Skip to main content

Πάσχα στην Κεντρική Μακεδονία - Γαστρονομικος Τουρισμος- Ταξίδι 5 ημερών ΠΑΣΧΑ 2025 - απο 495

Ένα πενθήμερο στη μαγεία της Κεντρικής Μακεδονίας με γαστρονομικές και οινικές εκπλήξεις αλλά και πολιτιστικό πλούτο, εως και Εξερεύνηση με σκύλο για τρούφες στο δάσος

Ημέρα 1η  Μεγάλη Πέμπτη (17/04) : Αθήνα ( Λιτόχωρο, Όλυμπος, Κονταριώτισσα)  – Βέροια

Αναχώρηση το πρωί. Μετά από μία στάση για καφέ, φτάνουμε νωρίς το μεσημέρι στο Λιτόχωρο στους πρόποδες του Ολύμπου για να επισκεφτούμε τη Μονή Αγίου Διονυσίου όπου ο πατέρας Αμφιλόχιος θα μας ξεναγήσει στο μικρό μουσείο της Μονής και θα μας εξηγήσει πως ανάμεσα στα θρησκευτικά καθήκοντα του βρίσκει χρόνο και ασχολείται με την εκτροφή μάυρων χοίρων και όχι μόνον.
Στη συνέχεια μας περιμένει στο κοντινό χωριό Κονταριώτισσα η κα Ελευθερία Τζιάτζιου με μια μικρή εξερεύνηση για τρούφες στο δάσος με τη βοήθεια της χαριτωμένας σκυλίτσας της.
Αργά το μεσημέρι φτάνουμε στη Βέροια που θα αποτελέσει και το κέντρο των εξορμήσεων μας στην κεντρική Μακεδονία. Μας περιμένουν για φαγητό στο ξεχωριστό εστιατόριο 12 Γράδα. Μετά το φαγητό θα τακτοποιηθούμε στο όμορφο ξενοδοχείο μας.
Το απόγευμα και το βράδυ ελεύθερο για πρώτη γνωριμία με την πόλη.Ημέρα 2η Μεγάλη Παρασκευή (18/04) : Βέροια (Έδεσσα, Γιαννακοχώρι, Μιέζα, Νάουσα, Άλσος του Αγίου Νικολάου)
Το πρωί μετά από ένα ωραίο πρωινό ξεκινάμε με το πούλμαν μας με κατεύθυνση  βορειοδυτική.
Πρώτος στόχος μας η Έδεσσα με τους καταρράκτες της, τα κεράσια και τον παραδοσιακό οικισμό Βαρόσι με τα χρωματιστά σπίτια. Μετά την γνωριμία μας με το κέντρο της πόλης και τους καταρράκτες, θα απολαύσουμε το καφεδάκι μας στην πλατεία του Πάρκου καταρρακτών.
Συνεχίζουμε με το πούλμαν μας για το Γιαννακοχώρι. Εκεί θα μπούμε στα χωράφια του Κυρ Γιάννη – δηλαδή τo Κτήμα και το οινοποιείο του Γιάννη Μπουτάρη του μεγάλου αυτού οινοπαραγωγού και πρώην Δήμαρχου Θεσσαλονίκης, που όταν χώρισε με τον αδερφό του Κωνσταντίνο την οικογενειακή επιχείρηση, δημιούργησε το Κτήμα Κυρ Γιάννη  με καινούργια προϊόντα και φυσικά κυρίαρχη ποικιλία το ξινόμαυρο. Μας περιμένει μια ξενάγηση.
Επόμενος προορισμός μας η Μιέζα και ο αρχαιολογικός χώρος του Νυμφαίου όπου ο Αριστοτέλης μύησε τις φυσικές επιστήμες στον Μέγα Αλέξανδρο. Στο Κέντρο Πολιτισμού της Σχολής Αριστοτέλους θα μάθουμε τα πάντα για το γεγονός από τον κο Παξιμαδάκη. Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να επισκεφτούμε και τους παρακείμενους Μακεδονικούς τάφους με εντυπωσιακά δείγματα αρχαίας ζωγραφικής. Στην Νάουσα πάλι θα γνωρίσουμε το ολοκαίνουργιο Μουσείο ΕΡΙΑ – Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς που διηγείται την ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας που σημάδεψε την πόλη για πολλά χρόνια καθιστώντας την το ‘ Μάντσεστερ των Βαλκανίων.
Στο πανέμορφο Άλσος του Αγίου Νικολάου με τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, 3 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη θα βρεθούμε αμέσως μετά στις Τέσσερις εποχές, για ένα νηστίσιμο γεύμα με πέστροφες και όχι μόνο.
Μετά το φαγητό θα απολαύσουμε τον απογευματινό καφέ μας στην κεντρική πλατεία της Νάουσας – το μπαλκόνι της Μακεδονίας μιλώντας γα το τοπικό δρώμενο ‘Γενίτσαροι και Μπούλες’,  με υπέροχη θέα τον κάμπο των ροδακινιών.
Μετά τον καφέ επιστρέφουμε στην Βέροια για ξεκούραση στο ξενοδοχείο μας.
Το απόγευμα θα πάμε βόλτα με τα πόδια στο κέντρο της πόλης και το βράδυ θα ακολουθήσουμε τον Επιτάφιο.

 

Ημέρα 3η  Μεγάλο Σάββατο (19/04) : Βέροια (Κρόκος Κοζάνης, Αμύνταιο, Ξινό νερό)

Μετά το γνωστό πρωινό ξεκινάμε για την ‘μικρή Καππαδοκία της Κοζάνης’ για να ανακαλύψουμε ένα σημαντικό γεωλογικό και περιβαλλοντικό μνημείο το Γεωπάρκο Μπουχάρια ένα φυσικό σπάνιο φαινόμενο κωνικών σχηματισμών σε κοκκινωπό χρώμα που μοιάζουν με καμινάδες, παντελώς άγνωστο. Πέτρινοι διάδρομοι, σκαλοπάτια, ξύλινα κιόσκια και παγκάκια, επιτρέπουν την εύκολη περιήγηση σε όλη την περιοχή.
Στην διαδρομή μας θα περάσουμε από μια υπέροχη γέφυρα της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, ενός χώρου που αποπνέει απόλυτη ηρεμία.
Περνώντας από τον Κρόκο Κοζάνης θα μιλήσουμε για τον αναγκαστικό συνεταιρισμό γυναικών του Κρόκου Κοζάνης και το χρυσοφόρο προϊόν για την Ελλάδα τον κρόκο ή ζαφορά.
Ακολουθεί κοντά στο Αμύνταιο η επίσκεψη σε ένα σημαντικό Οινοποιείο της Βόρειας Ελλάδας το Κτήμα Άλφα με ξενάγηση και μικρή οινογνωσία.
Στο Αμύνταιο θα περάσουμε από το Κτήμα Ναουμίδη Πιπεριά να δούμε τις γνωστές πιπεριές Φλωρίνης και τα άλλα τοπικά προϊόντα του και θα καταλήξουμε στο εστιατόριο Ναουμίδη με θέα τη λίμνη Τριχωνίδα, όπου θα γευματίσουμε με ένα επιλεγμένο νηστίσιμο μενού.
Μετά το φαγητό θα επιστρέψουμε στη Βέροια.
Αργά το απόγευμα θα επισκεφτούμε το Εκκοκκιστήριο των ιδεών για να γνωρίσουμε μια προσωπικότητα της πόλης την κυρία Μαίρη Νασλίδου που θα μας πει ιστορίες για την πόλη και θα μας τρατάρει τσάι και συμπαραμαρτούντα.
Το βράδυ θα πάμε στην Ανάσταση.

Ημέρα 4η Κυριακή του Πάσχα (20/04) : Βέροια (Μοναστήρι Παναγίας Δοβρά, Φάρμα Κουτσιώφτη, Μονή Τιμίου Προδρόμου)

Μετά από ένα όμορφο πρωινό ξεκινάμε τη μέρα μας με μια επίσκεψη στο Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά με την ιδιόρρυθμη Αρχιτεκτονική. του. Θα μας μιλήσει ο Πατήρ Δαυίδ.
Συνεχίζουμε για την δεύτερη Μονή της σημερινής μας περιήγησης, την Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Σκήτη σε μια πλούσια φύση και με μια υπέροχη θέα στα στενά όπου ρέει ο ποταμός Αλιάκμονας.
Κατευθυνόμαστε για την ορεινή Κουμαριά Ημαθίας για ένα εναλλακτικό Πασχαλινό γεύμα  στο στολίδι της περιοχής Όπως Παλιά με σπεσιαλιτέ τα καπνιστά κρέατα.
Το απόγευμα αφού ξεκουραστούμε στο ξενοδοχείο μας, θα ξεναγηθούμε στη πόλη της Βέροιας από την εμπνευσμένη ξεναγό κα Αγγελική Γιαννάκη.

Ημέρα 5η Δευτέρα του Πάσχα (21/04) : Βέροια (Βεργίνα, Αιγές, Μελίκη, Μεθώνη) – Αθήνα

Αφήνοντας πίσω μας την Βέροια  θα περάσουμε πρώτα από την Βεργίνα για να δούμε τον Βασιλικό τάφο του Φιλίππου της Μακεδονίας και άλλων επιφανών πολιτών στο υποβλητικά υποφωτισμένο  Μουσείο με τους αμύθητους θησαυρούς που έφερε στο φώς ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος.
Σε απόσταση επαφής βρίσκεται το ολοκαίνουργιο Μουσείο των Αιγών που αποτελεί μια τομή στον σχεδιασμό μουσείων στην Ελλάδα,  δημιούργημα της αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη. Ξεναγός μας η κα Γιαννάκη.
Δεν θα παραλείψουμε να δούμε το νεοπαραδοθέν ανάκτορο.
Τελευταίος προορισμός μας είναι το ψαροχώρι Μεθώνη Πιερίας δίπλα στη θάλασσα για ένα τελευταίο γεύμα με φρέσκα ψάρια στην ‘Ψαροταβέρνα ο Νίκος’ μαγειρεμένα ονειρικά από την κα Ελευθερία.
Αμέσως μετά θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα. όπου θα φτάσουμε νωρίς το βράδυ.

Το ταξίδι περιλαμβάνει

  • Διαμονή: Στο ξενοδοχείο Elia 3*
  • Μεταφορές: Με πολυτελές λεωφορείο
  • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Γαστρονομικές ξεναγήσεις από τοπικούς ξεναγούς. Απογευματινό τσάι με μπισκότα και κουβεντούλα στο Εκκοκιστήριο των ιδεών
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό.
  • Εξερεύνηση με σκύλο για τρούφες στο δάσος
  • Ξενάγηση στην πόλη της Βέροιας, στους τάφους της Βεργίνας και στο Μουσείο των Αιγών από διπλωματούχο ξεναγό

Σημαντική Επισήμανση

  • Το γραφείο έχει εξασφαλίσει φιλικές τιμές στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του ταξιδιού..
  • Τα γεύματα – δείπνα της Ομάδας Γαστρονομίας και Πολιτισμού παρουσιάζουν πάντα ένα μενoύ γευσιγνωσίας. Τα πιάτα σερβίρονται στη μέση (ανά 4 άτομα) για να μπορούν να μοιράζονται την εμπειρία οι συνδαιτυμόνες και να έχουν σφαιρική άποψη της γεύσης του χώρου εστίασης. Τα συνοδεύουν ένα ή δύο τοπικά κρασιά εμφιαλωμένα ή χύμα τα οποία δένουν αρμονικά με το γεύμα. Στα εστιατόρια ή τις ταβέρνες της εκδρομής παρουσιάζεται όσο είναι δυνατόν η ποικιλία και η διαφορετικότητα της τοπικής κουζίνας χωρίς τα μενού να επικαλύπτουν το ένα εκείνα των άλλων.
  • Ελάχιστη συμμετοχή για την πραγματοποίηση του ταξιδιού 15 άτομα.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Γεύματα: Που προτείνονται όμως σε ειδική τιμή (περιλαμβάνεται το κρασί).
  • Δημοτικοί φόροι ξενοδοχείων που πληρώνονται επιτόπου: (2,5€ ανά άτομο/δικλινο/διανυκτέρευση, 5€ μονόκλινο/διανυκτέρευση.
  • Τέλη εισόδων: Στα Μουσεία.
  • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

 

  • Το γραφειο έχει εξασφαλίσει ειδικές τιμές για τα γεύματα (περιλαμβάνεται το κρασί).

ΜΕΝΟΥ

 «12 Γράδα»
Βέροια
Δημιουργική Ελληνική κουζίνα

(Μεγάλη Πέμπτη  μεσημέρι 17.04)

Σαλάτα σύνθεση
λάχανο με δίχρωμο λάχανο μαριναρισμένο σε ξύδι πορτοκαλιού, καρότο τουρσί ζωμό
καπνιστής πάπρικας, μαγιονέζα άγριου σκόρδου και πούδρα καρυδιού

Σαγανάκι μανιταριών με κρέμα ψητού σκόρδου και ελαιόλαδο ρίγανης

Τάρτα με φέτα, πράσο και πετιμέζι με γιαούρτι & παντζάρι

Κεφτεδάκια κόκκινης φακής

Φασουλονταβάς Βεροίας  με ταχίνι και πάπρικα

Γιουβέτσι γαρίδας με κριθαράκι και μυρωδικά

Τάρτα λεμόνι

Κρασί Χρυσοχόου Amber Ballon (Μαλαγουζιά, Αθήρι, Ροδίτης)

 

Τιμή 25€

 

 

«Τέσσερις εποχές»
Άλσος Αγίου Νικολάου
Ταβερνείον

(Μεγάλη Παρασκευή μεσημέρι 18.04)

Τουρσί

Μάντζα
τουρλού λαχανικών με ντομάτα και σκόρδο – παραδοσιακό πιάτο Νάουσας

Ταμπουλέ Τέσσερεις εποχές

Φάβα

Πέστροφα καπνιστή

Πατάτες τηγανητές χειροποίητες

Πέστροφα ψητή στη σχάρα

Κρασί Κτήμα Φουντή (ξινόμαυρο)

Τριγωνάκι με νηστίσιμη κρέμα

 

Τιμή 25€

 

 

«Ναουμίδης»
Λίμνη Βεγορίτιδα

 (Μεγάλο Σάββατο μεσημέρι 19.04)

Φρέσκια σαλάτα με σολωμό

Άγρια χόρτα του κτήματος βραστά

Φιλέτο πιπεριάς

Γίγαντες Πρεσπών στο φούρνο

Μύδια αχνιστά με σος λεμονόχορτου

Ριζότο άγριων μανιταριών από το Καιμακτσαλάν

Κρασί: Λευκό Μακεδονίας

Μπακλαβάς Φλώρινας

 

Τιμή 30€

 

 

«Όπως Παλιά»
Κουμαριά
Καπνιστήριο

(Κυριακή του Πάσχα μεσημέρι 20.04)

Χωριάτικη σαλάτα

Γλυκοπατάτα με σος BBQ

Ψητή μελιτζάνα με ντομάτα, κρεμμύδι και σκόρδσ

Φασόλια καπνιστά με μπρίσκετ

Λουκάνικο γεμιστό με γραβιέρα

Αρνί καπνιστό

Κρασί Λευκό Χρυσοχόου (ξινόμαυρο, Μερλό) ή Ρετσίνα Κεχριμπάρι (Ροδίτης) ή Κόκκινο (ξινόμαυρο)

Γλυκό ημέρας

 

Τιμή 30€

 

 

«Ψαροταβέρνα ο Νίκος»
Μεθώνη Ημαθίας

 (Δευτέρα του Πάσχα μεσημέρι 21.04)

Καλωσόρισμα
ψωμί στα κάρβουνα

Σαλάτες
Ταραμοσαλάτα αφρό με λευκό ταραμά
Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή
Σαλάτα παντζάρι ψητό στα κάρβουνα με καρύδια

Κυρίως πιάτα
Φρέσκο καλαμάρι τηγανητό
Σουπιά στιφάδο
Γλώσσα τηγανητή

Γλυκό
Πουτίγκα της Ελευθερίας

Το φαγητό θα συνοδεύεται από το υπέροχο τοπικό λευκό κρασί
Κτήμα Χρυσοχόυ (Μαλαγουζιά)

 

Τιμή 32€