Skip to main content

Σίφνος: Από τους αγγειοπλάστες στον Τσελεμεντέ & στο NUS 11/06/2022

 Τα γαστρονομικά μας ταξίδια επιμελείται και συνοδεύει ο Τίμος Πετρίδης

 

Ο Τίμος Πετρίδης, είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με δύο γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε τρεις χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το «Αθηνόραμα» και μια από το «Diners Club». Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).
Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος ως ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, «Νέκταρ και Αμβροσία», Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.
Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού.
Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.

 

Ημέρα 1η: Πειραιάς – Σίφνος (Καμάρες – Απολλωνία – Αρτεμώνας)

Το ραντεβού μας είναι νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά όπου θα επιβιβαστούμε στο γρήγορο πλοίο μας και σε δυόμιση  περίπου ώρες  θα φθάσουμε στον προορισμό μας, το λιμάνι στις Καμάρες Σίφνου. Εκεί θα μας περιμένει στο Τυροκομείο Σπηλιά ο κος Γιάννης Καλογήρου για να μας ξεναγήσει. Θα μας μιλήσει για την ονομαστή γυλωμένη μανούρα, τη χλωρομανούρα και τη μυζήθρα, όλες ιδιαίτερες γεύσεις της Σίφνου. Θα ακολουθήσει μια μικρή γευστική δοκιμή.
Οι Καμάρες όμως έχουν και ένα γραφικό κολπίσκο με ήρεμα νερά, όπου μπορούμε να κάνουμε το πρώτο μπάνιο μας στο νησί. Το πούλμαν μας περιμένει όμως για να συνεχίσουμε το δρόμο μας προς την Απολλωνία, την πρωτεύουσα, μέσα από την κοιλάδα του χείμαρρου Λιβαδάς, θαυμάζοντας το «λεπτό νταντελένιο εργόχειρο από ξερολιθιές» κατά το ζωγράφο Π. Τέτση  που συγκρατούν το λιγοστό χώμα και ορίζουν τις ιδιοκτησίες,  τα «λουριά» στην τοπική λαλιά.
Θα περάσουμε από την Απολλωνία και θα κατευθυνθούμε προς τον αρχαίο οικισμό του Κάστρου, πρωτεύουσα της Σίφνου μέχρι το 1836, έναν από τους ωραιότερους ελληνικούς οικισμούς που διατηρεί ανέπαφη τη μεσαιωνική οχυρωματική δομή και ατμόσφαιρα. Το Κάστρο κατοικείται αδιάλειπτα από τους χρόνους της πρωτογεωμετρικής περιόδου, 2000 π.χ.  και αποτελεί ολόκληρο ένα ανοιχτό μουσείο.
Θα περπατήσουμε στα στενά, θα επισκεφτούμε το αρχαιολογικό μουσείο με  συλλογές αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών, αλλά και άλλων ευρημάτων από τη γύρω περιοχή καθώς και κάποιες από τις 30 εκκλησίες όλες του 16ου και 17ου αιώνα. Στη συνέχεια αφού περιπλανηθούμε στα εσωτερικά γραφικά δρομάκια του οικισμού θα πάρουμε το περιφερειακό πλακόστρωτο μονοπάτι  από την έξω πλευρά του Κάστρου με την υπέροχη θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου, και στο εκκλησάκι της Εφταμάρτυρος. Πριν Σύντομη στάση για καφέ στο εξωτικό μπαρ του τρελού για να θαυμάσουμε τη θέα προς το λιμανάκι τα Σεράλια αλλά και το σύμπλεγμα των νησιών της Πάρου στο βάθος. Ξανά όμως στο πούλμαν μας για να μας συνοδέψει στο ξενοδοχείο μας στον Αρτεμώνα. Αφού τακτοποιηθούμε θα βρεθούμε για να πάμε με τα πόδια στην  πλατεία όπου μας περιμένει ένα παραδοσιακό γεύμα με τοπικά προϊόντα και συνταγές στο μεζεδοπωλείο Μαργαρίτα. Μετά το γεύμα επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για μικρή ανάπαυση.
Το απόγευμα και το βράδυ ελεύθερο για βόλτα στον Αρτεμώνα και την Απολλωνία.

Ημέρα 2η: Σίφνος (Αγία Άννα – Αρτεμώνας – Απολλωνία – Αρχαία Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα – Βαθύ)

Μετά από ένα ωραίο πρωινό επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν μας για τον πρώτο προορισμό μας την Αγία Άννα στο βόρειο άκρο του οικισμού για να επισκεφτούμε το αγγειοπλαστείο και το παλιό ελαιουργείο του Λεμπέση και να ξεναγηθούμε στα μυστικά της αγγειοπλαστικής τέχνης αλλά και της παραγωγής του λαδιού με τον παραδοσιακό τρόπο. Συνεχίζουμε με τα πόδια για να διασχίσουμε τον γραφικό οικισμό του Αρτεμώνα,  κατηφορίζοντας  μέσα από τα στενά του οικισμού, κάνοντας στάσεις για να δούμε παλιές εκκλησίες, και να θαυμάσουμε τα μεγάλα νεοκλασικά αρχοντικά  με τους μεγάλους κήπους, τις λουλουδιασμένες αυλές, με τις ευρύχωρες πεζούλες. Μεταξύ των άλλων θα περάσουμε από το εργαστήριο  αμυγδαλωτών Θεοδώρου για μια μικρή πρόγευση. Με το πούλμαν μας θα προσεγγίσουμε το περίφημο ζαχαροπλαστείο Γεροντόπουλου στην Απολλωνία για μια επίδειξη τεχνικής της επιχείρησης και μικρή γευστική δοκιμή στα καλούδια της.
Στην συνέχεια μας περιμένει το Κτήμα Ναρλής ο ιδιοκτήτης κος Νίκος για να μας μιλήσει για τις ξερικές καλλιέργειες από ντόπιες ποικιλίες οπωροκηπευτικών και να μας τρατάρει ένα  σνακ από την παραδοσιακή ρεβυθάδα μαγειρεμένη ολονυχτίς στον ξυλόφουρνο. Ξανά στο πούλμαν όμως για να κατευθυνθούμε προς την αρχαία Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα. Θα ξεναγηθούμε  στον αρχαιολογικό χώρο με οχύρωση Μυκηναϊκής εποχής, στο μουσείο και στην ομώνυμη εκκλησία του 1701. Από εκεί ψηλά θα θαυμάσουμε τη θέα της αλυσίδας των οικισμών αλλά και του απέραντου γαλάζιου.
Επόμενος στόχος μας το λιμάνι στο Βαθύ όπου λειτουργούσαν προπολεμικά δέκα αγγειοπλαστεία και εξάγονταν τα περίφημα Σιφνέικα τσικάλια για μπάνιο και φαγητό στην ταβέρνα Τσικάλι του  πολυπράγμονα Νίκου Φραντζέσκαρου  (κτηνοτρόφος, τυροκόμος, μάγειρας, εστιάτορας). Μετά το φαγητό επιστρέφουμε στη βάση μας. Το απόγευμα και το βράδυ ελεύθερο για βόλτα στον Αρτεμώνα και την Απολλωνία.

Ημέρα 3η: Σίφνος (Χερρόνησος – Εξάμπελα – ψαροχώρι του Φάρου – μοναστήρι Χρυσοπηγής – Πλατύς Γιαλός – Καμάρες) – Πειραιάς

Μετά το γνωστό πρωινό, με το πούλμαν μας θα προσεγγίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού, το γραφικό ψαροχώρι της Χερρονήσου  για να γνωρίσουμε τον αγγειοπλάστη φιλόσοφο, άξιο απόγονο του Πυθαγόρα,  Κωνσταντίνο Δεναξά που στα 80+ χρόνια του σχεδιάζει και κατασκευάζει τις ευρεσιτεχνίες του και δηλώνει ότι κινητήριος δύναμη στη ζωή είναι οι γυναίκες.  Μετά την πολύ όμορφη αυτή συνάντηση θα πάμε για καφεδάκι με τα πόδια μας στη θάλασσα. Επιστρέφοντας προς τον νότο θα σταματήσουμε και θα περπατήσουμε στο ίσως πιο όμορφο χωριό του νησιού τα Εξάμπελα για να αποτίσουμε φόρο τιμής στο γνήσιο τέκνο του τον Νίκο Τσελεμεντέ. Στην πορεία μας προς νότο θα φτάσουμε στο γραφικό ψαροχώρι του Φάρου από όπου οι πιο τολμηροί θα περπατήσουν μέχρι την παραλία Αποκοφτού  κατά μήκος ενός υπέροχου πλακόστρωτου μονοπατιού, που περνάει ανάμεσα από τα ερείπια των γραφείων των παλιών μεταλλείων.
Εκεί αφού επισκεφτούμε την εκκλησία Χρυσοπηγή – σήμα κατατεθέν του νησιού, μοναδικό μνημείο ανώνυμης αρχιτεκτονικής και ένα από τα “σημεία απείρου κάλλους” της Σίφνου θα συνεχίσουμε με το πούλμαν μας για τον τελευταίο προορισμό της ημέρας τον Πλατύ γιαλό. Η μεγαλύτερη παραλία της Σίφνου θα μας προσφέρει ένα τελευταίο υπέροχο μπάνιο και ένα τελευταίο Gourmet γεύμα στο NUS του Γιώργου Ναρλή γιού του παραγωγού.
Μετά το φαγητό θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής προς τις Καμάρες για να επιβιβαστούμε στο πλοίο της επιστροφής για Πειραιά. Μέσα σε τρεις μέρες έχουμε γυρίσει το νοικοκυρεμένο αυτό νησί απ’ άκρου εις άκρη, έχουμε γνωρίσει τους σημαντικούς παραγωγούς και τα προϊόντα τους και τα έχουμε δοκιμάσει μαγειρεμένα με παραδοσιακό ή δημιουργικό τρόπο.

 

Το ταξίδι περιλαμβάνει

  • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πειραιάς - Σίφνος - Πειραιάς.
  • Διαμονή: Στο ξενοδοχείο Artemon 3* ή παρόμοιο.
  • Γεύματα: Πρωινό καθημερινά.
  • Μεταφορές: Με πολυτελές λεωφορείο.
  • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Άλλο: Γευσιγνωσία στο ζαχαροπλαστείο και στο Κτήμα Ναρλής.
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό.
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.

 

Δεν περιλαμβάνονται

  • Γεύματα.
  • Τέλη εισόδων: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
  • Δημοτικοί φόροι ξενοδοχείων που πληρώνονται επιτόπου.
  • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.

 

11/06/2022 σε Δίκλινο

295€

-

 
 
11/06/2022 Μονόκλινο

335€