Skip to main content

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ – ΒΗΘΛΕΕΜ – ΙΟΡΔΑΝΗΣ *ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ* 3 ημέρες Σεπτέμβριος 2023 από 485

‘Ναός της Αναστάσεως - Γολγοθάς - Αποκαθήλωση - Πανάγιος Τάφος - Οδός Μαρτυρίου - Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο - Όρος Ελαιών - Τάφος Παναγίας - Γεθσημανή - Ναός της Γεννήσεως - Βηθλεέμ - Ιορδάνης Ποταμός - Ιεριχώ - Άγιος Γεράσιμος - Λύδδα’

Αναχώρηση: 22 Σεπτεμβρίου 2023

1η Ημέρα: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ – ΤΕΛ ΑΒΙΒ – ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ – ΝΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ / ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ – ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 

Αναχώρηση από Αθήνα

Συγκέντρωση στο γκισέ της Aegean Airlines αεροδρόμιο Αθηνών  ΕΛ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και παράδοση αποσκευών. Έλεγχος διαβατηρίων και συνεχίζουμε με πτήση της Aegean (Α3-926) από την ΑΘΗΝΑ για το BEN GURION του Τελ Αβίβ στις 07.05 με άφιξη στις 09.05. 

Έλεγχος διαβατηρίων, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για την Ιερουσαλήμ και τον Ναό της Αναστάσεως του Χριστού μας, εντός του οποίου θα προσκυνήσουμε τον Φριχτό Γολγοθά. Η συγκλονιστικότερη εμπειρία είναι η ανάβαση στον λεγόμενο «Κρανίου Τόπο» (στα Εβραϊκά σημαίνει Γολγοθάς), όπου σφραγίσθηκε η Καινή Διαθήκη με το Αίμα του Θεανθρώπου. 

Στο ορθόδοξο παρεκκλήσιο, το οποίο διακρίνεται για την εξωτερική διακόσμηση και την επιβλητικότητά του, θα αναγνωσθούν το έβδομο και το όγδοο ευαγγέλιο της Μεγάλης Πέμπτης, Η Σταύρωση και ο Θάνατος του Χριστού και θα γίνει ΔΕΗΣΗ. 

Κατεβαίνοντας από τον Γολγοθά, θα δούμε τον Τόπο της Αποκαθηλώσεως. Στη Χριστιανική λειτουργική αποκαλείται η κατάβαση του Σώματος του Ιησού από το Σταυρό μετά την Σταύρωσή Του, προκειμένου στη συνέχεια να ενταφιαστεί. Η  Αποκαθήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Αγ. Ιωσήφ του από Αριμαθαίας και του Νικόδημου, που ήταν σύμφωνα με τις διηγήσεις των Ευαγγελιστών, Ιουδαίοι άρχοντες και κρυφοί μαθητές του Χριστού. Το γεγονός αυτό, μας το θυμίζουν δύο Ύμνοι: 

α) Ο συγκινητικός δοξαστικός Ύμνος του Εσπερινού της Μεγάλης Παρασκευής «Σε τον αναβαλλόμενον, το φως ώσπερ ιμάτιον …».

β) Επίσης, ανάμεσα στα λιγότερα γνωστά ακούσματα της ίδιας μέρας, αλλά το βαθυστόχαστο και το πιο συγκινητικό μελοποίημα με το όνομα «δός μοι τούτον τον Ξένον» ή «τον Ήλιο Κρύψαντα» (Γεωργίου Ακροπολίτη, λόγιου του 13ου αιώνα.), στο οποίο περιγράφεται το αίτημα του Ιωσήφ προς τον Πιλάτο, να του δώσει το σώμα του Χριστού για να το κηδέψει. Ο Πιλάτος του έδωσε την άδεια και στη συνέχεια μαζί με τον Αγ. Νικόδημο αποκαθήλωσαν το Σώμα του Ιησού από το Σταυρό, το τύλιξαν με «σινδόνη καθαρά» και το αποθέσαν στο κενό μνημείο που διατηρούσε υπό την κατοχή του ο Ιωσήφ.  

Συνεχίζουμε το προσκύνημά μας, στον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο του Χριστού μας, που σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, βρισκόταν κοντά στο σημείο της σταύρωσης: “ἦν δὲ ἐν τῷ τόπῳ ὅπου ἐσταυρώθη κῆπος, καὶ ἐν τῷ κήπῳ μνημεῖον καινόν, ἐν ᾧ οὐδέπω οὐδεὶς ἐτέθη· ἐκεῖ οὖν διὰ τὴν Παρασκευὴν τῶν ᾿Ιουδαίων, ὅτι ἐγγὺς ἦν τὸ μνημεῖον, ἔθηκαν τὸν ᾿Ιησοῦν.” όπως διαβάζουμε στο Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Το επιβλητικό Άγιο Κουβούκλιο, ένα Ναόσχημο οικοδόμημα με πλούσια διακόσμηση, καλύπτει τον τάφο του Χριστού μας και χωρίζεται σε δύο μέρη: τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού και τον Άγιο Λίθο. 

Εντός του Αγίου Κουβουκλίου λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο η τελετής της Αφής του Αγίου Φωτός. Κατά το προσκύνημά μας, θα ακούμε το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως, θα γίνει Δέηση και θα ψάλλουμε τον Αναστάσιμο Απολυτίκιο «Χριστός Ανέστη»! Κατασυγκινημένοι αλλά πλήρεις, θα εισέλθουμε και θα γνωρίσουμε το Καθολικό του Ναού της Αναστάσεως, όπου τελούνται καθημερινά, όλες οι Ορθόδοξες Ακολουθίες. 

Συνεχίζουμε για το παρεκκλήσιο του Αδάμ, τον Τόπο της Εύρεσης του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, το Παρεκκλήσιο του Αγ. Λογγίνου, το παρεκκλήσιο της Φραγγελώσεως, το παρεκκλήσιο των κλαπών και τέλος το παρεκκλήσιο του Μη μου Άπτου, είναι η χριστιανική έκφραση από την Καινή Διαθήκη που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη και περιγράφει την βιβλική σκηνή της αναγνώρισης του Ιησού από την Μαρία μετά την Ανάστασή Του.  

Τέλος, θα επισκεφθούμε τον παρεκκλήσιο των Συριάνων, όπου είναι αφιερωμένο στον Αγ. Νικόδημο και στον Άγιο Ιωσήφ από Αριμαθαίας, όπου και ο τάφος του. Θα ολοκληρώσουμε με το Σκευοφυλάκιο του Ναού, όπου εδώ θα προσκυνήσουμε το Τίμιο Ξύλο καθώς και Λείψανα Αγίων και ιερατικά κειμήλια.  

Στη συνέχεια μετάβαση στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, όπου θα αρχίσουμε την γνωριμία μας με το κεντρικό Μοναστήρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το οποίο αποτελεί την έδρα της Αγιοταφικής Αδελφότητας, προσκύνημα και λίγος

χρόνος ελεύθερος για μία μικρή ανάπαυλα.

Άφιξη στο ξενοδοχείο στην Βηθλεέμ και τακτοποίηση στα δωμάτια. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η Ημέρα: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

ΒΗΘΛΕΕΜ – ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ – ΙΕΡΙΧΩ – ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ – ΟΡΟΣ ΕΛΑΙΩΝ 

Πολύ πρωινή μετάβαση στην Βηθλεέμ.  Στην Βασιλική της Γεννήσεως (από την εποχή του Ιουστινιανού), θα συμμετάσχουμε στην κατανυκτική Θεία Λειτουργεία, στο Θεοδέγμον Σπήλαιο της Γεννήσεως.  Θα προσκυνήσουμε το πραγματικό σημείο της Γεννήσεως με την Φάτνη και το Σπήλαιο των Νηπίων. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για πρωινό. 

Ξεκινάμε με επίσκεψη στην Ι.Μ.”Δόξα εν υψίστοις Θεώ” στο χωριό των Ποιμένων. 

Συνεχίζουμε για την κοιλάδα του Ιορδάνη, περνώντας από το σημείο «μηδέν», όπου και το επίπεδο της Μεσογείου θαλάσσης. Στην διαδρομή μας προς την Ιεριχώ, στην έρημο της Ιουδαίας θα μεταβούμε μέσω της νοητής «σιδηράς συνοριακής πύλης», που χωρίζει την Ιεριχώ από την κατεχόμενη περιοχή, στον Ιορδάνη ποταμό, στο πραγματικό σημείο που βαπτίσθηκε ο Χριστός μας, από τον Τίμιο Πρόδρομο. Θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου παρά του Ιορδάνη ποταμού η οποία ανακαινίζεται πλήρως εκ των φθορών. 

Θα τελεστεί η ακολουθία του Αγιασμού και θα αναγνωσθούν οι ευχές «τοῦ Ἁγιασμοῦ τῶν Υδάτων», στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού ψάλλοντας το τροπάριο «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε..». Όσοι εκ των προσκυνητών επιθυμούν, μπορούν να φορέσουν τον λευκό χιτώνα για την «προαιρετική-συμβολική βάπτιση» στον Ιορδάνη ποταμό. 

Στην Ιεριχώ, θα επισκεφθούμε το Σαραντάριο Όρος ή άλλως αποκαλούμενο «Όρος των Πειρασμών», όπου ο Χριστός μας έζησε σαράντα μέρες με νηστεία και προσευχή, προ της ενάρξεως του Σωτηρίου Έργου Του, όπως αναφέρεται στην κατά Ματθαίον Ευαγγελική περικοπή, στην οποία αναφέρονται οι τρεις πειρασμοί του Χριστού (Προαιρετική ανάβαση με το τελεφερίκ στο Σαραντάριο Όρος, €17). 

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας, επισκεπτόμενοι την Ιερά Μονή του Προφήτου Ελισαίου, όπου σύμφωνα με την παράδοση στο προαύλιο της Ιεράς Μονής βρίσκεται η «Συκομωρέα» και ξετυλίγεται η πλέον γνωστή και χαρακτηριστική ιστορία του Αρχιτελώνη Ζακχαίου, την οποία πολύ παραστατικά διηγείται ο Ευαγγελιστής Λουκάς. 

Ακολούθως, αναχωρούμε για προσκύνημα στην φιλόξενη Ιερά Μονή του Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου, μια πραγματική όαση, στην έρημο του Ιορδάνη ποταμού.  Προσκύνημα στο σπήλαιο με την Εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας, όπου κατά την παράδοση διανυκτέρευσε η Παναγία μας κατά την Φυγή στην Αίγυπτο. 

Συνεχίζουμε για Το Όρος των Ελαιών. Φράζοντας από ανατολικά τον ορίζοντα των Ιεροσολύμων, ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια αποτέλεσε τόπο εγκατάστασης διαφόρων μοναστηριών και προσκυνημάτων μίας και ο ιερός αυτός τόπος συνδέθηκε πολύ νωρίς με τον Ιησού Χριστό.  

Επίσκεψη-προσκύνημα στην Ι.Μ. Μικρής Γαλιλαίας ή Μονή των Γαλιλαίων Ανδρών, όπου και η αλλοτινή θερινή κατοικία του Πατριάρχου. Εντός του Ναού της Αναλήψεως θα προσκυνήσουμε το σημείο της πρώτης εμφάνισης του Ιησού μετά την Ανάστασή Του στους Αποστόλους. Από την νοτιότερη κορυφή του Όρους των Ελαιών, (το Πανόραμα των Ιεροσολύμων) θα έχουμε μία πανοραμική ξενάγηση αλλά και την ωραιότερη θέα της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η Ημέρα: Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ – ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ – ΛΥΔΔΑ / ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 

Μετάβαση στον Ναό της Αναστάσεως, όπου θα συμμετάσχουμε στην Θεία Λειτουργία και θα προσκυνήσουμε τον Πανάγιο Τάφο.   

Επιβίβαση στο λεωφορείο μας και αναχωρούμε για την Λήδα, όπου βρίσκεται το Μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Γεωργίου. Εδώ θα προσκυνήσουμε τον Τάφο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.  

Τελ Αβίβ – Πτήση προς την ΑΘΗΝΑ

Αναχώρηση, για το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ στις 11.00, τυπικές διαδικασίες, έλεγχος αποσκευών και διαβατηρίων. Πτήση στις 13.50 (Α3-925)  με άφιξη στις 16.00.]                                           

 
 

Τελική Τιμή ανά Άτομο σε Δίκλινο με Ημιδιατροφή

Αναχώρηση από ΑΘΗΝΑ: €485

Μονόκλινο +€60  // Φιλοδωρήματα +€10

Με Διαμονή στη Βηθλεέμ

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Αεροπορικά εισιτήρια με την Aegean Airlines με επιστροφή.
  • Φόροι αεροδρομίων.
  • Μία αποσκευή μέχρι 23 κιλά και μία χειραποσκευή μέχρι 8 κιλά το άτομο.
  • Δυο (2) Διανυκτερεύσεις στο επιλεγμένο ξενοδοχείο Shepherds House 4* στην Βηθλεέμ.
  • Μεταφορά προς και από αεροδρόμια με σύγχρονο κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά σε μπουφέ.
  • Ξεναγήσεις-περιηγήσεις, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
  • Φόροι συνόρων Ισραήλ.
  • Έμπειρος Αρχηγός/Συνοδός του γραφείου μας με πιστοποίηση του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
  • Ασφάλεια αστικής Ευθύνης.
  • Ταξιδιωτική ασφάλιση της Interamerican (Basic) για ατυχήματα και οξεία περιστατικά, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19. Για ηλικίες άνω των 75 ετών, η ασφάλιση ισχύει μόνο για ατυχήματα.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Ό,τι αναφέρεται στο πρόγραμμα σαν προαιρετικό.
  • Ανάβαση με το τελεφερίκ στο Σαραντάριο Όρος €17.
  • Υποχρεωτικά Φιλοδωρήματα €10.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Το διαβατήριο πρέπει να λήγει 6 μήνες μετά από την ημερομηνία εισόδου στο Ισραήλ, διαφορετικά πρέπει να εκδοθεί καινούργιο.
  • Φωτοτυπία διαβατηρίου πρέπει να κατατεθεί στο γραφείο μας.
  • Η σειρά του προγράμματος μπορεί να αλλάξει, χωρίς να παραληφθεί κάτι.
  • Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση θα δοθούν οι τελικές αναλυτικές οδηγίες.
  • Η εκδρομή έχει πρωινές αναχωρήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.