Skip to main content

ΚΕΡΚΙΝΗ Μάιος 2024 5 ημέρες από 550€

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: Σάββατο 18 Μαΐου 2024 ~ 5 ΗΜΕΡΕΣ

ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ & ΟΙ ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΗΔΕΣ

Ημέρα 1η: Αθήνα ( Λιτόχωρο)  – Άνω Πορόια

Αναχώρηση το πρωί. Μετά από μία στάση για καφέ, φτάνουμε νωρίς το μεσημέρι στο Λιτόχωρο στους πρόποδες του Ολύμπου για να επισκεφτούμε τη Μονή Αγίου Διονυσίου όπου ο πατέρας Αμφιλόχιος θα μας ξεναγήσει στο μικρό μουσείο της Μονής και θα μας εξηγήσει πως ανάμεσα στα θρησκευτικά καθήκοντα του βρίσκει χρόνο και ασχολείται με την εκτροφή μάυρων χοίρων και όχι μόνον.

Στη συνέχεια στο κέντρο του χωριού μας περιμένει το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο εστιατόριο ‘Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω’ με τα περίφημα μανιτάρια του Ολύμπου και τις άλλες λιχουδιές του Σεφ Αντρέα Γάβρη.

 

Νωρίς το απόγευμα φτάνουμε στα Άνω Πορόια, ένα γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στο καταπράσινο βουνό Μπέλλες. Θα τακτοποιηθούμε στον παραδοσιακό ξενώνα μας με τον θαυμάσιο κήπο και θέα στην λίμνη.

 

Ημέρα 2η: Άνω Πορόια (Σέρρες)

Η δεύτερη μέρα μας είναι αφιερωμένη στις Σέρρες την πρωτεύουσα του νομού και φετινή προσθήκη στην εκδρομή μας. Μετά από ένα θαυμάσιο πρωινό ξεκινάμε με το πούλμαν μας με πρώτο στόχο το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων στο κέντρο των Σερρών που θα μας βάλει στο τσελιγκάτο, στη ζωή του νομαδικού αυτού τμήματος του πληθυσμού με τις ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές μετακινήσεις του από τα χειμαδιά στα ορεινά και το αντίστροφο, τις καλύβες τους, τα σχολειά τους, τα φορητά τυροκομία τους, τις  ενδυμασίες τους και την καθημερινότητα τους.

Δεύτερη επίσκεψή μας στη Μικροζυθοποιεία Σερρών με την ‘Βόρεια’  μπύρα της που επάξια εκπροσωπεί την περιοχή στο χώρο των μικροζυθοποιειών.

Στο κέντρο της πόλης αμέσως μετά θα σταματήσουμε στην πλατεία Ελευθερίας για να δούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο πρώην Μπεζεστένι.

Στα γαστρονομικά μας πάλι θα γνωρίσουμε τον κύρ Κώστα Ρούμπο που θα μας τρατάρει ακανέ και θα μας μιλήσει για το ιδιαίτερο αυτό λουκούμι της πόλης.  Και ακόμη θα δοκιμάσουμε λικεράκι από την Κάβα Μαγεία μία ποτοποιεία – μουσείο που υπάρχει από το 1908 και στο κρεοπωλείο Γιώτης θα μάθουμε για το περίφημο λουκάνικο Τζαμαγιάς και όχι μόνο.

Τέλος για φαγητό θα μας περιμένουν στο Ελλήνων γεύσεις με ένα ιδιαίτερο γεύμα με εμφιαλωμένο κρασί σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον.

Τελευταίος σταθμός της Σερριώτικης εξόρμησης μας ο Κουλάς δηλαδή το κάστρο της πόλης για να απολαύσουμε το καφεδάκι μας με απλωμένη στα πόδια μας την πόλη των Σερρών.

Ημέρα 3η: Άνω Πορόια (λίμνη Κερκίνη – Κερκίνη – Βυρώνεια)

Το πρωί μετά την βραδινή ένταση της φωτιάς μας περιμένει η ηρεμία της λίμνης. Βαρκάδα λοιπόν στη λίμνη Κερκίνη για μία περιήγηση 1,5 περίπου ώρας.

Ο Μάιος είναι ένας από τους μήνες με τα περισσότερα πουλιά. Απολαμβάνουμε σμήνη από πελεκάνους, πάπιες, χήνες, ερωδιούς, φοινικόπτερα κ.α. Ο έμπειρος βαρκάρης μας κος Βασίλης Τσελέπης θα μας οδηγήσει δίπλα στους καλαμιώνες, θα μοιραστεί μαζί μας την αγάπη του για τη λίμνη και θα μας ενημερώσει για τα πουλιά και τα ψάρια που ζουν εδώ και για τη γενικότερη διαχείριση του υδροβιότοπου.  

Αποβιβαζόμαστε από τις βάρκες και περνάμε στο χωριό Κερκίνη από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μια ενημέρωση για το οικοσύστημα της περιοχής από έναν άνθρωπο που σίγουρα θα μας αναστατώσει με την αφήγηση του, τον μοναδικό κο Αντώνη Ηλιάδη.   

Συνεχίζουμε την περιήγηση της λίμνης με το λεωφορείο. Το επόμενο ραντεβού μας είναι με τον κτηνοτρόφο βουβαλιών της περιοχής τον κο Τριαντάφυλλο Γιαντσίδη. Θα απολαύσουμε το κοπάδι των βουβαλιών του δίπλα στην κοίτη του ποταμού Στρυμόνα.  

Επόμενη πρωινή στάση μας ο Μεθοριακός Σταθμό Βυρώνειας για να δοκιμάσουμε τους ονομαστούς μεζέδες του μαγαζιού με συνοδεία Μακεδονικού τσίπουρου με γλυκάνισο ή κρασιού.

Η απογευματινή μας εξόρμηση αρχίζει με μια μικρή περιπλάνηση στα σοκάκια του χωριού Άνω Πορόια. Ξεναγός μας ο ξενοδόχος κος Στέλιος Καλέσης που θα μας εξηγήσει για την  ιδιαιτερότητα της περιοχής και τη σύνθεση του πληθυσμού.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού ο κύριος Αντώνης ο ζαχαροπλάστης θα μας μυήσει στα μυστικά του επαγγέλματος, και θα μας τρατάρει τοπικές γλυκολιχουδιές της Μακεδονίας.

Η μέρα κλείνει μέσα σε ένα δάσος από πλατάνια, στο ιχθυοτροφείο της περιοχής. Μετά  την απαραίτητη μικρή παρουσίαση, γευόμαστε το νόστιμο αυτό ψάρι μαγειρευμένο με διάφορους τρόπους καθώς και άλλα τοπικά καλούδια στην παρακείμενη Πεστροταβέρνα.

Ο ιδιοκτήτης της, κος Γιώργος Θεοδωρακέλης, λυράρης των αναστενάρηδων της Κερκίνης θα μας μιλήσει για το έθιμο.  

 

Ημέρα 4η: Άνω Πορόια (Μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου – Οχυρό Ρούπελ – όρος Μπελλες)

Μετά από ένα όμορφο πρωινό ξεκινάμε τη μέρα μας με μια επίσκεψη στο Μοναστήρι του τιμίου Προδρόμου για να πάρουμε μια γεύση από Αγιορείτικη Μοναστηριακή Αρχιτεκτονική.

 Επόμενη στάση μας το οχυρό Ρούπελ με τις υπόγειες στοές του και μνήμες αντίστασης στα γερμανικά στρατεύματα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.                   

Μια παραδοσιακή οικοτεχνία ζυμαρικών με βουβαλίσιο γάλα, μας περιμένει μετά, στην είσοδο του χωριού Άνω Πορόια.

Συνεχίζουμε για μία υπέροχη βόλτα με τα πόδια στο όρος Μπέλες, σε ένα μοναδικό δάσος από οξιές, δρύες, σκλήθρα και κέδρους. Καταλήγουμε στην καρδιά του δάσους, ανάβουμε φωτιά, ψήνουμε λουκάνικα, κεμπάπ και τον περίφημο καβουρμά που παράγεται σε μικρές ποσότητες σε τοπική οικοτεχνία, όλα βουβαλίσια. Όσο αφορά στο κρασί, το υψόμετρο και τα εδέσματα απαιτούν κόκκινο κρασί από τη Μακεδονία.

 

Το απόγευμα αφού ξεκουραστούμε στο ξενοδοχείο μας αναχωρούμε για μία περιήγηση της λίμνης με το πούλμαν. Μέσα στο παρυδάτιο δάσος οι νεροβούβαλοι μας συντροφεύουν στο γύρο της λίμνης. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα κοπάδια αυτού του σπάνιου ζώου που εκτρέφεται εδώ και χρόνια από τους κατοίκους της περιοχής.

Καταλήγουμε στο εντυπωσιακό φράγμα του Στρυμόνα ποταμού στο Λιθότοπο, όπου κάνουμε στάση για περιήγηση με τα πόδια και καφέ ή ουζάκι.

Μετά τον καφέ η τελευταία επίσκεψη της ημέρας στο χωριό Κερκίνη, είναι αυτή την οποία όλοι περιμένουμε για να απολαύσουμε μία μοναδική εμπειρία!!!

Το πανάρχαιο έθιμο των αναστενάρηδων εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Μέσα σε κατάνυξη και μυσταγωγία, την ώρα που πέφτει το φως, με τα εικονίσματα του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στα χέρια, απόγονοι των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, υπερβαίνουν τους νόμους της φύσης πατώντας σε καυτά κάρβουνα.

 

Ημέρα 5η: Άνω Πορόια (Ροδόπολη – Βάθη)  – Αθήνα

Αφήνοντας πίσω μας την Κερκίνη, θα περάσουμε από το ‘χασαπάκι’ στη Ροδόπολη  για ‘ανεφοδιασμό,’ βουβαλίσιου κρέατος και θα συνεχίσουμε με κατεύθυνση το χωριό Βάθη του Κιλκίς. Μας περιμένει εκεί η Ποντιακή οικοτεχνία Ραγιάν

της οικογένειας Γεωργιάδη που φροντίζει να μεταφερθεί ακέραιος ο θησαυρός της νόστιμης και υγιεινής Ποντιακής διατροφής στις επόμενες γενιές.

Μετά την ξενάγηση στο Κτήμα, μας περιμένει ένα πλούσιο γεύμα Ποντιακής Μαγειρικής με τη συνοδεία του υπέροχου εμφιαλωμένου κρασιού του Βαγγέλη Χατζηβαρίτη. Αμέσως μετά θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα. όπου θα φτάσουμε νωρίς το βράδυ.

 

 

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

Το κόστος της εκδρομής ανέρχεται στα 550 € το άτομο σε δίκλινο (επιβάρυνση 140 € το άτομο για μονόκλινο).

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Μετακινήσεις με πολυτελές πούλμαν
  • 4 διανυκτερεύσεις σε παραδοσιακό ξενώνα στην Άνω Πορόια  
  • Ξενάγηση στο περιβαλλοντολογικό Κέντρο στην Κερκίνη
  • Οινογνωσία στο Οινοποιείο Ντούγκος
  • Επίσκεψη στην οικοτεχνία ζυμαρικών
  • Βαρκάδα στη λίμνη
  • Συνάντηση με το κοπάδι βουβαλιών”
  • Είσοδο στο Ρούπελ
  • Σέρρες και τα πέριξ (για πρώτη φορά) - γαστρονομικές επισκέψεις
  • Ξεναγήσεις και δραστηριότητες, όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
  • Αρχηγό-συνοδό της εκδρομής

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Φαγητό που προτείνεται όμως σε ειδική τιμή (περιλαμβάνεται το κρασί).
  • Φόροι ξενοδοχείου
  • Είσοδοι στα μουσεία
  • Ότι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

  • Το γραφείο έχει εξασφαλίσει φιλικές τιμές στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του ταξιδιού..

 

  • Τα γεύματα - δείπνα της Ομάδας Γαστρονομίας και Πολιτισμού παρουσιάζουν πάντα ένα μενoύ γευσιγνωσίας. Τα πιάτα σερβίρονται στη μέση (ανά 4 άτομα) για να μπορούν να μοιράζονται την εμπειρία οι συνδαιτυμόνες και να έχουν σφαιρική άποψη της γεύσης του χώρου εστίασης. Τα συνοδεύουν ένα ή δύο τοπικά κρασιά εμφιαλωμένα ή χύμα τα οποία δένουν αρμονικά με το γεύμα. Στα εστιατόρια ή τις ταβέρνες της εκδρομής παρουσιάζεται όσο είναι δυνατόν η ποικιλία και η διαφορετικότητα της τοπικής κουζίνας χωρίς τα μενού να επικαλύπτουν το ένα εκείνα των άλλων.
  • Ελάχιστη συμμετοχή για την πραγματοποίηση του ταξιδιού 15 άτομα.