Skip to main content

ΣΚΟΠΙΑ – ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ – ΑΛΒΑΝΙΑ 13 ΜΑΙΟΥ 2024 απο 695 τελικη τιμη

*ΟΔΙΚΗ ή ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ* 

ΣΚΟΠΙΑ (Τέτοβο – Φαράγγι Μάτκα) / ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ (Γκρατσάνιτσα – Πρίστινα – Ντέτσανι – Πρίζεν – Πέτς) / ΑΛΒΑΝΙΑ (Δυρράχιο – Τίρανα)

*13 – 18 Μαΐου 2024 (6 Ημέρες) ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ*

*13 – 19 Μαΐου 2024 (7 Ημέρες) ΟΔΙΚΩΣ*

 

ΣΚΟΠΙΑ (Τέτοβο – Φαράγγι Μάτκα) / ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ (Γκρατσάνιτσα – Πρίστινα – Ντέτσανι – Πρίζεν – Πέτς) / ΑΛΒΑΝΙΑ (Δυρράχιο – Τίρανα)

Ένα ταξίδι στα Βαλκάνια που θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα όμορφα και ιστορικά μέρη δύο διαφορετικών γειτονικών χωρών. Οι λαοί αυτών των χωρών ως γείτονες, συνυπάρχουν, συνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται μεταξύ τους, εδώ και πολλούς αιώνες, με ένα μοναδικό μείγμα οθωμανικών, ελληνικών και ιταλικών επιρροών, που είναι εμφανείς στην αρχιτεκτονική, στην κουζίνα και στις παραδόσεις των χωρών που θα επισκεφθούμε. Θα περιηγηθούμε σε ιστορικές πόλεις και μονές, μοναδικής ομορφιάς τοπία και θα γευθούμε εξαιρετικά τοπικά φαγητά και κρασιά.

 

1η Ημέρα: Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 ΟΔΙΚΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

ΑΘΗΝΑ – ΕΥΖΩΝΟΙ – ΣΚΟΠΙΑ (710χλμ)  

Συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο της Αθήνας και πρωινή αναχώρηση  (07:00) με προορισμό την Βόρεια Μακεδονία με ενδιάμεσες στάσεις για φαγητό και ξεκούραση) και πιο συγκεκριμένα την πόλη των Σκοπίων.

Σημείωση: Οι εκδρομείς από τη Βόρεια Ελλάδα, θα επιβιβαστούν σε σημείο επι του δρομολογίου του λεωφορείου, που θα κοινοποιηθεί έγκαιρα.

Μετά τις τυπικές διαδικασίες στα σύνορα θα συνεχίσουμε για την πόλη των Σκοπίων, με άφιξη τις απογευματινές ώρες.

Τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

1η Ημέρα: Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

ΠΤΗΣΗ ΑΘΗΝΑ – ΣΚΟΠΙΑ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ των Αθηνών στις 17.45. Παράδοση αποσκευών, έλεγχος διαβατηρίων και πτήση με την  Aegean Αirlines (Α3-984) για τα Σκόπια  στις 20:15, με άφιξη στις 20:45 (τοπική ώρα).

Αφού ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες αεροδρομίου και πάρουμε τις βαλίτσες μας, αναχωρούμε για την πόλη των Σκοπίων, την πρωτεύουσα και τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό 467.257 κατοίκους.

Τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η Hμέρα: Τρίτη 14 Μαΐου 2024

ΣΚΟΠΙΑ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΑΤΚΑ – ΤΕΤΟΒΟ – ΜΟΝΗ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ – ΛΙΜΝΗ ΜΑΒΡΟΒΙ – ΣΚΟΠΙΑ (260χλμ)

Συνάντηση των δυο γκρουπ, και μετά το πρωινό, θα περιηγηθούμε για να γνωρίσουμε την πόλη των Σκοπίων. Αδιαμφισβήτητα η πλατεία της Μακεδονίας είναι όχι μόνο το κεντρικότερο σημείο της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Στο κέντρο θα δούμε το εντυπωσιακό άγαλμα «ο Πολεμιστής πάνω στο άλογο», που προφανώς αναφέρεται στον Μ. Αλέξανδρο πάνω στον Βουκεφάλα.

Τριγύρω θα δούμε πολλά ακόμη μνημεία και αγάλματα. Στην πλατεία του Φίλλιπου του Β’ ακριβώς δίπλα, θα δούμε το πελώριο άγαλμα του πατέρα του Μ. Αλέξανδρου και την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου.

Θα δούμε το σπίτι-μνημείο αφιερωμένο στην ανθρωπίστρια και κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης, μητέρα Τερέζα, η οποία γεννήθηκε στα Σκόπια και έζησε στη χώρα από το 1910 ως το 1928. Στο εσωτερικό του μπορεί κανείς να δει φωτογραφίες της χώρας από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν και ήταν ακόμα μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έπιπλα, ρούχα και φυσικά πολλά προσωπικά αντικείμενα της ίδιας της Μητέρας Τερέζας.

Η καρδία και η ψυχή των Σκοπίων, το Παλιό Παζάρι ιδρύθηκε πριν από 7 αιώνες και σήμερα είναι ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα της πόλης, όντας μάλιστα το μεγαλύτερο παζάρι στα Βαλκάνια. Θα περιπλανηθούμε μέσα στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια όπου συνδυάζεται το παλιό με το μοντέρνο. Θα δούμε αμέτρητα καταστήματα που πουλούν χρυσαφικά και χειροποίητα τοπικά προϊόντα, «τσαγάδικα» που σερβίρουν ακόμη τσάι σε ένα μικρό τυπικό ποτήρι σε μεταλλικό δίσκο, «κεμπαμπτζίδικα» και εστιατόρια με παραδοσιακά γλυκά.

Θα ολοκληρώσουμε την περιήγηση μας με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είναι από τα ομορφότερα και πιο χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης και θυμίζει έντονα αρχαιολογικό ναό.

Στη  συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το φαράγγι Μάτκα (Matka Canyon), έναν από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Πρόκειται για ένα τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς, ένα διαμάντι της φύσης,  το οποίο αναφέρεται  ως ένα από τα 77 κορυφαία φυσικά αξιοθέατα στον κόσμο και προστατεύεται από την UNESCO.

Το φαράγγι διασχίζει ο ποταμός  Treska ο οποίο δημιουργεί αρκετές λίμνες με μεγάλο βάθος.

Θα περπατήσουμε πολύ λίγο για να θαυμάσουμε το φαράγγι και στη συνέχεια, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα επιβιβαστούμε σε πλοιάριο και θα κάνουμε μία μισάωρη πλεύση στη τεχνητή λίμνη. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε κάποια από τα μοναστήρια τα οποία είναι στις όχθες της λίμνης. Συνολικά υπάρχουν στην περιοχή έξι εκκλησίες και μοναστήρια κυρίως από τη μεσαιωνική περίοδο. Το μοναστήρι της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Σισέφσκι , η εκκλησία του Αγίου Σπα με τα λείψανα των παλαιοχριστιανικών εκκλησιών, της Αγίας Τριάδας, του  Άγιου Γεωργίου καθώς και η εκκλησία  της Αγίας Κυριακής που είναι ερειπωμένη, τα οποία είναι κρυμμένα σε όλο το φαράγγι και προσελκύουν πιστούς και προσκυνητές τις μεγάλες χριστιανικές γιορτές. Ακριβώς λόγω των ιερών προσκυνημάτων, η περιοχή της Μάτκα ονομάζεται επίσης Άγιον Όρος.

Αφού πιούμε ένα καφεδάκι, θα επιστρέψουμε στο πούλμαν και θα κατευθυνθούμε προς την πόλη του Τέτοβο. Φτάνοντας στην πόλη θα κάνουμε μία βόλτα στο κέντρο της και θα γνωρίσουμε το μοναδικό Τζαμί Σαρένα ή χρωματισμένο Τζαμί, το οποίο κατασκευάσθηκε το 1438. Αρχιτεκτονικά και αισθητικά προκαλεί μεγάλη εντύπωση καθώς τα χρώματα του είναι καταπληκτικά. Για να φτιαχτεί το χρώμα-στίλβωση της διακόσμησης χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 30.000 αυγά.

Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας περνώντας δίπλα από την λίμνη του Μαύροβο, θα διασχίσουμε το ομώνυμο Εθνικό πάρκο, σε ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς και θα φτάσουμε στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη  του Βαπτιστή, (Γιοβάν Μπιγκόρσκι) το οποίο θεμελιώθηκε το 1020. Το μοναστήρι έχει μια μεγάλη συλλογή από ιερά λείψανα, όπως του Ιωάννη του Βαπτιστή , τον Κλήμη της Οχρίδα , του Λαζάρου της Βηθανίας, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Βαρβάρας, και μέρος του Τιμίου Σταυρού.

Υπάρχει επίσης ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Λουκά τον ιατρό, όπου φυλάσσονται λείψανα του Αγίου και ανοίγει μόνο στην εορτή του Αγίου.  Ένας  πολύτιμος θησαυρός του μοναστηριού, είναι η εικόνα του Τιμίου Προδρόμου που χρονολογείται από το 1020, στην οποία αποδίδονται θαυματουργές θεραπευτικές δυνάμεις.

Μετά το προσκύνημα μας στο Μοναστήρι θα επιστρέψουμε προς τα Σκόπια και εφόσον ο χρόνος το επιτρέψει, θα κάνουμε μια σύντομη στάση στη λίμνη Μαύροβο,  για καφέ και φωτογραφίες.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η Hμέρα: Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

ΣΚΟΠΙΑ – ΣΥΝΟΡΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ – ΓΚΡΑΤΣΑΝΙΤΣΑ – ΠΡΙΣΤΙΝΑ (140χλμ)

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε, με τελικό προορισμό την πόλη Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου. -

Μετά τις τυπικές διαδικασίες στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, θα κάνουμε μια στάση στην πόλη της Γκρατσάνιτσα, όπου θα επισκεφθούμε τη Μονή Γκρατσάνιτσα, το σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι, που κατασκευάσθηκε από τον Σέρβο βασιλιά Στέφαν Μιλούτιν το 1321, στα ερείπια βασιλικής του 6ου αιώνα. Το μοναστήρι, το οποίο έχει εξαιρετικές αγιογραφίες, ανακηρύχθηκε Μνημείο Πολιτισμού Εξαιρετικής Σημασίας το 1990 και το 2006 τοποθετήθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, την πόλη της Πρίστινα, όπου θα περιηγηθούμε στην πόλη. 

Βάζοντας τις οικονομικές και πολιτικές συμφορές στην άκρη, το Κοσσυφοπέδιο εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά, σε μια από τις τελευταίες γωνιές της Ευρώπης, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να επιχειρήσουν ένα από τα αντισυμβατικά τους ταξίδια και να ανακαλύψουν τη ζωηρή και σοφιστικέ πρωτεύουσά του, την Πρίστινα.

Η Πρίστινα είναι η πρωτεύουσα του μερικώς αναγνωρισμένου κράτους του Κοσσυφοπεδίου. Η πλειοψηφία του πληθυσμού της είναι Αλβανικής καταγωγής, με άλλες μικρότερες εθνότητες. Η πόλη περιβάλλεται από πολλή ενέργεια, συνδυάζοντας έντονα το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το βαλκανικό συνονθύλευμα κουλτούρας με το καλό φαγητό και τη διασκέδαση. Μεταξύ άλλων θα δούμε τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μητέρας Τερέζας, την Εθνική Βιβλιοθήκη και θα περπατήσουμε τον πεζόδρομο της Μητέρας Τερέζας που είναι ο κεντρικός πεζόδρομος με εστιατόρια, καφέ και μαγαζιά.

Αφού πάρουμε την απαραίτητη δόση καφεΐνης, θα ξεκινήσουμε για την παλιά Πρίστινα, την ιστορική πλευρά της πόλης, τον Πύργο του Ρολογιού, το πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο του Κοσσυφοπεδίου και το Εθνογραφικό Μουσείο, στο οποίο θα δούμε εκθέματα από τη ζωή στη χώρα ανάμεσα στον 15ο και τον 20ο αιώνα, σε ένα ανακαινισμένο κτίσμα οθωμανικής εποχής. Στην περιοχή θα βρούμε επίσης μερικά από τα παλαιότερα τζαμιά της πόλης, όπου μπορούμε να ψωνίσουμε στα παζάρια τους.

Μετά την περιήγηση μας θα μεταβούμε στο ξενοδοχείο για τακτοποίηση, ελεύθερο χρόνο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η Hμέρα: Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

ΠΡΙΣΤΙΝΑ – ΝΤΕΤΣΑΝΙ – ΠΕΤΣ – ΠΡΙΣΤΙΝΑ (210χλμ)

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για την πόλη Ντέτσανι, όπου θα επισκεφθούμε το 2ο αρχαιότερο σέρβικο μοναστήρι. Το έκτισε ο Σέρβος βασιλιάς Στέφανος Ούρος Γ΄ Ντέτσανσκι το 1335 και το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στον Χριστό Παντοκράτορα και την Ανάληψη του Κυρίου. Ολόκληρο το συγκρότημα της Μονής θεωρείται εξαιρετικό πολιτιστικό μνημείο και βρίσκεται από το 2004, υπό την προστασία της UNESCO. Ο κύριος ναός της Μονής, μπορεί να θεωρηθεί ολόκληρος ένα αριστούργημα της γλυπτικής, επειδή είναι πλούσια διακοσμημένος με γλυπτά συνδυάζοντας αρμονικά ρωμανικά και γοτθικά στοιχεία.  

Αυτό που ιδιαίτερα προσελκύει την προσοχή, όσον αφορά την αρχιτεκτονική του μνημείου αυτού είναι η ασυνήθιστη διακοσμημένη πρόσοψη του. Οι τοιχογραφίες της Μονής θεωρούνται οι πιο καλά διατηρημένες και πλουσιότερες τοιχογραφίες της σερβικής μεσαιωνικής ζωγραφικής και γενικότερα της βυζαντινής μεσαιωνικής εκκλησιαστικής ζωγραφικής. Ένας πραγματικός θησαυρός της ορθόδοξης αγιογραφίας. Αποτελείται από πάνω από 1.000 συνθέσεις με χιλιάδες χαρακτήρες, τα περιεχόμενα των οποίων αντιπροσωπεύουν το σύνολο της γνώσης και της πίστης του μεσαιωνικού ανθρώπου.

Στη συνεχεία θα κινηθούμε προς την πόλη Πέγια και θα προσκυνήσουμε στο μεσαιωνικό ορθόδοξο Πατριαρχικό μοναστήρι Peć (Ιπεκίου), το οποίο αποτελείται από ένα συγκρότημα τεσσάρων εκκλησιών με κοινό τέμπλο (Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Δημήτριος,  Αγίας Μητέρας του Θεού Οδηγήτριας και Άγιος Νικόλαος). Χτίστηκε από την τρίτη δεκαετία του 13ου αιώνα έως τα μέσα του 14ου αιώνα. Η μονή είναι ένα είδος γκαλερί νωπογραφίας με έργα του 13ου, 14ου, 15ου και 16ου αιώνα, καθώς και η πνευματική έδρα της Σερβικής Εκκλησίας. Είναι ο τόπος ανάπαυσης των λειψάνων των Σέρβων αρχιεπισκόπων και πατριαρχών. Από το 1252 ως το 1766 ήταν η έδρα του Πατριαρχείου του Ιπεκίου, ενώ σήμερα φιλοξενεί κατά παράδοση τις τελετές ενθρονίσεων των σέρβων Πατριαρχών.

Επιστροφή στην Πρίστινα, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η Ημέρα: Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΠΡΙΣΤΙΝΑ – ΠΡΙΖΡΕΝ – ΔΥΡΡΑΧΙΟ – ΤΙΡΑΝΑ (300χλμ)

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για την πόλη Πρίζρεν των 220.000 κατοίκων,  που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κοσσυφοπεδίου μετά την Πρίστινα και θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας. Τη διασχίζει ο ποταμός Lumbardhi που “κόβει” την πόλη στα δυο και είναι παραπόταμος του Αλβανικού Δρίνου.

Θεωρείται από πολλούς ως η πιο γοητευτική πόλη του Κοσσυφοπεδίου. Η μείξη των μιναρέδων με τα καμπαναριά των ορθόδοξων και καθολικών εκκλησιών, δείχνει την μέχρι πρόσφατα συνύπαρξη κατοίκων, διαφορετικών θρησκειών. Σήμερα πλέον η συντριπτική πλειοψηφία είναι Αλβανοί μουσουλμάνοι.

H Παλιά Πόλη είναι το πιο γραφικό και ζωντανό κομμάτι του Πρίζρεν. Θα περπατήσουμε στα σοκάκια της, βλέποντας ένα συνδυασμό του δυτικού και ανατολίτικου αρχιτεκτονικού στοιχείου, με τις προσευχές των ιμάμηδων να μας υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε σε μουσουλμανική χώρα. Μικρά πολύχρωμα μαγαζιά, πλανόδιοι πωλητές με φρούτα και κηπευτικά βρίσκονται παντού.

Θα επισκεφθούμε το τζαμί του Shinan Pasha, το οποίο χτίστηκε το 1615 και αποτελεί Μνημείο της Unesco. Ο μιναρές έχει ύψος 143 μέτρα και διακρίνεται εύκολα από πολλά σημεία της πόλης. Στην πλατεία Shadervan, την πιο πολυσύχναστη περιοχή του Πρίζρεν θα δούμε  πολλά καφέ και εστιατόρια και εφόσον ο χρόνος μας το επιτρέπει, θα απολαύσουμε ένα καφεδάκι. Στη μέση της πλατείας υπάρχει μια βρύση που σύμφωνα με το μύθο, αν πιείς το νερό της, κάποια στιγμή θα επιστρέψεις

Στη συνέχεια θα κινηθούμε προς τα σύνορα Κοσσυφοπεδίου – Αλβανίας. Μετά τις τυπικές διαδικασίες θα περάσουμε στην Αλβανία και θα κάνουμε μια στάση στην πόλη του Δυρραχίου, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να περπατήσουμε στην πανέμορφη παραλιακή οδό της πόλης. Ιδρυμένο τον 7ο αιώνα π.Χ. από Έλληνες αποίκους από την Κόρινθο και την Κέρκυρα, με το όνομα Επίδαμνος, κατοικείται συνεχώς επί 2.700 χρόνια και είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Αλβανίας. Η προέλευση της λέξης Dyrrachium που δόθηκε από τους Ρωμαίους προέρχεται από τη σύνθεση των Ελληνικών λέξεων δυσ- 'δύσκολη' και ῥαχία=ράχες=όρη όπου πιθανόν αναφέρεται στους επιβλητικούς απόκρημνους βράχους κοντά στην πόλη και στο ομώνυμο μικρό χωριό που υπήρχε εκεί.

Στο Δυρράχιο υπάρχει η βιβλιοθήκη, το πολιτιστικό κέντρο Αλεξάντερ Μοϊσίου, το Θέατρο Εστράντα, το κουκλοθέατρο και η φιλαρμονική ορχήστρα. Υπάρχουν επίσης αρκετά μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό, η Βασιλική Έπαυλη και το Ιστορικό Μουσείο (σπίτι του Αλεξάντερ Μοϊσίου). Στην πόλη υπάρχουν επίσης τα Αρχαία Τείχη, ονόματι Κάστρο του Δυρραχίου και κοντά στο λιμάνι το αμφιθέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια. Χάρη στη μεγάλη αμμώδη ακτογραμμή της περιοχής, οι παραλίες του Δυρραχίου έχουν μεγάλη πέραση κάθε χρόνο. Οι παραλίες του είναι ιδανικές τόσο για νεότερες ηλικίες όσο και για οικογένειες με παιδιά, καθώς υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ανέσεις και υπηρεσίες.

Θα συνεχίσουμε για την πόλη των Τιράνων, όπου θα φτάσουμε τις απογευματινές ώρες. Τακτοποίηση και στη συνέχεια ελεύθερος χρόνος για περιπλάνηση στην πόλη, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η Ημέρα: Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΤΙΡΑΝΑ / ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Μετά το πρωινό θα περιηγηθούμε και θα γνωρίσουμε τα Τίρανα την πόλη των 419.000 κατοίκων. Θα μεταβούμε στην κεντρική πλατεία η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον εθνικό ήρωα Gjergj Kastrioti Skënderbeu, που ηγήθηκε εξέγερσης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η πλατεία έχει μέγεθος περίπου 40.000 τ.μ. και φιλοξενεί ένα από τα ορόσημα της πόλης, το Μνημείο του Skënderbeu. Θα δούμε το Τζαμί Ethem Bey (χτισμένο μεταξύ 1798 και 1812) και το 35 μέτρων Ρολόι Πύργο Kulla-e-Sahatit που χτίστηκε το 1822, με τρούλο στο στυλ του Αγίου Μάρκου. Για όσους το επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Δεν θα παραλείψουμε να επισκεφθούμε την Αρχιεπισκοπή της Αλβανίας και εφόσον είναι εφικτό, να δούμε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο.

Πρωτεύουσα της Αλβανίας από το 1920 τα Τίρανα έχουν ιστορία 4 περίπου αιώνες. Ιστορικά οι Αλβανοί θεωρούνται απόγονοι του αρχαίου λαού των Βαλκανίων, των Ιλλυριών. Τα Τίρανα είναι η μεγαλύτερη πόλη στη ευρύτερη δημοκρατία της Αλβανίας και αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει άλματα προόδου, στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, προσπαθώντας να ξορκίσουν την ιστορία του τόπου, ο οποίος υπήρξε πεδίο μαχών και πολέμων, λόγω των διάφορων κατακτητών που ανά τους αιώνες επιβουλεύονταν αυτή τη γη.  Διανύουν μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο στην ιστορία τους και η προσπάθεια μεταμόρφωσης της πόλης σε σύγχρονη ευρωπαϊκή Μητρόπολη, δεν μένει απαρατήρητη από το βλέμμα του κάθε επισκέπτη. Η μεταμόρφωση της πόλης σε μια πολύχρωμη πρωτεύουσα, έγινε με τη βοήθεια του δημάρχου Έντι Ράμα, ο οποίος είχε την ιδέα να αναπαλαιώσει και να βάψει με έντονα χρώματα όλα τα δημόσια κτίρια, να αναστηλώσει τις προσόψεις των νεοκλασικών κτιρίων, να ανασκευάσει τα πεζοδρόμια της χώρας και να κάνει πολλά ακόμα μικρά, αλλά σημαντικά για την αισθητική της πόλης έργα.

 

ΟΔΙΚΟ ΓΚΡΟΥΠ

Δείπνο – διανυκτέρευση.

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΓΚΡΟΥΠ

Μετάβαση στο αεροδρόμιο Τιράνων και μετά τις τυπικές διαδικασίες στο αεροδρόμιο, επιστροφή στην Αθήνα με την πτήση (Α3-973) της Aegen Airlines, με αναχώρηση στις 18:15 και άφιξη στις 20:25.

 

7η Ημέρα : Κυριακή 19 Μαΐου 2024

ΤΙΡΑΝΑ – ΚΟΡΥΤΣΑ – ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΑΘΗΝΑ (704χλμ)

Πρωινό και αναχώρηση για την Κρυσταλλοπηγή, σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, με ενδιάμεση στάση στην πόλη της Κορυτσάς. Χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς του Μοράβα σε υψόμετρο 610 μέτρα, η Κορυτσά είναι η σπουδαιότερη πόλη της Ν. Α. Αλβανίας. Είναι μία ενδιαφέρουσα, ιστορική, σχετικά νέα πόλη, με πλούσια παράδοση και ενδιαφέροντα μνημεία από την Οθωμανική περίοδο, συμπεριλαμβανομένου του πιο ονομαστού τζαμιού της Αλβανίας. Η σύγχρονη πόλη χρονολογείται από τα τέλη του 15ου αιώνα. Την περίοδο μεταξύ του 17ου και του 19ου αιώνα αναπτύσσεται ιδιαίτερα και εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο. Το 1887 δημιουργείται η πρώτη Αλβανική Σχολή που λειτουργεί μέχρι το 1902 με το κτίριο αυτό σήμερα να στεγάζει το μουσείο της πόλης.

Ο πληθυσμός της πόλης όπως και της ευρύτερης περιοχής, είναι ανάμεικτος από Έλληνες, Βλάχους και Σλαβόφωνους. Σε αρκετά από τα γύρω χωριά υπάρχουν Ορθόδοξες εκκλησίες με σπουδαίο ιστορικό, καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Ιστορικά στοιχεία και αρχαιολογικά ευρήματα της πρώιμης νεολιθικής περιόδου, μαρτυρούν μια ιστορική πορεία 6.000 χρόνων. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, η περιοχή παίζει σπουδαίο ρόλο και η πρώτη Χριστιανική εκκλησία χτίζεται το 898μΧ.

Αναχώρηση για τον συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας και μετά τις τυπικές διαδικασίες θα κινηθούμε προς την πόλη της Καστοριάς, όπου θα αποχαιρετίσουμε τους φίλους μας από τη Βόρεια Ελλάδα. Στην συνεχίζουμε για την Αθήνα ακολουθώντας το δρομολόγιο Καστοριά  - Καλαμπάκα - Λαμία - Αθήνα , με ενδιάμεσες στάσεις για φαγητό και ξεκούραση. Άφιξη στην Αθήνα τις βραδινές ώρες, γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις από το ταξίδι μας.  Άφιξη στην Αθήνα τις βραδινές ώρες, γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις από το ταξίδι μας.

 

ΣΚΟΠΙΑ (Τέτοβο – Φαράγγι Μάτκα) / ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ (Γκρατσάνιτσα – Πρίστινα – Ντέτσανι – Πρίζεν – Πέτς) / ΑΛΒΑΝΙΑ (Δυρράχιο – Τίρανα)

 

*13 – 18 Μαΐου 2024 (6 Ημέρες) ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ*
Τελική Τιμή ανά Άτομο σε Δίκλινο με Ημιδιατροφή
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ Αναχώρηση από ΑΘΗΝΑ: €840
Μονόκλινο: +€210

*13 – 19 Μαΐου 2024 (7 Ημέρες) ΟΔΙΚΩΣ*
Τελική Τιμή ανά Άτομο σε Δίκλινο με Ημιδιατροφή
ΟΔΙΚΗ Αναχώρηση από ΑΘΗΝΑ: €695
Μονόκλινο: +€250 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ: Πέντε (5) διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4* ή 3* / Δύο (2) διανυκτερεύσεις στα Σκόπια, Δυο (2) διανυκτερεύσεις στην Πρίστινα, Μία (1) διανυκτέρευση στα Τίρανα.
  • ΟΔΙΚΩΣ: Eξι (6) διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4* ή 3*: Δύο (2) διανυκτερεύσεις στα Σκόπια, Δυο (2) διανυκτερεύσεις στην Πρίστινα, Δύο (2) διανυκτερεύσεις στα Τίρανα.
  • Ημιδιατροφή (Πρωινό σε μπουφέ/Γεύμα ή δείπνο) καθημερινά στα ξενοδοχεία.
  • Μεταφορές με σύγχρονο κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Έμπειρος αρχηγός – συνοδός του γραφείου μας.
  • Τοπικοί ξεναγοί κατά περίπτωση.
  • Είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σκοπίων.
  • Βαρκάδα με πλοιάριο στο φαράγγι Μάτκα.
  • Φόροι εισόδου λεωφορείου εντός πόλεων (check Point), Parking.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Ταξιδιωτική ασφάλιση της Interamerican (Basic) για ατυχήματα και οξεία περιστατικά, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19. Για ηλικίες άνω των 75 ετών, η ασφάλιση ισχύει μόνο για ατυχήματα.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Ποτά, επιδόρπια και εξτρά γεύματα.
  • Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.
  • Φιλοδωρήματα και αχθοφορικά.

 

  ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Μπορείτε να ταξιδέψετε με Ταυτότητα ή Διαβατήριο.
  • Η Ταυτότητα πρέπει να έχει ημερομηνία έκδοσης μικρότερη των 10 ετών, αλλιώς πρέπει να εκδοθεί καινούργια.
  • Το Διαβατήριο πρέπει να έχει ισχύ 6 μηνών από το τέλος του ταξιδιού, διαφορετικά πρέπει να εκδοθεί καινούργιο.
  • Φωτοτυπία διαβατηρίου ή της ταυτότητας πρέπει να κατατεθούν στο γραφείο μας.
  • Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση θα δοθούν οι τελικές αναλυτικές οδηγίες.
  • Η σειρά του προγράμματος ενδέχεται να αλλάξει, χωρίς να παραληφθεί κάτι.
  • Η εκδρομή έχει πρωινές αναχωρήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.