Skip to main content

Οι κρυμμένες ομορφιές της Σκωτίας Νησί Σκάι (Εσωτερικές Εβρίδες), Χάιλαντς - με το Αμπερντίν και ανεξερεύνητη Βόρεια Σκωτία| Ιούλιος - Αύγουστος 2022 απο 1229,00

26/7, 2/8, 3/8, 9/8, 10/8   Διάρκεια: 9 ΗΜΕΡΕΣ

 

 

  • πτήση για Αμπερντίν. Ιδανικές πτήσεις με KLM που λόγω της γεωγραφικής θέσης του Αμστερνταμ και της Σκωτίας πραγματοποιούν την απόλυτη ευθεία από Αθήνα που φτάνει στην Σκωτία νωρίς και όχι αργά το βράδυ, με όλο τον χρόνο κερδισμένο στο ταξίδι! Προσοχή: δεν φτάνουμε αργά την 1η ημέρα, όπως σε άλλα προγράμματα της αγοράς που φτάνουν μεσάνυχτα, έχοντας χάσει ουσιαστικά την πρώτη ημέρα του ταξιδιού.
  • Αφιερώνουμε ένα ολόκληρο χορταστικό 9ήμερο σε μία από τις ομορφότερες περιοχές του πλανήτη! Δεν συνδυάζουμε τη Σκωτία με την Αγγλία, διότι πάντοτε σε αυτή την περίπτωση, υποτιμάται η Σκωτία με κουραστικά πήγαινε-έλα, μικρή διάρκεια παραμονής, βιαστικές ξεναγήσεις και τελικά δεν μας μένει τίποτα…
  • Με διαμονή 3 διαν/σεων στο Εδιμβούργο και όχι περιορισμός αυτών για μείωση κόστους.
  • Στο Εδιμβούργο επιλέγουμε το ξενοδοχείο Mercure Edinburgh Haymarket, ακριβώς στο κέντρο του Εδιμβούργου, για εύκολες βόλτες στην πόλη, και όχι ξενοδοχείο εκτός πόλης. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ σπάνια η διαμονή σε κεντρικό σημείο της πόλης του Εδιμβούργου. Ζητήστε τα ξενοδοχεία που σας δίνουν και μη συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο.
  • ?φιξη και ξενάγηση στο πολύ σημαντικό Αμπερντίν, που συνήθως παραλείπεται. Από το Αμπερντίν καλύπτουμε όλη τη βόρεια ενδοχώρα των Χάιλαντς με την άγρια φύση και ζωή, τα προϊστορικά μνημεία, τα κάστρα, τα πεδία μαχών, τα κορυφαία αποστακτήρια ουίσκι και φτάνουμε ως το, ανύπαρκτο στα περισσότερα προγράμματα, Ντόρνοχ, τη μεσαιωνική πόλη των μαγισσών… στα φιόρδ του Ατλαντικού.
  • Δοκιμάζουμε το παγκοσμίως κορυφαίο σκωτσέζικο ουίσκι σε διάσημο αποστακτήριο στο Εθνικό Πάρκο Κερνγκόρμς.
  • Επισκεπτόμαστε, στα Χάιλαντς, τη μόνη φάρμα όπου ζουν ελεύθεροι τάρανδοι στη Βρετανία.
  • Επίσκεψη στο ανατολικό κομμάτι της Σκωτίας, με το υπέροχο Σαιντ Αντριους, ένα τμήμα της χώρας που συνήθως παραλείπεται από τα προγράμματα της Σκωτίας ή προσφέρεται ως προαιρετικό. η εκδρομή στο Σαιντ Αντριους περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα.
  • Με το Κάστρο του Εδιμβούργου και πολλές ακόμα επισκέψεις στην «Αθήνα του Βορρά», και όχι αμήχανες ελεύθερες ημέρες
  • Με 2 εξαιρετικές και σπάνιες διαν/σεις στο Φορτ Γουίλιαμ, ιδανικό για τις εξορμήσεις μας στα δυτικά Χάιλαντς και το Νησί Σκάι.  Με τον τρόπο αυτό απολαμβάνουμε χωρίς ταλαιπωρία τη δυτική Σκωτία, και όχι με τεράστιες ημερήσιες εκδρομές από απομακρυσμένες πόλεις των Χάιλαντς. Οι δύο αυτές διαν/σεις είναι «κλειδιά» για τη σωστή εκτέλεση του προγράμματος.
  • Μένουμε συνολικά για τρεις (3) νύχτες στην περιοχή των Χάιλαντς (2 διαν/σεις Φορτ Γουίλιαμ και 1 Αβιεμορ), και όχι λιγότερες για μείωση του κόστους. Κάνουμε αυτή την επιλογή, παρότι το πούλμαν στη Σκωτία είναι ιδιαίτερα ακριβό, όμως δε θέλουμε να χάσουμε τη μαγεία της Σκωτίας, που είναι τα Χάιλαντς.
  • Με πρωινό καθημερινά, και τέσσερα δείπνα.
  • Ολοήμερη εκδρομή στο Νησί Σκάι (Isle of Skye) στο σύμπλεγμα των Εσωτερικών Εβρίδων, στην δυτική ακτογραμμή, με τα σκωτσέζικα φιόρδ, τις λίμνες και τα εκπληκτικά τοπία (το κόστος του πλοιαρίου περιλαμβάνεται).
  • Βλέπουμε το κάστρο Αϊλίν Ντόναν κοντά στο Φορτ Γουίλιαμ.
  • Έμπειρος και καταρτισμένος αρχηγός.
  • προσφέρει διπλανή θέση κενή στο πούλμαν (εκτός αν είστε οικογένεια)
  • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά

 

 

 

1η Ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ (πτήση) – ΣΤΟΟΥΝΧΕΒΕΝ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΕΡΝΓΚΟΡΜΣ – ΑΒΙΕΜΟΡ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Σκωτία και το Αμπερντίν, στη Βόρεια Θάλασσα.

Η ευρύτερη περιοχή, στη βορειοανατολική Σκωτία, κατοικείται τουλάχιστον 8.000 χρόνια πριν το σήμερα. Επίσης στο Αμπερντίν ήκμασε η Βιομηχανική Επανάσταση και συνακολούθως το ναυτικό εμπόριο οπότε η πόλη τον 18ο αιώνα έγινε πανίσχυρη.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του Αμπερντίν, που δείχνει την οικονομική ευμάρεια, είναι ο γκρι γρανίτης, ο οποίος από τον 18ο αιώνα έως και τα μέσα του 20ου χρησιμοποιήθηκε ευρέως στις προσόψεις των κτιρίων, για λόγους αντοχής και πολυτέλειας – εξ ου και το προσωνύμιο Γρανιτένια ή Ασημένια Πόλη.

Επόμενος σταθμός μας, θα είναι η γειτονική παραλιακή πόλη Στοουνχέβεν, όπου θα κάνουμε στάση για φωτογραφίες στο εντυπωσιακό Κάστρο Ντανόταρ. Βρίσκεται χτισμένο σε απόκρημνο γκρεμό πάνω στη Βόρεια Θάλασσα και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Το κάστρο έμεινε στην ιστορία της Σκωτίας ως ο τόπος φύλαξης των κοσμημάτων του σκωτσέζικου βασιλικού στέμματος από τις επιδρομές του Κρόμγουελ τον 17ο αι.

Στη συνέχεια θα αφήσουμε τα παράλια και θα μπούμε στην ενδοχώρα των Χάιλαντς και στο Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς Κερνγκόρμς το μεγαλύτερο ολόκληρης της Βρετανίας. Μέσα στο πάρκο, με τα βραχώδη βουνά, τις εύφορες κοιλάδες, τις λίμνες και τα καταπράσινα οροπέδια βρίσκονται έξι παγκοσμίως κορυφαία αποστακτήρα ουίσκι, όπου παρασκευάζεται το καλύτερο ουίσκι στον κόσμο! Φυσικά θα επισκεφτούμε ένα από αυτά για ουίσκι-γνωσία. Είτε σας αρέσει το ουίσκι, είτε όχι, προτείνουμε να το δοκιμάσετε. Μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε!

Μετά την περιήγηση στα Χάιλαντς και την επίσκεψη στο αποστακτήριο, θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας, το οποίο βρίσκεται μέσα στο εθνικό πάρκο, στην κωμόπολη του Άβιεμορ, στην καρδιά των Χάιλαντς. Διανυκτέρευση.

 

2η Ημέρα: ΑΒΙΕΜΟΡ – ΟΡΗ ΚΕΡΝΓΚΟΡΜΣ (ΦΑΡΜΑ ΤΑΡΑΝΔΩΝ) – ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΣΤΥΛΟΙ ΚΛΑΒΑ – ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΚΑΛΟΝΤΕΝ – ΝΤΟΡΝΟΧ

Σήμερα θα εξερευνήσουμε για δεύτερη μέρα την άφατη ομορφιά των Χάιλαντς. Θα αρχίσουμε από την περιοχή πέριξ του Άβιεμορ, θα πάμε στα βουνά Κέρνγκορμς και θα κάνουμε μία πρώτη στάση στη Φάρμα Ταράνδων, τη μοναδική στη Βρετανία, στην οποία ζουν ελεύθερα αυτά τα εντυπωσιακά και πολύ φιλικά ζώα. Θα τα δούμε από κοντά, θα τα χαϊδέψουμε και θα τα λατρέψουμε.

Εν συνεχεία θα κατευθυνθούμε βόρεια, προς την Ινβερνές που είναι η πρωτεύουσα των Χάιλαντς και τόπος δράσης του θεατρικού δράματος «Μακμπέθ» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Κοντά στην πόλη βρίσκονται οι 3 ταφικοί Πέτρινοι Στύλοι Κλάβα, που χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού, 4.000 χρόνια πριν το σήμερα. Θα τους δούμε και μετά θα πάμε Πεδίο Μάχης του Καλόντεν, το οποίο είναι ένα ισχυρό σύμβολο για τη Σκωτία.

Εκεί το 1746, διεξήχθη η οριστική και τελευταία μάχη μεταξύ του Βρετανικού Στέμματος και των Ιακωβιτών του Καρόλου Στούαρτ (γνωστού και ως Bonnie Prince Charlie) τους οποίους υποστήριζαν οι Σκωτσέζοι Χαϊλάντερς. Η μάχη διήρκεσε μόνο 1 ώρα και η ήττα των Ιακωβιτών ήταν συντριπτική με 2.000 νεκρούς και τραυματίες.

Επόμενος σταθμός μας στη Βόρεια Σκωτία θα είναι η αλιευτική πολίχνη-λιμάνι Ντόρνοχ, πάνω στο ομώνυμο φιόρδ, που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Το απόγευμα θα κάνουμε μία βόλτα στην Παλιά Πόλη και θα επισκεφτούμε το σημαντικότερο αξιοθέατό της, το Κάστρο του Ντόρνοχ. Το κάστρο χτίστηκε τον 15ο αιώνα ως επισκοπική κατοικία και βρίσκεται απέναντι από τον ομώνυμο καθεδρικό που είχε χτιστεί τον 13ο αιώνα. Στο Ντόρνοχ έγινε η τελευταία καύση μαγισσών το 1727. Το όνομα της υποτιθέμενης μάγισσας ήταν Τζάνετ Χορν. Στο σημείο της καύσης είναι στημένη μία ταφική πέτρα, η οποία ονομάζεται Πέτρα της Μάγισσας. Το απόγευμα θα έρθουμε να δούμε και το γειτονικό Κάστρο Ντάνρομπιν. Διανυκτέρευση στο Ντόρνοχ

 

3η Ημέρα: ΝΤΟΡΝΟΧ – ΙΝΒΕΡΝΕΣ – ΛΟΧ ΝΕΣ – ΚΑΣΤΡΟ ΑΡΚΧΑΡΤ – ΦΟΡΤ ΟΥΙΛΙΑΜ

Σήμερα θα συνεχίσουμε την εξερεύνηση των Χάιλαντς με νοτιοδυτική κατεύθυνση. Πρώτος σταθμός μας θα είναι το ιστορικό Ινβερνές όπου και θα ξεναγηθούμε. Η πόλη χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και είναι χτισμένη πάνω στον ποταμό Νες και στο Όμορφο Φιόρδ. Ο Νες πηγάζει από τη Λοχ Νες (=Λίμνη Νες). Από τα αξιοθέατα της πόλης ξεχωρίζουν το ομώνυμο κάστρο που χτίστηκε το 1835 πάνω σε προηγούμενο μεσαιωνικό, ο Καθεδρικός του Αγίου Ανδρέα με τους τετραγωνικούς πύργους και η Παλαιά Υψηλή Εκκλησία, στον λόφο του Αρχάγγελου Μιχαήλ, που είναι η παλαιότερη της πόλης και ο πύργος της είναι μεσαιωνικός. Λέγεται ότι χτίστηκε πάνω σε αρχαία κελτική λατρευτική τοποθεσία.

Μετά την ξενάγησή μας στην πόλη θα πάμε στον Οίκο Φρέιζερ των Χάιλαντς, που είναι το Νο 1 ραφτάδικο-μουσείο των τοπικών κιλτ. Εκεί θα δούμε πως ράβονται παραδοσιακά οι σκωτσέζικες καρώ ανδρικές φούστες και θα μάθουμε όλη την ιστορία τους που άρχισε τον 16ο αιώνα.

Το απόγευμα θα πάμε στη θρυλική λίμνη Λοχ Νες. Βρίσκεται 37 χλμ. νοτιοδυτικά της Ινβερνές και είναι η μεγαλύτερη και η πιο βαθιά λίμνη, γλυκού νερού, στη Σκωτία. Είναι σε όλους μας γνωστή λόγω της υποτιθέμενης εμφάνισης του Τέρατος Λοχ Νες. Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε μια όμορφη κρουαζιέρα στη λίμνη με πλοιάριο (κόστος 30 λίρες) για να δούμε το Κάστρο Άρκχαρτ. Το κάστρο αυτό είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο στη Σκωτία. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα πάνω σε παλιό φρούριο του πρώιμου μεσαίωνα και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στις μάχες για την Ανεξαρτησία της Σκωτίας τον 14ο αιώνα.

Μετά τη Λοχ Νες θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μας νοτιοδυτικά στα Χάιλαντς με τελικό προορισμό μας, για σήμερα, το Φορτ Γουίλιαμ.

Πρόκειται για μια ειδυλλιακή καστροπολιτεία του 17ου αιώνα, που είναι χτισμένη πάνω στη λιμνοθάλασσα Λοχ Λάινε. Κατασκευάστηκε για να προφυλαχθεί ο πληθυσμός της περιοχής από τις εφόδους του Άγγλου στρατηγού Όλιβερ Κρόμγουελ στο πλαίσιο των Πολέμων των Τριών Βασιλείων (Αγγλία, Σκωτία, Ιρλανδία). Όπως καταλαβαίνετε το Κάστρο Γουίλιαμ, υπήρξε πολλές φορές πεδίο μαχών. Έλαβε την ονομασία του από τον τότε βασιλιά της Σκωτίας και της Ιρλανδίας Γουίλιαμ ή αλλιώς Μπίλι. Επίσης λόγω της εντυπωσιακής γραφικότητάς του υπήρξε σκηνικό για τις ταινίες «Μπρέιβχαρτ» με τον Μελ Γκίμπσον, «Χαϊλάντερ» με τον Κριστόφ Λαμπέρ και «Χάρι Πότερ». Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Διανυκτέρευση στο Φορτ Γουίλιαμ.

 

4η Ημέρα: ΦΟΡΤ ΓΟΥΛΙΑΜ – ΝΗΣΙ ΣΚΑΪ – ΚΑΣΤΡΟ ΕΪΛΙΝ ΝΤΟΝΑΝ – ΦΟΡΤ ΓΟΥΛΙΑΜ

Ξεκινάμε για μία ολοήμερη εκδρομή στο Νησί Σκάι, το μεγαλύτερο νησί της Σκωτίας, το οποίο θα προσεγγίσουμε με πλοίο.

Το νησί κατοικείται από τη Μεσολιθική Εποχή και αναφέρεται σε αρχαία ρωμαϊκά κείμενα καθώς και στους Χάρτες του βυζαντινού γεωγράφου Πτολεμαίου. Πρωτεύουσα είναι το Πόρτρι, ένα πολύ γραφικό και πανέμορφο λιμάνι. Όμως και τα χωριά του νησιού είναι εξίσου γραφικά. Στο Σκάι, κυριαρχεί η Οροσειρά Κούλιν, με βραχώδη βουνά που φτάνουν τα 1000 μέτρα ύψος και δημιουργούν ένα απίστευτο φυσικό σκηνικό. Υπάρχει επίσης άγρια πανίδα, που περιλαμβάνει χρυσαετούς, κόκκινα ελάφια και σολομούς του Ατλαντικού. Το Σκάι υπήρξε πεδίο πολλών μαχών σε όλη την ιστορία της Σκωτίας, όπως θα μάθουμε κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας, μαζί με πολλά ακόμα ενδιαφέροντα πράγματα για αυτό το υπέροχο νησί!

Επιστρέφοντας οδικώς στο Φορτ Γουίλιαμ θα πάμε στο Κάστρο Αϊλίν Ντόναν. Το κάστρο πρωτοχτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα για την προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές των Βίκινγκ. Στη μορφή που το βλέπουμε σήμερα κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα. Πήρε την ονομασία του από τον αγιοποιημένο Επίσκοπο Ντόναν που έζησε τον 7ο αιώνα στο νησί όπου είναι χτισμένο το κάστρο. Γενικώς στο Σκάι υπάρχουν πολλοί ναοί αφιερωμένοι στον Ντόναν. Όταν ολοκληρώσουμε την ξενάγησή μας θα επιστρέψουμε στο Φορτ Γουίλιαμ.

 

5η Ημέρα: ΦΟΡΤ ΓΟΥΙΛΙΑΜ – ΜΠΕΝ ΝΕΒΙΣ – ΛΟΧ ΛΟΜΟΝΤ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΟΣΣΑΚΣ – ΓΛΑΣΚΩΒΗ (πανοραμική ξενάγηση)

Σήμερα η διαδρομή μας θα συνεχιστεί με νότια κατεύθυνση και τελικό προορισμό τη Γλασκώβη. Θα περάσουμε από την ηφαιστειακή οροσειρά Μπεν Νέβις που είναι η ψηλότερη σε όλη τη Βρετανία (φτάνει τα 1800 μ.) και θα κάνουμε μία πρώτη στάση εκεί για να απολαύσουμε το απίστευτο φυσικό τοπίο των Χάιλαντς. Στην ψηλότερη κορυφή της οροσειράς, πάνω στην καλντέρα, το 1881 χτίστηκε ένα παρατηρητήριο, το οποίο λειτούργησε για 21 χρόνια. Στα τέλη του 19ου αιώνα κατασκευάστηκε σιδηρόδρομος στην οροσειρά, ο οποίος όμως ποτέ δεν έφτασε μέχρι το παρατηρητήριο. Η Μπεν Νέβις είναι σήμερα διάσημη για τα πεζοπορικά μονοπάτια της, αλλά θεωρείται και κορυφαίος προορισμός για αναρρίχηση (σε βράχια και σε πάγο).

Συνεχίζοντας προς Γλασκώβη θα διασχίσουμε το Εθνικό Πάρκο Λοχ Λόμοντ και Τρόσσακς το οποίο ορίζεται από τη λίμνη Λόμοντ και τις γύρω κοιλάδες και βουνά. Το μεγάλο ενδιαφέρον αυτού του πάρκου, πέρα από την εντυπωσιακή φύση, είναι ότι θεωρείται το γεωφυσικό όριο μεταξύ των ορεινών Χάιλαντς και των πεδινών Λόουλαντς, δηλαδή της Βόρειας και της Νότιας Σκωτίας. Η αλλαγή είναι πολύ εμφανής. Καθώς θα διασχίζουμε το πάρκο θα παρατηρήσουμε τα πετρώματα και τη διαμόρφωση του εδάφους να αλλάζουν. Τα βραχώδη όρη των Χάϊλαντς μετά τη λίμνη δίνουν τη θέση τους στις καταπράσινες πεδιάδες των Λόουλαντς.

Μέσα στη λίμνη είναι εμφανής και η διαφοροποίηση των πετρωμάτων, τόσο στα βραχώδη νησιά της όσο και στον γκρεμό που σχηματίζει το Κωνικό Όρος πάνω στις όχθες της. Το πάρκο Λοχ Λόμοντ και Τρόσσακς καλύπτει έκταση 1.865 τ.χλμ. και η συνοριακή γραμμή του μεταξύ Χάιλαντς και Λόουλαντς εκτείνεται σε 350 χλμ.

Θα περάσουμε λοιπόν στα Λόουλαντς και θα φτάσουμε στη Γλασκώβη, τη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στις όχθες που ποταμού Κλάιντ. Ένα από τα βασικά αξιοθέατά της είναι η αρχιτεκτονική της. Ονομάζεται και Σικάγο της Ευρώπης επειδή διαθέτει μεγάλες λεωφόρους σε διάταξη δικτύου (παράλληλους και κάθετους δρόμους) και τα κτίρια της έχουν χαρακτήρα αμερικάνικης αρχιτεκτονικής με επιβλητικές και βαριές όψεις, σκοτεινού χρώματος.

Στην πανοραμική ξενάγησή μας, αναλόγως τον χρόνο που διαθέτουμε, θα δούμε το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης που χτίστηκε το 1451, το Δημαρχιακό Μέγαρο μπροστά στην κεντρική Πλατεία Τζορτζ, το κτίριο Μάκιντος της παγκοσμίου φήμης Σχολής Καλών Τεχνών της Γλασκώβης, τον κεντρικό καθεδρικό ναό και τη νεκρόπολη, την μπαρόκ κόκκινη Πινακοθήκη Κέλβινγκροβ που χτίστηκε το 1901, αλλά και το εντυπωσιακό Μουσείο Συγκοινωνιών Ρίβερσαϊντ που χτίστηκε το 2011, πάνω στις όχθες του ποταμού Κλάιντ. Διανυκτέρευση στη Γλασκώβη.

 

6η Ημέρα: ΓΛΑΣΚΩΒΗ – ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ (περιπατητική ξενάγηση)

Πρωινό και ελεύθερος χρόνος στη Γλασκώβη για να την περπατήσουμε χαλαρά με τον αρχηγό μας, πριν συνεχίσουμε τη διαδρομή μας για τη λεγόμενη «Αθήνα του Βορρά», το εκπληκτικό Εδιμβούργο.

Η πρωινή μας βόλτα θα ξεκινήσει από το Γεωργιανό τμήμα της πόλης, που άρχισε να κτίζεται στα μέσα του 18ου αιώνα. Θα δούμε υπέροχες πλατείες, μεγάλους δρόμους και ιστορικά κτίρια, που διατηρούν μέχρι σήμερα τη μεγαλοπρέπειά τους. Συνεχίζοντας, θα ανεβούμε στον λόφο Calton, όπου βρίσκεται το μνημείο του Νέλσωνα και ο ημιτελής Παρθενώνας. Από την κορυφή του λόφου θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα της πόλης.

Δεν θα χάσουμε φυσικά να επισκεφθούμε και το Παρεκκλήσι Ρόσλιν, λίγο έξω από τα Εδιμβούργο. Κτίσμα του 15ου αι. Το μοναστήρι έχει μια μακρά και ταραχώδη ιστορία ενώ και η αρχιτεκτονική του είναι στ’ αλήθεια εντυπωσιακή, οι λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού μάλιστα θα αναγνωρίσουν εδώ το σκηνικό του Κώδικα Ντα Βίντσι!

Το βράδυ μπορείτε να συμμετάσχετε (προαιρετικά) σε μία Σκωτσέζικη βραδιά με παραδοσιακούς χορούς. Διανυκτέρευση.

 

7η Ημέρα: ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ (πανοραμική και περιπατητική ξενάγηση)

Μετά το πρωινό μας θα συνεχίσουμε την εξερεύνηση της πόλης – θυμηθείτε πως το Εδιμβούργο είναι δεύτερη σε επισκεψιμότητα πόλη της Βρετανίας, πίσω μόνο από το Λονδίνο, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως «Πόλη της Λογοτεχνίας» από την UNESCO για λόγους που θα μάθουμε κατά τη διάρκεια της βόλτας μας στην πόλη!

Θα περάσουμε λοιπόν από το ιστορικό παλάτι του Χόλιρουντ - την επίσημη κατοικία της Βασιλικής οικογένειας, που το χρησιμοποιεί ως κατοικία όταν επισκέπτεται την Σκωτία. Δια μέσου του Royal Mile - του Βασιλικού Μιλίου - θα διασχίσουμε την παλιά πόλη του Εδιμβούργου, βλέποντας το Τόλμπουθ (Tolbooth), το σπίτι του Τζον Νοξ και την παλιά αγορά Grass Μarket στους πρόποδες του πύργου. Στο τέλος της ξενάγησής μας θα σταματήσουμε για επίσκεψη στο ιστορικό κάστρο του Εδιμβούργου (προαιρετική είσοδος). Εδώ εκτίθενται «τα κοσμήματα του στέμματος» δηλαδή, το Στέμμα, το Σπαθί, το Βασιλικό Σκήπτρο, όπως και η θρυλική Λίθος του Scone ή Λίθος του πεπρωμένου. Θα δούμε επίσης το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας (900 ετών) και το Μαυσωλείο των Σκωτσέζων πεσόντων στρατιωτών.

Φυσικά θα έχουμε και ελεύθερο χρόνο για να απολαύσουμε το Εδιμβούργο σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως αξίζει σε μια τέτοια πόλη-διαμάντι! Διανυκτέρευση στο Εδιμβούργο.

 

8η Ημέρα: ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ – ΚΑΣΤΡΟ ΜΠΛΑΙΡ – ΠΙΤΛΟΧΡΙ – ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΕΡΛΙΝΓΚ – ΠΑΡΚΟ ΧΕΛΙΞ – ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

Σήμερα μας περιμένει μία φαντασμαγορική εκδρομή από το Εδιμβούργο στα Κεντρικά Χάιλαντς για να πάρουμε μία καλή γεύση της σκωτσέζικης υψηλής αριστοκρατίας. Η ημέρα μας θα είναι αφιερωμένη στα πολυτελή κάστρα και υποστατικά της σκωτσέζικης υπαίθρου…

Θα κινηθούμε βόρεια και καθ’ οδόν θα κάνουμε μία (εισαγωγική στην πολυτέλεια!) στάση στο πρώην υποστατικό και νυν ξενοδοχείο Atholl Palace για να απολαύσουμε τη γνήσια ιεροτελεστία του βρετανικού τσαγιού. Θα ζήσουμε μία απίστευτη εμπειρία, κυριολεκτικά σαν πρωταγωνιστές του «Αβαείου Ντάουντον».

Ακολουθεί το Κάστρο Μπλερ το οποίο άρχισε να χτίζεται τον 12ο αιώνα και ανήκει στον Δούκα του Άθολ. Μιλάμε για ένα παραμυθένιο κάστρο, με εξίσου παραμυθένιο βοτανικό κήπο. Σε αυτό το κάστρο έμειναν το 1842, η βασίλισσα Βικτόρια και ο σύζυγός της Αλβέρτος, όταν ήρθαν στα Κεντρικά Χάιλαντς για διακοπές. Ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ, ώστε αγόρασαν το γειτονικό ανάκτορο Μπαλμόραλ, ως εξοχική κατοικία.

Αφού κάνουμε στάση για φωτογραφίες στο Κάστρο Μπλερ, θα κατευθυνθούμε προς την γειτονική πολίχνη Πιτλόχρι. Άφιξη και ξενάγηση στην όμορφη αυτή πόλη των Κεντρικών Χάιλαντς, η οποία, έγινε διάσημη το 1842 όταν την επισκέφτηκαν η Βικτόρια και ο Αλβέρτος. Με αφορμή τη βασιλική χαλαρή επίσκεψη, αλλά και τη βασιλική αγορά του γειτονικού Μπαλμόραλ, ολόκληρη η Πιτλόχρι ανοικοδομήθηκε και διακοσμήθηκε σε βικτωριανό ρυθμό και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της αρχιτεκτονικής. Στη βόλτα μας μέσα σε αυτή τη ρομαντική πόλη-κόσμημα, θα νιώθουμε διαρκώς σαν να περπατάμε σε σκηνικό ταινίας εποχής. Στην Πιτλόχρι θα έχουμε ελεύθερο χρόνο και για να γευματίσουμε.

Το απόγευμα σειρά έχει ένα ακόμα κάστρο, το ιστορικό Στέρλινγκ – σε αυτό στέφθηκε βασίλισσα η Μαρία της Σκωτίας το 1542. Είναι το μεγαλύτερο τέλεια διατηρημένο κάστρο της Σκωτίας και βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου. Άρχισε να χτίζεται τον 14ο αιώνα. Πολιορκήθηκε τουλάχιστον 8 φορές αλλά δεν ηττήθηκε ποτέ. Θα ξεναγηθούμε στο Κάστρο Στέρλινγκ και θα ζήσουμε από πρώτο χέρι όλο το βασιλικό μεγαλείο της Σκωτίας.

Θα κλείσουμε αυτή τη συναρπαστική εκδρομή στα κάστρα της Σκωτίας, με σύγχρονη τέχνη και… σκωτσέζικη μυθολογία. Θα επισκεφτούμε το θεματικό πάρκο Χέλιξ, που βρίσκεται κοντά στο Στέρλινγκ και συγκεκριμένα στα κανάλια Φορθ και Κλάιντ του ποταμού Κάρον. Εκεί θα δούμε και θα φωτογραφήσουμε τα μεγαλύτερα γλυπτικά άλογα στον κόσμο, τα λεγόμενα Κέλπις, τα οποία έχουν ύψος 30 μέτρα. Τα φιλοτέχνησε, από γαλβανισμένο ατσάλι, ο σκωτσέζος γλύπτης Άντι Φοξ και θεωρούνται σπουδαίο επίτευγμα της γλυπτικής μηχανικής. Αναπαριστούν 2 κεφάλια αλόγων που ξεπροβάλλουν μέσα από το νερό των καναλιών και αυτό έχει ειδική σημασία: τα Κέλπις είναι τέρατα της σκωτσέζικης μυθολογίας με μορφή αλόγων, τα οποία αναδύονται μέσα από λίμνες και ποτάμια και νικούν πάντα τον εχθρό!

Διανυκτέρευση στο Εδιμβούργο.

 

9η Ημέρα: ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ – ΣΑΙΝΤ ΑΝΤΡΙΟΥΣ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Το πρωί αναχωρούμε από το Εδιμβούργο και αφού διασχίσουμε την παλαιότερη κρεμαστή γέφυρα της Σκωτίας, την περίφημη γέφυρα του ποταμού Φορθ (Forth Road Bridge), θα έρθουμε στον «ναό» του γκολφ και παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Σκωτίας, το Σαιντ Άντριους.

Η πόλη είναι χτισμένη ανάμεσα στα φιόρδ Τέι και Φορθ. Πήρε την ονομασία της από τον μεσαιωνικό καθεδρικό ναό ο οποίος χτίστηκε το 1158 και για αιώνες ήταν το μεγαλύτερο κτίριο στην Ευρώπη. Σήμερα είναι ερειπωμένος αλλά το μεγαλείο του είναι εμφανές. Το Σαιντ Άντριους υπήρξε ισχυρή μεσαιωνική καστροπολιτεία και ήταν η εκκλησιαστική πρωτεύουσα της Σκωτίας ως τα χρόνια της Μεταρρύθμισης τον 15ο αιώνα. Ένα άλλο σημαντικό τοπόσημο στην πόλη είναι το ομώνυμο Πανεπιστήμιο, το οποίο για το 2022 έχει ψηφιστεί το κορυφαίο παγκοσμίως. Επίσης το Σαιντ Άντριους είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα του γκολφ! Εκεί ιδρύθηκε η πρώτη λέσχη στον κόσμο το 1754 η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα – είναι η Βασιλική & Αρχαία Λέσχη Γκολφ του Σεντ Άντριους η οποία ως το 2004 όριζε τους παγκόσμιους κανονισμούς του παιχνιδιού. Στην ξενάγησή μας θα δούμε και το Μνημείο των Μαρτύρων της Μεταρρύθμισης, το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω σε λόφο με υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Στη συνέχεια θα μεταβούμε έγκαιρα στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου για την πτήση επιστροφής μας.

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό

Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται περίπου 3 – 5 ημέρες πριν από την εκάστοτε αναχώρηση

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Για τις αναχωρήσεις 03/08 και 10/08, αντί για δύο διανυκτερεύσεις στο Φορτ Γουίλιαμ, το πρόγραμμα πραγματοποιείται με μία (1) διανυκτέρευση στο Φορτ Γουίλιαμ και μία (1) στο Όμπαν.

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  26/7/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1229€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1229 € 450 €
  Twin Room 1229 € 450 €
  Triple Room 1229 € 450 €
  Single Room 1919 € 450 €

 

ΤΙΜΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1369 € 450 €
  Twin Room 1369 € 450 €
  Triple Room 1369 € 450 €
  Single Room 2059 € 450 €

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά  εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
  • Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4*, 3*sup.
  • Τοπικοί φόροι στα ξενοδοχεία*
  • Πρωινό μπουφέ καθημερινά.
  • Τέσσερα δείπνα.
  • Εκδρομές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Ολοήμερη εκδρομή στο Νησί Σκάι (Isle of Skye) (το κόστος του πλοιαρίου περιλαμβάνεται)
  • Έμπειρος αρχηγός, συνοδός, ξεναγός του Γραφείου μας σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Δεν περιλαμβάνονται

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φόροι πόλεων, φιλοδωρήματα, επιπλέον πακέτο ασφάλειας κλπ., τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων:  450 €
  • Είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα, η βόλτα με πλοιάριο στη λίμνη Λοχ Νες, είσοδοι σε κάστρα και αποστακτήρια ουίσκυ.

Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως

Στη Σκωτία δεν υπάρχουν τρίκλινα

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Στη Σκωτία δεν υπάρχουν τρίκλινα δωμάτια!

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

KL 1572

26/07/2022

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

06:00

08:30

KL 1443

26/07/2022

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ

09:50

10:20

KL 1290

03/08/2022

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

17:30

20:00

KL 1581

03/08/2022

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

20:55

01:10 (+1)

 

Ζητήστε μας και το ειδικό πρόγραμμα ΣΚΩΤΙΑ ΜΕ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΚΑΙ ΛΙΜΝΕΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
με ειδική αναχώρηση στις 29/06

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

KL 1572

02/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

06:00

08:30

KL 1443

02/08/2022

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ

09:50

10:20

KL 1290

10/08/2022

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

17:30

20:00

KL 1581

10/08/2022

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

20:55

01:10 (+1)

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

KL 1572

03/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

06:00

08:30

KL 1443

03/08/2022

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ

09:50

10:20

KL 1290

11/08/2022

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

17:30

20:00

KL 1581

11/08/2022

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

20:55

01:10 (+1)

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

KL 1572

09/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

06:00

08:30

KL 1443

09/08/2022

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ

09:50

10:20

KL 1290

17/08/2022

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

17:30

20:00

KL 1581

17/08/2022

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

20:55

01:10 (+1)

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

KL 1572

10/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

06:00

08:30

KL 1443

10/08/2022

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ

09:50

10:20

KL 1290

18/08/2022

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

17:30

20:00

KL 1581

18/08/2022

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

20:55

01:10 (+1)