Skip to main content

Σικελία - Μεγάλη Ελλάδα - Ελληνόφωνα Χωριά Καλαβρίας Καλοκαιρι 2021 απο 865€

17/06, 24/06, 08/07, 22/07 05/08, 12/08, 26/08, 09/09, 23/09       8 ΗΜΕΡΕΣ

 ισως το ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΟ πρόγραμμα στην ελληνική αγορα, μελετηστε το

Το ταξίδι με μια ματιά… 

  • ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ κατανεμημένος χρόνος χωρίς άσκοπες μετακινήσεις
  • ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ δρομολόγια πτήσεων με AEGEAN
  • Διαμονή σε 4* sup ξενοδοχεία ως ακολούθως ή παρόμοια
    IBIS STYLES hotel Παλέρμο ///  KATANE PALACE hotel Κατάνια
    GRAND HOTEL MOSE Ακράγαντας  ///  E HOTEL Ρήγιο
  • Πρωινό μπουφέ καθημερινά στα ξενοδοχεία
  • Μετακινήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενα λεωφορεία
  • Περιηγήσεις/ξεναγήσεις σε Παλέρμο και Κατάνια
  • Ξενάγηση στις εντυπωσιακές Συρακούσες με το νησί Ορτυγία, Νότο και Καλτατζιρόνε
  • Επίσκεψη στη Μεσσίνα, το Ρήγιο και στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας
  • Επίσκεψη στην Κοιλάδα των Θεών στον Ακράγαντα, στην Σελινούντα και στην Εγεστα
  • Επίσκεψη στην Πιάτσα Αρμερίνα με τα υπέροχα ψηφιδωτά & στην γραφική Τσεφαλού
  • Επίσκεψη στην γραφικότατη Ταορμίνα, το φάραγγι Alcantara και το ηφαίστειο της Αίτνας
  • Ξεναγήσεις από διπλωματούχους ξεναγούς
  • Προπληρωμένοι φόροι ξενοδοχείων πόλεων για να αποφεύγεται η επιτόπια ταλαιπωρία
  • ΕΜΠΕΙΡΟΤΑΤΟΣ αρχηγός συνοδός σε όλη την διάρκεια

 

Ημέρα 1η: Αθήνα - Κατάνια
Άφιξη με απευθείας πτήση στην Κατάνια, μια πόλη που το ιστορικό της κέντρο είναι επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO χάρη στην αποκατεστημένη μπαρόκ αρχιτεκτονική του. Η είσοδός του είναι η Piazza Duomo, όπου κυριαρχεί το επιβλητικό συνονθύλευμα του καθεδρικού ναού και των παρεκκλησίων του και πιο πίσω το μπαρόκ Palazzo Biscari. Στο κέντρο της πλατείας, ο μαύρος ελέφαντας από βασάλτη, φορτωμένος έναν αιγυπτιακό οβελίσκο, αποτελεί το έμβλημα της πόλης. Από εδώ ξεκινά και ο κεντρικός και εμπορικός δρόμος της, η Via Etnea, με τα ακριβά καταστήματα και τα μπαρόκ κτίρια και ανηφορίζει προς την Piazza Stesicoro (φόρος τιμής στον Έλληνα ποιητή που πέθανε εδώ), με το ρωμαϊκό αμφιθέατρο και τα Giardini Bellini.

Ημέρα 2η: Κατάνια (Συρακούσες – Νότο – Καλτατζιρόνε)
Η σημερινή μας εκδρομή στη Νότια Σικελία ξεκινάει με τις εντυπωσιακές Συρακούσες. Η άλλοτε ισχυρή ελληνική αποικία που ιδρύθηκε το 734 π.Χ. διατηρεί έκδηλα τα σημάδια του ένδοξου παρελθόντος. Θα ξεκινήσουμε την ξενάγηση από το αρχαίο θέατρο Teatro Greco χωρητικότητας 16.000 θεατών και το σπήλαιο Orecchio di Dionio (Αφτί του Διονύσου), την ασβεστολιθική σπηλιά με την χαρακτηριστική είσοδο σε σχήμα αυτιού. Εδώ, σύμφωνα με τον θρύλο ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος Α’, φυλάκιζε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Θα μας εντυπωσιάσει ο βωμός του Ιέρωνα Β΄, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο. Το νησί Ortigia (σύμφωνα με τον Όμηρο, εδώ παρέμεινε φυλακισμένος, στα χέρια της Καλυψούς, ο Οδυσσέας) με τα μεσαιωνικά κτίρια, θεωρείται το κέντρο της πόλης. Αφού περάσουμε την γέφυρα Umbertο, που συνδέει το μικρό νησί με την ηπειρωτική χώρα, θα βρεθούμε μπροστά στα επιβλητικά απομεινάρια του ναού του Απόλλωνα και στη συνέχεια μέσα από τα μπαρόκ κτίρια και πλατείες της Ορτυγίας θα κατευθυνθούμε προς τον καθεδρικό ναό των Συρακουσών, που έχει ενσωματώσει (περικλείσει για την ακρίβεια) τον αρχαίο ναό της Αθηνάς. Η βόλτα μας θα καταλήξει στην πηγή της νύμφης Αρέθουσας, που ο μύθος συνδέει την ιστορία του ερωτικού κυνηγητού της από τον ποταμό Αλφειό με την μητέρα πατρίδα, αλλά και που η μορφή της κάποτε αποτυπωνόταν στο χαρτονόμισμα των πενήντα δραχμών. Ακολουθεί σύντομη στάση στην πανέμορφη μπαρόκ πόλη Νότο και στη συνέχεια προτού επιστρέψουμε στην Κατάνια θα επισκεφθούμε το γραφικό Καλτατζιρόνε. Το Καλτατζιρόνε είναι το κέντρο της κεραμικής τέχνης του νησιού και εδώ βρίσκεται η περίφημη σκάλα με τα 150 σκαλοπάτια διακοσμημένα με κεραμικά πλακάκια. Επιστροφή αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας.

Ημέρα 3η: Κατάνια (Πιάτσα Αρμερίνα) - Ακράγαντας
Πρωινό ελεύθερο στην Κατάνια και αναχώρηση νωρίς το μεσημέρι για τον Ακράγαντα με ενδιάμεση στάση στην Πιάτσα Αρμερίνα. Η Πιάτσα Αρμερίνα είναι γνωστή για τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά της ρωμαϊκής υπαίθριας Βίλα ντελ Καζάλε, που προσφέρουν μια ματιά στη ζωή του φθίνοντος ύστερου αρχαϊκού κόσμου κατά τον 4ο μ.Χ, αιώνα. Ανάμεσα στα ψηφιδωτά, ξεχωριστή θέση κατέχει και η απεικόνιση αθλούμενων γυναικών αλλά και η πρώτη εμφάνιση του “μπικίνι”. Άφιξη το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας στον Ακράγαντα.

Ημέρα 4η: Ακράγαντας (Σελινούντα /Έγεστα) - Παλέρμο
Μια εμπειρία ξεχωριστή η σημερινή μας ημέρα, καθώς θα είναι αφιερωμένη στην παρουσία των Ελλήνων της Μεγάλης Ελλάδας. Πρωινή επίσκεψη στην περίφημη “Κοιλάδα των Ναών” με τα εξαίσια δείγματα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, καθαρά δωρικού ρυθμού. Ο Εμπεδοκλής, γέννημα θρέμμα της πόλης, συνήθιζε να λέει για τους συμπολίτες του ότι “ζούσαν σαν να ήταν να πεθάνουν την άλλη μέρα και έχτιζαν σαν να ήταν να ζήσουν για πάντα”. Ξεκινάμε με τον ναό της Ήρας Λακίνιας και συνεχίζουμε με τον αποκαλούμενο ναό της Ομόνοιας, τον πιο καλοδιατηρημένο στη Σικελία λόγω της μετατροπής του σε χριστιανική βασιλική. Ο ναός του Ηρακλέους και τα υπολείμματα του γιγαντιαίου ναού του Ολυμπίου Διός θα συμπληρώσουν την γνώση μας για την ιστορική εξέλιξη της Σικελίας στους κλασσικούς χρόνους, όσον αφορά τη διαπλοκή των Σικελιωτών με τη μητέρα-Ελλάδα αλλά και σε σχέση με τις διαμάχες των Ελλήνων με τους Φοίνικες άποικους του νησιού. Συνεχίζουμε για τον Σελινούντα, την αποικία των Υβλαίων Μεγάρων. Στα ερείπια της πόλης βρέθηκαν οκτώ σπουδαίοι αρχαίοι ναοί. Επειδή δεν είναι γνωστό ποια θεότητα λατρευόταν, οι ναοί διακρίνονται με τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. Ακολουθεί στάση για καφέ ή φαγητό στην κοντινή παραλία Marinella, ακόμη και για μπάνιο στην θάλασσα για όσους το επιθυμούν. Επόμενος σταθμός του οδοιπορικού μας, η Έγεστα, μια αρχαία φοινικική πόλη που, δέχτηκε όμως τις πολιτιστικές επιδράσεις του ελληνικού κόσμου. Σημαντικότερα μνημεία ο επιβλητικός, ασκεπής δωρικός ναός, που στεφανώνει τον λόφο αλλά και το αρχαίο θέατρο που το κοίλο του αγναντεύει από ψηλά το Τυρρηνικό πέλαγος. Άφιξη στο Παλέρμο αργά το απόγευμα και προτείνουμε μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο που θα μας φέρει σε επαφή με το μπαρόκ παρελθόν της πόλης. Ξεκινώντας από τον Καθεδρικό ναό της πόλης, όπου φιλοξενεί τις σαρκοφάγους των Νορμανδών κυριάρχων του νησιού, θα περπατήσουμε την Βιτόριο Εμανουέλε, από την Πόρτα Νουόβα προς το Quattro Canti. Θα θαυμάσουμε τα αγάλματα των τεσσάρων εποχών, των Ισπανών αντιβασιλέων αλλά και των Αγίων–Νυμφών, πολιούχων του Παλέρμο που στολίζουν τις γωνίες του αλλά και την Φοντάνα Πρετόρια με τα υπέροχα γλυπτά με Τρίτωνες και Νηρηΐδες. Το Τεάτρο Μάσσιμο (όπου γυρίστηκε και η τελευταία τραγική σκηνή του “Νονού ΙΙΙ”) και το Τεάτρο Πολιτεάμα αποτελούν τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά κοσμήματα της κεντρικής Βία Λιμπερτά. Οι πεζόδρομοι γύρω από το κέντρο σφύζουν από ζωή το βράδυ καθώς φιλοξενούν πληθώρα εστιατορίων, καφέ και καταστημάτων με υπέροχο σιτσιλιάνικο παγωτό.

Ημέρα 5η: Παλέρμο
Πρωινή ξενάγηση στην πόλη όπου θα συναντήσουμε ένα κράμα στοιχείων από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τους Άραβες, τους Νορμανδούς και φυσικά από την Αναγεννησιακή και σύγχρονη εποχή. Θα ξεκινήσουμε με το γειτονικό «Βασιλικό Λόφο», το περίφημο Μονρεάλε με το απόλυτο αρχιτεκτονικό θαύμα της πόλης, τον ανυπέρβλητο Καθεδρικό Ναό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Κτισμένος από τους Νορμανδούς το 1182, σε ρυθμό Βασιλικής με μήκος πάνω από 100μ. και πλάτος 40μ. με εξαιρετικά βυζαντινής επιρροής ψηφιδωτά στον νάρθηκα και στα παρεκκλήσια, με εμπνευσμένες παρεμβάσεις στην μετέπειτα αναγεννησιακή περίοδο και φυσικά τον τάφο του πατέρα της Σικελίας, του Νορμανδού Άρχοντα Γουίλιαμ του 1ου, αποτελεί το απόλυτο μνημείο της μεσαιωνικής ιστορίας της Σικελίας. Στη συνέχεια το διάσημο Θέατρο Μάσσιμο (Μέγα Θέατρο), το μεγαλύτερο θέατρο της Ιταλίας και το Παλάτι των Νορμανδών, έδρα σήμερα του Κοινοβουλίου της Αυτόνομης Επαρχίας της Σικελίας, τα οποία και θα φωτογραφήσουμε εξωτερικά σε συνδυασμό με την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, την εκκλησία Μαρτοράνα στην πιάτσα Μπελίνι με τη ξεχωριστή μπαρόκ πρόσοψη και το ρωμαϊκό καμπαναριό θα ολοκληρώσουν τη μεστή γνωριμία μας με τη Μητρόπολη της Σικελίας. Απόγευμα ελεύθερο για ψώνια στη πάντα ενδιαφέρουσα αγορά της πόλης, προσωπικές αναζητήσεις και φυσικά δείπνο σε κάποια από τις φημισμένες τρατορίες της όπου θα σας παροτρύναμε να μη παραλείψετε να δοκιμάσετε το διάσημο πιάτο: Pasta con le Sarde.

Ημέρα 6η: Παλέρμο (Τσεφαλού/Μεσσίνα) - Ρήγιο
Πρωινή αναχώρηση για την γραφική Τσεφαλού (ή Κεφαλού), 70 χλμ. ανατολικά του Παλέρμο, μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές της Ιταλίας με εικόνες που κόβουν την ανάσα, όπως αυτήν του επιβλητικού βράχου που επιστέφει σαν κεφαλή την παραλιακή πόλη και της έδωσε και το όνομά της (Κεφαλοΐδιον). Η βόλτα μας, διαμέσου του Κόρσο Ρουτζέρο, θα μας οδηγήσει στον νορμανδικό καθεδρικό ναό, στην κορυφή της πόλης. Η μύησή μας στη νορμανδική τέχνη θα ξεκινήσει με τα ψηφιδωτά στο εσωτερικό του ναού και θα επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Χριστού Παντοκράτορα, που ενοποιεί τις τρεις πολιτισμικές παραδόσεις του νησιού (βυζαντινή, αραβική, νορμανδική). Συνεχίζουμε με ανατολική κατεύθυνση για την Μεσσινα από όπου διαπλέοντας τα στενά της «Σκύλας και της Χάρυβδης» αποβιβαζόμαστε στην ηπειρωτική Ν. Ιταλία, στη Βίλλα Σαν Τζιοβάνι. Σε κοντινή απόσταση φτάνουμε το απόγευμα στο Ρήγιο, μια από τις αρχαιότερες ελληνικές αποικίες την Κάτω Ιταλίας που ιδρύθηκε το 720 π.Χ. από Ευβοείς και αρχικά ονομαζόταν Ερυθρά.

Ημέρα 7η: Ρήγιο (Ελληνόφωνα χωριά Καλαβρίας)
Πρωινή επίσκεψη στο εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Μuseo Nationale della Magna Grecia), όπου εκτίθενται τα δύο παγκοσμίου φήμης μπρούτζινα αγάλματα «Πολεμιστές του Ριάτσε», που ανασύρθηκαν τυχαία από ερασιτέχνη ψαρά το 1972 και χρονολογούνται από τον 5ο π.Χ. αι. συνιστώντας τα πλέον κορυφαία σωζόμενα δείγματα τέχνης της κλασσικής αρχαιότητας. Χρόνος ελεύθερος για βόλτα στην πανέμορφη παραλία και διατρέχοντας στη συνέχεια τα θαλάσσια θέρετρα της περιοχής της Μποβεσίας, θα επισκεφθούμε στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου του Ασπρομόντε, το εγκαταλειμμένο από το 1960 ελληνόφωνο χωριό – φάντασμα της Καλαβρίας, το Πεντεδάχτυλο (Pentedattylo) σε υψόμετρο 250μ. χτισμένο στο βουνό Καλβάριο. Μέσω της παραλιακής πόλης Bova Μarina, θα φτάσουμε στο χωριό Bova Superiore ή Βούα σε υψόμετρο 820μ., το πιο καλοδιατηρημένο ιστορικό κέντρο της ελληνικής Καλαβρίας. Είναι καταχωρημένο στην επίσημη λίστα των γραφικότερων ιταλικών χωριών (Borghi piu Belli d’ Italia), γνωστό και με το όνομα Χώρα. Υπήρξε το πολυπληθέστερο χωριό της ελληνικής Καλαβρίας, διοικητικό και εκκλησιαστικό κέντρο από την Βυζαντινή εποχή ως τις αρχές του 20ου αι. Λέγεται πως ο βράχος του κάστρου στο ψηλότερο σημείο του χωριού φέρει το αποτύπωμα της βασίλισσας που το ίδρυσε. Τα ερείπια του νορμανδικού κάστρου, πλακόστρωτοι δρόμοι, εκκλησίες, πετρόχτιστα σπίτια με γκρεκάνικες επιγραφές, επαύλεις ευγενών, όλα θυμίζουν τους παλιούς καλούς καιρούς. Επιστροφή το απόγευμα στο Ρήγιο.

Ημέρα 8η: Ρήγιο (Ταορμίνα / Αίτνα) - Κατάνια
Αφήνουμε την Καλαβρία και περνάμε πάλι με το πλοίο στην Σικελία με πρώτο μας σταθμό για σήμερα την πιο γραφική και κοσμοπολίτικη πόλη της Σικελίας, την Ταορμίνα. Το έντονο ελληνικό παρελθόν της είναι έκδηλο σε αυτήν την αρχαία αποικία, όπου και δεσπόζει το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Χτισμένo στο Monte Tauro, το διάσημο αυτό τουριστικό θέρετρο προσφέρει απίστευτη θέα στη βραχώδη ανατολική ακτογραμμή της Σικελίας. Η περιπλάνηση στα γραφικά δρομάκια με τις ανθισμένες μπουκαμβίλιες, ο σημαντικότερος εμπορικός δρόμος, ο Corso Umberto I, τα τείχη, οι ναοί και στο βάθος το ηφαίστειο της Αίτνας δικαιολογούν την αίγλη της φημισμένης αυτής περιοχής. Συνεχίζουμε αρχικά για το υπέροχης φυσικής ομορφιάς φαράγγι Alcantara και αμέσως μετά για την Αίτνα, το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, όπου η ονομασία του Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano». Στην ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Ο Γίγαντας Εγκέλαδος καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, σύμφωνα με τον ποιητή Αισχύλο, και ήταν η αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων. Μέσω μιας ορεινής διαδρομής, όπου κυριαρχεί το απέραντο μαύρο χρώμα της λάβας, θα ανεβούμε σε υψόμετρο περίπου 2000μ. και θα θαυμάσουμε την θέα προς το Ιόνιο πέλαγος. Γεμάτοι όμορφες εικόνες και εντυπώσεις θα καταλήξουμε στο αεροδρόμιο της Κατάνια για την επιστροφή μας στην Ελλάδα.

Η ροή των ημερησίων προγραμμάτων ενδέχεται να τροποποιηθεί χωρίς να παραλείπεται τίποτα.
Αναχωρήσεις και από Θεσσαλονίκη με επιβάρυνση πτήσεων +75€/άτομο
Παιδί έως 12 ετών στο ίδιο δωμάτιο με δύο (2) γονείς = -100€

 

ΤΙΜΕΣ

17/06, 24/06, 08/07, 22/07 05/08, 12/08, 26/08, 09/09, 23/09       ΣΕ Δίκλινο  865€

Μονόκλινο 1.165€

Φόροι 240€

 

 

Το ταξίδι περιλαμβάνει

  • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Πτήσεις Aegean Airlines.
  • Διαμονή: Σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4* sup ως ακολούθως ή παρόμοια: Κατάνια: Katane Palace/Villa Del Bosco, Παλέρμο: Ibis Styles, Ακράγαντας: Grand hotel Mose, Ρήγιο: Torrione/E hotel.
  • Γεύματα: Πρωινό καθημερινά.
  • Μεταφορές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα | Με κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Κόστος εισόδων πόλεων check Point.
  • Δημοτικοί φόροι στα ξενοδοχεία.
  • Φ.Π.Α.
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό: Έμπειρος αρχηγός/συνοδός.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.

 

Δεν περιλαμβανονται

  • Τέλη εισόδων: Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
  • Προαιρετική ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστους 15€.
  • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.

Πτήσεις: Aegean Airlines

Ημ/νία Διαδρομή Ώρα Αναχώρησης Ώρα Άφιξης
1η μέρα Αθήνα – Κατάνια 17:45 18:30
8η μέρα Κατάνια – Αθήνα 19:15 21:30
Θεσσαλονίκη – Αθήνα 14:40 15:35
Αθήνα – Θεσσαλονίκη 23:00 23:55