Skip to main content

ΑΓΙΟI ΤΟΠΟI των ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Κάιρο – Αλεξάνδρεια – Σινά) 10 ημέρες Σεπτέμβριος 2023 από 1190

 28 Σεπτεμβρίου – 7 Οκτωβρίου 2023 (10 Ημέρες)

*Με συμμετοχή στις Θείες Λειτουργίες* 

 

 

“Κάιρο – Παλιό Κάιρο –  Άγιος Γεώργιος – Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων – Γκίζα – Πυραμίδες – Σφίγγα – Αλεξάνδρεια – Πατριαρχείο – Άγιος Σάββας – Βιβλιοθήκη – Καβάφης – Ελληνικά Νεκροταφεία – Όρος Σινά – Αγία Αικατερίνη – Ερυθρά Θάλασσα – Νεκρά Θάλασσα – Βηθλεέμ – Ιερουσαλήμ – Ναός της Αναστάσεως – Πανάγιος Τάφος – Οδός Μαρτυρίου – Πραιτώριο – Γεθσημανή – Χοζεβάς – Ιεριχώ – Ιορδάνης Ποταμός – Άγιος Γεράσιμος – Σαραντάριο Όρος – Ποιμένες – Όρος των Ελαιών – Σιών – Λύδδα – Τελ Αβίβ’’ 

 

 

1η Ημέρα: Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

(ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) – AΘΗΝΑ – ΠΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΙΡΟ 

Αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη

Κατόπιν Ζήτησης – Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Αναχώρηση από την Αθήνα

Συνάντηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στις 15.00 στο γκισέ της Aegean,  για τις τυπικές διαδικασίες και τον έλεγχο των διαβατηρίων.

 

Πτήση με την Aegean Airlines (Α3-932) στις 17.15 προς Κάιρο με άφιξη στις 19.10. Βίζες, έλεγχος διαβατηρίων, παραλαβή αποσκευών και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

 

2η Ημέρα: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023  

ΠΑΛΙΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΑΙΡΟ – ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΓΚΙΖΑΣ – ΣΦΙΓΓΑ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΪΡΟΥ 

Πρωινό και μετάβαση  στο Παλαιό Κάιρο, στην ανατολική όχθη του Νείλου και στην περιοχή της αρχαίας Μέμφιδας, όπου βρίσκεται ένα από τα πλέον πυκνοκατοικημένα προάστια του Καΐρου, με μοναστήρια, ναούς και νεκροταφεία. Ξεκινάμε από το ρωμαϊκό Φρούριο της Βαβυλώνας, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου ξεκινά η λεγόμενη Φαραωνική Διώρυγα, που συνέδεε τον Νείλο με την Ερυθρά Θάλασσα. 

Στον τέταρτο όροφο του φρουρίου είναι κτισμένο το καθολικό της Ελληνορθόδοξης Μονής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου, όπου θα συμμετέχουμε στην Θεία και Ιερά Λειτουργία.

Θα επισκεφτούμε τις κατακόμβες, οι οποίες αποτελούν ένα εντυπωσιακό εκκλησιαστικό μουσείο, όπου μεταξύ άλλων θα δούμε και το νειλόμετρο, το οποίο μετράει μέχρι και σήμερα τη στάθμη του ποταμού. Συνεχίζουμε με το ελληνικό κοιμητήριο και το παρεκκλήσι όπου κατά την παράδοση κατέφυγε η Παναγία με τον Ιωσήφ και το Θείο Βρέφος για να γλυτώσουν από την οργή του Ηρώδη. 

Πρωινό και αναχώρηση για το Παλιό Χριστιανικό Κάιρο. Μετάβαση στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου, όπου θα συμμετέχουμε στην Θεία και Ιερά Λειτουργία. Ξενάγηση στο μοναστηριακό συγκρότημα και στον Ναό ο οποίος είναι χτισμένος σε μορφή ροτόντας, κατά το  πρότυπο των Βαπτιστηρίων της Ραβέννας, πάνω σε πύργο Ρωμαϊκού φρουρίου, ­το­ οποίο πολλές φορές χρησίμευε σαν κατ­αφύγιο και ταυτόχρονα ήταν έμβλημα των Ελλήνων χριστιανών του Καΐρου. Θα δούμε τις κατακόμβες όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι των Άγιων Τεσσαράκοντα και θα  περάσουμε μέσα από το νεκροταφείο των Ελλήνων Αιγυπτιωτών για να φτάσουμε στο εκκλησάκι χτισμένο στο σημείο όπου κατά παράδοση βρήκε καταφύγιο η Αγία Οικογένεια κατά την Φυγή στην Αίγυπτο.

Μετάβαση στην περιοχή Γκίζας, στη δυτική όχθη του Νείλου. Εδώ θα επισκεφθούμε και θα ξεναγηθούμε από τον Ελληνόφωνο έμπειρο ξεναγό μας, στον αρχαιολογικό χώρο, εντός του οποίου βρίσκονται οι επιβλητικές πυραμίδες του Χέοπα, του Χεφρίνου και του Μυκερίνου.

Θα έχουμε χρόνο στη διάθεση μας για να περπατήσουμε αρκετά και να φωτογραφηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο των πυραμίδων, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Συνεχίζουμε  για την σιωπηλή Σφίγγα που παριστάνει το Φαραώ Χεφρίνα με σώμα λιονταριού, φύλακα της νεκρόπολης της Γκίζας. Αφού ολοκληρώσουμε την ξενάγηση μας στην Γκίζα, θα ακολουθήσει μικρής διάρκειας  επίσκεψη σε διπλανά εργαστήρια παρασκευής αιγυπτιακών αρωμάτων και παπύρων, όπου κατά την επίδειξη θα μάθουμε τον τρόπο που παρασκευάζονται από την αρχαιότητα. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να αγοράσει από τα είδη αυτά.

Επίσκεψη στο σπουδαίο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου, στο οποίο θα θαυμάσουμε διάφορους θησαυρούς της φαραωνικής Αιγύπτου, όπως αγάλματα, στήλες, κοσμήματα, μούμιες, με σημαντικότερη αυτή του Βασιλιά Τουτανχαμών κ.α. Γεύμα σε τοπικό εστιατόριο και μετάβαση στο ξενοδοχείο, αργά το απόγευμα. Διανυκτέρευση.

 

3η  Ημέρα: Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ – ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ – ΚΑΒΑΦΗΣ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ

Αναχώρηση νωρίς μετά το πρωινό μας, με το λεωφορείο μας και διασχίζοντας την Κάτω Αίγυπτο, περιφερειακά από το εύφορο Δέλτα του Νείλου, άφιξη στην Αλεξάνδρεια, στην ακτή της Μεσογείου. Γνωριμία με την πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, βασισμένος στις Ομηρικές αφηγήσεις και αποτέλεσε πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού, κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, αλλά και έδρα του Δευτέρου από τα πέντε πρεσβυγενή Πατριαρχεία από την βυζαντινή περίοδο ως τις ημέρες μας. 

Επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, όπου θα δούμε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και θα ξεναγηθούμε στο αξιόλογο πατριαρχικό μουσείο με τα σπουδαία φαραωνικά ευρήματα, τα οποία προήλθαν από ανασκαφές  και αφιερώματα των Ελλήνων της Αιγύπτου. Στον ίδιο χώρο θα επισκεφθούμε την πατριαρχική βιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει σπάνια χειρόγραφα καθώς και σπάνια ιερατικά κειμήλια (Σημειώστε ότι μέρος του Πατριαρχείου τελεί υπό ανακαίνιση). Συνάντηση με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο (αν βρίσκεται στην έδρα του, διαφορετικά με εκπρόσωπό του). 

Μετάβαση στο Παλιό Πατριαρχείο και στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, όπου βρίσκεται η στήλη, πάνω στην οποία κατά την παράδοση μαρτύρησε η Αγία Αικατερίνη. 

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το γειτονικό σπίτι του παγκόσμιας φήμης Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, όπου σώζονται τα προσωπικά αντικείμενα του. ‘Οσες λέξεις κι αν γράψουμε για εκείνον δεν αρκούν. Γεννημένος κοσμοπολίτης έζησε στην Αλεξάνδρεια, την Αγγλία, την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα και επέστρεψε τελικά στον τόπο που γεννήθηκε, την Αίγυπτο. 

«Παντα στο νου σου ναχεις την Ιθακη.

Το φθασιμον εκει ειν'ο προορισμος σου.

Αλλα μη βιαζεις το ταξειδι διολου.

Καλλιτερα χρονια πολλα να διαρκεσει.

και γερος πια ν'αραξεις στο νησι,

πλουσιος με οσα κερδισες στο δρομο,

μη προσδοκωντας πλουτη να σε δωσει η Ιθακη» 

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τη μοντέρνα Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία κατασκευάστηκε προς ανάμνηση του ελληνιστικού "Μουσείου", το οποίο περιλάμβανε την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του αρχαίου κόσμου, αλλά και εργαστήρια, ζωολογικό και βοτανικό κήπο, ξενώνες και αστεροσκοπείο.

Θα συνδυάσουμε το διάλειμμα μας με το προβλεπόμενο γεύμα. 

Συνεχίζουμε με πανοραμική ξενάγηση στην προκυμαία με τα επιβλητικά δημόσια κτήρια και ξενοδοχεία, στην ακτή της Μεσογείου, όπου θα δούμε και το κάστρο του Καγίτ Μπέη, φτιαγμένο από τα συντρίμμια του Φάρου της Αλεξάνδρειας που κάποτε έστεκε ακριβώς στην ίδια θέση. 

Επίσκεψη στα Ελληνικά νεκροταφεία, όπου ανάμεσα τους βρίσκεται  ο τάφος του Κωνσταντίνου Καβάφη,  πολλών επιφανών Ελλήνων και σπουδαίων ευεργετών, όπως του Γεώργιου Αβέρωφ και άλλων.  Αναχώρηση για το Κάιρο το απόγευμα, άφιξη στο ξενοδοχείο μας, ξεκούραση και διανυκτέρευση.

 

4η Ημέρα: Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΣΙΝΑ

Εκκλησιασμός.  Αναχώρηση για την μετάβασή μας στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Διέλευση από το υποθαλάσσιο τούνελ μήκους 1500 μέτρων της διώρυγας του Σουέζ,  στάση στις πηγές του Μωυσέως και στην ΙΜ Προφήτου Μωυσέως στην Φαράν.  Άφιξη στην Αγία Αικατερίνη, Συμμετοχή στον Εσπερινό, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση. 

Για όσους μπορούν και επιθυμούν, ανάβαση στην Αγία Κορυφή (2.280μ.), όπου ο Μωυσής έλαβε τις εντολές και από όπου η ανατολή του ηλίου πάνω από την έρημο και τα άγρια βουνά προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα (Μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα)

 

5η Ημέρα: Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

ΟΡΟΣ ΣΙΝΑ – ΙΜ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 

Στο κέντρο αυτό του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας η συμμετοχή στην  κατανυκτική Θεία και Ιερά Λειτουργία, θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία, στο Καθολικό της Ι. Μονής της Αγ. Αικατερίνης.  Στην συνέχεια θα μεταβούμε στον Όρος Γαλακτίωνος και Επιστήμης, όπου τα κελί που ασκήτευσε ο Αγ. Παίσιος. 

Μετά τον εσπερινό, οι Σιναίτες Πατέρες θα μας ξεναγήσουν στο Καθολικό της Μονής και θα προσκυνήσουμε ευλαβικά τα λείψανα της Αγ. Αικατερίνης, ψάλλοντας το τροπάριο της Αγίας.

Προσκύνημα στο παρεκκλήσιο της «φλεγόμενης και μη καιόμενης Αγίας Βάτου», θα δούμε το πηγάδι του Ιοθώρ και θα θαυμάσουμε στο Σκευοφυλάκιο της Μονής, σπουδαία και σπάνια κειμήλια,  Εικόνες εγκαυστικής τέχνης, Μηνολόγια, Δωδεκάορτα και περγαμηνές. Τέλος, θα μεταβούμε στο Οστεοφυλάκιο της Μονής, όπου και το σκήνωμα του Αγίου Στεφάνου του Σιναΐτου.   Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η Ημέρα: Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

ΣΙΝΑ – ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΒΗΘΛΕΕΜ 

Συμμετοχή στην Θεία και Ιερά Λειτουργία.  Μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε μέσω της μοναδικής σε ομορφιά διαδρομής μας, στην χρωματιστή έρημο του Σινά με τους γραφικούς Βεδουίνους, για τα σύνορα με το Ισραήλ.  

Ταξιδεύουμε κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας και περνάμε από τη συνοριακή πόλη Εϊλάτ στον κόλπο της Άκαμπας  (σύνορα  Αιγύπτου, Ιορδανίας και Ισραήλ). Διαδικασίες συνόρων και συνεχίζουμε για την Νεκρά θάλασσα όπου θα κάνουμε στάση για κολύμπι. 

Συνεχίζουμε για το ξενοδοχείο μας, άφιξη περίπου στις 20.00. Τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

7η Ημέρα: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ – ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ – ΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ – ΓΕΘΣΗΜΑΝΗ 

Μετάβαση στην Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται σε μία απόσταση 8 χιλ., από το ξενοδοχείο μας, στον Ναό της Αναστάσεως, όπου και ο Πανάγιος Τάφος του Χριστού μας. 

Θα προσκυνήσουμε τον Φριχτό Γολγοθά, την συγκλονιστικότερη εμπειρία που είναι η ανάβαση στον λεγόμενο «Κρανίου Τόπο» (στα Εβραϊκά σημαίνει Γολγοθάς), όπου σφραγίσθηκε η Καινή Διαθήκη με το Αίμα του Θεανθρώπου. 

Στο ορθόδοξο παρεκκλήσιο, το οποίο διακρίνεται για την εξωτερική διακόσμηση και την πνευματικότητα και την επιβλητικότητά του, θα αναγνωσθούν το έβδομο και το όγδοο ευαγγέλιο της Μεγάλης Πέμπτης, Η Σταύρωση και ο Θάνατος του Χριστού και θα γίνει Δέηση.  

Κατεβαίνοντας από τον Γολγοθά, θα δούμε τον Τόπο της Αποκαθηλώσεως. Στη Χριστιανική λειτουργική αποκαλείται η κατάβαση του Σώματος του Ιησού από το Σταυρό μετά την Σταύρωσή Του, προκειμένου στη συνέχεια να ενταφιαστεί. Η  Αποκαθήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Αγ. Ιωσήφ του από Αριμαθαίας και του Αγ. Νικόδημου, που ήταν σύμφωνα με τις διηγήσεις τον Ευαγγελιστών, Ιουδαίοι άρχοντες και κρυφοί μαθητές του Χριστού. Το γεγονός αυτό, μας το θυμίζουν δύο Ύμνοι: 

α) Ο συγκινητικός δοξαστικός Ύμνος του Εσπερινού της Μεγάλης Παρασκευής «Σε τον αναβαλλόμενον, το φως ώσπερ ιμάτιον …». 

β) Επίσης, ανάμεσα στα λιγότερα γνωστά ακούσματα της ίδιας μέρας, αλλά το βαθυστόχαστο και το πιο συγκινητικό μελοποίημα με το όνομα «δός μοι τούτον τον Ξένον» ή «τον Ήλιο Κρύψαντα» (Γεωργίου Ακροπολίτη, λόγιου του 13 αιώνα.), στο οποίο περιγράφεται το αίτημα του Ιωσήφ προς τον Πιλάτο, να του δώσει το σώμα του Χριστού για να το κηδέψει. Ο Πιλάτος του έδωσε την άδεια και στη συνέχεια μαζί με τον Ιωσήφ κατέβασαν  το σώμα του Ιησού από το Σταυρό, το τύλιξαν με «σινδόνη καθαρά» και το αποθέσαν στο  κενό μνημείο που διατηρούσε υπό την κατοχή του ο Ιωσήφ.  

Συνεχίζουμε το προσκύνημά μας, στον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο του Χριστού μας, που σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, βρισκόταν κοντά στο σημείο της σταύρωσης: "ἦν δὲ ἐν τῷ τόπῳ ὅπου ἐσταυρώθη κῆπος, καὶ ἐν τῷ κήπῳ μνημεῖον καινόν, ἐν ᾧ οὐδέπω οὐδεὶς ἐτέθη· ἐκεῖ οὖν διὰ τὴν Παρασκευὴν τῶν ᾿Ιουδαίων, ὅτι ἐγγὺς ἦν τὸ μνημεῖον, ἔθηκαν τὸν ᾿Ιησοῦν." όπως διαβάζουμε στο Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.  Το επιβλητικό Άγιο Κουβούκλιο, ένα Ναόσχημο οικοδόμημα με πλούσια διακόσμηση,  καλύπτει τον τάφο του Χριστού μας και χωρίζεται σε δύο μέρη: τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού και τον Άγιο Λίθο. 

Εντός του Αγίου Κουβουκλίου λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο η τελετής της Αφής του Αγίου Φωτός.  Κατά το προσκύνημά μας, θα ακούμε το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως, θα γίνει Δέηση και θα ψάλλουμε τον Αναστάσιμο Απολυτίκιο  «Χριστός Ανέστη»!  Κατασυγκινημένοι αλλά πλήρεις, θα εισέλθουμε και θα γνωρίσουμε το Καθολικό του Ναού της Αναστάσεως, όπου τελούνται καθημερινά, όλες οι Ορθόδοξες Ακολουθίες.  

Συνεχίζουμε για το παρεκκλήσιο του Αδάμ, τον Τόπο της Εύρεσης του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, το Παρεκκλήσιο του Αγ. Λογγίνου, το παρεκκλήσιο της Φραγγελώσεως, το παρεκκλήσιο των κλαπών και τέλος το παρεκκλήσιο του Μη μου Άπτου , είναι η χριστιανική έκφραση από την Καινή Διαθήκη που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη και περιγράφει την βιβλική σκηνή της αναγνώρισης του Ιησού από την Μαρία μετά την Ανάστασή Του. 

Τέλος, θα επισκεφθούμε τον παρεκκλήσιο των Συριάνων, όπου είναι αφιερωμένο στον Αγ. Νικόδημο και στον Άγιο Ιωσήφ από Αριμαθαίας, όπου και ο τάφος του.  Θα ολοκληρώσουμε με το Σκευοφυλάκιο του Ναού, όπου εδώ θα προσκυνήσουμε το Τίμιο Ξύλο καθώς και Λείψανα Αγίων και ιερατικά κειμήλια.  

Ακολούθως θα διασχίσουμε την Οδό του Μαρτυρίου, όπου: “οι στάσεις του Χριστού μας, πριν από τον Φρικτό Γολγοθά”. Η Πύλη της Καταδίκης, ο Οίκος της Αγίας Βερονίκης (το σημείο όπου ο Ιησούς συνάντησε τις κόρες της Ιερουσαλήμ), θα διαβούμε από το σημείο όπου ο Σίμων ο Κυρηναίος πήρε τον Σταυρό στους ώμους του μέχρι τον Γολγοθά Σταυρό (και σύμφωνα με την παράδοση αποτυπώθηκε η παλάμη του Χριστού μας), τον τόπο όπου ο Χριστός συναντήθηκε με την Μητέρα Του και όπου ο Χριστός μας έπεσε από το βάρος του Σταυρού. 

Φθάνουμε στην Φυλακή του Χριστού μας, στο ονομαζόμενο Πραιτώριο. Συνεχίζουμε για το Λιθόστρωτο, την Προβατική Κολυμβήθρα/Βηθεσδά, τον Οίκο των Ιωακείμ και Άννας (των γονέων της Παναγίας μας) όπου και το σπίτι που γεννήθηκε η Παναγίας μας.  

Από την πύλη των Λεόντων κατηφορίζουμε για την Γεθσημανή στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών, όπου και η Κοιλάδα των Κέδρων.  Προσκύνημα στην Εκκλησία και στον Τόπο Λιθοβολισμού του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, εκτός των τειχών της παλαιάς πόλης.  

Στην Γεθσημανή, θα προσκυνήσουμε το Πάνσεπτο Θεομητορικό Μνήμα.  Στο ίδιο χώρο, θα προσκυνήσουμε την Εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, ψάλλοντας την Ωδή του Πάσχα, «Ο Άγγελος εβόα» (Πέτρου Εφεσίου). Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ βρίσκονται οι Τάφοι των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας και του Μνήστορα Ιωσήφ. 

Περνάμε απέναντι στον Κήπο της Γεθσημανής, που συνδέεται με τα γεγονότα της Μ. Πέμπτης αφού είναι ο τόπος που ξεκίνησε το μαρτύριο του Χριστού, όταν προδόθηκε από τον Ιούδα.  Μέσα σε αυτόν, διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα πριν από τη Σταύρωση Του και έτσι ο τόπος αυτός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς από εδώ ξεκίνησε ο δρόμος του Μαρτυρίου για το Χριστό. 

Επιπλέον θα δούμε και τον Βράχο της Αγωνίας εντός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας των Εθνών και θα αντικρίσουμε και την Ρωσική εκκλησία αφιερωμένη στην Μαρία την Μαγδαληνή και την κοιλάδα Ιωσαφάτ (Κοιλάδα των Κέδρων).  

Στην απέναντι πλευρά θα δούμε την Χρυσή Πύλη η οποία παραμένει ''κλειστή''.  Από αυτή την Πύλη, πέρασε ο Χριστός πάνω στο γαϊδουράκι κατά την είσοδό του στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των Βαΐων.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο.  Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

8η  Ημέρα: Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

ΙΜ ΧΟΖΕΒΑ – ΙΕΡΙΧΩ – ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ – ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ – ΣΑΡΑΝΤΑΡΙΟ  ΟΡΟΣ 

Πρωινό και αναχώρηση  για την Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα και του Αγ. Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου.

Μετάβαση στην Μονή των Αγίων Γεωργίου και Ιωάννου των Χοζεβιτών,  στο φαράγγι Αινών, στην έρημο της Ιουδαίας (εφόσον είναι ανοιχτό το μοναστήρι). Εδώ θα προσκυνήσουμε τα λείψανα των Αγίων, το σκήνωμα του Αγ. Ιωάννου του Ρουμάνου καθώς και το σπήλαιο στο οποίο ασκήτευε ο Προφήτης Ηλίας.

Στη συνέχεια μετάβαση μέσω της  «σιδηράς συνοριακής πύλης», που χωρίζει την Ιεριχώ από την κατεχόμενη περιοχή, στον Ιορδάνη ποταμό, στο «πραγματικό» σημείο που βαπτίσθηκε ο Χριστός μας, από τον Τίμιο Πρόδρομο. 

Θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου παρά του Ιορδάνου ποταμού η οποία ανακαινίζεται πλήρως εκ των φθορών. Θα τελεσθεί η ακολουθία του Αγιασμού και θα αναγνωσθούν οι ευχές  «τοῦ Ἁγιασμοῦ».  Όσοι εκ των προσκυνητών επιθυμούν μπορούν να φορέσουν τον λευκό χιτώνα για την  «προαιρετική-συμβολική βάπτιση των προσκυνητών» στον Ιορδάνη ποταμό, ψάλλοντας το τροπάριο «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε..». 

Ακολούθως, αναχωρούμε για προσκύνημα στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Στην Ιεριχώ θα επισκεφθούμε το Σαραντάριο Όρος (προαιρετική Ανάβαση με τελεφερίκ €15 ανά άτομο), όπου ο Χριστός μας έζησε σαράντα μέρες με νηστεία και προσευχή, προ της ενάρξεως του Σωτηρίου Έργου Του. Επίσης θα επισκεφθούμε , τη Μονή του Προφήτου Ελισσαίου, όπου η Συκομωρέα που ανέβηκε ο Ζακχαίος.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

 

9η  Ημέρα: Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

ΒΗΘΛΕΕΜ – ΠΟΙΜΕΝΕΣ – ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ – ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ – ΣΙΩΝ  

Αναχωρούμε για τη Βηθλεέμ όπου θα συμμετέχουμε στην Θεία και Ιερά Λειτουργία στο Ιερό Σπήλαιο της Γεννήσεως. Στην συνέχεια θα προσκυνήσουμε στο Σπήλαιο των Νηπίων και θα ξεναγηθούμε στην Ιουστινιάνειο Βασιλική. 

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας.  Επίσκεψη στην Ιερά Μονή των Ποιμένων, όπου το σπήλαιο των Ποιμένων εντός του Ναού που έκτισε η Αγία Ελένη.

Μετάβαση στο Όρος των Ελαιών, όπου η πρώτη εμφάνιση του Χριστού μας, μετά την Ανάστασή Του και το σημείο Αναλήψεως. 

Συνεχίζουμε για την θέση Πανόραμα, από όπου θα έχουμε μία ωραία θέα των Ιεροσολύμων, θα ακολουθήσει πανοραμική ξενάγηση. 

Αναχώρηση για την Σιών, όπου εδώ θα μεταβούμε στο Υπερώον, όπου τελέσθη ο Μυστικός Δείπνος και παραδόθηκε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, Ο Χριστός μας πήρε το ποτήρι και αφού είπε ευχαριστήρια προσευχή, τους είπε να «πιούν όλοι από το Αίμα Του που επισφραγίζει την Καινή Διαθήκη». Στο σημείο αυτό, έγινε η Ψηλάφηση του Θωμά και η Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, όπου και Ιδρύθηκε η Εκκλησία. 

Μετάβαση στον Τάφο του Δαυίδ, στην Πατριαρχική Σχολή της Σιών και στο σπίτι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου - Τόπος όπου κοιμήθηκε η Παναγία μας. 

Μετάβαση στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, όπου θα αρχίσουμε την γνωριμία μας με το κεντρικό Μοναστήρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγίας Θέκλας, το οποίο αποτελεί την έδρα της Αγιοταφικής Αδελφότητας, προσκύνημα και συνάντηση με την Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο.  

Στην συνέχεια θα έχουμε χρόνο ελεύθερο στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων και στον Πανάγιο Τάφο. Μετάβαση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

10η  Ημέρα: Σάββατο 7  Οκτωβρίου 2023

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΥΔΔΑ – ΤΕΛ ΑΒΙΒ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 

Πρωινή αναχώρηση με τις αποσκευές από το ξενοδοχείο, αφού πάρουμε το πρωινό μας, για την πόλη της Λήδας, στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου.  Προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. 

Στην συνέχεια θα γνωρίσουμε το Τελ Αβίβ, το Μαϊάμι της Μεσογείου!  Στην περιήγηση με το λεωφορείο θα δούμε το Δημαρχείο, τις λεωφόρους με κτήρια Μπάουχάουζ, την Πλατεία Γιτζάκ Ράμπιν, την λεωφόρο Αγιαλόν, με τους ουρανοξύστες να θυμίζουν Μανχάταν και θα περάσουμε μπροστά από την οργανωμένη πλαζ της πόλης και την λεωφόρο Ντίζενγκοφ με τα πολυτελή καταστήματα και τα κοσμικά καφέ.  

Ελεύθερη ώρα για καφέ, πάντα σύμφωνα με τον χρόνο μας. Όσοι επιθυμούν (και μόνον εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χρόνος) θα μεταβούμε στην Ι.Μ. Αρχαγγέλων στον λόφο της Γιάφας, με την απεριόριστη θέα στην Μεσόγειο.  

Αναχώρηση για  στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, τυπικές διαδικασίες, έλεγχος αποσκευών και διαβατηρίων. 

Τελ Αβίβ – Πτήση προς Αθήνα / (Θεσσαλονίκη)

Πτήση επιστροφής με Aegean Airlines στις 13:50 (Α3-925) με άφιξη στην Αθήνα στις 16:00.

 

Τελική Τιμή ανά Άτομο σε Δίκλινο με Ημιδιατροφή

                                                                                                                          

Με Διαμονή στο Κάιρο, στην ΙΜ Σινά & στην  Βηθλεέμ

Αναχώρηση από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κατόπιν Ζήτησης

Αναχώρηση από ΑΘΗΝΑ: €1190

             

Μονόκλινο: +€320

  

Βίζα Αιγύπτου: +€30 // Φιλοδωρήματα: +€35

  

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Αεροπορικά εισιτήρια με την Aegean Airlines Αθήνα – Κάιρο // Τελ Αβίβ – Αθήνα
  • Φόροι αεροδρομίων.
  • Μία αποσκευή μέχρι 23 κιλά και μία χειραποσκευή μέχρι 8 κιλά το άτομο.
  • Τρείς (3) διανυκτερεύσεις στο Κάιρο σε επιλεγμένο ξενοδοχείο 5*, Δύο (2) Διανυκτερεύσεις στο Σινά σε ξενοδοχείο 3* της Ιεράς Μονής σε τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια, Τέσσερις (4) Διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένο ξενοδοχείο 4* στην Βηθλεέμ / Χωριό των Ποιμένων Shepherds House.
  • Μεταφορά προς και από αεροδρόμια με σύγχρονο κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά.
  • Μετάβαση στον Άγιο Σάββα με μίνιβαν.
  • Ξεναγήσεις, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα 
  • Η μετάβαση στο Σινά με κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Φόροι Αιγύπτου / Φόροι συνόρων Ισραήλ και φόρος εξόδου
  • Εισιτήρια εισόδου στο Μουσείο Καΐρου και στις Πυραμίδες.
  • Έμπειρος Αρχηγός/Συνοδός του γραφείου μας με πιστοποίηση του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
  • Ασφάλεια αστικής Ευθύνης.
  • Ταξιδιωτική ασφάλιση της Interamerican (Basic) για ατυχήματα και οξεία περιστατικά, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19. Για ηλικίες άνω των 75 ετών, η ασφάλιση ισχύει μόνο για ατυχήματα.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Ό,τι αναφέρεται στο πρόγραμμα σαν προαιρετικό.
  • Ανάβαση με το τελεφερίκ στο Σαραντάριο Όρος €15.
  • Φιλοδωρήματα €35.
  • Βίζα Αιγύπτου €30.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Το διαβατήριο πρέπει να λήγει 6 μήνες μετά από την ημερομηνία εισόδου στο Ισραήλ, διαφορετικά πρέπει να εκδοθεί καινούργιο.
  • Φωτοτυπία διαβατηρίου πρέπει να κατατεθεί στο γραφείο μας.
  • Η σειρά του προγράμματος μπορεί να αλλάξει, χωρίς να παραληφθεί κάτι.
  • Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση θα δοθούν οι τελικές αναλυτικές οδηγίες.
  • Η εκδρομή έχει πρωινές αναχωρήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
  • Στο Ξενοδοχείο της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, η επιβεβαίωση μονόκλινων δεν είναι δυνατή.