Διάρκεια: 11 ΗΜΕΡΕΣ
13.04.2025
1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – πτήση για ΤΑΣΚΕΝΔΗ
Συνάντηση στο αεροδρόμιο, γνωριμία με την ταξιδιωτική μας ομάδα και πτήση, μέσω ενδιάμεσου σταθμού, για την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη.
2η ημέρα: ΤΑΣΚΕΝΔΗ (ξενάγηση)
Η Τασκένδη είναι μια πόλη με διπλό πρόσωπο. Το μουσουλμανικό, με τις λίγες παλιές συνοικίες και το ρωσικό, με λειτουργική ρυμοτομία, μοντέρνα κτίρια, χαρακτηριστική άνεση χώρων και αρκετό πράσινο που αποτελεί σήμερα το μητροπολιτικό κέντρο της Κεντρικής Ασίας. Η ψυχή της πόλης χτυπά σε ήρεμους ρυθμούς στα περιποιημένα πάρκα και στις πλατείες με τα εντυπωσιακά σιντριβάνια και αγάλματα, ενώ οι πυκνές δεντροστοιχίες στολίζουν τις κεντρικότερες λεωφόρους της πόλης και χαρίζουν αφειδώς μια πράσινη υπερχειλίζουσα ομορφιά.
Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Αφού πάρουμε το πρωινό μας, ξεκινάμε τη γνωριμία μας με την Τασκένδη. Θα ξεκινήσουμε με το νέο κομμάτι της πόλης και την πλατεία Ανεξαρτησίας, το υπέροχα διακοσμημένο μετρό της πόλης, λαμπρό κληροδότημα της σοβιετικής εποχής, τη Βουλή και τη γενέθλια αψίδα του νέου έθνους. Θα δούμε εξωτερικά και το κτίριο της Όπερας Ναβόι στην πλατεία Θεάτρου, καθώς και το Ανάκτορο Ρομανόφ και το «Μνημείο Κουράγιο».
Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην Τασκένδη με την Παλιά Πόλη και την πλατεία Χαστ Ιμάμ, όπου συγκεντρώνονται πολλά σημαντικά μνημεία από τον μουσουλμανικό κόσμο, καθιστώντας την το θρησκευτικό κέντρο της Τασκένδης και τόπο προσκυνήματος.
Στην Παλιά Πόλη θα θαυμάσουμε μεταξύ άλλων τις μεσαιωνικές μεντρέσες, το τέμενος Τίλα-Σεΐχ, το μαυσωλείο Καφάλ Σασί (Kaffal Shashi) καθώς και το μικρό μουσείο που στεγάζει έναν ανεκτίμητο θησαυρό για τον μουσουλμανικό κόσμο: Το πρώτο κοράνι που γράφτηκε ποτέ ποτισμένο με το αίμα του χαλίφη Οσμάν. Θα συνεχίσουμε για το παζάρι Χορσού (Chorsu), την κεντρική αγορά της πόλης όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε ζεστά από τον φούρνο ταντούρ, ψωμιά και «σόμσες».
Στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή με την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων της πόλης, καθώς θα επισκεφτούμε το εργαστήριο του διάσημου κεραμοποιού Akbar Rakhimov, με κέρασμα τσαγιού και γλυκών.
Αργότερα μέσα στην ημέρα θα επισκεφτούμε το Λαογραφικό Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών για να γνωρίσουμε τις διάφορες πλευρές της παράδοσης αυτής της χώρας.
Θα μπούμε στο μετρό της πόλης, λαμπρό κληροδότημα της σοβιετικής εποχής. Πολλοί από τους σταθμούς του είναι διακοσμημένοι με τοπικό μάρμαρο και γρανίτη, και μοιάζουν έτσι με υπόγεια παλάτια.
Επιστροφή και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Το βράδυ θα απολαύσουμε το δείπνο μας σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση στην Τασκένδη.
3η ημέρα: ΤΑΣΚΕΝΔΗ – ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ (1η ξενάγηση, φολκλορική παράσταση)
Νωρίς το πρωί αναχωρούμε με προορισμό την ιστορική πρωτεύουσα του Ταμερλάνου, τη θρυλική Σαμαρκάνδη, που δικαιολογημένα αποκαλείται η «Ρώμη της Ανατολής» και το «μαργαριτάρι του μουσουλμανικού κόσμου».
Άφιξη και ξεκινάμε τη γνωριμία μας με την πόλη. Μία ιδέα της μακρόχρονης ιστορίας της Σαμαρκάνδης είναι το γεγονός ότι η πόλη γιόρτασε το 1970 τα 2.500 χρόνια από την ίδρυσή της. Ούσα η μεγαλύτερη πόλη της εποχής και πρωτεύουσα της περσικής σατραπείας της Σογδιανής (και γνωστή ως Μαρακάνδα), κατελήφθη από τον Μέγα Αλέξανδρο το 328 π.Χ. Η Σαμαρκάνδη ακολουθεί την ιστορία των πόλεων της περιοχής, με τη διαφορά ότι υπήρξε ο κυριότερος εμπορικός κόμβος στην Κεντρική Ασία. Ο πλούτος της την έκανε έδρα δυναστειών (Samanids {875}, Quarakhanids {999}, Seljuks {1073}, Qarakhitai {1411}, Χοράσμιοι {1210}) αλλά και μήλον της έριδος, γεγονός που οδήγησε στη χειρότερη καταστροφή της πόλης το 1221. Η χρυσή εποχή της ήταν κατά την κυριαρχία του Ταμερλάνου και των διαδόχων του, των Τιμουριδών, τον 14ο-15ο αι., εποχή στην οποία ανάγονται τα περισσότερα μνημεία της πόλης.
Κατά τη σημερινή ξενάγηση θα γνωρίσουμε την πλατεία Pεγκιστάν (το όνομά της σημαίνει «αμμώδες μέρος»), το εμπορικό κέντρο της Μεσαιωνικής Σαμαρκάνδης. Εντυπωσιασμένοι θα θαυμάσουμε τα τρία μεγαλεπήβολα οικοδομήματα που την κοσμούν: τις μεντρέσες Ουλουγκμπέκ, Σερ Ντορ και Τίλα Κόρι. Από εκεί θα κάνουμε μία ευχάριστη βόλτα στον πεζόδρομο που συνδέει την πλατεία με το Tέμενος της Mπιμπί Xανούμ, της ευνοούμενης πανέμορφης Κινέζας συζύγου του Ταμερλάνου. Δίπλα βρίσκεται το παζάρι Σιάμπ, όπου εκτός από σουβενίρ μπορούμε να αγοράσουμε τα περίφημα ξερά βερίκοκα και άλλες τοπικές λιχουδιές.
Δεν θα παραλείψουμε επίσκεψη σε εργαστήριο χειροποίητων μεταξωτών χαλιών για να δούμε από πρώτο χέρι πώς φτιάχνονται αυτά τα αριστουργήματα τέχνης και τοπικής παράδοσης.
Η ημέρα μας, πριν το δείπνο, θα κλείσει με μια φολκλορική παράσταση που θα παρακολουθήσουμε, εμπνευσμένη από τις ιστορικές περιόδους της χώρας. Διανυκτέρευση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η διαδρομή Τασκένδη-Σαμαρκάνδη ενδέχεται να πραγματοποιηθεί με αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας.
4η ημέρα: ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ (2η ξενάγηση)
Πρωινό και ξεκινάμε τη δεύτερη ξενάγησή μας στη Σαμαρκάνδη.
Η σημερινή ξενάγηση έχει ως αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο της Αφροσιάμπ, της πόλης που κατέστρεψε ο Τζεγκίς Χαν, στο παλάτι της οποίας θα θαυμάσουμε τις ολοζώντανες νωπογραφίες που περιγράφουν τη ζωή της αυλής, τις διπλωματικές σχέσεις με τις μεγάλες, γείτονες αυτοκρατορίες αλλά και τις απολαύσεις της καθημερινής ζωής.
Συνεχίζουμε με το εξαιρετικής ακριβείας αστεροσκοπείο του 15ου αιώνα, που είχε κατασκευάσει ο εγγονός του Ταμερλάνου, Ούλουγκ Μπεκ, ο οποίος ήταν πεφωτισμένος κυβερνήτης αλλά και διακεκριμένος μαθηματικός και αστρονόμος, διδάκτωρ ο ίδιος στις μεντρέσες (πανεπιστήμια) που χορήγησε στην πόλη.
Σειρά έχει η επίσκεψή μας στο Κέντρο Παρασκευής Μεταξόχαρτου «Meros», όπου ντόπιοι τεχνίτες έχουν αναβιώσει την αρχαία παράδοση της χαρτοποιίας και έχουν ξανασυστήσει το μεταξόχαρτο της Σαμαρκάνδης στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο που μετράει πάνω από 1.000 χρόνια ζωής, οι τεχνίτες παρασκευάζουν περίπου 100 φύλλα μεταξόχαρτου την ημέρα. Το μεταξόχαρτο, που χρησιμοποιούταν για πολλά χειρόγραφα της Αραβίας τον 9ο και τον 10ο αιώνα, είναι ανθεκτικό στο νερό και λέγεται ότι έχει διάρκεια ζωής 2.000 χρόνια (σε αντίθεση με το κανονικό χαρτί που έχει διάρκεια 100 χρόνια).
Από την ξενάγησή μας στη Σαμαρκάνδη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το μαυσωλείο του Ταμερλάνου στο Γκουρ Εμίρ: «ο τάφος του Βασιλέα» θα πει το όνομά του, και πράγματι εδώ βρίσκεται όχι μόνο ο Ταμερλάνος αλλά και πολλοί απόγονοί του. Οι πανέμορφα διακοσμημένες προσόψεις με την απίστευτη λεπτομέρεια που αστράφτουν κάτω από τον ήλιο είναι ένα υπερθέαμα τέχνης και χρωμάτων!
Άλλη μία μοναδική εμπειρία μάς περιμένει σήμερα: θα επισκεφτούμε το διάσημο οινοποιείο Κοβρένκο όπου θα απολαύσουμε τις ετικέτες κρασιού που παράγονται εδώ. Θα επισκεφτούμε επίσης τη ρωσική συνοικία για να θαυμάσουμε τις εντυπωσιακές εκκλησίες της, ενώ το βράδυ θα κατευθυνθούμε στη φωταγωγημένη πλατεία Pεγκιστάν για να την απολαύσουμε με… μουσική υπόκρουση. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο και διανυκτέρευση.
5η ημέρα: ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ – εκδρομή στις Επτά Λίμνες (Τατζικιστάν) Συνολική οδική διαδρομή 280 χλμ.
Μια διαφορετική εμπειρία μάς περιμένει σήμερα! Από τη Σαμαρκάνδη μεταφερόμαστε οδικώς στα σύνορα του Ουζμπεκιστάν με το Τατζικιστάν, και αφού… αλλάξουμε χώρα μεταβαίνουμε στις απίθανες Επτά Λίμνες (ή Λίμνες Μαργκουζόρ). Οι λίμνες αυτές βρίσκονται στο βόρειο Τατζικιστάν, κοντά στην πόλη Πεντζικέντ στους πρόποδες της οροσειράς Φαν. Σχηματίζονται κατά μήκος του ποταμού Σινγκ, στην ομώνυμη κοιλάδα. Έχουν όλες διαφορετικό υψόμετρο. Η χαμηλότερη βρίσκεται στα 1.640 μέτρα και η ψηλότερη στα 2.400 μέτρα. Είναι παγετωνικές λίμνες, γεγονός που σημαίνει ότι είναι κρυστάλλινα καθαρές και πάρα πολύ εντυπωσιακές.
Κάθε μία περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά και έχει τη δική της ονομασία: Μιζγκόν (1640 μ.), Σογιά (1740 μ.) Γκουσόρ (1771 μ.), Νοφίν (1820 μ.), Χουρντάκ (1870 μ.) Μαργκουζόρ (2140 μ.) Χαζορχασμά (2400 μ.).
H μεγαλύτερη είναι η Μαργκουζόρ, εξού και συχνά όλο το σύμπλεγμα αποκαλείται Λίμνες Μαργκουζόρ. Στις όχθες της έχουν ανακαλυφθεί προϊστορικά πετρογλυφικά που μαρτυρούν πως η περιοχή κατοικούνταν μάλλον από την Παλαιολιθική Εποχή, ενώ τον Μεσαίωνα, από τα βουνά που την περιβάλλουν εξορύσσονταν ημιπολύτιμοι λίθοι.
Ένα ειδικό χαρακτηριστικό των λιμνών, πέρα από την κρυστάλλινη παγετωνική καθαρότητα, είναι ότι αλλάζουν διαρκώς χρώματα. Άλλοτε είναι μπλε, άλλοτε εκτυφλωτικό τιρκουάζ κι άλλοτε μοβ – αναλόγως με τον καιρό, τη θερμοκρασία και την ώρα. Η χρωματική αλλαγή οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα του νερού σε μέταλλα, νάτριο και κάλιο.
Στην ξενάγησή μας θα δούμε αυτή την αλλαγή – καθεμία από τις λίμνες καθώς θα ανεβαίνουμε στην οροσειρά θα έχει διαφορετικό χρώμα. Πέριξ των λιμνών υπάρχουν και μικροί οικισμοί, οι οποίοι σκαρφαλώνουν στις απότομες πλαγιές που περιβάλλουν το νερό.
Από την πρώτη λίμνη μέχρι και την έκτη, δηλαδή από την Μιτζγκόν μέχρι και την Μαργκουζόρ θα κινηθούμε με το πούλμαν, και θα περπατήσουμε από την Μαργκουζόρ μέχρι την έβδομη, τη λίμνη Χαζορχασμά (περίπου 2 χλμ), την ψηλότερη δηλαδή λίμνη, όπου ο δρόμος τελειώνει και αρχίζει η άγρια φύση της οροσειράς Φαν.
Επιστροφή οδικώς στη Σαμαρκάνδη, δείπνο και διανυκτέρευση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επίσκεψη στην 7η λίμνη ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί, εφόσον δεν το επιτρέψουν παράγοντες όπως το φως της ημέρας και οι καιρικές συνθήκες.
6η ημέρα: ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ – ΣΑΧΡΙΖΑΜΠΣ (ξενάγηση) – ΜΠΟΥΧΑΡΑ Οδική διαδρομή 390 χλμ.
Πολύ νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουμε την ημέρα μας, ίσως την πιο γεμάτη και συναρπαστική ημέρα του ταξιδιού. Πρώτος μας προορισμός η περίφημη Σαχριζάμπς (Shakhrisabz), η «πράσινη πόλη». Η υπέροχη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε θα μας προσφέρει εικόνες εντυπωσιακές, καθώς θα διασχίσουμε το ορεινό πέρασμα Τακτά-Καράσα (Takhta-Karacha) με τα τοπία που κόβουν την ανάσα.
Η Σαχριζάμπς βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Karadayara και είναι η γενέτειρα του Ταμερλάνου. Ο «Τιμούρ ο κουτσός» (Timur-i-lenk) γεννήθηκε εδώ το 1336 και μέχρι τον θάνατό του το 1405 πέρασε από μαχαίρι τεράστιο μέρος της Ασίας. Τη γενέτειρά του, πάντως, ο Ταμερλάνος την κόσμησε γενναιόδωρα, κάτι που συνέχισαν αργότερα και οι διάδοχοί του. Αδιάψευστοι μάρτυρες το Ak Saray (Λευκό Παλάτι), η υπόνοια του μεγέθους του οποίου γεμίζει με δέος τον επισκέπτη, τα τεμένη Kok Gumbaz και Doru Tilovat αλλά κυρίως ο ταπεινός τάφος που είχε προνοήσει για τον εαυτό του ο μεγάλος αυτοκράτορας.
Επιστροφή στη Σαμαρκάνδη και άμεση αναχώρηση για τη θρησκευτική και πολιτιστική καρδιά της Κεντρικής Ασίας, τη γοητευτική Μπουχάρα, μια πόλη με πολυτάραχη ιστορία, σταθμός στον Δρόμο του Μεταξιού μέχρι τον 16ο αιώνα, όταν οι ναυτικές οδοί αντικατέστησαν τους δρόμους των καραβανιών. Μετά από μία διαδρομή 300 χλμ., φτάνουμε στην Μπουχάρα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο που θα μας φιλοξενήσει. Δείπνο και διανυκτέρευση.
7η ημέρα: ΜΠΟΥΧΑΡΑ (1η ξενάγηση, φολκλορική παράσταση σε αρχαίο μεντρεσέ)
«Μπουχάρα η Ιερή», «Στυλοβάτης της Πίστης», «Μπουχάρα η Ευγενής» είναι μερικά από τα προσωνύμια που δόθηκαν κατά καιρούς στην πόλη, που χτίστηκε στο Δέλτα του ποταμού Ζαραφσάν (Zaravsan), παραποτάμου του Ώξου.
Οι απαρχές της πόλης ανάγονται στον 1ο αι. μ.Χ., αλλά η άνοδός της ήλθε μετά την αραβική κατάκτηση το 709, οπότε κατέστη θρησκευτικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο. Υπήρξε έδρα δυναστειών από τον 9ο αι. (Σαμανίδες) μέχρι την κατάκτησή της από τους Μπολσεβίκους το 1917. Υπέφερε πολύ από τις μογγολικές επιδρομές - ο Τζένκινς Χαν έσφαξε όλο τον ανδρικό πληθυσμό στην κεντρική πλατεία - αλλά ανέκαμψε πλήρως τον 16ο αι. Μαυσωλεία, τεμένη και μεντρέσες, παλάτια, σκεπαστές αγορές, μιναρέδες κ.λπ., που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αι., συνθέτουν έναν καθαρά κεντροασιατικό χώρο, που παρά τις επανειλημμένες καταστροφές, διατηρήθηκε σε αξιοθαύμαστο βαθμό. Η περιήγησή μας στην πόλη ξεκινά με επίσκεψη στο συγκρότημα Liabi-Khauz. Εδώ θα δούμε τους μεντρεσέδες Nodir-Divan-Beghi (17ος αιώνας) και Kukeldash (16ος αιώνας), θα επισκεφτούμε το τοπικό εργαστήριο μαριονέτας, την εβραϊκή συναγωγή, τη σχολή ζωγραφικής μινιατούρας, καθώς και το τζαμί Μαγκόκι Αταρί (12ος αι., 16ος αι.).
Θα περιηγηθούμε στις τρεις αρχαίες αγορές Tok-i-Sarrafon, Tok-i-Tilpak Furushon και Taqi Zargaron, θα κάνουμε τις αγορές μας σε παραδοσιακά είδη και αναμνηστικά αντικείμενα και θα καταλήξουμε στο παζάρι Tim Abdullakhan, το οποίο φημιζόταν για τα ακριβά του υφάσματα, και στο καραβανσεράι Saifuddin, που υπήρξε το κέντρο της χειροτεχνίας.
Σειρά έχει το συγκρότημα Πόι Καλόν τόσο εντυπωσιακό στο μέγεθός του που ακόμα και ο Τζένγκις Χαν μες στην καταστροφική του μανία δεν άντεξε να το καταστρέψει.
Το βράδυ μάς περιμένει φολκλορική παράσταση με τοπικές φορεσιές στον αρχαίο μεντρεσέ (καιρού επιτρέποντος). Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο και διανυκτέρευση.
8η ημέρα: ΜΠΟΥΧΑΡΑ (2η ξενάγηση, εκδρομή στα θερινά ανάκτορα, master class για κέντημα suzani)
Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για τα περίχωρα της πόλης, όπου θα επισκεφθούμε το καλοκαιρινό παλάτι του τελευταίου Εμίρη της Μπουχάρα. Το παλάτι χτίστηκε στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ού αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του τελευταίου εμίρη της πόλης, Μιρ Σαγίντ Αλίμχαν. Είναι χωρισμένο σε ανδρικά και γυναικεία μέρη, και διακοσμημένο με χρωματιστά, ανατολίτικα σχέδια που το κάνουν να ξεχωρίζει.
Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το μαυσωλείο του ηγέτη του σουφισμού, Μπαχαουντίν Νακσμπάντι, τόπο ιερό για τον μουσουλμανικό κόσμο, όπου προσκυνητές από ολόκληρο το Ουζμπεκιστάν και πολλές άλλες χώρες έρχονται για να προσευχηθούν.
Επιστροφή στη Μπουχάρα για να συνεχίσουμε την εξερεύνηση αυτής της πόλης που γοήτευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες. Θα επικεντρωθούμε αρχικά στα μνημεία του κέντρου και θα δούμε δημόσια κτίρια που χτίστηκαν όταν η πόλη άκμαζε, δηλαδή μεταξύ 9ου και 19ου αι. Η κεντρική της πλατεία είναι χτισμένη γύρω από μια δεξαμενή του 1620 με το άγαλμα του Νασρεντίν Χότζα σε μια πλευρά της. Θα θαυμάσουμε, μεταξύ άλλων, το μαυσωλείο των Σαμανιδών, το πρώτο μουσουλμανικό μαυσωλείο που κατασκευάστηκε στην Κεντρική Ασία, απλοϊκό στη χρήση των υλικών του αλλά ένα αριστούργημα διακοσμητικής τέχνης. Το φρούριο Αρκ, όπου ζούσαν προφυλαγμένοι οι Εμίρηδες της Μπουχάρας και τον πολύχρωμο μεντρεσέ Τσορ Μινάρ με τους 4 μιναρέδες.
Η συνέχεια μάς επιφυλάσσει μία πραγματικά μοναδική εμπειρία: Θα συμμετάσχουμε σε ειδικό master class για να μάθουμε πώς φτιάχνονται τα περίτεχνα κεντήματα suzani, για τα οποία φημίζεται το Ουζμπεκιστάν. Η ονομασία προέρχεται από τη λέξη suzan που σημαίνει «βελονάκι» και πρόκειται συνήθως για μεγάλα κομμάτια βαμβακερού ή μεταξωτού υφάσματος, κεντημένου με περίπλοκα σχέδια γεμάτα έντονα χρώματα, που διακοσμούν τους τοίχους των σπιτιών. Παραδοσιακά τα κεντήματα suzani αποτελούν μεγάλο μέρος της προίκας μιας κοπέλας.
Εμείς θα συναντήσουμε στο όμορφο σπίτι του τον κ. Rakhmon Toshev, έναν πραγματικό δεξιοτέχνη στο suzani, ο οποίος προέρχεται από οικογένεια τεχνιτών που συνεχίζουν την παράδοση και την όμορφη αυτή τέχνη από γενιά σε γενιά. Θα γνωρίσουμε εκείνον και την οικογένειά του, και θα μάθουμε τα πάντα σχετικά με την όμορφη αυτή τέχνη.
Το βράδυ θα απολαύσουμε παραδοσιακό δείπνο σε τοπικό σπίτι. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
9η ημέρα: ΜΠΟΥΧΑΡΑ – ΧΙΒΑ Οδική διαδρομή 450 χλμ.
Αναχωρούμε από την Μπουχάρα με προορισμό τη Χίβα, διανύοντας μία οδική διαδρομή 450 χλμ. που παλιότερα διαρκούσε περισσότερο κι από ένα μήνα. Σήμερα διαρκεί 7-8 ώρες και διασχίζει την αχανή κόκκινη έρημο (Κίζιλ Κουμ). Καθώς το βλέμμα μας περνάει από τα εξωτικά τοπία και τον αρχαίο ποταμό Ώξο, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε ποια κρυμμένα μυστικά μάς επιφυλάσσει αυτή η περιοχή του πλανήτη.
Άφιξη στη Χίβα, την πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Κεντρικής Ασίας, με τα πανέμορφα σοκάκια της περιτειχισμένης πόλης που συνθέτουν έναν ζωντανό πίνακα του οριενταλισμού. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
10η ημέρα: ΧΙΒΑ (ξενάγηση, παράσταση ακροβατών)
Η Χίβα κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Κεντρικής Ασίας, μιας και είναι η τελευταία πολιτεία που έπεσε κατά την επέλαση του τσαρικού στρατού. Η πόλη, που υπήρξε επί αιώνες πρωτεύουσα του Εμιράτου της Χορεσμίας, αποτελεί ένα πολύτιμο πετράδι της χώρας. Όμορφα αποκαταστημένη, αφού βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO, είναι σήμερα ένα ζωντανό παράδειγμα της ζωής στη μεσαιωνική Κεντρική Ασία.
Η σημερινή μας περιήγηση στα πλακόστρωτα δρομάκια της Χίβα θα μας αποκαλύψει τεμένη, μιναρέδες, χάνια, μεντρέσες, χαμάμ, παλάτια και αρχοντικά, καθώς και το τελευταίο σκλαβοπάζαρο σε όλη την Ασία. Ο ημιτελής μιναρές, το μαυσωλείο του Μαχμούτ Παχλαβί, το μαυσωλείο του Ισμαήλ Χότζα, το τζαμί με τα χίλια χρόνια και τις χίλιες κολώνες, το παλάτι Τος και το χαρέμι του, είναι μερικά μόνο από τα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής με τα σμαραγδί και τιρκουάζ κεραμικά πλακίδια και τις κορανικές επιγραφές να διακόπτουν το μπεζ της ερήμου.
Κατά τη διάρκεια της περιπατητικής μας ξενάγησης, θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα για να παρακολουθήσουμε μία παράσταση ακροβατικών από έναν οικογενειακό θίασο. Αλλά οι εμπειρίες δεν σταματούν εδώ: Θα ζυμώσουμε το ιδιαίτερο τοπικό ψωμί της Χορεσμίας σε παραδοσιακό εργαστήριο, θα μάθουμε πώς ψήνεται και τι το κάνει μοναδικό και διαφορετικό από το ψωμί άλλων περιοχών.
Το βράδυ μάς περιμένει δείπνο με φολκλορική παράσταση μέσα στην παλιά πόλη. Διανυκτέρευση.
11η ημέρα: ΧΙΒΑ – ΟΥΡΓΚΕΝΤΣ – πτήση επιστροφής
Πολύ νωρίς το πρωί αναχωρούμε οδικώς για το αεροδρόμιο της Ουργκέντς. Επιβίβαση στην πτήση της επιστροφής μέσω ενδιάμεσου σταθμού και άφιξη αυθημερόν.
Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Η σειρά των εκδρομών/ξεναγήσεων ενδέχεται να αλλάξει αν κριθεί αναγκαίο, για την καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος, χωρίς ωστόσο να παραλειφθεί καμία από τις επισκέψεις που περιγράφονται.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται περίπου 3-5 ημέρες πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 13/4/2025 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 1599€
ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι
-
Double Room
1599 €
890 €
Twin Room
1599 €
890 €
Triple Room
1599 €
890 €
Single Room
2139 €
890 €
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
- Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
- Επιλεγμένα ξενοδοχεία στην Τασκένδη, στην Μπουχάρα, στη Σαμαρκάνδη και στη Χίβα, τα καλύτερα που έχει να προσφέρει κάθε περιοχή. (Τα ξενοδοχεία στο Ουζμπεκιστάν είναι απλά, με βασικές ανέσεις. Δεν πρέπει να αναζητούμε την πολυτέλεια των ευρωπαϊκών προδιαγραφών).
- Ημιδιατροφή καθημερινά.
- Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδηλώσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
- Τοπικός ξεναγός.
- Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-συνοδός.
- Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
- Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
Φόροι, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα& επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 890€
Αριθμός Πτήσης
Ημερομηνία Πτήσης
Διαδρομή
(Από Þ Προς)
Ώρα
Αναχώρησης
Ώρα Άφιξης
TK 1846
13/04/2025
ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ
20:50
23:30
TK 368
14/04/2025
ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΑΣΚΕΝΔΗ
01:10
07:40
TK 263
23/04/2025
ΟΥΡΓΚΕΝΤΣ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ
08:15
10:30
TK 1849
23/04/2025
ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ
13:15
13:50
11 ημέρες / 9 διανυκτερεύσεις