Skip to main content

Το Κέρας της Αφρικής: Τζιμπουτί - Σομαλία - Σομαλιλάντ - Βαθύπεδο Νταναχίλ Ταξίδι 13 ημερών Οκτώβριος - Νοέμβριος 2023 από 5840

Αναχωρήσεις: 22/10, 05/11

 

Ημέρα 1η: Αθήνα - Μογκαντίσου
Τις πρώτες πρωινές ώρες πετάμε με ενδιάμεσο σταθμό για το Μογκαντίσου της Σομαλίας, άλλοτε η ομορφότερη πρωτεύουσα της Αφρικής και σήμερα μια δυναμική πόλη που προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος μετά από 20 χρόνια εμφύλιου πολέμου. Το ίδιο απόγευμα θα επισκεφτούμε την ακτή όπου καταφτάνουν οι ψαρόβαρκες με τους καρχαρίες και τους γιγάντιους ξιφίες. Θα περπατήσουμε μέχρι το τζαμί Άρμπα Ρακούν και την περιοχή τη Μπέρτα Σαλαάντα με το κοινοβούλιο. Αν οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέπουν θα κατευθυνθούμε με τους σωματοφύλακες που μας συνοδεύουν μέχρι τον Καθεδρικό Ναό -που άφησαν πίσω τους οι Ιταλοί- και θα φτάσουμε μέχρι τους αμμόλοφους στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού. Δείπνο με ολόφρεσκα ψαρικά στην ταράτσα του ξενοδοχείου μας! “Είδες η Σομαλία;”

 

Ημέρα 2η: Μογκαντίσου
Μετά το πρωινό θα εξορμήσουμε με τη συνοδεία της φρουράς μας στην διεξοδικότερη εξερεύνηση του Μογκαντίσου. Θα επισκεφτούμε το παλιό λιμάνι και τον φάρο που θυμίζει ως έναν βαθμό τον… Λευκό Πύργο! Στη συνέχεια μας περιμένει μια επίσκεψη σε σχολείο για να μάθουμε πιο πολλά για την παιδεία της Σομαλίας και να γνωρίσουμε καθηγητές και μαθητές του τόπου. Θα επισκεφθούμε με τα αυτοκίνητα τις παλιές ιταλικές συνοικίες και τα αρχοντικά με την ινδο-σαρακηνή αρχιτεκτονική. Θα διατρέξουμε τις φωτογενείς παραλίες Γκεζίρα και Λίντο με τα μισοερειπωμένα χαρακτηριστικά κτήρια μιας άλλης εποχής. Το βράδυ ετοιμαστείτε για μια ακόμη ιχθυο-κατάνυξη με ολόφρεσκα αλιεύματα του Ινδικού Ωκεανού.

 

Ημέρα 3η: Μογκαντίσου - Χαργκέισα
Το πρωί θα έχουμε ακόμα κάποιες επισκέψεις στην πόλη, στην αγορά του Κατ όπου πωλείται το παραδοσιακό ευφραντικό που συναντά κανείς στην κοντινή Υεμένη. Το απόγευμα πετάμε για την Χαργκέϊσα, την επίσημη πρωτεύουσα ενός ανεπίσημου κράτους. Καλώς ορίσατε στη Σομάλιλαντ, άλλοτε βρετανική αποικία και σήμερα ντε φάκτο ξεχωριστό αν και μη αναγνωρισμένο κράτος της Αφρικής όπως ακριβώς και η γνωστή μας Ταϊβάν.

 

Ημέρα 4η: Χαργκέισα – (Λάας Γκέελ)
Ολοήμερη εξόρμηση στην Χαργκέϊσα και την γύρω περιοχή. Μόλις 60 χλμ. έξω από την πόλη ανακαλύφθηκαν οι βραχογραφίες του Λάας Γκέελ που άφησαν άφωνους τους Γάλλους παλαιοντολόγους και τους σύγχρονους επισκέπτες. Οι 6000 ετών βραχογραφίες δεν έχουν καμιά σχέση με τις απλοϊκές λιτές απεικονίσεις που συναντάμε σε αλλά μέρη του κόσμου. Εδώ πρόκειται για ένα σύνολο ζωγραφικής με ύψιστη τέχνη μεταμοντέρνου ύφους που νομίζει κανείς ότι δημιουργήθηκαν από επώνυμους ζωγράφους του 21ου αιώνα! Οι παραστάσεις των άγριων αγελάδων “Άουροξ” πριν τις εξημερώσει ο σύγχρονος άνθρωπος, αποπνέουν μια ήρεμη δύναμη που αποτυπώνεται με μοναδικό τρόπο από τους προϊστορικούς ανώνυμους καλλιτέχνες. Επιστέφοντας στην Χαργκέϊσα θα εξερευνήσουμε την αγορά της πόλης, θα επισκεφθούμε το καμηλοπάζαρο και θα αγοράσουμε αναμνηστικά από μια χώρα που δεν …υπάρχει!

 

Ημέρα 5η: Χαργκέισα - Τζιμπουτί
Πετάμε για το πιο στρατηγικό σημείο της Ερυθράς, τα στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ. Άφιξη αργά το απόγευμα στο Τζιμπουτί και στην ομώνυμη πρωτεύουσα.

 

Ημέρα 6η: Τζιμπουτί – Λίμνη Αμπέ
Η παρουσία του γαλλικού και αμερικανικού στόλου στο λιμάνι του Τζιμπουτί υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του τόπου. Στην πρωινή ξενάγηση της χαριτωμένης πρωτεύουσας της άλλοτε γαλλικής αποικίας, θα επισκεφθούμε το λιμάνι με τα παραδοσιακά ψαροκάϊκα, θα τριγυρίζουμε στην αγορά όπου οι Σομαλές καλλονές με μια χάρη και συγκρατημένη αυταρέσκεια πουλάνε την πραμάτεια χαριτολογώντας με τους υποψήφιους αγοραστές και θα φωτογραφήσουμε τα ισλαμικά τεμένη με την χαρακτηριστική Αφρο-αραβική αρχιτεκτονική. Στη συνέχεια αναχωρούμε για τη δυτική πλευρά της χώρας και περνώντας από χωριά που κατοικούν Χαμιτικοί λαοί όπως οι Αφάρ και οι Ισσά, καταλήγουμε στις όχθες της λίμνης Αμπέ. Οι παράξενοι γεωλογικοί σχηματισμοί δημιουργούν απρόσμενα σουρεαλιστικά τοπία που μετατρέπονται σε ονειρικές εικόνες την ώρα του δειλινού.
Διανυκτέρευση κοντά στις όχθες της λίμνης Αμπέ, σε πρόχειρο καταυλισμό με απλές ψάθινες καλύβες σαν αυτές που χρησιμοποιούν οι νομάδες Αφάρ χωρίς ανέσεις. Μια νύχτα που ταιριάζει περισσότερο σε εξερευνητές παρά σε ταξιδιώτες που πάνε για Μήνα του …Μέλιτος!

 

Ημέρα 7η: Λίμνη Αμπέ - Τζιμπουτί
Το πρωί θα κατευθυνθούμε στο χαμηλότερο σημείο της Αφρικής 155 μέτρα χαμηλότερα απ’ την επιφάνεια της θάλασσας. Εδώ στη Λίμνη Ασάλ το σκηνικό αλλάζει. Οι σχηματισμοί άλατος δημιουργούν ένα εξωγήινο τοπίο και τα καραβάνια με τις καμήλες που μεταφέρουν τις αλατόπλακες στις αγορές του Τζιμπουτί και της Αιθιοπίας δημιουργούν ένα απρόσμενο σκηνικό που δεν πιστεύεις ότι υπάρχει ακόμη στις μέρες μας. Μετά την εξερεύνηση της περιοχής επιστρέφουμε στο Τζιμπουτί για την τελευταία διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 8η: Τζιμπουτί - Αντίς Αμπέμπα
Αλλάζουμε σκηνικό για λίγο, καθώς πετάμε στα Αβησσυνιακά οροπέδια. Άφιξη στην πάντα δροσερή Αντίς Αμπέμπα στα 2.400 μέτρα, ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού μας πριν την κάθοδο στο διάσημο βαθύπεδο του Νταναχίλ. Το βράδυ θα απολαύσουμε εθνική κουζίνα με ιντζέρα, σούρο και ντόρο γουότ στο πιο γνωστό εστιατόριο της πόλης.

 

Ημέρα 9η: Αντίς Αμπέμπα - Χαμαντέλα
Περίπλοκη και μακρινή η σημερινή διαδρομή. Νωρίς το πρωί πετάμε στη μικρή πόλη Σεμέρα, όπου επιβιβαζόμενοι στα τζιπ θα διασχίσουμε το Νταναχίλ μέχρι το βόρειο άκρο του. Άφιξη στο χωριό Χαμαντέλα των Αφάρ που απαρτίζεται από χαρακτηριστικές καλύβες με μεγάλα ανοίγματα στους τοίχους. Ύπνο κάτω από τα αστέρια σε πλεχτά χειροποίητα κρεβάτια στο κεντρικό δρομάκι του χωριού. Ευκαιρία να γνωριστείτε με τους ντόπιους!

 

Ημέρα 10η: Χαμαντέλα (Νταλόλ - Ασαλέ)
Ναι είναι αλήθεια! Αυτό που βλέπετε δεν είναι ψέμα. Οι ασύλληπτοι χρωματικοί σχηματισμοί του ηφαιστειακού εδάφους – που κοχλάζει κάτω από τα πόδια μας – είναι μια πραγματικότητα. Λίγοι άνθρωποι φτάνουν μέχρις εδώ που λέγεται ότι είναι το θερμότερο σημείο του πλανήτη. Εσείς είστε ανάμεσα σ’ αυτούς! Προτιμήστε ομπρέλα αντί για καπέλο, πάρτε μαζί σας άφθονο νερό στο σακίδιο πλάτης κι αφήστε τη μαγεία να σας οδηγήσει. Πράσινοι, κίτρινοι, κόκκινοι, λευκοί, πορτοκαλί κώνοι άλατος δημιουργούν ένα σκηνικό ενός άλλου πλανήτη. Μετά μας περιμένει η λευκή απέραντη μάζα του άλατος στο Ασαλέ, όπου και σήμερα οι Αφάρ κομματιάζουν το αλάτι σε πλάκες και το στέλνουν στα οροπέδια να αναμιχθεί με τις ζωοτροφές.
Μεσημεριανή ανάπαυλα να αποφύγουμε τον καυτό ήλιο και το απόγευμα θα επισκεφτούμε κάποια καλύβα Αφάρ να μαντέψουμε από κοντά τον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων. Ύπνο κάτω από τα αστέρια.

 

Ημέρα 11η: Χαμαντέλα - Έρτα Αλέ
Το πρωί αναχωρούμε -κατευθυνόμενοι νότια- για τους πρόποδες του ηφαιστείου Έρτα Αλέ. Πρόκειται για έναν χαμηλό όγκο – σαν λόφο, που κρύβει όμως ένα μεγάλο μυστικό. Στην “κορυφή” του ανοίγεται το οροπέδιο των κρατήρων. Μια σειρά από ενεργούς κρατήρες με διαφορετική συμπεριφορά ο καθένας. Θα φτάσουμε μετά από 40 λεπτά ήπιας πεζοπορίας όσο είναι ακόμα μέρα και θα περπατήσουμε μέσα στο παλιό ηφαίστειο μέχρι το χείλος του ενεργού κρατήρα. Εδώ οι δύο μικροί ηφαιστειακοί κώνοι που δημιουργήθηκαν πριν λίγους μήνες αστράφτουν και βροντούν αποκαλύπτοντας την δύναμη της φύσης. Μόλις πέσει η νύχτα (μην ξεχάστε τον φακό σας) αρχίζει το θέαμα. Η πυρακτωμένη λάβα κάνει ορατή την παρουσία της δημιουργώντας φωτιστικά εφφέ στο σκοτεινό ουρανό. Μια μοναδική εμπειρία που σπάνια μπορεί να βιώσει ένας συμβατικός ταξιδιώτης. Μείνετε όσο θέλετε να απολαύσετε το μεγαλείο και την ανεξέλεγκτη δύναμη της φύσης που προκαλεί δέος και θαυμασμό. Μια ακόμη νύχτα κάτω από τα αστέρια.

 

Ημέρα 12η: Έρτα Αλέ - Σεμέρα
Όλα τα ωραία τελειώνουν. Το πρωί αναχωρούμε με ενδιάμεσες στάσεις για τη Σεμέρα για την τελευταία διανυκτέρευση. Διαμονή σε …κανονικό ξενοδοχείο!!

 

Ημέρα 13η: Σεμέρα - Αθήνα
Με πρωινή πτήση πετάμε πίσω στην Αντις Αμπέμπα και από κει με ανταπόκριση στην Αθήνα. Άφιξη μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

 

 

ΤΙΜΗ ΚΑΤ΄ΑΤΟΜΟ:

22/10, 05/11 σε Δίκλινο

5.840€

   
22/10, 05/11 Μονόκλινο

6.230€

   
Φόροι

860€

 

 

 

Το ταξίδι περιλαμβάνει

  • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Πτήσεις με Ethiopian Airlines.
  • Διαμονή: Ξενοδοχεία 4* στην Αντίς Αμπέμπα και το Τζιμπουτί, 3* στη Χαργκέϊσα, Μογκαντίσου και Σεμέρα, διανυκτέρευση σε καταυλισμό με καλύβες στη λίμνη Αμπέ, & ύπνος στην ύπαιθρο στο Νταναχίλ (Χαμαντέλα και Ερτα Αλέ).
  • Γεύματα: Ημιδιατροφή (πρωινό και ένα κύριο γεύμα καθημερινά).
  • Έξοδα βίζας για τις χώρες όπου απαιτείται.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό.
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.

 

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.