ΠΑΣΧΑ 2022 ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ! από 350€
4 μέρες
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 22 - 25 Απριλίου 2022
ΛΙΜΝΗ & ΒΟΥΝΑ
Γουναράδες, όσπρια, μανιτάρια, κρασιά, τυροκομικά αλλά και o Γράμμος της πλούσιας βλάστησης και του εμφυλίου, καθώς και το Νυμφαίο του Αρκτούρου, μαζί με το Δισπηλιό θα μας χαρίσουν ένα από τα καλύτερα Πάσχα της ζωής μας. …Και η γαστρονομία καλά κρατεί!
Συνοδεύει ο συνεργάτης μας Τίμος Πετρίδης που επιμελείται τα γαστρονομικά μας ταξίδια, δημιουργός (2011) της Ομάδας Γαστρονομίας και Πολιτισμού.
Μεγ. Παρασκευή: Αθήνα - Καλαμπάκα - Καστοριά
Πρωινή αναχώρηση. Πρώτη ουσιαστική στάση στην Καλαμπάκα κάτω από τη σκιά των επιβλητικών βράχων των Μετεώρων, για να επισκεφτούμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών. Συνεχίζουμε για Καστοριά, όπου αφού ξεκλέψουμε μια πρώτη εικόνα της λίμνης, επισκεπτόμαστε το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης που στεγάζεται στο αρχοντικό Νεράντζη Αϊβαζή. Συνεχίζουμε τη βόλτα μας με το λεωφορείο προς τον Προφήτη Ηλία όπου στο καφέ του Συλλόγου Φίλων και Περιβάλλοντος Καστοριάς μπορούμε να απολαύσουμε την υπέροχη θέα προς τη βόρεια παραλία της λίμνης. Μετά τον καφέ αποσυρόμαστε στο ξενοδοχείο μας για να τακτοποιηθούμε και να ετοιμαστούμε για τον Επιτάφιο και τη βραδινή μας έξοδο. Μετά τον Επιτάφιο Θα κατευθυνθούμε με τα πόδια προς τη γραφική συνοικία Ντολτσό για να θαυμάσουμε τα παλιά αρχοντικά του, να περπατήσουμε στα πλακόστρωτα δρομάκια του και να δειπνήσουμε στο ομώνυμο παραδοσιακό εστιατόριο.
Μεγ. Σάββατο: Σπήλαιο Δράκου - Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας - Άροσις - Δισπηλιό - Νυμφαίο - Αρκτούρος
Η ημέρα μας ξεκινάει μετά από ένα όμορφο πρωινό με επίσκεψη στο Σπήλαιο του Δράκου με τις υπόγειες λίμνες και τον εντυπωσιακό διάκοσμο. Ακολουθεί σύντομο πέρασμα από την παρακείμενη Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας, ένα Βυζαντινό μνημείο ανεκτίμητης αξίας από το 1082 μ.Χ. Με το λεωφορείο μας κατευθυνόμαστε για τον επόμενο στόχο μας που δεν είναι άλλος από την εταιρία Άροσις επεξεργασίας και τυποποίησης οσπρίων της περιοχής. Είναι η εταιρίας που πρώτη προσέφερε στο ελληνικό κοινό συσκευασμένα φασόλια και σήμερα υπό την ηγεσία του Τρύφωνα Φωτιάδη (3η γενιά) έχοντας επενδύσει στη σύγχρονη τεχνολογία και με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης φιλικό προς το περιβάλλον, προσφέρει ένα βιολογικό προϊόν “Καλό Καθαρό και Δίκαιο”. Ακολουθεί το Δισπηλιό, ο πρώτος λιμναίος οικισμός του 5000 π.Χ. Στην πιστή αναπαράσταση του οικισμού θα δούμε και θα ακούσουμε για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του νεολιθικού ανθρώπου. Ανηφορίζοντας το βουνό θα φτάσουμε στον διατηρητέο οικισμό του Νυμφαίου, όπου υπάρχει το παρατηρητήριο της καφέ αρκούδας ο Αρκτούρος. Εκεί στην εντυπωσιακή Νίκειο Σχολή θα μάθουμε τα πάντα για τη ζωή και την διάσωση των άγριου αυτού ζώου που τόση κακοποίηση έχει υποστεί μέχρι σήμερα. Λίγο αργότερα κατηφορίζοντας προς το δάσος που ζουν οι αρκούδες, ελπίζουμε να μπορέσουμε να τις δούμε από κοντά, στο καρτέρι μας στο μέρος που πίνουν νερό. Όμως πλησιάζει η ώρα του φαγητού και θα κατευθυνθούμε ολοταχώς προς το εστιατόριο Σκλήθρο για να καταλήξουμε στο πολυβραβευμένο Εστιατόριο του Θωμά όπου ο Σεφ Νίκος Πασπάλης θα μας καταπλήξει με τις υπέροχες gourmet γεύσεις του. Μετά το φαγητό θα επιστρέψουμε στη βάση μας για ξεκούραση και βραδινή έξοδο για την Ανάσταση.
Κυριακή του Πάσχα: Μανιτάρια στο δάσος στο Γράμμο - Νεστόριο - Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης - Χάρος
Πρωί πρωί μετά από ένα γενναίο πρωινό, θα ξεκινήσουμε με την Ομάδα Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας για μανιτάρια στο δάσος στον Γράμμο. Ψάχνουμε συγκεκριμένα για το εποχικό Μανιτάρι υγροφόρος Μαρτιάτικος. Μαζί μας ο αφοσιωμένος του είδους Πολιτικός Μηχανικός Πάνος Διαμαντόπουλος που θα μας βάλει στο κλήμα. Συνεχίζοντας την άνοδό μας στο Γράμμο θα περάσουμε από το Νεστόριο που έχει ανακηρυχτεί ως μία από τις σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας από Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δίκτυα. Τέλος θα φτάσουμε στο μέσο του πουθενά στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης όπου ο Ιστορικός κος Ραυμόνδος Αλβανίδης θα μας μιλήσει για το ‘καυτό θέμα’ που απασχολεί μέχρι σήμερα τους Έλληνες, τον εμφύλιο με ένα πνεύμα συμφιλίωσης ως ανοχή του διαφορετικού. Κι όλα αυτά στον τόπο που διεξήχθησαν οι κυρίες μάχες, σε τούτα εδώ τα βουνά. Κοντά υπάρχει η τοποθεσία Χάρος με βάθος 130 μέτρων όπου κάποιοι αντάρτες πήδηξαν όταν επρόκειτο να συλληφθούν. Μετά την εθνική συμφιλίωση μας περιμένει και η γαστρονομική συμφιλίωση με το Πασχαλιάτικο γεύμα μας στο Πάρκο που θα επιμεληθεί ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Νεστορίου. Επιστροφή στην Καστοριά για ξεκούραση και βραδινή έξοδο.
Δευτέρα: Καστοριά - Καρδιτσομαγούλα - Αθήνα
Το πρωί θα ξεκινήσουμε με προαιρετική επίσκεψη στο νεοσύστατο εξαιρετικό Βυζαντινό Μουσείο υπόδειγμα μιας νέας μουσειακής αντίληψης. Όσοι δεν επιθυμούν να πάνε στο Μουσείο θα ξεχυθούν στην αγορά για δερμάτινα, γούνινα και άλλα ψώνια. Νωρίς το μεσημέρι θα ξεκινήσουμε για την επιστροφή με ενδιάμεση στάση στην Καρδιτσομαγούλα για φαγητό στο παραδοσιακό εστιατόριο Βογιατζή με Καραγκούνικη κουζίνα στη γάστρα. Η τελευταία επιβίβαση στο λεωφορείο μας, θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του ταξιδιού στην πανέμορφη Δυτική Μακεδονία. Φεύγουμε γεμάτοι με ποικίλες εικόνες, ακούσματα, πληροφορίες, μυρωδιές και γεύσεις από την πανέμορφη λίμνη, τα καταπράσινα βουνά και τον κάμπο. Και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους φιλόξενους ανθρώπους που γνωρίσαμε.
Περιλαμβάνονται:
- • Μεταφορές, εκδρομές με πολυτελές, κλιματιζόμενο πούλμαν
- • Διαμονή στο επιλεγμένο ξενοδοχείο KASTORIA HOTEL 3*
- • Μπουφέ πρόγευμα καθημερινά
- • Λαμπάδα για την Ανάσταση
- • Αρχηγός / Συνοδός γαστρονομικός ξεναγός
- • Ασφάλεια Αστικής ευθύνης & ταξιδιωτική στους εκδρομείς με πούλμαν ως 75 ετών
- • Φ.Π.Α.
Τιμή κατ’ άτομο με πούλμαν με πρωϊνό καθημερινά. |
|
KASTORIA HOTEL 3* |
4 μέρες 22 - 25 Απριλίου |
Δίκλινο |
350 |
3ο άτομο |
320 |
Μονόκλινο |
410 |
Σημαντική σημείωση
Δεν περιλαμβάνονται τα γαστρονομικά γεύματα, που προτείνονται όμως σε φιλικές τιμές. Τα γεύματα - δείπνα της Ομάδας Γαστρονομίας και Πολιτισμού παρουσιάζουν πάντα ένα μενoύ γευσιγνωσίας. Τα πιάτα σερβίρονται στη μέση (ανά 4 άτομα) για να μπορούν να μοιράζονται την εμπειρία οι συνδαιτυμόνες και να έχουν σφαιρική άποψη της γεύσης του χώρου εστίασης. Τα συνοδεύουν ένα ή δύο τοπικά κρασιά εμφιαλωμένα ή χύμα τα οποία δένουν αρμονικά με το γεύμα. Στα εστιατόρια ή τις ταβέρνες της εκδρομής παρουσιάζεται όσο είναι δυνατόν η ποικιλία και η διαφορετικότητα της τοπικής κουζίνας χωρίς τα μενού να επικαλύπτουν το ένα εκείνα των άλλων.
Μεγάλη Παρασκευή 22/04 - βράδυ
«Nτόλτσο» Καστοριά
Παραδοσιακή κουζίνα – νηστήσιμο
Μεγάλο Σάββατο 23/04 - μεσημέρι
«Εστιατόριο του Θωμά» Σκλήθρο
Δημιουργική κουζίνα - νηστήσιμο
Κυριακή του Πάσχα 24/04 - μεσημέρι
«Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης» Γράμμος
Χωριάτικη κουζίνα - Πασχαλινό
Δευτέρα του Πάσχα 29/04 - μεσημέρι
«Ταβέρνα Βογιατζή» Καρδιτσομαγούλα
Μαγειρευτά στη γάστρα