Skip to main content

ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022! με 820€

*Μεγάλη Ελλάδα – Ελληνόφωνα Χωριά*

Νάπολη – Κάπρι - Λέτσε – Ματέρα – Τάραντας – Οτράντο – Μεταπόντιο – Μπάρι (Αγ. Νικόλαος) – Ρώμη

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 26 Απριλίου – 2 Μαΐου 2022 (7 Ημέρες) & Από Θεσσαλονικη

1η Ημέρα: Τρίτη 26 Απριλίου 2022

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΑΘΗΝΑ – ΡΩΜΗ – ΝΑΠΟΛΗ

 

Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης στις 5.30 το πρωί. Αναχώρηση για Αθήνα στις 07.00 με Sky Express (GQ391) και άφιξη στις 07.55.

Αναχώρηση από Αθήνα

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 09.00, τυπικές διαδικασίες.

Όλοι μαζί  πτήση για Ρώμη με τη Sky Express (GQ820) στις 10.55. Άφιξη στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 12.00 ώρα τοπική.

Επιβίβαση  στο πούλμαν και διασχίζοντας την όμορφη ενδοχώρα της κεντρικής – νότιας Ιταλίας, θα βρεθούμε στην περιφέρεια της Καμπανίας και στην πόλη της μυθικής σειρήνας Παρθενόπης, τη Νάπολη. Ένας πανοραμικός γύρος, για να τη δούμε από ψηλά και να θαυμάσουμε τη μοναδική θέα στον κόλπο της, με φόντο το Κάπρι, την Ίσκια, την Κοστιέρα του  Σορέντο και το διάσημο βουνό-ηφαίστειο, τον Βεζούβιο.  Έτσι θα καταλάβουμε γιατί η Νάπολη αποκαλείται και είναι γνωστή ως, η ‘’Bella Napoli΄΄. Εξ’ άλλου όπως έλεγαν κάποτε, «vedi Napoli e poi  muori», που σημαίνει ότι πρωτού φύγει κανείς από αυτόν τον κόσμο, πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφθεί. Γιατί  αυτή η εμπειρία, που ενώνει τις ομορφιές του τόπου με την ζεστασιά των ανθρώπων, είναι μαγική και μένει αξέχαστη.

Η πόλη έχει μακρόχρονη ιστορία και όπως μαρτυράει το όνομά  της ιδρύθηκε από Έλληνες. Μέχρι την Ένωσή της με την Ιταλία, κατακτήθηκε από πολλούς λαούς (Ρωμαίοι, Βυζάντιο, Νορμανδογερμανοί, Φράγκοι, Αραγώνες, Ισπανοί, ακόμα και Αυστριακοί). Όλοι άφησαν από κάτι στο πέρασμα τους, υλικό αλλά και πνευματικό, πλάθοντας έτσι τη διάσημη στους Ιταλούς «napoletanità», την ιδιαίτερη δηλαδή πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα της πόλης και των ανθρώπων της.

Είναι αυτό που  συναντάει και γνωρίζει κάποιος σήμερα, περπατώντας στο πλούσιο αρχιτεκτονικά και διαχρονικά δομημένο ιστορικό της κέντρο, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τα ήθη και τον τρόπο ζωής των ναπολιτάνων. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, ότι η πόλη υπήρξε στο παρελθόν, για πάνω από τέσσερις αιώνες, το κέντρο και η πρωτεύουσα,  του βασιλείου των δύο Σικελιών ή του βασιλείου της Νάπολης, όπως κατά καιρούς το έλεγαν(1443-1860).

Η μεγάλη πλατεία Πλεμπισίτο με το βασιλικό μέγαρο και τη νεοκλασική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Πάολα, το όμορφο και ιστορικό καφέ Γκαμπρίνους, το θέατρο Σαν Κάρλο, η στοά του Ουμπέρτο του 1ου, οι κεντρικοί δρόμοι  βία Τολέδο και βία Κιάια με τα μπαρόκ κτήρια και τα εμπορικά καταστήματα, η γειτονιά της  χιλιοτραγουδισμένης  Σάντα Λουτσία και τα  καλοδιατηρημένα κάστρα, είναι μέρος  από την πολυσύνθετη  εικόνα της πόλης. Χρόνος ελεύθερος για έναν καφέ, μια  πίτσα μαργαρίτα - εκεί όπου γεννήθηκε - ή ένα από τα  πιο γνωστά ναπολιτάνικα γλυκά (σφολιατέλα/παστιέρα/μπαμπά) και στη συνέχεια μεταφορά στο ξενοδοχείο. Άφιξη και τακτοποίηση. Διανυκτέρευση.

Σημείωση: Στην  περιφέρεια της Καμπανίας όπου βρίσκεται η Νάπολη, το Σορέντο το  Κάπρι και η Ποσειδωνία, γευόμαστε  ζυμαρικά με θαλασσινά, τη σαλάτα καπρέζε (ντομάτα και μοτσαρέλα) ή ραβιόλι καπρέζι (με γέμιση τυριών και μυρωδικών με συνοδεία σάλτσας ντομάτας), ή την ιμπεπάτα ντι κότσε (μύδια βραστά αρωματισμένα), πάστα αλό σκόλιο (ζυμαρικά με θαλασσινά), πόλπο αφογκάτο (χταπόδι με σάλτσα ντομάτας). Επίσης σαλσίτσια ε φριαριέλι (χοιρινό λουκάνικο με χόρτα), κρέατα της ώρας, πίτσα ναπολετάνα, σπαγγέτι αλά πουτανέσκα (με σάλτσα τομάτας, σκόρδο, ελιές και κάπαρη), πάστα αλά τζενοβέζε (με ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας, καρότο και σέλινο), πάστα αλό σκαρπαριέλο (με τοματάκια, σκόρδο, βασιλικό και τριμμένο  τυρί), γλυκαινόμαστε με  την τόρτα καπρέζε, μπαμπά η σφολιατέλα ή την ντελίτσια αλ λιμόνε και  πίνουμε ένα αυθεντικό δροσερό λιμοντσέλο. Ασφαλώς και έναν  κλασικό  εσπρέσο ή έναν καπουτσίνο.

2η Hμέρα: Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΠΟΛΗΣ – ΚΑΠΡΙ

Μετά το πρωινό, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Είναι από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στον κόσμο, αφού φιλοξενεί πολύ σπουδαία και εντυπωσιακά εκθέματα της ελληνορωμαϊκής εποχής, σχεδόν όλα τα ευρήματα από την Πομπηία (όπως το ψηφιδωτό της μάχης της Ισσού) και το Ερκολάνο, ευρήματα της ελληνικής παρουσίας από την ευρύτερη περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας, την εξαιρετική συλλογή Φαρνέζε(μαρτύριο της Δίρκης) και αξιόλογη πτέρυγα με αιγυπτιακά. 

Συνεχίζουμε με την επίσκεψη σε ένα από τα  πλέον διάσημα και κοσμοπολίτικα νησιά της Μεσογείου, το πανέμορφο Κάπρι. Είναι γνωστό για το καταπράσινο αλλά  και βραχώδες τοπίο του, τα αποκλειστικά ξενοδοχεία, τη μόδα και τις αγορές, τους διάσημους επισκέπτες που από τα τέλη του 19ου αιώνα το συχνάζουν, το λιμοντσέλο και τα αρώματα, τα απομεινάρια από τις ρωμαϊκές αυτοκρατορικές επαύλεις, τους κήπους του Αυγούστου και τα Φαραλιόνι. Επίσης για τα πολλά θαλάσσια σπήλαια  όπως η ξακουστή Γκρότα Ατζούρα.

Άφιξη με το καράβι στη Μαρίνα Γκράντε  και εκεί με τα μινιβάν    ανεβαίνουμε πάνω στην πόλη του Κάπρι και στη διάσημη μικρή πλατεία Ουμπέρτο που είναι γεμάτη με καφέ και κόσμο. Η θέα από εκεί μαγεύει, ενώ μικρά στενά και γραφικά δρομάκια που ξεκινούν από την πλατεία και περνούν δίπλα από όμορφα σπίτια και ξενοδοχεία με ανθοστόλιστους κήπους και αυλές, δίνουν τη δυνατότητα της ευχάριστης, απολαυστικής και χαλαρής βόλτας. Φτάνοντας στους κήπους του Αυγούστου μπορούμε να θαυμάσουμε τη θέα και να φωτογραφίσουμε από ψηλά τα Φαραλιόνι, αυτούς τους μεγάλους σκοπέλους που ο Βιργίλιος μας λέει, ότι ήταν τόπος συνάντησης  των μυθικών σειρήνων.

Ακόμα  ψηλότερα, βρίσκεται το Ανακάπρι με τις δικές του πλατείες, δρομάκια, αρχιτεκτονικές, υπέροχη θέα και το διάσημο σπίτι – μουσείο, τη βίλα Σαν Μικέλε, του σουηδού γιατρού και συγγραφέα  Άξελ Μούντε. Χρόνος ελεύθερος  για να περπατήσετε και να απολαύσετε τη μαγεία, τις γεύσεις και τις ομορφιές του νησιού. 

Tο απόγευμα επιστρέφουμε με τα μινιβάν στο λιμάνι της Μαρίνα Γκράντε και από εκεί   με το πλοίο στη Νάπολη. Άφιξη στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

ΜΠΑΡΙ – ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΟ – ΛΕΤΣΕ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και  αναχώρηση για το  Μπάρι και για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην κρύπτη της οποίας φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου, τα οποία  μετέφεραν  από τα Μύρα της Μικράς Ασίας  μπαρέζοι ναυτικοί, προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Προσκύνημα στον τάφο του, προσευχή στο παρακείμενο Ορθόδοξο παρεκκλήσι και στη συνέχεια αναχώρηση για την κοιλάδα της Ίτριας (Οδηγήτριας) και την πρωτεύουσα των ‘’Τρούλων’’, το παραμυθένιο Αλμπερομπέλο.

Οι χαρακτηριστικές κωνικές στέγες των σπιτιών που λέγονται ‘’Τρούλοι’’, κατασκευαστικά θυμίζουν το μοντέλο του θολωτού μυκηναϊκού τάφου. Είναι φτιαγμένες από μαύρες επίπεδες πέτρες, οι οποίες τοποθετούνται οριζόντια χωρίς συνδετικό υλικό, σε ομόκεντρες βαθμίδες που συγκλίνουν προς το εσωτερικό, έτσι ώστε η κάθε σειρά, να στηρίζει την από πάνω της, δημιουργώντας στο τέλος την  κωνική μορφή. Φέρουν δε πάνω τους χαραγμένα με ασβέστη, χριστιανικά, μαγικά και παγανιστικά σύμβολα, που έχουν σκοπό να προστατεύουν, από το κακό και την ατυχία.

Ο ένας δίπλα από τον άλλο, μοιάζουν να σχηματίζουν ένα πέτρινο δάσος από κώνους, δημιουργώντας μια μοναδική αρχιτεκτονική εικόνα και κάνοντας διάσημο αυτό το μέρος, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Περπατώντας στα γραφικά δρομάκια, συναντάμε πολλά από αυτά τα σπίτια  ανοικτά  και επισκέψιμα, καθώς φιλοξενούν μικρά μαγαζάκια με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα, όπως λάδι, κρασί και ζυμαρικά. Άλλα πάλι, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα, να λειτουργούν ως κατοικίες.

Μετά τον ελεύθερο χρόνο, ακολουθεί μετάβαση στο Λέτσε, την πρωτεύουσα του Σαλέντο. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

Σημείωση: Στο Σαλέντο δοκιμάζουμε: τσίτσερι ε τρία (φρέσκα  ζυμαρικά, κάποια και τηγανισμένα, με ρεβίθια), μαριτάτι λετσέζι (ζυμαρικά με ντομάτα και πικάντικη ρικότα), λου κουατάρου (ψαρόσουπα με ντομάτα και θαλασσινά, πετσέτι ντι κάρνε ντι καβάλο (κρέας αλόγου κοκκινιστό), πούτσια (ψωμί που έχει ελιές), Τορτίνο ντι μελεντζάνε, ρούστικο (σφολιάτα με γέμιση ντομάτας και μοτσαρέλας).

4η Ημέρα: Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

ΕΛΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ – ΟΤΡΑΝΤΟ – ΛΕΤΣΕ

Σήμερα θα επισκεφθούμε την περιοχή της Γκρετσία Σαλεντίνα, που βρίσκεται στην επαρχία του Σαλέντο, στην περιφέρεια της Απουλίας. Είναι μία από τις δύο περιοχές της νότιας Ιταλίας, στις οποίες υπάρχουν  ελληνόφωνα χωριά  και στις οποίες έχει διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα και η μνήμη της ελληνικής καταγωγής τους. Εδώ οι Ελληνόφωνες μιλούν τη διάλεκτο «γκρίκο». Η άλλη περιοχή βρίσκεται στην επαρχία του Ρηγίου, στην περιφέρεια της νότιας Καλαβρίας.

Θα επισκεφθούμε τα χωριά Καλημέρα και Στερνατία για να τα γνωρίσουμε, να έρθουμε σε επαφή και επικοινωνία με τους ντόπιους, να μάθουμε την ιστορία τους, αλλά και  για τις προσπάθειες που κάνουν για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Μετά τη  μοναδική αυτή εμπειρία, θα μεταβούμε στην παραλιακή και μαρτυρική καστρούπολη του  Ότραντο. Βρίσκεται στο ανατολικότερο μέρος της ιταλικής χερσονήσου και στο πιο κοντινό σημείο με την Ελλάδα (70 χιλ. από Οθωνούς).

Η πόλη ιδρύθηκε στην αρχαιότητα από Έλληνες και πήρε το όνομα Υδρούντας. Αργότερα και για πολλούς αιώνες υπήρξε βυζαντινό κέντρο όλης της περιοχής του Σαλέντο. Εδώ θα δούμε τα τείχη, τις πύλες, το κάστρο και τον καθεδρικό ναό που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Παναγίας.

Στο εσωτερικό του φιλοξενείται το μεγάλο επιδαπέδιο ψηφιδωτό, «το δέντρο της ζωής», φτιαγμένο τον 11ο αιώνα, από τον μοναχό Πανταλέοντα, με θεολογική προσέγγιση και αλληγορική σημασία. Στα οστεοφυλάκια, φυλάσσονται και τα οστά των 800 μαρτύρων που αποκεφαλίστηκαν, αφού επέλεξαν να διαφυλάξουν την πίστη τους, όταν στις 14 Αυγούστου 1480 η πόλη αλώθηκε από τους Τούρκους του Γκεντίκ Αχμέτ Πασά. Πράγματι το Ότραντο είναι το μόνο μέρος της Ιταλίας, στο οποίο πάτησαν πόδι οι Τούρκοι και παρέμειναν για έναν περίπου χρόνο, έως ότου εκδιωχθούν. Στόχος της επίσκεψής μας, είναι επίσης  και η μικρή βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στο κέντρο της πόλης του Λέτσε, για να γνωρίσουμε τη λεγόμενη «Φλωρεντία του νότου» και το  ιδιαίτερο μπαρόκ  με το οποίο έχει χτιστεί.

Στην κεντρική πλατεία του Αγίου Ορόντσο, δεσπόζει πάνω σε μεγάλο ρωμαϊκό κίονα, το άγαλμα του Αγίου, από τον οποίο παίρνει το όνομα της η πλατεία. Εδώ βρίσκεται επίσης το ψηφιδωτό της λύκαινας, σύμβολο της πόλης, το μεγαλοπρεπές κυβικό μέγαρο Σεντίλε, κάποτε έδρα των εκπροσώπων της πόλης, ο μικρός βενετσιάνικος ναός αφιερωμένος  στον ευαγγελιστή Μάρκο, αλλά και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, μέρος του οποίου έχει ανασκαφεί. Η πλατεία φιλοξενεί ακόμα, ιστορικά κτήρια και κάποια καφέ.

Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, του Αγίου Ιωάννη, η πλατεία Ντουόμο με τον καθεδρικό ναό, το Επισκοπικό μέγαρο και  το  κτήριο του Σεμιναρίου και  τέλος, η εκκλησία της Σάντα Κρότσε, όπως και πολλά ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, μαρτυρούν τη διάθεση  και την αγάπη αυτής της πόλης  για την τέχνη και τη διακόσμηση, την οποία εξέφρασαν και αποτύπωσαν με εντυπωσιακή φαντασία και μαεστρία στην αρχιτεκτονική και τη γλυπτική, δίνοντας κίνηση και ζωή, στην υπόλευκη τοπική πέτρα.

Χρόνος ελεύθερος για βόλτα, παγωτό ή ένα παστιτσιότο (πάστα φλώρα με γέμιση κρέμας), που να συνοδεύεται με έναν «καφέ Λετσέζε» (παγωμένος καφές με αμυγδαλόγαλα). Επιστροφή στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση. (Το βράδυ, αν είναι εφικτό, προαιρετικό δείπνο μετά μουσικής με τους ελληνόφωνους, με κόστος €30-€40, ανάλογα με τη συμμετοχή). Διανυκτέρευση.

5η Ημέρα: Σάββατο 30 Απριλίου 2022

ΤΑΡΑΝΤΑΣ – ΜΕΤΑΠΟΝΤΙΟ – ΜΑΤΕΡΑ – ΝΑΠΟΛΗ  

Μετά το πρόγευμα, αναχωρούμε για τον Τάραντα, τη μοναδική αποικία που ίδρυσαν οι Σπαρτιάτες το 706 π.Χ. Στην περιήγηση μας θα δούμε τα ερείπια από το ναό του Ποσειδώνα, το κανάλι με την κινητή γέφυρα, το λιμάνι, το αραγωνικό  κάστρο και την πλατεία του Αρχύτα.

Συνεχίζουμε για το Μεταπόντιο, την αρχαία ελληνική πόλη στην οποία έζησε και δίδαξε ο Πυθαγόρας τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Εδώ θα κάνουμε μια σύντομη στάση, για να επισκεφθούμε το ναό της Ήρας, γνωστό από τον μεσαίωνα με το όνομα «Τάβολε Παλατίνε».

Μετά τη σύντομη επίσκεψη, αναχώρηση για την περίφημη πόλη Ματέρα (60.000κατ.). Η πόλη βρίσκεται στην περιφέρεια της Μπαζιλικάτας και είναι  χτισμένη δίπλα σε βαθιά χαράδρα, πάνω σε οροπέδιο, στα 400μ υψόμετρο. Είναι από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου και έχει μακρά και διαχρονική εξελικτική πορεία.

Αρχιτεκτονικά παρουσιάζει τρία πρόσωπα: το νέο, με κτήρια που χτίστηκαν από το 1953 και ύστερα, το μεσαιωνικό, με κτήρια δημόσια και ιδιωτικά και κυρίως εκκλησίες χαρακτηριστικές της εποχής και αυτό το ξεχωριστό και ιδιαίτερο, με τις υπόσκαφες και ημιυπόσκαφες κατασκευές, τα ξακουστά «Σάσι της Ματέρας» (πέτρες), τα οποία βρίσκονται στις πλαγιές της χαράδρας.

Η αρχική εγκατάσταση ξεκίνησε προϊστορικά, στα φυσικά σπήλαια που παρουσίαζε η χαράδρα στις πλαγιές της και συνεχίστηκε στο πέρασμα του χρόνου με τη δημιουργία υπόσκαφων ή ημιυπόσκαφων σπιτιών, αλλά και εκκλησιών, μικρών εξωτερικών αυλών, δρόμων, μέχρι και νεκροταφείων.

Δημιουργήθηκαν έτσι οι δύο οικισμοί, που τράβηξαν σιγά- σιγά την προσοχή των επισκεπτών, αλλά και των διεθνών οργανισμών, με αποτέλεσμα να είναι από το 1993 στη λίστα της Ουνέσκο, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Μάλιστα το 2019 η Ματέρα-μαζί με τη Φιλιππούπολη-, ήταν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Πολλές κινηματογραφικές ταινίες ή σκηνές έχουν γυριστεί στα «Σάσι». Από το «κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Παζολίνι (1964),  το «ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι» του Φραντσέσκο Ρόσι(1979), «τα Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον (2004), μέχρι το «No Time to Die» (James Bond 2019). Μετά τη γνωριμία της πόλης και σύμφωνα με τον χρόνο μας, θα είμαστε ελεύθεροι για καφέ και ξεκούραση.

Στη συνέχεια, αναχώρηση για την περιοχή της Νάπολης. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

6η Ημέρα: Κυριακή 1 Μαΐου 2022

ΡΩΜΗ – ΓΥΡΟΣ ΠΟΛΗΣ

Πρωινό και αναχώρηση για τη Ρώμη. Φθάνοντας θα  ξεκινήσουμε την ξενάγηση της Πόλης με την επίσκεψη στη μεγαλόπρεπη πατριαρχική βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, που είναι χτισμένη πάνω από τον τάφο του Αποστόλου.

Ανάμεσα στα άλλα θα θαυμάσουμε την Πιετά του Μιχαήλ Αγγέλου, το κιβώριο του Μπερνίνι, αλλά και την πλούσια διακόσμηση από μάρμαρα, αγάλματα και ψηφιδωτά που συναντάμε στα υπέροχα παρεκκλήσια.  Βγαίνοντας από την εκκλησία, θα βρεθούμε στην μεγάλη και εντυπωσιακή πλατεία, την οποία αγκαλιάζει η τετραπλή ελλειπτική κιονοστοιχία, που φέρει στην κορυφή της αγάλματα Αγίων, έργο του μεγάλου μαέστρου της τέχνης του μπαρόκ, Τζιανλορέντζο Μπερνίνι. Την πλατεία στολίζουν επί πλέον δύο σιντριβάνια και ο μεγάλος αιγυπτιακός οβελίσκος.

Συνεχίζουμε με το αμφιθέατρο των Φλάβιων, δηλαδή το διάσημο Κολοσσαίο. Το τεράστιο μέγεθος του και η εντυπωσιακή του παρουσία, είναι αδιάψευστη μαρτυρία του μεγαλείου αλλά και της βαρβαρότητας της αρχαίας Ρώμης.  Κατόπιν, διασχίζουμε την οδό των αυτοκρατορικών αγορών με κατεύθυνση τον λόφο του Καπιτωλίου. Σε αυτή τη διαδρομή, βλέποντας τα σημερινά ερείπια των Ρωμαϊκών και Αυτοκρατορικών αγορών, μπορούμε να γνωρίσουμε το εμπορικό, διοικητικό, πολιτικό αλλά και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Ρώμης.

Πάνω απ' τον λόφο του Καπιτωλίου εξαιρετική η θέα προς τη ρωμαϊκή αγορά και αριστουργηματική η πλατεία του, πλαισιωμένη από το  Δημαρχείο, τα δύο κτήρια των Μουσείων του Καπιτωλίου, τη μεγάλη σκάλα και το έφιππο άγαλμα του Μάρκου Αυρηλίου. Η ομορφιά της πλατείας οφείλεται  στον σχεδιασμό και στις δημιουργικές παρεμβάσεις της ιδιοφυίας του Μιχαήλ Αγγέλου. Πολύ κοντά βρίσκεται και η κεντρική κομβική πλατεία της Ρώμης, η Πιάτσα Βενέτσια. Παίρνει το όνομά της από το βενετσιάνικο μέγαρο του 15ου αιώνα που υπάρχει σ ‘αυτή. Σήμερα μουσειακός χώρος, υπήρξε στο παρελθόν, για δύο περίπου δεκαετίες, κυβερνητική έδρα του Μουσολίνι. Στην πλατεία υπάρχει το τεράστιο και εντυπωσιακό μαρμάρινο Μνημείο της Πατρίδας ή Βιττοριάνο, αφιερωμένο στην Ένωση της Ιταλίας και στον πρώτο της βασιλιά, τον Βίκτωρα Εμμανουήλ τον β’.

Συνεχίζοντας μέσα από στενά, φθάνουμε μπροστά από το διασημότερο σιντριβάνι της Ρώμης, την ξακουστή Φοντάνα ντι Τρέβι. Ένα κέρμα, μια ευχή και πολλές φωτογραφίες. Κατόπιν, διασχίζοντας κάθετα τη βία ντελ Κόρσο, κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης, συναντάμε την Πιάτσα Κολόνα, με τη μεγάλη θριαμβική στήλη και το πρωθυπουργικό μέγαρο. Δίπλα είναι και η Πιάτσα ντι Πιέτρα με τον ναό του Αδριανού. Λίγο πιο κάτω, τα στενά μας οδηγούν στην Πιάτσα Ροτόντα και στο υπέροχο Πάνθεον, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά μνημεία.

Ακολουθεί μεταφορά στο ξενοδοχείο. Άφιξη και τακτοποίηση. Αργότερα όσοι επιθυμούν μπορούν να ακολουθήσουν τον συνοδό της εκδρομής, σε μια  βραδινή έξοδο στις όμορφες πλατείες της πόλης. Η έξοδος θα γίνει με τα πόδια ή κατά περίπτωση χρησιμοποιώντας κάποιο δημόσιο μέσο, με κατ’ ιδίαν έξοδα. Διανυκτέρευση.

Σημείωση: Προτεινόμενα  τυπικά ρωμαϊκά  πιάτα: Μπουκατίνι αλ’ αματριτσιάνα, σπαγγέτι καρμπονάρα, ριγκατόνι αλα γκρίτσια (ορφανή από αυγό καρμπονάρα), τοναρέλι κάτσιο ε πέπε (φρέσκα ζυμαρικά με σάλτσα λειωμένου πρόβειου τυριού και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι), κόντα αλά βατσινάρα (βοδινή ουρά σε κόκκινη σάλτσα), σαλτιμπόκα αλά ρομάνα (λεπτή μοσχαρίσια μπριζόλα με προσούτο), καρτσιόφι αλά τζιουντία (τηγανιτές αγκινάρες). Τοπικό κρασί από Φρασκάτι ή από Καστέλι Ρομάνι.

7η Ημέρα: Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

ΡΩΜΗ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ – ΑΘΗΝΑ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και check out. Επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση στις 10.00 για το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο.

Αναχώρηση προς Αθήνα με Sky Express (GQ821), στις 13.00 με άφιξη στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 15.55. Συνεχίζουμε με πτήση προς Θεσσαλονίκη στις 21.30 και άφιξη στη συμπρωτεύουσα στις 22.30

Κρατήσεις με προκαταβολή €250 το άτομο

Τελική Τιμή με Φόρους ανά Άτομο σε Δίκλινο

Αναχώρηση από Αθήνα: €820

Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη: +€80

ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ +240€

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Αεροπορικά εισιτήρια με τη Sky Express με επιστροφή, Αθήνα-Ρώμη-Αθήνα.
  • Φόροι αεροδρομίων.
  • Μια (1) αποσκευή 20 κιλών και μία (1) χειραποσκευή 8 κιλών.
  • Τρείς (3) διανυκτερεύσεις στη Νάπολη, Δυο (2) στο Λέτσε και Μια (1) στη Ρώμη - Σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4 αστέρων.
  • Πρωινό σε μπουφέ καθημερινά στο ξενοδοχείο.
  • Μεταφορές με σύγχρονο κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Έμπειρος αρχηγός – συνοδός (κος Γιάννης Λουκάς).
  • Τοπικοί ξεναγοί στο Λέτσε, στη Ματέρα, στο Αρχ. Μουσείο Νάπολης και στη Ρώμη.
  • Φόροι εισόδου λεωφορείου εντός πόλεων (check Point), Parking.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης & Φ.Π.Α.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Εισιτήρια σε αρχ. χώρους, μουσεία, αρχ. θέατρα, εκκλησίες και όπου αλλού ζητείται.
  • Ναύλα πλοίου (Σορέντο - Κάπρι- Νάπολη) και μεταφορές με μινιβάν στο Κάπρι  (Λιμάνι Μαρίνα Γκράντε-Ανακάπρι-Κάπρι-Λιμάνι Μαρίνα Γκράντε) 55€. 
  • Γεύματα εντός και εκτός ξενοδοχείου.
  • Δημοτικός Φόρος πληρωτέος απ’ ευθείας στα ξενοδοχεία (σύνολο €26).
  • Φιλοδωρήματα και αχθοφορικά – Όπου και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.
  • INTERAMERICAN Ασφάλεια Covid-19. Ενημερώστε μας πριν την έναρξη του ταξιδιού, αν επιθυμείτε την εν λόγω ασφάλιση με κόστος €15. Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε μαζί μας.

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης: Ενήλικες €15, από 18 έως 25 ετών €2, Κάτω των 18 ετών ΔΩΡΕΑΝ.
  • Υπόσκαφες Εκκλησίες Ματέρας: €5.
  • Απαιτούνται ταυτότητα ή διαβατήριο για όλα τα μειωμένα και δωρεάν εισιτήρια (οι φοιτητές και τη φοιτητική ταυτότητα).

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • H ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19 ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ / ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ.
  • Στους αρχαιολογικούς χώρους, είναι πιθανόν η ξενάγηση να γίνει με χρήση ακουστικών με κόστος €2. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του γκρουπ.
  • Κάποιες φορές, που φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις εντός των επισκέψιμων χώρων, το κόστος του εισιτήριου  ανεβαίνει  €3-€5.
  • Τα ωράρια/τιμές ισχύουν ως έχουν αν και υπάρχει η πιθανότητα κάποιας αλλαγής.
  • Καλό παπούτσι για περπάτημα, νερό, καπέλο για τον ήλιο, ομπρέλα (ανάλογα την εποχή)
  • Η σειρά του προγράμματος ενδέχεται να αλλάξει, χωρίς όμως να παραληφθεί κάτι.
  • Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το ταξίδι.