Skip to main content

Πλήρης Βόρεια Ισπανία με τη Χώρα των Βάσκων | Καλοκαίρι 2022 απο 1099,00

26/6, 3/7, 17/7, 24/7, 7/8, 14/8, 21/8, 18/9

Διάρκεια: 11 ΗΜΕΡΕΣ

 

  • Διαμονή σε ιστορικές πόλεις. Δύο (2) διανυκτερεύσεις στο Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα και όχι στην Λα Κορούνια ή σε άλλη πόλη. Επίσης τρεις (3) διανυκτερεύσεις στο ιστορικό Οβιέδο και όχι σε άλλες ανούσιες πόλεις. Δύο (2) διανυκτερεύσεις στο Μπιλμπάο και από μία (1) διανυκτέρευση στο θέρετρο Σαν Σεμπαστιάν και στη Βιτόρια.
  • Τέλειες πτήσεις χωρίς πισωγυρίσματα. Από τη Μαδρίτη ανεβαίνουμε προς τη βόρεια Ισπανία και αφού διασχίσουμε όλη τη βόρεια ακτογραμμή της χώρας, καταλήγουμε στο Πόρτο για την επιστροφή μας.
  • Επιλεκτική διαμονή σε ιστορικές πόλεις-αριστουργήματα, που φέρουν έντονα τα σημάδια ένδοξου παρελθόντος, δίπλα στα σημαντικότερα αξιοθέατα (Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα, Οβιέδο) και όχι σε περιφερειακές, εμπορικές, τουριστικές και αποκεντρωμένες περιοχές άλλων προγραμμάτων, που επισκέπτονται τις πόλεις αυτές με κουραστικές ημερήσιες εκδρομές.
  • Εξασφαλίζουμε είσοδο στο εκπληκτικό Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο και δεν το βλέπουμε μόνο απ’ έξω. Τα εισιτήρια είναι προκρατημένα για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις και ουρές. ξενάγηση στο Γκούγκενχαϊμ με διπλωματούχο τοπικό ξεναγό.
  • Στάση και επίσκεψη στο Μπούργκος της Καστίλης, την παλιά πρωτεύουσα της Ισπανίας, πριν πάρει τη θέση της η Μαδρίτη
  • Επίσκεψη στις μεσαιωνικές Λαγκουάρδια και Λαμπαστίδα, που βρίσκονται στη διάσημη οινοπαραγωγό περιοχή Ριόχα Αλαβέσα.
  • Επίσκεψη στη θρυλική Γκερνίκα που ενέπνευσε στον Πικάσο έναν από τους διασημότερους πίνακες όλων των εποχών 
  • Περιλαμβάνονται εκδρομές, που σε άλλα προγράμματα είναι προαιρετικές, όπως στην Κοβαδόνγκα μέσα στο Εθνικό Πάρκο Πίκος ντε Εουρόπα και στο Ακρωτήριο Φινιστέρρε, το δυτικότερο άκρο της Ισπανίας στον Ατλαντικό.
  • Επιλεγμένες περιπατητικές ξεναγήσεις (για όσους επιθυμούν), όπως στον βαθιά ιστορικό μεσαιωνικό προσκυνηματικό δρόμο του 9ου αιώνα προς στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα.
  • Τα ξενοδοχεία μας είναι 4*, με εξαιρετικές υπηρεσίες, τα περισσότερα στο κέντρο των ιστορικών πόλεων.
  • Έμπειροι τοπικοί ξεναγοί (επιπλέον του Έλληνα αρχηγού) στις σημαντικότερες πόλεις και τα αξιοθέατα. Στην Ισπανία δεν επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε δημόσιους χώρους χωρίς τοπικούς ξεναγούς και έτσι αν υπάρχει μόνο Έλληνας/ελληνόφωνος αρχηγός-συνοδός, η ξενάγηση περιορίζεται εντός του πούλμαν. Μη συμβιβάζεστε με κουτσουρεμένα προγράμματα!
  • Προσοχή: οι φόροι των πόλεων των ξενοδοχείων, τα check-point καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως
  • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά

 

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΜΑΔΡΙΤΗ – ΜΠΟΥΡΓΚΟΣ – ΒΙΤΟΡΙΑ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Μα­δρίτη. Άφιξη στην ισπανική πρωτεύουσα και άμεση α­ναχώρηση για το βόρειο τμήμα της χώρας

Καθοδόν θα κάνουμε στάση στην πόλη του Μπούρ­γκος, την ιστορική πρωτεύουσα της Καστίλλης, μια πόλη γεμάτη ιστορία και μνημεία, ένα αληθινό υπαί­θριο μουσείο αρχιτεκτονικής. Το Μπούργκος έχει πε­ράσει στην Ιστορία για πολλούς λόγους: ένας από αυ­τούς είναι πως εδώ δόθηκε η βασιλική ακρόαση στον Χριστόφορο Κολόμβο που του εξασφάλισε τους απα­ραίτητους πόρους για το ταξίδι του που έμελλε να αλ­λάξει τον κόσμο.

Εμείς σήμερα στην ξενάγησή μας εκεί θα δούμε πολ­λούς ναούς, παλάτια, πολλά μεσαιωνικά μνημεία και κτίρια, τα οποία διατηρούνται σε εξαιρετική κατά­σταση. Μεταξύ αυτών είναι ο τεράστιος γοτθικός κα­θεδρικός (μνημείο UNESCO), η Μονή Λας Ουέλγας Ρε­άλες και το αβαείο Καρτούχα ντε Μιραφλόρες. Θα δούμε επίσης τη μεγαλειώδη Αψίδα της Παναγίας που χρονολογείται τον 14ο αιώνα και είναι η κεντρική είσο­δος των μεσαιωνικών τειχών.

Αφού απολαύσουμε τη βόλτα μας στο Μπούργκος, θα συνεχίσουμε για τη Βιτόρια, την (άτυπη) πρωτεύ­ουσα της Χώρας των Βάσκων. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

2η ΗΜΕΡΑ: ΒΙΤΟΡΙΑ – ΛΑΓΚΟΥΑΡΔΙΑ – ΛΑΜΠΑΣΤΙΔΑ – ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ

Σήμερα το πρόγραμμά μας θα αρχίσει με ξενάγηση στη μεσαιωνική Βιτόρια (Γκαστέις, στα βάσκικα) και στον επιβλητικό γοτθικό καθεδρικό της, που είναι ο 3ος μεγαλύτερος στην Ισπανία. Οι αρχαιολόγοι ονομά­ζουν τη Βιτόρια και «μεσαιωνικό αμύγδαλο» λόγω του σχήματος του ιστορικού κέντρου της, ενώ το ιστορικό της κέντρο ονομάζεται και Πράσινο Δαχτυλίδι, επειδή περιβάλλεται από 6 μεγάλα πάρκα με μεγάλη οικολο­γική σημασία για την πανίδα της περιοχής.

Μετά την ξενάγησή μας, θα αφήσουμε τη Βιτόρια και θα μπούμε στη φημισμένη οινοπαραγωγό περιοχή Ριόχα Αλαβέσα. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στη Χώρα των Βάσκων και επόμενος σταθμός μας θα εί­ναι η μεσαιωνική καστροπολιτεία Λαγκουάρδια. Η πόλη αυτή περιβάλλεται από τείχη του 13ου αιώνα (πάχους 2 μέτρων) στα οποία σώζονται 5 πύλες εισό­δου. Επιπλέον τόσο οι δρόμοι και τα σπίτια, όσο και τα περίχωρα της πόλης διατηρούν πολύ έντονο τον με­σαιωνικό χαρακτήρα τους, σαν να είναι ένα ζωντανό μουσείο. Ένα σημαντικό τέτοιο δείγμα είναι ο ναός της Παναγίας των Βασιλέων, με τον γοτθικό πύργο, που χρονολογείται τον 14ο αιώνα. Ο πύργος έχει πύλη με χρωματιστές γλυπτικές παραστάσεις που φιλοτεχνή­θηκαν τον 17ο αιώνα και σώζονται άριστα. Είναι από τα ελάχιστα χρωματιστά ανάγλυφα που μπορούμε να δούμε σήμερα στην Ισπανία. Στη Λαγουάρδια θα έ­χουμε χρόνο για να απολαύσουμε γεύμα ή καφέ με φό­ντο το μεσαιωνικό (και αναγεννησιακό) σκηνικό.

Εν συνεχεία θα επισκεφτούμε τη γειτονική Λαμπαστίδα, επίσης στην ίδια οινοπαραγωγό περιοχή. Αυτή είναι άλλη μία απίστευτη μεσαιωνική καστρόπολη, του 9ου αιώνα. Η τοποθεσία όμως κατοικείται από την προϊ­στορική εποχή, αυτό μαρτυρούν τα ντολμέν που βρί­σκονται στα περίχωρα της πόλης αλλά και το νεολιθικό νεκροταφείο. Επίσης έχουν ανακαλυφθεί πολλοί πα­λαιοχριστιανικοί τάφοι σκαμμένοι μέσα σε βράχια πολύ κοντά στον οικισμό. Η ίδια η Λαμπαστίδα περι­βάλλεται από άριστα διατηρημένα τείχη στα οποία σώ­ζονται 2 πύλες εισόδου. Στο εσωτερικό των τειχών, ξε­χωρίζει η Μεγάλη Οδός, με τα μεσαιωνικά παλάτια. Σε 29 από αυτά τα παλάτια θα δούμε τα ιπποτικά οικό­σημα που δηλώνουν την ιδιοκτησία τους.

Μετά την ξενάγησή μας θα συνεχίσουμε βόρεια, για τον τελευταίο προορισμό μας για σήμερα, το επίσης μεσαιωνικό Σαν Σεμπαστιάν, στην Ακτή του Ατλαντι­κού, πολύ κοντά στα γαλλο-ισπανικά σύνορα. Άφιξη το απόγευμα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδο­χείο μας. Θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για βόλτα στην παραλία και στην παλιά πόλη. Προτείνουμε επί­σης δείπνο για να δοκιμάσουμε τη φημισμένη κουζίνα της περιοχής. Διανυκτέρευση στο Σαν Σεμπαστιάν.

 

3η ΗΜΕΡΑ: ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ – ΜΠΙΑΡΡΙΤΣ – ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Σήμερα το πρόγραμμά μας θα αρχίσει με μία ξενάγηση στο κοσμοπολίτικο Σαν Σεμπαστιάν. Το Σαν Σεμπαστιάν (Ντονόστια, στα βασκικά) ιδρύθηκε ως οχυρωμένη πόλη το 1524 πάνω στον λόφο Ουργούλ που βλέπει στον Ατλαντικό. Η νεότερη πόλη εκτείνεται κατά μήκος των όχθεων του ποταμού Ουρουμέα που εκβάλλει στον ωκεανό.

Αρχικά το Σαν Σεμπαστιάν ήταν ένα ταπεινό ψαροχώρι, ωστόσο τον 19ο αιώνα μεταμορφώθηκε σε θέρετρο της υψηλής κοινωνίας, όταν η βασίλισσα Ισαβέλλα Β' της Ισπανίας το επέλεξε για τις θερινές διακοπές της. Τη βασιλική παράδοση συνέχισε η Μαρία Κριστίνα και επί των ημερών της (τέλη 19ου αιώνα αρχές 20ού), το Σαν Σεμπαστιάν έγινε τόπος συνάντησης της ευρωπαϊκής αφρόκρεμας.

Βασικά αξιοθέατα του Σαν Σεμπαστιάν είναι τα ανά­κτορα Μιραμάρ και Αγιέτε, με τους υπέροχους κήπους τους. Εκεί κατέλυαν οι βασιλείς της Ισπανίας τους θερι­νούς μήνες. Το Σαν Σεμπαστιάν σήμερα διατηρεί την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του, στην οποία έχει προ­στεθεί και ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: η παλιά πόλη, δια­θέτει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μπαρ ανά τετραγω­νικό μέτρο σε ολόκληρη την Ισπανία. Επίσης θεωρείται κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός, με εστιατό­ρια που κάθε χρόνο αποσπούν τις υψηλότερες διακρί­σεις σε παγκόσμια κλίμακα. Τέλος από το 1953 και κάθε Σεπτέμβριο, πραγματοποιείται εκεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ, το πε­ρίφημο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

Μετά την ξενάγησή μας, το απόγευμα θα περάσουμε τα σύνορα και θα επισκεφτούμε το διάσημο γαλλικό θέρετρο στον Ατλαντικό, την Μπιαρρίτς. Η Μπιαρρίτς, με ακτογραμμή μήκους 4 χιλιομέτρων στο κοίλωμα του Βισκαϊκού Κόλπου, υπήρξε παλιό φαλαινοθηρικό λιμάνι αλλά γνώρισε μεγάλη άνθιση τον 19ο αιώνα με τη διάδοση της θαλάσσιας κολύμβησης. Τότε η ισπα­νικής καταγωγής αυτοκράτειρα Ευγενία της Γαλλίας (σύζυγος του Ναπολέοντα Γ’) την κατέστησε παραθε­ριστικό προορισμό και μαζί με αυτήν όλη η ευρωπαϊκή αριστοκρατία. Σήμερα θεωρείται η ιστορική πρωτεύ­ουσα του ευρωπαϊκού σέρφινγκ. Άφιξη και χρόνος ε­λεύθερος για βόλτα και καφέ. Το βράδυ θα αναχωρή­σουμε από την Μπιαρρίτς, θα ξαναπεράσουμε τα γαλλο-ισπανικά σύνορα, θα συνεχίσουμε δυτικά κατά μήκος του Ατλαντικού και θα πάμε στο επίσης παρα­λιακό Μπιλμπάο. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξε­νοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στο Μπιλμπάο.

 

4η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΙΛΜΠΑΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΚΟΥΓΚΕΝΧΑΪΜ

Σήμερα το πρόγραμμά μας είναι αφιερωμένο στο Μπιλμπάο, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη πόλη στη Χώρα των Βάσκων. Το Μπιλμπάο ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα ως σταθμός στον δρόμο των προσκυνη­τών για το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα. Τον 19ο αιώνα, εξελίχθηκε σε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο, με βαριά βιομηχανία, λόγω κυρίως της υψηλής ποιότητας σιδή­ρου που διαθέτει η περιοχή. Ο σίδηρος και η φαλαινο­θηρία ήταν διαχρονικά οι πιο αποδοτικές ασχολίες των κατοίκων. Ωστόσο στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, με την είσοδο της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Έ­νωση, τα εργοστάσια έκλεισαν, το ψάρεμα περιορί­στηκε, η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα και ο εθνικι­σμός άρχισε να καλπάζει.

Μπροστά στο κοινωνικό αδιέξοδο που προκλήθηκε, τη δεκαετία του 1990, κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχα­νισμός και μία νέα «βιομηχανία» αναπτύχθηκε στο Μπιλμπάο, αυτή του ποιοτικού τουρισμού σε συνδυα­σμό με τον πολιτισμό και την υψηλή γαστρονομία. Στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης η πόλη γρήγορα άρχισε να ξαναχτίζεται και να ξαναζωντα­νεύει.

Σήμερα το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι από τα υ­ψηλότερα στην Ευρώπη με μέσο εισόδημα κατ’ άτομο τα 1.950 ευρώ. Όσο για το μεγάλο ορόσημο της πόλης, είναι πλέον το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, που σχεδίασε ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι και εγκαινιάστηκε το 1997 από τον Χουάν Κάρλος.

Το Μπιλμπάο, όπως θα δούμε στην ξενάγησή μας, βρέ­χεται από τον ποταμό Ναβάρο και διαθέτει 17 γέφυρες και 18 πάρκα. Εμείς θα πάμε στην Παλιά Συνοικία με τους 7 δρόμους της μεσαιωνικής χάραξης που παρα­μένουν ίδιοι από το 1400 αλλά θα πάρουμε και μια γεύση από την αναγεννημένη Ενσάνχε, τη νέα πόλη με τις μεγάλες λεωφόρους και τα εμβληματικά ιστορικά και φουτουριστικά κτίρια. Η Ενσάχε σχεδιάστηκε τον 19ο αιώνα ως προέκταση της Παλιάς Πόλης, στο πρότυπο της Βαρκελώνης.

Μετά την ξενάγησή μας στην πόλη, θα επισκεφτούμε το μουσείο-ορόσημο Γκούγκενχαϊμ. To σχήμα του μου­σείου, που θυμίζει μεγάλο καράβι, ήταν ιδέα του Φρανκ Γκέρι για να τιμήσει το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης με τα μεγάλα ναυπηγεία. Εξάλλου ταιριάζει και η τοπο­θεσία – είναι σαν το μουσείο να πλέει στον ποταμό Να­βάρο. Τα υλικά που κυριαρχούν στην κατασκευή του εί­ναι το μπετόν και το σίδερο. Όσο για τα εκθέματα, φέ­ρουν τις υπογραφές των μεγαλύτερων και διασημότε­ρων καλλιτεχνών του 20ού και του 21ου αιώνα.

Μετά την επίσκεψή μας στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, θα δούμε άλλο ένα πρωτοποριακό για την εποχή του αρχι­τεκτόνημα: την κρεμαστή Γέφυρα Βιθκάιας. Κατασκευά­στηκε το 1893 από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Αλβέρτο Παλάθιο και είναι η παλαιότερη σωζόμενη γερανογέ­φυρα στον κόσμο. Μετά την ξενάγησή μας θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και χαλαρή βόλτα στην πόλη. Διανυκτέρευση στο Μπιλμπάο.

 

5η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΙΛΜΠΑΟ – ΓΚΕΡΝΙΚΑ – ΣΑΝΤΙΓΙΑΝΑ ΝΤΕΛ ΜΑΡ – ΣΑΝΤΑΝΤΕΡ – ΟΒΙΕΔΟ

Αφήνουμε πίσω μας το Μπιλμπάο και οδεύουμε παρα­λιακά στον Ατλαντικό με τελικό προορισμό μας το ιστο­ρικό Οβιέδο. Καθοδόν θα κάνουμε μία πρώτη στάση στη μικρή, αλλά παγκοσμίως διάσημη, πόλη Γκερνίκα. Η πόλη αυτή είναι μας είναι γνωστή εξαιτίας της… κατα­στροφής της. Ο ισοπεδωτικός βομβαρδισμός της από τη ναζιστική αεροπορία, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου (στις 26 Απριλίου 1937), ενέπνευσε τον Πά­μπλο Πικάσο να δημιουργήσει μία από τις πιο αντιπρο­σωπευτικές, όσο και σοκαριστικές απεικονίσεις της βιαι­ότητας του πολέμου, τον, μεγάλων διαστάσεων, πίνακα «Γκερνίκα» που εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Μοντέρ­νας Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, στη Μαδρίτη.

Μετά την Γκερνίκα, θα μπούμε στην περιοχή της Καντα­βρίας και θα επισκεφθούμε μία από τις πιο γραφικές και ιστορικές κωμοπόλεις της Ισπανίας, τη Σαντιγιάνα ντελ Μαρ. Πρόκειται για μία πανέμορφη μεσαιωνική πολίχνη, με πλακόστρωτα δρομάκια, εντυπωσιακές πλατείες και σπίτια με ολάνθιστα μπαλκόνια, που μοιάζει με κινημα­τογραφικό σκηνικό. Πολύ κοντά στη Σαντιγιάνα ντελ Μαρ βρίσκεται το περίφημο Σπήλαιο Αλταμίρα. Εκεί α­νακαλύφθηκαν οι σπάνιες προϊστορικές βραχογρα­φίες που υπολογίστηκε πως δημιουργήθηκαν πριν 35.000 χρόνια. Το αυθεντικό σπήλαιο έχει κλείσει για το κοινό, για λόγους προστασίας. Εμείς στη Σαντιγιάνα ντελ Μαρ θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για γεύμα ή καφέ.

Επόμενη στάση μας θα είναι το παραθαλάσσιο Σαντα­ντέρ, το παλαιό επίνειο του βασιλείου της Καστίλης και πρωτεύουσα της Κανταβρίας. Οι αρχαιολόγοι υποστη­ρίζουν ότι χτίστηκε και οχυρώθηκε το 1187, πάνω σε πα­λαιότερο ρωμαϊκό λιμάνι. Κατά τη διάρκεια του μεσαί­ωνα, από το λιμάνι του Σανταντέρ γινόταν το θαλάσσιο εμπόριο της Ισπανίας με τον Νέο Κόσμο. Σημαντικό α­ξιοθέατο της πόλης είναι ο Ανάκτορο Μαγκνταλένα που χτίστηκε το 1911 ως θερινή βασιλική κατοικία. Όσο για την ίδια την πόλη, σήμερα διατηρεί κάποια μεσαιω­νικά στοιχεία, ωστόσο μεγάλο μέρος της καταστρά­φηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε το 1941. Άλλο αξιο­θέατο του Σανταντέρ είναι το κεντρικό κτίριο της ομώνυ­μης τράπεζας, που τον 16ο αιώνα, όταν ιδρύθηκε ήταν η μεγαλύτερη του κόσμου. Επίσης ξεχωρίζει ο καθεδρι­κός του Σανταντέρ, ο οποίος χτίστηκε το 1200 σε γοτ­θικό ρυθμό πάνω σε παλαιότερο ρωμανικό ναό.

Τελευταίος σταθμός μας για σήμερα θα είναι το Οβιέδο, η πρωτεύουσα της περιοχής του Πριγκιπάτου των Α­στουριών. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στο Οβιέδο.

 

6η ΗΜΕΡΑ: ΟΒΙΕΔΟ

Σήμερα το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στο Οβιέδο, την ιστορική πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου των Αστου­ριών (810-910). Η πόλη πήρε την ονομασία της από το περίφημο Σουδάριο του Οβιέδο, το οποίο έφτασε εκεί το 802. Το Σουδάριο είναι, θεωρητικά, το ύφασμα με το ο­ποίο καλύφθηκε το πρόσωπο του Χριστού όταν Αυτός ξεψύχησε πάνω στον Σταυρό. Το ύφασμα φυλάσσεται έκτοτε στην προ-ρωμανική Αγία Κάμαρα του καθεδρι­κού Σαν Σαλβαδόρ (προαιρετική επίσκεψη). Εκεί φυλάσ­σεται και ο πολύτιμος χρυσός σταυρός της νίκης των Αστουριών.

Σήμερα το Οβιέδο φημίζεται για την εξαιρετική προρω­μανική αρχιτεκτονική του από την εποχή του Αλφόνσου και των διαδόχων του. Διαθέτει 4 προρωμανικούς να­ούς, εντυπωσιακά παλάτια, μεγαλόπρεπες πλατείες και σιντριβάνια. Όλα είναι μνημεία της UNESCO. Το Σιντρι­βάνι Φονκλάδα, είναι το μοναδικό μη θρησκευτικό προ­ρωμανικό μνημείο που σώζεται σε ολόκληρη την Ευ­ρώπη. Επίσης η Οβιέδο είναι μια από τις λίγες ισπανικές πόλεις οι οποίες δεν κατακτήθηκαν από τους Μαυριτα­νούς τον μεσαίωνα. Τέλος φημισμένο είναι και το Πανε­πιστήμιο, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1608.

Μετά την ξενάγησή μας στην προρωμανική πόλη και στα ιστορικά περίχωρά της, θα κάνουμε μία εκδρομή στην υπέροχη ορεινή φύση της Αστούριας και συγκε­κριμένα στο Μονοπάτι της Αρκούδας. Το μονοπάτι αυτό έχει μήκος 40 χλμ. και ενδείκνυται για πεζοπορία, ποδήλατο και ιππασία. Είναι πρώην δρόμος των αν­θρακωρύχων (ως το 1963) αλλά πλέον έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας της καφέ αρκούδας της Ι­σπανίας, που ζει στα βουνά της Αστούριας. Διανυκτέ­ρευση στην Οβιέδο.

 

7η ΗΜΕΡΑ: ΟΒΙΕΔΟ – ΚΟΜΙΓΙΑΣ – ΚΑΝΓΚΑ ΝΤΕ ΟΝΙΣ – ΚΟΒΑΝΤΟΝΓΚΑ – ΟΒΙΕΔΟ

Σήμερα θα κάνουμε μία ολοήμερη εκδρομή μέσα από επαρχιακούς, γραφικούς δρόμους, για να απολαύ­σουμε τη βόρεια ισπανική ακτογραμμή αλλά και την ο­ρεινή φύση της Αστούριας. Θα πάμε στο Εθνικό Πάρκο Πίκος ντε Εουρόπα (=Κορυφές της Ευρώπης), το οποίο συνδέεται με την οροσειρά της Κανταβρίας.

Πρώτος σταθμός μας θα είναι το ψαροχώρι Κομίγιας με τη μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική. Το ψαροχώρι τον με­σαίωνα ήταν φέουδο του Μαρκήσιου ντε Κομίγιας και στην κορυφή ενός λόφου θα δούμε να δεσπόζει το κά­στρο του φεουδάρχη. Εκεί στεγαζόταν αργότερα το Κα­θολικό Πανεπιστήμιο της Κομίγιας το οποίο όμως τελικά μεταφέρθηκε στη Μαδρίτη. Επίσης από τα μέσα του 19ου αιώνα, στο χωριό κατέλυε τους θερινούς μήνες η βασιλική οικογένεια και πλείστοι ισπανοί ευγενείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Κομίγιας για γεμίσει με παλάτια και επαύλεις, που έχτισαν κατά κύριο λόγο ο Αντόνι Γκα­ουντί και ο Μοντανέρ, δηλαδή οι Καταλανοί αρχιτέκτο­νες της εποχής. Μία από αυτές τις επαύλεις είναι Το Κα­πρίτσιο του Γκαουντί, που κατασκευάστηκε το 1883.

Επόμενος σταθμός μας θα είναι η Κάνγκας ντε Ονίς (δηλαδή Κοιλάδα του Ονίς), μία περιοχή απίστευτης φυ­σικής ομορφιάς στην οποία ξεχωρίζει μία εντυπωσιακή ρωμανική γέφυρα του 14ου αιώνα με 5 καμάρες. Τότε χτίστηκε και το ομώνυμο παρεκκλήσι στην περιοχή, πάνω σε προϊστορικό ντολμέν. Το χωριό που αναπτύ­χθηκε ως τόπος προσκυνήματος τον 16ο αιώνα, γύρω από το παρεκκλήσι, περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο των Ευρωπαϊκών Κορυφών. Η γέφυρα είναι μία από τις εισόδους στο πάρκο. Στο ίδιο πάρκο, θα δούμε και το χωριό Κοβαδόνγκα. Εκεί σημειώθηκε το 722 η πρώτη μεγάλη νίκη του χριστιανικού στρατού εναντίον των Μαυριτανών, οπότε θεωρείται η απαρχή της Επανάκτη­σης της Ισπανίας. Στην εκδρομή μας θα οδηγήσουμε μέσα στο πάρκο και θα απολαύσουμε την εντυπω­σιακή ορεινή φύση με τα καταπράσινα δάση και τις χιο­νισμένες βουνοκορφές. Διανυκτέρευση στο Οβιέδο.

 

8η ΗΜΕΡΑ: ΟΒΙΕΔΟ – ΛΟΥΓΟ – ΜΟΝΤΕ ΝΤΟ ΓΚΟΖΟ – ΑΡΘΟΥΑ – ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΝΤΕ ΚΟΜΠΟΣΤΕΛΑ

Αφήνουμε πίσω μας το Οβιέδο και θα κινηθούμε δυτικά στην Ισπανική Ριβιέρα του Ατλαντικού. Θα μπούμε στην περιοχή της Γαλικίας και πρώτος σταθμός μας θα είναι η πόλη Λούγο, κατά πολλούς η ομορφότερη της περιο­χής. Είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που περιβάλλε­ται εξ ολοκλήρου από ρωμαϊκά τείχη. Αυτά έχουν ύψος 15 μέτρα και μήκος 2.117 μέτρα. Κατασκευάστηκαν τον 3ο αιώνα, διαθέτουν 71 πύργους-παρατηρητήρια, 10 εισόδους και διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση! Φυσικά έχουν χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO. Η γέ­φυρα πάνω από τον ποταμό Μίνιο, είναι επίσης ρωμα­ϊκή, επισκευάστηκε όμως πολλές φορές ανά τους αιώ­νες, οπότε έχει αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της. Η Λούγο, υπήρξε πόλη-σταθμός στον προσκυνη­ματικό δρόμο για το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Θα ακολουθήσουμε κι εμείς αυτόν τον δρόμο των προ­σκυνητών μέχρι το τέρμα του και ένα τμήμα του, για πε­ρίπου 90 λεπτά, μπορούμε να το περπατήσουμε (προ­αιρετικά). Έχουμε επιλέξει μία όμορφη διαδρομή, με στάση στο Μόντε ντο Γκόσο (Λόφος της Χαράς) που ιστορικά ήταν η τελευταία στάση των πιστών πριν από το τέρμα. Από τον συγκεκριμένο λόφο, μπορούμε να δούμε σήμερα, όπως έβλεπαν και οι προσκυνητές τον μεσαίωνα, τα καμπαναριά του Σαντιάγο ντε Κομπο­στέλα. Αν υπάρχει χρόνος θα κάνουμε μία ακόμη στάση στην Αρθούα, το τελευταίο χωριό-στάση των προσκυνητών. Εκεί ενώνονται ο δρόμος που κατέβαινε από τη Γαλλία και ο δρόμος που κατέβαινε από την Κε­ντρική Ευρώπη, για το μοναστήρι. Άφιξη στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενο­δοχείο μας. Διανυκτέρευση στο Σαντιάγο ντε Κομπο­στέλα.

 

9η ΗΜΕΡΑ: ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΝΤΕ ΚΟΜΠΟΣΤΕΛΑ – ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΦΙΝΙΣΤΕΡΡΕ – ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΝΤΕ ΚΟΜΠΟΣΤΕΛΑ

Σήμερα θα αφιερώσουμε το πρωινό μας στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Στην ξενάγησή μας θα περπατήσουμε στη μεσαιωνική πόλη και θα κατανοήσουμε τον πολύ σημαντικό ρόλο της. Αυτή ήταν η ιερή πόλη του ισπα­νικού μεσαίωνα, η χριστιανική πρωτεύουσα των μεγά­λων βασιλέων της Ισπανίας. Θα δούμε την κεντρική Πλατεία Ομπραδόιρο με το αναγεννησιακό ανάκτορο Ραχόι, του 1766, στο οποίο σήμερα κατοικεί ο Πρόε­δρος της Γαλικίας. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και ο κα­θεδρικός Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (9ος αι.), από τους ελάχιστους ναούς παγκοσμίως που είναι χτισμένοι πάνω σε τάφο Αγίου. Θα δούμε επίσης τον ναό Σάντα Μαρία ντο Σαρ του 12ου αιώνα. Το μπαρόκ Αβαείο Σαν Μαρτίν Πινάριο του 16ου αιώνα. Στη βόλτα μας θα πε­ράσουμε και από το Πανεπιστήμιο, το οποίο με την ευ­λογία του Πάπα Ιούλιου Β’ άρχισε να λειτουργεί το 1504. Μετά θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα, καφέ ή γεύμα αλλά και για να επισκεφτούμε κάποιο από τα ω­ραία μουσεία της πόλης, όπως το Μοντέρνας Τέχνης ή την Ακαδημία της Μουσικής.

Το απόγευμα θα ξεκινήσουμε για μία εκδρομή στο Α­κρωτήριο Φινιστέρρε που θεωρείται το δυτικότερο ά­κρο της Ιβηρικής Χερσονήσου. Η ονομασία του είναι ρωμαϊκή και σημαίνει το Τέλος της Γης. Η διαδρομή μας, κατά μήκος του Ατλαντικού, μέχρι το ακρωτήριο θα εί­ναι πολύ εντυπωσιακή. Θα περάσουμε από την Κόστα ντε Μόρτε (Ακτή του Θανάτου) μέσα από απόκρη­μνους βράχους, απότομες χαράδρες γκρεμούς και πλαγιές που κόβουν την ανάσα. Στο Ακρωτήριο Φινι­στέρρε θα κάνουμε στάση για καφέ και φωτογραφίες. Διανυκτέρευση στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

 

10η ΗΜΕΡΑ: ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΝΤΕ ΚΟΜΠΟΣΤΕΛΑ – ΠΟΝΤΕΒΕ¬ΔΡΑ – ΚΟΜΠΑΡΡΟ – ΠΟΡΤΟ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Κατευθυνόμαστε νότια, με τελικό προορισμό το αερο­δρόμιο του Πόρτο, στην Πορτογαλία. Θα περάσουμε μέσα από την παραδεισένια οινοπαραγωγό περιοχή Ρίας Μπάσας, όπου παράγεται το εκλεκτό λευκό κρασί της Ισπανίας. Η καλλιέργεια των αμπελιών εισήχθη στην περιοχή από τους Ρωμαίους. Συνεχίστηκε και εμπορευ­ματοποιήθηκε από γάλους μοναχούς τον 12ο αιώνα. Τον 14ο και τον 15ο αιώνα αναπτύχθηκε ακόμη περισ­σότερο, χάρη στο εμπόριο με τον Νέο Κόσμο.

Καθ’ οδόν θα κάνουμε μία πρώτη στάση στην Ποντε­βέδρα μια πανέμορφη πεζοδρομημένη μεσαιωνική πόλη, τη δεύτερη σημαντικότερη στη Γαλικία μετά το Σα­ντιάγο ντε Κομποστέλα. Αναπτύχθηκε και αυτή τον 9ο αιώνα, ως σταθμός στον προσκυνηματικό δρόμο από την Πορτογαλία. Σύμφωνα με τον μύθο, την ίδρυσε στην αρχαιότητα ο Τεύκρος, γιος του Τελαμώνα, βασι­λιά της Σαλαμίνας και ήρωας του Τρωικού Πολέμου. Γε­νικότερα πιστεύεται πως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν φτά­σει μέχρι την Ποντεβέδρα λόγω του εμπορίου.

Η επόμενη στάση μας θα γίνει στο Νο 1 ωραιότερο ψα­ροχώρι της Ισπανίας, το Κομπάρρο. Εκεί θα δούμε εκ­πληκτική ρουστίκ αρχιτεκτονική του 17ου αιώνα. Χαρα­κτηριστικό του χωριού είναι οι 8 γρανιτένιοι σταυροί και το γεγονός πως όλα τα πέτρινα σπίτια στην παραλία, διαθέτουν από μία μεγάλη σιταποθήκη, στην οποία πα­ραδοσιακά φυλάσσονταν το καλαμπόκι και τα ψάρια.

Μετά θα περάσουμε τα ισπανο-πορτογαλικά σύνορα και θα συνεχίσουμε για το αεροδρόμιο του Πόρτο απ’ όπου θα αναχωρήσουμε με τη βραδινή πτήση μας για την Αθήνα.

 

11η ΗΜΕΡΑ: ΑΦΙΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ

 

 

ΤΙΜΕΣ ατομο σε δικλινο:

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  3/7/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1139€

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  17/7/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1199€

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  24/7/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1229€

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  7/8/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1199€

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  14/8/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1229€

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  21/8/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1179€

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  18/9/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1149€

Επιβάρυνση μονόκλινου: + € 500

ΦΟΡΟΙ 360 €

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • 9 συνολικά διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα κεντρικά ξενοδοχεία 4*
  • Πρωινό μπουφέ καθημερινά
  • Όλες οι μεταφορές, μετακινήσεις, εκδρομές και ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
  • Η είσοδος στο μουσείο Guggenheim
  • Οι ειδικά προγραμματισμένες πεζοπορικές βόλτες σε επιλεγμένα γραφικά μονοπάτια (για όσους επιθυμούν να περπατήσουν)
  • Διπλωματούχοι τοπικοί ξεναγοί για τις εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα (Bilbao, Oviedo, Santiago de Compostela)
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-σύνοδος του γραφείου μας
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός- βιβλίο 
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.  
     

Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 360 €
  • Είσοδοι σε αξιοθέατα.

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

Α3 700

26/06/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΑΔΡΙΤΗ

08:55

11:45

Α3 725

06/07/2022

ΠΟΡΤΟ – ΑΘΗΝΑ

00:40

06:25

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

Α3 700

03/07/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΑΔΡΙΤΗ

08:55

11:45

Α3 725

13/07/2022

ΠΟΡΤΟ – ΑΘΗΝΑ

00:40

06:25

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

Α3 700

17/07/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΑΔΡΙΤΗ

08:55

11:45

Α3 725

27/07/2022

ΠΟΡΤΟ – ΑΘΗΝΑ

00:40

06:25

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

Α3 700

24/07/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΑΔΡΙΤΗ

08:55

11:45

Α3 725

03/08/2022

ΠΟΡΤΟ – ΑΘΗΝΑ

00:40

06:25

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

Α3 700

07/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΑΔΡΙΤΗ

08:55

11:45

Α3 725

17/08/2022

ΠΟΡΤΟ – ΑΘΗΝΑ

00:40

06:25

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

Α3 700

14/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΑΔΡΙΤΗ

08:55

11:45

Α3 725

24/08/2022

ΠΟΡΤΟ – ΑΘΗΝΑ

00:40

06:25

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

Α3 700

21/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΑΔΡΙΤΗ

08:55

11:45

Α3 725

31/08/2022

ΠΟΡΤΟ – ΑΘΗΝΑ

00:40

06:25

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

Α3 700

18/09/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΑΔΡΙΤΗ

08:55

11:45

Α3 725

28/09/2022

ΠΟΡΤΟ – ΑΘΗΝΑ

00:40

06:25