Skip to main content

Η μαγεία της Νότιας Ιταλίας – Κάπρι – Ελληνόφωνα χωριά | Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2022 απο 839,00

10/7, 31/7, 21/8, 18/9     Διάρκεια: 8 ΗΜΕΡΕΣ

 

  • Εξαιρετικές απευθείας πτήσεις προς και από Νάπολη για να αποφύγουμε τα κουραστικά πισωγυρίσματα στην Ιταλία.
  • Πέντε (5) διανυκτερεύσεις στη Νάπολη και δύο (2) διανυκτερεύσεις στο Λέτσε για να ζήσουμε στους ρυθμούς τους και να απολαύσουμε τα αξιοθέατά τους – δεν επιλέγουμε την οικονομικότερη λύση του απομονωμένου Σαλέρνο, όπως συμβαίνει συνήθως.
  • Ξενάγηση στο τεράστιας σημασίας Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης με τους 1.800 παπύρους του Ερκολάνο, τα ψηφιδωτά και τις νωπογραφίες της Πομπηίας, αλλά και τη μεγαλύτερη συλλογή αναγεννησιακών γλυπτών στον κόσμο!
  • Επίσκεψη στην υπόσκαφη Ματέρα που πέρα από πανέμορφη και γραφικότατη, είναι ίσως η πρώτη περιοχή που κατοικήθηκε στην προϊστορική Ιταλία.
  • Ξενάγηση στο εκπληκτικό χωριό Αλμπερομπέλο με τα σπίτια-τρούλους που ήταν παράνομα την εποχή της φεουδαρχίας για να φοροδιαφεύγει ο φεουδάρχης.
  • Περιλαμβάνεται η ημερήσια κρουαζιέρα στην Ακτογραμμή Αμάλφι μαζί με τις επισκέψεις σε Σαλέρνο, Ποζιτάνο και Αμάλφι
  • Περιλαμβάνεται η ημερήσια κρουαζιέρα στον Κόλπο της Νάπολης μαζί με τις επισκέψεις σε Κάπρι και Σορέντο
  • Ξενάγηση στην Πομπηία και στο Ερκολάνο που θάφτηκαν κάτω από τη στάχτη του Βεζούβιου και σήμερα διατηρούνται σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 79 μ.Χ.
  • Ξενάγηση στην αρχαιοελληνική και εν συνεχεία ρωμαϊκή Ποσειδωνία, με τους ναούς της Ήρας και της Αθηνάς, που ενέπνευσαν στους Βορειοευρωπαίους αρχιτέκτονες του 18ου αιώνα το νεοκλασικό στυλ αρχιτεκτονικής
  • Περιήγηση στην Γκρέτσια Σαλεντίνα της Απουλίας και επίσκεψη στα ελληνόφωνα χωριά Καλημέρα και Στερνάτια.
  • Τοπικός ξεναγός για τις ξεναγήσεις μας σε Πομπηία, Ερκολάνο, Νάπολη και Ποσειδωνία.
  • Έμπειρος και εξαιρετικά καταρτισμένος, στην περιοχή, Έλληνας αρχηγός/ξεναγός συνεχώς μαζί σας από την Αθήνα και όχι τοπικός συνοδός για μία ξενάγηση που μετά δεν τον ξαναβλέπετε
  • Προσοχή! Οι φόροι των πόλεων, των ξενοδοχείων και τα checkpoints, καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνετε τίποτα τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Νάπολη (πτήση) Αλμπερομπέλο – Λέτσε

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και απευθείας πτήση για τη Νάπολη. Άφιξη και αναχώρηση οδικώς με προορι­σμό μας το γραφικό Αλμπερομπέλλο (Alberobello) με τα trulli, αυτά τα παράξενα οικοδομήματα με το κωνικό σχήμα. Ξεκίνησαν ως πρόχειρα κτίσματα στους αγρούς που εξυπηρετούσαν την προσωρινή διαμονή των α­γροτών, όμως στη συνέχεια η αρχιτεκτονική τους εξελί­χθηκε και οι μόνιμοι πλέον κάτοικοι του Αλμπερομπέλο δημιούργησαν αυτό το αλλόκοτο χωριό που θυμίζει κα­ταφύγιο των Επτά Νάνων από το παραμύθι της Χιονά­της. Περπατώντας στους δρόμους δυσκολεύεσαι να φανταστείς πώς σε αυτά τα σπίτια είναι δυνατόν να κα­τοικούν άνθρωποι σε… φυσιολογικό μέγεθος.

Μετά από αυτό το σκηνικό από παραμύθι θα κατευθυν­θούμε για το Λέτσε. To Λέτσε έχει ιστορία πάνω από 2.000 χρόνια. Θεωρείται πως ιδρύθηκε την εποχή που ξέσπασε ο Τρωικός Πόλεμος. Η πόλη είναι πανέμορφη γεμάτη με μπαρόκ κτίρια του 17ου και του 18ου αιώνα και γι αυτό την αποκαλούν Φλωρεντία του Νότου. Κύριο προϊόν της είναι ο λίθος της Λέτσε, ένα είδος ροζ ασβε­στόλιθου, ο οποίος επειδή είναι μαλακός, χρησιμοποιεί­ται ευρέως στη γλυπτική. Επίσης η πόλη περιβάλλεται από 10 ελληνόφωνα χωριά που συνθέτουν την Γκρέ­τσια Σαλεντίνα (τμήμα της Μεγάλης Ελλάδας). Η διάλε­κτος των κατοίκων ονομάζεται γκρίκο και μοιάζει με τη βυζαντινή. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενο­δοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Λέτσε (ξενάγηση) – ελληνόφωνα χωριά – Λέτσε

Το πρόγραμμά, σήμερα, θα αρχίσει με μία ξενάγηση στο μπαρόκ ιστορικό κέντρο του Λέτσε. Θα πάμε στην Πλατεία Ντουόμο, με τον καθεδρικό του 1144 και τον Πύργο του Ρολογιού, ο οποίος περι­λαμβάνει μία εντυπωσιακή οκταγωνική λότζια (στοά). Τα μεσαιωνικά αυτά κτίσματα επανοικοδομήθηκαν τον 17ο αιώνα και πλέον το στυλ τους είναι καθαρόαιμο μπαρόκ.

Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και το επιβλητικό Ανάκτορο των Αρχιεπισκόπων. Στο κέντρο της πόλης υπάρχει ρω­μαϊκό αμφιθέατρο του 2ου αιώνα, χωρητι­κότητας 25.000 ατόμων, όμως σήμερα, μπορούμε να δούμε μόνο ένα τμήμα του, διότι, όπως συνηθίζεται στην Ιταλία, πάνω σε αυτό έχουν χτιστεί μεταγενέστερα κτίρια.

Κοντά στην πλατεία θα δούμε το ωραιότερο μπαρόκ δείγμα της αρχιτεκτονικής του Λέτσε. Είναι η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού η οποία άρχισε να κατασκευάζεται τον 14ο αιώνα και ολοκληρώθηκε τον 16ο αιώνα. Η πρό­σοψή της είναι περίτεχνα διακοσμημένη με ανάγλυφα ζώα, γκροτέσκες φιγούρες, λαχανικά και ένα μεγάλο στρογγυλό σκαλιστό παράθυρο σε σχήμα ροζέτας.

Μετά την ξενάγησή μας στο υπέροχο Λέτσε, θα κάνουμε μία ημερήσια εκδρομή στα ελληνόφωνα χωριά της χερ­σονήσου Σαλέντο. Θα διασχίσουμε την πολύ εύφορη γη της χερσονήσου, θα δούμε ελαιώνες, μποστάνια και οι­κογενειακές φάρμες αλλά και πολλά παραδοσιακά τυρο­κομεία. Αυτό το τμήμα της Ιταλίας δεν είναι ιδιαιτέρως του­ριστικό – είναι γνήσιο και πανέμορφο και εμείς σήμερα θα το απολαύσουμε σε όλο του το μεγαλείο.

Η Γκρέτσια Σαλεντίνα βρίσκεται νότια της Λέτσε, και τα δια­σημότερα ελληνόφωνα χωριά της είναι τα εξής: Καλη­μέρα, με περίπου 7.500 κατοίκους. Στην πλατεία του χω­ριού δεσπόζει αττικό ταφικό μνημείο, που δώρισε το 1960 η ελληνική κυβέρνηση στο χωριό. Μαρτινιάνο, Στερνάτια, Τζολίνο (Ηλιοχώρι), Μαρτάνο με 11.500 κατοίκους. Σο­λέτο, Καστρινιάνο ντέι Γκρέτσι (=Καστράκι των Ελλήνων) με 4.000 κατοίκους. Κοριλιάνο ντ΄Οτραντο και Μελπι­νιάνο. Θα περάσουμε απ’ όλα αυτά τα χωριά, που κατοι­κήθηκαν στο πλαίσιο της Μάγκνα Γκρέτσια, τον 8ο αιώνα π.Χ. Έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ρω­μαϊκού πολιτισμού και γι αυτό μνημονεύονται στα αρχαία ρωμαϊκά κείμενα. Πρώτη αναφορά στον όρο Μεγάλη Ελ­λάς γίνεται στις Ιστορίες του Πολύβιου (200-118 π.Χ.). Επί­σης ο όρος αναφέρεται στο ποίημα του Οβίδιου (43 π.Χ.-18 μ.Χ), με τίτλο Ημερολόγιο.

Στην περιήγησή μας θα κάνουμε στάση και θα περπατή­σουμε στα χωριά Καλημέρα και Στερνάτια, όπου θα γνω­ρίσουμε τους κατοίκους τους και θα μιλήσουμε μαζί τους. Αργά το απόγευμα θα επιστρέψουμε στο Λέτσε. Θα υ­πάρχει ελεύθερος χρόνος για μία χαλαρή βόλτα μαζί με τον αρχηγό μας στην όμορφη αυτή πόλη. Διανυκτέρευση στο Λέτσε.

 

3η ημέρα: Λέτσε – Ματέρα – Ποσειδωνία – Νάπολη

Μετά από ένα απροσδόκητο διήμερο νότιο άκρο της Ιτα­λίας επιστρέφουμε για τη Νάπολη. Στο δρόμο μας περιμέ­νει μια στάση που θα μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Κα­θοδόν για Νάπολη λοιπόν θα επισκεφθούμε την πόλη Ματέρα (Matera) για να ανακαλύψουμε γιατί την αποκα­λούν «Καππαδοκία της Ανατολής», ανάμεσα σε πολλά άλλα προσωνύμια.

Η Ματέρα βρίσκεται στην περιοχή Μπαζιλικάτα (στην κα­μάρα της μπότας) και είναι χτισμένη πάνω σε φαράγγι. Κατοικείται από την Παλαιολιθική Εποχή και θεωρείται μία από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο. Μάλλον είναι το πρώτο σημείο της Ιταλίας το οποίο κατοικήθηκε. Χαρα­κτηριστικό της αρχιτεκτονικής της είναι τα λεγόμενα σάσι, δηλαδή οι σπηλιές του βράχου, οι οποίες έχουν μετατρα­πεί σε υπόσκαφα σπίτια με χτιστές προσόψεις. Η κατοί­κηση των σάσι ήταν αδιάκοπη, σε όλες τις ιστορικές φά­σης της περιοχής (ανήκε στη Μεγάλη Ελλάδα), μέχρι το 1952, όταν οι σπηλιές θεωρήθηκαν ανθυγιεινές και η κα­τοίκησή τους μαρτυρούσε εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα ζωής. Τότε όλος ο πληθυσμός μεταφέρ­θηκε και άλλες περιοχές για να κατοικήσει σε σύγχρονα σπίτια.

Τη δεκαετία του 1980 όμως, άρχισε ένα σχέδιο αναπα­λαίωσης, αναστήλωσης και διατήρησης των σάσι κα­θώς και των υπόσκαφων εκκλησιών της Ματέρα – οι ο­ποίες επίσης είναι μνημείο της UNESCO. Σήμερα η προϊ­στορική αυτή πόλη των τρωγλοδυτών κατοικείται, αλλά και προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού.

Αφού ξεναγηθούμε στη Ματέρα θα περάσουμε στο πέλμα της μπότας, στην περιοχή της Καμπανίας, για να επισκεφτούμε την αρχαιοελληνική Ποσειδωνία, που βρέ­χεται από το Τυρρηνικό Πέλαγος. Η Ποσειδωνία υπήρξε σημαντική ελληνική πόλη, η οποία αργότερα έγινε ρω­μαϊκή και η ονομασία της άλλαξε σε Παέστουμ. Μετά έ­γινε επισκοπή αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε τον πρώιμο μεσαίωνα και έμεινε στην ησυχία της ως τον 18ο αι., ό­ταν αναζωπυρώθηκε το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την αρχαία Ρώμη και την αρχαία Ελλάδα. Εκείνη την εποχή, οι ναοί της Ποσειδωνίας μελετήθηκαν ιδιαίτερα από τους ευρωπαίους αρχιτέκτονες, και οδήγησαν τη δη­μιουργία του νεοκλασσικού στυλ.

Η Ποσειδωνία λοιπόν, ιδρύθηκε από τους Αχαιούς της Σύβαρης. Ήταν μια πλή­ρως οργανωμένη πόλη, με τείχη, οικισμό και ακρόπολη. Σε αυτή σήμερα ξεχωρίζουν τρεις τέλεια διατηρημένοι δωρικοί ναοί – δύο αφιερωμένοι στην Ήρα και ένας στην Αθηνά. Οι ναοί χρονολογούνται από το 450 έως το 550 π.Χ. Στον αρχαιολογικό χώρο, σώζονται επίσης 4,5 χλμ. των τειχών, το ρωμαϊκό φόρουμ (χτισμένο πάνω στην αρχαιοελληνική Αγορά), το αμφιθέατρο και η νεκρό­πολη. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο τη Ποσειδωνίας εκτί­θενται πολλά ευρήματα από την αρ­χαία πόλη.

Μετά την ξενάγησή μας στην αρχαία πόλη θα κατευ­θυνθούμε προς τη Νάπολη. Άφιξη, μεταφορά και τακτο­ποίηση στο ξενοδοχείο μας.

 

4η ημέρα: Νάπολη – Σαλέρνο – Κοστιέρα Αμαλφιτάνα (Ποζιτάνο, Αμάλφι με πλοίο) – Σαλέρνο – Νάπολη Νάπολη – Ακτογραμμή Αμάλφι (κρουαζιέρα) – Νάπολη

Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη σε ένα από τα ομορ­φότερα και πιο πολυτελή ιταλικά θέρετρα, την Ακτο­γραμμή Αμάλφι (Κοστιέρα Αμαλφιτάνα), που έχει χαρα­κτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονο­μιάς της UNESCO. Βρίσκεται νότια της Νάπολης, πάνω στον Κόλπο Αμάλφι και εκεί θα φτάσουμε μέσω Σα­λέρνο, όπου θα επιβιβαστούμε στο πλοιάριο. Το Σα­λέρνο είναι ένα από τα πολλά όμορφα χωριά της ακτο­γραμμής, η οποία εκτείνεται σε 50 χλμ. Όλα τα χωριά στην περιοχής (όπως και το Σαλέρνο) είναι χτισμένα πάνω σε απότομα βράχια και βουνά και δίνουν την αί­σθηση ότι είναι κρεμασμένα στον γκρεμό πάνω από τη θάλασσα. Η φύση είναι καταπράσινη, τα σκαρφαλω­μένα χωριά είναι πολύχρωμα και η θάλασσα είναι βαθιά γαλάζια. Τα σπίτια έχουν μπαλκόνια γεμάτα με λουλού­δια, χωρίζονται και επικοινωνούν με στενά φιδογυριστά δρομάκια και γενικώς μοιάζουν παραμυθένια.

Πρώτος σταθμός στην κρουαζιέρα μας θα είναι το διά­σημο Ποζιτάνο, το οποίο είναι κορυφαίο θέρετρο, από την αρχαιότητα ως σήμερα, στις προτιμήσεις των απα­νταχού αριστοκρατών, πλούσιων και διάσημων. Θα κά­νουμε βόλτα στα δρομάκια και θα διαλέξουμε ένα από τα πανέμορφα γραφικά καφέ για να απολαύσουμε τη γαλήνια αύρα του χωριού.

Επόμενος σταθμός μας θα είναι το Αμάλφι. Άλλο ένα παγκοσμίως διάσημο θέρετρο-φετίχ για… λίγους. Το Α­μάλφι αναφέρεται για πρώτη φορά τον 6ο αιώνα ως σημαντική ναυτική δύναμη, γνωστή για το εμπόριο δη­μητριακών, αλατιού, ξυλείας αλλά και το δουλεμπόριο. Συνδεόταν με το Βυζάντιο στον μεσογειακό Δρόμο του Μεταξιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έμποροι του Αμάλφι, ήταν οι πρώτοι στην Ιταλία που αντάλλασσαν εκείνη την εποχή χρυσό για να αγοράσουν γη. Σε όλη την υπό­λοιπη χώρα επικρατούσε η ανταλλαγή σε είδος.

Στη στάση που θα κάνουμε στο Αμάλφι, θα δούμε με­ταξύ άλλων, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ανδρέα, ό­που φυλάσσεται μέρος των λείψανων του − μεταφέρ­θηκαν το 1210 από την Κωνσταντινούπολη. Στο Αμάλφι, θα κάνουμε μία μεγάλη βόλτα και θα έχουμε αρκετό χρόνο για να απολαύσουμε το γεύμα μας. Θα επιστρέ­ψουμε στο Σαλέρνο, από όπου θα κατευθυνθούμε και πάλι στη Νάπολη. Διανυκτέρευση στη Νάπολη.

 

5η ημέρα: Νάπολη – Κάπρι & Σορέντο (Κρουαζιέρα) – Νάπολη

Σήμερα θα κάνουμε μία ακόμη κρουαζιέρα στην Τυρρη­νική Θάλασσα, αυτή τη φορά στον κόλπο της Νάπο­λης. Πρώτος σταθμός μας θα είναι το διασημότερο ιτα­λικό θέρετρο από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατο­ρίας, το νησί Κάπρι. Σύμφωνα με τον Έλληνα γεωγράφο Στράβωνα, το Κάπρι κάποτε συνδεόταν με την ηπειρω­τική Ιταλία – αυτό έχει αποδειχθεί από αρχαιολογικά ευ­ρήματα αλλά και γεωλογικές έρευνες.

Η διασημότερη από τις επαύλεις του Κάπρι είναι η Κάζα Μαλαπάρτε, η οποία χτίστηκε το 1937, κατά παραγγελία του αριστοκράτη ιταλού συγγραφέα και πολεμικού α­νταποκριτή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Κούτσιο Μα­λαπάρτε. Πρόκειται για ένα εξαίρετο δείγμα του ιταλικού μοντερνισμού και βρίσκεται πάνω σε μία μικρή χερσό­νησο, την Πούντα Μασούλο, σε ύψος 32 μ. που βλέπει στον Κόλπο του Σαλέρνο. Στην έπαυλη αυτή έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας με τίτλο «Περιφρόνηση» του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, με πρωταγωνίστρια την Μπριζίτ Μπαρ­ντό.

Το Κάπρι είναι ένα νησί με υπέροχη φύση και ανέκαθεν ήταν δημοφιλές πολυτελές θέρετρο. Εκεί διατηρούσαν επαύλεις ο βρετανός συγγραφέας Σόμερσετ Μομ, ο Γερμανός βιομήχανος Φρίντριχ Άλφρεντ Κρουπ και ο Ρώσος συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι, ο ο­ποίος μάλιστα το 1908, φιλοξένησε τον Λένιν στην έ­παυλή του.

Εμείς όταν φτάσουμε στο νησί θα επιβιβαστούμε στα μι­κρά τοπικά πουλμανάκια και θα πάμε στην πόλη Ανα­κάπρι (εισιτήρια θα αγοράσουμε τοπικά). Το Ανακάπρι βρίσκεται σε υψόμετρο και έχει αρχαιοελληνική ονομα­σία (Άνω-Κάπρι). Η θέα από τον οικισμό στον Κόλπο της Νάπολης είναι καταπληκτική.

Βασικό αξιοθέατο της πόλης, είναι η Βίλα Σαν Μικέλε, την οποία έχτισε στα τέλη του 19ου αιώνα ο σουηδός συγγραφέας Άξελ Μούντε. Ο βοτανικός κήπος της έπαυλης περιέχει αρχαιοελληνι­κές και ρωμαϊκές αρχαιότητες. Στο Ανακάπρι θα κά­νουμε βόλτα και θα γευματίσουμε. Μετά θα κατεβούμε με τελεφερίκ στο λιμάνι του Κάπρι για να συνεχίσουμε την ξενάγησή μας. Εκεί θα απολαύσουμε τον ορισμό της σύγχρονης πολυτέλειας. Θα δούμε τα παραρτή­ματα όλων των μεγάλων οίκων μόδας μέσα σε στενά δρομάκια γεμάτα γιασεμιά και αζαλέες. Θα δούμε χρω­ματιστά γραφικά σπιτάκια να κρέμονται στους απόκρη­μνους βράχους και τεράστια σκάφη να δεσπόζουν στο λιμάνι.

Και μετά θα συνεχίσουμε την κρουαζιέρα μας για το Σο­ρέντο την εξίσου διάσημη πόλη-κόσμημα που είναι χτι­σμένη πάνω στην ομώνυμη χερσόνησο απέναντι από το Κάπρι. Και εκεί τα σπίτια είναι χρωματιστά και χτισμένα πάνω στα βράχια. Η φύση που τα περιτριγυρίζει είναι καταπράσινη. Οι πορτοκαλεώνες και τα λεμονοδάση κυριαρχούν. Το λικέρ λιμοντσέλο αποστάχθηκε για πρώτη φορά στο Σορέντο. Επίσης η χερσόνησος προ­σφέρει απεριόριστη θέα προς τη Νάπολη, τον Βεζούβιο και το Κάπρι. Εκεί τοποθετούνται και οι ομηρικές Σειρή­νες. Μάλιστα υπήρχε και αρχαιοελληνικός ναός των Σει­ρήνων και λέγεται ότι η ονομασία της πόλης προέρχεται από αυτά τα μυθικά πλάσματα. Εμείς θα έχουμε ελεύ­θερο χρόνο για απεριόριστες βόλτες μέσα στην πόλη, στο γραφικό λιμάνι, στα καφέ, στους δρόμους με τις πολυτελείς παραθεριστικές επαύλεις του 18ου και του 19ου αιώνα. Ορισμένοι από τους διάσημους επισκέπτες της περιοχής ήταν οι ποιητές Λόρδος Βύρων, Κητς και Σέλεϊ και οι συγγραφείς Γκαίτε, Ίψεν και Γκόρκι. Θα ανα­χωρήσουμε από το Σορέντο το απόγευμα για να επι­στρέψουμε στη Νάπολη. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Νάπολη – Πομπηία – Ερκολάνο – Νάπολη

Σήμερα το πρόγραμμά μας έχει αρχαιολογικό προσα­νατολισμό. Θα επισκεφτούμε δύο πόλεις που έθαψε η λάβα του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., την Πομπηία και το Ερ­κολάνο (Ηράκλειον). Το θέαμα που θα αντικρύσουμε εί­ναι συνταρακτικό. Όχι μόνο για το τραγικό της ιστορίας, αλλά και για το γεγονός πως τελικά η λάβα διατήρησε τις πόλεις αυτές… ολοζώντανες.

Η Πομπηία χτίστηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. στους πρόποδες του Βεζούβιου. Υπήρξε ρωμαϊκή κτήση και είχε επηρεα­στεί πολύ από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Η τοπο­θεσία και το κλίμα της ήταν περίφημα, πράγμα που την έκανε δημοφιλές θέρετρο της αρχαίας Ρώμης. Πολλοί πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν χτίσει πάνω στους, σκεπασμέ­νους με αμπέλια, λόφους της, όμορφες εξοχικές επαύ­λεις, τις οποίες στόλιζαν με διάφορα έργα τέχνης. Το 62 μ.Χ. ήρθε το πρώτο κακό σημάδι: έγινε ένας σφοδρότα­τος σεισμός, που τη συντάραξε. Ο σεισμός ήταν το προμήνυμα για την ολοσχερή καταστροφή της. Στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., έγινε μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου και η στάχτη έθαψε, μέσα σε λίγες ώρες, την εύθυμη, σπάταλη και πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη.

Μετά την ξενάγησή μας εκεί, θα πάμε στο γειτονικό Ερ­κολάνο, την έτερη πόλη που κάλυψε η στάχτη του Βε­ζούβιου την ίδια μέρα. Ήταν κι αυτή ρωμαϊκή, η αρχαιο­ελληνική ονομασία της ήταν Ηράκλειον. Σε αντίθεση με την Πομπηία, στο Ερκολάνο, πέρα από τα κτίρια και στα σκεύη, διατηρήθηκαν και διάφορα ξύλινα αντικείμενα, ό­πως στέγες, δοκάρια κτιρίων, κρεβάτια, πόρτες, ακόμα και τρόφιμα. Επιπλέον ούσα πλουσιότερη πόλη από την Πομπηία, διέθετε πολλά ω­ραία σπίτια καθώς και μεγαλύτερη χρωματική ποικιλία στις μαρμάρινες επενδύσεις. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα στο Ερκολάνο είναι Βίλα των Παπύρων. Βρί­σκεται στα βορειοδυτικά της πόλης, στην αρχαία ακτο­γραμμή του Βεζούβιου με πανοραμική θέα στη θά­λασσα.

Το μεγαλύτερο τμήμα του κατοικημένου χώρου δεν έχει ανασκαφεί, ωστόσο έχουν μέχρι στιγμής αποκαλυφθεί, πέρα από τους πάπυρος, εντυπωσιακά έργα τέχνης ό­πως νωπογραφίες, ψηφιδωτά, ανάγλυφα και γλυπτά από ορείχαλκο και μάρμαρο. Πολλά από τα ευρήματα εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπο­λης. Οι πάπυροι φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης και στο Ινστιτούτο της Γαλλίας. Μετά το τέλος της ξενάγησής μας και στο Ερκολάνο, θα επιστρέψουμε στη Νάπολη. Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: Νάπολη (Ξενάγηση & Αρχαιολογικό Μουσείο)

Σήμερα το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στη Νάπολη, πρωτεύουσα της Καμπανίας και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας μετά τη Ρώμη και το Μι­λάνο.

Το ιστορικό κέντρο της Νάπολης είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στην πορεία της μακράς ιστορίας της, υπήρξε πρω­τεύουσα δουκάτων, βασιλείων και αυτοκρατορίας, και αδιάλειπτα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο με παγκόσμια σφαίρα επιρροής, ιδιαίτερα στην Αναγέννη­ση και τον Διαφωτισμό.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά αποτυπώνονται στην αρχι­τεκτονική της πόλης που θα δούμε σήμερα στην ξενά­γησή μας. Κέντρο της Νάπολης είναι η Πλατεία Πλεμπι­σίτο. Εκεί βρίσκονται το Βασιλικό Ανάκτορο και ο εξέχων ναός Σαν Φρανσίσκο ντι Πάολα που χτίστηκε τον 19ο αιώνα και θυμίζει το Πάνθεο της Ρώμης. Εκεί βρίσκεται και η πρώτη όπερα της Ιταλίας, το Τεάτρο ντι Σαν Κάρλο. Ακριβώς απέναντι είναι το μεγάλο και εντυπωσιακό ε­μπορικό κέντρο Γκαλερία Ουμπέρτο που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με πρότυπο την Γκαλερία Βιτόριο Ε­μανουέλε του Μιλάνου.

Μετά την ξενάγησή μας στην πόλη, θα επισκεφτούμε το ιδιαίτερα σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπο­λης, που περιλαμβάνει και την Εθνική Βιβλιοθήκη με τους πάπυρους του Ερκολάνο. Τα χιλιάδες εκθέματα του μουσείου καλύπτουν όλη την ιστορία της πόλης, αρχής γενομένης από τους προϊστορικούς και πρωτοϊ­στορικούς χρόνους (Μάγκνα Γκρέτσια). Περιλαμβά­νουν τα απίθανα ψηφιδωτά της Πομπηίας και του Ερκο­λάνο. Τη βασιλική συλλογή Φαρνέζε με περισσότερα από 500 γλυπτά και επιγραφές της Αναγέννησης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη συλλογή αναγεννησιακών γλυπτών στον κόσμο. Χαρακτηριστικά εκθέματα της συλλογής εί­ναι το μεγάλων διαστάσεων άγαλμα του Ηρακλή, με το οποίο η δυναστεία Φαρνέζε ήθελε να συμβολίσει την ι­σχύ της και ο Ταύρος των Φαρνέζε, το μεγαλύτερο σω­ζόμενο μαρμάρινο άγαλμα στον κόσμο. Επίσης θα δούμε πολλές εντυπωσιακές νωπογραφίες της Πομπη­ίας, αρχαιοελληνικά, ρωμαϊκά, μεσαιωνικά και αναγεν­νησιακά νομίσματα και μετάλλια, αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά (επιπλέον της συλλογής Φαρνέζε). Στο μουσείο υπάρχει και η Μυστική Αίθουσα στην οποία ε­πιτρέπεται η είσοδος σε ενήλικες και παιδιά άνω των 11 ετών. Εκεί τα εκθέματα αφορούν την ερωτική και σεξου­αλική τέχνη της ρωμαϊκής εποχής.

Ακολουθεί πεζοπορική περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τον αρχηγό σας (για όσους το επιθυμούν και μπορούν να περπατήσουν), κατά τη διάρκεια της ο­ποίας θα γνωρίσετε το ιστορικό και παλαιό κέντρο της πόλης, τα ιστορικά της μνημεία, τα στέκια της, το εμπο­ρικό της κέντρο και τα καταστήματά της. ‘Οσοι ταξιδιώ­τες επιθυμούν θα ακολουθήσουν τον αρχηγό μας σε μια έξοδα στην ολοζώντανη Νάπολη, όπως οι οικογέ­νειες των ντόπιων, στον παραλιακό δρόμο καθώς ο ή­λιος δύει στον Κόλπο της Νάπολης. Διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Νάπολη - Αθήνα

Σήμερα αναλόγως την ώρα της πτήσης μας θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στη Νάπολη για μία τελευταία βόλτα. Μετά θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο απ’ όπου θα αναχωρήσουμε απευθείας για την Αθήνα.

 

 

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 839 € 360 €
  Twin Room 839 € 360 €
  Triple Room 839 € 360 €
  Single Room 1239 € 360 €

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • 5 Διανυκτερεύσεις στη Νάπολη στο ξενοδοχείο Mercure Napoli Centro Angioino Hotel 4* και 2 διανυκτερεύσεις στο Λέτσε στο ξενοδοχείο Delle Palme 4* ή όμοιά τους.
  • Ο δημοτικός φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία.
  • Πρωινό
  • Ακτοπλοϊκές μετακινήσεις με ταχύπλοο στο νησάκι Κάπρι και στην Κοστιέρα Αμαλφιτάνα.
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν, όπως αναφέρονται αναλυτικά στο πρόγραμμά μας
  • Τοπικός ξεναγός για τις ξεναγήσεις μας σε Πομπηία, Ερκολάνο, Νάπολη και Ποσειδωνία.
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-συνοδός
  • Επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια,

 

Δεν περιλαμβάνονται

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, check points, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 360 €  
  • Οι είσοδοι σε μουσεία και άλλα αξιοθέατα

Παρατήρηση: Το πρόγραμμα έχει πολύ περπάτημα και ξεναγήσεις-επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

 

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
?φιξης

Α3 680

10/07/2022

ΑΘΗΝΑ – ΝΑΠΟΛΗ

08:10

08:55

Α3 681

17/07/2022

ΝΑΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

09:45

12:25

 

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
?φιξης

Α3 680

31/07/2022

ΑΘΗΝΑ – ΝΑΠΟΛΗ

08:10

08:55

Α3 681

07/08/2022

ΝΑΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

09:45

12:25

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα ?φιξης

Α3 680

21/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΝΑΠΟΛΗ

08:10

08:55

Α3 681

28/08/2022

ΝΑΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

09:45

12:25

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα ?φιξης

Α3 680

18/09/2022

ΑΘΗΝΑ – ΝΑΠΟΛΗ

08:10

08:55

Α3 681

25/09/2022

ΝΑΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

09:45

12:25