Skip to main content

Σαουδική Αραβία - Ανακαλύπτουμε ξανά την κρυμμένη μαγεία της Αραβίας | Φεβρουάριος 2023 από 2890€

26/2  Διάρκεια: 9,13 ΗΜΕΡΕΣ

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – TZENTA

Ένα συναρπαστικό ταξίδι μόλις ξεκινά. Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Τζέντα. Χάρη στο λιμάνι της, η Τζέντα θεωρείται ως η πιο κοσμοπολίτικη πόλη της Σαουδικής Αραβίας, με την έννοια τουλάχιστον που η λέξη αυτή έχει σε μια χώρα τόσο συντηρητική και «κλειστή» όσο αυτή. Είναι μάλιστα και από τους αρχαιότερους οικισμούς της χώρας και διαχρονική πύλη εισόδου για τους προσκυνητές που έρχονταν (έως και σήμερα) στη Μέκκα.

 

2η ημέρα: ΤΖΕΝΤΑ: ξενάγηση

Άφιξη στην Τζέντα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Αργότερα θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση της Τζέντα από την μεγάλή ψαραγορά της πόλης (Blue Fish Market) και στην συνέχεια θα επισκεφτούμε το συγκρότημα του Μουσείου Αλ Ταϋμπάτ (Al Tayebat International City) και θα περιηγηθούμε στο Αμπντούλ Ραούφ Χαλίλ (Abdul Raouf Khalil Museum), ένα αληθινό στολίδι που ίσως δεν θα περίμενε κάποιος να συναντήσει εδώ. Μοιάζει πραγματικά με τη… σπηλιά του Αλαντίν, για τον πλούτο των εκθεμάτων του, για τη σπουδαιότητα των όσων βλέπουμε εδώ και για την ευρύτητα των θεμάτων που καλύπτει. Το μουσείο απλώνεται κυριολεκτικά σε εκατοντάδες δωμάτια και σάλες, με πάνω από 60.000 εκθέματα, κυρίως ισλαμικής τέχνης αλλά και κάθε είδους ιστορικά εκθέματα και έργα τέχνης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ιδιωτική συλλογή που δημιουργήθηκε με την πάροδο πολλών ετών, συγκεντρώνοντας πράγματα και εικόνες από ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο.

Αξίζει να κάνουμε και μία βόλτα πέριξ του μουσείου, στην περιοχή του Αλ Ταϋμπάτ για να παρατηρήσουμε το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, με τζαμιά να συνυπάρχουν πλάι σε μοντέρνα, σχεδόν φουτουριστικά κτίρια.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: ΤΖΕΝΤΑ – ΜΕΔΙΝΑ

Θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας περιδιαβαίνοντας στο ιστορικό κομμάτι της πόλης με την μοναδικές ατμοσφαιρικές εικόνες. Εκει θα επισκεφθούμε τον Οίκο Νασέεφ (Naseef house), ένα ιστορικό κτίριο στη συνοικία Αλ-Μπαλάντ (Al-Balad), κατοικία κάποτε του κυβερνήτη της Τζέντα Ομάρ Νασέεφ Εφέντη, γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα. Το αρχοντικό αποτέλεσε κατοικία βασιλιάδων και επίσημων προσκεκλημένων, και δεν είναι να απορεί κανείς με τη χλιδή και την πολυτέλεια που το χαρακτηρίζει: στα 106 δωμάτια φιλοξενούνται πολύτιμα έργα τέχνης, από ζωγραφική μέχρι έργα περίτεχνης αραβικής καλλιγραφίας. Επίσης θα δούμε την Ιστορική Βόρεια πύλη της Τζέντα και θα επισκεφτούμε το Τζαμί Αλ Σαφέ (Al Shafee Mosque).

Συνεχίζουμε περιδιαβαίνοντας στην παραδοσιακή αγορά Αλ Aλαουί, (Alalawi) τη μεγαλύτερη σε όλο το βασίλειο των Σαουντ. Πολύβουη, πολύχρωμη και γεμάτη αρώματα και ανατολίτικες λιχουδιές, η αγορά δεν περιορίζεται μόνο στις γαστρονομικές προτάσεις: ψάχνοντας θα βρει κανείς αυθεντικά αραβικά κοσμήματα, έργα ισλαμικής τέχνης και παραδοσιακές φορεσιές – για τους ντόπιους, είναι από τις καλύτερες όψεις της Τζέντα!

Επιβάλλεται βέβαια μία βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο Corniche της Τζέντα, μήκους 35 χλμ. με τα μοντέρνα γλυπτά διάσημων καλλιτεχνών. Εδώ, θα τραβήξετε αμέτρητα φωτογραφικά κλικ με θέα την Ερυθρά Θάλασσα! Να σημειωθεί ότι «Jeddah» στα αραβικά σημαίνει «γιαγιά» γιατί σύμφωνα με την αραβική μυθολογία, εδώ ήταν το μέρος που έπεσε η «γιαγιά» της ανθρωπότητας, Εύα, όταν έφυγε από τον Παράδεισο.

Θα δούμε επίσης το Σιντριβάνι του Βασιλιά Φαχντ, που βρίσκεται στην κεντρική παραλία και είναι το ψηλότερο σιντριβάνι στον κόσμο με το νερό να φθάνει σε ύψος 312 μέτρων! Σειρά έχει το «Πλωτό Τέμενος» (Floating Mosque), ένα πολυτελές κτίσμα από λευκό μάρμαρο και υπερσύγχρονες υποδομές, ο διάσημος Φάρος (Jeddah sign) στο λιμάνι της πόλης που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης, και τα υπαίθρια γλυπτά της Τζέντα (Open Jeddah Museum).

Αναχωρούμε κατόπιν από την Τζέντα με προορισμό μας τη Μεδίνα, στο μέσον περίπου της απόστασης Αλ Ούλα – Τζέντα. Η Μεδίνα είναι μία από τις δύο πλέον ιερές πόλεις των μουσουλμάνων, μαζί με τη Μέκκα, με τη διαφορά πως εδώ επιτρέπεται η επίσκεψη και σε πιστούς άλλων θρησκειών. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΜΕΔΙΝΑ – ΑΛ ΟΥΛΑ

Πόλος έλξης πολλών επισκεπτών που έρχονται εδώ για να εκπληρώσουν το «χατζ» (το ιερό προσκύνημα των μουσουλμάνων), η Μεδίνα έχει χτιστεί γύρω από το μεγάλο Τέμενος του Προφήτη – το ίδιο το τέμενος μάλιστα λέγεται πως χτίστηκε αυτοπροσώπως από τον Μωάμεθ. Στο τέμενος δεν μπορούμε να μπούμε αλλά θα το δούμε εξωτερικά.

Θα δούμε ακόμη δύο τεμένη (είπαμε η πόλη είναι από τις ιερότερες του Ισλάμ), το Άγιο Τέμενος και το Τέμενος Κίμπα, στενά συνδεδεμένα με τη ζωή του Μωάμεθ. Θα κάνουμε τη βόλτα μας στην πόλη και στα καταστήματα, με χρόνο στη διάθεσή μας για βόλτες σε χαλαρούς ρυθμούς.

Κατόπιν αναχωρούμε για την πόλη Αλ Ούλα. Η Αλ Ούλα (Al Ula) από τις παλαιότερες πόλεις στην αραβική χερσόνησο, είναι πλούσια σε ιστορικό, γεωλογικό ακόμα και γεωγραφικό ενδιαφέρον, μία αρχαία πολιτεία που μόλις τώρα την ανακαλύπτει ο υπόλοιπος κόσμος!

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: ΑΛ ΟΥΛΑ: Madain Saleh – Βράχος του Ελέφαντα

Λίγο μετά το πρωινό, ξεκινάμε για την εξερεύνηση παλαιότερο κομμάτι της Αλ Ούλα, μιας ερειπωμένης πόλης μέσα στην αχανή έρημο. Θαυμάζουμε τα camp των Βεδουίνων και τα παραδοσιακά χωριά τους. Άλλωστε, οι Βεδουίνοι είναι πάντα εκεί, φύλακες και πολεμιστές, συνυφασμένοι με την έρημο που ζουν ελεύθεροι στον δικό τους παράδεισο. Η Madain Saleh (Hegra), το πρώτο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Σαουδικό Βασίλειο η αποκαλούμενη «Πέτρα» της Σαουδικής Αραβίας, είναι μια πόλη Ναβαταίων, ενός αρχαίου αραβικού λαού με σημαντικές αραμαϊκές επιρροές. Οι φωτογραφίες εδώ είναι… οσκαρικές, ενώ το συναίσθημα της πληρότητας είναι μοναδικό και δύσκολα περιγράφεται με λέξεις. Οι καλύτερες εντυπώσεις μπορούν να αποτυπωθούν μόνο με αναμνήσεις… Η περιήγηση της περιοχής, γνωστή ως Hegra Tour, περιλαμβάνει μνημεία μοναδικής ομορφιάς της φύσης και των ανθρώπων, που προκαλούν σοκ και δέος, όπως τα Jabal Ithlib, Jabal AlBanat, Tomb of Lihyan son of Kuza, Jabal AlAhmar, Jabal Alkhuraymat Εδώ, το σκηνικό μας μεταφέρει κυριολεκτικά πίσω στο χρόνο μέσα από μια άκρως μυστηριακή ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια, εξερευνούμε τον σιδηρόδρομο Hejaz (Hijaz Railway), που χτίστηκε το 1909 από τους Οθωμανούς για να διευκολύνει τη μεταφορά στους προσκυνητές από τη Δαμασκό, ο οποίος διαθέτει ακόμη μερικά τμήματα που χρησιμοποιούν.

Επιστρέφοντας στην Αλ Ούλα θα δούμε το παλιό μονοπάτι του Νταντάν (Dadan), μία οδός περίπου τριών χιλιομέτρων που ένωνε την παλιά πόλη της Αλ Ούλα με το Βασίλειο του Νταντάν. Το μονοπάτι περνά μέσα από καλλιέργειες κίτρου που ευωδιάζουν γεμίζοντας με μεθυστικά αρώματα τον αέρα. Πριν τελειώσει η ημέρα, θα επισκεφθούμε και το παζάρι της Παλιάς Πόλης, πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΑΛ ΟΥΛΑ – πτήση για ΡΙΑΝΤ

Πρωινό στην Αλ Ούλα και συνεχίζουμε τη γνωριμία μας με την περιοχή. Μια ωραία βόλτα είναι η βόλτα στο μονοπάτι Al Ula Oasis Trail, μία διαδρομή περίπου 3 χλμ. με φοίνικες και πολλά σημεία που θα μας κάνουν να σταθούμε για να πετύχουμε την τέλεια φωτογραφική λήψη.

Θα έρθουμε στη συνοικία Αλ Τζαντίντα, στην γκαλερί Art Square, στην πλατεία Μουαγιάντα με τις πολλαπλές επιλογές φαγητού και την πλατεία Κανάτ, σε μια απολαυστική διαδρομή σε πολύ ενδιαφέροντα σημεία στην Αλ Ούλα.

Στη συνέχεια μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο της περιοχής από όπου θα πετάξουμε για την πρωτεύουσα της χώρας, το Ριάντ. Άφιξη στην πόλη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

 

7η ημέρα: ΡΙΑΝΤ: ξενάγηση

Με πληθυσμό πάνω από τέσσερα εκατομμύρια, το Ριάντ (Riyadh) είναι μία μεγαλούπολη με ζωή, χρώμα και κίνηση, που αξίζει να αφιερώσει κανείς αρκετό χρόνο για να την ανακαλύψει. Αφού πάρουμε το πρωινό μας λοιπόν ξεκινάμε για την ξενάγησή μας στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, με πρώτο σταθμό το ιστορικό της κέντρο (King Abdulaziz historical center), το μοναδικό Παλάτι Μουραμπά (Murraba Palace) και το Εθνικό Μουσείο, το μεγαλύτερο και πλουσιότερο στη χώρα. Το μοντέρνο κτίριο που περιβάλλεται από ολάνθιστους κήπους είναι απλά η εισαγωγή σε ένα ταξίδι σε χιλιετίες ιστορίας και πολιτισμού.

Θα δούμε επίσης (εξωτερικά, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης) την ιστορική πόλη Αντ Ντιρίγια, (Ad Dir’iyah) την πρώτη πρωτεύουσα του κράτους της Σαουδικής Αραβίας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια επιβλητική και ερειπωμένη πόλη- φάντασμα. Το απόκοσμο σκηνικό και η απομόνωση του τοπίου, μάς επιτρέπου να γνωρίσουμε την ιστορική σημασία της τοποθεσίας. Μάλιστα, η αποκατάσταση όλης της περιοχής, είναι ένα από τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον τόνωση του τουρισμού στο Βασίλειο, σύμφωνα με το σχέδιο μεταρρύθμισης Saudi Vision 2030. Εδώ, ζούμε μια αυθεντική εμπειρία φυσικής ομορφιάς ενώ ταυτόχρονα, ανακαλύπτουμε ακόμα έναν από τους αμέτρητους θησαυρούς του Βασιλείου.

Ακολουθεί το διάσημο φρούριο Masmak. Η ανακατάληψή του το 1902 από τον βασιλιά Αμπντουλαζίζ σηματοδότησε την εγκαθίδρυση ενός νέου βασιλείου που ένωσε υπό μία αρχή πολλά βασίλεια και ηγεμονίες στην αραβική χερσόνησο και σχημάτισε τη Σαουδική Αραβία όπως την ξέρουμε σήμερα. Πολύ κοντά βρίσκεται και το σουκ Αλ-Ζαλ, από τις παλαιότερες παραδοσιακές αγορές στο Ριάντ, που αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο για να το περπατήσουμε. Διανυκτέρευση στο Ριάντ.

 

8η ημέρα: ΡΙΑΝΤ: εκδρομή στο ΑΛ ΚΑΣΑΜΠ και την ΟΥΣΑΪΓΚΕΡ

Ξεκινάμε την ημέρα μας με εξόρμηση στο χωριό Αλ Κασάμπ (Al Qasab), ακόμα μία αρχαία πολιτεία στην καρδιά της ερήμου. Το εντυπωσιακό στοιχείο που χαρακτηρίζει την περιοχή, και είναι ο λόγος της επίσκεψής μας, είναι οι μεγάλες αλυκές αλατιού στο Αλ Κασάμπ! Δείγμα του πώς αλλάζει η γεωμορφολογία του πλανήτη μέσα στις χιλιετίες, οι αλυκές διαμορφώθηκαν πριν πάρα πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα αποτελούν τον πρώτο προμηθευτή αλατιού της Σαουδικής Αραβίας με πάνω από 200.000 τόνους ετησίως!

Θα μάθουμε ακόμα περισσότερα για το αραβικό αλάτι σε παραδοσιακό εργοστάσιο που θα επισκεφθούμε στο Αλ Κασάμπ, και θα συνεχίσουμε την εξόρμησή μας για το Ουσαϊγκέρ (Ushaiger). Παλιό χωριό Βεδουίνων, το Ουσαϊγκέρ είναι ένας αληθινός λαβύρινθος από φιδογυριστά καλντερίμια, σκιερά δρομάκια που απλώνονται ανάμεσα σε σπίτια χτισμένα από λάσπη και χώμα. Στο κόκκινο χρώμα της ερήμου, είναι ένα διαμάντι που λες και βγήκε από τις χίλιες και μία νύχτες!...

Μετά το γεύμα μας θα αναχωρήσουμε για μια συναρπαστική διαδρομή με οχήματα 4x4 που θα μας φέρει μέχρι την… Άκρη του Κόσμου. Η περιοχή λέγεται Τζεμπέλ Φιχραΐν (Jebel Fihrayn) αλλά το τοπίο δικαιώνει πλήρως το προσωνύμιο «Η Άκρη του Κόσμου»: από τους ύψους 300 μέτρων λόφους απολαμβάνουμε θέα 360ο με απρόσκοπτο ορίζοντα, ατενίζοντας την έρημο που κάποτε, πριν εκατομμύρια χρόνια, ήταν… βυθός ωκεανού! Δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας να δούμε στην περιοχή και απολιθώματα από εκείνη την τόσο μακρινή περίοδο! Επιστροφή στο Ριάντ και διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: ΡΙΑΝΤ – ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ

Νωρίς το πρωί μεταφορά στο αεροδρόμιο του Ριάντ και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής.

 

13ήμερο πρόγραμμα – Επέκταση στον νότο της Σαουδικής Αραβίας
Όσοι ταξιδιώτες το επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον νότο της Σαουδικής Αραβίας, επιλέγοντας το 13ήμερο πρόγραμμα με επέκταση στην Άμπχα. Στην περίπτωση αυτή, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

 

9η ημέρα: ΡΙΑΝΤ – πτήση για ΝΑΤΖΡΑΝ: ξενάγηση

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την πόλη Νατζράν, μία αρχαία πόλη που αναπτύσσεται ταχύτατα σε μια δυναμική μητρόπολη. Οι κάτοικοί της προέρχονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία από την αρχαία φυλή των Γιαμ, αυτόχθων φυλή της Νότιας Αραβίας, στην οποία ανήκουν και μεγάλοι πληθυσμοί Βεδουίνων. Το εύφορο έδαφος (σε αντίθεση μάλιστα με την αχανή έκταση της υπόλοιπης χώρας) έκανε την Νατζράν μεγάλη κατά το παρελθόν, έχοντας αφήσει σπουδαία μνημεία και παλάτια, που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην ξενάγησή μας στην παλαιά πόλη, όπως το παλάτι Εμαράχ (Emarah Palace) του 14ου αιώνα, χτισμένο σε φρουριακή μορφή με ψηλά τείχη και κυκλικούς πύργους. Θα δούμε επίσης τον αρχαιολογικό χώρο του Αλ-Ουκντούντ (Al-Ukhdud), ένας θησαυρός με ίχνη πολλών πολιτισμών (συμπεριλαμβανομένων των Βυζαντινών. Δεν θα παραλείψουμε να επισκεφθούμε και το σουκ Αλ-Τζανάμπι: η ίδια η λέξη στην τοπική γλώσσα σημαίνει «μαχαίρι», καταλαβαίνει λοιπόν κανείς σε τι ειδικεύονται οι τεχνίτες και οι πωλητές εδώ! Το μαχαίρι Αλ-Τζανάμπι μάλιστα αποτελεί και κομμάτι της παραδοσιακής ενδυμασίας της Νατζράν!

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: ΝΑΤΖΡΑΝ: ξενάγηση – ΑΜΠΧΑ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και συνεχίζουμε τη γνωριμία μας με την περιοχή με χρόνο για βόλτα στη Νατζράν. Κατόπιν συνεχίζουμε το ταξίδι μας και μεταβαίνουμε οδικώς στην Άμπχα, στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη.

Η Άμπχα (Abha) είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Ασίρ (Asir) χτισμένη πάνω σε εύφορο οροπέδιο της οροσειράς Ασίρ, στα 2.270 μέτρα. Βρίσκεται πολύ κοντά στην ψηλότερη κορυφή της Σαουδικής Αραβίας, την Τζαμπάλ Σαουάντα (Πράσινο Βουνό), κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα πλούσια βλάστηση και ένα εξαιρετικό κλίμα (μέση θερμοκρασία 15οC τον χειμώνα και 21οC το καλοκαίρι). Η Άμπχα, επομένως δεν είναι μία αραβική πόλη με ζέστη και ξηρασία, όπως στερεοτυπικά θεωρούμε πως είναι οι αραβικές πόλεις στην Αραβική Χερσόνησο, γι’ αυτό και κατοικείται εδώ και αιώνες.

Υπήρξε πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου του Ασίρ, υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και το 1918 ανεξαρτητοποιήθηκε. Σήμερα είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας της Σαουδικής Αραβίας.

Περιβάλλεται από βουνά, εύφορες πεδιάδες και βαθιές κοιλάδες που εντάσσονται στο προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο του Ασίρ. Το Πάρκο εκτείνεται από την Ερυθρά Θάλασσα ως και τα βουνά και περιλαμβάνει τόσο θαλάσσιες όσο και χερσαίες εκτάσεις.

Μπορεί να μην το ξέρουν πολλοί, όμως η Σαουδική Αραβία είναι σπουδαία παραγωγός χώρα τριαντάφυλλων! Στη χώρα υπάρχουν πολλές φάρμες που εξειδικεύονται στην καλλιέργεια του πιο όμορφου λουλουδιού και εμείς δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μία φάρμα με τριαντάφυλλα στην ξενάγησή μας!

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

11η ημέρα: ΑΜΠΧΑ-ξενάγηση

Συνεχίζουμε την ξενάγηση στην Άμπχα. Θα δούμε πως η πόλη διαθέτει ένα εξαιρετικό παζάρι, το «παζάρι της Τρίτης», όπως λέγεται (αν και λειτουργεί καθημερινά), όπου βρίσκει κανείς τα πάντα: από λαχταριστά ντόπια φρούτα και λαχανικά μέχρι ρουχισμό. Εκεί, οι γυναίκες των γύρω περιοχών, πουλάνε και τα παραδοσιακά χειροτεχνήματά τους που είναι τα χρωματιστά καλάθια. Είναι πλεγμένα με χόρτο και βαμμένα σε έντονα χρώματα – ενίοτε ακόμη και με γυαλιστερή μπογιά, που τα κάνει να μοιάζουν με κεραμικά. Εννοείται ότι η πόλη διαθέτει και πολλά πολυτελή εμπορικά κέντρα – εξάλλου στη Σαουδική Αραβία βρισκόμαστε…

Θα πάμε επίσης στη λεγόμενη High City, ένα ύψωμα λίγο έξω από την πόλη με φανταστική θέα στην κοιλάδα! Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με τα Πράσινα Βουνά, όπου μπορεί κανείς να ανέβει τελεφερίκ για να απολαύσει μία διαφορετική όψη του οροπεδίου της Άμπχα! Διανυκτέρευση στην Άμπχα.

 

12η ημέρα: ΑΜΠΧΑ – εκδρομή στο χωριό ΡΙΤΖΑΛ ΑΛΜΑ – ΤΖΕΝΤΑ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και θα αφήσουμε για λίγο την Άμπχα και θα επισκεφτούμε το πιο ιδιαίτερο χωριό ολόκληρης της περιοχής Ασίρ, το Ριτζάλ Αλμά (Rijal Almaa) . Βρίσκεται 45 χλμ. έξω από την Άμπχα και πηγαίνουμε εκεί για να απολαύσουμε τα ομορφότερα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.
Ολόκληρο το χωριό Ριτζάλ Αλμά χαρακτηρίστηκε το 2017 Μνημείο Αστικής Κληρονομιάς από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και πήρε το Βραβείο του Πρίγκιπα Σουλτάνου μπιν Σάλμαν. Επίσης το 2018, η Σαουδική Επιτροπή Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς επέτρεψε στην UNESCO να το συμπεριλάβει στη διεθνή λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο της Άμπχα από όπου θα πετάξουμε για την Τζέντα.

 

13η ημέρα: ΤΖΕΝΤΑ – Πτήση επιστροφής

Επιβίβαση στην πτήση επιστροφής μας.

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  26/2/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - 9ήμερο πρόγραμμα - Τιμή από 2890€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 2890 € 790 €
  Twin Room 2890 € 790 €
  Triple Room 2890 € 790 €
  Single Room 3790 € 790 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  26/2/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα-13ήμερο πρόγραμμα - Τιμή από 4090€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 4090 € 890 €
  Twin Room 4090 € 890 €
  Triple Room 4090 € 890 €
  Single Room 5290 € 890 €

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με Saudia.
  • Ξενοδοχεία 4* σε Τζέντα, Μεδίνα, Αλ Ούλα, Ριάντ. Επιπλέον, στο 13ήμερο πρόγραμμα, διαμονή σε Νατζράν και Άμπχα.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά.
  • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις με Έλληνα αρχηγό/συνοδό και αγγλόφωνους τοπικούς ξεναγούς.
  • Μεταφορές με πολυτελή πούλμαν.
  • Βίζα Σαουδικής Αραβίας
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Δεν περιλαμβάνονται

  • Φόροι αεροδρομίων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.. Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων:  €890 για το 13ήμερο ενώ για το 9ήμερο €790.

 

9 ΗΜΕΡΕΣ Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία

Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα

Άφιξης

Α3 950

26/02/2023

ΑΘΗΝΑ – ΤΖΕΝΤΑ

22:20

02:55 +1

Α3 953

06/03/2023

ΡΙΑΝΤ – ΑΘΗΝΑ

03:55

07:10

 

13 ΗΜΕΡΕΣ Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία

Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα

Άφιξης

Α3 950

26/02/2023

ΑΘΗΝΑ – ΤΖΕΝΤΑ

22:20

02:55 +1

Α3 953

10/03/2023

ΡΙΑΝΤ – ΑΘΗΝΑ

03:55

07:10