Skip to main content

Σόφια - με Φιλιππούπολη, Ρίλα, Μπόροβετς | Χριστούγεννα 2021-Πρωτοχρονιά 2022 απο 445,00

23/12, 30/12, 6/1  Διάρκεια: 5 ΗΜΕΡΕΣ

η πιο γεματη σε ξεναγηση - με γκαλα πρωτοχρονιας

 

  • Τέλειες πτήσεις με πρωινή άφιξη και απογευματινή αναχώρηση για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στη Σόφια
  • Καταπληκτική διαμονή στο Grand Hotel Sofia 5*, το καλύτερο ξενοδοχείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Από το 2004, όταν και άνοιξε τις πύλες του, μέχρι και σήμερα γοητεύει τους επισκέπτες με τα πολύ υψηλά standards υπηρεσιών, προσελκύοντας τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής.
  • Πλούσια ξενάγηση στη Σόφια, με τα εντυπωσιακά μνημεία και την τεράστια ποικιλία αρχιτεκτονικών ρευμάτων
  • Ολοήμερη εκδρομή στη Φιλιππούπολη, την αρχαία πόλη που ιδρύθηκε από τους Θράκες τον 12ο αιώνα π.Χ., με το άρτια διατηρημένο ιστορικό κέντρο και τα χρωματιστά αρχοντικά, που θα μας ταξιδέψουν πίσω στη Βουλγαρική Αναγέννηση του 19ου αιώνα
  • Ολοήμερη εκδρομή στο αρχαιότερο μοναστήρι της Βουλγαρίας και των Βαλκανίων, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στο Όρος Ρίλα. Ένα μνημείο της UNESCO με θεσπέσιες τοιχογραφίες, πύργους, αρχαία συγγράμματα και μεσαιωνικά κειμήλια
  • Ολοήμερη εκδρομή στο παλαιότερο και πιο chic χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας, το Μπόροβετς. Το ίδρυσε ο Τσάρος Φερδινάνδος για να πηγαίνει για κυνήγι με τον γιό του και τη βουλγαρική αριστοκρατία. Έχει φιλοξενήσει 2 Παγκόσμιους Αγώνες Σκι και περιβάλλεται από πανέμορφη αλπική φύση
  • Εμπειρότατος, στα Βαλκάνια, Έλληνας αρχηγός, σε όλο το ταξίδι από την Αθήνα, και όχι, όπως συνήθως συμβαίνει, τοπικός ελληνόφωνος συνοδός για μία ξενάγηση, που μετά δεν τον ξαναβλέπετε  

 

1η ημέρα: Αθήνα – Σόφια (ξενάγηση)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Σόφια. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.   Αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε για μία μεγάλη ξενάγηση, στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Χτισμένη πάνω στις πλαγιές του όρους Βίτοσα, η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της Βαλκανικής Χερσονήσου και απέχει εξ ίσου από τη Μαύρη Θάλασσα και την Αδριατική ενώ η πλησιέστερη θάλασσα είναι το Αιγαίο.

Σήμερα, στην ξενάγησή μας σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτεύουσα θα δούμε μνημεία και κτίρια, απ΄ όλες τις εποχές της ιστορίας της. Θα παρακολουθήσουμε, δηλαδή, την πορεία της Σόφιας της, μέσα από την μεγάλη ποικιλία της αρχιτεκτονικής της.  Από την αρχαιότητα ξεχωρίζουν η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου του 4ου αιώνα, τα τείχη του φρουρίου της Σαρδικής και το εν μέρει διατηρημένο ρωμαϊκό αμφιθέατρο.    Στη βόλτα μας βέβαια στην πόλη θα δούμε και τις μετασοβιετικές κατασκευές. Ουρανοξύστες και μεγάλα μπλοκ, εμπορικών συγκροτημάτων, με γυάλινες όψεις καθώς και υπερμοντέρνες και υπερπολυτελείς κατοικίες για τις ανώτερες τάξεις που ανέδειξε η νέα καπιταλιστική οικονομία.

Ας πάμε τώρα στα αξιοθέατα. Από τα κυριότερα είναι ο Καθεδρικός του Αλεξάνδρου Νιέφσκι, σύμβολο της Βουλγαρίας, του 1912. Η κρύπτη του περιέχει μια συλλογή ορθόδοξων εικόνων από τον 9ο ως το 19ο αιώνα.    Στην ξενάγησή μας σήμερα, στο κέντρο της Σόφιας, θα δούμε επίσης την πεζοδρομημένη κεντρική Λεωφόρο Βίτοσα, ή αλλιώς Βιτόσκα με τα πολλά καφέ, εστιατόρια και καταστήματα. Την αρχαιότερη εκκλησία της πόλης, την Αγία Σοφία που χτίστηκε τον 4ο αιώνα. Τη ρώσικη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, σε μοσχοβίτικο στυλ, με τους 5 χρυσούς τρούλους. Τα Λουτρά της Σόφιας, σε βιεννέζικο και αναγεννησιακό στυλ. Το νεοκλασικό Εθνικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ, του 1904. Το μνημείο του Τσάρου Απελευθερωτή, προς τιμήν του ρώσου ηγεμόνα Αλέξανδρου Β', απέναντι από το Κοινοβούλιο. Το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1981 και είναι το μεγαλύτερο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μετά την ξενάγηση θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας.Διανυκτέρευση στη Σόφια.

 

2η ημέρα: Σόφια – Φιλιππούπολη – Σόφια

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία ημερήσια εκδρομή για να γνωρίσουμε την ιστορική Φιλιππούπολη. Η Φιλιππούπολη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και είναι χτισμένη στις όχθες του Εύρου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κατοικείται από την 6η χιλιετία π.Χ., ωστόσο η πόλη επισήμως ιδρύθηκε τον 12 αιώνα π.Χ., από τους Θράκες. Στα βουλγαρικά ονομάζεται Πλόβντιβ. Όμως στο μεγαλύτερο μέρος της, καταγεγραμμένης, ιστορίας της αναφέρεται ως Φιλιππούπολις. Επειδή είναι χτισμένη πάνω σε 7 λόφους, ονομάζεται και Επτάλοφος.

Εμείς στην ξενάγησή μας θα δούμε μεταξύ άλλων το Αρχαίο Θέατρο με την τριώροφη σκηνή, το Αρχαίο Στάδιο, που χτίστηκε με πρότυπο το Στάδιο των Δελφών και τη Ρωμαϊκή Αγορά − όλα χρονολογούνται τον 2ο αιώνα. Επίσης τον 2ο αιώνα χτίστηκε και το Αρχαιολογικό Σύνολο της Ειρήνης που περιλαμβάνει τμήματα ενός δημοσίου κτιρίου με εντυπωσιακά ψηφιδωτά. Το σύνολο, πήρε την ονομασία του από μία νεαρή ευγενή, ονόματι Πηνελόπη, η οποία προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό τον 2ο αιώνα. Ειρήνη είναι το χριστιανικό όνομα της Πηνελόπης.

Φυσικά θα πάμε και στην Παλιά Πόλη που είναι διατηρητέα και καλύπτει τους 3 λόφους: Νεμπέτ Τεπέ, Τζαμπάζ Τεπέ και Ταξίμ Τεπέ. Θα περπατήσουμε στους πλακόστρωτους δρόμους και θα δούμε τα χρωματιστά αρχοντικά του 19ου αιώνα, με τα χαγιάτια, τις πλούσιες τοιχογραφίες και την επίπλωση στο διακοσμητικό της ύφος της Βουλγαρικής Αναγέννησης. Μιλάμε για την εποχή της απελευθέρωσης της Βουλγαρίας, όταν μέσα στο γενικότερο κλίμα ευφορίας, ισχυροί οικονομικά, στην πλειονότητα έμποροι, επιφανείς πολίτες (ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες) συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλο ποιος θα χτίσει το μεγαλύτερο και ωραιότερο σπίτι. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους επεκτεινόταν επίσης στη μόρφωση, στις εμπορικές και άλλες σχέσεις που είχε ο καθένας με το εξωτερικό, και στην αγάπη του για τις τέχνες. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Αθήνα τον 19ο αιώνα με τους πλούσιους ομογενείς που έχτισαν τα μεγάλα νεοκλασικά πέριξ του Ανακτόρου.

Διανυκτέρευση στη Σόφια.

 

3η ημέρα: Σόφια – Μοναστήρι Ρίλα – Σόφια

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία ακόμη σημαντική ημερήσια εκδρομή. Θα πάμε στο αρχαιότερο και το πιο εμβληματικό μοναστήρι της Βουλγαρίας, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στο όρος Ρίλα. Χτίστηκε τον 10 αιώνα (ως τον 14ο) σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, περίπου 2 ώρες έξω από τη Σόφια, δίπλα ακριβώς στην σπηλιά όπου μόνασε ο ερημίτης ιδρυτής του. Το μοναστήρι απεικονίζεται και στο εθνικό νόμισμα της Βουλγαρίας, το λέβα.

Ο Πύργος του Χρέλιο, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του αρχιτεκτονικού συμπλέγματος. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα, για προστασία και άμυνα απέναντι στις οθωμανικές επιδρομές και επιθέσεις. Θεωρείται τέλειο δείγμα της βουλγαρικής μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και είναι άριστα διατηρημένος. Πέρα από τον πύργο, μεγάλη εντύπωση κάνουν οι ζωηρές τοιχογραφίες και αγιογραφίες μέσα και έξω από τα κτίρια. Αυτές φιλοτεχνήθηκαν στην περίοδο της Βουλγαρικής Αναγέννησης και είναι ένας από τους λόγους μνημειοποίησης του μοναστηριού. Οι εικόνες είναι ρεαλιστικές και παράξενες. Για παράδειγμα εικονίζεται ο Διάβολος να σέρνει έναν αλυσοδεμένο άνδρα… Επίσης στο μουσείο, εκτίθεται ο Σταυρός του Ραφαήλ. Πρόκειται για ένα ενιαίο ξύλο, διαστάσεων περίπου 80 cm Χ 40 cm, το οποίο σκάλισε, και γέμισε με μικρογραφίες, ο μοναχός Ραφαήλ, τον 19ο αιώνα με ένα λεπτό κοπίδι και μεγεθυντικό φακό. Το σκάλισμα έπαψε, όταν ο Ραφαήλ τυφλώθηκε…

Γενικώς το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενότητα του βουλγαρικού έθνους. Υποστηρίχθηκε από τους βασιλείς και τους Τσάρους, λειτούργησε ως καταφύγιο, ως σχολείο, ως χώρος διατήρησης και διάδοσης της πίστης. Επί οθωμανικής κυριαρχίας κάηκε και επί Βουλγαρικής Αναγέννησης ξαναχτίστηκε. Το αρχαιότερο κτίσμα, σήμερα, εκεί είναι ο Πύργος του Χρέλιο. Μετά την ξενάγησή μας στο μοναστήρι, και στην σπηλιά όπου μόνασε ο ερημίτης Άγιος Ιωάννης, θα απολαύσουμε τη θέα της κοιλάδας στους πρόποδες του Ρίλα, και θα επιστρέψουμε στην πρωτεύουσα.

Διανυκτέρευση στη Σόφια.

 

4η ημέρα: Σόφια – Χιονοδρομικό Κέντρο Μπόροβετς – Σόφια

Η σημερινή ημερήσια εκδρομή μας θα γίνει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μπόροβετς, που είναι το παλαιότερο στη Βουλγαρία και ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη. Βρίσκεται στο όρος Ρίλα, σε εξαιρετικό σημείο, και ιδρύθηκε το 1896 για την αριστοκρατία της χώρας, ως οργανωμένος τόπος για κυνήγι. Περιβάλλεται από αιώνια δάση και τοπία απίστευτης αλπικής ομορφιάς. Κάτω ακριβώς από το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται η Τσαρική Κατοικία, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, σε ρομαντικό στυλ. Σκοπός της κατασκευής της ήταν να μένει εκεί ο Τσάρος Φερδινάνδος μαζί με τον γιό του, Μπόρις, όταν πήγαιναν για κυνήγι. Η κατοικία ηλεκτροδοτήθηκε με γεννήτρια το 1916. Η γεννήτρια υπάρχει ακόμη ως έκθεμα. Ένα άλλο έκθεμα είναι η καμπίνα του υπερωκεάνιου Νέα Αμερική. Λέγεται ότι βρέθηκε εκεί, είτε ως δώρο του καπετάνιου προς τον Τσάρο, είτε επειδή ο Τσάρος την κέρδισε στα χαρτιά. Μέσα στην κατοικία εκτίθενται και πολλά βασιλικά κυνηγητικά κειμήλια. Η κατοικία ανήκε στον Τσάρο ως το 1944, οπότε και έγινε δημόσια περιουσία, από την κυβέρνηση στη Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Ένα ακόμη αξιοθέατο κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο είναι ο περίφημος Μαύρος Βράχος, ύψους 135 μέτρων. Η βόλτα από τις πίστες, ως εκεί είναι ευχάριστη και εύκολη (ενδείκνυται για οικογένειες με παιδιά). Το μονοπάτι περνάει μέσα από το δάσος και προσφέρει υπέροχη θέα στα βουνά. Ο Μαύρος Βράχος, υπήρξε τόπος εκτέλεσης των ντόπιων αντικαθεστωτικών στα χρόνια 1944-89 και γι αυτό προς τιμήν τους έχει στηθεί ένα λιτό μνημείο.

Όσο για το καθ’ αυτό χιονοδρομικό κέντρο, θεωρείται από τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα των Βαλκανίων. Έχει φιλοξενήσει δύο Παγκόσμιους Αγώνες Σκι και η πίστα διάθλου είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρα αλλά οι πίστες του φτάνουν μέχρι τα 2.600 μέτρα. H κορυφή του ονομάζεται Μουσάλα και είναι η ψηλότερη της Βαλκανικής Χερσονήσου, στα 2.925 μέτρα.

Η κοντινότερη πόλη στο χιονοδρομικό κέντρο είναι το Σάμοκοβ το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο όρος Ρίλα και το όρος Βίτοσα. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα επειδή εκεί κοντά άνοιξαν ορυχεία μετάλλων. Στα οθωμανικά χρόνια εξελίχθηκε σε εμπορικό κόμβο των μετάλλων που εξορύσσονταν από τα ορυχεία. Παράλληλα όμως με την εμπορική δραστηριότητα, στο Σάμοκοβ αναπτύχθηκαν πολύ και οι τέχνες. Η Σχολή Ζωγραφικής του Σάμοκοβ έβγαλε ζωγράφους, αγιογράφους, τοιχογράφους και ξυλογλύπτες που έδωσαν το στίγμα της σε όλα τα Βαλκάνια. Επίσης το Σάμοκοβ φημιζόταν και για τους τεχνίτες του. Η πόλη, από την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας, έχει παράδοση στην κατασκευή πετάλων για τα άλογα, αγκυρών για τα πλοία και καρφιών.

Αφού απολαύσουμε λοιπόν τις βόλτες μας στο χιονοδρομικό κέντρο με την απίστευτη οργάνωση και την απολαυστική φύση, και αφού δούμε τα αξιοθέατα της περιοχής, θα επιστρέψουμε στη Σόφια.

Διανυκτέρευση στη Σόφια.

 

5η ημέρα: Σόφια – Αθήνα

Σήμερα το πρωινό μας είναι ελεύθερο για τις τελευταίες βόλτες στην πόλη. Το απόγευμα θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας στην Αθήνα.

 

 

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 445 € 210 €
  Twin Room 445 € 210 €
  Triple Room 445 € 210 €
  Single Room 645 € 210 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  30/12/2021 - Αναχώρηση από Αθήνα - Περιλαμβάνει το γκαλά τις παραμονής πρωτοχρονιάς αξίας 120 ευρώ. - Τιμή από 525€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 525 € 210 €
  Twin Room 525 € 210 €
  Triple Room 525 € 210 €
  Single Room 725 € 210 €

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Ξενοδοχείο 5* στη Σόφια.
  • Πλούσιο πρωινό και δείπνο καθημερινά (ημιδιατροφή).
  • Μεταφορές, περιηγήσεις και ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Μετακινήσεις/μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν κατά τη διάρκεια της εκδρομής
  • Έλληνας αρχηγός - σύνοδος του γραφείου μας.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φάκελος χαρτιών & πληροφοριών.
  • ΦΠΑ.

Δεν περιλαμβάνονται

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). €210
  • Οι είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα.
  • Ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.

 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

A3 980

23/12/2021

ΑΘΗΝΑ – ΣΟΦΙΑ

08:45

10:05

A3 983

27/12/2021

ΣΟΦΙΑ – ΑΘΗΝΑ

19:35

20:55

 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

A3 980

30/12/2021

ΑΘΗΝΑ – ΣΟΦΙΑ

08:45

10:05

A3 983

03/01/2022

ΣΟΦΙΑ – ΑΘΗΝΑ

19:35

20:55

 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

A3 980

06/01/2022

ΑΘΗΝΑ – ΣΟΦΙΑ

08:45

10:05

A3 983

10/01/2022

ΣΟΦΙΑ – ΑΘΗΝΑ

19:35

20:55