Skip to main content

Στα άδυτα της ζούγκλας του Βόρνεο Ιούλιος - Νοέμβριος 2020 από 3490,00

Ειδικό Πακέτο: Προγραμματίζω Ανέμελα

Αναχωρήσεις : 6/7, 1/8, 26/9, 24/10, 21/11

16 ΗΜΕΡΕΣ

 

Ειδικό Πακέτο: Προγραμματίζω Ανέμελα

  1. Οργανωμένα Ταξίδια με ΜΙΚΡΕΣ ταξιδιωτικές ομάδες Διπλανή θέση κενή στο Πούλμαν
  2. Δυνατότητα κράτησης ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΉ, μέχρι να σας πούμε εμείς ότι πρέπει να αποφασίσετε, και αφού οριστικοποιηθούν οι υγειονομικές διατάξεις που θα ισχύσουν σε κάθε χώρα.
  3. Αν προσβληθείτε από τον COVID-19 πριν ταξιδέψετε αναλαμβάνουμε όλα τα ακυρωτικά και μεταφέρουμε το ταξίδι σας οποιαδήποτε στιγμή νιώθετε καλά για να το πραγματοποιήσετε
  4. Όλες οι πληρωμές καθώς και οι διατυπώσεις μπορούν να γίνονται και ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.
  5. Αν θέλετε να μας επισκεφτείτε στα γραφεία μας, ενημερώστε μας τηλεφωνικά πρώτα να κλείσουμε ραντεβού για να είστε πιο άνετα χωρίς κόσμο,  και θα είμαστε εδώ τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας που έχει επιβάλει η Πολιτεία!
  6. Ηλεκτρονικό Τσεκ Ιν στις πτήσεις από εμάς!
  7. Αυστηρή τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων των χωρών
  8. Έχουμε οργανώσει τα προγράμματα έτσι ώστε να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό.
  9. Έχουμε μελετήσει και θεσπίσει νέους κανόνες που θα εφαρμόζονται από την συνάντηση μας στο αεροδρόμιο μέχρι την επιστροφή μας στην Ελλάδα και θα μας προστατεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ – ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ

 

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας.

2η ημέρα: ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ

 

Η πρωτεύουσα της Μαλαισίας είναι μάλλον νέα. Βρίσκεται στη μαλαισιανή χερσόνησο και ιδρύθηκε το 1800 όταν ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα κασσίτερου στη συμβολή των ποταμών Κλανγκ και Γκομπάκ. Σήμερα ο πληθυσμός της πλησιάζει τα 2 εκατ. και είναι μία πόλη πολυπολιτισμική, μοντέρνα, γρήγορη (φιλοξενεί αγώνες F1) αλλά και με πολύ φως. Φως, επειδή τη φωτίζουν κάθε βράδυ οι ουρανοξύστες σαν πυγολαμπίδες. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως οι δύο ψηλότεροι από αυτούς (οι ψηλότεροι στον κόσμο), οι περίφημοι δίδυμοι πύργοι Petronas (συντομογραφία της ονομασίας της εθνικής πετρελαιοπαραγωγού εταιρείας της Μαλαισίας Petroliam Nasional Bhd) είναι δημιούργημα του διάσημου έλληνα πολιτικού μηχανικού Μανώλη Βεληβασάκη από την Κρήτη!

Άφιξη στην Κουάλα Λουμπούρ, μεταφορά και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα: ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ (ξενάγηση, λατρευτικά Σπήλαια Μπατού)

 

Η βόλτα μας λοιπόν στην Κουάλα Λουμπούρ περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα ποικιλία αξιοθέατων με πολλά χρώματα και αρώματα. Kατ’ αρχάς περνάμε από την καρδιά της πόλης, με την Κινεζική και την Ινδική Συνοικία. Θα δούμε την Πλατεία Ανεξαρτησίας και το μεγαλοπρεπές Βασιλικό Παλάτι. Θα επισκεφτούμε το Εθνικό Μνημείο στους περίφημους «Κήπους της Λίμνης», που είναι ο μεγαλύτερος χώρος πρασίνου της πόλης και περιλαμβάνει 500 είδη ιβίσκων. Θα περάσουμε από το Εθνικό Τζαμί (εξωτερική επίσκεψη) και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, που είναι ένας από τους πιο γραφικούς στον κόσμο σε ινδο-ισλαμικό στιλ, με πύργους, θόλους και αψίδες.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τα μοναδικά Σπήλαια Μπατού, που βρίσκονται λίγο έξω από την πρωτεύουσα. Η θέασή τους κόβει την ανάσα! Πρόκειται για μια λατρευτική τοποθεσία, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Τα σπήλαια είναι φυσικά λαξευμένα μέσα σε λόφους από ασβεστόλιθο και στο εσωτερικό τους, ανάμεσα στους σταλακτίτες, έχουν κατασκευαστεί ινδουιστικοί ναοί, αγάλματα και μνημεία. Στην είσοδό τους δεσπόζει το ύψους 42,7 μέτρων χρυσό άγαλμα της θεότητας Μουρούνγκαν. Και πίσω από αυτό… κρατηθείτε(!) 272 σκαλοπάτια, τα οποία θα ανεβούμε για να μπούμε μέσα στα σπήλαια. Ναι θα κάνουμε γυμναστική… αλλά αυτό το θέαμα το βλέπεις μόνο μια φορά! Μετά θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο και θα ξεκουραστούμε. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα: ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ – ΚΟΥΤΣΙΝΓΚ (πτήση, ξενάγηση)

 

Αναχωρούμε από την πρωτεύουσα, από το αεροδρόμιο της οποίας θα πετάξουμε για το Κουτσίνγκ, στο νησί Βόρνεο, από τα μεγαλύτερα νησιά στον πλανήτη! Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ξεκινά σε λίγο η περιήγησή μας στο Κουτσίνγκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σαραγουάκ στο Βόρνεο. Πρόκειται για μία όμορφη πόλη, σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο, περίπου 300.000 κατοίκων, με φαρδείς δρόμους, πολύ περιποιημένη βλάστηση και αραιή δόμηση. Είναι χτισμένη στο νοτιοδυτικό τμήμα του Βόρνεο, πάνω στον ποταμό Σαραγουάκ και η αρχιτεκτονική της αποτελεί ένα πάντρεμα αποικιακού και σύγχρονου στιλ. Τα αξιοθέατά της είναι πολλά και πρώτο απ’ όλα (σημαντικό στις μέρες μας) η έλλειψη εμφανούς φτώχειας. Τελικά υπάρχουν και τέτοιες πόλεις… Μετά την εμπεριστατωμένη μας ξενάγηση επιστρέφουμε για διανυκτέρευση.

5η ημέρα: ΚΟΥΤΣΙΝΓΚ: Εκδρομή στον υγροβιότοπο ΣΑΝΤΟΥΜΠΟΝΓΚ – ΔΑΣΟΣ ΜΑΝΓΚΡΟΒΕ – κατάδυση στις ΝΗΣΟΥΣ ΣΑΤΑΝΓΚ

 

Αμέσως μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε με μηχανοκίνητη λέμβο για το Εθνικό Πάρκο Σαντουμπόνγκ, που βρίσκεται περίπου 45 λεπτά, από το Κουτσίνγκ. Εκεί ποτάμια και παραπόταμοι εκβάλλουν στη θάλασσα και δημιουργούν έναν μοναδικό υγροβιότοπο, με τεράστια ποικιλία πουλιών, πιθήκων και λοιπών άγριων ζώων.

Η βόλτα μας όμως θα αρχίσει από τη θάλασσα, με προορισμό τις εκβολές, προς αναζήτηση των δελφινιών του Ιραουάντι. Θα προσπαθήσουμε να πλεύσουμε πίσω από τα αλιευτικά, διότι η εμπειρία λέει πως τα όμορφα αυτά δελφίνια (που κινδυνεύουν με εξαφάνιση) ακολουθούν τις βάρκες ελπίζοντας να τραφούν με τα μικρά ψάρια που πετάνε οι ψαράδες στη θάλασσα. Αν θέλετε να τα φωτογραφήσετε να είστε έτοιμοι: τα δελφίνια πλέουν ανά ζεύγη. Μόλις δείτε το πρώτο (και δεν προλάβετε να πατήσετε κλικ) περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα και φωτογραφήστε το δεύτερο. Το κόλπο πάντα πιάνει!

Μετά τα δελφίνια ακολουθούν οι κροκόδειλοι (άγριοι βεβαίως). Αυτούς θα τους συναντήσουμε στις όχθες του ποτάμιου συμπλέγματος μέσα στο Δάσος Μανγκρόβε. Θα πλέουμε ήσυχα, και θα εμπιστευτούμε το έμπειρο μάτι του καπετάνιου μας. Ο καπετάνιος θα τους εντοπίσει κι εμείς θα φροντίσουμε να μην τους τρομάξουμε.

Ακολουθούν άλλα 45 λεπτά πλεύσης προς τις κοραλλιογενείς Νήσους Σατάνγκ που βρίσκονται στις ακτές της περιοχής Σαντουμπόνγκ. Θα περάσουμε (με χαμηλή ταχύτητα) από τον Βράχο του Πουλιού, μια βραχονησίδα γεμάτη φωλιές γλάρων. Εκεί, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο βγαίνουν τη νύχτα και οι μεγάλες πράσινες χελώνες για να θάψουν τα αυγά τους στην παραλία. Τον υπόλοιπο καιρό ζουν αποκλειστικά στη θάλασσα. Οι χελώνες πεθαίνουν όταν καταπίνουν πλαστικό, οπότε απαγορεύεται ρητά η ρίψη πλαστικών στο νερό.

Έπειτα θα καταλήξουμε στις Νήσους Σατάνγκ που είναι δύο: η Μπεσάρ (μεγάλη) και η Κεσίλ (μικρή). Αποτελούν ιδανικό τόπο καταδύσεων και φυσικά υποβρύχιων φωτογραφήσεων. Για όσους θέλουν να βουτήξουν (είναι μοναδική εμπειρία ακόμη κι αν δεν το έχετε ξανακάνει!) διατίθεται εξοπλισμός και δίνονται οδηγίες. Εσείς πρέπει να έχετε μαζί σας μόνο μαγιό και πετσέτες. Μετά από εκεί, γεμάτοι όμορφες εικόνες, επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο στο Κουτσίνγκ. Διανυκτέρευση.

6η ημέρα: ΚΟΥΤΣΙΝΓΚ – ΜΟΥΛΟΥ (πτήση)

 

Μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο από όπου θα πετάξουμε για το Μούλου. Με την άφιξή μας θα μεταβούμε στο ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Γκουνούνγκ Μούλου, δηλαδή μέσα στο Δάσος της Βροχής, το οποίο είναι ηλικίας 60 εκατομμυρίων ετών! Επισημαίνουμε πως το δάσος διαθέτει απίστευτη ποικιλία από ορχιδέες (μικροσκοπικές μέχρι τεράστιες) και οκτώ είδη σαρκοβόρων φυτών. Γιατί σαρκοβόρων; Διότι πνίγουν με το νέκταρ τους όλα τα έντομα που τα πλησιάζουν! Ωστόσο κάποια από αυτά λειτουργούν τέλεια σαν «ποτήρια» απ’ όπου δροσίζονται οι πίθηκοι με προβοσκίδα! Τι μαθαίνει κανείς, ε;

Η μετακίνηση μέσα στο δάσος γίνεται μόνο πεζή ή με βάρκα. Έτσι νωρίς το απόγευμα θα αρχίσουμε τη βόλτα μας ακολουθώντας ένα μονοπάτι που ύστερα από 45 λεπτά πεζοπορία θα μας βγάλει στα περίφημα Σπήλαια Μούλου (μούλου σημαίνει βουνό). Τα σπήλαια είναι τέσσερα και βρίσκονται σκαμμένα μέσα σε ένα βραχώδες σύμπλεγμα ασβεστολιθικών οροσειρών. Τα όρη αυτά θεωρούνται φετίχ για τους έμπειρους αναρριχητές. Είναι πολύ απόκρημνα και η αναρρίχησή τους απαιτεί εξαιρετική φυσική κατάσταση. Εμείς θα τα δούμε από μέσα, και σας βεβαιώ, δεν θα βγούμε χαμένοι! Το πρώτο που θα επισκεφθούμε είναι το Λανγκ, το οποίο είναι το σχετικά νεότερο σε ηλικία αλλά έχει εκπληκτικούς σταλακτίτες. Ο πιο διάσημος είναι αυτός σε σχήμα μέδουσας. Εν συνεχεία θα μπούμε μέσα στο Σπήλαιο του Ελαφιού, το οποίο είναι το μεγαλύτερο. Η είσοδός του χωράει πέντε φορές τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο! Πρόκειται για έναν εκπληκτικό σχηματισμό, γεμάτο αστραφτερούς σταλακτίτες, ο οποίος οδηγεί στον περίφημο Κήπο της Εδέμ. Ο Κήπος είναι μία κρυμμένη κοιλάδα με καταρράκτη, που περιβάλλεται από ασβεστολιθικά απόκρημνα βράχια. Στο Σπήλαιο του Ελαφιού θα παραμείνουμε μέχρι να σουρουπώσει. Υπάρχει λόγος. Όταν πέφτει ο ήλιος λαμβάνει χώρα η μεγάλη έξοδος των νυχτερίδων στο δάσος. Ναι, την ημέρα οι νυχτερίδες κοιμούνται μέσα στο σπήλαιο! Μετά και από αυτή την εμπειρία λοιπόν, θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο. Θα έχουμε ελεύθερο το υπόλοιπο απόγευμα για βόλτες και χαλάρωση. Διανυκτέρευση.

Υποσημείωση: Θα σας χρειαστούν οπωσδήποτε καλά παπούτσια περιπάτου, εντομοαπωθητική λοσιόν, καπέλο, μαγιό, αντηλιακό με υψηλό δείκτη, αδιάβροχο, φακός. Όταν επισκεφτούμε τα σπήλαια μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τον φακό σας.

7η ημέρα: ΜΟΥΛΟΥ (ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΟΥΛΟΥ – ΦΥΛΗ ΠΕΝΑΝ)

 

Θα πάρουμε πρωινό γύρω στις 8.30 και αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε για τη μεγάλη περιπέτεια μέσα στο τροπικό δάσος. Θα πλεύσουμε με τις τυπικές ξύλινες στενόμακρες βάρκες της περιοχής στον ποταμό Μελινάου και θα κάνουμε μια πρώτη στάση στον καταυλισμό της φυλής Πενάν. Πρόκειται για μία διάσημη φυλή ιθαγενών, οι οποίοι ζουν σε ξύλινες καλύβες μέσα στο δάσος, τρέφονται με φυτά (τα οποία χρησιμοποιούν και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες) και κυνηγούν ζώα. Ότι περισσεύει από τα ζώα και δεν είναι τροφή, δηλαδή γούνα, δέρμα κτλ. το αξιοποιούν για τον ρουχισμό ή την επένδυση της καλύβας τους. Οι Πενάν ασπάζονται τη φιλοσοφία «μολόνγκ», που σημαίνει πως παίρνουν από το δάσος μόνο ό,τι τους χρειάζεται για να επιβιώσουν. Μάλλον η οποιαδήποτε κουβέντα περί καπιταλισμού μαζί τους είναι απολύτως άσκοπη.

Αμέσως μετά θα συνεχίζουμε την πλεύση μέχρι τα Σπήλαια των Ανέμων. Θα μπούμε με τη βάρκα μας στο Σπήλαιο του Ανέμου, το οποίο είναι το απόλυτο σκηνικό του Ιντιάνα Τζόουνς. Αφήνοντάς το πίσω μας, μέσα από ένα απίθανο εσωτερικό ποτάμιο πέρασμα, το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ασία (!) θα μεταφερθούμε στο Σπήλαιο του Καθάριου Νερού το οποίο είναι μακρόστενο και έχει μήκος 107 μέρα. Αναλόγως με τη στάθμη του νερού, ο βαρκάρης μπορεί να μπει ο ίδιος μέσα στο υπόγειο ποτάμι και να σπρώξει τη βάρκα με τα χέρια του. Αν σας αρέσουν οι φωτογραφίες, μέσα στα σπήλαια θα απαθανατίσετε μοναδικά σκηνικά.

Όταν θα βγούμε πάντως από κει, θα κατεβούμε αρκετά σκαλοπάτια και θα βρεθούμε μπροστά σε μία φυσική πισίνα με δροσερό νερό που προέρχεται από τα σπήλαια. Εκεί μπορούμε να κολυμπήσουμε. Επίσης θα έχουμε μαζί μας φαγητό για να κάνουμε πικ νικ στους φυσικούς κήπους της πισίνας. Όσοι δεν έχουν διάθεση για κολύμπι, μπορούν να χαλαρώσουν στους κήπους. Κάτω από τη σκιά των πανύψηλων δέντρων, οι «χαλαροί τύποι» της παρέας, θα απολαύσουν τη φύση και θα παρατηρήσουν τα σμήνη των πεταλούδων που μεταφέρονται από φυλλωσιά σε φυλλωσιά. Προσοχή! Μπορεί να εντοπίσετε και την τεράστια, εθνική πεταλούδα της Μαλαισίας με την ονομασία Ρατζά Μπρουκ. Το άνοιγμα των φτερών της εκτίνεται σε 15 με 17 εκατοστά και τα χρώματά της είναι ριγέ μαύρο με φοσφοριζέ πράσινο. Απαγορεύεται να την πιάσετε. Απαγορεύεται η εξαγωγή της από τη χώρα. Άρα μόνο βλέπετε και δεν αγγίζετε.

Αφού ξεκουραστούμε και εμπεδώσουμε το πλατσούρισμα στην πισίνα των σπηλαίων και το φτερούγισμα της γιγάντιας πεταλούδας, θα ξεκινήσουμε για άλλη μία αξέχαστη περιπέτεια. Ως γνήσιοι φυσιοδίφες πεζοπόροι, θα κάνουμε μια υπέργεια βόλτα στις κρεμαστές γέφυρες Μούλου, που είναι κατασκευασμένες μέσα στις φυλλωσιές των δέντρων, σε ύψος 25 μέτρα από το έδαφος! Ναι σωστά διαβάσατε! Αυτές οι αερογέφυρες, έχουν μήκος 480 μέτρα και κατασκευάστηκαν για να μπορούν οι φυσιοδίφες να μελετούν τη βλάστηση μέσα στο τροπικό δάσος. Ωστόσο σήμερα, που οι απαιτήσεις της επιστήμης μεγαλώνουν και η τεχνολογία παρέχει άλλες ευκολίες, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν γερανούς και έτσι αυτές οι καταπληκτικές κατασκευές χρησιμοποιούνται για τον οικολογικό τουρισμό. Αν έχετε υψοφοβία πάρτε βαθιές ανάσες. Αυτή τη βόλτα δεν πρέπει να τη χάσετε με τίποτε!

Μετά από αυτό το αριστούργημα, διότι από κει ψηλά θα έχουμε απόλυτη θέαση όλου του συμπλέγματος της φύσης, θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

Υποσημείωση: Οι κρεμαστές γέφυρες διασχίζονται ανά ομάδες των 8 ατόμων. Η βόλτα γίνεται με συνοδό σε συγκεκριμένες ώρες (07.00, 08.30, 10.00, 10.30, 13.00, 14.00).

8η ημέρα: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΟΥΛΟΥ – ΚΟΥΤΣΙΝΓΚ (πτήση) – ΜΠΡΟΥΝΕΪ (πτήση)

 

Μετά το πρωινό στο Μούλου, μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο από όπου θα πετάξουμε για το Κουτσίνγκ και στη συνέχεια για το Σουλτανάτο του Μπρουνέι. Δηλαδή προς το βορρειοδυτικό τμήμα του νησιού. Άφιξη και τακτοποίηση. Διανυκτέρευση.

9η ημέρα: ΜΠΡΟΥΝΕΪ (ξενάγηση)

 

Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στον πλούτο και στον αστραφτερό πολιτισμό. Όχι ότι δεν έχει τροπικά δάση και ποτάμια το Μπρουνέι, έχει, και μάλιστα μπορούμε να κάνουμε ράφτινγκ ή να ανέβουμε σε ένα ειδικό κλουβί μέσα στις φυλλωσιές εκεί που βρίσκονται οι αερογέφυρες και να αισθανθούμε για μία ακόμη φορά σαν να αιωρούμαστε ανάμεσα στο δάσος και τον ουρανό.

Ωστόσο το Σουλτανάτο του Μπρουνέι, είναι ένα σουλτανάτο. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια εμπειρία. Πώς είναι η ζωή σε ένα σουλτανάτο; Κατ’ αρχάς μιλάμε για ένα κρατίδιο, με περίπου 450.000 κατοίκους το οποίο μέχρι το 1984 ήταν βρετανικό προτεκτοράτο. Πρωτεύουσά του είναι η Μπαντάρ Σερί Μπεγκαγουάν. Διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, τα οποία παράγει και εμπορεύεται, άρα όλο το κέρδος είναι δικό του.

Ένα ακόμη αξιοθέατο που δείχνει την αληθινή ζωή στο Μπρουνέι είναι ο πλωτός οικισμός Καμπόγκ Αγέρ ή αλλιώς η Βενετία της Ανατολής. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης και είναι αυτό ακριβώς που φαντάζεστε… Ξύλινα σπιτάκια χτισμένα μέσα στον ποταμό Μπρουνέι πάνω σε πασσάλους. Οι κάτοικοί τους χρησιμοποιούν ως όχημα μετακίνησης βάρκες που τις… παρκάρουν στην «πυλωτή» των πασσάλων.

Διανυκτέρευση.

10η ημέρα: ΜΠΡΟΥΝΕΪ – ΚΟΤΑ ΚΙΝΑΜΠΑΛΟΥ (πτήση, ξενάγηση)

 

Από το αεροδρόμιο του Μπρουνέι πετάμε για την Κότα Κιναμπαλού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σαμπάχ, θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο. Η Κότα Κιναμπαλού, βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Βόρνεο και είναι μια πολύ όμορφη παραθαλάσσια πόλη που φημίζεται για τις ζωντανές αγορές της, τις μοντέρνες λεωφόρους, τις παραλίες και το Πλωτό Τζαμί. Στην πραγματικότητα το εν λόγω τζαμί, που η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 2000, δεν είναι πλωτό, αλλά περιβάλλεται μερικώς από μία τεχνητή λίμνη. Το θέαμα, όπως και να ’χει, είναι εντυπωσιακό. Κατά τα άλλα η πόλη αποτελεί αφετηρία για επισκέψεις στο Εθνικό Πάρκο Κιναμπαλού, και στο ομώνυμο όρος με υψόμετρο 4.095 μ. (περίπου 1.000 μ. ψηλότερο απ΄τον Όλυμπο). Το όρος σύμφωνα με τους γεωλόγους θεωρείται «βρέφος». Δημιουργήθηκε πριν από 9 εκατομμύρια χρόνια και σήμερα ψηλώνει ετησίως 5 χιλιοστά…

Ας επιστρέψουμε όμως στην πρωτεύουσα. Η μεγάλη ατραξιόν της Κότα Κιναμπαλού, την οποία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να χάσουμε, είναι η βραδινή λαϊκή αγορά της. Στήνεται κάθε απόγευμα στις 5.30 και λειτουργεί ως τις 11.00 τη νύχτα. Σ΄ αυτήν βρίσκει κανείς τα πάντα: από φρούτα και λαχανικά ως κρεατικά, θαλασσινά, μπαχαρικά, ρούχα και σουβενίρ. Διανυκτέρευση.

11η ημέρα: ΚΟΤΑ ΚΙΝΑΜΠΑΛΟΥ – ΣΑΝΤΑΚΑΝ (πτήση) – ΣΕΠΙΛΟΚ

 

Φτάνουμε με την πρωινή πτήση στην παραθαλάσσια πόλη Σαντακάν, η οποία βρίσκεται στο βορειανατολικό Βόρνεο, στην επαρχία Σαμπάχ. Η πτήση διαρκεί 45 λεπτά. Εν συνεχεία από το αεροδρόμιο ξεκινάμε οδικώς για την πολίχνη Σεπιλόκ (περίπου στα 25 χλμ.)

Το πρόγραμμα της ημέρας είναι αφιερωμένο στη ζωολογία. Το Σεπιλόκ φημίζεται για τρία κέντρα αποκατάστασης άγριων ζώων. Πρόκειται για πρωτεύοντα θηλαστικά που εντοπίζονται μόνο στο Βόρνεο και τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ο πληθυσμός τους  μειώνεται ραγδαία, αφενός μεν λόγω της ανεξέλεγκτης αποψίλωσης των τροπικών δασών τα τελευταία 30 χρόνια και αφετέρου λόγω του παράνομου εμπορίου. Τα ζώα αυτά είναι ο ουρακοτάγκος, η αρκούδα του ήλιου, ο πίθηκος με προβοσκίδα και ο ασημί σεμνοπίθηκος: θα δούμε και τα τρία στο ξεχωριστό τμήμα του Κέντρου που αντιστοιχεί στο κάθε ένα από τα ασυνήθιστα αυτά ζώα. Αφού λοιπόν, δούμε και φωτογραφίσουμε τα εντυπωσιακά ζώα μέσα στο τροπικό δάσος, θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο στο Σεπιλόκ. Διανυκτέρευση.

12η ημέρα: ΣΕΠΙΛΟΚ – ΓΚΟΜΑΝΤΟΝΓΚ – ΣΟΥΚΑΟΥ

 

Παραμένουμε στην ευρύτερη περιοχή Σαμπάχ στο βόρειο Βόρνεο. Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε για ένα ταξίδι δια ξηράς, διάρκειας 1,5 ώρας για τα Σπήλαια Γκοματόνγκ. Πρόκειται για ένα μεγάλο και εντυπωσιακό υπόσκαφο σύμπλεγμα, που εκτείνεται στο εξωτερικό του ομώνυμου ασβεστολιθικού λόφου. Αποτελεί καταφύγιο των νυχτερίδων (μετρήθηκαν 275.000 μέσα εκεί το 2012!), φιλοξενεί παράξενα σμήνη ζουζουνιών και πολλές, πάρα πολλές φωλιές πουλιών. Έξω από το σπήλαιο, πάνω στον ασβεστολιθικό λόφο, θα συναντήσουμε και το σαλιγκάρι Οπισθόστομα Μιράμπιλε, το οποίο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, ούτε καν σε άλλες περιοχές του Βόρνεο. Έξω από το σπήλαιο, θα δούμε να παραμονεύουν και τα περίφημα Γεράκια της Νυχτερίδας. Το σούρουπο, όταν γίνεται η μεγάλη έξοδος των ανατριχιαστικών θηλαστικών πτηνών από τα σπήλαια, αυτά τα γεράκια κάνουν πάρτι!

Η βόλτα μας θα συνεχιστεί για περίπου 15 λεπτά μέσα στο τροπικό δάσος, πάνω σε ειδικές ξύλινες γέφυρες (για να αποφύγουμε τη λάσπη και τα φύλλα), προς αναζήτηση του Ανθρώπου της Ζούγκλας. Όχι δεν ψάχνουμε τον Μόγλη αλλά τον αρχετυπικό ενήλικα αρσενικό, μαύρο και άγριο ουρακοτάγκο. Ύψους ενάμιση μέτρου, βάρους 100 κιλών, με άνοιγμα χεριών δύο μέτρα!

Εν συνεχεία με το μεταφορικό μας μέσο θα ξεκινήσουμε για ένα ακόμη χερσαίο ταξίδι 27 χλμ. με προορισμό το πολυβραβευμένο οικολογικό κατάλυμα Sukau Rainforest Lodge. Ναι θα μείνουμε μέσα στη ζούγκλα, σε ένα ξενοδοχείο που το National Geographic κατατάσσει στα Μοναδικά Καταλύματα στον Κόσμο. Όχι μόνο χάρη στη μοναδική αρχιτεκτονική του, που εναρμονίζεται απόλυτα με το τροπικό περιβάλλον, αλλά και λόγω της ειδικής τοποθεσίας του. Βρίσκεται πάνω ακριβώς στον ποταμό Κιναμπατανγκάν, ο οποίος συγκεντρώνει τους «Μεγάλους 5» του Βόρνεο, δηλαδή τον ασιατικό ελέφαντα, τον κροκόδειλο, τον ρινόκερο και, τους γνωστούς μας πια, ουρακοτάγκο και πίθηκο με προβοσκίδα. Επίσης συγκεντρώνει μια πληθώρα απίστευτα εντυπωσιακών πολύχρωμων παραδείσιων πουλιών.

Το βράδυ, θα δειπνήσουμε στο ξενοδοχείο, πάνω ακριβώς στο ποτάμι, με μοναδικό φωτισμό τα κεριά. Ναι, το σκηνικό είναι απόλυτα ρομαντικό, όμως, ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στην καρδιά της ζούγκλας, και εκεί τη νύχτα τη φωτίζουν μόνο οι πυγολαμπίδες. Ο φωτισμός με κεριά είναι ένδειξη σεβασμού προς το περιβάλλον και τα πολύτιμα ζώα. Και κάτι ακόμη, τα δωμάτια που βρίσκονται μέσα στο δάσος και περιβάλλονται από παραδείσια πουλιά, πιθηκάκια κτλ., δροσίζονται με ηλιακούς ανεμιστήρες. Διανυκτέρευση. Αξέχαστη.

Υποσημείωση: Προς δική σας διευκόλυνση, καλό είναι στο ταξίδι για το Σουκάου, να έχετε μαζί σας μικρές ατομικές αποσκευές (μία ανά ταξιδιώτη) με τα απολύτως απαραίτητα για δύο διανυκτερεύσεις. Ανάμεσα σε αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε μπουκάλι για νερό, αντηλιακό, εντομοαπωθητική λοσιόν, φακός, κιάλια, φωτογραφική μηχανή, παπούτσια περιπάτου, καπέλο και αδιάβροχο. Οι υπόλοιπες αποσκευές σας θα φυλαχθούν δωρεάν στο Σαντακάν και θα τις παραλάβετε κατά την αναχώρησή σας από εκεί.

13η ημέρα: ΣΟΥΚΑΟΥ – ΒΑΡΚΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΑΜΠΑΤΑΝΓΚΑΝ – ΛΙΜΝΗ ΚΕΛΕΝΑΝΑΠ

 

Σουκάου, ποταμός Κιναμπατανγκάν, λίμνη Κελενανάπ.

Ξυπνάμε πολύ νωρίς το πρωί, πίνουμε έναν καφέ στα γρήγορα και πρωί ακόμα ξεκινάμε για μία μοναδική βαρκάδα στον ποταμό Κιναμπατανγκάν. Στόχος είναι να δούμε τη φύση να ξυπνάει καθώς ανατέλλει ο ήλιος. Μετά τη βαρκάδα επιστρέφουμε για πρωινό στο ξενοδοχείο και συνεχίζουμε για την αναζήτηση του βούκερου: μία οικογένεια παραδείσιων πουλιών, με πολύ μεγάλο ράμφος.

Ακολουθεί γεύμα πίσω στη βάση μας και αμέσως μετά, για όσους ενδιαφέρονται, θα δοθεί μία διάλεξη για τη ζωή των ουρακοτάγκων από το επιστημονικό προσωπικό του ξενοδοχείου. Το απόγευμα, θα γίνει άλλη μία βαρκάδα, για να παρακολουθήσουμε τη φύση και τα άγρια ζώα λίγο προτού κοιμηθούν.

Αυτό είναι το σημαντικό στο συγκεκριμένο ταξίδι μαζί μας. Πηγαίνουμε στο Βόρνεο για να δούμε το τροπικό δάσος. Ζούμε μέσα σε αυτό και το παρακολουθούμε ένα 24ωρο, από τη στιγμή που ξυπνάει μέχρι τη στιγμή που πέφτει για ύπνο. Το βλέπουμε όλο δηλαδή και δεν μας μένει καμιά απορία.

Αφού λοιπόν βάλουμε για ύπνο τους ελέφαντες και τους κροκόδειλους, επιστρέφουμε στο Sukau Rainforest Lodge. Διανυκτέρευση.

14η ημέρα: ΣΟΥΚΑΟΥ – ΣΑΝΤΑΚΑΝ – ΚΟΤΑ ΚΙΝΑΜΠΑΛΟΥ (πτήση)

 

Μετά το πρωινό θα πλεύσουμε με προορισμό το Σαντακάν. Εκεί θα γευματίσουμε, θα παραλάβουμε τις επιπλέον αποσκευές μας και θα πετάξουμε για Κότα Κιναμπαλού. Αν υπάρχει χρόνος πριν από την πτήση, μπορούμε να επισκεφθούμε το Κέντρο Ανακάλυψης του Δάσους της Βροχής, για μια χαλαρή βόλτα στην κρεμαστή γέφυρα πάνω από τη λίμνη και για χάζεμα πουλιών και λουλουδιών στον βοτανικό κήπο. Μπορούμε επίσης να πάμε στο Πάρκο Μνήμης του Σαντακάν. Το εν λόγω πάρκο, δημιουργήθηκε προς τιμήν των θυμάτων του φοβερού στρατοπέδου συγκέντρωσης που εγκατέστησε εκεί ο ιαπωνικός στρατός κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο στρατόπεδο που στεγαζόταν στο Πάρκο, εξοντώθηκαν 2.500 αιχμάλωτοι, ως επί το πλείστον, Αυστραλοί στρατιώτες. Μετά την άφιξή μας στην Κότα Κιναμπαλού, θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση.

15η ημέρα: ΚΟΤΑ ΚΙΝΑΜΠΑΛΟΥ – ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥΝΚΟΥ ΑΜΠΤΟΥΛ ΡΑΧΜΑΝ ΜΕ ΤΑ ΕΞΩΤΙΚΑ ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΝΗΣΑΚΙΑ

 

Ένα γεμάτο ταξίδι, πρέπει να σου αφήνει και λίγο χρόνο για χαλάρωση, για να τακτοποιήσεις μέσα στο μυαλό σου τις εικόνες και τη γνώση που αποκόμισες, για να απολαύσεις την τελευταία μέρα και για να κάνεις τον απολογισμό σου.
Όλα αυτά λοιπόν, θα γίνουν σε μια τοποθεσία μαγευτική, στα πέντε κοραλλιογενή νησάκια (Γκάγια, Σαπί, Μανούκαν, Μαμούτικ, Σουλούγκ) που συγκροτούν το Εθνικό Πάρκο Τουνκού Αμπτούλ Ραχμάν. Απέχει μόλις 20 λεπτά με πλοίο από την Κότα Κιναμπαλού. Στο πάρκο συνυπάρχουν τροπική φύση, λευκές αμμουδιές, τιρκουάζ νερά, λαμπερός ήλιος. Μιλάμε για τον ορισμό των παραδεισένιων νησιών. Το τέλειο φυσικό σκηνικό για να κάνουμε κατά βούληση άνετες βόλτες μέσα στη ζούγκλα, να χαλαρώσουμε στην παραλία, να καταδυθούμε στα λαχταριστά νερά και να θαυμάσουμε εκπληκτικά κοράλλια και πολύχρωμα ψάρια. Κι αφού τα κάνουμε όλα αυτά, και γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, θα απολαύσουμε ένα αξέχαστο πικνίκ παρά θιν’ αλός. Αναχώρηση για την Κότα Κιναμπαλού, υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο.
Υποσημείωση: Μάσκα, βατραχοπέδιλα, πετσέτες, φαγητό για το πικνίκ και σωσίβια διατίθενται για όλους. Εσείς πάρτε μαζί σας μαγιό, αντηλιακό, καπέλο, εντομοαπωθητική λοσιόν.

16η ημέρα: ΚΟΤΑ ΚΙΝΑΜΠΑΛΟΥ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

 

Αναχώρηση από την Κότα Κιναμπαλού με προορισμό την Αθήνα. Άφιξη αυθημερόν.

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  6/7/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 3490€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3490 € 790 €
  Twin Room 3490 € 790 €
  Triple Room 3490 € 790 €
  Single Room 4460 € 790 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  1/8/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 3490€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3490 € 790 €
  Twin Room 3490 € 790 €
  Triple Room 3490 € 790 €
  Single Room 4460 € 790 €

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  26/9/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 3490€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3490 € 790 €
  Twin Room 3490 € 790 €
  Triple Room 3490 € 790 €
  Single Room 4460 € 790 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  24/10/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 3490€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3490 € 790 €
  Twin Room 3490 € 790 €
  Triple Room 3490 € 790 €
  Single Room 4460 € 790 €

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  21/11/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 3490€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3490 € 790 €
  Twin Room 3490 € 790 €
  Triple Room 3490 € 790 €
  Single Room 4460 € 790 €

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
  • Διαμονή σε 5* ξενοδοχείο στις παραλίες της Κότα Κιναμπαλού και στο Κουτσίνγκ. Διαμονή σε πολύ καλά lodge στη ζούγκλα. Διαμονή σε ξενοδοχείο παλάτι Empire στο Μπρουνέι.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά (εκτός Μπρουνέι). Πλήρης διατροφή στο Μούλου, στο Σεπιλόκ και στο Σουκάου.
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, επισκέψεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
  • Τοπικός ξεναγός
  • Έλληνας αρχηγός - συνοδός
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά

Δεν περιλαμβάνονται

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 790
  • Φόρος διαμονής στη Μαλαισία 10 MYR το δωμάτιο την ημέρα, πληρώνονται τοπικά, στα ξενοδοχεία.
  • γεύματα στο αεροπλάνο