Skip to main content

Φεστιβάλ Σαν Φερμίν - To τρέξιμο των ταύρων - Χώρα των Βάσκων με Μπιλμπάο, Παμπλόνα, Σαν Σεμπαστιάν | 07.07.2023 Διάρκεια: 8 ΗΜΕΡΕΣ από 1799

Αναχώρηση: 7/7

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΜΠΙΛΜΠΑΟ (περιήγηση)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το Μπιλμπάο, τη μεγαλύτερη και διασημότερη πόλη στη Χώρα των Βάσκων. Το Μπιλμπάο (Μπίλμπο στα βασκικά) συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του βασκικού πληθυσμού και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη και αναδιαμόρφωση. Δεν είναι όμως η πρωτεύουσα της χώρας, με τον (άτυπο έστω) τίτλο αυτό να τον διατηρεί η Βιτόρια.

Το Μπιλμπάο ήταν από τις πρώτες πόλεις που ιδρύθηκαν τον 14ο αιώνα στη Χώρα των Βάσκων ως σταθμός στον δρόμο των προσκυνητών για το μοναστήρι Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Τον 19ο και 20ό αιώνα, εξελίχθηκε σε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο, με βαριά βιομηχανία, λόγω κυρίως της υψηλής ποιότητας του τοπικού σιδήρου. Η επεξεργασία σιδήρου και η αλιεία στον Ατλαντικό (με τους Βάσκους να φτάνουν μέχρι τον σημερινό Καναδά στο κυνήγι φαλαινών) αποτέλεσαν διαχρονικά τις πιο αποδοτικές ασχολίες των κατοίκων. Ωστόσο με την είσοδο της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πράγματα άλλαξαν. Και εδώ αρχίζει η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία αυτής της πόλης. Τα εργοστάσια έκλεισαν, το ψάρεμα περιορίστηκε, βάσει των νέων ευρωπαϊκών κανόνων, και το Μπιλμπάο, παράκμασε έντονα και επικίνδυνα. Η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα, ο εθνικισμός το ίδιο, και το τέλμα οδήγησε σε άσχημες καταστάσεις.

Όμως, αμέσως ετέθη ένας νέος σχεδιασμός: μία νέα βιομηχανία επρόκειτο να αναπτυχθεί στο Μπιλμπάο, αυτή του ποιοτικού τουρισμού σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και την υψηλή γαστρονομία. Και η πόλη άρχισε να ξαναχτίζεται και να ξαναζωντανεύει. Σήμερα το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη με μέσο εισόδημα κατ’ άτομο τα 1.950 ευρώ. Όσο για το μεγάλο ορόσημο της πόλης, είναι πλέον το Μουσείο Γκουγκενχάιμ, που σχεδίασε ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι και εγκαινιάστηκε το 1997 από τον Χουάν Κάρλος.

Ξεκινάμε λοιπόν τη γνωριμία μας με την πόλη που βρέχεται από τον ποταμό Ναβάρο και διαθέτει 17 γέφυρες και 18 πάρκα. Σήμερα θα περάσουμε από την Παλιά Συνοικία με τους 7 δρόμους της αρχικής χάραξης του Μπιλμπάο που παραμένουν ίδιοι από το 1400 (!) αλλά θα πάρουμε και μια γεύση από την αναγεννημένη Ενσάνχε, τη νέα πόλη με τις μεγάλες λεωφόρους και τα εμβληματικά ιστορικά και φουτουριστικά κτίρια. Η Ενσάχε σχεδιάστηκε τον 19ο αιώνα ως προέκταση της Παλιάς Πόλης, στα πρότυπα της Βαρκελώνης. Η αρχιτεκτονική του Μπιλμπάο είναι εντυπωσιακή. Σαν μάθημα ιστορίας του στυλ: σε μία βόλτα βλέπεις γύρω σου εξαιρετικά δείγματα γοτθικά, νέο-γοτθικά, μπαρόκ, νέο-μπαρόκ, Αρ Νουβό, Αρ Ντεκό, αλλά και σύγχρονα με υπογραφές πολύ διάσημων αρχιτεκτόνων. Μερικά μόνο από τα αξιοθέατα του Μπιλμπάο που θα δούμε σήμερα και τις επόμενες ημέρες είναι το ιστορικό αλλά και πρωτοποριακό Πανεπιστήμιο Δέουστο του 1886, η εμβληματική Κυκλική Πλατεία, η Παλιά Αγορά, το ιστορικό θέατρο Αριάγκα του 1890, το Δημαρχιακό Μέγαρο κ.α.

Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στο Μπιλμπάο.

 

2η ημέρα: ΜΠΙΛΜΠΑΟ: εκδρομή στο ΓΚΕΤΣΟ – Μουσείο ΓΚΟΥΓΚΕΝΧΑΪΜ – ΓΚΕΡΝΙΚΑ

Μετά το πρωινό συνεχίζουμε για να δούμε άλλο ένα πρωτοποριακό για την εποχή του αρχιτεκτόνημα του Μπιλμπάο. Την κρεμαστή γέφυρα της Βισκάια, στην περιοχή Γκέτσο, το επίνειο της περιοχής. Κατασκευάστηκε το 1893 από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Αλμπέρτο Παλάθιο και είναι η πρώτη γερανογέφυρα στον κόσμο.

Συνεχίζουμε για το διάσημο Μουσείο Guggenheim. Επίσκεψη στο Μουσείο, το φουτουριστικό κτίριο του Αμερικανού αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι και σήμα κατατεθέν πλέον της πόλης του Μπιλμπάο − ένα μοναδικό επίτευγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, που όταν εγκαινιάστηκε το 1997, όχι μόνο προκάλεσε παγκόσμια εντύπωση για τον πρωτότυπο σχεδιασμό του, αλλά και έδωσε μια σημαντική παγκόσμια προβολή στην πόλη. Για να είμαστε ειλικρινείς, το μουσείο αυτό έβαλε το παρηκμασμένο τότε Μπιλμπάο στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη, αλλά σήμανε και την εκκίνηση για μία νέα αρχιτεκτονική προσέγγιση των μουσείων σε όλο τον κόσμο.

Το σχήμα του Μουσείου Γκουγκενχάιμ, που θυμίζει μεγάλο καράβι, ήταν ιδέα του Φρανκ Γκέρι για να τιμήσει το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης με τα μεγάλα ναυπηγεία. Εξάλλου ταιριάζει και η τοποθεσία με αυτό το σχήμα – είναι σαν το μουσείο να πλέει στον ποταμό Ναβάρο. Όσο για τα εκθέματα, φέρουν τις υπογραφές των μεγαλύτερων και διασημότερων καλλιτεχνών του 20ού και του 21ου αιώνα και θα τα απολαύσουμε όλα με την ησυχία μας σε ειδική ξενάγηση με διπλωματούχο ξεναγό, που εξασφαλίζει το ταξίδι. Επιπροσθέτως τα εισιτήρια για το μουσείο είναι προαγορασμένα κι έτσι δεν θα ταλαιπωρηθούμε καθόλου στις κουραστικές ουρές…

Μετά την επίσκεψή μας στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, θα έρθουμε στο ιστορικό χωριό της Γκερνίκα (Guernica, ή Γκουερνίκα όπως έχουμε μάθει να τη λέμε στα ελληνικά). Είναι ο οικισμός που βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τη γερμανική αεροπορία κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου πολέμου, στις 26 Απριλίου 1937), και η καταστροφή του ενέπνευσε τον Πάμπλο Πικάσο να δημιουργήσει ίσως το περιφημότερο έργο του. Μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές, όσο και σοκαριστικές απεικονίσεις της βιαιότητας του πολέμου, τον πίνακα «Γκερνίκα» που εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, στη Μαδρίτη.

Επιστροφή στο Μπιλμπάο και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: ΜΠΙΛΜΠΑΟ: εκδρομή σε ΤΟΡΡΕΛΑΒΕΓΚΑ – ΣΑΝΤΑΝΤΕΡ – ΣΑΝΤΙΓΙΑΝΑ ΝΤΕΛ ΜΑΡ/ΑΛΤΑΜΙΡΑ

Πρωινή αναχώρηση για μία ολοήμερη εκδρομή στη γειτονική αυτόνομη περιφέρεια της Κανταβρίας. Πρώτος μας σταθμός η κωμόπολη της Τορρελαβέγκα, ιστορικός πυρήνας της περιοχής, με ένα σημαντικό κτηνοτροφικό παζάρι που πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα. Μετά τη βόλτα μας στην πόλη συνεχίζουμε για την πρωτεύουσα της Κανταβρίας το Σανταντέρ, τη μεγάλη παραθαλάσσια πόλη και το παλαιό επίνειο του βασιλείου της Καστίλης.

Το όνομα της πόλης είναι διάσημο εντός και εκτός Ισπανίας χάρη στην ομώνυμη τράπεζα, από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης, η ίδια η πόλη ωστόσο παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον. Στην περιοχή μαρτύρησε ο Άγιος Εμετέριο (San Emeterio), περίπου το 300 μ.Χ. από το όνομα του οποίου μάλλον προέρχεται, μέσω παραφθοράς και το τοπωνύμιο «Σανταντέρ».

Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Ισπανίας τη Σαντιγιάνα ντελ Μαρ. Βόλτα και επίσκεψη - πολύ κοντά- στο περίφημο Σπήλαιο της Αλταμίρα, η λεγόμενη και «Καπέλα Σιξτίνα της Λίθινης Εποχής». Εδώ ανακαλύφθηκαν οι σπάνιες προϊστορικές βραχογραφίες που άφησαν με ανοιχτό το στόμα τους επιστήμονες, καθώς υπολογίστηκε πως δημιουργήθηκαν πριν 35.000 χρόνια! Το αυθεντικό σπήλαιο έχει κλείσει για το κοινό, με σκοπό να προστατευθεί αυτό το ανεκτίμητης αξίας μνημείο. Επιστροφή στο Μπιλμπάο. Διανυκτέρευση.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επίσκεψη στο μουσείο της Αλταμίρα μπορεί να γίνει μόνο με προκράτηση και ραντεβού)

 

4η ημέρα: ΜΠΙΛΜΠΑΟ – ΒΙΤΟΡΙΑ – ΠΑΜΠΛΟΝΑ

Αναχωρούμε από το Μπιλμπάο για τη Βιτόρια, την (άτυπη) πρωτεύ­ουσα της Χώρας των Βάσκων. Θα κάνουμε βόλτα στη μεσαιωνική Βιτόρια (Γκαστέις, στα βάσκικα) και στον επιβλητικό γοτθικό καθεδρικό της, που είναι ο 3ος μεγαλύτερος στην Ισπανία. Οι αρχαιολόγοι ονομά­ζουν τη Βιτόρια και «μεσαιωνικό αμύγδαλο» λόγω του σχήματος του ιστορικού κέντρου της, ενώ το ιστορικό της κέντρο ονομάζεται και Πράσινο Δαχτυλίδι, επειδή περιβάλλεται από 6 μεγάλα πάρκα με μεγάλη οικολο­γική σημασία για την πανίδα της περιοχής.

Συνεχίζουμε για την ιστορική περιφέρεια της Ναβάρρα και την πόλη της Παμπλόνα, πρωτεύουσα της Ναβάρρα, που θα μας φιλοξενήσει για τις δύο επόμενες νύχτες. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδο­χείο μας και πρώτη χαλαρή γνωριμία με την πόλη, εφόσον υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση στην Παμπλόνα.

 

5η ημέρα: ΠΑΜΠΛΟΝΑ: Γιορτή Σαν Φερμίν (ταυροδρομίες)

Η ιστορική περιφέρεια της Ναβάρρα έχει στενούς δεσμούς με τη Χώρα των Βάσκων, τόσο πολιτιστικούς όσο και πολιτικούς. Η περιοχή κατοικήθηκε από την αρχαιότητα από τους ίδιους βασκικούς πληθυσμούς που εξαπλώθηκαν και στις σημερινές βόρειες ακτές της Ισπανίας, με τους δεσμούς αυτούς να αναγνωρίζονται και στο ισχύον τοπικό σύνταγμα της Ναβάρρα. Η βασκική γλώσσα ομιλείται μάλιστα ευρέως στην περιφέρεια, ιδίως στα βόρεια τμήματά της, με τα νότια να είναι σχεδόν αποκλειστικά ισπανόφωνα και την Παμπλόνα να βρίσκεται στη μικτή περιοχή.

Η πόλη της Παμπλόνα είναι παγκοσμίως γνωστή για το φεστιβάλ του Σαν Φερμίν, ή των «ταυροδρομιών» όπως επίσης λέγεται, που θα έχουμε σήμερα την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και εμείς. Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς τοπικές γιορτές σε όλη την Ισπανία, ένα θέαμα που συγκεντρώνει τόσο κόσμο ώστε η Παμπλόνα, μια πόλη περίπου 200.000 κατοίκων, να διπλασιάζει τον πληθυσμό της στις μέρες των εορτασμών – και σχεδόν να τον τριπλασιάζει μέσα στο σαββατοκύριακο!

Θα έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να περιηγηθούμε στην πόλη αλλά και να πάρουμε μια γερή γεύση από τη γιορτή του Σαν Φερμίν και να γίνουμε ένα με χιλιάδες κόσμου που έχουν έρθει στην Παμπλόνα για να γιορτάσουν! Θα δούμε μάλιστα το ιδιαίτερο αυτό θέαμα από μπαλκόνι ξενοδοχείου με προνομιακή θέα στο event με τους ταύρους, με άνεση και ασφάλεια.

 

6η ημέρα: ΠΑΜΠΛΟΝΑ – ΜΠΙΑΡΡΙΤΖ (Γαλλία) – ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχωρούμε από την Παμπλόνα, με προορισμό μας τη Γαλλία και τη διάσημη λουτρόπολη που βρίσκεται στην αντίπερα πλευρά των Γάλλο-ισπανικών συνόρων, το Μπιαρρίτζ, ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο των Γάλλων στον Ατλαντικό, αντίστοιχο με εκείνα της Κυανής Ακτής. Η διαδρομή μας διαρκεί περίπου 1 ½ ώρα. Άφιξη και χρόνος ελεύθερος για βόλτα και καφέ στην κοσμοπολίτικη αυτή παραθαλάσσια πόλη.

Στη συνέχεια θα ξαναμπούμε στην Ισπανία και θα κατευθυνθούμε στο Σαν Σεμπαστιάν, την πανέμορφη αυτή πόλη και «γαστρονομική πρωτεύουσα» της Ισπανίας. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, και χρόνος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Διανυκτέρευση στο Σαν Σεμπαστιάν.

 

7η ημέρα: ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ: περιήγηση

Ημέρα αφιερωμένη στο Σαν Σεμπαστιάν (Ντονόστια, στα βασκικά) η σημερινή. Ιδρύθηκε το 1524 και η παλαιά πόλη στηρίζεται σε έναν αμμώδη ισθμό που συνδέει την ηπειρωτική χώρα με το δύσκολο και απότομο Μόντε Ουργούλ, το οποίο περιβάλλεται από το φρούριο Λα Μότα του 16ου αιώνα. Η σύγχρονη πόλη εκτείνεται κατά μήκος των όχθων του ποταμού Ουρουμέα. Κάποτε το Σαν Σεμπαστιάν ήταν ένα ταπεινό ψαροχώρι, ωστόσο τον 19ο αιώνα μεταμορφώθηκε σε θέρετρο της υψηλής κοινωνίας, όταν η βασίλισσα Ισαβέλλα Β' το επέλεξε για τις θερινές της διακοπές. Τη βασιλική παράδοση συνέχισε η Μαρία Κριστίνα και επί των ημερών της (τέλη 19ου αιώνα αρχές 20ού), το Σαν Σεμπαστιάν έγινε τόπος συνάντησης της ευρωπαϊκής αφρόκρεμας.

Στα σαλόνια του καζίνο (σήμερα στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το δημαρχείο) συνωστιζόταν ο πλούτος και η αριστοκρατία της Ευρώπης, όπως και στη «βασιλική» παραλία, την αχανή, πανέμορφη, αμμουδερή Κόντσα, μια από τις ωραιότερες παραλίες που μπορεί να βρει κανείς μέσα σε πόλη.

Το Σαν Σεμπαστιάν διατηρεί την παλιά κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του, στην οποία έχει προστεθεί και ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: η παλιά πόλη, διαθέτει τη

μεγαλύτερη συγκέντρωση μπαρ ανά τετραγωνικό μέτρο σε ολόκληρη την Ισπανία! Επίσης από το 1953 και κάθε Σεπτέμβριο, πραγματοποιείται εκεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ, το περίφημο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

Η πόλη φημίζεται φυσικά και ως κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός σε ολόκληρο τον κόσμο, με εστιατόρια που κάθε χρόνο αποσπούν τις υψηλότερες διακρίσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Βασικά αξιοθέατα του Σαν Σεμπαστιάν είναι τα ανάκτορα Μιραμάρ και Αγιέτε, με τους υπέροχους κήπους τους. Εκεί κατέλυαν οι βασιλείς της Ισπανίας τους θερινούς μήνες. Σήμερα λοιπόν θα περιηγηθούμε και τα σοκάκια της στην πόλη για να την γνωρίσουμε καλύτερα, να ξεχυθούμε στα πλούσια καταστήματα και τις αγορές της και φυσικά να δειπνήσουμε και να γευθούμε τις λειχουδιές της. Διανυκτέρευση στο Σαν Σεμπαστιάν.

 

8η ημέρα: ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ – ΜΠΙΛΜΠΑΟ – Πτήση Επιστροφής

Πρωινό στο ξενοδοχείο και μεταφορά στο αεροδρόμιο του Μπιλμπάο για την πτήση επιστροφής μας μέσω ενδιάμεσου σταθμού στην Αθήνα.

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  7/7/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 1799€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1799 € 350 €
  Twin Room 1799 € 350 €
  Triple Room 1799 € 350 €
  Single Room 2549 € 350 €

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Επτά (7)  συνολικά διανυκτερεύσεις σε εξαιρετικά ξενοδοχεία 4*: στο Μπιλμπάο διαμονή στο Silken Indautxu 4*, στην Παμπλόνα στο Hotel Maissonave 4*, στο Σαν Σεμπαστιάν στο Silken Amara Plaza 4*.
  • Πρωινό μπουφέ καθημερινά
  • Όλες οι μεταφορές, μετακινήσεις, εκδρομές και ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
  • Η είσοδος στο μουσείοGuggenheim
  • Διπλωματούχοι τοπικοί ξεναγοί για τις εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα (Μπιλμπάο)
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-σύνοδος του γραφείου μας
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός- βιβλίο 
  • Ασφάλεια αστικήςευθύνης.   

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 350€
  • Είσοδοι σε αξιοθέατα.

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα

Άφιξης

A3 706

07/07/2023

ΑΘΗΝΑ –  ΜΠΙΛΜΠΑΟ

08:10

10:50

A3 707

14/07/2023

ΜΠΙΛΜΠΑΟ – ΑΘΗΝΑ

11:35

15:55