Skip to main content

Απομονωμένες Φυλές Νότιας Αγκόλα | Ιούλιος & Οκτώβριος 2023 Διάρκεια: 12 ΗΜΕΡΕΣ από 4990

Αναχώρηση: 1/10

 

Ημέρα 0: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΛΟΥΑΝΤΑ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο το βράδυ της προηγούμενης ημέρας και επιβίβαση στην πτήση, μέσω ενδιάμεσου σταθμού, για τη Λουάντα, πρωτεύουσα της Ανγκόλα.

 

1η ημέρα: Άφιξη στη ΛΟΥΑΝΤΑ

Το αεροπλάνο προσγειώνεται στην Λουάντα (Luanda). Το ταξίδι πέρα από την… Αφρική ξεκινά με μια πρώτη γνωριμία με την παραθαλάσσια πρωτεύουσα των χασματικών αντιθέσεων…

«Λοάντα» ήταν το όνομα των αφρικανών ιθαγενών που βρήκαν οι Πορτογάλοι. Την ίδρυσαν το 1576 (η πρώτη πόλη ευρωπαίων στην δυτική Αφρική) και την βάφτισαν Sao Paulo da Asunçao de Loanda. Έχτισαν 3 οχυρά (το Sao Miguel δεσπόζει ακόμη) και την έκαναν κέντρο δουλεμπορίου από το 1550 περίπου ως το 1836 (τυπικά, το 1858 ουσιαστικά). Χιλιάδες σκλάβοι μπάρκαραν από κει για τις φυτείες της Βραζιλίας. Τους αντάλλασσαν με εξωτικά εμπορεύματα. Μετά το 1844 έγινε κόμβος εξαγωγών (φοινικέλαιο, ξυλεία, ελεφαντόδοντο, καφές, κακάο). Πλούτισε και έγινε πετράδι στο πορτογαλικό στέμμα: το «Παρίσι της Αφρικής».

Μετά την ανεξαρτησία ήρθε η κρίση… και χιλιάδες πρόσφυγες από την επαρχία. Σήμερα, με πάνω από 8 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της χώρας και από τις ακριβότερες παγκοσμίως. Εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, εξαγωγική πύλη, με δαντελωτές ακτές, διυλιστήρια πετρελαίου (για τα υπεράκτια κοιτάσματα), αλλά και εξαθλίωση στις λασπερές μουσέκες (Μποαβίστα, Καζένγκα).

Χωρίζεται στην «κάτω» παλιά πόλη (επιχειρηματικό κέντρο, κοντά στο λιμάνι) και την «πάνω πόλη» (το νέο κομμάτι). Οι ουρανοξύστες υψώνονται ο ένας μετά τον άλλο. Κατασκευαστική φρενίτιδα με στόχο την ολική αναμόρφωση της «βιτρίνα» της πόλης, όπως ο περίπατος «Μαρζινάλ»: ένα καταπληκτικό παραλιακό μέτωπο, φαρδιές λεωφόροι, φοίνικες, παιδικές χαρές, σκάφη κάθε μεγέθους. Στους δρόμους, τα περίφημα candongueiros (άσπρα-μπλε βανάκια-ταξί) αγνοούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ανεβαίνοντας και στα πεζοδρόμια. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: ΛΟΥΑΝΤΑ (ξενάγηση) – πτήση για ΛΟΥΜΠΑΝΓΚΟ

Μετά το πρωινό, ξενάγηση στη Λουάντα και τα αποικιακά κτίρια που στέκουν μάρτυρες του παρελθόντος της. Ο θρύλος λέει πως η μπαρόκ εκκλησία Nosa Lady of Nazareth χτίστηκε το 1664 από τον τότε Κυβερνήτη για να ευχαριστήσει την Παναγία που έσωσε το πλοίο του από την καταιγίδα. Μια πλάκα στον τοίχο όμως την αφιερώνει στη νίκη των πορτογάλων στη Μάχη της Αμπουίλα το 1665, που έληξε με αποκεφαλισμό του βασιλιά του Κονγκό (το κεφάλι του θάφτηκε στην εκκλησία). Πανέμορφο το «τέμπλο» από άσπρα-μπλε πορτογαλικά πλακάκια.

Τα κατακίτρινο «Σιδερένιο Παλάτι» με τα περίτεχνα κάγκελα θεωρείται έργο του Γουσταύου Άιφελ (αρχιτέκτονας του εμβληματικού Πύργου στο Παρίσι και του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη). Μυστήριο περιβάλει την ιστορία του. Πιθανόν το προκατασκεύασαν στη Γαλλία γύρω στο 1890 με προορισμό τη Μαδαγασκάρη με πλοίο. Τα ρεύματα παρέσυραν το πλοίο που το μετέφερε, ως την Ακτή των Σκελετών στην Αγκόλα όπου και κατασχέθηκε. Αρχικά κέντρο τέχνης, εγκαταλείφθηκε κατά τον εμφύλιο. Ανακαινισμένο πλέον χάρις στα… πετροδολάρια και αποτελεί σύμβολο της αναγέννησης της πόλης.

Σε αποχρώσεις του ροζ το Μουσείο Ανθρωπολογίας αλλά και το εντυπωσιακό σύμπλεγμα των διοικητικών κτιρίων, όπου στεγάζονται το κοινοβούλιο, το προεδρικό μέγαρο, δικαστήρια, υπουργεία..

Στον λόφο στην άκρη της χερσονήσου, δεσπόζει το οχυρό Fortaleza de Sao Miguel, με «στρατηγική» πανοραμική θέα. Τα γεμάτα κανόνια τείχη του προστάτευαν το διοικητικό κέντρο της πορτογαλικής αποικίας. Η πύλη του θυμίζει μισό αστέρι. Την πλαισιώνουν κόκκινα ψηφιδωτά με ‘επαναστατικές’ παραστάσεις. Στο εσωτερικό αγάλματα τοπικών βασιλέων, εξερευνητών (όπως ο Βάσκο ντα Γκάμα), κυβερνητών. Σήμερα είναι μουσείο των Ενόπλων Δυνάμεων και φιλοξενεί εκδηλώσεις όπως το φεστιβάλ χάμπουργκερ!

Μετά την περιήγηση, γεύμα στο ειδυλλιακό Ilha do Cabo (Νησί του Ακρωτηρίου), όπου οδηγεί μια γέφυρα κάτω από το οχυρό. Μια λεπτή αμμουδερή γλώσσα στεριάς, σαν πλώρη στη μέση του ωκεανού, σαν παράξενο ψάρι με πτερύγια στην πλάτη. Εδώ μάζευαν zimbo, τα κοχύλια που χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα πριν την άφιξη των Πορτογάλων. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, υπαίθριες αγορές, πλαζ και μαρίνες, με θέα ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Κατευθυνόμαστε ξανά προς το αεροδρόμιο και με εσωτερική πτήση 70 περίπου λεπτών φτάνουμε προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Λουμπάνγκο (Lubango). Εκεί, σε υψόμετρο 1760 μ. έφτασαν το 1882 περίπου 1000 Πορτογάλοι άποικοι από την Μαδέιρα, κατάσχεσαν την γη και έστησαν οικισμό, στην μέση ενός θεαματικού τοπίου. Έφυγαν με την κήρυξη της ανεξαρτησίας αλλά η ευρωπαϊκή σφραγίδα τους είναι εμφανής παντού στην πόλη. Στον εμφύλιο από εμπορικό κέντρο, έγινε βάση στρατευμάτων.

Τώρα στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή από την εύφορη γύρω περιοχή, η βιομηχανία του ανακάμπτει, εξάγει μάρμαρο και γρανίτη, απέκτησε πανεπιστήμιο και ανοίγει τις πύλες του στον τουρισμό. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: ΛΟΥΜΠΑΝΓΚΟ: ΧΟΥΙΛΑ – επίσκεψη σε χωριό της φυλής ΟΒΑΜΟΥΙΛΑ

Πρωινό νωρίς στο ξενοδοχείο και πάμε να δούμε την αγορά της Χουίλα, λίγο έξω από τη Λουμπάνγκο όπου θα έχουμε και την πρώτη μας επαφή με τις τοπικές φυλές: θα πάμε σε χωριό της φυλής Οβαμουίλα (Ovamwila), από τις πιο εντυπωσιακές στην εμφάνιση φυλές της Αγκόλα. Αυτό οφείλεται στη συνήθεια των Οβαμουίλα, και κυρίως των γυναικών της φυλής, να φορούν κολιέ και στολίδια με έντονα και λαμπερά χρώματα, που λέγονται «βιλάντα» και «νοντόμπε» αντίστοιχα. Οι γυναίκες της φυλής στολίζουν έντονα τα μαλλιά και το λαιμό τους. Φορούν εντυπωσιακά κολιέ (διαφορετικά σε κάθε ηλικία/περίοδο της ζωής τους) με απανωτές σειρές από χάντρες που συχνά σκεπάζουν με λάσπη. Δεν τα βγάζουν ποτέ. Κοιμούνται με αυτά, πάνω σε ειδικά ξύλινα προσκέφαλα, τα οποία προστατεύουν και την κόμμωσή τους, πολύ σημαντική καθώς δείχνει το κοινωνικό στάτους και την φυλετική υπαγωγή.

Κάνουν τα μαλλιά τους ράστα και τα καλύπτουν με κόκκινη πάστα από λιωμένες κόκκινες πέτρες, ή ένα μείγμα από λάδι, κοπανισμένο φλοιό δέντρων, κοπριά αγελάδας και βότανα. Τα στολίζουν με χάντρες, μεταλλικά αντικείμενα, κοχύλια ακόμη και αποξηραμένα τρόφιμα. Θεωρούν το ξυρισμένο μέτωπο σημάδι ομορφιάς. Ο αριθμός από τις ‘κοτσίδες’ τους κρύβει μηνύματα. Γυμνόστηθες, χρησιμοποιούν -όπως και οι άντρες- πολύχρωμες φούστες. Η χαρά της ζωής έκδηλη στην καθημερινότητά τους, παρά τις σπαρτιατικές συνθήκες διαβίωσης… και μεταδοτική.

Διανυκτέρευση στη Λουμπάνγκο.

 

4η ημέρα: ΛΟΥΜΠΑΝΓΚΟ – ΟΝΚΟΚΟΥΑ – χωριό της φυλής ΟΒΑΧΑΚΑΟΝΑ (διανυκτέρευση σε camp)

Πρωινό νωρίς στο ξενοδοχείο μας και αναχώρηση οδικώς για τον νότο της Αγκόλα, με τελικό μας προορισμό την περιοχή της Ονκόκουα. Μετά από μια μακρά διαδρομή φτάνουμε στην Ονκόκουα (Oncocua) όπου θα ξεκουραστούμε και θα γευματίσουμε. Το απόγευμα επισκεπτόμαστε χωριό της τοπικής φυλής Οβαχακαόνα (Ovahakaona), που επίσης αγαπούν πολύ τα χρώματα και την έντονη διακόσμηση στο σώμα τους. Οι Οβαχακαόνα ασχολούνται με την κτηνοτροφία, διακρίνονται ωστόσο επίσης και για την αγάπη τους για τη μουσική και το χορό, όπως θα διαπιστώσουμε και εμείς: ο ρυθμός είναι μέσα τους και εκφράζεται με ποικίλους τρόπους.

Απόψε θα είναι η πρώτη βραδιά που θα διανυκτερεύσουμε σε σκηνές στο κινητό μας camp, μια εμπειρία πραγματικά σπάνια αλλά και απαραίτητη για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε ένα μεγάλο βαθμό πραγματικά κοντά στις φυλές που συναντάμε και να κατανοήσουμε πολλά για τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα τους. Ευγνώμονες για την ευκαιρία αυτή, διανυκτερεύουμε στην περιοχή της Οκονκούα.

 

5η ημέρα: Επισκέψεις σε χωριά των φυλών ΟΒΑΤΟΥΑ και ΟΒΑΧΑΚΑΟΝΑ (διανυκτέρευση σε camp)

Είναι προνόμιο να ξυπνάς νωρίς εδώ και να απολαμβάνεις την ανατολή στην έρημο. Αυτό το προνόμιο θέλουμε να απολαύσουμε σήμερα γι’ αυτό και το εγερτήριό μας είναι νωρίς το πρωί, παρέα με τσάι και καφέ. Αργότερα, μετά το πρωινό μας, θα πάμε σε ένα χωριό της φυλής Οβάτουα (Ovatwa): οι Οβάτουα είναι μια εντελώς διαφορετική φυλή από άλλες που συναντάμε στο ταξίδι μας, με τη γενετική τους καταγωγή να συνδέεται περισσότερο με φυλές Πυγμαίων στην ισημερινή Αφρική παρά με άλλες φυλές της Αγκόλα. Είναι από τις φτωχότερες οικονομικά φυλετικές ομάδες της χώρας, και ζουν σε φτωχές αλλά όμορφες καλύβες φτιαγμένες από όποιο υλικό ήταν διαθέσιμο την ώρα της κατασκευής: κλαδιά, μουσαμάδες, μέχρι και κομμάτια παλιοσίδερα. Αυτό το συνονθύλευμα πρώτων υλών δημιουργεί μια ιδιαίτερα αλλά μάλλον ζεστή ατμόσφαιρα στο χωριό της φυλής.

Αυτή δε θα είναι και η μοναδική επίσκεψη της ημέρας όμως καθώς το απόγευμα θα έρθουμε σε άλλο ένα χωριό των Οβαχακαόνα, φυλή με την οποία οι Οβάτουα έχουν στενές επαφές. Και απόψε θα διανυκτερεύσουμε στο κινητό μας camp!

 

6η ημέρα: Επίσκεψη σε χωριό της φυλής ΟΒΑΧΙΜΠΑ – ΚΑΧΑΜΑ – επίσκεψη σε χωριό της φυλής ΟΒΑΧΙΜΠΑ (διανυκτέρευση σε camp)

Πρωινό ξύπνημα και σήμερα για να δούμε και πάλι το θέαμα της ανατολής. Αργότερα, μετά το πρωινό μας, μεταβαίνουμε στην κωμόπολη της Καχάμα (Cahama). Η επόμενη επίσκεψη της ημέρας θα μας φέρει σε επαφή με τους Οβαχίμπα (Ovahimba), φυλή που αγαπά τις παραδόσεις της και δεν ξεχωρίζει την καθημερινότητά της από τα έθιμα των προγόνων τους. Πολύ σπάνια, για παράδειγμα, θα δει κανείς Οβαχίμπα της Αγκόλα να προσθέτουν κάποιον νεωτερισμό του δυτικού κόσμου στην εμφάνισή τους: σε αντίθεση με τους Χίμπα στα σύνορα με τη Ναμίμπια που έχουν γνωρίσει τον σύγχρονο τρόπο ζωής και έχουν προσθέσει κάποια σύγχρονα στολίδια στα κολιέ τους, οι Οβαχίμπα της Αγκόλα απορρίπτουν τέτοιους νεωτερισμούς. Είναι θα λέγαμε η «αγνή» μορφή των Χίμπα αυτή που συναντάμε εδώ και δε χάνουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε από κοντά!

Και απόψε θα διανυκτερεύσουμε στο κινητό μας camp!

 

7η ημέρα: Επίσκεψη σε χωριό της φυλής ΟΒΑΝΓΚΑΜΠΟΥΕ – ΛΟΥΜΠΑΝΓΚΟ – ΜΟΣΑΜΕΝΤΕΣ

Πρωινό ξύπνημα και σήμερα για να δούμε και πάλι το θέαμα της ανατολής στο χωριό των Οβαχίμπα! Αργότερα, μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε οδικώς για τη Λουμπάνγκο. Στη διαδρομή έχουμε την ευκαιρία να πάμε σε χωριό της φυλής Οβανγκάμπουε (Ovangambwe), μια ημινομαδική φυλή με κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία σε μια περιοχή που συχνά πλήττεται από ξηρασίες.

Φτάνοντας στη Λουμπάνγκο θα έχουμε χρόνο για γεύμα και θα συνεχίσουμε μέσω της Σέρρα ντα Λέμπα: είναι ο θρυλικός ορεινός δρόμος που ενώνει τις νότιες επαρχίες Ουίλα και Ναμίμπε. Το περίφημο πέρασμα ονομάζεται και «όμορφος γκρεμός» καθώς κάνει «βουτιά» από τα 1.845 μ, και φτάνει (μετά από μόλις 10 χλμ και 8 σχεδόν… τρομακτικές «φουρκέτες») στις ακτές του Ατλαντικού. Ο δρόμος ξετυλίγεται σαν ασημένιο φίδι πάνω στο πράσινο της πλαγιάς και θεωρήθηκε θαύμα μηχανικής όταν κατασκευάστηκε στην δεκαετία του ’70.

Φτάνουμε έτσι στην παραθαλάσσια πόλη Μοσαμέντες (Moçâmedes), που μέχρι το 2016 ονομαζόταν Ναμίμπε. Η πόλη ιδρύθηκε από Πορτογάλους αποίκους και αναπτύχθηκε ως εξαιρετικό λιμάνι και κέντρο αλιείας. Την πόλη Τη Ναμίμπε «αγκαλιάζουν» η άγρια ομορφιά της ερήμου, χιλιόμετρα από ανεκμετάλλευτες, μαγευτικές αμμουδιές και βραχώδεις σχηματισμοί, σμιλεμένοι από τον Ατλαντικό. Θα έχουμε χρόνο για μια βόλτα στην πόλη, και κατόπιν μεταβαίνουμε στο ξενοδοχείο μας για τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: ΜΟΣΑΜΕΝΤΕΣ – ΑΡΚΟ – ΚΟΛΙΝΑΣ ΝΤΕ ΚΟΥΡΟΚΑ – ΤΣΙΤΟΥΝΤΟΥ ΧΟΥΛΟ – επίσκεψη σε χωριό της φυλής ΟΒΑΚΟΥΒΑΛΕ (διανυκτέρευση σε camp)

Πρωινό νωρίς και ξεκινάμε τη σημερινή μας διαδρομή που θα μας φέρει ακόμη πιο βαθιά στον νότο της Αγκόλα. Κατευθυνόμαστε προς την ενδοχώρα και το εντυπωσιακό Άρκο (Arco) και την τοποθεσία Κολίνας ντε Κουρόκα (Colinas de Kuroka) με τους εκπληκτικούς γεωλογικούς σχηματισμούς! Μια πελώρια αψίδα από ψαμμίτη που ο άνεμος και ο χρόνος σμίλεψαν δημιουργώντας ένα απίθανο θέαμα. Αν παρατηρήσει μάλιστα κανείς από κοντά τους βράχους, θα διαπιστώσει πως στην πραγματικότητα αποτελούνται από εκατομμύρια απολιθωμένα κοχύλια! Αυτές οι κοιλάδες χρησίμευαν κάποτε για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ως κρυψώνες σε περιστάσεις απειλής από εισβολείς. Οι ήχοι που παρήγαγαν οι άνεμοι και τα τραγούδια που τραγουδούσαν οι λαοί της εποχής, πίστευαν πως κρατούσαν τους εχθρούς μακριά.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η επόμενη επίσκεψή μας στην περιοχή του Τσιτούντου Χούλο (Tchitundu Hulo), ένα πραγματικά μυστηριώδες μέρος για το οποίο λίγα είναι γνωστά και πολλά αφήνονται στη φαντασία. Αυτό που είναι γεγονός είναι πως εδώ έχουν εντοπιστεί πανάρχαιες βραχογραφίες, με σπειροειδείς και ζωικούς σχηματισμούς, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται χονδρικά στα 20.000 χρόνια. Η θέα στη γύρω ύπαιθρο είναι εξίσου συγκλονιστική, όπως θα διαπιστώσουμε και ιδίοις όμμασι.

Το απόγευμα θα έρθουμε σε ένα χωριό της τοπικής φυλής Οβακουβάλε (Ovakuvale) για να τους γνωρίσουμε από κοντά. Υπάρχει κάτι πολύ απλό όσο και εκπληκτικό στους ανθρώπους αυτής της φυλής, κυρίως στις γυναίκες. Δεν είναι τόσο περίτεχνα ντυμένες όπως οι γειτονικοί τους Οβαχίμπα και Οβαχακαόνα - αντίθετα, ένα παραδοσιακό μαντίλι από κέρινο ύφασμα γύρω από τα κεφάλια τους, ορειχάλκινα βραχιόλια και ποδιές και μια απλή υφασμάτινη φούστα γύρω από τη μέση τους είναι αρκετά για την ενδυμασία τους. Κι όμως είναι απίστευτα κομψοί και όμορφοι, αλλά και περήφανοι!

Το βράδυ θα διανυκτερεύσουμε και πάλι σε σκηνές στην ευρύτερη περιοχή για να ζήσουμε βαθιά την εμπειρία της παρουσίας μας σ’ αυτή την τόσο απομακρυσμένη περιοχή του αφρικανικού νότου…

 

9η ημέρα: Επίσκεψη σε χωριά της φυλής ΟΒΑΚΟΥΒΑΛΕ – ΜΟΣΑΜΕΝΤΕΣ

Και σήμερα το πρωί μας περιμένει ξύπνημα νωρίς. Θα ανέβουμε στους λόφους για να παρατηρήσουμε τις αρχαίες βραχογραφίες με το φως της ανατολής και αργότερα θα επιστρέψουμε στο camp για το πρωινό μας.

Επιστρέφοντας στο Μοσαμέντες θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ακόμη περισσότερα χωριά της φυλής Οβακουβάλε, πριν φτάσουμε στο Μοσαμέντες. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: ΜΟΣΑΜΕΝΤΕΣ – ΓΚΑΡΓΚΑΝΤΑ – επίσκεψη σε χωριό της φυλής ΟΒΑΝΓΚΕΝΤΕΛΕΝΓΚΟ – ΛΟΥΜΠΑΝΓΚΟ – πτήση για ΛΟΥΑΝΤΑ

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και αναχωρούμε από το Μοσαμέντες (Moçâmedes) με προορισμό μας το Λουμπάνγκο. Καθοδόν θα πάμε στην περιοχή της Γκαργκάντα για να συναντήσουμε τη φυλή των Οβανγκεντελένγκο ή Νγκεντελένγκο (Nguendelengo). Οι Οβανγκεντελένγκο είναι μια εθνοτική ομάδα που κατοικεί στα δασώδη βουνά της Σερράντα Τσέλα, βοσκοί και κυνηγοί. Η περιοχή είναι πλούσια και σε άνθρακα, που η φυλή έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται δημιουργώντας μια μικρή τοπική επιχείρηση: ίσως δούμε μέλη της φυλής να πωλούν κάρβουνα σε σημεία κοντά στον δρόμο. Ουσιαστικό μέρος της ενδυμασίας τους είναι τα μαχαίρια ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι αχυρένιες καλύβες τους.

Θα περάσουμε χρόνο με τους Οβανγκεντελένγκο και στη συνέχεια θα φτάσουμε στο Λουμπάνγκο όπου θα έχουμε χρόνο για φαγητό. Στη συνέχεια μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο της πόλης από όπου θα πετάξουμε για την πρωτεύουσα Λουάντα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

11η ημέρα: ΛΟΥΑΝΤΑ – Πτήση επιστροφής

Πρωινό στο ξενοδοχείο, μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

12η ημέρα: Άφιξη σε ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ ΛΑΡΝΑΚΑ

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται περίπου 3-5 ημέρες πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  1/10/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 4990€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 4990 € 980 €
  Twin Room 4990 € 980 €
  Triple Room 4990 € 980 €
  Single Room 5390 € 980 €

 

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
  • Διαμονή σε ξενοδοχείο 4* στη Λουάντα, απλά ξενοδοχεία σε Λουμπάνγκο και Ναμίμπε (Μοσαμέντες), διανυκτέρευση σε σκηνές στο υπόλοιπο πρόγραμμα.
  • Ημιδιατροφή σε Λουάντα, Λουμπάνγκο και Ναμίμπε (Μοσαμέντες). Πλήρης διατροφή στο υπόλοιπο πρόγραμμα.
  • Έλληνας αρχηγός με μεγάλη εμπειρία στη χώρα.
  • Μεταφορές και ξεναγήσεις.
  • Είσοδοι μνημείων, εθνικών πάρκων.
  • Κλιματιζόμενα λεωφορεία.
  • Επίσκεψη στους νομάδες Χίμπα.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 

Δεν περιλαμβάνονται      

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 980
  • Βίζα: $120 

 

 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα

Άφιξης

ΕΤ 765

01/10/2023

ΑΘΗΝΑ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

02:15

07:05

ΕΤ 851

01/10/2023

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ
– ΛΟΥΑΝΤΑ

09:40

12:50

ΕΤ 850

11/10/2023

ΛΟΥΑΝΤΑ
– ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

13:50

20:55

ΕΤ 764

11/10/2023

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΑΘΗΝΑ

23:00

04:00 +1

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η συγκέντρωση στο αεροδρόμιο της Αθήνας για την αναχώρησή μας γίνεται το βράδυ της προηγούμενης ημέρας από την ημερομηνία αναχώρησης!