Skip to main content

Τζιμπουτί - Σομαλιλάνδη Αυθεντική εξερεύνηση στο Κέρας της Αφρικής | Σεπτέμβριος 2023 - Φεβρουάριος 2024 Διάρκεια: 10 ΗΜΕΡΕΣ από 3990

Αναχωρήσεις: 27/9, 18/10, 15/11, 20/12, 16/2

 

1η ημέρα: Αθήνα - Άφιξη στην Πόλη του Τζιμπουτί

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο με την ταξιδιωτική μας ομάδα το βράδυ της προηγούμενης ημέρας και πτήση για το Τζιμπουτί. Άφιξη στο αεροδρόμιο της Πόλης του Τζιμπουτί, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Μικρή χαλάρωση και πρώτη γνωριμία με την πόλη. Η πρωτεύουσα του Τζιμπουτί, είναι ένα νευραλγικό εμπορικό και στρατιωτικό λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα. Στην αρχαιότητα, περί το 2.600 π.Χ. το Τζιμπουτί μαζί με την Αιθιοπία, την Ερυθραία, τη Σομαλία και τις ακτές του Σουδάν προς την Ερυθρά Θάλασσα, συγκροτούσαν τη Γη του Πουντ – η οποία αναφέρεται στα αρχαία αιγυπτιακά συγγράμματα. Στον μεσαίωνα το βασίλειο του Πουντ πέρασε στον έλεγχο της οθωμανικής αυτοκρατορίας και αυτό διήρκεσε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα οπότε το 1883 και το 1887 τα σουλτανάτα της Σομαλίας και του Αφάρ που ήλεγχαν την περιοχή υπέγραψαν συνθήκες παραχώρησης των εδαφών τους στη Γαλλία. Η έκταση του σημερινού Τζιμπουτί λοιπόν τότε ονομάστηκε Γαλλική Σομαλία. Η συνοριακή Σομαλιλάνδη ήταν η Βρετανική Σομαλία και η υπόλοιπη Σομαλία ήταν η Ιταλική. Στο Τζιμπουτί σήμερα κατοικούν κυρίως Σομαλοί και Αφάρ. Το 1977, κατόπιν δημοψηφίσματος, η Γαλλική Σομαλιλάνδη ανεξαρτητοποιήθηκε και πήρε την ονομασία της πρωτεύουσας Τζιμπουτί. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας δεν ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο αλλά και η ίδια η χώρα, θεωρείται η μικρότερη χέρσα ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου.
Η Πόλη του Τζιμπουτί, ιδρύθηκε το 1888 και έγινε πρωτεύουσα της Γαλλικής Σομαλίας το 1891. Είναι χτισμένη πάνω στην Ερυθρά Θάλασσα, σε χερσόνησο και βλέπει προς την Υεμένη απέναντι στην Αραβική Χερσόνησο – τους χωρίζουν μόλις 20 χλμ. θάλασσας. Φημίζεται για τις παραλίες της και έχει ως αξιοθέατα την Κεντρική Αγορά, το Εθνικό Στάδιο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Τζαμί Χαμουλί.

 

2η ημέρα: Τζιμπουτί – Αλυκή Αμπέ (Τζιμπουτί)

Το πρόγραμμα σήμερα περιλαμβάνει εξερεύνηση στο Νότιο Τζιμπουτί. Θα οδηγήσουμε στη λεωφόρο που κατασκευάστηκε το 1981, η οποία διασχίζει την έρημο Γκραν Μπαρά και ενώνει την Τζιμπουτί με τη Λίμνη Άλατος Αμπέ. Ίσως έχετε ακουστά την έρημο αυτή λόγω του ομώνυμου αγώνα δρόμου αντοχής 15 χλμ. που διοργανώνεται κάθε χρόνο εκεί από τη γαλλική στρατιωτική βάση, συνήθως Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, αναλόγως με τις βροχές. Πάντως να ξέρετε ότι ελάχιστοι ταξιδιώτες φτάνουν σε αυτά τα μέρη – το ταξίδι μας είναι καθαρά εξερευνητικό εξ ου και εξαιρετικά σπάνιο.
Η έρημος Γκραν Μπαρά είναι ο πυθμένας μίας ξερής πλέον προϊστορικής ηφαιστειακής λίμνης. Πριν τη γαλλική αποικιοκρατία ζούσαν στην περιοχή λίγοι Σομαλοί νομάδες. Σήμερα συναντάμε εκεί πολλά είδη αντιλόπης και κορυδαλλούς. Θα γευματίσουμε στο φοινικόδασος Αλί Σαμπιέ και θα συνεχίσουμε για την ομώνυμη κομβική πόλη. Η Αλί Σαμπιέ που κατοικείται ήδη από τον μεσαίωνα και νωρίτερα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, ήταν μία εύφορη κατάφυτη κοιλάδα στην οποία ζούσαν νομάδες και έκαναν στάσεις τα καραβάνια. Σήμερα η κοιλάδα είναι στεγνή, η πόλη βρίσκεται μέσα στην έρημο, ωστόσο είναι κομβικής σημασίας λόγω της γαλλικής σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Τζιμπουτί με την Ερυθραία, ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα.
Τελικός προορισμός της ημέρας είναι μαγευτική Αλυκή Αμπέ. Είμαστε από τους ελάχιστους παγκοσμίως ταξιδιώτες που βλέπουμε από κοντά τόσο την Έρημο Μπαρά όσο και αυτή τη λίμνη. Η περιοχή είναι δύσβατη και ο τουρισμός δεν έχει σχεδόν καθόλου αναπτυχθεί, με τον τρόπο που τον ξέρουμε, σε αυτή τη γωνιά της γης. Καθώς πλησιάζουμε τη λίμνη άλατος θα δούμε πρώτα τις περίφημες ασβεστολιθικές καμινάδες της, δηλαδή σειρές ολόκληρες από απόκρημνα βράχια που μοιάζουν με καμινάδες της ερήμου… Αυτές είναι σαν να φυτρώνουν μέσα στο νερό που εξατμίζεται ή μέσα στο κάτασπρο αλάτι. Η λίμνη αποτελεί τμήμα της Μεγάλης Ρηξιγενούς Κοιλάδας της Αφρικής. Είναι ηφαιστειακή, δεν εκβάλλει πουθενά και γι’ αυτό το νερό εξατμίζεται τους μήνες της ξηρασίας. Όπου υπάρχει νερό οι αποχρώσεις του μαγεύουν: μπλε κοβαλτίου, τιρκουάζ, πρασινογάλαζο, χρυσαφί, ασημί… Και γύρω γύρω αστραφτερό αλάτι, μαζί με κάποιους χαμηλούς ανοιχτοπράσινους και χρυσαφί θάμνους. Το όλο σκηνικό είναι απόκοσμο – και έχει χρησιμοποιηθεί για τα γυρίσματα της κινηματογραφικής σειράς ταινιών «Ο πλανήτης των πιθήκων». Εμείς θα φτάσουμε στον προορισμό μας ακριβώς την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Γύρω μας αυτή την ώρα όλα θα βάφονται χρυσοκόκκινα. Αφού απολαύσουμε αυτό το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα θα κάνουμε check in στο κάμπινγκ όπου θα διανυκτερεύσουμε, στην περιοχή της αλυκής.
Διανυκτέρευση στη Αλυκή Αμπέ.

 

3η ημέρα: Αλυκή Αμπέ – Τατζούρα (Τζιμπουτί)

Θα ξυπνήσουμε πολύ νωρίς για να δούμε την ανατολή του ήλιου στο μαγικό σκηνικό της Αλυκής Αμπέ. Η εξερεύνηση πάντα ενέχει στιγμές ρομαντισμού, όμως πραγματικά αυτή η εμπειρία, αφού έχουμε φτάσει ως εδώ δεν πρέπει να χαθεί. Γι’ αυτό εξάλλου διανυκτερεύσαμε πάνω στη λίμνη. Αμέσως μετά την ανατολή θα επισκεφτούμε τις θερμές πηγές και θα δούμε τα ροζ φλαμίνγκο που μόλις έχουν ξυπνήσει και αναζητούν την τροφή τους στο επίσης ροζ (αυτή την ώρα) νερό της λίμνης! Ακολουθεί το πρωινό γεύμα μας και αναχώρηση για μία ακόμη αξέχαστη οδική περιπέτεια στο νότιο Τζιμπουτί. Πρώτος σταθμός μας το νομαδικό χωριό Κούτα Μπούγια, όπου θα γνωρίσουμε τους κατοίκους και θα βιώσουμε για λίγο τη νομαδική ζωή στην έρημο. Εν συνεχεία θα κατευθυνθούμε προς την πόλη-διοικητικό κέντρο Ντικίλ η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Τζιμπουτί με την Αιθιοπία. Η Ντικίλ είναι μία όαση, γεμάτη κήπους, καλλιέργειες και φοινικόδεντρα. Θα κάνουμε μία στάση για να γευματίσουμε μέσα στο φοινικόδασός της και μετά θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μας μέσα στην έρημο προς την Τατζούρα όπου και θα διανυκτερεύσουμε.
Η Τατζούρα ήταν η πρώτη διοικητική πρωτεύουσα της Γαλλικής Σομαλιλάνδης μέχρι την ίδρυση της Τζιμπουτί. Βρίσκεται πάνω στον Κόλπο Τατζούρα και είναι ένα πανάρχαιο εμπορικό λιμάνι που σύμφωνα με αρχαιοελληνικές, αιγυπτιακές και ρωμαϊκές γραφές λειτουργούσε ως κόμβος για τη μεταφορά εμπορευμάτων πολυτελείας από τη Γη του Πουντ προς όλο τον τότε ανεπτυγμένο κόσμο της Μεσογείου. Το λιμάνι φυσικά λειτουργούσε και στα χρόνια του Βυζαντίου, αλλά και αργότερα, επί οθωμανικής αυτοκρατορίας. Από εκεί έφευγαν χρυσός, σιτάρι, φτερά στρουθοκαμήλου, μέλι, σάργο (κάτι σαν καλαμπόκι), πορφύρα (που προοριζόταν για βασιλείς και αυτοκράτορες), αρώματα και φυτικά… καθαρτικά.

Καθ’ οδόν προς την Τατζούρα θα περάσουμε από το Μεγάλο Φαράγγι που αποτελεί τμήμα της Μεγάλης Ρηξιγενούς Κοιλάδας της Αφρικής. Θα δούμε επίσης από ψηλά τη λιμνοθάλασσα Γκουμπέ, η οποία βρίσκεται πάνω στην Ερυθρά θάλασσα και είναι γεμάτη με μεγάλα ψάρια και καρχαρίες που μεταφέρονται εκεί υπογείως από τα θαλάσσια ρεύματα. Η λίμνη φτάνει σε βάθος τα 200 μέτρα και είναι γεμάτη με σπήλαια στα οποία φωλιάζουν τα κήτη και τα ψάρια. Αποτελεί πεδίο επιστημονικής μελέτης και ένας από τους παγκοσμίως διάσημους επισκέπτες της ήταν ο Γάλλος εξερευνητής και κινηματογραφιστής Ζακ-Ιβ Κουστό (1910-1997). Ο Κουστό έκανε ένα πείραμα για να διαπιστώσει την ύπαρξη των καρχαριών στην Γκουμπέ. Τοποθέτησε ένα κουφάρι καμήλας μέσα στο σπήλαιο των καρχαριών. Ξαναβούτηξε τις επόμενες ημέρες για να δει τι είχε απογίνει το κουφάρι και δεν βρήκε τίποτα. Η λίμνη περιβάλλεται από βουνά και ηφαίστεια και αποτελεί και αυτή τμήμα της Μεγάλης Ρηξιγενούς Κοιλάδας. Άφιξη στην πανέμορφη Τατζούρα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και βόλτα στην πόλη.

Διανυκτέρευση στην Τατζούρα.

 

4η ημέρα: Τατζούρα – Πόλη του Τζιμπουτί

Η ημέρα θα αρχίσει με ξενάγηση στην κατάλευκη Τατζούρα, με την εντυπωσιακή οθωμανική αρχιτεκτονική. Τα οθωμανικά κτίρια στην πόλη είναι κατασκευασμένα από ασβεστόλιθο και κιμωλία και πραγματικά αστράφτουν στον ήλιο. Θα επισκεφτούμε επίσης την παμπάλαια αγορά της, δηλαδή το σουκ της πόλης, που προφανώς λειτουργεί από την αρχαιότητα… Εν συνεχεία θα ξεκινήσουμε για μία καινούργια φαντασμαγορική εξερευνητική διαδρομή, με τελικό προορισμό μας την Πόλη του Τζιμπουτί. Θα περάσουμε κατ’ αρχάς από το ηφαιστειακό ρήγμα Αρντουκόμπα. Εδώ έχουμε άλλο ένα πρωτόγνωρο θέαμα. Πρόκειται για ένα μακρόστενο ηφαίστειο, μήκους 17 χλμ. το οποίο ήταν ανενεργό για 3000 χρόνια και εξερράγη το 1978. Τη θεαματική έκρηξη της κατακόκκινης λάβας ακολούθησε μεγάλος σεισμός. Το ηφαίστειο καθώς και η γειτονική του ηφαιστειακή Λίμνη Ασάλ αποτελούν τμήμα της Μεγάλης Ρηξιγενούς Κοιλάδας. Ακολουθεί το εντυπωσιακό Κοίλωμα Ντανακίλ, το οποίο δημιουργήθηκε από τη μετακίνηση τριών τεκτονικών πλακών στο Κέρας της Αφρικής, όταν η Αφρικανική Ήπειρος διαχωρίστηκε από την Ασία… Μιλάμε φυσικά για εκατομμύρια χρόνια πριν. Έχει βάθος 200 μέτρα και από αυτά, τα 100 βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι το θερμότερο σημείο της Γης. Εν συνεχεία θα γευματίσουμε στην παραλία της Λίμνης Γκουμπέ προς την Ερυθρά Θάλασσα. Θα επισκεφτούμε τη λίμνη (που χθες την είδαμε από ψηλά) και μετά θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μας προς τη Λίμνη Ασάλ. Η Λίμνη Ασάλ σχηματίστηκε στον κρατήρα προϊστορικού ηφαιστείου μετά από έκρηξη, είναι η πιο αλμυρή του κόσμου (40% περιεκτικότητα σε αλάτι) και η πιο χαμηλή της Αφρικής (βρίσκεται στα 150 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας). Το χρώμα της που αλλάζει, σε συνδυασμό με το κατάλευκο αλάτι που συγκεντρώνεται στις όχθες της και η εξαιρετική διαύγειά της αποτελούν ένα παγκόσμιο φυσικό φαινόμενο απολύτως εξωπραγματικό. Στις όχθες της θα συναντήσουμε βοσκούς όπου υπάρχει λίγη βλάστηση και συλλέκτες άλατος. Μετά από αυτό το υπερθέαμα, θα συνεχίσουμε την οδική διαδρομή μας προς την Τζιμπουτί. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και βόλτα στην πόλη.
Διανυκτέρευση στην Πόλη του Τζιμπουτί.

 

5η ημέρα: Πόλη του Τζιμπουτί – Σεϊλάκ (Σομαλιλάνδη)

Η ημέρα μας σήμερα θα αρχίσει με ξενάγηση στην Τζιμπουτί και στα περίφημα σουκ της. Εν συνεχεία θα ξεκινήσουμε για την οδική διαδρομή μας με τελικό προορισμό την αρχαία πόλη-λιμάνι Σεϊλάκ, στη Σομαλιλάνδη. Τονίζουμε πως είμαστε από τους ελάχιστους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη Σομαλιλάνδη. Η χώρα δεν έχει καθόλου τουρισμό διότι είναι μεν, de facto ανεξάρτητη, και χωρίς την επικινδυνότητα της Σομαλίας, αλλά δεν είναι αναγνωρισμένη από καμία άλλη χώρα ούτε διεθνή οργανισμό. Ας πούμε ότι είναι μία χώρα-φάντασμα, και ότι εμείς είμαστε από τους πρώτους που την εξερευνούμε. Οι κάτοικοι, που θα συναντήσουμε στα οδοιπορικά μας, λοιπόν, σχεδόν δεν ξέρουν τι σημαίνει τουρισμός. Άρα προετοιμαστείτε για αυθεντικές εξερευνητικές στιγμές! Η διαδρομή μας ακολουθεί τον αρχαίο εμπορικό δρόμο της Γης του Πουντ. Η Σεϊλάκ υπήρξε κεντρικό εμπορικό λιμάνι τουλάχιστον από το 2.600 π.Χ. Θα διασχίσουμε τα σύνορα των δύο χωρών και θα κάνουμε στάση για γεύμα στη Σομαλιλάνδη. Μετά θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μας πάνω στον αρχαίο δρόμο και θα φτάσουμε στη Σεϊλάκ το απόγευμα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και μία βόλτα στην οθωμανική πόλη.
Διανυκτέρευση στη Σεϊλάκ.

 

6η ημέρα: Σεϊλάκ – Μποράμα (Σομαλιλάνδη)

Το πρόγραμμα σήμερα αρχίζει με ξενάγηση στην πανάρχαια Σεϊλάκ. Σύμφωνα με εβραϊκές μελέτες, εδώ εντοπίζεται ο Κήπος της Εδέμ που αναφέρεται στη Βίβλο. Η πόλη-λιμάνι ήκμασε στα χρόνια του βασιλείου του Πουντ και εν συνεχεία επί οθωμανικής κυριαρχίας. Θα επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο και θα ξεκινήσουμε για τη νέα διαδρομή μας μέσα στην έρημο με τελικό προορισμό την πόλη Μποράμα. Θα κάνουμε στάση για γεύμα καθ’ οδόν και θα φτάσουμε στην Μποράμα το απόγευμα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και μία πρώτη γνωριμία με την πόλη.
Διανυκτέρευση στην Μποράμα.

 

7η ημέρα: Μποράμα – Χαργκέισα (Σομαλιλάνδη)

Αρχίζουμε με ξενάγηση στην αρχαία Μποράμα. Στην περιοχή υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ναούς, κατοικίες και τζαμιά και επίσης εμπορεύματα από την… Ασία. Ειδικά έχουν εντοπιστεί πολλά θραύσματα από κινέζικη πορσελάνη! Τα ευρήματα χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 18ο αιώνα αλλά τα περισσότερα τοποθετούνται στον 15ο και στον 16ο αιώνα και μαρτυρούν την έντονη εμπορική δραστηριότητα της πόλης (η οποία δεν είναι λιμάνι) στην εποχή του σουλτανάτου του Αντάλ. Πολλά από αυτά τα ευρήματα βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Η Μποράμα στη σύγχρονη ιστορία της υπήρξε επίκεντρο των πολεμικών συρράξεων μεταξύ Βρετανών και Ιταλών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εν συνεχεία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ανεξαρτησίας της Σομαλιλάνδης, αποτέλεσε πόλη-πρότυπο αυτάρκειας. Προαιρετικά μπορούμε να επισκεφτούμε και το πρότυπο Πανεπιστήμιο της Μποράμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1998 με δύο ειδικότητες, 66 φοιτητές και 3 καθηγητές. Σήμερα έχουν αποφοιτήσει από αυτό 4.031 φοιτητές, έχει 13 ειδικότητες και 218 καθηγητές.

Μετά την Μποράμα θα ξεκινήσουμε για την οδική διαδρομή μας προς την πρωτεύουσα της Σομαλιλάνδης τη Χαργκέισα. Θα κάνουμε στάση στην ερημική πόλη Γκαμπιλέ για γεύμα και θα συνεχίσουμε προς τον αρχαιολογικό χώρο Ντάγκαξ Κούρε. Εκεί θα βρούμε ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα βράχων και σπηλαίων με βραχογραφίες της Νεολιθικής Εποχής που αναπαριστούν σκηνές κυνηγιού και βοσκής με ζώα και ανθρωπόμορφες φιγούρες. Αυτές οι βραχογραφίες μαζί με τις άλλες που θα δούμε αύριο στην περιοχή Λας Γκιλ, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι οι αρχαιότερες και οι σημαντικότερες της Αφρικής.

Θα συνεχίσουμε την εξερευνητική διαδρομή μας στη Σομαλιλάδη, κατευθυνόμενοι προς την πρωτεύουσά της. Μέσα στα ερημικά τοπία θα συναντήσουμε ντόπιους νομάδες που βόσκουν τα ζώα τους και εμπορεύονται τα αγαθά τους. Είναι φιλικοί και χαμογελαστοί και όπως θα διαπιστώσουμε, δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς τι σημαίνει τουρισμός. Άφιξη στη Χαργκέισα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και μία βόλτα στην πόλη.

Διανυκτέρευση στη Χαργκέισα.

 

8η ημέρα: Χαργκέισα – Μπερμπέρα (Σομαλιλάνδη)

Σήμερα το πρόγραμμα αρχίζει με ένα υπερθέαμα! Θα αφήσουμε πίσω μας τη Χαργκέισα και θα κατευθυνθούμε προς τον αρχαιολογικό χώρο Λας Γκιλ. Εκεί σε ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα βράχων και σπηλαίων, θα δούμε να απλώνονται μπροστά μας πλήθος βραχογραφιών που ανακαλύφθηκαν το 2002 από Γάλλους αρχαιολόγους. Η καθημερινή ζωή πριν από 5.500 χρόνια αποτυπώνεται έντονα και σε εξαιρετική κατάσταση, σε τόνους του καφέ, του πορτοκαλί, του λευκού και το κόκκινου. Αγελάδες, βοσκοί και άγρια ζώα στους τοίχους των σπηλαίων, μας φανερώνουν μια εποχή που το Κέρας της Αφρικής ήταν μια εύφορη έκταση και αυτά τα σπήλαια βρίσκονταν στη συμβολή δύο ποταμών, που σήμερα δεν υπάρχουν. Προφανώς η περιοχή αυτή κατοικούνταν από κτηνοτρόφους και κυνηγούς της Νεολιθικής Εποχής. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτές είναι οι αρχαιότερες και οι ομορφότερες βραχογραφίες της Αφρικής και εμείς είμαστε από τους πρώτους παγκοσμίως που τις βλέπουμε… Μετά από το αριστούργημα προϊστορικής τέχνης του Λας Γκιλ, που είναι και το αποκορύφωμα του ταξιδιού μας στη Σομαλιλάνδη, θα συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας προς την παραλιακή πόλη Μπερμπέρα. Άφιξη και ξενάγηση στο αρχαίο αυτό λιμάνι.
Η Μπερμπέρα, υπήρξε μέρος της αλυσίδας εμπορικών λιμανιών της αρχαίας Γης του Πουντ – έχουμε ήδη πάρει μια ιδέα στο οδοιπορικό μας από την Τζιμπουτί μέχρι εδώ. Σύμφωνα με το ελληνορωμαϊκό σύγγραμμα του 1ου αιώνα, με τίτλο «Περίπλους της Ερυθράς Θαλάσσης», το οποίο πιθανολογείται ο έγραψε, σε αλεξανδρινή διάλεκτο, ο Αρρίων της Νικομήδειας, ιστορικός, φιλόσοφος και αξιωματικός του στρατού, η Μπερμπέρα (αναφέρεται ως Μαλαώ) συνδεόταν με τη Φοινικία, την Αίγυπτο των Πτολεμαίων, την Αρχαία Ελλάδα, την Περσία των Πάρθων, τη Γη του Σαβά και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Στη νεότερη ιστορία της η Μπερμπέρα υπήρξε πρωτεύουσα της Βρετανικής Σομαλιλάνδης από το 1884 έως το 1941, όταν το διοικητικό κέντρο μεταφέρθηκε στην Χαργκέισα. Η εξέλιξή της ως λιμάνι όμως συνεχίστηκε, λόγω του στρατηγικού σημείου της πάνω στον δρόμο εμπορίου του πετρελαίου. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.
Διανυκτέρευση στην Μπερμπέρα.

 

9η ημέρα: Μπερμπέρα – Χαργκέισα (Σομαλιλάνδη)

Θα αφήσουμε πίσω μας την παλιά πρωτεύουσα της Σομαλιλάνδης για να επιστρέψουμε στην καινούργια. Καθ’ οδόν όμως θα επισκεφτούμε την αρχαία πόλη Σικ η οποία βρίσκεται στην περιοχή του ομώνυμου όρους. Στην πόλη υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που σύμφωνα με τους ερευνητές συνδέονται με τα ανάλογα που εντοπίζονται στο οροπέδιο Ντεκάν στην Ινδία. Αυτό δεν είναι τυχαίο φυσικά, λόγω των εμπορικών σχέσεων… Θα ξεναγηθούμε στα ευρήματα και θα ανεβούμε στο όρος Σικ για να απολαύσουμε μία πανοραμική θέα της περιοχής. Ακολουθεί επίσκεψη και στον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο της Φαρντούσα με ανάλογα ευρήματα. Στάση για γεύμα και συνέχιση της διαδρομής μας προς τη Χαργκέισα. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.
Διανυκτέρευση στη Χαργκέισα.

 

10η ημέρα: Χαργκέισα (ξενάγηση) - Αεροδρόμιο

Σήμερα, τελευταία μέρα του ταξιδιού μας θα αφιερώσουμε το πρωινό σε μία ξενάγηση στην πρωτεύουσα της Σομαλιλάνδης. Θα επισκεφτούμε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα οθωμανικά κτίρια και μνημεία της Χαργκέισα, θα πάμε στην Αγορά του Χρυσού και των Νομισμάτων αλλά θα δούμε και την αγορά ζώων της πόλης. Στην συνέχεια θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση μας προς Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  27/9/2023- Τιμή από 3990€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3990 € 860 €
  Twin Room 3990 € 860 €
  Triple Room 3990 € 860 €
  Single Room 4490 € 860 €

Extras

+ ΒΙΖΑ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ :  25 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  18/10/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 3990€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3990 € 860 €
  Twin Room 3990 € 860 €
  Triple Room 3990 € 860 €
  Single Room 4490 € 860 €

Extras

+ ΒΙΖΑ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ :  25 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  15/11/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 3990€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3990 € 860 €
  Twin Room 3990 € 860 €
  Triple Room 3990 € 860 €
  Single Room 4490 € 860 €

Extras

+ ΒΙΖΑ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ :  25 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  20/12/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 3990€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3990 € 860 €
  Twin Room 3990 € 860 €
  Triple Room 3990 € 860 €
  Single Room 4490 € 860 €

Extras

+ ΒΙΖΑ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ :  25 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  16/2/2024 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 3990€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3990 € 860 €
  Twin Room 3990 € 860 €
  Triple Room 3990 € 860 €
  Single Room 4490 € 860 €

Extras

+ ΒΙΖΑ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ :  25 € 

 

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης
  • Διανυκτερεύσεις στα καλύτερα διαθέσιμα ξενοδοχεία κάθε πόλης και κατασκήνωση στη Λίμνη Αμπέ σε οργανωμένο κάμπινγκ
  • Ημιδιατροφή
  • Μετακινήσεις με ειδικά σχεδιασμένα και κλιματιζόμενα 4τρακίνητα οχήματα
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
  • Συνοδοί και φύλακες οχημάτων (στρατιωτικοί στη Σομαλιλάνδη)
  • Τοπικοί ξεναγοί
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά

 

Δεν περιλαμβάνονται
(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων:€ 860

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από –  Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΕΤ 765

18/10/2023

ΑΘΗΝΑ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

02:45

07:35

ΕΤ 362

18/10/2023

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ

09:30

11:00

ΕΤ 375

27/10/2023

ΣΟΜΑΛΙΛΑΝΔΗ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

17:40

19:00

ΕΤ 764

27/10/2023

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΑΘΗΝΑ

23:30

04:30 (+1)

 

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από - Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΕΤ 765

15/11/2023

ΑΘΗΝΑ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

01:05

06:55

ΕΤ 362

15/11/2023

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ

09:30

11:00

ΕΤ 375

24/11/2023

ΣΟΜΑΛΙΛΑΝΔΗ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

17:40

19:00

ΕΤ 764

24/11/2023

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΑΘΗΝΑ

23:00

03:00 (+1)

 

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από – Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΕΤ 765

20/12/2023

ΑΘΗΝΑ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

01:05

06:55

ΕΤ 362

20/12/2023

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ

09:30

11:00

ΕΤ 375

29/12/2023

ΣΟΜΑΛΙΛΑΝΔΗ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

17:40

19:00

ΕΤ 764

29/12/2023

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΑΘΗΝΑ

23:00

03:00 (+1)

 

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από – Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΕΤ 765

16/02/2024

ΑΘΗΝΑ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

01:05

06:55

ΕΤ 362

16/02/2024

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ

09:30

11:00

ΕΤ 375

25/02/2024

ΣΟΜΑΛΙΛΑΝΔΗ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

17:40

19:00

ΕΤ 764

25/02/2024

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΑΘΗΝΑ

23:00

03:00 (+1)