Skip to main content

ΚΕΡΚΙΝΗ Μάιος, Άνοιξη 2020 από 340,00

4      ΗΜΕΡΕΣ
21  Μαΐου  2020

Ημέρα 1η: Αθήνα – Κερκίνη

Αναχώρηση νωρίς το πρωί. Μετά από μία στάση για καφέ, φτάνουμε νωρίς το μεσημέρι στο Κτήμα Ντούγκου στα Τέμπη, όπου μας περιμένει για μια λεπτομερή ξενάγηση ο ίδιος ο οινοπαραγωγός κος Θάνος Ντούγκος.

Στο οινοποιείο θα δοκιμάσουμε 3 χαρακτηριστικά αρωματικά κρασιά του. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας και φτάνουμε στο Λιτόχωρο, τον τελευταίο σταθμό για την ανάβαση στον Όλυμπο. Απολαμβάνουμε τη φύση και ένα μοναδικό γεύμα με θέα την κατοικία των θεών του Ολύμπου στο  βραβευμένο  με  Χρυσό  Σκούφο εστιατόριο ‘Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω’ Τα περίφημα μανιτάρια του και τις άλλες λιχουδιές του Σεφ Αντρέα Γάβρη, συνοδεύουμε με κρασιά του Τύρναβου και παίρνουμε μία πρώτη οινική γεύση της Βόρειας Ελλάδας.

Νωρίς το βράδυ φτάνουμε στα Άνω Πορόια, ένα γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στο καταπράσινο βουνό Μπέλλες. Θα τακτοποιηθούμε στο όμορφο ξενοδοχείο μας με την υπέροχη θέα στην λίμνη Κερκίνη.

Ημέρα 2η: Κερκίνη

Μετά από ένα λουκούλλειο πρωινό ξεκινάμε τη μέρα μας με μια επίσκεψη στο Μοναστήρι του τιμίου Προδρόμου για να πάρουμε μια γεύση από Αγιορείτικη Μοναστηριακή Αρχιτεκτονική.

Επόμενη στάση μας το οχυρό Ρούπελ με τις υπόγειες στοές του και μνήμες αντίστασης στα γερμανικά στρατεύματα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η παραδοσιακή οικοτεχνία ζυμαρικών με βουβαλίσιο γάλα, μας  περιμένει  μετά  στην  είσοδο του χωριού Άνω Πορόια. Συνεχίζουμε για μία υπέροχη βόλτα με τα πόδια στο όρος Μπέλες, σε ένα μοναδικό δάσος από  οξιές,  δρύες,  σκλήθρα  και

κέδρους. Καταλήγουμε στην καρδιά του δάσους, ανάβουμε φωτιά, ψήνουμε λουκάνικα, κεμπάπ και τον περίφημο καβουρμά που παράγεται σε μικρές ποσότητες σε τοπική βιοτεχνία, όλα βουβαλίσια. Όσο αφορά στο κρασί, το υψόμετρο και τα εδέσματα απαιτούν κόκκινο κρασί από τη Δυτική Μακεδονία.

Η απογευματινή μας εξόρμηση αρχίζει με μια μικρή περιήγηση στα σοκάκια του χωριού Άνω Πορόια. Ξεναγός μας ο ξενοδόχος μας κος Στέλιος Καλέσης που θα μας εξηγήσει για την  ιδιαιτερότητα της περιοχής και τη σύνθεση του πληθυσμού.

Η μέρα κλείνει μέσα σε ένα δάσος από πλατάνια, στο ιχθυοτροφείο της περιοχής. Μετά  την απαραίτητη μικρή παρουσίαση, γευόμαστε το νόστιμο αυτό ψάρι μαγειρευμένο με διάφορους τρόπους καθώς και άλλα τοπικά καλούδια στην παρακείμενη Πεστροταβέρνα.

Ο ιδιοκτήτης της, κος Γιώργος Θεοδωρακέλης, λυράρης των αναστενάρηδων της Κερκίνης θα μας μιλήσει για το έθιμο.

Ημέρα 3η: Κερκίνη

Το πρωί μας περιμένει ένα σπιτικό πρωινό με τοπικά προϊόντα και αμέσως μετά αναχωρούμε για βαρκάδα στη λίμνη Κερκίνη. Επιβιβαζόμαστε στις βάρκες και ξεκινάμε μία περιήγηση 1,5 ώρας.  Ο  Μάιος  είναι  έναs από τους μήνες με τα περισσότερα πουλιά. Απολαμβάνουμε σμήνη από πελεκάνους, πάπιες, χήνες, ερωδιούς, φοινικόπτερα κ.α.

Ο  έμπειρος  βαρκάρης  μας κος Βασίλης Τσελέπης θα μας οδηγήσει δίπλα στους καλαμιώνες, θα μοιραστεί μαζί μας την αγάπη του για τη λίμνη και θα μας ενημερώσει για τα πουλιά και τα ψάρια που ζουν εδώ και για τη γενικότερη διαχείριση του υδροβιότοπου.

Αποβιβαζόμαστε από τις βάρκες και περνάμε στο χωριό Κερκίνη από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μια ενημέρωση για το οικοσύστημα της περιοχής από έναν άνθρωπο που σίγουρα θα μας αναστατώσει με την αφήγηση του, τον μοναδικό κο Αντώνη Ηλιάδη.

Συνεχίζουμε την περιήγηση της λίμνης με το λεωφορείο. Το επόμενο ραντεβού μας είναι με τον κτηνοτρόφο βουβαλιών της περιοχής τον κο Τριαντάφυλλο Γιαντσίδη. Θα απολαύσουμε το κοπάδι των βουβαλιών του δίπλα στην κοίτη του ποταμού Στριμώνα.

Συνεχίζουμε για τη Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου για να γνωρίσουμε ένα 100% φυσικό προϊόν τη Σπιρουλίνα στην πρωτοποριακή, οικολογικά προσανατολισμένη μονάδα παραγωγής της.

Τελευταία πρωινή στάση μας στο Μεθοριακό Σταθμό Βυρώνειας για να δοκιμάσουμε τους ονομαστούς μεζέδες του μαγαζιού με συνοδεία Μακεδονικού τσίπουρου με γλυκάνισο.

Το απόγευμα αφού ξεκουραστούμε στο ξενοδοχείο μας αναχωρούμε για μία περιήγηση της λίμνης με το λεωφορείο. Μέσα στο παρυδάτιο δάσος οι νεροβούβαλοι μας συντροφεύουν στο γύρο της λίμνης. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα κοπάδια αυτού του σπάνιου ζώου που εκτρέφεται εδώ και χρόνια από τους κατοίκους της περιοχής. Καταλήγουμε στο εντυπωσιακό φράγμα του Στρυμόνα ποταμού στο Λιθότοπο, όπου κάνουμε μικρή στάση για καφέ ή ουζάκι.

Το πανάρχαιο έθιμο των αναστενάρηδων εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Μέσα σε κατάνυξη και μυσταγωγία, την ώρα που πέφτει το φως, με τα εικονίσματα του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στα χέρια, απόγονοι των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, υπερβαίνουν τους νόμους της φύσης πατώντας σε καυτά κάρβουνα.

Ημέρα 4η: Κερκίνη – Αθήνα

Αφήνοντας πίσω μας την Κερκίνη, θα περάσουμε από το ‘χασαπάκι’ στη Ροδόπολη για ανεφοδιασμό,’ βουβαλίσιου κρέατος και θα συνεχίσουμε με κατεύθυνση το χωριό Βάθη του Κιλκίς. Μας περιμένει εκεί η Ποντιακή οικοτεχνία Ραγιάν που φροντίζει να μεταφερθεί ακέραιος ο θησαυρός της νόστιμης και υγιεινής Ποντιακής διατροφής στις επόμενες γενιές. Μετά την ξενάγηση στο Κτήμα, μας περιμένει ένα πλούσιος μπουφές Ποντιακής Μαγειρικής με τη συνοδεία του υπέροχου κρασιού του Βαγγέλη Χατζηβαρίτη. Αμέσως μετά θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα. όπου θα φτάσουμε νωρίς το βράδυ.

ΚΟΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Το κόστος του ταξιδιού ανέρχεται στα 340 € το άτομο σε δίκλινο (επιβάρυνση 60 € το άτομο για μονόκλινο).

προσφέρει:

  • · Μετακινήσεις με πολυτελές λεωφορείο
  • · 3 διανυκτερεύσεις σε παραδοσιακό ξενώνα με ελληνικό τοπικό πρωινό
  • · Εισόδους στο Οινοποιείο με ξενάγηση-οινογνωσία
  • · Το περιβαλλοντολογικό Κέντρο στην Κερκίνη
  • · Επίσκεψη στην οικοτεχνία ζυμαρικών
  • · Βαρκάδα στη λίμνη
  • · “συνάντηση με το κοπάδι βουβαλιών”
  • · Ξεναγήσεις και δραστηριότητες, όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
  • · Αρχηγό-συνοδό της εκδρομής

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • · Γεύματα/Δείπνα.
  • · Τέλος διανυκτέρευσης
  • · Προαιρετική ατομική ασφάλιση 15€.
  •   Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο