Skip to main content

Expedition: Βολιβία, το ακατέργαστο διαμάντι - Μεγάλη εξερεύνηση και συγκλονιστικές δραστηριότητες | 24.08.2022 απο 3990

24/8   Διάρκεια: 17 ΗΜΕΡΕΣ

 

  • Πτήσεις προς και από τη Λα Παζ αλλά και εσωτερικές για Σούκρε, Κοτσαμπάμπα και από Αλυκές Ουγιούνι
  • Εξαιρετικές διανυκτερεύσεις σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Λα Πας, στα καλύτερα διαθέσιμα σε Τρινιδάδ, Λίμνη Τιτικάκα, Σούκρε, Ποτοσί και σε ιδιαίτερα ξενοδοχεία στις Αλυκές Ουγιούνι (εξολοκλήρου κατασκευασμένο από αλάτι) και στην έρημο Όχο ντε Περδίς (εξολοκλήρου κατασκευασμένο από ηφαιστειακή πέτρα)
  • Κρουαζιέρες στη Λίμνη Τιτικάκα και στον Δρόμο του Δελφινιού μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου
  • Πέρασμa με βανάκι στον Δρόμο του Θανάτου τον Πιο Επικίνδυνο Δρόμο του Κόσμου! Όσοι ταξιδιώτες το επιθυμούν μπορούν να το περάσουν με mountain bike!
  • Επισκέψεις σε απίθανα μουσεία, παραδοσιακούς ινδιάνικους οικισμούς, τεράστιες γραφικές ινδιάνικες αγορές (υπαίθριες και σκεπαστές)
  • Επίσκεψη σε φυτείες κόκας, γιούκα και μπανάνας μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου
  • Επίσκεψη στην αρχαία πόλη Τιχουανάκο, στο Νησί του Ήλιου και στο Νησί του Φεγγαριού, που υπήρξαν λίκνα του πολιτισμού των Ίνκα
  • Ξεναγήσεις στις αποικιακές πόλεις-κοσμήματα Σούκρε και Ποτοσί, που είναι μνημεία της UNESCO
  • Γνωριμία με τους Ούρου, τους πανάρχαιους κατοίκους της Λίμνης Τιτικάκα, που επέζησαν των Αϊμάρα, των Ίνκα και των αποικιοκρατών
  • Επίσκεψη και διανυκτέρευση στις φαντασμαγορικές Αλυκές Ουγιούνι
  • Επίσκεψη και διανυκτέρευση στο Εθνικό Πάρκο Αβαρόα, με τις χρωματιστές ηφαιστειακές λίμνες και τα κόκκινα φλαμίνγκο
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4* με ημιδιατροφή. Στην επαρχία της Βολιβίας τα καταλύματα είναι πολύ περιορισμένα, έχουμε επιλέξει τα καλύτερα διαθέσιμα.
  • Επίσκεψη στο εντυπωσιακό νησί με τους εκατονταετείς γιγάντιους κάκτους, που φυτρώνουν πάνω σε απολιθωμένα κοράλλια και φύκια μέσα στη λίμνη άλατος Ουγιούνι
  • Επίσκεψη στις μυστηριώδεις Κοιλάδες των Ψυχών και του Φεγγαριού, με τους βράχους από απολιθωμένο πάγο από την Εποχή των Παγετώνων
  • Έλληνας αρχηγός που ταξιδεύει μαζί σας από την Αθήνα, εξαιρετικά καταρτισμένος στη Βολιβία

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΛΑ ΠΑΖ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο της Αθήνας και αναχώρηση (μέσω ενδιάμεσων σταθμών) για τη Λα Παζ, την πρωτεύουσα της Βολιβίας και την πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, καθώς είναι χτισμένη πάνω σε μια χαράδρα ύψους 3.900 μέτρων.
Η Λα Παζ ιδρύθηκε το 1548 από τον Ισπανό κονκισταδόρ Αλόνσο δε Μεντόσα στη θέση του ινδιάνικου οικισμού Τσουκουιάγο. Το 1898 έγινε η de facto έδρα για την εθνική κυβέρνηση της Βολιβίας. Μέχρι τότε πρωτεύουσα της αποικίας ήταν η Σούκρε. Αυτή η μεταβολή αντανακλούσε τη μετατόπιση της βολιβιανής οικονομίας από τα εξαντλημένα πλέον ορυχεία αργύρου της Ποτοσί (βρίσκεται κοντά στη Σούκρε) στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων κασσιτέρου (τα κοιτάσματα βρίσκονταν στα μισά της διαδρομής μεταξύ των δύο πρωτευουσών).
Άφιξη στην πόλη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: ΛΑ ΠΑΖ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ)

Η ιστορία και τα μνημεία της ιδιόμορφης, ιδιότυπης και μοναδικής αυτής πόλης μας περιμένουν για να τα γνωρίσουμε κατά τη σημερινή μας ημέρα. Αρχίζουμε με βόλτα στην πόλη, συνεχίζουμε με το τελεφερίκ για μια εκπληκτική θέα όλης της πόλης, την πλατεία Μουρίγιο με τον Καθεδρικό Ναό, το Προεδρικό Μέγαρο και το Κοινοβούλιο, το εξαιρετικό Μουσείο Χρυσού, το σπίτι του Μουρίγιο και καταλήγουμε στην αγορά των μαγισσών. Ελεύθερο απόγευμα για τα ψώνια σας στη Λα Παζ, ενώ δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τοπικές γεύσεις και παραδοσιακά γλυκά! Κατόπιν έφτασε η ώρα που θα διαλύσετε και τα όποια στερεότυπα ενδεχομένως έχετε γιατί θα παρακολουθήσουμε από κοντά τις Cholitas, τις Ινδιάνες παλαιστές που αποδεικνύουν ότι το κατς δεν είναι μόνο για άντρες... Διανυκτέρευση.

 

3η ΗΜΕΡΑ: ΛΑ ΠΑΖ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ)

Μετά το πρωινό μας συνεχίζουμε την εξερεύνηση με το νότιο τμήμα της πόλης, μέχρι τη λεγόμενη Κοιλάδα των Ψυχών: χαρακτηριστικό της κοιλάδας είναι οι πανύψηλοι βράχοι (απολιθωμένοι πάγοι από το τέλος της Εποχής των Παγετώνων), που μοιάζουν με γιγάντια μουσικά όργανα ή, όπως λένε οι κάτοικοι, με τη μορφή που θα μπορούσαν να έχουν οι ψυχές. Αυτός είναι ο ένας λόγος που η κοιλάδα πήρε αυτή την ονομασία. Ο άλλος λόγος είναι οι ήχοι που δημιουργούνται από τον αέρα που φυσάει ανάμεσα στα βράχια. Οι ήχοι μοιάζουν με θρήνο – σαν τραγούδι των ψυχών. Διανυκτέρευση.

 

4η ΗΜΕΡΑ: ΛΑ ΠΑΖ (ξενάγηση)

Θα συνεχίσουμε σήμερα για το χωριό Πάλκα για να σεργιανίσουμε με φόντο τις χιονισμένες βουνοκορφές του Ιλιμάνι, θα περάσουμε από μικρά χωριά της φυλής των Αίμάρα, ενώ θα επισκεφθούμε και το σπανιότατο γεωλογικό φαινόμενο της Κοιλάδας του Φεγγαριού (Valle de la Luna): Πρόκειται για μία περιοχή χαραγμένη από τη διάβρωση του νερού, του αέρα και του χρόνου, με περίεργους βραχώδεις σχηματισμούς, ξερά ρυάκια και χωμάτινα εξογκώματα που μοιάζουν με τοπίο σεληνιακό. Η περιοχή αυτή διαμορφώθηκε πριν από 22 εκατομμύρια χρόνια. Επιστροφή στη Λα Παζ και διανυκτέρευση.

 

5η ΗΜΕΡΑ: ΛΑ ΠΑΖ – πτήση για ΣΟΥΚΡΕ

Σήμερα θα αναχωρήσουμε αεροπορικώς από τη Λα Παζ, με προορισμό την πρώτη αποικιακή πρωτεύουσα της Βολιβίας, τη Σούκρε, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.500 μέτρων στη Νότια Βολιβία. Η πόλη ιδρύθηκε το 1538 με την ονομασία Λα Πλάτα. Ονομάστηκε έτσι, λόγω των ορυχείων ασημιού που βρίσκονται στην περιοχή. Άκμασε και ισχυροποιήθηκε λόγω της εκμετάλλευσης του ασημιού.
Η Σούκρε ονομάζεται και Λευκή Πρωτεύουσα, χάρη στα λευκά κεραμοσκεπή κτίρια και στο ιστορικό κέντρο της. Έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, λόγω της πλούσιας ιστορίας, των ορυχείων και της αρχιτεκτονικής της.
Θα περπατήσουμε στην πόλη και θα επισκεφτούμε μεταξύ άλλων το Μέγαρο της Ανεξαρτησίας, τις περίφημες εκκλησίες Σαν Φρανσίσκο και Λα Μερσέδ και το Μουσείο Ρεκολέτα που χτίστηκε το 1601 ως γυναικεία μονή και φυλακές. Στο μουσείο εκτίθενται έργα τέχνης από την εποχή της αποικιοκρατίας και της ανεξαρτησίας, αρχαιολογικά ευρήματα και πολύτιμα κοσμήματα.
Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στη Σούκρε.

 

6η ΗΜΕΡΑ: ΣΟΥΚΡΕ – ΠΟΤΟΣΙ

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε οδικώς για το Ποτοσί, ή αλλιώς το Ελ Ντοράντο του Ισπανικού Στέμματος που βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Βολιβία. Η ευρύτερη περιοχή που θα επισκεφτούμε κατοικείται από την εποχή των Ίνκα. Όμως το ρολόι της ιστορίας της άρχισε ουσιαστικά να χτυπά στις αρχές του 17ου αιώνα, όταν ένας Ινδιάνος αποκάλυψε σε έναν κονκισταδόρ την ύπαρξη του Σουμάχ Όρκο, του λεγόμενου Αργυρού Βουνού.
Για τους επόμενους περίπου δύο αιώνες ολόκληρο το βουνό σκαβόταν εσωτερικά από τους Ισπανούς με σκοπό την εξόρυξη ασημιού. Συγκεκριμένα ο Πλούσιος Λόφος (=Σέρο Ρίκο) περιλαμβάνει 10.000 στοές, σκαμμένες από εκατομμύρια εργάτες που εργάζονταν νυχθημερόν σε άθλιες συνθήκες και πέθαιναν από εξάντληση ή κατολισθήσεις δίχως να τους δώσει σημασίακανείς… Ο λόγος; Να γεμίζουν απρόσκοπτα με ασήμι τα σεντούκια του ισπανικού στέμματος.

Οι ιθαγενείς αποκαλούσαν τα ορυχεία Σιντριβάνι του Ασημιού και τελικά το μέταλλο που έβγαινε από εκεί έφτανε να στρώσει δύο φορές την απόσταση από το Ποτοσί ως τη Μαδρίτη. Τα ασημένια νομίσματα (ρεάλ) που κόβονταν στο Νομισματοκοπείο του Ποτοσί τροφοδοτούσαν τις αγορές από την Αφρική έως τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Από το 1611 έως το 1825 τα ορυχεία του Ποτοσί ήταν το παγκόσμιο κέντρο εξόρυξης αργύρου και το αντικείμενο μιας χωρίς προηγούμενο εκμετάλλευσης. Το δε Ποτοσί ήταν η πολυπληθέστερη πόλη του Νέου Κόσμου, γεμάτη με θαυμάσια αποικιακά κτίρια και τεράστιες εκκλησίες.
Το σημερινό Ποτοσί είναι ένας γραφικός οικισμός: το ιστορικό κέντρο του είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στην ξενάγησή μας στην πόλη, θα επισκεφτούμε μεταξύ άλλων την υπέροχη εκκλησία Σαν Λορένσο και το πρώην Νομισματοκοπείο και νυν Νομισματικό Μουσείο, όπου εκτίθεται, μεταξύ άλλων, και η ξύλινη μηχανή κοπής των ασημένιων αποικιακών νομισμάτων ρεάλ.
Διανυκτέρευση στο Ποτοσί.

 

7η ΗΜΕΡΑ: ΠΟΤΟΣΙ – ΠΟΥΛΑΚΑΓΙΟ – ΟΥΓΙΟΥΝΙ

Σήμερα θα αναχωρήσουμε οδικώς από το Ποτοσί, με νότια κατεύθυνση, για τις Αλυκές Ουγιούνι, τη μεγαλύτερη φυσική αποθήκη άλατος στον κόσμο, με εκτιμώμενο απόθεμα 10 δισεκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίμνη άλατος στον πλανήτη η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3.653 μέτρων. Καθ’ οδόν θα απολαύσουμε το απόκοσμο θέαμα των αλυκών, που λαμπυρίζουν κατάλευκες μέσα στο ηφαιστειακό τοπίο της ερήμου.
Λίγο πριν φτάσουμε, θα κάνουμε στάση στο Πουλακάγιο, το πιο σημαντικό εξορυκτικό κέντρο της Βολιβίας του 19ου αιώνα. Το πρώτο τραίνο που ήρθε στη χώρα βρίσκεται ακόμα εδώ, απομεινάρι ενός άγνωστου εν πολλοίς παρελθόντος.
Κομβικός οικισμός στην περιοχή είναι η ιστορική Πύλη του Αλατιού ή αλλιώς Κολτσάνι. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό, 600 κατοίκων, χτισμένο από τα χρόνια της αποικιοκρατίας δίπλα στις αλυκές, με σκοπό την εκμετάλλευση του αλατιού. Στο χωριό υπάρχει Εργοστάσιο Επεξεργασίας και Μουσείο Άλατος. Το Κολτσάνι κάθε χρόνο εμπορεύεται 25.000 τόνους αλατιού από τις αλυκές. Στο παρελθόν το εμπόριο ήταν ανταλλακτικό και η μεταφορά του επεξεργασμένου προϊόντος προς τις αγορές, γινόταν με λάμα. Τα ζώα φορτώνονταν με αλάτι, διένυαν 560 χλμ. μέχρι το κοντινότερο εμπορικό κέντρο, την πόλη Ταρίχα στη Νότια Βολιβία, κι από κει επέστρεφαν πίσω στο Κολτσάνι με φορτία φύλων κόκας (που θεωρούνταν φάρμακο για όλες τις ασθένειες), καλαμποκιού και άλλων ανταλλασσόμενωναγαθών. Σήμερα το εμπόριο και η μεταφορά του αλατιού γίνονται από τους συνεταιρισμούς της Βολιβίας και της Βραζιλίας.

Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας στην περιοχή των Αλυκών του Ουγιούνι, τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

 

8η ΗΜΕΡΑ: ΟΥΓΙΟΥΝΙ

Συνεχίζουμε την εξερεύνηση στις Αλυκές Ουγιούνι και να επισκεφτούμε το απίστευτο νησί Ινκαγουάσι (=Σπίτι των Ίνκα), που ξεπηδάει μέσα από τη λευκή αλάτινη λίμνη, σχηματίζεται από απολιθωμένα κοράλλια και φύκια και είναι γεμάτο με γιγάντιους κάκτους.
Το νησί έχει έκταση 246 στρέμματα και είναι η κορυφή προϊστορικού ηφαιστείου που βγήκε στην επιφάνεια μιας τεράστιας προϊστορικής λίμνης περίπου 40.000 χρόνια πριν το σήμερα. Οι κάκτοι που καλύπτουν το Ινκαουάσι, φτάνουν σε ύψος τα 12 μέτρα και ξεπερνούν σε ηλικία τα 100 χρόνια. Το θέαμα των πράσινων, τεράστιων φυτών, που υψώνονται πάνω στο νησί των απολιθωμένων κοραλλιών, μέσα στην κατάλευκη αλάτινη λίμνη Ουγιούνι, είναι κάτι μοναδικό. Θα απολαύσουμε λοιπόν το γεύμα μας στο εστιατόριο που υπάρχει πάνω στο νησί με θέα τους κάκτους και την κατάλευκη επιφάνεια του αλατιού.
Εν συνεχεία θα δούμε το Μουσείο με τις Μούμιες Τσαντάνι και Κοκέσα, θα απολαύσουμε τοπία απίστευτης ομορφιάς από απίθανες γωνίες. Διανυκτέρευση στις Αλυκές Ουγιούνι (Κολτσάνι).

 

9η ΗΜΕΡΑ: ΟΥΓΙΟΥΝΙ –ΣΟΝΙΚΕΡΑ – ΛΑΓΟΥΝΑ ΚΟΛΟΡΑΔΑ– ΕΡΗΜΟΣ ΣΙΛΟΛΙ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΒΑΡΟΑ

Σήμερα θα οδεύσουμε προς το νοτιοδυτικό άκρο της Βολιβίας με προορισμό το Εθνικό Πάρκο Αβαρόα. Αυτό το πάρκο είναι η πιο δημοφιλής προστατευόμενη περιοχή της Βολιβίας, βρίσκεται σε υψόμετρο από 4.200 έως 5.400 μέτρα πάνω στις Άνδεις και καταλαμβάνει έκταση περίπου 7.000 τ.χλμ. Θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για το οικοσύστημα των Κεντρικών Άνδεων καθώς περιλαμβάνει ενεργά ηφαίστεια, θερμές πηγές, θερμοπίδακες, λίμνες, βουνά, φουμαρόλες από τις οποίες εξέρχονται υδρατμοί. Το Εθνικό Πάρκο Αβαρόα περιλαμβάνει και προστατευόμενη πανίδα – εκεί ζουν τρία ενδημικά είδη φλαμίνγκο. Εμείς θα οδηγήσουμε κάτω από το (ενεργό) ηφαίστειο Ογιάγκε, και στη συνέχεια θα εξερευνήσουμε τις υψιπεδικές λίμνες Κανιάπα, Όντα και Τσιαρκότα, αγαπημένο καταφύγιο των φλαμίνγκο κατά τη διάρκεια του αποδημητικού τους ταξιδιού. Επίσης θα επισκεφτούμε το περίφημο Πέτρινο Δέντρο. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό βράχο από ψαμμίτη, ύψους 7 μέτρων ο οποίος υψώνεται πάνω στην άμμο της ερήμου Σιλόλι, και όντως μοιάζει με απολιθωμένο δέντρο.
Στο Εθνικό Πάρκο Αβαρόα υπάρχει και η διάσημη Λαγούνα Κολοράδα – το πιο παράξενο φυσικό φαινόμενο της Βολιβίας. Ουσιαστικά είναι μια ηφαιστειακή λίμνη άλατος,βάθους μικρότερου του 1 μέτρου, και έκτασης 60 τ.χλμ. Είναι, όπως το λέει και το όνομά της, κατακόκκινη, και περιέχει κατά τόπους κάτασπρες νησίδες βόρακα. Στο παρελθόν οι ντόπιοι θεωρούσαν ότι το κόκκινο χρώμα της λίμνης προερχόταν από το αίμα των θεών και γι αυτό τη θεωρούσαν ιερή. Ωστόσο οι επιστήμονες διέλυσαν τις δοξασίες επισημαίνοντας ότι το χρώμα οφείλεται στα φύκια και στα μέταλλα που περιέχει το νερό. Το εντυπωσιακό επίσης είναι πως στην Κόκκινη Λίμνη ζουν και… κόκκινα φλαμίνγκο. Το απόγευμα θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Αβαρόα. Διανυκτέρευση.

 

10η ΗΜΕΡΑ: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΒΑΡΟΑ – πτήση για ΚΟΤΣΑΜΠΑΜΠΑ – ΤΡΙΝΙΔΑΔ

Στη διάρκεια της ημέρας θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο του Ουγιούνι για να πετάξουμε για την ιστορική Κοτσαμπάμπα από όπου θα συνεχίσουμε οδικώς για τον τελικό μας προορισμό για σήμερα, την πόλη του Τρινιδάδ, χτισμένη στο οροπέδιο Μόχος.
Η πόλη γειτνιάζει με τη ζούγκλα του Αμαζονίου και περιβάλλεται από δάση βροχής, ποτάμια και λίμνες. Θα κάνουμε μια βόλτα στην πόλη με τον αρχηγό μας και θα μάθουμε αρκετά για το Τρινιδάδ που ιδρύθηκε κάποτε από Ιησουίτες μοναχούς. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

11η ΗΜΕΡΑ: ΤΡΙΝΙΔΑΔ – ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ – ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΙΜΠΑΡΕ – ΣΑΝ ΚΑΡΛΟΣ – ΤΡΙΝΙΔΑΔ

Σήμερα το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μία εντυπωσιακή κρουαζιέρα στον Ποταμό Ιμπαρέ που ρέει κοντά στο Τρινιδάδ και περνάει μέσα από τη βολιβιανή ζούγκλα του Αμαζονίου. Κατά τη διάρκεια της πλεύσης, και της πεζοπορίας μας στα μονοπάτια της ζούγκλας, θα απολαύσουμε την άγρια φύση του ποταμού και τους δάσους. Θα δούμε ψάρια και εξωτικά πουλιά, σαύρες, αλιγάτορες, ποτάμιες χελώνες. Και στις εκβολές του ποταμού, στο δέλτα Μαμορέ, θα δούμε να χορεύουν γύρω μας τα πανέμορφα ροζ δελφίνια των ποταμών. Η βόλτα μας θα διαρκέσει περίπου 2,5 ώρες. Στη διαδρομή θα δούμε επίσης τους κατοίκους της ζούγκλας που καλλιεργούν κακάο, γιούκα, μπανάνες και συρίνγκα (=πασχαλιές). Θα κάνουμε και μία στάση στο αιώνιο δέντρο Μαπάχο, στον οποίο φτιάχνουν τις φωλιές τους τα γιγάντια Μπάτος, πουλιά που ζουν μόνο στον Αμαζόνιο. Διανυκτέρευση στο Τρινιδάδ.

 

12η ΗΜΕΡΑ: ΤΡΙΝΙΔΑΔ – ΤΣΟΥΤΣΙΝΙ – ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΑ ΠΑΖ

Μετά το πρωινό μας θα έρθουμε στο αρχαιολογικό χώρο Τσουτσίνι, περίπου 15 χλμ. από το Τρινιδάδ, για να δούμε τους περίπου 20.000 τεχνητούς λόφους που απλώνονται σεόλη την περιοχή, μάλλον αγνώστου προελεύσεως και χρησιμότητας… Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο από όπου θα πετάξουμε για τη Λα Παζ. Άφιξη στη βολιβιανή πρωτεύουσα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

13η ΗΜΕΡΑ: ΛΑ ΠΑΖ – ΤΙΑΧΟΥΑΝΑΚΟ – ΚΟΠΑΚΑΜΠΑΝΑ (ΛΙΜΝΗ ΤΙΤΙΚΑΚΑ) – ΛΑ ΠΑΖ

Σήμερα το πρόγραμμά μας επιφυλάσσει μία γερή δόση αρχαίου πολιτισμού και μυστηρίου. Το πρωί θα επισκεφτούμε οδικώς τον αρχαιολογικό χώρο Τιαχουανάκο, που στη γλώσσα των ιθαγενών Αϊμάρα σημαίνει Κατοικία των Θεών. Πάνω στο απέραντο οροπέδιο Αλτιπλάνο των βολιβιανών Άνδεων, σε ύψος 3.870 μ., απλώνονται τα μεγαλιθικά ερείπια της αρχαίας πόλης, η οποία αναφέρεται από τους Ισπανούς χρονικογράφους του 16ου αιώνα ως ένα αξιοθαύμαστο και πρωτόγνωρο θέαμα. Η Τιχουανάκο χτίστηκε στην προκολομβιανή εποχή από έναν πολιτισμό που άκμασε από το 1500 π.Χ. ως το 1200 μ.Χ. Όταν την ανακάλυψαν οι Ίνκα, η πόλη ήταν παντελώς άδεια. Είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της εξαιτίας οικονομικής κρίσης κρίσης, που προκάλεσε ξηρασία στην περιοχή.
Ωστόσο η Τιχουανάκο στους αιώνες της ακμής της, φημιζόταν για την αρχιτεκτονική της, τη μηχανική υδραυλική, την ιατρική και την κοινωνική οργάνωση. Σήμερα, στην τοποθεσία (μνημείο της UNESCO) υπάρχουν αρχιτεκτονήματα με τεράστιους λαξευμένους ογκόλιθους, πελώριους γρανιτένιους μονόλιθους, τελετουργικά σύμβολα. Τέτοια είναι η Πυραμίδα Ακαπάνα, ο Ναός Καλασασάγια και η περίφημη Πύλη του Ήλιου. Ο πολιτισμός της Τιχουανάκο έχει στο ενεργητικό του και λαμπρά αστρονομικά επιτεύγματα, όπως η καθιέρωση του σεληνιακού και ηλιακού ημερολογίου, ο χωρισμός του χρόνου σε 365,24 ημέρες σύμφωνα με το ηλιακό ημερολόγιο, ο προσδιορισμός του αστερισμού Σταυρός του Νότου, η Θεωρία Τιχουανάκο, περί των δύο χαμένων Ατλαντίδων. Στην Τιχουανάκο θα επισκεφτούμε το Λιθικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο.
Μετά θα πάμε στην παρόχθια πόλη Κοπακαμπάνα. Εκεί θα επισκεφτούμε τον αποικιακό ναό της Μαύρης Παρθένου των Ινδιάνων, που χτίστηκε από τους Ισπανούς τον 17ο αιώνα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, διανυκτέρευση στην Κοπακαμπάνα.

 

14η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΠΑΚΑΜΠΑΝΑ – ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ – ΛΑ ΠΑΖ

Σήμερα το πρόγραμμά μας είναι αφιερωμένο στην ιερή Λίμνη Τιτικάκα. Θα πλεύσουμε με καταμαράν και θα επισκεφτούμε τα ιερά νησιά των Ίνκα, που ήταν αφιερωμένα στον Ήλιο και το Φεγγάρι. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε πως αυτή η λίμνη, είναι το απόλυτο must see στη Βολιβία. Είναικαταγάλανη, πεντακάθαρη και η θέα των Άνδεων που την περιβάλουν είναι μοναδική. Θεωρείται επίσης, ένα από τα πιο αινιγματικά σημεία του πλανήτη, λόγω των σπουδαίων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν εκεί.

Σύμφωνα με τους Ίνκα, η αυτοκρατορία τους γεννήθηκε στο Νησί του Ήλιου και στο Νησί του Φεγγαριού, από τους θεούς Μάνκο Καπάκ (γιος του Ήλιου) και Μάμα Όκγιο (κόρη του Ήλιου) που κατέβηκαν στη Γη για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων των Άνδεων. Ως εκ τούτου, τα δύο αυτά νησιά θεωρούνται τα σημαντικότερα φυσικά και πολιτισμικά μνημεία της Νότιας Αμερικής. Εκεί μέχρι σήμερα διατηρούνται περισσότερα από 150 αρχαία μνημεία. Μεταξύ 1470 και 1532, όταν οι Ίνκα είχαν καταλάβει την περιοχή, τα νησιά ήταν ο τελικός προορισμός στα θρησκευτικά προσκυνήματα από όλη την αυτοκρατορία. Σύμφωνα πάντως με πρόσφατες μελέτες, τα νησιά κατοικούνταν πολύ πριν τους Ίνκα, από το 2000 π.Χ. από τους Ούρου.
Εμείς σήμερα στο Νησί του Ήλιου θα δούμε τη Μεγάλη Κλίμακα και το Ιερό Σιντριβάνι. Θα πιούμε νερό από το σιντριβάνι, το οποίο σύμφωνα με τους Ίνκα χάριζε αιώνια νεότητα και ευτυχία. Θα γευματίσουμε στο εστιατόριο Uma Kollu κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και θα επισκεφτούμε το παρακείμενο παζάρι των ντόπιων Ούρου. Εν συνεχεία θα πλεύσουμε στο Νησί του Φεγγαριού, όπου θα δούμε τον ναό των Παρθένων του Ηλίου, Ινιάκ Ούγιου.
Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στη Λα Παζ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

15η ΗΜΕΡΑ: ΛΑ ΠΑΖ – ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Σήμερα το πρόγραμμά μας επιφυλάσσει μία μοναδική δραστηριότητα-εμπειρία ζωής που θα σας μείνει αξέχαστη για πάντα. Θα ξεκινήσουμε το πρωί από τη Λα Παζ στα 4.600 μέτρα και θα κατηφορίσουμε τον Πιο Επικίνδυνο Δρόμο του Κόσμου, μέσα στο δάσος νεφών του όρους Γιούγκας, με τέρμα τον οικισμό Γιολόσα στα 1.350 μέτρα. Ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε, μέσα στη ζούγκλα, έχει τη φήμη του πολύ επικίνδυνου, (Για όσους θέλουν να διανίσουν την διαδρομη με ποδήλατό, θα έχον μαζί τους έμπειρο οδηγό ποδηλάτη, που θα σας δίνει διαρκώς πλήρεις οδηγίες, θα έχετε πολύ καλά ποδήλατα και όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό (κράνη, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, αδιάβροχα κτλ.)). Συνολικά όλη η απόσταση είναι 80 χλμ. και διαρκεί περίπου 4-5 ώρες.

Ο Δρόμος του Θανάτου είναι κατηφορικός, με χώμα και πέτρες, πάνω σε γκρεμό. Αλλά είναι αρκετά φαρδύς για ποδήλατα και μικρά οχήματα. Στην αρχή θα οδηγούμε μέσα στο σύννεφο της ορεινής ζούγκλας και καθώς θα κατεβαίνουμε η ατμόσφαιρα θα καθαρίζει. Καθ’ οδόν θα κάνουμε στάσεις για ξεκούραση και παρατήρηση της απίστευτης φύσης. Σε πολλά σημεία θα δούμε καταρράκτες να ξεχύνονται δίπλα μας από τα βράχια του βουνού και να πέφτουν ακριβώς πάνω στον δρόμο. Στο τέρμα του Δρόμου του Θανάτου, στον οικισμό Γιολόσα, θα γευματίσουμε δίπλα στο ποτάμι της ζούγκλας και αν θέλουμε θα βουτήξουμε σε μία μικρή πισίνα που υπάρχει μέσα στα φυτά.

Ο Δρόμος του Θανάτου συνέδεε τη Λα Παζ με την πόλη Κορόικο, στα 1.150 μ. ύψος. Μετά την κατασκευή όμως του νέου ασφαλτόδρομου, το 2006, η παλιά οδός εγκαταλείφθηκε και αξιοποιήθηκε για ποδηλασία.

Επιστροφή στη Λα Παζ και διανυκτέρευση.

 

16η ΗΜΕΡΑ: ΛΑ ΠΑΖ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Μετάβαση στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας.

17η ΗΜΕΡΑ: ΑΦΙΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ ΛΑΡΝΑΚΑ

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  24/8/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 3990€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3990 € 960 €
  Twin Room 3990 € 960 €
  Triple Room 3990 € 960 €
  Single Room 4630 € 960 €

 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

ΤΚ 1842

24/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

04:00

05:30

ΤΚ 800

24/08/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΜΠΟΓΚΟΤΑ

09:45

15:00

AV 239

24/08/2022

ΜΠΟΓΚΟΤΑ – ΛΑ ΠΑΖ

21:24

02:15

AV 224

08/09/2022

ΛΑ ΠΑΖ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ

03:20

06:10

ΤΚ 801

08/09/2022

ΜΠΟΓΚΟΤΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ*
*(μέσω Παναμά)

16:30

16:45 +1

ΤΚ 1843

09/09/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

19:05

20:30

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4*. Στην επαρχία της Βολιβίας τα καταλύματα είναι πολύ περιορισμένα, έχουμε επιλέξει τα καλύτερα διαθέσιμα.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά (πρωινό, γεύμα ή δείπνο).
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Έλληνας αρχηγός εξειδικευμένος στην Βολιβία.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά.

Δεν περιλαμβάνονται :    
Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 960€

Προσοχή: δεν υπάρχουν τρίκλινα δωμάτια στην Βολιβία. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να βρεθεί δίκλινο δωμάτιο + πτυσσόμενο κρεβάτι.