Ινδία - Νεπάλ 5*, Δελχί – Βαρανάσι – Κατζουράχο Άγκρα – Τζαϊπούρ – Κατμαντού – Εθνικό Πάρκο Πάννα με σαφάρι τίγρης | Καλοκαίρι 2024 Διάρκεια: 15 ΗΜΕΡΕΣ από 1869
- Ατομικά Πακέτα: Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
Αναχώρηση: 24/07
1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΔΕΛΧΙ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την πρωτεύουσα της Ινδίας, το Δελχί.
2η ημέρα: ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΔΕΛΧΙ – πτήση για ΒΑΡΑΝΑΣΙ: Βόλτα με ρίκσο, τελετή Aarti
Άφιξη στο Δελχί και ανταπόκριση με την πτήση για το Βαρανάσι ή Μπεναρές, την πιο ιερή πόλη των Ινδουιστών για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Σύμφωνα με τις Βέδες, τα ιερά κείμενα του Ινδουισμού, όποιος πεθαίνει και αποτεφρώνεται στο Βαρανάσι, κερδίζει την πολυπόθητη λύτρωση, καθώς η ψυχή του απελευθερώνεται από τον αέναο κύκλο των μετενσαρκώσεων. Στην πόλη υπάρχουν περισσότεροι από 100 ναοί με βωμούς για την καύση των νεκρών, ο σημαντικότερος των οποίων είναι ο Manikarnika.
Κατά την παράδοση, τα σώματα των νεκρών μεταφέρονται από τους «ανέγγιχτους», σε μια διαδρομή μέσα από τα δρομάκια της παλιάς πόλης ως τις όχθες του Γάγγη, όπου τοποθετούνται σε σωρό ξύλων, η ποσότητα των οποίων αντικατοπτρίζει την οικονομική ευμάρεια της οικογένειας του νεκρού. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
Το απόγευμα θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της πόλης που δεν ηρεμεί ποτέ, με τα χρώματα και τα αρώματα, ανθρώπους ετερόκλητους, αγελάδες και πιθηκάκια, όλα ένα κουβάρι, αλλά και ναούς του Σίβα που σφύζουν από πιστούς, γεμάτους λουλούδια προσφορών, κι όλα αυτά πάνω στα παραδοσιακά ποδήλατα «ρίκσο», τον παραδοσιακό κι εύκολο τρόπο μεταφοράς των ντόπιων.
Με τη δύση του ήλιου θα μεταβούμε στα Ghats (σκαλοπάτια-έξοδοι προς τον ποταμό) για να συμμετάσχουμε στην καθιερωμένη εδώ και εκατοντάδες χρόνια τελετή «Aarti» για να προσφέρουμε «δείπνο» στη θεά Ganga, απολαμβάνοντας και τους πιστούς να τοποθετούν στα ιερά νερά εκατοντάδες «ντίουας» (λάμπες-κεριά-ευχές) αφήνοντάς τα να επιπλέουν στο Γάγγη. Έχοντας στις σκέψεις μας τα όσα βιώσαμε, αλλά και τα όσα θα ζήσουμε στον πρωινό-«ειρηνικό» Γάγγη μετά από μερικές ώρες επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για δείπνο και καταγραφή εμπειριών. Διανυκτέρευση.
3η ημέρα: ΒΑΡΑΝΑΣΙ – ΣΑΡΝΑΤ - ΒΑΡΑΝΑΣΙ
Η πρωινή αποστολή ξεκινά πολύ νωρίς, πριν τις ακτίνες του ηλίου, εξερευνώντας και βιώνοντας τις θρησκευτικές διεργασίες και έθιμα στην πόλη. Ινδουιστές ιερείς και μουσουλμάνοι μουεζίνηδες, βουδιστές μοναχοί και χριστιανοί πιστοί, όλοι ξεκινούν την ημέρα τους με τα πρώτα χρώματα της μέρας, κάνοντας μια προσευχή σύμφωνα με το τυπικό τους. Λουλούδια για τους ναούς, ξυλάκια από neem για τον καθαρισμό των δοντιών, αλλά και ζεστό τσάι mashala είναι μερικά από τα προϊόντα που πωλούνται νωρίς στους δρόμους, ενώ τα μπουλούκια των φτωχών αρχίζουν να τεντώνονται από τη βραδινή ξεκούραση στις άκρες των πεζοδρομίων…
Μπαίνοντας στη βάρκα μας θα ατενίσουμε την ανατολή, αλλά και τις πρώτες ομάδες πιστών, που ήδη κολυμπούν στα ιερά νερά, βγάζοντας από πάνω τους όλες τις προηγούμενες αμαρτίες τους. Άντρες και γυναίκες, βουτούν το κεφάλι στα νερά του ποταμού, και κάποιοι μοναχοί πιο πέρα διαλογίζονται και κάνουν γιόγκα. Και οι πυροστιές καλά κρατούν, προσπαθώντας να συγκρατήσουν τις στάχτες από τις βραδινές αποτεφρώσεις, ένας ατελείωτος κύκλος φωτιάς που δε σταματά ποτέ στο Βαρανάσι.
Καθώς ο ήλιος έχει αρχίσει να ξεπροβάλλει για τα καλά, η βόλτα στις πολύχρωμες αγορές και στα γραφικά στενά δρομάκια της πόλης θα μας δώσει τη δυνατότητα να θαυμάσουμε σημαντικά της μνημεία, όπως αυτό της «Μητέρας Ινδίας», ένα ναό που δεν είναι μόνο ναός, ένα μνημείο που δεν είναι μόνο μνημείο! Προσπαθώντας να βάλουμε σε …τάξη τις σκέψεις, μετά από την πολιτιστική αρρυθμία της πόλης αυτής, επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για πρωινό και ανάταξη δυνάμεων.
Στη συνέχεια μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη, θα γίνουμε μάρτυρες του Σαρνάτ, της πόλης όπου πριν από 2500 χρόνια ο Βούδας δίδαξε για πρώτη φορά τους μαθητές του Ο καταπράσινος τεράστιος αρχαιολογικός χώρος, με την επιβλητική στούπα, που συμβολίζει τον ιδρυτή του Βουδισμού, να υψώνεται αγέρωχη στο κέντρο, θα μας φέρει στο νου τις αρχές και τα διδάγματα του πρίγκηπα Σιντάρτα, αλλά και του βασιλιά Ασόκα που τον ανασύνθεσε από τις στάχτες του. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για αναστοχασμό. Διανυκτέρευση.
4η ημέρα: ΒΑΡΑΝΑΣΙ - ΚΑΤΖΟΥΡΑΧΟ
Πρωινή αναχώρηση και πτήση για το Κατζουράχο, μια μικρή πόλη στα βόρεια της Επαρχίας Madhya Pradesh. Μικρό και ερωτικό, κουκλίστικο και αισθαντικό, διεγείρει τα πάθη και τις αισθήσεις με τα ερωτικά γλυπτά του. Ο πανέμορφος αρχαιολογικός χώρος σαν άλλος κήπος της Εδέμ, αγκαλιάζει τους ερωτικούς ναούς από αμμόλιθο, κιτρινωπούς και χαρούμενους, να στριφογυρίζουν μέσα στα δέντρα, χαμογελώντας πονηρά γι’ αυτά που κουβαλούν πάνω τους εδώ και περίπου 1000 χρόνια …δημιουργήματα της δυναστείας Chandela. Χωρίζονται σε δυτικούς (ταντρικοί - ινδουιστικοί) και ανατολικούς (τζαϊνιστικοί).
Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.
(Σε περίπτωση που η πτήση δεν πραγματοποιηθεί η διαδρομή αυτή γίνεται οδικά (διάρκεια περίπου 9 ώρες))
5η ημέρα: ΚΑΤΖΟΥΡΑΧΟ: ξενάγηση, εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Πάννα (σαφάρι τίγρης)
Ξεκινάμε τη μέρα μας με επίσκεψη των ναών του Κατζουράχο. Θα επισκεφθούμε λοιπόν τον δυτικό τομέα με ταντρικούς – ινδουιστικούς ναούς, όπως Devi Manda, Varaha Mandap, Lakshman Temple και άλλους ναούς που θα μας ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή. Πέρα από την εξαιρετική αρχιτεκτονική τους, το ενδιαφέρον κεντρίζουν τα γλυπτά που διακοσμούν τους τοίχους τους, τα οποία αναπαριστούν θείες και ανθρώπινες φιγούρες σε αισθησιακές στάσεις. Κοπέλες όμορφες, λυγερόκορμες, ατίθασες, πονηρές, ερωτευμένες, παιχνιδιάρες, αλλά και σκεπτόμενες, μοναχικές, μελαγχολικές στέκουν πάνω στους ναούς περιμένοντας ένα βλέμμα. Αλλά και σκανταλιάρικα ζευγάρια ή πολυάριθμα ερωτικά συμπλέγματα σε περίεργες ακροβατικές ερωτικές στάσεις αιωρούνται στην όμορφη φύση του Κατζουράχο. Μορφές θεοτήτων, ηρώων, ζώων και νυμφών με ιδιαίτερη πλαστικότητα στην κίνησή τους, δείγματα υψηλής γλυπτικής. Ύμνος στο ωραίο φύλο και στην ίδια τη ζωή, μέσα από το χαμόγελο και το πονηρό χιούμορ. Μην επιχειρήσετε να δοκιμάσετε και τις 84 στάσεις, γιατί …. μάλλον δεν θα προλάβετε!
Το απόγευμα θα αναχωρήσουμε για μία ολοήμερη εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Πάννα, «σπίτι» για πέντε είδη άγριων αιλουροειδών, ανάμεσά τους και της διάσημης Τίγρης της Βεγγάλης! Το Πάρκο Πάννα θεσπίστηκε το 1995, στο ινδικό κρατίδιο Μαντία Πραντές, για να φιλοξενήσει στην έκτασή του λεοπαρδάλεις, ύαινες και συνολικά 200 είδη ζώων! Πριν περάσει σε καθεστώς προστασίας, το Πάννα υπήρξε κυνηγότοπος για τη βασιλική οικογένεια, προτού χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο το 1981 και πάρει τη σημερινή του νομική μορφή το 1995. Σε 543 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το Πάννα απλώνεται κατά μήκος του ποταμού Κεν, με πυκνά δάση τικ, ξηρά φυλλοβόλα δάση και λιβάδια, ένα ιδανικό περιβάλλον για να εκτιμήσουμε την απόλυτη ομορφιά της Ινδίας. Θα απολαύσουμε την παρουσία μας εδώ με σαφάρι και αν είμαστε τυχεροί ίσως καταφέρουμε να δούμε και την Τίγρη της Βεγγάλης!
Επιστροφή στο Κατζουράχο και διανυκτέρευση.
6η ημέρα: ΚΑΤΖΟΥΡΑΧΟ – ΟΡΤΣΑ – ΤΖΑΝΣΙ (διαδρομή με τρένο) – ΑΓΚΡΑ
Αφήνουμε την ερωτική πόλη και μέσα από γραφικούς αγροτικούς δρόμους αναχωρούμε οδικώς για τη μεσαιωνική πολιτεία Όρτσα, με το γερασμένο αλλά πανύψηλο φρούριο, και το παλάτι που αφιερώθηκε στον Μογγόλο αυτοκράτορα Τζανανγκίρ.
Η Όρτσα μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται μια πόλη μικρή (και όντως είναι, για τα δεδομένα της Ινδίας, με μόλις 8.500 κατοίκους), όμως δεν κρύβεται εκεί η γοητεία της. Η Όρτσα υπήρξε για τριακόσια περίπου χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά αστικά κέντρα αυτής της περιοχής της Ινδίας: αυτό της κληροδότησε εξαιρετικά δείγματα της αρχιτεκτονικής Ρατζπούτ, όπως παλάτια, ναούς και «τσάτρις» (κενοτάφια) που θαυμάζουμε σήμερα. Χάρη μάλιστα στον σημαντικό ναό του Ράμα, η Όρτσα υπήρξε και σπουδαίο προσκυνηματικό και πνευματικό κέντρο. Πάνω απ’ όλα όμως είναι η νοσταλγική ατμόσφαιρα της πόλης, που μοιάζει να μας μεταφέρει σε εποχές αλλοτινές, σαν ένα ταξίδι στον χωροχρόνο που γοητεύει τον κάθε επισκέπτη.
Συνεχίζουμε για το Τζάνσι, τον πολύβουο και πολυσύχναστο σιδηροδρομικό κόμβο του Τζάνσι, με τους χιλιάδες ταξιδιώτες, πανέτοιμοι για το «πέρασμα στην (πραγματική) Ινδία, με το τρένο για την πόλη της Άγκρα. Οι εικόνες που δε σταματούν ποτέ, μας οδηγούν αργά το βράδυ στην πόλη που έμελλε να γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο για το λευκό «μαργαριτάρι» της, το Ταζ Μαχάλ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.
7η ημέρα: ΑΓΚΡΑ: ΞΕΝΑΓΗΣΗ
Η ημέρα μας σήμερα είναι αφιερωμένη στο πιο γνωστό μνημείο αγάπης αλλά και ματαιοδοξίας στον κόσμο, το Ταζ Μαχάλ. Το εξαιρετικό αυτό κτίσμα δημιούργησε ο σουλτάνος Σαχ Τζαχάν ως μαυσωλείο στη μνήμη της συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ, η οποία πέθανε στη γέννα του 13ου παιδιού τους το 1631. Για την κατασκευή του, που ξεκίνησε την ίδια χρονιά και ολοκληρώθηκε το 1653, συγκεντρώθηκαν οι καλύτεροι τεχνίτες και αρχιτέκτονες από την Ινδία έως την Περσία.
Το Μαυσωλείο διακρίνεται για τις τέλειες αναλογίες, τις ένθετες διακοσμήσεις και τους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμησή του. Νεφρίτης και λαζουρίτης, ίασπης και αχάτης, πορφυρίτης και κορνήλιο είναι μερικοί μόνο από τους λίθους που μπλέχτηκαν σε πανέμορφα σχέδια για να τραγουδήσουν την αγάπη, αλλά και την ανθρώπινη ματαιοδοξία!
Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το Κόκκινο Φρούριο, έργο των αυτοκρατόρων Άκμπαρ, Τζαχανγκίρ και Σαχ Τζαχάν αντίστοιχα. Χτισμένο κοντά στον ποταμό Γιαμούνα, περιβάλλεται από διπλά τείχη, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 20 μέτρα. Αποτελείται από σειρά παλατιών και κήπων συνθέτοντας μια ολόκληρη καστροπολιτεία. Εδώ ο Σαχ Τζαχάν πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έγκλειστος από το γιο του Άουρaνγκαζεπ.
Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην ένδοξη πόλη των μογγόλων αυτοκρατόρων, με το μαυσωλείο Itimad-ud-Daulah, που περιλαμβάνει το μικρό είδωλο του Ταζ. Ο χώρος είναι αφιερωμένος στον πατέρα της Νουρ Τζαχάν, συζύγου του 4ου μογγόλου αυτοκράτορα Τζαχανγκίρ, η σωρός του οποίου παραμένει από το 1628 στο λευκό μαρμάρινο κτίσμα αγκαλιασμένο με εκατοντάδες πολύχρωμα σχέδια ημιπολύτιμων λίθων. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.
8η ημέρα: ΑΓΚΡΑ – ΦΑΤΕΧΠΟΥΡ ΣΙΚΡΙ – ΑΜΠΑΝΕΡΙ - ΤΖΑΪΠΟΥΡ
Αναχωρούμε οδικώς για την Τζαϊπούρ, την πρωτεύουσα της Επαρχίας Ρατζαστάν. Στη διαδρομή μας θα επισκεφτούμε το Φατεχπούρ Σικρί, την Καστροπολιτεία του Άκμπαρ, φτιαγμένη το 1569 από κόκκινο ψαμμίτη. Η πόλη περιλαμβάνει αίθουσα θησαυροφυλακίου, σχολείο, χώρους εκδηλώσεων, ξεχωρίζει όμως η αίθουσα του θρόνου με τη λίμνη που κατασκεύασε ο Άκμπαρ για το μουσικό του, οι εξαιρετικές ικανότητες του οποίου έκαναν ακόμη και τα πουλιά να σιγούν για να ακούσουν τη μουσική του!
Επόμενη στάση μας είναι στο Αμπανέρι, ένα μικρό, αγροτικό χωριουδάκι του Ρατζαστάν, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα baori. Η τεχνοτροπία της κατασκευής τέτοιων ταμιευτήρων-συλλεκτήρων νερού, αποτελούσε παράδοση στο Ρατζαστάν ήδη από τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Πλησιάζοντας, κάνει ένα παιχνίδισμα στα μάτια μας, με τις βαθμιαία μειούμενα 3.500 σκαλοπάτια, εισχωρώντας στη γη 25 μέτρα. Η μία του πλευρά αποτελεί ινδουιστικό ναό, όπου οι κάτοικοι και οι τοπικοί ηγεμόνες έστελναν μηνύματα σεβασμού και προσήλωσης στους ινδουιστικούς θεούς. Ταυτόχρονα οι θεοί τους το ανταπέδιδαν πλουσιοπάροχα με το νερό των μουσώνων, ιδιαίτερα ευεργετικό για τις αγροτικές και οικογενειακές εργασίες.
Συνεχίζουμε για την Τζαϊπούρ. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.
9η ημέρα: ΤΖΑΪΠΟΥΡ: Φρούριο Αμπερ, Τελετή Aarti
Πρώτη μας επίσκεψη σήμερα το πρωί θα είναι στο φρούριο της Αμπέρ, που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και μέχρι το 1728 αποτελούσε το διοικητήριο της επαρχίας.
Θα δούμε επίσης το έμβλημα της πόλης, την πενταώροφη πρόσοψη του Hawa Mahal, γνωστού και ως «Παλάτι των Ανέμων». Η αρχιτεκτονική του είναι τόσο ασυνήθιστη όσο και ο λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκε. Το παλάτι αυτό χτίστηκε το 1799 προκειμένου οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας να μπορούν να παρακολουθούν τις επίσημες παρελάσεις, αλλά και την καθημερινή ζωή στο δρόμο, χωρίς να είναι ορατές από τους πολίτες.
Η ξενάγησή μας θα συνεχιστεί στην Τζαϊπούρ, την επονομαζόμενη και «Ροζ Πόλη». Σύμφωνα με την παράδοση, το ροζ χρώμα συνδέεται με τη φιλοξενία και η πόλη πήρε το χρώμα αυτό το 1853, κατά την υποδοχή του Βρετανού πρίγκιπα Alfred. Η πόλη οφείλει το όνομά της, την προσεκτική ρυμοτομία και την αρχιτεκτονική αρμονία της στο σπουδαίο αστρονόμο, μαθηματικό και πολεμιστή, μαχαραγιά Τζάι Σινγκ ΙΙ. Θα επισκεφτούμε το γαλήνιο Παλάτι της Πόλης (City Palace) – το σπίτι της πρώην βασιλικής οικογένειας – καθώς και το Αστεροσκοπείο Jandar Mandar, που κατασκεύασε ο Τζάι Σινγκ ΙΙ το 1729.
Το ηλιοβασίλεμα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ιεροτελεστία «Αάρτι», κατά την οποία το φως από τα φυτίλια που βρέχονται από καθαρό βούτυρο ή καμφορά προσφέρεται σε μία ή περισσότερες θεότητες, με συνοδεία θρησκευτικών ασμάτων. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.
10η ημέρα: ΤΖΑΪΠΟΥΡ - ΔΕΛΧΙ
Οδική αναχώρηση για την πρωτεύουσα, το Δελχί, πολύβουη μα και μυστικιστική, παλιομοδίτικη αλλά και σύγχρονη, επιτηδευμένη αλλά και αυθεντική, ζει εδώ και χρόνια της δεύτερης πιο πράσινης πόλης στον κόσμο. Φθάνοντας στην πόλη, θα δούμε από κοντά το έμβλημά της, το Μιναρέ Κουτούμπ. Μέσα στο συγκρότημα που αποτελείτο από τέμενος, καταπράσινους κήπους, θρησκευτικό σχολείο και πληθώρα τάφων της οικογένειας της δυναστείας του Κουτούμπ-Ιντ- Άιμπακ, αναδεικνύεται ένας πελώριος μιναρές από αμμόλιθο ύψους 72,5 μ. διατρανώνοντας το μήνυμα μιας ένδοξης εποχής. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.
11η ημέρα: ΔΕΛΧΙ: ξενάγηση
Το Δελχί από το 1911 έδρα της Βρετανικής κυριαρχίας, καθώς εδώ μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της χώρας, διατηρεί το χαρακτήρας μιας κοσμοπολίτικης σαγηνευτικής πόλης που γνώρισε πολλούς κατακτητές λόγω της στρατηγικής της θέσης. Πρώτος μας σταθμός μια…. πόλη μέσα στην πόλη, το Παλαιό Δελχί. Στα όρια του Παλαιού Δελχί, οι δρόμοι συρρικνώνονται, οι αισθήσεις διεγείρονται, οι ρυθμοί ανεβαίνουν καθώς η τεράστια ανθρωποθάλασσα συνωστίζεται με κάθε μέσο, για να περάσει και να φτάσει στο Μεγάλο Τζαμί, το Τζάμα Μαστζίντ, που αποτελεί τη θρησκευτική έδρα της πολυπληθούς μουσουλμανικής ομάδας του Παλαιού Δελχί. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του τεμένους νιώθουμε τη δόξα αλλά και το θρησκευτικό οίστρο των Μογγόλων αυτοκρατόρων.
Αφήνοντας πίσω το Μεγάλο Τζαμί, ετοιμάζουμε το μυαλό και τη σκέψη μας να υποδεχτούν τα διαχρονικά μηνύματα ενός μεγάλου ακτιβιστή-ηγέτη-φιλοσόφου-πολιτικού, του πατέρα του έθνους όπως τον ονομάζουν διαχρονικά οι Ινδοί, το Μαχάτμα Γκάντι. Το Rajghat που θα επισκεφθούμε αποτελεί το σημείο στο οποίο ο μεγάλος ηγέτης αποτεφρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1948. Απλός και λιτός ο βωμός του, όπως ακριβώς και η ζωή του, φέρνουν στο νου μας τις ιδέες του και τα ιδανικά του, που κατόρθωσαν να ενώσουν την ετερόκλητη χώρα του.
Συνεχίζουμε την ξενάγησή μας στο Νέο Δελχί, περνώντας από τη δενδροφυτεμένη λεωφόρο Rajpath με τα εντυπωσιακά κυβερνητικά κτίρια, το Προεδρικό Μέγαρο Ραστραπάτι Μπαβάν, το Κοινοβούλιο, την Πύλη των Ινδιών, που χτίστηκε στη μνήμη των Ινδών στρατιωτών – πεσόντων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – και το όμορφο ναό Μπάγκλα Σαχίμπ, αφιερωμένο στον γκουρού Χαρκισάν Σαχίμπ.
Θα ολοκληρώσουμε την ξενάγησή μας με την επίσκεψη στον Τάφο του δεύτερου Μογγόλου αυτοκράτορα, του Χουμαγιούν, ένα εντυπωσιακό Μαυσωλείο στα αρχιτεκτονικά σχέδια του οποίου βασίστηκε το Ταζ Μαχάλ.
Το απόγευμα θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε βόλτα στην αγορά του Janpath που για πολλούς αποτελεί η καρδιά και η ψυχή του Δελχί
Διανυκτέρευση στο Δελχί.
12η ημέρα: ΔΕΛΧΙ – Πτήση για ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ (ΝΕΠΑΛ)
Το πρωί μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο του Δελχί από όπου θα αναχωρήσουμε αεροπορικώς για τη Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ. Άφιξη στη Κατμαντού, στη πρωτεύουσά του Νεπάλ. Η Κατμαντού είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1331 μ., βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με το Κάιρο και το Μαϊάμι και είναι περίπου 1.500 χλμ. πιο κοντά στον Ισημερινό από τις Άλπεις.
Ξεκινάμε λοιπόν την ξενάγησή μας στην πόλη με την πλατεία Ντάρμπαρ, όπου θα δούμε ναούς γεμάτους από παραστάσεις θεοτήτων εκφρασμένους σε όλες τους τις ξύλινες ή πέτρινες επιφάνειες.
Ακολουθούν τα ανάκτορα Χάνουμαν Ντόκα, παλαιά έδρα της βασιλικής οικογένειας του Νεπάλ, όπου σήμερα χρησιμοποιούνται για διαφορετικές πολιτικές εκδηλώσεις. Κοντά βρίσκεται και το Κουμάρι Μπαχάλ, το παλάτι-κατοικία της "ζωντανής θεάς" Κουμάρι, θεάς-προστάτιδας των βασιλέων. Ο ναός της θέας είναι μάλιστα και ένα από τα (πολλά) μνημεία της UNESCO στο Νεπάλ.
Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.
13η ημέρα: ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ – ΠΑΤΑΝ – ΜΠΑΚΤΑΠΟΥΡ – ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ
Στη σημερινή μας ημέρα θα επισκεφθούμε τον ναό Σουαγιαμπουνάτ, τον ναό των μαϊμούδων, την πιο αινιγματική βουδιστική στούπα της κοιλάδας. Χτισμένη πάνω σε ένα δασωμένο λόφο, το μνημείο αυτό του 5ου αιώνα με τη χρυσή σπείρα στην κορυφή, είναι το ιερότερο συγκρότημα των βουδιστών του βορείου Νεπάλ. Αποτελείται από μια κεντρική κωδωνόσχημη στούπα και αμέτρητα μικρά και μεγάλα ιερά, απ’ όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την εκπληκτική θέα της κοιλάδας της Κατμαντού.
Συνεχίζουμε με την Πατάν ή Λαλιτπούρ, το δεύτερο μεγαλύτερο κομμάτι του αστικού πάζλ μετά την Κατμαντού, λίκνο της τέχνης και της αρχιτεκτονικής της κοιλάδας. Την ονομάζουν πόλη των εορτών, των αγορών και χειροτεχνιών, αντάξια του ονόματος Λαλιτπούρ που σημαίνει «Πόλη της Ομορφιάς». Παρά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι σεισμοί του 2015, τα μνημεία της έχουν αποκατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. θα δούμε την κεντρική της πλατεία με τα ξύλινα παγοδόσχημα παλάτια και ιερά, καθώς και τους δρόμους με τα μαγαζιά χειροτεχνιών.
Συνεχίζουμε στη γειτονική Μπακταπούρ ή Μπαντγκαόν, μία από τις τρεις αρχαίες πρωτεύουσες του Νεπάλ. Ως πιο απομακρυσμένη, διατήρησε τον αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα περισσότερο από την Πάταν και την Κατμαντού και είναι πλουσιότερη σε περίτεχνα διακοσμημένα κτίρια και μεσαιωνικά ιερά. Θα δούμε την κεντρική της πλατεία με τα περίτεχνα ξύλινα ιερά, τη Χρυσή Πύλη των βασιλέων, το παλάτι των Μάλα και βεβαίως την αγορά των κεραμικών και των ξύλινων χειροτεχνιών.
Διανυκτέρευση.
14η ημέρα: ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ: Πασουπάτι Νατ, στούπα Μπουντνάτ
Μετά το πρωινό μας θα παραστούμε σε μια συγκλονιστική τελετή. Θα δούμε τις καύσεις των νεκρών στην όχθη του ποταμού Μαγκμάτι, έξω από τον ινδουιστικό ναό Πασουπάτι Νατ (ή Πασπατινάτ). Η είσοδος στο εσωτερικό του ναού επιτρέπεται μόνο στους Ινδουιστές, ωστόσο μπορούμε εξωτερικά να παρατηρήσουμε το τελετουργικό της καύσης των νεκρών και την ευλάβεια των πιστών, καθώς η περιοχή Πασουπάτι Νατ θεωρείται από τους Νεπαλέζους το ίδιο ιερή με το Βαρανάσι για τους Ινδούς.
Θα δούμε επίσης τη βουδιστική στούπα Μπουντνάτ, εδώ όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Βούδα Κασιγιάπ, ένας από τους αρχαιότερους Βούδες. Η στούπα ανακαινίστηκε μόλις το 8ο αιώνα και σε όλη τη διάρκεια των αιώνων αποτελεί σπουδαίο ιερό προσκύνημα για τους Βουδιστές, ιδίως τους Θιβετιανούς πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή Μπόουντα μετά την εισβολή των Κινέζων στο Θιβέτ τη δεκαετία του 1950. Είναι ακόμη ένα μνημείο της UNESCO στο Νεπάλ, ιδιαίτερης πολιτισμικής αλλά και αισθητικής αξίας.
Τέλος, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να εξερευνήσουμε την αγορά Ταμέλ, ενώ το βράδυ μάς περιμένει δείπνο σε νεπαλέζικο εστιατόριο με παραδοσιακούς χορούς.
Διανυκτέρευση.
15η ημέρα: ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ
Πρωινό και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη αυθημερόν.
Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 24/7/2024 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 1869€
Ξενοδοχείο | Τύπος Δωματίου | Κόστος | Φόροι |
---|---|---|---|
- | Double Room | 1869 € | 990 € |
Twin Room | 1869 € | 990 € | |
Triple Room | 1869 € | 990 € | |
Single Room | 2719 € | 990 € |
Extras
+ Βίζα Ινδίας : 35 €
+ Βίζα Νεπάλ : 30 €
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
- Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
- Επιλεγμένα ξενοδοχεία 5* (Deluxe).
- Ημιδιατροφή καθημερινά.
- Δείπνο με νεπαλέζικους χορούς στην Κατμαντού
- Επίσκεψη στο Μαυσωλείο «Τσίνι Κα Ραούζα» στην Άγκρα.
- Επίσκεψη στα Μαυσωλεία των βασιλέων της Τζαϊπούρ, «Γκαϊτόρ».
- Επίσκεψη στο Baori, ένα διάσημο ταμιευτήρα νερού ιδιάζουσας αρχιτεκτονικής στο Αμπχανέρι.
- Βόλτα στο κέντρο της Τζαϊπούρ με τα παραδοσιακά Rickshaw.
- Παρακολούθηση τελετής προσευχής «Aarti».
- Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Πάννα, στην Ινδία ή στους Καταρράκτες Raneh Waterfalls.
- Επίσκεψη στην πόλη-φάντασμα Όρτσα με το εντυπωσιακό κάστρο.
- Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
- Τοπικός έμπειρος ξεναγός.
- Έμπειρος Έλληνας αρχηγός.
- (ανάλογα την αναχώρηση ο αρχηγός μπορεί να σας περιμένει κατά την άφιξή σας στην Ινδία).
- Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
- Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)
- Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 990 €.
- Βίζα Νεπάλ: 30€ (η βίζα εκδίδεται τοπικά και χρειάζεται μια έγχρωμη φωτογραφία διαβατηρίου)
- Βίζα Ινδίας: 35 €
Αριθμός Πτήσης |
Ημερομηνία Πτήσης |
Διαδρομή (Από Þ Προς) |
Ώρα Αναχώρησης |
Ώρα Άφιξης |
TK 1850 |
24/07/2024 |
ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤ/ΠΟΛΗ |
15:40 |
17:10 |
TK 716 |
24/07/2024 |
ΚΩΝΣΤ/ΠΟΛΗ – ΔΕΛΧΙ |
20:15 |
04:40 +1 |
TK 727 |
07/08/2024 |
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ – ΚΩΝΣΤ/ΠΟΛΗ |
07:35 |
12:50 |
TK 1845 |
07/08/2024 |
ΚΩΝΣΤ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ |
18:50 |
20:15 |