Skip to main content

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ 7/8 ΗΜΕΡΕΣ Καλοκαίρι 2023 από 895

Λισαβόνα, Πόρτο, Μπράγκα, Γκιμαράες, Κοΐμπρα, Φάτιμα, Ναζαρέ, Όμπιτους, Αβέιρο, Σίντρα-Κασκάις-Εστορίλ, Μπουσάκο

 ΑΝΑΧΩΡΗΣH  12/8  

 

Ημέρα 1η : Αθήνα/Θεσσαλονίκη – Λισαβόνα

Bom dia Lisboa!

 

Γραφική, γεμάτη παραδοσιακές γειτονιές, ανοιχτόκαρδους ανθρώπους κι ένα απερίγραπτο μπλε φως να φωτίζει τα πάντα με τη διαύγειά του, η Λισαβόνα είναι μια πόλη από το «ύφασμα» μιας άλλης εποχής που δακρύζει με τα φάντος και γελάει δυνατά.

Η ξενάγησή μας εξερευνά τις γήινες ομορφιές, αλλά και το λατινικό ένδοξο παρελθόν της. Σταχυολογώντας διακρίνουμε τα εξής:

Το Μουσείο με τις Βασιλικές Άμαξες με την πολυτελέστατη συλλογή που χρονολογείται ανάμεσα στον 17ο και 19ο αιώνα.

Το μοναστήρι των Ιερωνυμιτών με τη γοτθική πορτογαλική αρχιτεκτονική που φιλοξενούσε τους ναυτικούς το βράδυ πριν από την αναχώρηση για το άγνωστο.

Φυσικά, θα δώσουμε το παρών και στην πιο πολυφωτογραφημένη περιοχή της πόλης, με το Μνημείο των Ανακαλύψεων καθώς και τον χαρακτηριστικό Πύργο του Μπελέμ, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο, απ’ όπου ξεκίνησαν οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι για τα πέρατα της γης.

Το απόγευμα είναι ελεύθερο για βόλτα στην πόλη που ακόμα κυκλοφορούν τα παλιομοδίτικα ξύλινα τραμ και τη ρετρό, ακαταμάχητη ατμόσφαιρα.

 

 

Ημέρα 2η : Λισαβόνα (Σίντρα – Κασκάις – Εστορίλ – Κάμπο ντα Ρόκα)

Με θέα τον Ατλαντικό

 

Γραφικά ψαροχώρια με παραλίες πάνω στον Ατλαντικό, η Σίντρα, το Κασκάις, το Εστορίλ και το Κάμπο ντα Ρόκα αποτελούν ορόσημα της απολαυστικής μας εκδρομής στα περίχωρα της Λισαβόνας.

Πρώτη μας στάση, η Σίντρα. Ως αλλοτινή θερινή κατοικία των βασιλέων είναι γεμάτη με αριστοκρατικές βίλες, στις οποίες φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς προσωπικότητες της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Το επιβλητικό κάστρο που περιτριγυρίζεται από παράξενες ιστορίες έχει μαγευτική θέα στο πάρκο με τα εκατοντάδες είδη φυτών που συγκέντρωσε ο βασιλιάς Φερδινάνδος.

Κεντημένο πάνω στις ακτές του Ατλαντικού, το Κασκάις διαθέτει παραλίες με μεγάλα κύματα και κρύα νερά, υπέροχες διαδρομές κατά μήκος του ωκεανού, καθώς και μια μεγάλη ψαραγορά όπου πρωταγωνιστεί ο βασιλικός αστακός. Ως πανέμορφο ψαροχώρι προσφέρεται για σύντομες αποδράσεις από τη Λισαβόνα.

Για τη συνέχεια, σειρά έχει η «Πορτογαλική Ριβιέρα». Ως καλοκαιρινό θέρετρο που σέβεται την υπόστασή του, το Εστορίλ αποτελεί πόλο έλξη των διεθνών jet setters. Καλοντυμένη και δαιμονίως όμορφη, η ίδια πελατεία δίνει το παρών και στο φημισμένο Casino Estoril.

Για το τέλος, το Κάμπο ντα Ρόκα, το δυτικότερο σημείο της ευρωπαϊκής ηπείρου και της Πορτογαλίας στον Ατλαντικό ωκεανό, επισφραγίζει την εκδρομή με γραφικές εικόνες που ξεχειλίζουν από την αύρα του ωκεανού. Εικόνες που απλά είναι αδύνατο να μη θες να κοιτάζεις λαίμαργα και να απαθανατίζεις συνεχώς.

Επιστροφή στη Λισαβόνα και απόγευμα ελεύθερο.

Tο βράδυ σας προτείνουμε να αφεθείτε στη μαγεία και τη λυρική μελαγχολία των παραδοσιακών πορτογαλικών τραγουδιών fados. που έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο από τη φημισμένη τραγουδίστρια, Amalia Rodriguez.

 

 

Ημέρα 3η : Λισαβόνα

Το τραμ το τελευταίο

 

Μια ελεύθερη μέρα στη Λισαβόνα και ο χρόνος αρχίζει από τώρα!

Η δεύτερη σε παλαιότητα πρωτεύουσα της Ευρώπης μετά την Αθήνα έχει ζήσει στο πετσί της από βαρβαρικές ληστρικές επιδρομές ως έναν καταστροφικό σεισμό τον 18ο αιώνα. Κι όμως, ανθεκτική όσο λίγες ανανεώνει το προφίλ της συνεχώς παντρεύοντας με ένα εντελώς ανεπιτήδευτο τρόπο το παρελθόν και το παρόν.

Το θρυλικό Τραμ 28 θα σας ξεναγήσει στις γραφικές διαδρομές της πόλης. Από την Alfama ως το Baixa και το Chaido οι γραφικές γειτονιές συνυπάρχουν με τα μνημεία της Ουνέσκο. Αρχικά ανηφορήστε με το τραμ προς τον λόφο της ιστορικής Alfama, μιας πανέμορφης περιοχής και σήμα κατατεθέν της πόλης. Γεμάτη  με πολλά μικρά καφέ και εστιατόρια, αλλά και πολύχρωμα κτίρια φιλοτεχνημένα στις προσόψεις τους με τα χαρακτηριστικά πλακίδια azulejos, προσφέρεται τόσο για πρωινή βόλτα, όσο και για νυχτερινές εξορμήσεις.

Λίμνες και καταρράκτες συνθέτουν μια αστική όαση στους κήπους του Gulbenkian Μuseum, το οποίο ξεχωρίζει για τα σπάνια έργα τέχνης. Ανάμεσά τους και η αυτά του René Lalique. Το καλοκαίρι, οι κήποι του μουσείου είναι ανοιχτοί στο κοινό φιλοξενώντας συναυλίες τζαζ και κλασικής μουσικής.

Το κέντρο της Λισαβόνας ξεχωρίζει για την αυθεντικά μποέμ ατμόσφαιρα, καθώς και για την έντονη γαστρονομική του ταυτότητα. Στις αμέτρητες τοπικές ταβέρνες που ονομάζονται tasca θα δοκιμάσετε εξαιρετικό πόρτο, καθώς και παραδοσιακές γεύσεις με τα θαλασσινά να έχουν την τιμητική τους. Το ίδιο και στην πλατεία Comercio, τη μεγαλύτερη της πόλης, όπου έχουν ανοίξει εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Μισλέν, τα οποία εμπνέονται από την πορτογαλική κουζίνα, επαναπροσδιορίζοντάς την.

Από το απόγευμα κι ύστερα, τα μπαράκια και τα κλαμπ δίπλα στο ποτάμι σερβίρουν δροσερά και ψαγμένα κοκτέιλ, ενώ ομάδες καλλιτεχνών της πόλης διοργανώνουν τα καλοκαίρια συναυλίες και άλλα δρώμενα. Κάπως έτσι, τα μελαγχολικά φάντος είναι η άλλη όψη των καλοκαιρινών μπιτ που ηχούν την αισιοδοξία και τον παλμό μιας πόλης που όπως όλα δείχνουν δεν σκοπεύει να πάει για ύπνο νωρίς.

 

Ημέρα 4η : Λισαβόνα (Φάτιμα, ΚοΪμπρα, Μπουσάκο) – Πόρτο

Από την εμφάνιση της Παρθένου σε ένα ρουστίκ τραπέζι με πόρτο

 

142 χιλιόμετρα, βόρεια της Λισαβόνας, μας περιμένει το μεγαλύτερο κέντρο του καθολικισμού της χώρας. H Φάτιμα πήρε το όνομα της από την εμφάνιση της Παρθένου Μαρίας το 1917 σε τρία παιδιά αγροτών στην κοιλάδα “Cova Da Iria”. Από τότε αναδείχθηκε ως η τοποθεσία με τη μεγαλύτερη προσέλευση προσκυνήματος παγκοσμίως.

Ακολουθεί η Κοίμπρα, η πρώτη πανεπιστημιούπολη της Πορτογαλίας και μια από τις πιο παλιές του κόσμου. Θα περιηγηθούμε στο χώρο του Πανεπιστημίου και στους δρόμους της πόλης των ποιητών με το πολυτραγουδισμένο ποτάμι Μοντέγκο. Από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Σάντα Κλάρα Λα Νόβα θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα σε όλη την πόλη.

Απίστευτες ποικιλίες φυτών σε ένα από τα πλουσιότερα δάση της Ευρώπης! Το δάσος Μπουσάκο που θα διασχίσουμε είναι το εθνικό δάσος των Πορτογάλων το οποίο σφύζει από μια οργιώδη βλάστηση, στη χλωρίδα της οποίας θα αντικρίσετε σπάνια είδη.

Το απόγευμα φτάνουμε στο Πόρτο. Παράδοση, ανθρώπινες αξίες, σκληρή δουλειά και η δύναμη της ψυχής του πορτογαλικού έθνους συναντώνται σε ένα τραπέζι στρωμένο με ρουστίκ τραπεζομάντηλο, στη μέση του οποίου φιγουράρει μια μποτίλια από το ξακουστό κρασί του.

 

 

Ημέρα 5η : Πόρτο (Μπράγκα, Γκιμαράες)

Μεθυστική ξενάγηση στα υγρά κελάρια του πόρτο

 

Πλακόστρωτα σοκάκια, σπίτια σε έντονα χρώματα, στολισμένα με έθνικ κεραμικά πλακίδια, εκπληκτικές εκκλησίες, σκοτεινά και υγρά κελάρια στα οποία ωριμάζει μια εξαίσια ποικιλία κρασιού κι ο ποταμός Ντούρο να ποτίζει την πανέμορφη πόλη, στις όχθες του οποίου είναι χτισμένη.

Στην περιοχή Ριμπέϊρα, κατά μήκος του ποταμού, εκτείνονται οι παλιές συνοικίες με τα πολλά παραδοσιακά καταστήματα και την ανοιχτή αγορά που βρίσκεται στην αποβάθρα, από όπου παλαιότερα φόρτωναν στις χαρακτηριστικές βάρκες το ομώνυμο κρασί.

Στην άνω πόλη θα περιηγηθούμε στην περιοχή του Καθεδρικού Ναού.  Εκεί βρίσκεται και το παλιό κτίριο των σιδηροδρόμων Sao Bento, με τις θαυμαστές ιστορικές αναπαραστάσεις. Ο χρυσοποίκιλτος Ναός του Άγιου Φραγκίσκου και το Παλάτι Μπόλσα όπου στεγάζεται το Εμπορικό Επιμελητήριο και παλαιότερα το χρηματιστήριο, είναι must της περιήγησής μας στη  μεσαιωνική πόλη.

Για το τέλος, το καλύτερο: Επίσκεψη σε ένα από τα οινοποιεία της πόλης, στα κελάρια του οποίου ωριμάζει το περίφημο κρασί πόρτο. Στο ειδικά κατασκευασμένο ποτήρι calice θα έχουμε την ευκαιρία να αναδεύσουμε τις υπέροχες τανίνες του κρασιού με την υπέροχη γεύση και το άρωμα. 

Στη συνέχεια αναχωρούμε για την επαρχία του Μίνιου και την αρχαιότερη πορτογαλική πόλη. Στη Μπράγκα, ο Καθεδρικός Ναός του 11ου αιώνα και το ιερό του Ιησού είναι από μόνος του ένα αφιέρωμα στη βαριά μπαρόκ παρακαταθήκη της χώρας.

Μετά τη Μπράγκα μας περιμένει το Γκιμαράες. Η πόλη-λίκνο του πορτογαλικού έθνους ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας, ενώ σ’ αυτή γεννήθηκε ο πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας. Το κάστρο της περιοχής και το ιστορικό κέντρο αποτελούν έξοχα μνημεία ιστορικής κληρονομιάς και ως εκ τούτου, προστατεύονται από την Ουνέσκο.

Επιστροφή στο Πόρτο.

 

 

Ημέρα 6η : Πόρτο (προαιρετική εκδρομή στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα)

Ανάμεσα σε αστικούς μύθους, τάματα και θρησκευτικούς προορισμούς

 

Ο αστικός μύθος θέλει την Τζοάνα Ρόουλινγκ να εμπνέεται και να γράφει τα πρώτα κεφάλαια του Χάρι Πότερ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στο Πόρτο! Τόσο επιδραστική και μαγευτική είναι η μικρή πόλη που ευλόγως διατέλεσε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μια ελεύθερη μέρα σ’ αυτήν περιλαμβάνει περίπατους δίπλα στο ποτάμι, εστιατόρια, καφέ, μικρές γκαλερί με αναμνηστικά και έργα τέχνης, πολλά παραλιακά κελάρια του περίφημου κρασιού, αλλά και εξαιρετικά βιβλιοπωλεία να συνθέτουν κάμποσες από τις επιλογές για συναρπαστικό daylife.

Εναλλακτικά, προτείνουμε μια ολοήμερη προαιρετική εκδρομή ως το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, καθώς δεν απέχει πολύ μακριά από το Πόρτο.

Το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνηματικά κέντρα μετά τη Ρώμη και την Ιερουσαλήμ. Εδώ στους μεσαιωνικούς χρόνους κατευθύνονταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πεζοί ή έφιπποι ακολουθώντας διάφορες διαδρομές για να εκπληρώσουν το τάμα τους.  Ως τις μέρες μας δεν έχουν αλλάξει και πολλά, αν σκεφτεί  κανείς πως συνεχίζουν να καταφτάνουν πιστοί από κάθε πλευρά της χώρας.

Το ιστορικό κέντρο με τη μαγευτική Πλατεία Ομπραντόιρο, στην οποία δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός του Αγίου Ιακώβου, οι γειτονικές πλατείες Κιντάνα και Πλατερίας με τα θαυμάσια και επιβλητικά δημόσια κτίρια και φυσικά, οι εντυπωσιακές εκκλησίες διαφορετικών ρυθμών απαρτίζουν ένα υπαίθριο μουσείο εξέλιξης της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής που θα χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

Κατά την επιστροφή θα έχουμε σύντομη στάση στη γραφική Ποντεβέδρα, με τον μοναδικό μπαρόκ ναό σε σχήμα αχιβάδας της Παναγίας Προσκυνήτριας (Σαντουάριο ντα Βίρχε ντα Περεγρίνα). Αυτό ήταν άλλωστε το σήμα των προσκυνητών του δρόμου του Αγίου Ιακώβου, ως υπόμνηση της θέσης της Ποντεβέδρα στον δρόμο αυτών που έρχονταν από τη γειτονική Πορτογαλία.

Με αυτά και μ’ αυτά κι ανάμεσα σε αστικούς μύθους, τάματα και θρησκευτικούς προορισμούς υψώνουμε το ποτήρι μας ψηλά, τσουγκρίζοντας κι αναφωνώντας σε έξοχα πορτογαλικά Eu bebo à nossa saúde!

 

Ημέρα 7η : Πόρτο (Αβέιρο, Ναζάρε, Όμπιτους, Πάρκο των Εθνών) – Αθήνα/Θεσσαλονίκη

Futurama Portuguese: Από τα τουριστικά ψαροχώρια στην φουτουριστική Πορτογαλία

 

Πρώτος σταθμός για την τελευταία μας μέρα στη χώρα είναι το Αβέιρο, διάσημο για τα κανάλια του. Σ’ αυτά πλέουν οι moliceiros, σκάφη που περισσότερο παραπέμπουν στις βενετσιάνικες γόνδολες. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να είναι τυχαίο που η πόλη είναι ευρέως γνωστή ως «Βενετία της Πορτογαλίας»!

Σειρά έχει η Ναζάρε. Το τουριστικό ψαροχώρι του Ατλαντικού θα σας μείνει αξέχαστο κι όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αλλά εξαιτίας της εγκαρδιότητας και της ζωντάνιας που θα εισπράξετε από τους κατοίκους του. Την ίδια στιγμή, το μικρό χωριό δημιουργεί  μια ανεπανάληπτα φιλόξενη αίσθηση, στην οποία βοηθάει με τον καλύτερο τρόπο η τοπική κουζίνα την οποία φυσικά θα δοκιμάσουμε!

Κι ύστερα, το πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό των καλλιτεχνών Όμπιτους. Ο περίπατός μας στα στενά σοκάκια, ανάμεσα σε λευκά γραφικά σπίτια στολισμένα με πολύχρωμα λουλούδια μας βγάζει στα τείχη που περιστοιχίζουν περιμετρικά το χωριό. Η θέα που θα απολαύσουμε από αυτό το σημείο είναι πανοραμική, γενναιόδωρη και φέρει την πατίνα του χρόνου σε έναν τόπο άκρως χαρισματικό.

Το απόγευμα θα μας βρει σε ένα διαφορετικό πρόσωπο της χώρας. Το φουτουριστικό Πάρκο των Εθνών κατασκευάστηκε για τη Διεθνή Έκθεση EXPO 1998. Μεταξύ άλλων εντυπωσιακών αξιοθέατων, θα θαυμάσουμε την εμβληματική γέφυρα Vasco da Gama, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Στο ίδιο πάρκο στεγάζεται και το τεράστιο ενυδρείο – προστιθέμενη αξία της Λισαβόνας, OCEANARIO.

Γεμάτοι υπέροχες εικόνες μεταφερόμαστε αργά το βράδυ στο αεροδρόμιο, όπου παίρνουμε την πτήση της επιστροφής για την Αθήνα. Αποχαιρετάμε την Πορτογαλία με τα λυπητερά φάντος της Αμάλια Ροντρίγκεζ να μιλάνε πια μέσα μας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.

 

 

ΠΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΩΡΑ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΩΡΑ

ΑΦΙΞΗΣ

12/8

Αθήνα – Λισαβόνα

08.30

11.00

18/8

Λισαβόνα – Αθήνα

23.50

05.45

Άφιξη 19/8

 

Θεσσαλονίκη - Αθήνα

06.00

06.55

Αθήνα – Θεσσαλονίκη

08.00

08.55

 

 

BONUS PRICE έγκαιρης εγγραφής για περιορισμένο αριθμό θέσεων ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ!

Ταξίδι

 

Αναχώρηση

 

Ξενοδοχεία

Διατροφή

2κλ

1κλ

Φόροι

 

Παρατηρήσεις

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

 

7 ημέρες

12/8

 

4*s

 

3K EUROPA

VILLA GALE

 

Πρωινό

 

895

 

+420

300

Περιλαμβάνονται δημοτικοί φόροι ξενοδοχείων

 

Παιδί έως 12 ετών στο ίδιο δωμάτιο με δύο (2) ενήλικες = -100€

 

Κόστος προαιρετικής εκδρομής στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα : +100€ το άτομο

(μίνιμουμ συμμετοχή 15 ατόμων) ----  Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής με την εγγραφή

 

Το ταξίδι σας προσφέρει:

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με την Aegean Airlines Αθήνα Λισαβόνα Αθήνα
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4*s ως ακολούθως ή παρόμοια

Λισαβόνα : Acores Lisboa / 3K Europe  

Πόρτο : ABC Porto / Villa Gale  

  • Πρωινό μπουφέ καθημερινά
  • Μεταφορές, εκδρομές, ξεναγήσεις όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
  • Πολυτελή, κλιματιζόμενα πούλμαν
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης/Φ.Π.Α.
  • Δημοτικούς φόρους ξενοδοχείων
  • Έμπειρο αρχηγό/συνοδό, γνώστη της Πορτογαλίας
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 

  • Είσοδοι σε μουσεία και επισκεπτόμενους χώρους
  • Ό,τι δεν αναφέρεται στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

 

ΤΑΞΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ 

  • Απαραίτητο διαβατήριο ή ταυτότητα τελευταίας 15ετίας με λατινικούς χαρακτήρες.