Skip to main content

Σαουδική Αραβία - Η κρυμμένη μαγεία της Αραβίας | Οκτώβριος - Νοέμβριος 2022 από 4190€

4/10, 25/10, 8/11, 22/11  Διάρκεια: 12 ΗΜΕΡΕΣ

 

  • Ημιδιατροφή καθημερινά. 
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* στις πόλεις ’μπχα, Νατζράν, Τζέντα, Αλ Ούλα και Ριάντ.
  • Έξυπνες εσωτερικές πτήσεις για να αποφύγουμε ατελείωτες οδικές διαδρομές στην έρημο.
  • Είσοδος στο Μουσείο Αμπντούλ Ραούφ Χαλίλ, στο Αλταϋμπάτ της Τζέντα.
  • Εκδρομή σε αρχαίες πολιτείες των Ναβαταίων στην έρημο της Αραβίας.
  • Ολοήμερη ξενάγηση στην Αλ Ούλα με την εγκαταλειμμένη παλιά πόλη.
  • Περιήγηση στον νότο και στα σύνορα με την Υεμένη, με τα πανέμορφα πέτρινα και χωμάτινα χωριά, που μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της πολύπαθης Ευδαίμονος Αραβίας.
  • Εκδρομή στο χωριό Ριτζάλ Αλμά με τη σπάνια αρχιτεκτονική παράδοση της περιοχής.
  • Επισκέψεις σε σουκ με γνήσια ανατολίτικη ατμόσφαιρα στις πόλεις που επισκεπτόμαστε.
  • Είσοδος στο Εθνικό Μουσείο του Ριάντ, το πλουσιότερο στη Σαουδική Αραβία.
  • Επίσκεψη στο Κάστρο Μασμάκ, ορόσημο της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας.
  • Επίσκεψη σε αλυκές στην καρδιά της ερήμου και σε παραδοσιακό εργοστάσιο παρασκευής άλατος στο χωριό Αλ Κασάμπ.
  • Έλληνας αρχηγός-συνοδός που θα βρίσκεται μαζί σας σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Ριάντ – Άμπχα

Ένα συναρπαστικό ταξίδι μόλις ξεκινά. Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για το Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Από το Ριάντ, αναχωρούμε με εσωτερική πτήση για την Άμπχα, στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Άμπχα (ξενάγηση – επίσκεψη στο χωριό Ριτζάλ Αλμά)

Η Άμπχα (Abha) είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Ασίρ (Asir) χτισμένη πάνω σε εύφορο οροπέδιο της οροσειράς Ασίρ, στα 2.270 μέτρα. Βρίσκεται πολύ κοντά στην ψηλότερη κορυφή της Σαουδικής Αραβίας, την Τζαμπάλ Σαουάντα (Πράσινο Βουνό), κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα πλούσια βλάστηση και ένα εξαιρετικό κλίμα (μέση θερμοκρασία 15οC τον χειμώνα και 21οC το καλοκαίρι). Η Άμπχα, επομένως δεν είναι μία αραβική πόλη με ζέστη και ξηρασία, όπως στερεοτυπικά θεωρούμε πως είναι οι αραβικές πόλεις στην Αραβική Χερσόνησο, γι’ αυτό και κατοικείται εδώ και αιώνες.

Υπήρξε πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου του Ασίρ, υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και το 1918 ανεξαρτητοποιήθηκε. Σήμερα είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας της Σαουδικής Αραβίας.

Περιβάλλεται από βουνά, εύφορες πεδιάδες και βαθιές κοιλάδες που εντάσσονται στο προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο του Ασίρ. Το Πάρκο εκτείνεται από την Ερυθρά Θάλασσα ως και τα βουνά και περιλαμβάνει τόσο θαλάσσιες όσο και χερσαίες εκτάσεις.

Στην περιοχή της Ασίρ, με τις πολλές ιδιαιτερότητες της φύσης και της αρχιτεκτονικής, ελπίζουμε – δυστυχώς δεν είναι η εποχή των λουλουδιών - ότι θα συναντήσουμε και την ενδιαφέρουσα τοπική φυλή, τους Λουλουδάνθρωπους της Tihama.

Μπορεί να μην το ξέρουν πολλοί, όμως η Σαουδική Αραβία είναι σπουδαία παραγωγός χώρα τριαντάφυλλων! Στη χώρα υπάρχουν πολλές φάρμες που εξειδικεύονται στην καλλιέργεια του πιο όμορφου λουλουδιού και εμείς δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μία φάρμα με τριαντάφυλλα στην ξενάγησή μας!

Και φυσικά, η Άμπχα, διαθέτει ένα εξαιρετικό παζάρι, το «παζάρι της Τρίτης», όπως λέγεται (αν και λειτουργεί καθημερινά), όπου βρίσκει κανείς τα πάντα: από λαχταριστά ντόπια φρούτα και λαχανικά μέχρι ρουχισμό. Εκεί, οι γυναίκες των γύρω περιοχών, πουλάνε και τα παραδοσιακά χειροτεχνήματά τους που είναι τα χρωματιστά καλάθια. Είναι πλεγμένα με χόρτο και βαμμένα σε έντονα χρώματα – ενίοτε ακόμη και με γυαλιστερή μπογιά, που τα κάνει να μοιάζουν με κεραμικά. Εννοείται ότι η πόλη διαθέτει και πολλά πολυτελή εμπορικά κέντρα – εξάλλου στη Σαουδική Αραβία βρισκόμαστε…

Κατόπιν θα αφήσουμε για λίγο την Άμπχα και θα επισκεφτούμε το πιο ιδιαίτερο χωριό ολόκληρης της περιοχής Ασίρ, το Ριτζάλ Αλμά (Rijal Almaa) . Βρίσκεται 45 χλμ. έξω από την Άμπχα και πηγαίνουμε εκεί για να απολαύσουμε τα ομορφότερα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

Ολόκληρο το χωριό Ριτζάλ Αλμά χαρακτηρίστηκε το 2017 Μνημείο Αστικής Κληρονομιάς από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και πήρε το Βραβείο του Πρίγκιπα Σουλτάνου μπιν Σάλμαν. Επίσης το 2018, η Σαουδική Επιτροπή Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς επέτρεψε στην UNESCO να το συμπεριλάβει στη διεθνή λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επιστρέφοντας στην Άμπχα θα κάνουμε στάση στη λεγόμενη High City, ένα ύψωμα λίγο έξω από την πόλη με φανταστική θέα στην κοιλάδα! Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με τα Πράσινα Βουνά, όπου μπορεί κανείς να ανέβει τελεφερίκ για να απολαύσει μία διαφορετική όψη του οροπεδίου της Άμπχα! Διανυκτέρευση στην Άμπχα.

 

3η ημέρα: Άμπχα (ξενάγηση) – Χαμίς Μουσαΐτ – Σαράτ Αμπιντάχ – Νταρχάν Αλ-Τζανούμπ – Νατζράν

Στην ξενάγησή μας σήμερα λοιπόν θα δούμε ό,τι δεν προλάβαμε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ξενάγησης: ακροπόλεις από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά τζαμιά, κήπους, λουλούδια, ανθισμένα δέντρα, όμορφα κτίρια με περίτεχνες διακοσμήσεις. Θα δούμε την καλύτερα διατηρημένη κεντρική Ακρόπολη (η πόλη έχει πολλές) να δεσπόζει πάνω σε λόφο.

Θα δούμε και τα περίφημα παραδοσιακά σπίτια της Άμπχα, που είναι συνήθως τριώροφα, χτισμένα μονοκόμματα (σαν τους μανιάτικους πύργους) από λάσπη και πέτρα, με μικρά παράθυρα. Τα περισσότερα χρονολογούνται τουλάχιστον 300 χρόνια πριν. Οι τοίχοι τους είναι χοντροί, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εισχωρεί η ζέστη. Αντίθετα, λόγω ενός εξαιρετικού, παραδοσιακού συστήματος εξαερισμού, εισχωρεί ο ψυχρός άνεμος της ερήμου, και διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία δροσερή. Τέτοια σπίτια θα δούμε μέσα στην Άμπχα αλλά και στα γύρω χωριά. Πλέον θεωρούνται διατηρητέα και αναπαλαιώνονται, όχι μόνο ως κατοικίες, αλλά και για νέες χρήσεις.

Για παράδειγμα το ανάκτορο Αμπού Σαράχ (Abu Sarah) και το ιστορικό χωριό Αλ Μουφτάχα (Al Muftaha), ένας παλιός οικισμός στην καρδιά της Άμπχα, που αποτελείται από μία σειρά τέτοιων σπιτιών, που αναπαλαιώθηκαν με τις παραδοσιακές τεχνικές και βασικά υλικά τη λάσπη και την πέτρα. Σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο μαζί με το Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης. Θα δούμε επίσης στην ξενάγησή μας το Ανάκτορο Σαντά,( Shadda Palace) που χτίστηκε το 1927. Για χρόνια λειτουργούσε ως πριγκιπική κατοικία και παλάτι. Σήμερα είναι μουσείο με έργα τέχνης και χειρόγραφα, νομίσματα και φωτογραφίες που δείχνουν την καθημερινή ζωή της Άμπχα τον 20ο αιώνα.

Στη συνέχεια αναχωρούμε από την Άμπχα και οδεύουμε προς τα νότια σύνορα της χώρας με την Υεμένη, για να δούμε περισσότερους αρχαίους θησαυρούς και χαμένους πολιτισμούς της Αραβίας! Προορισμός μας είναι η πόλη Νατζράν, ωστόσο καθοδόν θα δούμε πολλά και ενδιαφέροντα, σε μία ημέρα γεμάτη επισκέψεις και εξερεύνηση.

Πρώτος μας σταθμός η πόλη Χαμίς Μουσαΐτ (Chamis Mushait), η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Ασίρ, όπου ξεχωρίζει το μεγάλο τέμενος του βασιλιά Φαχντ (King Fahd Mosque) και το πολύχρωμο Bin Hamsan house.

Συνεχίζουμε για την περιοχή Σαράτ Αμπιντάχ (Sarat Abidan) με τα μοναδικά χωμάτινα χωριά για να φτάνουμε στο χωριό Νταρχάν Αλ-Τζανούμπ (Dhahram Al Janub). Χτισμένο στο τρίστρατο τριών εμπορικών οδών, το πανέμορφο αυτό χωριό είναι μία υπέροχη μαρτυρία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής από άψητα τούβλα πηλού, που κυριαρχούσε κάποτε στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Υπήρξε μάλιστα και σταθμός προσκυνητών, στον μακρύ δρόμο τους από την Υεμένη μέχρι τη Μέκκα, κάτι που έφερε πλούτο στην περιοχή και την ανέδειξε ως σημαντικό εμπορικό κόμβο. Σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, το χωριό είναι ερειπωμένο καθώς ο πληθυσμός σταδιακά μετακινήθηκε σε νεότερες κατοικίες, προς την Άμπχα και τη Νατζράν. Άφιξη στη Νατζράν, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση

 

4η ημέρα: Νατζράν (ξενάγηση, βόλτα στα χωριά της περιοχής)

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και ξεκινάμε τη γνωριμία μας με τη Νατζράν (Najran), αυτή την αρχαία πόλη που αναπτύσσεται ταχύτατα σε μια δυναμική μητρόπολη. Οι κάτοικοί της προέρχονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία από την αρχαία φυλή των Γιαμ, αυτόχθων φυλή της Νότιας Αραβίας, στην οποία ανήκουν και μεγάλοι πληθυσμοί Βεδουίνων. Το εύφορο έδαφος (σε αντίθεση μάλιστα με την αχανή έκταση της υπόλοιπης χώρας) έκανε την Νατζράν μεγάλη κατά το παρελθόν, έχοντας αφήσει σπουδαία μνημεία και παλάτια, που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην ξενάγησή μας στην παλαιά πόλη, όπως το παλάτι Εμαράχ (Emarah Palace), το Αλ-αάν (Al-Aan Palace), το μεγάλο πάρκο Ας-Σαφά (As-Safa park), το κάστρο Ρα-Ουμ. (Ra'um Castle) και την Υεμενίτικη αγορά. Το υπόλοιπο της ημέρας θα περιηγηθούμε στα μοναδικά χωριά της γύρω από την Νατζράν περιοχής απολαμβάνοντας αρχιτεκτονική και εικόνες της Ευδαίμονος Αραβίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Νατζράν – Τζέντα (Αλ Ταϋμπάτ)

Πρωινό και μετάβαση στο αεροδρόμιο για να πάρουμε την εσωτερική πτήση για την Τζέντα (Jeddah)

Χάρη στο λιμάνι της, η Τζέντα θεωρείται ως η πιο κοσμοπολίτικη πόλη της Σαουδικής Αραβίας, με την έννοια τουλάχιστον που η λέξη αυτή έχει σε μια χώρα τόσο συντηρητική και «κλειστή» όσο αυτή. Είναι μάλιστα και από τους αρχαιότερους οικισμούς της χώρας και διαχρονική πύλη εισόδου για τους προσκυνητές που έρχονταν (έως και σήμερα) στη Μέκκα.

Άφιξη στην Τζέντα, μεταφορά στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση, και στη συνέχεια ξεκινάμε τη γνωριμία μας με την πόλη.

Ξεκινάμε την εξερεύνηση της Τζέντα από την μεγάλή ψαραγορά της πόλης (Blue Fish Market) και στην συνέχεια θα επισκεφτούμε το συγκρότημα του Μουσείου Αλ Ταϋμπάτ (Al Tayebat International City) και θα περιηγηθούμε στο Αμπντούλ Ραούφ Χαλίλ (Abdul Raouf Khalil Museum), ένα αληθινό στολίδι που ίσως δεν θα περίμενε κάποιος να συναντήσει εδώ. Μοιάζει πραγματικά με τη… σπηλιά του Αλαντίν, για τον πλούτο των εκθεμάτων του, για τη σπουδαιότητα των όσων βλέπουμε εδώ και για την ευρύτητα των θεμάτων που καλύπτει. Το μουσείο απλώνεται κυριολεκτικά σε εκατοντάδες δωμάτια και σάλες, με πάνω από 60.000 εκθέματα, κυρίως ισλαμικής τέχνης αλλά και κάθε είδους ιστορικά εκθέματα και έργα τέχνης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ιδιωτική συλλογή που δημιουργήθηκε με την πάροδο πολλών ετών, συγκεντρώνοντας πράγματα και εικόνες από ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο.

Αξίζει να κάνουμε και μία βόλτα πέριξ του μουσείου, στην περιοχή του Αλ Ταϋμπάτ για να παρατηρήσουμε το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, με τζαμιά να συνυπάρχουν πλάι σε μοντέρνα, σχεδόν φουτουριστικά κτίρια.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Τζέντα (ξενάγηση)

Θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας περιδιαβαίνοντας στο ιστορικό κομμάτι της πόλης με την μοναδικές ατμοσφαιρικές εικόνες. Εκει θα επισκεφθούμε τον Οίκο Νασέεφ (Naseef house), ένα ιστορικό κτίριο στη συνοικία Αλ-Μπαλάντ (Al-Balad), κατοικία κάποτε του κυβερνήτη της Τζέντα Ομάρ Νασέεφ Εφέντη, γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα. Το αρχοντικό αποτέλεσε κατοικία βασιλιάδων και επίσημων προσκεκλημένων, και δεν είναι να απορεί κανείς με τη χλιδή και την πολυτέλεια που το χαρακτηρίζει: στα 106 δωμάτια φιλοξενούνται πολύτιμα έργα τέχνης, από ζωγραφική μέχρι έργα περίτεχνης αραβικής καλλιγραφίας. Επίσης θα δούμε την Ιστορική Βόρεια πύλη της Τζέντα και θα επισκεφτούμε το Τζαμί Αλ Σαφέ (Al Shafee Mosque).

Συνεχίζουμε περιδιαβαίνοντας στην παραδοσιακή αγορά Αλ Aλαουί, (Alalawi) τη μεγαλύτερη σε όλο το βασίλειο των Σαουντ. Πολύβουη, πολύχρωμη και γεμάτη αρώματα και ανατολίτικες λιχουδιές, η αγορά δεν περιορίζεται μόνο στις γαστρονομικές προτάσεις: ψάχνοντας θα βρει κανείς αυθεντικά αραβικά κοσμήματα, έργα ισλαμικής τέχνης και παραδοσιακές φορεσιές – για τους ντόπιους, είναι από τις καλύτερες όψεις της Τζέντα!

Επιβάλλεται βέβαια μία βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο Corniche της Τζέντα, μήκους 35 χλμ. με τα μοντέρνα γλυπτά διάσημων καλλιτεχνών. Εδώ, θα τραβήξετε αμέτρητα φωτογραφικά κλικ με θέα την Ερυθρά Θάλασσα! Να σημειωθεί ότι «Jeddah» στα αραβικά σημαίνει «γιαγιά» γιατί σύμφωνα με την αραβική μυθολογία, εδώ ήταν το μέρος που έπεσε η «γιαγιά» της ανθρωπότητας, Εύα, όταν έφυγε από τον Παράδεισο.

Θα δούμε επίσης το Σιντριβάνι του Βασιλιά Φαχντ, που βρίσκεται στην κεντρική παραλία και είναι το ψηλότερο σιντριβάνι στον κόσμο με το νερό να φθάνει σε ύψος 312 μέτρων! Σειρά έχει το «Πλωτό Τέμενος» (Floating Mosque), ένα πολυτελές κτίσμα από λευκό μάρμαρο και υπερσύγχρονες υποδομές, ο διάσημος Φάρος (Jeddah sign) στο λιμάνι της πόλης που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης, και τα υπαίθρια γλυπτά της Τζέντα (Open Jeddah Museum)

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: Τζέντα – πτήση για Αλ Ούλα

Πρωινό και ελεύθερος χρόνος στη Τζέντα για μία ακόμα βόλτα στην πόλη, και στη συνέχεια μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο από όπου θα πετάξουμε για την πόλη Αλ Ούλα.

Η Αλ Ούλα (Al Ula) είναι από τις παλαιότερες πόλεις στην αραβική χερσόνησο, πλούσια σε ιστορικό, γεωλογικό ακόμα και γεωγραφικό ενδιαφέρον, μία αρχαία πολιτεία που μόλις τώρα την ανακαλύπτει ο υπόλοιπος κόσμος!

Με την άφιξή μας μεταβαίνουμε στο ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Αλ Ούλα (Madain Saleh)

Λίγο μετά το πρωινό, ξεκινάμε για την εξερεύνηση παλαιότερο κομμάτι της Αλ Ούλα, μιας ερειπωμένης πόλης μέσα στην αχανή έρημο. Θαυμάζουμε τα camp των Βεδουίνων και τα παραδοσιακά χωριά τους. Άλλωστε, οι Βεδουίνοι είναι πάντα εκεί, φύλακες και πολεμιστές, συνυφασμένοι με την έρημο που ζουν ελεύθεροι στον δικό τους παράδεισο. Η Madain Saleh (Hegra), το πρώτο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Σαουδικό Βασίλειο η αποκαλούμενη «Πέτρα» της Σαουδικής Αραβίας, είναι μια πόλη Ναβαταίων, ενός αρχαίου αραβικού λαού με σημαντικές αραμαϊκές επιρροές. Οι φωτογραφίες εδώ είναι… οσκαρικές, ενώ το συναίσθημα της πληρότητας είναι μοναδικό και δύσκολα περιγράφεται με λέξεις. Οι καλύτερες εντυπώσεις μπορούν να αποτυπωθούν μόνο με αναμνήσεις… Η περιήγηση της περιοχής, γνωστή ως Hegra Tour, περιλαμβάνει μνημεία μοναδικής ομορφιάς της φύσης και των ανθρώπων, που προκαλούν σοκ και δέος, όπως τα Jabal Ithlib, Jabal AlBanat, Tomb of Lihyan son of Kuza, Jabal AlAhmar, Jabal Alkhuraymat Εδώ, το σκηνικό μας μεταφέρει κυριολεκτικά πίσω στο χρόνο μέσα από μια άκρως μυστηριακή ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια, εξερευνούμε τον σιδηρόδρομο Hejaz (Hijaz Railway), που χτίστηκε το 1909 από τους Οθωμανούς για να διευκολύνει τη μεταφορά στους προσκυνητές από τη Δαμασκό, ο οποίος διαθέτει ακόμη μερικά τμήματα που χρησιμοποιούν.

Επιστρέφοντας στην Αλ Ούλα θα δούμε το παλιό μονοπάτι του Νταντάν (Dadan), μία οδός περίπου τριών χιλιομέτρων που ένωνε την παλιά πόλη της Αλ Ούλα με το Βασίλειο του Νταντάν. Το μονοπάτι περνά μέσα από καλλιέργειες κίτρου που ευωδιάζουν γεμίζοντας με μεθυστικά αρώματα τον αέρα. Πριν τελειώσει η ημέρα, θα επισκεφθούμε και το παζάρι της Παλιάς Πόλης, πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: Αλ Ούλα (ξενάγηση) – πτήση για Ριάντ

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό πόσα μυστικά κρύβει αυτή η χώρα, πόσοι αρχαιολογικοί θησαυροί βρίσκονται κρυμμένοι και περιμένουν τον ταξιδιώτη να τους ανακαλύψει, ώστε να μπορέσει να καταλάβει σε βάθος το παρελθόν αυτής της αχανούς χώρας. Καθώς βρισκόμαστε στην Αλ Ούλα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πολλά από αυτά τα κρυμμένα διαμάντια, δεν χάνουμε λοιπόν την ευκαιρία να δούμε την αρχαία πόλη Νταντάν (Dadan), πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου του Νταντάν και της Λιβύης. Η πόλη χτίστηκε μεταξύ 9ου και 8ου αιώνα π.Χ. κυριολεκτικά πάνω στην κόκκινη πέτρα της περιοχής, «σκαλίστηκε» θα έλεγε καλύτερα κανείς, όπως μπορούμε να δούμε στους σκαλιστούς τάφους και τα ταφικά μνημεία με τις πέτρινους λέοντες.

Εξίσου συγκλονιστική είναι η αίσθηση στο φαράγγι Τζαμπάλ Ικμάχ (Jabal Ikmah), μία «υπαίθρια βιβλιοθήκη» στην έρημο, με αμέτρητες σκαλιστές επιγραφές στην πέτρα και βραχογραφίες που στην ουσία αφηγούνται χιλιάδες χρόνια ιστορίας και πολιτισμού.

(Το Dadan και το Jabal Ikmah θα τα επισκεφθούμε εφόσον είναι επισκέψιμα)

Η Παλαιά Πόλη είναι η επόμενη στάση μας, ένα μοναδικό στολίδι της ιστορίας του τόπου, και φυσικά δεν θα παραλείψουμε να θαυμάσουμε από κοντά ένα από τα πιο ιδιαίτερα γεωλογικά φαινόμενα στον κόσμο, τον λεγόμενο Βράχο του Ελέφαντα (Elephant Rock). Ένα αληθινό μνημείο της Φύσης, με πρωτομάστορες τον άνεμο και τον χρόνο, που σκάλισαν πάνω σε έναν τεράστιο μονόλιθο τη μορφή ενός ελέφαντα!

Μετά την ξενάγησή μας θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο για να πετάξουμε για την πρωτεύουσα της χώρας, το Ριάντ. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: Ριάντ (ξενάγηση)

Με πληθυσμό πάνω από τέσσερα εκατομμύρια, το Ριάντ (Riyadh) είναι μία μεγαλούπολη με ζωή, χρώμα και κίνηση, που αξίζει να αφιερώσει κανείς αρκετό χρόνο για να την ανακαλύψει. Αφού πάρουμε το πρωινό μας λοιπόν ξεκινάμε για την ξενάγησή μας στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, με πρώτο σταθμό το ιστορικό της κέντρο (King Abdulaziz historical center), το μοναδικό Παλάτι Μουραμπά (Murraba Palace) και το Εθνικό Μουσείο, το μεγαλύτερο και πλουσιότερο στη χώρα. Το μοντέρνο κτίριο που περιβάλλεται από ολάνθιστους κήπους είναι απλά η εισαγωγή σε ένα ταξίδι σε χιλιετίες ιστορίας και πολιτισμού.

Ακολουθούν το διάσημο φρούριο Masmak. Η ανακατάληψή του το 1902 από τον βασιλιά Αμπντουλαζίζ σηματοδότησε την εγκαθίδρυση ενός νέου βασιλείου που ένωσε υπό μία αρχή πολλά βασίλεια και ηγεμονίες στην αραβική χερσόνησο και σχημάτισε τη Σαουδική Αραβία όπως την ξέρουμε σήμερα. Σειρά εχει μια επίσκεψη στο Τζαμί του Ιμάμη Τούρκι Μπιν Αμπτουλάχ (Ιmam Turki Bin Abdullah Mosque). Δεν παραλείπουμε φυσικά να περιπλανηθούμε στο σουκ Αλ Ντίρα (Al Dira Souk) οργανωμένο ανά προϊόντα, όπου θα βρει κανείς από περίτεχνα χαλιά έως καλλιτεχνήματα από χρυσό και ασήμι: ένας αληθινός παράδεισος για τον επισκέπτη!

Θα δούμε επίσης τον Πύργο του Βασιλείου (Kingdom tower) και την Sky Bridge, ενώ εφόσον υπάρχει η δυνατότητα - είναι ανοικτή στο κοινό ανα τμήματα λόγω εργασιών αποκατάστασης-, θα επισκεφθούμε και την ιστορική πόλη Αντ Ντιρίγια, (Ad Dir’iyah) την πρώτη πρωτεύουσα του κράτους της Σαουδικής Αραβίας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια επιβλητική και ερειπωμένη πόλη- φάντασμα. Το απόκοσμο σκηνικό και η απομόνωση του τοπίου, μάς επιτρέπου να γνωρίσουμε την ιστορική σημασία της τοποθεσίας. Μάλιστα, η αποκατάσταση όλης της περιοχής, είναι ένα από τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον τόνωση του τουρισμού στο Βασίλειο, σύμφωνα με το σχέδιο μεταρρύθμισης Saudi Vision 2030. Εδώ, ζούμε μια αυθεντική εμπειρία φυσικής ομορφιάς ενώ ταυτόχρονα, ανακαλύπτουμε ακόμα έναν από τους αμέτρητους θησαυρούς της Σαουδικής Αραβίας.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

11η ημέρα: Ριάντ – Αλ Κασάμπ – Ουσαϊγκέρ – Ριάντ

Ξεκινάμε την ημέρα μας με εξόρμηση στο χωριό Αλ Κασάμπ (Al Qasab), ακόμα μία αρχαία πολιτεία στην καρδιά της ερήμου. Το εντυπωσιακό στοιχείο που χαρακτηρίζει την περιοχή, και είναι ο λόγος της επίσκεψής μας, είναι οι μεγάλες αλυκές αλατιού στο Αλ Κασάμπ! Δείγμα του πώς αλλάζει η γεωμορφολογία του πλανήτη μέσα στις χιλιετίες, οι αλυκές διαμορφώθηκαν πριν πάρα πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα αποτελούν τον πρώτο προμηθευτή αλατιού της Σαουδικής Αραβίας με πάνω από 200.000 τόνους ετησίως!

Θα μάθουμε ακόμα περισσότερα για το αραβικό αλάτι σε παραδοσιακό εργοστάσιο που θα επισκεφθούμε στο Αλ Κασάμπ, και θα συνεχίσουμε την εξόρμησή μας για το Ουσαϊκέρ (Ushaiqer). Παλιό χωριό Βεδουίνων, το Ουσαϊγκέρ είναι ένας αληθινός λαβύρινθος από φιδογυριστά καλντερίμια, σκιερά δρομάκια που απλώνονται ανάμεσα σε σπίτια χτισμένα από λάσπη και χώμα. Στο κόκκινο χρώμα της ερήμου, είναι ένα διαμάντι που λες και βγήκε από τις χίλιες και μία νύχτες!...

Καθ' οδόν θα σταματήσουμε και σε άλλα παραδοσιακά χωμάτινα χωριά της περιοχής όπως το Raghbah και το Eththia Village. Αν μας το επιτρέψει ο χρόνος θα επισκεφθούμε και το Jebel Fihrayn, γνωστό και ως «Η άκρη του κόσμου»
Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας αργά το βράδυ στο Ριάντ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

12η ημέρα: Πτήση επιστροφής

Πολύ νωρίς το πρωί μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας,

 

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 4190 € 790 €
  Twin Room 4190 € 790 €
  Triple Room 4190 € 790 €
  Single Room 5010 € 790 €

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με Saudia.
  • Ξενοδοχεία 4* σε ’μπχα, Νατζράν, Τζέντα, Αλ Ούλα Ριάντ.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά.
  • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις με Έλληνα αρχηγό/συνοδό και αγγλόφωνους τοπικούς ξεναγούς.
  • Μεταφορές με πολυτελή πούλμαν.
  • Βίζα Σαουδικής Αραβίας
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Δεν περιλαμβάνονται

  • Φόροι, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα και επιπλέον ασφάλεια ατυχήματος, απώλειας αποσκευών και έξτρα καλύψεων (ενημερωθείτε από το τμήμα κρατήσεων), τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.).
  • Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 690

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία γίνεται για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ελληνική αγορά.

Η χώρα που επισκεπτόμαστε έχει κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες, ως επισκέπτες, οφείλουμε να σεβαστούμε. Οι γυναίκες-ταξιδιώτες επιβάλλεται να είναι «συνεργάσιμες», ειδικά στον τρόπο κίνησης/συμπεριφοράς (απαιτείται να είναι διακριτικός, όχι τέτοιος που να προσβάλει τα ήθη και έθιμα μιας αυστηρά μουσουλμανικής χώρας) όπως και στο ντύσιμο: από την ώρα που θα προσγειωθεί το αεροσκάφος στη Σαουδική Αραβία όλες οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν πλήρη κάλυψη από το κεφάλι μέχρι κάτω, και να φαίνεται μόνο το πρόσωπο (κεφάλι τυλιγμένο με μαντήλι), χωρίς έντονο μακιγιάζ.

Γυναίκες κάτω των 25 ετών δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς τη συνοδεία κάποιου άντρα.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: To χοιρινό και το αλκοόλ (ακόμη και σοκολάτες που περιέχουν αλκοόλ) – θρησκευτικά αντικείμενα άλλης θρησκείας – Ναρκωτικά – Πορνογραφικά βιβλία – Τυχερά παιχνίδια – Φάρμακα που περιέχουν κωδεΐνη.

Η είσοδος στη χώρα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται καραντίνα 5 ημερών.

ΕΠΙΣΗΣ: Ορισμένα από τα αξιοθέατα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αλ-Ούλα, έχουν περιορισμούς στην επισκεψιμότητα, που ενδεχομένως αποτρέψουν την επίσκεψη. Επομένως η προκράτηση για την επίσκεψη θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ομοίως, εφόσον η επίσκεψη σε κάποια αξιοθέατα δεν είναι δυνατή, θα αντικατασταθεί από άλλη επίσκεψη σε κάποιο άλλο διαθέσιμο αξιοθέατο.

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

SV 192

04/10/2022

ΑΘΗΝΑ – ΡΙΑΝΤ

15:15

18:45

SV 191

15/10/2022

ΡΙΑΝΤ – ΑΘΗΝΑ

10:10

13:45

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

SV 192

25/10/2022

ΑΘΗΝΑ – ΡΙΑΝΤ

15:15

18:45

SV 191

05/11/2022

ΡΙΑΝΤ – ΑΘΗΝΑ

10:10

13:45

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

SV 192

08/11/2022

ΑΘΗΝΑ – ΡΙΑΝΤ

15:15

18:45

SV 191

19/11/2022

ΡΙΑΝΤ – ΑΘΗΝΑ

10:10

13:45

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

SV 192

22/11/2022

ΑΘΗΝΑ – ΡΙΑΝΤ

15:15

18:45

SV 191

03/12/2022

ΡΙΑΝΤ – ΑΘΗΝΑ

10:10

13:45