Skip to main content

Πανόραμα χωρών Βαλτικής | Πάσχα - Μάιος 2022 από 699€

20/4, 18/5     Διάρκεια: 8 ΗΜΕΡΕΣ

 

  • Πτήσεις με την εξαιρετική Lufthansa και όχι με low cost εταιρείες, όπως σε άλλα προγράμματα. Το service στο αεροπλάνο περιλαμβάνεται και δεν χρεώνεται επιπλέον. Οι πτήσεις είναι προσεκτικά επιλεγμένες με πρωινή αναχώρηση από την Αθήνα και βραδινή επιστροφή από τη Βαλτική.
  • Ημιδιατροφή (δείπνο μέσα στα ξενοδοχεία και όχι μεσημεριανό σε τοπικά εστιατόρια). Με την ημιδιατροφή έχουμε 7 πρωινά και 7 δείπνα και προκαθορισμένο κόστος για το ταξίδι μας.
  • Είσοδο σε εννέα εντυπωσιακά αξιοθέατα των χωρών της Βαλτικής, που σε άλλα προγράμματα παραλείπονται, όπως στο κάστρο Τρακάι και το μουσείο του, στο μουσείο Τσιουρλιόνις στο Καούνας, στα ανάκτορα Ρουντάλε, στο μουσείο αυτοκινήτων αντίκας στη Ρίγα, στο μεσαιωνικό κάστρο Τουράιντα, στο κάστρο και το μουσείο Βιτάουτας, στο θερινό ανάκτορο Μεγάλου Πέτρου στο Ταλίν, στην αναστηλωμένη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με τα μοναδικά αγαλματίδια από τερακότα στο Τάρτου κ.ά. Με τον τρόπο αυτό έχετε προκαθορισμένο κόστος χωρίς τοπικές… εκπλήξεις»!
  • Επισκέψεις στη Σίγκουλντα, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Λετονίας, στη Γιούρμαλα, το μεγαλύτερο θέρετρο της Βαλτικής, καθώς και στη γραφική πόλη Τάρτου, την αρχαιότερη πόλη της Εσθονίας, που συνήθως παραλείπονται από τα προγράμματα.
  • Τρεις διανυκτερεύσεις στο Βίλνιους για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τις επισκέψεις μας σε σημαντικά αξιοθέατα (Τρακάι, Κάουνας, Βίλνιους, ανάκτορα Ρουντάλε), σε διαφορετικές ημέρες, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερο χρόνο για μια εμπεριστατωμένη και όχι επιφανειακή επίσκεψή τους.
  • Δύο διανυκτερεύσεις στη Ρίγα και δύο στο Ταλίν για να έχουμε άφθονο χρόνο να δούμε όπως πρέπει και να απολαύσουμε τις πανέμορφες πρωτεύουσες της Λετονίας και της Εσθονίας.
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* και 4* sup.
  • Διπλωματούχοι τοπικοί ξεναγοί επιπλέον του Έλληνα αρχηγού, για συνεχείς, εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις σε σημαντικά αξιοθέατα (κάστρα, μουσεία, εκκλησίες, ανάκτορα). Μια πολύ σημαντική και ακριβή παροχή που δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζονται οι ξεναγήσεις και εκτός του πούλμαν, καθώς στις χώρες της Βαλτικής δεν επιτρέπονται οι ξεναγήσεις χωρίς τοπικούς ξεναγούς.
  • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά 

 

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΤΑΛΙΝ (πτήση)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση, μέσω ενδιάμεσου σταθμού, για το Ταλίν (ή Τάλιν), την πρωτεύουσα της Εσθονίας.

Από τον 13ο αιώνα έως το 1918 (και κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής) η πόλη ονομαζόταν Ρέβαλ, στην Ελλάδα ήταν γνωστή ως Ρεβάλη. Το Ρέβαλ αναφέρεται σε πηγές για πρώτη φορά το 1219, ωστόσο ανθρώπινη οικιστική παρουσία στην περιοχή καταγράφεται εδώ και 5.000 χρόνια.

Από το Ταλίν γενικώς έχουν περάσει πολλοί κατακτητές… Τα εδάφη της περιοχής αρχικώς διεκδικήθηκαν από τους Δανούς το 1219. Τους επόμενους αιώνες ακολούθησε μια συνεχής εναλλαγή στην κυριαρχία μεταξύ Σκανδιναβών και Γερμανών. Πάντως λόγω της στρατηγικής θέσης της, η πόλη εξελίχθηκε τον Μεσαίωνα σε σημαντικό εμπορικό κόμβο, ιδιαίτερα από τον 14ο έως τον 16ο αιώνα, όταν και απέκτησε ακόμη περισσότερη σημασία ως μέρος της Χανσεατικής Ένωσης. Η ένωση αυτή ήταν μια εμπορική και αμυντική συνομοσπονδία των εμπορικών συντεχνιών και των πόλεων-αγορών της Βορειοδυτικής και Κεντρικής Ευρώπης οι οποίες διακινούσαν κατά τον Μεσαίωνα ξυλεία, κερί, κεχριμπάρι, ρητίνες, γούνες, σίκαλη και σιτάρι.

Σήμερα το Ταλίν είναι σημαντικό πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό και εκπαιδευτικό και διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό start-ups ανά άτομο στην Ευρώπη! Επίσης στο Ταλίν εδράζονται πολλές διάσημες διεθνείς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Skype. Στο Ταλίν εδρεύει από το 2011 και η Eu-LISA, υπηρεσία της ΕΕ για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων Τεχνολογίας Πληροφοριών Μεγάλης Κλίμακας στους τομείς της Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στο Ταλίν.

 

2η ΗΜΕΡΑ: ΤΑΛΙΝ (Ξενάγηση πόλης, είσοδος στο πρώην θερινό ανάκτορο του Μεγάλου Πέτρου)

Σήμερα η ημέρα είναι αφιερωμένη στο αινιγματικό αλλά και πανέμορφο Ταλίν. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε πως η μεσαιωνική Παλιά Πόλη του, είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένες σε όλο τον κόσμο και γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το κέντρο του Ταλίν περιλαμβάνει το κάστρο της Τόμπεα, που χτίστηκε από τους Δανούς τον Μεσαίωνα και… στέκεται ακόμα. Εντός των τειχών βρίσκεται και ο Ρωσικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αλεξάνδρου Νιέφσκι, από τα χρόνια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, καθώς και η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στο κάστρο Τόμπεα βρίσκεται επίσης το παλιό εσθονικό παλάτι, όπου τώρα στεγάζεται η Βουλή. Το Ταλίν είναι γνωστό και για την Εκκλησία του Αγίου Όλαφ, η οποία είναι η παλαιότερη της πόλης. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα από την ντόπια σκανδιναβική κοινότητα και ανάμεσα στον 14ο και τον 15ο υπήρξε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο!

Η ξενάγησή μας λοιπόν σήμερα θα αρχίσει από τον λόφο Τόμπεα, που υψώνεται στο κέντρο του Ταλίν, φτάνει τα 20-30 μέτρα ύψος και αποτελεί τμήμα της Παλιάς Πόλης. Ο λόφος περικλείεται από το κάστρο και ήταν ιστορικά το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του Ταλίν αλλά και τόπος κατοικίας των βασιλέων. Εκεί θα δούμε το παλιό δανέζικο κάστρο με τον ψηλότερο πύργο της πόλης, το εντυπωσιακό μπαρόκ πρώην παλάτι που στεγάζει τη Βουλή και τις έξοχα διατηρημένες εκκλησίες του 13ου αιώνα.

Από τον λόφο θα απολαύσουμε και τη μοναδική θέα στην παλιά και τη σύγχρονη πόλη, το ιστορικό λιμάνι και την πανέμορφη παραλία του Ταλίν. Τέλος στην πλατεία της αγοράς θα δούμε το επιβλητικό μεσαιωνικό δημαρχείο αλλά και το… παλαιότερο φαρμακείο της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, θα περπατήσουμε στο μαγευτικό πάρκο Καντριόργκ στην περιοχή Κεκσλίν, που είναι η πιο εύπορη ολόκληρης της Εσθονίας. Το πάρκο μαζί με το παλάτι που δεσπόζει στο κέντρο του χτίστηκε επί ρωσικής αυτοκρατορίας, κατ’ ανάθεση του Μεγάλου Πέτρου, προς τιμήν της τσαρίνας Αικατερίνης της Ρωσίας. Σήμερα το ανάκτορο είναι ένα θαυμάσιο μουσείο ευρωπαϊκής ζωγραφικής και φυσικά θα το επισκεφτούμε (η είσοδος περιλαμβάνεται). Δίπλα στο ανάκτορο της Αικατερίνης της Ρωσίας και του Μεγάλου Πέτρου βρίσκεται και το Προεδρικό Μέγαρο της Εσθονίας, το οποίο λειτουργεί και σαν προεδρική κατοικία.

Τελευταίος σταθμός μας για σήμερα είναι το αριστοκρατικό προάστιο Πιρίτα, στην παραλία του Ταλίν, που τους θερινούς μήνες είναι το πιο δημοφιλές σημείο στην πόλη. Φανταστείτε κάτι σαν παραλιακή Κηφισιά, γεμάτη εντυπωσιακές επαύλεις με κήπους και ευμάρεια. Εκεί θα δούμε και το μεσαιωνικό μοναστήρι της Αγίας Βιργινίας, το οποίο χρονολογείται τον 15ο αιώνα, ήταν μικτό και θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα στη Βόρεια Ευρώπη. Διανυκτέρευση.

 

3η ΗΜΕΡΑ: ΤΑΛΙΝ – ΤΑΡΤΟΥ – ΣΙΓΚΟΥΛΝΤΑ – ΚΑΣΤΡΟ ΙΠΠΟΤΩΝ ΤΟΥΡΑΪΝΤΑ – ΡΙΓΑ

(Οι είσοδοι στην αναστηλωμένη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Τάρτου και στο κάστρο Τουράιντα περιλαμβάνονται)

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας το Ταλίν και θα κατευθυνθούμε οδικώς νότια με τελικό προορισμό τη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας. Προτού περάσουμε τα σύνορα όμως θα κάνουμε μία πρώτη στάση στην αρχαιότερη πόλη των Βαλτικών Χωρών, το Τάρτου, δεύτερη μεγαλύτερη της Εσθονίας που λειτουργεί ως πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, δεδομένου ότι είναι η έδρα του παλαιότερου πανεπιστήμιου ολόκληρης της Βόρειας Ευρώπης το οποίο ιδρύθηκε το 1632.

Η πόλη Τάρτου είναι πανέμορφη, με μεσαιωνική κυρίως αρχιτεκτονική και τη διασχίζει ο ποταμός Εμάγιογκι. Λειτουργεί και ως μεγάλο επιχειρηματικό κέντρο και φιλοξενεί πολλές διεθνείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (λόγω του πανεπιστημίου), βλέπουμε διάσπαρτα εταιρικά high tech κτίρια αλλά και πολλά δείγματα της σοβιετικής αρχιτεκτονικής, τα οποία όμως εναρμονίζονται άψογα με τον μεσαιωνικό χαρακτήρα της πόλης.

Στην ξενάγησή μας θα δούμε το Πανεπιστήμιο του Τάρτου και θα περπατήσουμε στο παλαιότερο τμήμα της πόλης. Εκεί θα επισκεφθούμε τον αναστηλωμένο γοτθικό ναό του Αγίου Ιωάννη με τα 200 αγαλματίδια από τερακότα (η είσοδος περιλαμβάνεται). Στη συνέχεια, θα πάμε στον λόφο Τόμε, ένα ρομαντικό πάρκο με μικρές γέφυρες του Αγγέλου και του Διαβόλου όπου δούμε τα ερείπια του γοτθικού καθεδρικού ναού των Πέτρου και Παύλου, του 13ου αιώνα. Ο ναός είναι ο μεγαλύτερος των Βαλτικών Χωρών και πολύ εντυπωσιακός, κατασκευασμένος από κόκκινα τούβλα. Στη βόλτα μας θα πάμε και στην Πλατεία του Δημαρχείου, που είναι ένα καλοδιατηρημένο δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Μετά το Τάρτου θα περάσουμε στη Λετονία. Καθ’ οδόν προς τη Ρίγα θα κάνουμε στάση σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της χώρας, τη Σίγκουλντα η οποία βρίσκεται σε μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, στην κοιλάδα του ποταμού Γκάουγια. Η Σίγκουλντα συχνά αποκαλείται Ελβετία της Λετονίας, χάρη στις ομοιότητες που παρουσιάζει το τοπίο με τα τοπία της Ελβετίας. Η πόλη λόγω της στρατηγικής της θέσης διέθετε τρία κάστρα, τα οποία χτίστηκαν όλα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το κάστρο Τουράιντα όπου και θα ξεναγηθούμε (η είσοδος περιλαμβάνεται). Το όνομά του θα πει «Κήπος του Θεού» και αυτή η ονομασία δεν είναι τυχαία. Το κάστρο κατασκευάστηκε το 1214 ως κατοικία του Αρχιεπισκόπου της Ρίγας, στη θέση ενός προγενέστερου ξύλινου. Στους αιώνες που ακολούθησαν, κατακτήθηκε από Πολωνούς, Σουηδούς και Ρώσους, και το 1776 καταστράφηκε από πυρκαγιά και ερημώθηκε. Μεταπολεμικά όμως ξαναχτίστηκε επί σοβιετικού καθεστώτος και σήμερα είναι το πιο δημοφιλές κάστρο της χώρας.

Μετά την επίσκεψή μας στο κάστρο θα συνεχίσουμε το οδικό ταξίδι μας μέχρι τη Ρίγα. Άφιξη το απόγευμα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

4η ΗΜΕΡΑ: ΡΙΓΑ (Ξενάγηση πόλης, είσοδος στο Μουσείο με αυτοκίνητα-αντίκες, Προσφορά) – ΓΙΟΥΡΜΑΛΑ – ΡΙΓΑ

Η Παλιά Πόλη της Ρίγα είναι από τις καλύτερα διατηρημένες στην Ευρώπη! Απλωμένη σε μια πεδιάδα που διασχίζει ο ποταμός Ντάουγκαβα, ανταγωνίζεται σε γραφικότητα το Ταλίν με τη δική της εντυπωσιακή Αρ Νουβό αρχιτεκτονική, το ιστορικό κέντρο Βέκριγκα (μνημείο UNESCO) και τα μεγάλα, πανέμορφα και καταπράσινα πάρκα, κατά μήκος της μεσαιωνικής τάφρου, στα οποία η Ρίγα οφείλει μεγάλο μέρος της φήμης της. Τη χάρη της πόλης συμπληρώνει η λαμπερή νυκτερινή ζωή της.

Στη σημερινή μας ξενάγηση θα περπατήσουμε στην Παλιά Πόλη, θα δούμε υπέροχα γοτθικά μνημεία, κτίρια διαφόρων αρχιτεκτονικών ρυθμών, την Πλατεία του Δημαρχείου καθώς και την πλατεία του καθεδρικού ναού. Θα κλείσουμε με μία βόλτα στο νεότερο τμήμα της πόλης, όπου θα θαυμάσουμε τα καλύτερα δείγματα της αρχιτεκτονικής Αρ Νουβό, έργα του σπουδαίου μηχανικού αρχιτέκτονα Μιχαήλ Αϊζενστάιν (πατέρας του πασίγνωστου σοβιετικού σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν). Αυτή η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ξενάγησή μας στη Ρίγα θα κλείσει με μία μοναδική προσφορά: θα επισκεφθούμε το Mουσείο Αυτοκινήτων (η είσοδος είναι προσφορά). Πρόκειται για ένα τεράστιο κρατικό μουσείο, το μεγαλύτερο ανάλογο των Βαλτικών Χωρών, το οποίο παρουσιάζει όλη την ιστορία των αυτοκινήτων (πολυτελών, λαϊκών, χρηστικών και δημόσιων) από την αρχή του 20ού αιώνα. Μεταξύ των εκθεμάτων θα δούμε τα οχήματα υψίστης ασφαλείας που μετέφεραν τους σοβιετικούς ηγέτες αλλά και ένα εξαιρετικά σπάνιο αγωνιστικό μοντέλο που συμμετείχε το 1938 στο Gran Prix Auto Union που διεξαγόταν από το 1933 έως το 1938 στη Γερμανία. Πρόκειται πραγματικά για ένα μουσείο υπερθέαμα, που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους, είτε είναι φαν των αυτοκινήτων είτε όχι.

Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουμε για τη Γιούρμαλα, το μεγαλύτερο θέρετρο της Βαλτικής. Η πόλη έχει μία παραλία μήκους 33 χλμ., με λευκή άμμο, και χαρακτηρίζεται από την Αρ Νουβό αρχιτεκτονική της, δείγμα της οποίας είναι τα πανέμορφα παραλιακά ξύλινα σπίτια, με πλούσια ξυλόγλυπτα στοιχεία, και τα παραθεριστικά κέντρα. Την περίοδο που η Λετονία ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, η Γιούρμαλα ήταν ένα από τα αγαπημένα θέρετρα διακοπών και τουριστικός προορισμός για τους υψηλά ιστάμενους υπαλλήλους του Κομμουνιστικού Κόμματος, ιδιαίτερα του Λεονίντ Μπρέζνιεφ και του Νικίτα Χρουστσόφ. Ελεύθερος χρόνος για καφέ, βόλτα στην πόλη και χαλάρωση στην παραλία. Διανυκτέρευση στη Ρίγα.

 

5η ΗΜΕΡΑ: ΡΙΓΑ – ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΡΟΥΝΤΑΛΕ (η είσοδος περιλαμβάνεται) - ΣΙΑΟΥΙΛΑΪ – ΒIΛΝΙΟΥΣ

Σήμερα παίρνει σειρά η τρίτη χώρα της Βαλτικής, η Λιθουανία. Το πρωί λοιπόν θα αφήσουμε πίσω μας τη Ρίγα και θα συνεχίσουμε το οδικό ταξίδι μας νότια με προορισμό τη λιθουανική πρωτεύουσα, το Βίλνιους.

Προτού περάσουμε όμως τα σύνορα, θα επισκεφθούμε τα πανέμορφα ανάκτορα του Ρούνταλε (η είσοδος περιλαμβάνεται) στη Λετονία, σε μία πραγματικά ειδυλλιακή τοποθεσία μέσα σε ονειρικούς κήπους. Θα θαυμάσουμε το περίτεχνο και υπέροχο εσωτερικό των ανακτόρων Ρούνταλε, που πλέον χρησιμεύουν ως κρατικός τόπος φιλοξενίας των εξεχόντων ηγετών που επισκέπτονται τη Λετονία.

Εν συνεχεία θα περάσουμε στη Λιθουανία και θα σταματήσουμε στον Λόφο των Σταυρών. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό τόπο προσκυνήματος, που καλύπτεται κυριολεκτικά από περίπου 100.000 ξύλινους σταυρούς και ξύλινα αγάλματα, που αφήνουν εκεί οι Λιθουανοί από τον 19ο αιώνα σαν τάματα, προς τιμήν των νεκρών τους από τους αλλεπάλληλους πολέμους που μάστισαν τη χώρα.

Μετά την επίσκεψή μας στον λόφο, θα συνεχίσουμε την οδική διαδρομή μας προς τη γειτονική, πολύ όμορφη, πόλη Σιάουλεϊ, την τέταρτη μεγαλύτερη της Λιθουανίας. Η πόλη υπήρξε μεγάλο εμπορικό κέντρο και κατοικούνταν από πολλούς εβραίους εμπόρους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ναζιστικό καθεστώς έκαψε το 85% της Παλιάς Πόλης και εξολόθρευσε περισσότερους από 1.000 Εβραίους. Μεταπολεμικά η Παλιά Πόλη ξαναχτίστηκε στα παλιά σχέδια επί σοβιετικού καθεστώτος και τροφοδοτήθηκε με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, ρεύμα, τρεχούμενο νερό, νέο αποχετευτικό δίκτυο. Εμείς σήμερα θα δούμε το ιστορικό κέντρο και θα περπατήσουμε στον μεγάλο κεντρικό πεζόδρομο με τα εντυπωσιακά καταστήματα και τα όμορφα καφέ. Κατόπιν θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας μέχρι το Βίλνιους. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στο Βίλνιους.

 

6η ΗΜΕΡΑ: ΒΙΛΝΙΟΥΣ – ΤΡΑΚΑΪ (Κάστρο & Μουσείο Βιτάουτας με εισόδους) – ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για τη γειτονική πόλη Τρακάι, την πρώτη πρωτεύουσα της Λιθουανίας και αγαπημένο τόπο αναψυχής για ντόπιους και επισκέπτες. Φθάνοντας, θα επισκεφθούμε το υποδειγματικά αναστηλωμένο, επί σοβιετικού καθεστώτος, μεσαιωνικό κάστρο του Δούκα Βιτάουτας του 15ου αιώνα που είναι κτισμένο πάνω σε τρία νησιά της λίμνης Γκάλβε, καθώς και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Λιθουανίας που λειτουργεί στο κάστρο (η είσοδος περιλαμβάνεται). Ο Δούκας Βιτάουτας από τον 19ο αιώνα θεωρείται ο εθνικός ήρωας της Λιθουανίας. Το κάστρο θεωρείται αριστούργημα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.

Εν συνεχεία θα επιστρέψουμε στο Βίλνιους για να ξεναγηθούμε. Η Παλιά Πόλη του Βίλνιους είναι μία από τις μεγαλύτερες υπάρχουσες μεσαιωνικές πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι το αρχαιότερο τμήμα της λιθουανικής πρωτεύουσας και έχει αναπτυχθεί δια μέσου των αιώνων, λαμβάνοντας τη μορφή της από την ιστορία της πόλης και από μια συνεχώς εναλλασσόμενη πολιτιστική επίδραση. Είναι τόπος στον οποίο μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες (γοτθική, αναγεννησιακή, μπαρόκ, νεοκλασική) συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται.

Βασική αρτηρία της Παλιάς Πόλης είναι ο Δρόμος Πίλιες − κόμβος των καφέ και της εμπορικής ζωής. Ο βασικός δρόμος του Βίλνιους, η λεωφόρος Γκεντιμίνας, βρίσκεται εν μέρει στην Παλιά Πόλη. Οι βασικές πλατείες της Παλιάς Πόλης είναι η Πλατεία Καθεδρικού και η Πλατεία Δημαρχείου. Ένα από τα πλέον περίτεχνα αρχιτεκτονικά συγκροτήματα είναι το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, το οποίο επιλέχθηκε ως εκπρόσωπος της Λιθουανίας στο Πάρκο Μίνι-Ευρώπη στις Βρυξέλλες. Η Παλιά Πόλη έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της UNESCO και συγκαταλέγεται στις πιο πράσινες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας, θα δούμε μεταξύ άλλων τη μεσαιωνική εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τη διακόσμηση της οποίας επιμελήθηκαν περισσότεροι από 200 τεχνίτες, το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, που ιδρύθηκε το 1579 και είναι ένα από τα αρχαιότερα της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και την εκκλησία της Αγίας Άννας, το κόσμημα της λιθουανικής γοτθικής αρχιτεκτονικής. Θα περπατήσουμε επίσης στις Πλατείες του Καθεδρικού Ναού και του Δημαρχείου και θα δούμε την πύλη της Αυγής. Η αρχική μεσαιωνική οχύρωση του Βίλνιους διέθετε 10 τέτοιες πύλες, οι οποίες λειτουργούσαν και ως τόποι προσκυνήματος και καθεμιά τους είχε από ένα παρεκκλήσι. Τον 18ο αιώνα σφραγίστηκαν όλες εκτός από την Πύλη της Αυγής. Το παρεκκλήσι της Πύλης της Αυγής φημίζεται μάλιστα για μία θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Ελέους. Το 1993 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ επισκέφτηκε το παρεκκλήσι και είπε το ροζάριο. Τέλος η ξενάγησή μας στο Βίλνιους θα κλείσει με τον πολύ εντυπωσιακό ορθόδοξο ναό της πόλης.

Διανυκτέρευση στο Βίλνιους.

 

7η ΗΜΕΡΑ: ΒΙΛΝΙΟΥΣ – ΚΑΟΥΝΑΣ (Ξενάγηση πόλης, είσοδος στο Μουσείο Τσιουρλιόνις) - ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Πρωινή αναχώρηση για το Κάουνας, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Βρίσκεται στη συμβολή των δύο μεγαλύτερων ποταμών της χώρας, του Νέμουνας και του Νέρις στη λιμνοθάλασσα Κάουνας. Η πόλη χτίστηκε πάνω σε παλιότερο φρούριο τον πρώιμο Μεσαίωνα και εν συνεχεία σε όλη την ιστορία της κατακτήθηκε από πολλές αυτοκρατορίες, με τελευταία τη ρωσική. Στα χρόνια του Μεσοπολέμου, επί σοβιετικού πλέον καθεστώτος, εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της χώρας και ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε μαζί με την έκτασή της. Εκείνα τα χρόνια στο Κάουνας ευδοκιμούσε μεγάλη και πολύ οργανωμένη εβραϊκή κοινότητα, η οποία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κυνηγήθηκε και εξολοθρεύθηκε από ντόπιους τους οποίους είχε στρατολογήσει το ναζιστικό καθεστώς. Επίσης το ναζιστικό καθεστώς είχε οργανώσει και στρατόπεδο συγκέντρωσης στην πόλη, το οποίο διέλυσε στο τέλος του πολέμου.

Εμείς σήμερα θα περπατήσουμε αρχικά στην Παλιά Πόλη, όπου θα δούμε τη γοτθική εκκλησία του Βιτάουτας δίπλα στον ποταμό Νέμουνας, το παλιό δημαρχείο, τον κεντρικό πεζόδρομο με τα υπέροχα κτίρια και τον καθεδρικό ναό, τη γοτθική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αλλά και τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε το κέντρο της σύγχρονης πόλης, όπου συγκεντρώνεται όλη η οικονομική και κοινωνική ζωή. Εκεί θα δούμε και πολλά μεσοπολεμικά φονξιοναλιστικά κτίρια της σοβιετικής αρχιτεκτονικής, που θεωρούνται ένα από τα βασικά αξιοθέατα του Κάουνας. Επίσης θα περπατήσουμε στον μεγάλο πεζόδρομο, από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης και θα δούμε την πλατεία της Ελευθερίας. Τέλος, θα επισκεφθούμε το σημαντικότερο μουσείο της πόλης (η είσοδος περιλαμβάνεται), που είναι αφιερωμένο στον καταγόμενο από το Κάουνας εθνικό ζωγράφο και μουσικό της Λιθουανίας, Κωνσταντίνας Τσουρλάνις. Ο Τσουρλάνις, είναι διεθνούς φήμης πρωτοπόρος ζωγράφος, ο οποίος θεωρείται πως θεμελίωσε τη βάση της ευρωπαϊκής αφηρημένης ζωγραφικής. Άλλη διεθνής προσωπικότητα που κατάγεται από το Κάουνας είναι η, γνωστή ως αμερικανίδα, φεμινίστρια και αναρχική Έμα Γκόλντμαν.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στο Βίλνιους αργά το απόγευμα.

Διανυκτέρευση στο Βίλνιους.

 

8η ΗΜΕΡΑ: ΒΙΛΝΙΟΥΣ – ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ (πτήση)

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση επιστροφής. Οι εικόνες από τις Χώρες της Βαλτικής σβήνουν και μεταφέρονται στη μνήμη μας, όπου καταχωρούνται και μένουν ως μία εμπειρία ζωής.

 

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 699 € 359 €
  Twin Room 699 € 359 €
  Triple Room 699 € 359 €
  Single Room 1069 € 359 €

 

 

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
  • Ξενοδοχεία 4*, 4* sup.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά στα ξενοδοχεία.
  • Μετακινήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν.
  • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις στα διάφορα αξιοθέατα, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Είσοδοι στο Κάστρο Βιτάουτας και το μουσείο.
  • Είσοδος στα ανάκτορα του Ρούνταλε.
  • Είσοδος στο μεσαιωνικό κάστρο Τουράιντα στην Σίγκουλντα.
  • Είσοδος στο μουσείο με τα αυτοκίνητα-αντίκες
  • Είσοδος στο θερινό ανάκτορο Μεγάλου Πέτρου στο Ταλίν.
  • Είσοδος στην αναστηλωμένη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Τάρτου.
  • Είσοδος στο μουσείο Τσιουρλιόνις.
  • Επίσκεψη στην Γιούρμαλα - το μεγαλύτερο θέρετρο της Βαλτικής.
  • Διπλωματούχοι τοπικοί  ξεναγοί επιπλέον του Έλληνα αρχηγού, για συνεχείς, εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις. Μια πολύ σημαντική  και κοστοβόρα παροχή για να συνεχίζονται οι ξεναγήσεις και εκτός του πούλμαν, καθώς στις χώρες της Βαλτικής δεν επιτρέπονται οι ξεναγήσεις χωρίς τοπικούς ξεναγούς.  
  • Έλληνας έμπειρος αρχηγός.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά

 

Δεν περιλαμβάνονται

Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, check points, φόροι πόλεων, φιλοδωρήματα, επιπλέον πακέτο ασφάλειας κλπ., τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων:359 €  

 

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από - Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

LH 1285

20/04/2022

ΑΘΗΝΑ – ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

07:10

09:10

LH 886

20/04/2022

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – ΒΙΛΝΙΟΥΣ

10:20

13:20

LH 2405

27/04/2022

ΤΑΛΙΝ – ΜΟΝΑΧΟ

12:55

14:20

LH 1754

27/04/2022

ΜΟΝΑΧΟ – ΑΘΗΝΑ

15:10

18:35

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από - Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

LH 1757

18/05/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΟΝΑΧΟ

06:00

07:35

LH 2404

18/05/2022

ΜΟΝΑΧΟ –  ΤΑΛΙΝ

08:55

12:15

LH 887

25/05/2022

ΒΙΛΝΙΟΥΣ  – ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

14:05

15:15

LH 1284

25/05/2022

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – ΑΘΗΝΑ

20:20

00:05 +1