Skip to main content

Ισλανδία - Καλοκαίρι 2020 από 2099,00

Ειδικό Πακέτο: Προγραμματίζω Ανέμελα

Αναχωρήσεις: 22/6, 29/6, 20/7, 3/8, 10/8, 24/8

8 ΗΜΕΡΕΣ

 


Ειδικό Πακέτο: Προγραμματίζω Ανέμελα

  1. Οργανωμένα Ταξίδια με ΜΙΚΡΕΣ ταξιδιωτικές ομάδες Διπλανή θέση κενή στο Πούλμαν
  2. Δυνατότητα κράτησης ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΉ, μέχρι να σας πούμε εμείς ότι πρέπει να αποφασίσετε, και αφού οριστικοποιηθούν οι υγειονομικές διατάξεις που θα ισχύσουν σε κάθε χώρα.
  3. Αν προσβληθείτε από τον COVID-19 πριν ταξιδέψετε αναλαμβάνουμε όλα τα ακυρωτικά και μεταφέρουμε το ταξίδι σας οποιαδήποτε στιγμή νιώθετε καλά για να το πραγματοποιήσετε
  4. Όλες οι πληρωμές καθώς και οι διατυπώσεις μπορούν να γίνονται και ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.
  5. Αν θέλετε να μας επισκεφτείτε στα γραφεία μας, ενημερώστε μας τηλεφωνικά πρώτα να κλείσουμε ραντεβού για να είστε πιο άνετα χωρίς κόσμο,  και θα είμαστε εδώ τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας που έχει επιβάλει η Πολιτεία!
  6. Ηλεκτρονικό Τσεκ Ιν στις πτήσεις από εμάς!
  7. Αυστηρή τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων των χωρών
  8. Έχουμε οργανώσει τα προγράμματα έτσι ώστε να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό.
  9. Έχουμε μελετήσει και θεσπίσει νέους κανόνες που θα εφαρμόζονται από την συνάντηση μας στο αεροδρόμιο μέχρι την επιστροφή μας στην Ελλάδα και θα μας προστατεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ – ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ

 Μετάβαση στο αεροδρόμιο και πτήση, μέσω ενδιάμεσου σταθμού, για την πρωτεύουσα της Ισλανδίας και τη βορειότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Ρέικιαβικ. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση στο Ρέικιαβικ.

2η ΗΜΕΡΑ: ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΘΙΝΓΚΒΕΛΙΡ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΚΕΪΖΕΡ – ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΓΚΟΥΛΦΟΣ – ΧΕΛΛΑ

 Νωρίς το πρωί, μετά το πρωινό μας, θα αναχωρήσουμε για να εξερευνήσουμε τα νότια παράλια της Ισλανδίας, γεμάτα καταρράκτες, ηφαίστεια, παγετώνες και παγόβουνα, ένα υπερθέαμα της φύσης που θα μας χαρίσει συνταρακτικές εικόνες. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει το Εθνικό Πάρκο Θίνγκβελιρ, τη γεωθερμική περιοχή των γκέιζερ και τον καταρράκτη Γκούλφος.

Ξεκινάμε λοιπόν με το Εθνικό Πάρκο Θίνγκβελιρ, που γεωγραφικά τοποθετείται μάλιστα στα όρια δύο τεκτονικών πλακών, της βορειοαμερικανικής και της ευρασιατικής, γεγονός που αποτυπώνεται και στο ανάγλυφο του τοπίου. Είναι όμως και τόπος ιστορικής σημασίας, καθώς εδώ συστάθηκε το Αλθίνγκι, η ιστορική εθνοσυνέλευση των Ισλανδών, και ταυτόχρονα η αρχαιότερη στην Ευρώπη, που ιδρύθηκε το 930.

Ερχόμαστε στη γεωθερμική περιοχή των Γκέιζερ με το πλήθος από θερμούς πίδακες, στο λεγόμενο «χρυσό τρίγωνο» της Ισλανδίας, από τα πιο γνωστά και προβεβλημένα φυσικά τοπία του νησιού. Θα δούμε σε απόσταση «καυτής» αναπνοής τα πασίγνωστα γκέιζερ Στροκούρ (Strokkur) και Γκέιζερ (Geyser), από τα οποία εκτινάσσεται κάθε λίγα λεπτά ένας πίδακας θερμού νερού σε ύψος περίπου 30 μέτρων. Ο μεγάλος πίδακας (Geyser) έδωσε μάλιστα το όνομά του σε όλους τους θερμοπίδακες του κόσμου. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τους παγκοσμίως γνωστούς καταρράκτες Γκούλφος, τους «χρυσούς καταρράκτες», που πέφτουν ορμητικά από ύψος τριάντα μέτρων!

Θα ανέβουμε κατόπιν στον παγετώνα Langjokull, όπου ένα μέρος του οποίου θα διασχίσουμε οδηγώντας snowmobile.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας οδικώς στη Χέλλα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: ΧΕΛΛΑ – ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΕΪΓΙΑΛΑΝΤΦΟΣ & ΣΚΟΓΚΑΦΟΣ – ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΛΙΑ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΑΦΤΑΤΕΛ (ΒΑΤΝΑΓΙΕΚΟΥΛ) – ΠΑΓΕΤΩΔΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΟΚΟΥΛΣΑΡΛΟΝ (ΒΑΡΚΑΔΑ) – ΧΕΦΝ

 Συνεχίζουμε την εξερεύνηση του νότιου τμήματος της Ισλανδίας, ακολουθώντας μία διαδρομή που σήμερα θα μας οδηγήσει μέχρι το Χεφν (Höfn). Σήμερα λοιπόν θα επισκεφτούμε δυο εντελώς διαφορετικούς καταρράκτες, η καθένας με την δική του άγρια ομορφιά: τους καταρράκτες Σέιγιαλαντφος (Seljalandsfoss) και Σκόγκαφος (Skógafoss). Το Σέιγιαλαντφος είναι μέρος του ποταμού Seljands, που έχει τις ρίζες του στον παγετώνα Eyjafjallajökull. Αυτό που κάνει το Σέιγιαλαντφος τόσο διάσημο και ενδιαφέρον είναι ότι μπορείτε να περπατήσετε πίσω από τον Καταρράκτη! Το Σκόγκαφος, άλλος ένας διάσημος ισλανδικός καταρράκτης, χρησιμοποιήθηκε μάλιστα στις ταινίες Thor: Ο σκοτεινός κόσμος και η μυστική ζωή του Walter Mitty.

Θα σταματήσουμε επίσης στην καταπληκτική παραλία της μαύρης άμμου Reynisfjara, με τους βραχώδεις σχηματισμούς Reynisdrangar. Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες στην Ισλανδία. Επιπλέον, θα σταματήσουμε και θα περπατήσουμε μέχρι μια μικρή λίμνη που έχει σχηματιστεί μπροστά από τον παγετώνα που υποχωρεί.

Η υπέροχη διαδρομή σήμερα μας φέρνει στο Εθνικό Πάρκο Σκάφταφελ, στην ευρύτερη περιοχή του τεράστιου παγετώνα Βάτναγιέκουλ (Vatnajökull), όπου βρίσκουμε μερικές από τις πιο γνωστές φυσικές ομορφιές της χώρας.

Φτάνουμε μέχρι την παγετώδη λιμνοθάλασσα του Jökulsarlon, μία λιμνοθάλασσα αναπτύχθηκε πριν από περίπου 60 χρόνια με μια συνεχή διαδικασία παγόβουνου που πέφτει από τη γλώσσα του παγετώνα Breidamerkurjökull. Τα παγόβουνα θαυμάζονται σε δύο χρώματα, έναν τύπο λευκού γάλακτος, ενώ ο άλλος τύπος έχει λαμπρό μπλε χρώμα με ένα μαγικό παιχνίδι φώτων και κρυστάλλων πάγου. Η λιμνοθάλασσα είναι γεμάτη  από ψάρια που προέρχονται από τη θάλασσα με παλίρροιες. Με ειδικό πλοιάριο θα κάνουμε βόλτα στα νερά της λιμνοθάλασσας! Στο τέλος αυτής της γεμάτης ημέρας, θα μεταβούμε οδικώς στο Χεφν (Höfn), για να τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: ΧΕΦΝ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΦΙΟΡΔ (ΕΓΚΙΛΣΝΤΑΤΙΡ, ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΝΤΕΤΙΦΟΣ, ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΣΜΠYΡΓΚΙ) – ΛΙΜΝΗ ΜΥΒΑΤΝ

Ολοκληρώνουμε την περιήγησή μας στη νότια Ισλανδία και στρεφόμαστε προς τον βορρά, με τελικό μας προορισμό για σήμερα την περιοχή της λίμνης Μύβατν. Η σημερινή μας διαδρομή μας επιφυλάσσει μοναδικά τοπία και εμπειρίες πρωτόγνωρες. Θα προσεγγίσουμε τα ανατολικά φιόρδ, μέρη απομακρυσμένα και ανεμοδαρμένα, που αποτελούν το καταφύγιο των ψαράδων εδώ και αιώνες και κατόπιν θα ακολουθήσουμε πορεία προς τη Νότια Ακτή, μια νέα γεωγραφική ενότητα στο ταξίδι μας

Κινούμαστε ανατολικά μέσα από ένα τεράστιο ακατοίκητο τμήμα της χώρας, για να φτάσουμε στην περιοχή του Έγκιλσταντιρ με τα ανατολικά φιόρδ και τα ονειρικά τοπία. Επόμενη στάση μας είναι στον καταρράκτη Ντέτιφος, που αν και το ύψος του φτάνει μόνο τα 44 μέτρα, αποτελεί τον μεγαλύτερο σε όγκο νερού στην Ευρώπη. Ο καταρράκτης αυτός είναι μια πραγματική «αποκάλυψη». Απίστευτη ορμή, μέσα από ένα τοπίο έρημο και φαινομενικά άνυδρο, ενώ η ασύγκριτη και ασταμάτητη βουή των γκρίζων υδάτων μεταφέρει χιλιάδες τόνους τέφρας από τα ηφαίστεια της ενδοχώρας.

Θα συνεχίσουμε για λίγο ακόμη βόρεια, για να δούμε το φαράγγι Άσμπυργκι, ένα παγετωνικό φαράγγι όπου οι βράχοι φτάνουν τα εκατό μέτρα σε ύψος, πριν φτάσουμε τελικά στη λίμνη Μύβατν, ένας παράδεισος για τα αποδημητικά και ενδημικά πουλιά, φυσικό μνημείο της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής, μεγαλειώδες και μοναδικό θαύμα της φύσης. Παράδεισος και για μας τους τυχερούς που τη συναντάμε. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ: ΛΙΜΝΗ ΜΥΒΑΤΝ (Ντιμουμπόργκιρ, Χβέριρ, Νάμασκαρντ) – ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΓΚΟΝΤΑΦΟΣ – ΑΚΟΥΡΕΪΡΙ (ξενάγηση)

Το αλλόκοτο σχήμα της λίμνης Μύβατν οφείλεται στις εκρήξεις των κοντινών ηφαιστείων και στον τρόπο με τον οποίο διαχύθηκε η λάβα τους. Θα θαυμάσουμε τη λίμνη κάνοντας τον γύρο της, με τις απαραίτητες στάσεις στο μοναδικό Ντιμουρμποργκίρ Νταρκ Λάβα Σίτι (Dimurborgir Dark Lava City) με τους καταπληκτικούς σχηματισμούς από μαύρη λάβα, το Χβερίρ  και την περιοχή Ναμαρσκάντ. Συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς τα δυτικά, με τελικό μας προορισμό το λιμάνι του Ακουρέιρι.

Στη διαδρομή όλοι σταματούν για να δουν τον φωτογενή καταρράκτη Γκόνταφος, «τον καταρράκτη των θεών» – ονομάστηκε έτσι γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, ένας από τους Βίκινγκς φεουδάρχες της περιοχής πέταξε στα ορμητικά νερά τα είδωλα των θεών της παλιάς παγανιστικής θρησκείας. Ένα ομαλό μονοπάτι θα μας οδηγήσει πολύ κοντά σε αυτή την ευχάριστη έκπληξη της ισλανδικής φύσης.

Φτάνουμε στο πανέμορφο φυσικό λιμάνι Ακουρέιρι, την πρωτεύουσα του Βορρά, χτισμένη στον μυχό του Εϊγιαφγιοντούρ (φιόρδ Έιγια, το πιο μακρύ φιόρδ της Ισλανδίας). Κουκλίστικα πλακόστρωτα, μικρά σπιτάκια, καφέ και εστιατόρια με όμορφα παράθυρα, απόλυτη γαλήνη, που θα απολαύσουμε στη βόλτα μας στην πόλη. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

6η ΗΜΕΡΑ: ΑΚΟΥΡΕΪΡΙ – ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε από το ξενοδοχείο μας και συνεχίζουμε την εξερεύνηση των βόρειων παραλίων της Ισλανδίας, με κατεύθυνση προς το Ρέικιαβικ. Το τοπίο από μόνο του αποτελεί μια έκπληξη: γυμνά βουνά που λούζονται από καταρράκτες, βοσκοτόπια, μια ηφαιστειακή γη χωρίς δέντρα, με συνεχείς εναλλαγές στην ακτογραμμή. Περνάμε το Βάρμαχλιδ, βλέπουμε το ηφαίστειο Μπάουλα με τον χαρακτηριστικό του κώνο, και τους καταρράκτες Γκλάνι (Glanni). Φτάνοντας στην περιφέρεια του Μπόργκαρνες, στις θερμές πηγές Ντεϊνταρτουγκούβερ (Deidartunguhber) και στους πανέμορφους καταρράκτες Χραουνφοσάρ (Hraunfossar). Η διαδρομή μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

7η ΗΜΕΡΑ: ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ (ξενάγηση) – ΜΠΛΕ ΛΙΜΝΗ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Αφού πάρουμε πρωινό, θα έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας για να ανακαλύψουμε με τον αρχηγό μας τις ομορφιές της ισλανδικής πρωτεύουσας (check-out στις 12:00). Θα δούμε, μεταξύ άλλων, το κέντρο της πόλης, το Πανεπιστήμιο, το παλιό λιμάνι, το χωριό των Βίκινγκ και το προάστιο Κόπαβογκουρ. Μετά την περιήγησή μας, αναχωρούμε οδικώς για την περίφημη Μπλε Λίμνη (Blue Lagoon), ένα εκπληκτικό μνημείο της φύσης που μόνο από κοντά μπορείς να αντιληφθείς! Πρόκειται για ένα γεωθερμικό σπα με γαλακτώδη γαλάζια νερά που διατηρούν θερμοκρασία 37-39º C που αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές αξιοθέατο στην Ισλανδία. Αφού απολαύσουμε την εμπειρία, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο, πριν μεταβούμε (το βράδυ) στο αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, για την πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

8η ΗΜΕΡΑ: ΑΦΙΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

Highlights

  • Η περίφημη Γαλάζια (ή Μπλε) Λίμνη, η Blue Lagoon, ένα απίστευτο θέαμα και εμπειρία ζωής!
  • Οι «χρυσοί» καταρράκτες Γκούλφος, ένα θέαμα σπάνιο όσο και συγκλονιστικό.
  • Η βαρκάδα στην παγετώδη λιμνοθάλασσα Γιόκουλσαρλον.
  • Η εμπειρία να περπατάς στον παγετώνα Βάτναγιεκουλ, τον μεγαλύτερο παγετώνα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
  • Η γεωθεωρμική περιοχή των γκέιζερ, με τους πίδακες θερμών αερίων και νερού που φτάνουν έως και τα 30 μέτρα ύψος!
  • Το Ρέικιαβικ, η βορειότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης!

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  22/6/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 2099€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 2099 € 495 €
  Twin Room 2099 € 495 €
  Triple Room 2099 € 495 €
  Single Room 2769 € 495 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  29/6/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 2099€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 2099 € 495 €
  Twin Room 2099 € 495 €
  Triple Room 2099 € 495 €
  Single Room 2769 € 495 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  20/7/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 2159€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 2159 € 495 €
  Twin Room 2159 € 495 €
  Triple Room 2159 € 495 €
  Single Room 2829 € 495 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  3/8/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 2159€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 2159 € 495 €
  Twin Room 2159 € 495 €
  Triple Room 2159 € 495 €
  Single Room 2829 € 495 €

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  10/8/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 2159€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 2159 € 495 €
  Twin Room 2159 € 495 €
  Triple Room 2159 € 495 €
  Single Room 2829 € 495 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  24/8/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 2159€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 2159 € 495 €
  Twin Room 2159 € 495 €
  Triple Room 2159 € 495 €
  Single Room 2829 € 495 €

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
  • Ξενοδοχεία 3*, 4* (τα ξενοδοχεία εκτός Ρέικιαβικ είναι βασικών προδιαγραφών).
  • Ημιδιατροφή καθημερινά στην επαρχία της Ισλανδίας (τα φαγητά στα ξενοδοχεία στην Ισλανδία είναι σερβιριστά και όχι μπουφέ). Στο Ρέικιαβικ πρωινό.
  • Ιαματικό μπάνιο στην Μπλε Λίμνη.
  • Περπάτημα σε παγετώνα και διαδρομή με snowmobile.
  • Μεταφορές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Έλληνας αρχηγός.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Τοπικοί φόροι στα ξενοδοχεία

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων:€ 495
  • Είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα που δεν αναφέρονται στο πρόγραμμα.

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

LH 1283

10/08/2020

ΑΘΗΝΑ – ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

18:25

20:25

LH 868

10/08/2020

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ

21:50

23:30

LH 869

17/08/2020

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ – ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

00:25

05:50

LH 1280

17/08/2020

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – ΑΘΗΝΑ

06:45

10:30

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

LH 1283

24/08/2020

ΑΘΗΝΑ – ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

18:25

20:25

LH 868

24/08/2020

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ

21:50

23:30

LH 869

31/08/2020

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ – ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

00:25

05:50

LH 1280

31/08/2020

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – ΑΘΗΝΑ

06:45

10:30