Skip to main content

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ Χειμωνας 2023

9 και 12 ΗΜΕΡΕΣ   19/1 | 16/2

 

 

Ημέρα 1η: Αθήνα - Ριάντ

Σήμερα αρχίζει ένα νέο ταξιδιωτικό κεφάλαιο στη ζωή μας, καθώς πετάμε μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Αραβική Χερσόνησο. Καλώς ήλθατε στη Σαουδική Αραβία!!!! Άφιξη αργά το βράδυ στην πρωτεύουσα Ριάντ, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 2η: Ριάντ

Το πρωί θα ξεναγηθούμε στο Ριάντ όπου θα μάθουμε την ιστορία των λαών της Αραβικής Χερσονήσου στο Εθνικό Μουσείο. Στη συνέχεια διατρέχοντας τους δρόμους του μοντέρνου Ριάντ, θα σταθούμε στο φρούριο - μουσείο Μασμάκ, όπου κάποτε στρατοπέδευε η φρουρά του Βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ, του ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας.

Το απόγευμα θα σταθούμε στην πλατεία που ορθώνεται το ιστορικό ανάκτορο Μουράμπα, τόπος συνάντησης των ντόπιων (και σημείο δημόσιων... αποκεφαλισμών στο όχι και πολύ παρελθόν!).

Αυτή η «σκληρή» παράδοση έχει ευτυχώς σταματήσει πλέον, ενώ εμείς θα αφιερώσουμε χρόνο να εξερευνήσουμε το γειτονικό Σουκ με χαλιά, αντίκες, αρώματα και φυσικά άφθονο σανταλόξυλο .Η μέρα μας θα κλείσει απολαμβάνοντας τη πανοραμική θέα της μεγαλούπολης των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, από τη περίφημη Sky Bridge στο επιβλητικό πύργο Kingdom Tower, που με ύψος 302 μέτρων δεσπόζει της πόλης.

 

Ημέρα 3η: Ριάντ

Η σημερινή μας ολοήμερη εκδρομή θα μας οδηγήσει στη καρδιά της περιοχής του Ναζντ, εδώ που η έρημος πλέον κυριαρχεί στο τοπίο. Πρώτα μας περιμένουν οι εντυπωσιακές αλυκές, όπου ακόμη και σήμερα συνεχίζεται απρόσκοπτα η εξόρυξη του πολύτιμου ορυκτού ενώ αμέσως μετά δύο θαυμάσια, με παραδοσιακή αραβική αρχιτεκτονική, διατηρητέα χωριά, η Σάκρα και του Ουσαϊγκέρ, στην καρδιά των ομώνυμων οάσεων, θα μας μαγέψουν με τη νωχελική αλλά συνάμα σαγηνευτική τους ομορφιά. Επιστροφή στο γνώριμο Ριάντ αργά το απόγευμα.

 

Ημέρα 4η: Ριάντ - Αλ Ούλα

Το πρωί πετάμε πάνω από τα βουνά και τα άγονα τοπία της Χετζάζης με προορισμό την Αλ Ούλα. Γνωστή στον έξω κόσμο από τον απέραντο αρχαιολογικό χώρο των Ναβαταίων που θα εξερευνήσουμε με την άφιξή μας, η Αλ Ούλα έχει μακρά ιστορία η οποία «χάνεται» στους νεολιθικούς χρόνους. Ο πολιτισμός των Ναβαταίων άφησε πίσω του εντυπωσιακά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας όπως εκείνα στην Πέτρα της Ιορδανίας. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι αυτός ο πλούτος είναι μοιρασμένος με την Σαουδική Αραβία και ακούει στο όνομα Μανταίν Σαλέχ. Οι Έλληνες ονόμαζαν στην αρχαιότητα την τοποθεσία αυτή Έγρα, ενώ οι Ναβαταίοι, Αλ Χιτζρ. Εδώ στην απεραντοσύνη της αραβικής ερήμου στέκουν τα τρομερά ερείπια των λαξευτών τάφων που θαρρείς αιωρούνται στον καθαρό ορίζοντα. Θα δούμε το Κασρ αλ Μπιντ, γνωστό σαν «Ανάκτορο των κοριτσιών», τον πολυφωτογραφημένο τάφο Κασρ Φαρίντ, το σύμβολο του αρχαίου χώρου στην Αραβία. Τόσο τα μνημεία όσο και τα βραχώδη τοπία καθηλώνουν τον επισκέπτη και απογειώνουν τις αισθήσεις. Πλήρεις από τη συγκίνηση των μοναδικών ταξιδιωτικών στιγμών που προσφέρει το «μυθικό» Μανταίν Σαλέχ, καταλήγουμε αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας.

 

Ημέρα 5η: Αλ Ούλα

Η μέρα μας ξεκινάει με την επίσκεψη στις λιγοστές αλλά ενδιαφέρουσες αρχαιότητες του Ντεντάν που ήταν διάσημος σταθμός στο «Δρόμο του Λιβανιού» και ένωνε το Ομάν και την Υεμένη με την Μεσόγειο Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το Τζεμπέλ Ικμά όπου βρέθηκαν χαραγμένα πάνω από 400 εντυπωσιακά κείμενα γραμμένα σε ξεχασμένες αρχαίες γλώσσες. Στη συνέχεια μας περιμένει η ίδια η ιστορική παλιά πόλη της Αλ Ούλα που άνθησε την ισλαμική περίοδο σαν σταθμός των προσκυνητών προς την Μέκκα. Το ιστορικό της κέντρο έχει σήμερα αναπαλαιωθεί και είναι γεμάτο από μικρά καταστήματα που πωλούν καλόγουστα τουριστικά είδη, γραφικά καφέ και μικρά εστιατόρια που θα μας χαρίσουν μερικές ανέμελες ώρες. Στη συνέχεια μας περιμένει η μίνι ανάβαση στην κορυφή του οροπεδίου Χαράτ αλ Ουβαρίτ που προσφέρει εκπληκτική αδιάκοπτη θέα στην όαση της Αλ Ούλα. Τέλος η μέρα μας θα κλείσει με την επίσκεψη στο διασημότερο από τους βραχώδεις σχηματισμούς της περιοχής, τον πολυφωτογραφημένο Βράχο του Ελέφαντα.   

 

Ημέρα 6η: Αλ Ούλα – Μεδίνα

Σημαντική μέρα προβλέπεται η σημερινή, αφού οι πρόσφατες αποφάσεις της ηγεσίας της χώρας για περαιτέρω φιλελευθεροποίηση και εκσυγχρονισμό του βασιλείου, οδήγησαν στην ιστορική απόφαση να επιτραπεί, μετά από αρκετούς… αιώνες η επίσκεψη μη μουσουλμάνων στην δεύτερη πιο ιερή πόλη του Ισλάμ, τη Μεδίνα, εδώ που βρίσκεται ο τάφος του Προφήτη Μωάμεθ καθώς και αρκετών μελών της οικογενείας του. Άφιξη στην ιερή πόλη το μεσημέρι και μετά το μεσημεριανό μας φαγητό σε τοπικό εστιατόριο ξεκινάμε τη γνωριμία μας με τη «μυθική» πόλη. Θα δούμε εξωτερικά το δεύτερο πιο σημαντικό τέμενος της μουσουλμανικής θρησκείας, το επιβλητικό Al-Masjid an-Nabawi (Το Τζαμί του Προφήτη) εδώ που βρίσκεται θαμμένος ο προφήτης Μωάμεθ καθώς και οι δύο πρώτοι Χαλίφες του Ισλάμ, Αμπου Μπακρ και Ομάρ.

 

Στη συνέχεια μας περιμένουν, πάντα εξωτερικά, τα ιστορικά τεμένη Κούμπα, που λέγεται ότι τον θεμέλιο λίθο του τοποθέτησε ο ίδιος ο Μωάμεθ και Κιμπλαταίν (Το Τζαμί της Προσευχής), όπου ο προφήτης έδωσε τη ρητή εντολή, η προσευχή να γίνεται με τον πιστό στραμμένο προς τη Μέκκα. Αμέσως μετά θα επισκεφθούμε το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο της Πόλης, ενώ η ξενάγησή μας θα κλείσει απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης και το ηλιοβασίλεμα από το ιστορικό Όρος Ουχούντ, εδώ που τα στρατεύματα που ήταν πιστά στον Μωάμεθ νίκησαν την πιο αποφασιστική μάχη ενάντια στους εχθρούς τους, δίνοντας μεγάλη ώθηση προς την επικράτηση της νέας θρησκείας.

 

Ημέρα 7η: Μεδίνα - Τζέντα

Μετά το πρωινό πετάμε για την Τζέντα. Στην απογευματινή μας ξενάγηση θα γνωρίσουμε την ιστορική «οθωμανική πόλη», Αλ Μπιλάντ, της παλιάς Τζέντα, το πιο καλοδιατηρημένο δείγμα αυτού του είδους που απέμεινε στην επικράτεια της άλλοτε οθωμανικής αυτοκρατορίας. Θα περπατήσουμε στην σαγηνευτική παλιά αγορά Αλ Αλάουι, θα δούμε εξωτερικά το ιστορικό τζαμί Αλ Σαφέε, θα θαυμάσουμε τα χαρακτηριστικά κτίρια με τα εντυπωσιακά καφασωτά μπαλκόνια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, όπως το διάσημο της οικογένειας Νασέεφ.

Ημέρα 8η: Τζέντα

Η μέρα μας θα ξεκινήσει με την ξενάγησή μας στην κοσμοπολίτικη και «χαλαρή» Τζέντα, το μεγάλο λιμάνι στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, όπου αιώνες τώρα, συναντώνται και εμπορεύονται Ευρωπαίοι, Ινδοί, Άραβες και Σομαλοί.

Στη συνέχεια αφού πάρουμε μία γεύση από την πολύβουη Κεντρική Ψαραγορά της πόλης θα διατρέξουμε μερικά από τα 30 χλμ. της εντυπωσιακής Cornice, της παραλιακής λεωφόρου που εκτείνεται κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας και θα βγάλουμε εντυπωσιακές φωτογραφίες με φόντο το εξαιρετικά διαμορφωμένο παραλιακό μέτωπο και την θελκτική Ερυθρά Θάλασσα. Φυσικά η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία είναι στην επιγραφή με το όνομα της πόλης, το περίφημο Jeddah Sign. Στη συνέχεια μας περιμένει μία ακόμη μοναδική εμπειρία. Έτσι λοιπόν, μία σύντομη διαδρομή 60χλμ. θα μας οδηγήσει στα περίχωρα της ιερής πόλης του Ισλάμ, της Μέκκα, εδώ που βρίσκεται το σημαντικότερο και ιερότερο τέμενος του Ισλάμ το περίφημο Masjid al Haram (Το Μεγάλο Τζαμί). Καθώς οι μη μουσουλμάνοι, απαγορεύεται να εισέλθουν στη πόλη θα δούμε την πόλη από μακριά, θα μας εντυπωσιάσει το διάσημο σύμπλεγμα κτιρίων, Αμπράς Αλ Μπαίτ, που με 601 μέτρα ύψος, του κεντρικού κτιρίου, του Πύργου του Ρολογιού, αποτελεί το ψηλότερο κτίριο της χώρας και ένα από τα ψηλότερα σε ολόκληρο τον κόσμο και θα μείνουμε έκπληκτοι από τις τεράστιες σκεπαστές εγκαταστάσεις, που έχουν φτιαχτεί στα περίχωρα της πόλης, για να διανυκτερεύουν τα πάνω από 2 εκατομμύρια προσκυνητές που συρρέουν στην πόλη, τις ημέρες του ιερού προσκυνήματος, του Χατζ.

Τέλος, αφού φωτογραφήσουμε την εμβληματική Πύλη της Μέκκα, φτιαγμένη στο σχήμα του αναλογίου, που πάνω σε αυτό τοποθετείται το Ιερό Κοράνι, θα επιστρέψουμε εντυπωσιασμένοι στην Τζέντα, όπου μας περιμένει μία ακόμη τελευταία «έκπληξη», αφού θα απολαύσουμε την εκτίναξη των υδάτων (αν λειτουργεί) του Σιντριβανιού του Βασιλιά Φαχντ, που είναι η ψηλότερη του είδους στο κόσμο, με το νερό να φθάνει στα 312 μέτρα!!!

 

Ημέρα 9η: Τζέντα - Αθήνα ή Τζέντα Άμπχα (περιοχή Ασίρ)

Πτήση για την Αθήνα.

Για όσους συνεχίζουν, αλλαγή σκηνικού σήμερα, αφού η σύντομη πρωινή μας πτήση, θα μας οδηγήσει στις ορεινές εσχατιές της Νοτιοδυτικής Σαουδικής Αραβίας, στην «μυστηριώδη» περιοχή του Ασίρ, μία ανάσα από τα σύνορα με τη πολύπαθη Υεμένη. Άφιξη στην πρωτεύουσα της περιοχής, την Άμπχα, που σε υψόμετρο 2.270μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας απολαμβάνει ένα ευχάριστο και δροσερό κλίμα που την καθιστά θελκτικό προορισμό για όσους θέλουν να γλυτώσουν την ανυπόφορη ζέστη των θερμών θερινών μηνών. Η ξενάγησή μας που θα ακολουθήσει είναι αποκαλυπτική του ξεχωριστού χαρακτήρα της, όπως εξωτερικά το περίφημο Παλάτι Σάντα όπου ζούσαν οι τοπικοί άρχοντες πριν την ενοποίηση της χώρας, εξωτερικά το Μεγάλο Τζαμί, την πολύχρωμη τοπική αγορά, το πάρκο της Οδού της Τέχνης καθώς και την ομώνυμη λίμνη της πόλης. Όμως η σημερινή μέρα είναι γεμάτη από αποκαλυπτικές ταξιδιωτικές εικόνες που θα μας προσφερθούν σε αφθονία κατά την διάρκεια του απογευματινού οδοιπορικού μας στο ορεινό Ασίρ. Θαυμάσιο και επιβλητικό ορεινό τοπίο με ψηλές βουνοκορφές και απόκρημνες χαράδρες, περήφανοι ορεσίβιοι κάτοικοι των φυλών του Ασίρ και φυσικά παραδοσιακά χωριά όπως το υπέροχο Ριτζάλ ¨Αλμαα, με την εκπληκτική αρχιτεκτονική που αφήνει κυριολεκτικά «άφωνο» τον επισκέπτη, το θεαματικό σύμπλεγμα Μπιν Χαμσάν, επίσης με σπουδαία αρχιτεκτονική που θυμίζει έντονα αυτήν της γειτονικής Υεμένης καθώς και το κοντινό Χαμίς Μουσάιτ με την γραφική αγορά ασημικών που θα κλείσει με ανάλαφρο τρόπο μία ακόμη θαυμάσια μέρα.

 

Ημέρα 10η: Άμπχα (Περιοχή Ασίρ) – Νατζράν

Όμως οι ταξιδιωτικές συγκινήσεις δεν τελειώνουν εδώ, αφού σημερινή ορεινή διαδρομή που θα μας οδηγήσει από τη περιοχή του Ασίρ σε αυτή του Νατζράν και φυσικά στην ομώνυμη πόλη, μία ανάσα από τα σύνορα με την Υεμένη, είναι γεμάτη από σπουδαίες ταξιδιωτικές εικόνες. Πρώτα μας περιμένει το Αλ Τζαχάμα, ένα καλοδιατηρημένο και επιβλητικό Χωριό-Φρούριο που αποτελεί πλέον ιστορικό μνημείο και συνεχίζει να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, με την αρχιτεκτονική του. Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε το κοντινό Σαράτ Αμπιντάχ, με τα χαρακτηριστικά ογκώδη παραδοσιακά του σπίτια φτιαγμένα από πέτρα και πηλό ενώ το οδοιπορικό μας θα συνεχιστεί με την επίσκεψη στο παραδοσιακό χωρίο Νταχράν Αλ Τζανούμπ, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του σπίτια από λάσπη, που κυριαρχούν στο τραχύ τοπίο της περιοχής και όλα αυτά με απρόσκοπτη θέα προς τη Βόρεια Υεμένη, μιας και είμαστε μία ανάσα από τα σύνορα των δύο χωρών. Άφιξη το απόγευμα στο Νατζράν και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας.

 

Ημέρα 11η: Νατζράν – Τζέντα

Η μέρα μας θα ξεκινήσει με την γνωριμία μας με το Νατζράν. Θα περπατήσουμε στα δρομάκια της παλιάς ιστορικής πόλης με το παραδοσιακό χαρακτηριστικό ύφος της περιοχής, θα αφήσουμε να μας μαγέψει το επιβλητικό Κάστρο της Πόλης γνωστό επίσης σαν Παλάτι Εμαρά, θα αφεθούμε στην γοητεία του λιγότερο γνωστού αλλά εξίσου γοητευτικού Παλατιού Αλ Αάν, θα περπατήσουμε στο πάρκο Αλ Σάφα, θα μυηθούμε στην ιστορία της περιοχής επισκεπτόμενοι το Επαρχιακό Μουσείο του Νατζράν και θα «ψάξουμε» για ευκαιρίες στην τοπική αγορά που θυμίζει έντονα τα αρώματα της γείτονας Υεμένης. Στη συνέχεια πλήρεις εντυπώσεων θα κατευθυνθούμε στο αεροδρόμιο για την απογευματινή μας πτήση με προορισμό την γνώριμη Τζέντα. Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση πριν τη μεταφορά μας στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης για την επιστροφή μας στην Ελλάδα.

 

Ημέρα 12η: Τζέντα – Αθήνα

Πτήση για την Αθήνα. Άφιξη στην Ελλάδα γοητευμένοι από την γνωριμία με αυτή την ιδιαίτερη χώρα του αραβικού κόσμου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι
  • H επίσκεψη στη Μεδίνα είναι πλέον εφικτή και επιτρέπεται από τις θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τους μη Μουσουλμάνους. Παρόλα αυτά πάντα υπάρχει η πιθανότητα ξαφνικής αναίρεσης της δυνατότητας επίσκεψης για μη μουσουλμάνους όπως εμείς χωρίς πρότερη προειδοποίηση. Σε μία τέτοια περίπτωση η επίσκεψη στη Μεδίνα θα παραληφθεί.
  • Η επίσκεψη στο Νατζράν είναι εφικτή για τουρίστες παρόλη την γειτνίαση της περιοχής με την Υεμένη που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και ταυτόχρονα σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Σαουδική Αραβία. Σε περίπτωση απόφασης των αρχών της Σαουδικής Αραβίας να μην επιτραπεί η πρόσβαση σε τουρίστες λόγω ασφάλειας τότε η επίσκεψη στο Νατζράν θα αντικατασταθεί με επισκέψεις σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ασίρ.

 

ΠΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΩΡΑ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΩΡΑ

ΑΦΙΞΗΣ

1η μέρα

Αθήνα – Ριάντ

22.10

03.00*

 

9η & 12η μέρα

Τζέντα – Αθήνα

03.45

06.15

       *άφιξη την επόμενη μέρα

 

ΤΙΜΕΣ

Ταξίδι

Αναχ/σεις

Διατροφή

 

Ξενοδοχεία

 

2κλ

1κλ

Φόροι

Bίζα

Παρατηρήσεις

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

 

9 ημέρες

Ημιδιατροφή

 

19/1

16/2

 

4*, 4* sup

2.890

+990

+790

Περιλαμβάνονται έξοδα βίζας

& ασφάλεια

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

 

12 ημέρες

Ημιδιατροφή

 

19/1

16/2

 

4.090

+1.090

+890

 

Το ταξιδι σας προσφέρει:

  • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση) με Aegean Airlines
  • Ξενοδοχεία 4*, 4*sup
  • Ημιδιατροφή καθημερινά εκτός της 1ης μέρας
  • Μεταφορές/εκδρομές/ξεναγήσεις όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
  • Εισόδους κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης / Φ.Π.Α.
  • Έξοδα βίζας (200€ το άτομο)
  • Έμπειρο αρχηγό/συνοδό του ταξιδιού
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Ό,τι δεν αναφέρεται στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

  • Απαραίτητο διαβατήριό με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημέρα εξόδου από τη χώρα προορισμού.
  • Μία έγχρωμη φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και μία (1) φωτογραφία σε λευκό φόντο τουλάχιστον 25 μέρες πριν την αναχώρηση του ταξιδιού.