτανικό Ανάκτορο Μανδραγόν με τους πανέμορφους κήπους που σχεδιάστηκαν σαν μικρογραφία των Κήπων Χενεραλίφε στη Γρανάδα. Στο παλάτι κατοικούσε ο μαυριτανός βασιλιάς του Μαρόκου και είναι εντυπωσιακά διατηρημένο. Αφού απολαύσουμε τη βόλτα μας θα έχουμε και ελεύθερο χρόνο για καφέ ή ψώνια.

Στη συνέχεια κατηφορίζουμε ξανά προς τις ακτές της Ανδαλουσίας και φτάνουμε στο Αλχεθίρας, απέναντι από τον βράχο του Γιβραλτάρ.

Το Αλχεθίρας είναι η αρχαία ελληνική Καρτηία. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο οναμαζόταν Πόρτους Άλμπους. Το 711 κατελήφθη από τους Μαυριτανούς και ήταν το ορμητήριό τους για τη ταχεία κατάληψη ολόκληρης της Ισπανίας. Τότε ονομάστηκε Αλ Τζαζίρα, εξ ου και η σημερινή ισπανοποιημένη ονομασία της πόλης. Στην επανάκτηση, το Αλχεθίρας, καταστράφηκε ολοσχερώς. Επανιδρύθηκε από τους Ισπανούς πρόσφυγες του Γιβραλτάρ το 1704 και ανοικοδομήθηκε το 1760 στο υφιστάμενο πολεοδομικό σχέδιο. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: ΑΛΧΕΘΙΡΑΣ/ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ – ΚΑΔΙΘ – ΧΕΡΕΘ ΝΤΕ ΛΑ ΦΡΟΝΤΕΡΑ – ΣΕΒΙΛΛΗ

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και πάμε να επισκεφθούμε το θρυλικό Γιβραλτάρ. Το Γιβραλτάρ, είναι μια μικρή βραχώδης μύτη στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου. Στο σημείο εκείνο, γνωστό και ως Στενό του Γιβραλτάρ, ενώνονται η Μεσόγειος Θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ως απομεινάρι της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, το Γιβραλτάρ αποτελεί Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος. Δεν ανήκει στη Βρετανία αλλά εμπίπτει στη δικαιοδοσία της.

Ο Βράχος του Γιβραλτάρ, πέρα από σημάδι των ναυτικών που μπαίνουν και βγαίνουν από τη Μεσόγειο, είναι διάσημος για τα σπήλαιά του. Και συγκεκριμένα για το Σπήλαιο Γκόραμ όπου έχουν βρεθεί πέτρινα εργαλεία, εστίες (τζάκια) και οστά ζώων, που χρονολογούνται από περίπου 40.000 χρόνια πριν και μαρτυρούν ότι κατοικούνταν από τους Νεάντερταλ. Κατά την αρχαιότητα, το Γιβραλτάρ θεωρούνταν τόπος θρησκευτικής και συμβολικής σημασίας. Ο Βράχος ήταν η βόρεια από τις Ηράκλειες Στήλες των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλής χρησιμοποίησε την υπεράνθρωπη δύναμή του για να χωρίσει το όρος που ένωνε την Ευρώπη με την Αφρική και να περάσει ανάμεσα του. Κάνοντας αυτό, ένωσε τον Ατλαντικό με τη Μεσόγειο και σχημάτισε το Στενό του Γιβραλτάρ.

Ο βράχος όμως είναι διάσημος και επειδή φιλοξενεί τη μόνη αποικία πιθήκων στην Ευρώπη. Λένε ότι οι πίθηκοι ήρθαν μαζί με τους Μαυριτανούς το 711. Θα περάσουμε λοιπόν τα σύνορα και αρχίσουμε την ξενάγησή μας (Ο χώρος στο Γιβραλτάρ είναι αρκετά περιορισμένος, οπότε τα πούλμαν σταθμεύουν στην είσοδο και η ξενάγηση γίνεται με μικρά ειδικά οχήματα και ξεναγό).

Θα αρχίσουμε από το Europa Point, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης απέναντι από την Αφρική και στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε στον Βράχο, περνώντας από τα παλιά παραπήγματα του βρετανικού στρατού. Η θέα του κόλπου και της Αφρικής από ψηλά είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Επόμενος σταθμός μας θα είναι η σπηλιά του Αγίου Μιχαήλ, με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, η οποία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο. Μετά θα δούμε τους πιθήκους του Βράχου. Κατηφορίζοντας, θα περάσουμε από Βρετανικά Τούνελ του 18ου αιώνα, που έσκαψαν οι βρετανοί στρατιώτες μέσα στον Βράχο, κατά την Πολιορκία των Ισπανών μαζί με τους Γάλλους. Εκείνη ήταν η 14η και τελευταία πολιορκία του Γιβραλτάρ. Στην ξενάγησή μας ακολουθεί το μαυριτανικό κάστρο με την παλιά πόλη.

Εν συνεχεία θα πάρουμε κατά μήκος την παραλιακή λεωφόρο Queensway, και περνώντας ξανά στην Ισπανία κινούμαστε προς τα δυτικά. Πρώτος μας σταθμός είναι το Κάδιθ (τα αρχαία Γάδειρα) κοντά στο Στενό του Γιβραλτάρ (Γαδειρίδαι Πύλαι). Η πόλη βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο που βλέπει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι χτισμένη πάνω σε βράχο, ο οποίος ενώνεται με μια μικρή λωρίδα στεριάς, και δρόμο, με την ηπειρωτική περιοχή στον Κόλπο του Κάδιθ. Σύμφωνα με τον μύθο τα Γάδειρα τα ίδρυσε ο Ηρακλής, στον δωδέκατο άθλο του. Ακολούθησαν Φοίνικες, Ρωμαίοι, Άραβες… Τον Μεσαίωνα, μετά τα εξερευνητικά ταξίδια του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492, τα ισπανικά πλοία που μετέφεραν θησαυρούς από την Αμερική χρησιμοποιούσαν το Κάδιθ σαν ενδιάμεσο λιμάνι κι έτσι έγινε μία από τις πλουσιότερες πόλεις της Ευρώπης. Εμείς σήμερα στη βόλτα μας θα δούμε πάλλευκα κτίσματα, δαιδαλώδη δρομάκια που οδηγούν σε πλατείες και καταπράσινα πάρκα, αλλά και εντυπωσιακά κτίρια με έντονη την επιρροή από τη μαυριτανική αρχιτεκτονική. Θα δούμε επίσης πάρκα με τροπικά φυτά, που όπως λέγεται, έφερε ο Κολόμβος από τα ταξίδια του στον Νέο Κόσμο.

Μετά την ξενάγησή μας στο Κάδιθ συνεχίζουμε για τη Χερέθ ντε λα Φροντέρα. Άλλη μία πρώην φοινικική, πρώην ρωμαϊκή, πρώην αραβική και νυν ισπανική πόλη, με απίθανη μεικτή αρχιτεκτονική, η οποία βρίσκεται στα παράλια του ωκεανού. Η Χερέθ, σε όλη την ιστορία της ήταν μία οινοπαραγωγός πόλη και περιοχή, η οποία έγινε πανίσχυρη με την ανακάλυψη των νέων γαιών. Εμπορευόταν κρασί και άλλα γεωργικά προϊόντα μέσω της Σεβίλλης και συγκέντρωσε πλήθος γαιοκτημόνων. Λόγω της εγγύτητας με την Αφρική, έγινε και κέντρο εμπορίου λευκής σαρκός. Οι σκλάβοι προορίζονταν για τους αμπελώνες. Σήμερα η Χερέθ ντε λα Φροντέρα είναι διάσημη για το Mπράντι Jerez, το οποίο έχει Ονομασία Προέλευσης. Το κρασί παραγόταν στην περιοχή από τους ρωμαϊκούς χρόνους, με την απόσταξη να καθιερώνεται από τους Άραβες… Στην ξενάγησή μας στη Χερέθ θα δούμε το εξαιρετικά καλοδιατηρημένο μαυριτανικό φρούριο του 11ου αι. και το πανέμορφο ιστορικό κέντρο της.

Συνεχίζουμε οδικώς για τη μεγάλη πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, τη Σεβίλλη. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΣΕΒΙΛΛΗ: περιήγηση – La Feria de Sevilla

Σήμερα το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, τη Σεβίλλη. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γουαλδακιβίρ, 76 χλμ. από τις εκβολές του στον Ατλαντικό, ιδρύθηκε -σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία- από τον Ηρακλή με την ονομασία Ίσπαλις. Οι Άραβες την κατέλαβαν το 712 μ.Χ., αραβοποίησαν την ονομασία της σε Ισμπιλίγια και την οχύρωσαν. Ο Φερδινάνδος Γ´ την κατάκτησε το 1248 και ισπανοποίησε την αραβοποιημένη ονομασία σε Σεβίγια.

Η Σεβίλλη έγινε η πιο σημαντική εμπορική πόλη του βασιλείου της Καστίλης. Από εκεί απέπλευσε ο Χριστόφορος Κολόμβος για την ιστορική εξερευνητική αποστολή του. Επίσης μετά την ανακάλυψη των νέων γαιών, η Σεβίλλη ήταν το αποκλειστικό, για την Ευρώπη, λιμάνι-εμπορικό κέντρο του υπερπόντιου εμπορίου με την Ινδία, την Αμερική και την Αφρική. Ο πλούτος που συγκέντρωσε ήταν τεράστιος.

Με τη σημερινή μας περιήγηση θα αφεθούμε στη γοητεία της πόλης της Κάρμεν: θα επισκεφτούμε το ιστορικό της κέντρο, θα περιπλανηθούμε στα γραφικά σοκάκια με τα ανθοστόλιστα μπαλκόνια και τα υπέροχα πάτιος σε μία από τις πιο διάσημες εβραϊκές συνοικίες, τη Σάντα Κρουζ και θα θαυμάσουμε τον τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος Καθεδρικό Ναό με τον Τάφο του Χριστόφορου Κολόμβου και το καμπαναριό - παλιό Μιναρέ Χιράλδα (Giralda) ύψους 93 μέτρων.

Πολύ κοντά βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία, το Βασιλικό Παλάτι Αλκάθαρ (Alcazar). Αμέτρητα δωμάτια που ποικίλλουν σε αρχιτεκτονικό στιλ -από ισλαμικό σε νεοκλασικό- πάτιος και μοναδικής ομορφιάς κήποι συνθέτουν την εικόνα του παλατιού, το οποίο υπήρξε κατοικία πολλών μοναρχών. Σήμερα χρησιμοποιείται για να φιλοξενήσει τη βασιλική οικογένεια ή τους αρχηγούς κράτους που επισκέπτονται την πόλη, και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO από το 1987.

Στη βόλτα μας στο ιστορικό κέντρο θα δούμε επίσης τη μεσαιωνική εβραϊκή γειτονιά Σάντα Κρουθ, θα περιπλανηθούμε στα γραφικά σοκάκια με τα ανθοστόλιστα μπαλκόνια και τα υπέροχα αίθρια και θα πάμε σε δύο χαρακτηριστικές πλατείες της Σεβίλλης: την Πλατεία της Ισπανίας και την Πλατεία της Αμερικής. Η πρώτη διαμορφώθηκε το 1929 για τη Διεθνή Ιβηρο-Αμερικανική Έκθεση, με κτίρια νέο-μαυριτανικού, νεομπαρόκ και νέο-αναγεννησιακού ρυθμού. Η Πλατεία της Αμερικής, κατασκευάστηκε μεταξύ 1913 και 1916, με αφορμή την ίδια έκθεση και περιλαμβάνει το Μουσείο Λαϊκών Τεχνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βασιλικό Περίπτερο.

Η περιήγησή μας ολοκληρώνεται σε δύο από τους πιο ευχάριστους και εντυπωσιακούς δημόσιους χώρους της Ισπανίας, την Πλατεία Ισπανίας και την Πλατεία Αμερικής. Απόγευμα ελεύθερο.

Αυτές τις μέρες ωστόσο η Σεβίλλη φοράει τα καλά της, γιορτάζει 24 ώρες το 24ωρο και ο λόγος είναι η διεθνούς εμβέλεια Feria de Sevilla, η μεγαλύτερη ετήσια γιορτή της πόλης. Αν και πάντα εορτάζεται τον Απρίλιο (γι’ αυτό και λέγεται Feria de abril, «η Γιορτή του Απριλίου»), καθώς κάποιες χρονιές το Καθολικό Πάσχα πέφτει σχετικά αργά, η Φέρια μετακινείται στον Μάιο. Λίγη σημασία ωστόσο έχει αυτό, το σημαντικό είναι πως η πόλη «βυθίζεται» σε ένα ατελείωτο πανηγύρι γεμάτο μουσική, χορούς, γεύσεις και χρώματα, όπου ο καθένας είναι προσκεκλημένος. Ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο (recinto ferial), κάθε γωνιά της Σεβίλλης ωστόσο γιορτάζει με τον δικό της τρόπο.

Για το βράδυ σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε ένα φλαμένκο στην πατρίδα του και να αφεθείτε στον έντονο και γεμάτο πάθος ρυθμό του. Διανυκτέρευση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Εάν επιθυμείτε να επισκεφθείτε τα μνημεία του Αλκάθαρ και τον καθεδρικό της Σεβίλλης, παρακαλείσθε να το δηλώσετε εγκαίρως στον αρχηγό της εκδρομής, ώστε με τη βοήθειά του, και με τον τοπικό ξεναγό, να γίνει η προαγορά των εισιτηρίων. Το αντίτιμο καταβάλλεται επί τόπου.

 

5η ημέρα: ΣΕΒΙΛΛΗ – ΧΕΡΕΘ ΝΤΕ ΛΟΣ ΚΑΜΠΑΓΕΡΟΣ – ΟΛΙΒΕΝΘΑ – ΜΠΑΝΤΑΧΟΘ

Αφήνουμε για λίγο την Ανδαλουσία για να περιηγηθούμε για μία μέρα στην περιφέρεια της Εστρεμαδούρα, μια περίκλειστη επαρχία της Ισπανίας (χωρίς δηλαδή διέξοδο στη θάλασσα) αλλά γεμάτη ιστορία, πολιτισμό και σπουδαία μνημεία. Πρώτος μας σταθμός είναι η πόλη Χερέθ ντε λος Καμπαγέρος (Jerez de los Caballeros) με την ιστορία όπου «μπλέκονται» Βησιγότθοι, Άραβες, Ναΐτες Ιππότες και προσκυνητές, ένας αληθινός λαβύρινθος που αξίζει να ανακαλύψουμε. Στην επόμενη στάση μας, στην Ολιβένθα, θα δούμε μια πόλη με σημαντική ιστορία αλλά και αφορμή προστριβών μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας για την κυριαρχία της περιοχής. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες…

Θα κλείσουμε την ημέρα μας με την άφιξή μας στην Μπανταχόθ με την έντονη μαυριτανική επιρροή και το ρωμαϊκό παρελθόν. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στην πόλη, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΜΠΑΝΤΑΧΟΘ – ΜΕΡΙΔΑ – ΘΑΦΡΑ – ΚΟΡΔΟΒΑ

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και αναχωρούμε για τη μεσαιωνική πόλη της Μέριδα. Πολλοί έχουν αποκαλέσει τη Μέριδα «Μινιατούρα της Ρώμης», και γρήγορα θα καταλάβουμε το πώς και το γιατί. Η πόλη βρίθει από αρχαία ρωμαϊκά μνημεία: ρω­μαϊκές επαύλεις, το πελώριο υδραγωγείο, αρένες, αμ­φιθέατρα, η γέφυρα που ενώνει τις όχθες του ποταμού Γκουαδιάνα. Καθόλου τυχαία όλα αυτά αφού κάποτε υπήρξε η μεγαλύτερη ρωμαϊκή πόλη της Ιβηρικής. Θα κάνουμε λοιπόν τη βόλτα μας στην πόλη και θα δούμε κάποια από τα πολλά και εντυπωσιακά μνημεία της Μέ­ριδα: θυμηθείτε πως όλη η πόλη αποτελεί Μνημείο Πα­γκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1993.

Αφού κάνουμε τη βόλτα μας στη Μέριδα θα πάμε στην πόλη της Θάφρα (Zafra) ακόμα μια πόλη της Εστρεμαδούρα με έντονο χρώμα και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που θα τραβήξει την προσοχή μας, όπως θα δούμε στην Μικρή και τη Μεγάλη Πλατεία της πόλης. Συνεχίζουμε για την Ανδαλουσία και την Κόρδοβα, ιστορική πόλη, χτισμένη στις όχθες του θρυλικού Γκουαδαλκιβίρ. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: ΚΟΡΔΟΒΑ: Η Γιορτή των Patios

Η Κόρδοβα αρχικά ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 169 π.Χ. με την ονομασία Κόρντουμπα. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της όταν κατακτήθηκε από τους Μαυριτανούς τον 8ο αιώνα και έγινε η πρωτεύουσα του εμιράτου της Δαμασκού. Ως και τον 13ο αιώνα, που επανενώθηκε με τα βασίλεια της Ισπανίας, φημιζόταν για τους υποδηματοποιούς της που κατασκεύαζαν δερμάτινα παπούτσια και για τους αργυροχόους της, οι οποίοι προέρχονταν από τη Δαμασκό. Το ιστορικό κέντρο της Κόρδοβα είναι ολόκληρο ένα μνημείο της UNESCO. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αμάλγαμα διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών με κυρίαρχο, όμως, το αραβικό στοιχείο.

Το πιο σημαντικό μνημείο της πόλης, που εκφράζει απόλυτα το παραπάνω αμάλγαμα, είναι ο Καθεδρικός Μεθκίτα (στα αραβικά τζαμί). Θεωρείται το μεγαλύτερο τέμενος του δυτικού κόσμου. Αρχικά ήταν ρωμαϊκός ναός. Στα ερείπιά του έχτισαν οι Βησιγότθοι εκκλησία που τιμούσε τον Άγιο Βικέντιο. Εν συνεχεία οι Άραβες μοίρασαν το κτίσμα σε δύο τμήματα, τζαμί και εκκλησία. Το 785, όμως, ο τότε εμίρης προχώρησε σε λύση πιο ριζική: κατεδάφισε τα πάντα και οικοδόμησε ένα μεγαλοπρεπές τέμενος. Οι διάδοχοί του το επεξέτειναν και το βελτίωσαν. Οι χριστιανοί άρχοντες, όταν ανακατέλαβαν την περιοχή, το μετέτρεψαν σε Καθεδρικό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το 1523, όμως, προέβησαν σε πιο ρηξικέλευθη λύση: ανέγειραν σταυροειδή ναό γοτθικού ρυθμού στο εσωτερικό του τζαμιού. Οκτακόσιοι πενήντα κίονες από γρανίτη, όνυχα και μάρμαρο, ύψους 4-13 μέτρων και συνδεόμενοι με πολύχρωμες αψίδες, στηρίζουν τα 19 κλίτη του οικοδομήματος. Οι πολυέλαιοι, οι ξύλινες οροφές με τα χρυσοποίκιλτα ψηφιδωτά, οι θόλοι και οι κόγχες του ναού, αλλά κυρίως ο πλούτος στη διακόσμηση του μιχράμπ κόβουν την ανάσα. Μιχράμπ είναι η κυκλική εσοχή στα τεμένη, που υποδεικνύει την κατεύθυνση προς τη Μέκκα.

Αυτές τις μέρες η Κόρδοβα γιορτάζει μία από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς γιορτές που προσελκύουν επισκέπτες από την Ανδαλουσία και ολόκληρη την Ισπανία: H Γιορτή των Αυλών (Feria de los Patios), όταν πολλά σπίτια και δημόσια κτίρια ανοίγουν τις ολάνθιστες αυλές τους στους επισκέπτες και η πόλη ευωδιάζει γιασεμί και γαρύφαλλο! Όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσει κανείς στην πόλη, θα συναντήσει δεκάδες πάτιος που μπορεί να επισκεφθεί ο καθένας και να θαυμάσει έναν απίστευτο πλούτο λουλουδιών, χρωμάτων και ευωδιών…

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Εάν επιθυμείτε να επισκεφθείτε τη Μεθκίτα της Κόρδοβα, παρακαλείσθε να το δηλώσετε εγκαίρως στον αρχηγό της εκδρομής, ώστε με τη βοήθειά του, και με τον τοπικό ξεναγό, να γίνει η προαγορά των εισιτηρίων. Το αντίτιμο καταβάλλεται επί τόπου.

 

8η ημέρα: ΚΟΡΔΟΒΑ – ΜΠΑΕΘΑ – ΟΥΜΠΕΔΑ – ΓΡΑΝΑΔΑ

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για την επαρχία της Χαέν. Ο προορισμός μας είναι οι «δίδυμες πόλεις» της Ούμπεδα και της Μπαέθα: οι δύο πόλεις αναφέρονται συχνά μαζί από τους Ανδαλουσιανούς όταν μιλούν για την επαρχία της Χαέν: τόσο η Ούμπεδα όσο και η γειτονική κωμόπολη της Μπαέθα, ξεχωρίζουν για το έντονο αναγεννησιακό τους χρώμα, χάρη στο οποίο έχουν αναδειχτεί και οι δύο Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Ούμπεδα υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της μαυριτανικής περιόδου της Ανδαλουσίας, θέση που διατήρησε μέχρι και την επανάκτηση της περιοχής από τον Φερδινάνδο Γ’ τον 13ο αι. Μεγάλο μέρος του χαρακτήρα της πόλης το χρωστά στο Αντρές ντε Βαλντεβίρα, μέγιστο αρχιτέκτονα της αναγεννησιακής εποχής, αριστουργήματα του οποίου στολίζουν σήμερα και τις δύο πόλεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το παρεκκλήσι στην Πλάθα Βάθκεθ ντε Μολίνα (Plaza Vázquez de Molina) της Ούμπεδα, όπως και το Νοσοκομείο Santiago, το αποκαλούμενο και «Εσκοριάλ της Ανδαλουσίας», με τους δύο μεγάλους πύργους στην πρόσοψή του. Χτισμένο μεταξύ 1562 και 1575 με σκοπό να αποτελέσει χώρο νοσηλείας για τους λιγότερο προνομιούχους κατοίκους της πόλης, το Santiago διατηρεί σχεδόν πεντέμισι αιώνες αργότερα την επιβλητικότητα και το μεγαλείο του. Αξίζει ακόμα να δει κανείς το ανάκτορο Palacio de las Cadenas, το μοναστήρι της Santa Clara και τον ναό του Αποστόλου Παύλου.

Στη γειτονική πόλη της Μπαέθα δεν πρέπει να χάσουμε τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό, την Πηγή των Λεόντων (Fuente de los Leones), το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου και το ανάκτορο Jabalquinto.

Θα συνεχίσουμε για τη Γρανάδα, που είναι ο τελικός προορισμός μας για σήμερα, για να να απολαύσουμε στους Σταυρούς του Μαΐου. Όπως μαρτυρά το όνομά της, τις μέρες αυτές η πόλη γεμίζει από ολάνθιστους σταυρούς που στολίζουν τις πλατείες και τους δρόμους της πόλης, σταυροί που φτιάχνονται όχι από ξύλο και σίδερα αλλά από εκατοντάδες άνθη και λουλούδια. Πρόκειται για μια παμπάλαια λαϊκή γιορτή που χρωστά τη γέννησή της στις αιωνόβιες παραδόσεις της καθολικής εκκλησίας: εκατοντάδες σταυροί επενδυμένοι με λουλούδια, στολισμένοι με πολύχρωμα μαντίλια και διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, τοποθετούνται όχι μόνο σε κεντρικά σημεία και επίσημα κτίρια της Γρανάδας αλλά και σε κάθε αυλή και καλντερίμι, σε κάθε στοά και σκεπαστό πέρασμα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: ΓΡΑΝΑΔΑ: Μια πόλη γεμάτη μαγιάτικους Σταυρούς

Ξενάγηση στο «Ρόδο της Ανδαλουσίας» -όπως αποκαλούσαν οι Μαυριτανοί τη Γρανάδα- και πρώτη μας επίσκεψη θα είναι στο μνημείο - σύμβολο της πόλης, το Ανάκτορο της Αλάμπρα, ένα αριστούργημα ισλαμικής αρχιτεκτονικής του 14ου αιώνα με αφάνταστη λεπτομέρεια στη διακόσμηση, το οποίο έχει ανακηρυχθεί Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO. Στα μαγικά της patio, ανάμεσα από το κελάηδημα των πουλιών και τους ήχους των νερών που πηγάζουν από τα απίθανα σιντριβάνια της, μοιάζει να αντηχούν ακόμα επικλήσεις του Αλλάχ και στίχοι του αιώνιου έρωτα. Εδώ ήταν η αίθουσα στην οποία ο Κολόμβος πήρε την άδεια να ξεκινήσει την υπερπόντια εκστρατεία του από τους καθολικούς βασιλείς Φερδινάνδο και Ισαβέλλα το 1492, ακριβώς τη χρονιά της ανακατάληψης της Γρανάδας από τους χριστιανούς. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τους Κήπους Generalife, τους «Κήπους του Παραδείσου», με λίμνες, καταρράκτες, σιντριβάνια, δένδρα και λουλούδια, όπου κυριαρχεί η μυρωδιά του γιασεμιού και της αναρριχώμενης τριανταφυλλιάς και μας παρασύρει σε ένα παιχνίδι στοχασμού και φαντασίας από την εποχή των χαλίφηδων, των χαρεμιών, του αισθησιασμού, των ευνούχων και της αραβικής δύναμης. Για το απόγευμα σας προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα στην παλιά αραβική συνοικία Αλμπαϊθίν (Albaycin, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς), ένας συναρπαστικός λαβύρινθος από στενά σοκάκια με ασπρισμένα σπίτια και εσωτερικούς περιποιημένους κήπους ή στο Λόφο Sacromonte, γνωστός για τις σπηλιές του και τη συνοικία των τσιγγάνων, όπου πιθανόν να δείτε τσιγγάνες να χορεύουν γνήσιο, αυθεντικό φλαμέγκο. Στο επίκεντρό μας σήμερα οι εορτασμοί των μαγιάτικων Σταυρών (Feria de las Cruces). Δείπνο & Διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: ΓΡΑΝΑΔΑ – ΜΑΛΑΓΑ – Πτήση επιστροφής

Πρωινό στο ξενοδοχείο και μεταφορά στο αεροδρόμιο της Μάλαγα για την πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  25/4/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 1699€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1699 € 320 €
  Twin Room 1699 € 320 €
  Triple Room 1699 € 320 €
  Single Room 2389 € 320 €

 

SWISS

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα

Άφιξης

LX 1843

25/04/2023

ΑΘΗΝΑ – ΖΥΡΙΧΗ

07:05

08:55

LX 2110

25/04/2023

ΖΥΡΙΧΗ – ΜΑΛΑΓΑ

10:05

12:50

LX 2111

04/05/2023

ΜΑΛΑΓΑ – ΖΥΡΙΧΗ

14:00

16:35

LX 1842

04/05/2023

ΖΥΡΙΧΗ – ΑΘΗΝΑ

17:55

21:30

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Διαμονή σε επιλεγμένα  ξενοδοχεία 4*
  • Ημιδιατροφή καθημερινά.
  • Όλες οι μεταφορές, μετακινήσεις, εκδρομές και ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Η είσοδος στην Αλάμπρα και Χενεραλίφε (με προαγορά εισιτηρίων)
  • Διπλωματούχοι, έμπειροι τοπικοί ξεναγοί στις σημαντικότερες πόλεις και τα αξιοθέατα που επισκεπτόμαστε, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-σύνοδος του γραφείου μας
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Ταξιδιωτικό οδηγός – βιβλίο στα Ελληνικά

Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, check points, φιλοδωρήματα, επιπλέον πακέτο ασφάλειας κλπ., τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 320
  • Οι είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα.
  • Φλαμένκο Show: Παραστάσεις σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ανδαλουσίας. Μπορείτε να δειπνήσετε ή να πάρετε ένα ποτό. Κόστος περίπου  35 - 40 € με ποτό και μεταφορά.

Προσοχή:

  • Για την είσοδο στην Αλάμπρα είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για την πιστοποίηση και την αποφυγή μαύρης αγοράς.
  • Για την είσοδο στο ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ είναι απαραίτητη η επίδειξη ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ (σε ισχύ). Η Αστυνομική Ταυτότητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ.