Skip to main content

Αρμενία-Γεωργία με πτήσεις Aegean (Με δυνατότητα επέκτασης στο Αζερμπαϊτζάν) | Αύγουστος-Οκτώβριος 2021 απο 899,00

10/8, 24/8, 7/9, 21/9, 26/10   11 ΗΜΕΡΕΣ 

Η ταυτότητα ενός μοναδικού προγράμματος στον Καύκασο

 

  • Ημιδιατροφή καθημερινά
  • Απευθείας πτήσεις με την Aegean
  • Διανυκτερεύσεις σε μέρη άγνωστα και πρωτότυπα: Ντιλιτζάν, Γκόρις, Αχαλτσίχ.
  • Επισκεπτόμαστε χωριά του Καυκάσου στη βόρεια Γεωργία, όπως το Καζμπέγκι, σε υψόμετρο 1.750 μ.
  • Παρακολουθούμε με λεπτομέρεια θησαυρούς της πανέμορφης νότιας Αρμενίας
  • Διαδρομή με jeep 4x4 στο Κασμπέγκι.
  • Με την εκδρομή μας στο  Κασμπέκι, κινούμαστε δίπλα στην περιοχή της Νότιας Οσετίας και πάνω στον ιστορικό στρατιωτικό δρόμο, μέσω του οποίου οι Ρώσοι προσέγγισαν την Υπερκαυκασία στις αρχές του 19ου αιώνα. Αγγίζουμε τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις υψηλότερες κορυφές του Καυκάσου.
  • Μοναδική επίσκεψη στη αόρατη λαξευμένη πόλη των σπηλαίων Βάρτζια στη Γεωργία, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας. Με τη διαμονή μας στο Αλχατσίχ θα έχουμε χρόνο για απόλαυση και εξερεύνηση στην περιοχή δυτικά της Τιφλίδας, που συγκεντρώνει μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον.  
  • Μια ολόκληρη με 6.000 διαμερίσματα, σε 13 επίπεδα, μέσα στο βράχο όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους με στοές και στενά τούνελ με μια μοναδική είσοδος και έξοδος που συνέδεε την πόλη με τον έξω κόσμο, μια μεγάλη κάθετη στοά.

Οινογευσία στη Μτσχέτα και στο Ερεβάν.

Έμπειρος Έλληνας αρχηγός με εξειδίκευση στην περιοχή

  • Οινογνωσία στο Αρενί.
  • Δοκιμή κονιάκ στην αρμενική ποτοποιία Ararat.
  • Ξεναγούμαστε στην πανέμορφη Γερεβάν, ένα ζωντανό ροζ μουσείο.
  • Ανακαλύπτουμε τις περίφημες σταυρόπετρες στο μεσαιωνικό νεκροταφείο Νοράτους.
  • Πηγαίνουμε στη λίμνη Σεβάν και βλέπουμε πως η φύση συναντά την πίστη και τον πολιτισμό.
  • Ξεναγούμαστε στο υπόσκαφο ακατοίκητο ορεινό χωριό Χντζορέσκ το οποίο εγκαταλείφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
  • Ακολουθούμε τα βήματα του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή από τη φυλακή στο Χορ Βιράπ μέχρι τη δημιουργία του πρώτου χριστιανικού έθνους στον κόσμο, στην Εζμιατσίν.
  • Δοκιμάζουμε το αρμενικό κονιάκ που ήταν το αγαπημένο του Τσόρτσιλ και το περίφημο αρμενικό fast food που ετοιμάζεται σε υπόσκαφους φούρνους-μνημεία της UNESCO!

 

Προγραμμα

1η ΗΜΕΡΑ: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα -Γερεβάν (άφιξη)

Συγκέντρωση με την ταξιδιωτική μας ομάδα στο αεροδρόμιο και πτήση για το Γερεβάν. Άφιξη στο διεθνές αεροδρόμιο Ζβάρτνοτς στη Γερεβάν και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας στην πρωτεύουσα της Αρμενίας που ονομάζεται και «ροζ πόλη». Άμεση εγκατάσταση. Αυτός ο χαρακτηρισμός οφείλεται στον χρωματισμό της πέτρας με την οποία είναι χτισμένη. Επιπλέον, Γερεβάν σημαίνει στα αρμενικά «ορατή», επειδή, σύμφωνα με τον μύθο, ήταν η πρώτη τοποθεσία που είδε ο Νώε μετά τον κατακλυσμό. Πάντως σήμερα έχουμε μπροστά μας μια πόλη με μοντέρνα ατμόσφαιρα, με δεκάδες θέατρα, αίθουσες συναυλιών γκαλερί και κλαμπ με ζωντανή μουσική..


2η ΗΜΕΡΑ: Γερεβάν (ξενάγηση)

Ξυπνάμε πιο αργά σήμερα απολαμβάνουμε το πρωινό μας και ξεκινάμε για μία πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στη Γερεβάν. Κατ’ αρχάς θα επισκεφθούμε το κρατικό ινστιτο, γνωστή και ως "ροζ πόλη" λόγω του χρώματος της πέτρας με την οποία είναι χτισμένη. ύτο χειρογράφων Ματενανταράν, που περιέχει 12.000 αρμενικά και 3.000 ξενόγλωσσα χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας. Πρόκειται για ένα μουσείο χειρογράφων και ταυτοχρόνως επιστημονικό κέντρο ερευνών των χειρογράφων αυτών και είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει σε ολόκληρη την Αρμενία. Άλλα αξιοθέατα της Γερεβάν είναι η θαυμάσια Πλατεία της Δημοκρατίας με τη μεγάλη δεξαμενή και τα μουσικά σιντριβάνια, τη Λυρική Σκηνή που είναι αφιερωμένη στον διάσημο ρωσο-αρμένιο συνθέτη Αράμ Καχατριάν, το πάρκο Κασκαντέ με τα έργα σύγχρονης τέχνης και τις τεράστιες σκάλες που ανεβαίνουν στον λόφo. Και μετά απ΄όλα αυτά τι λέτε για λίγο κονιάκ; Επιστρέφοντας λοιπόν προς τη Γερεβάν, θα επισκεφτούμε την Αρμενική Ποτοποιία Ararat όπου θα δοκιμάσουμε το εξαιρετικής ποιότητας κονιάκ – αυτό ήταν το αγαπημένο και του Τσόρτσιλ… Δείπνο σε παραδοσιακό εστιατόριο στη Γερεβάν. Διανυκτέρευση στη Γερεβάν.

 

3η ΗΜΕΡΑ: Γεβεράν - Γκαρνί - Γκεχάρντ – Γεβεράν

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία ακόμη ενδιαφέρουσα περιήγηση. Πρώτος σταθμός μας η Ετζμιατσίν, το θρησκευτικό κέντρο της χώρας και έδρα του Αρμενικού Πατριαρχείου. Η μικρή αυτή πόλη, περίπου 20 χλμ. από τη Γερεβάν, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία όταν η Αρμενία ανακήρυξε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία. Πώς; Ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής είδε τον Ιησού Χριστό να κατεβαίνει από τον ουρανό και να δείχνει έναν ειδωλολατρικό ναό. Σε εκείνο το σημείο που υπέδειξε ο άγιος, το 301 θεμελιώθηκε η Αγία Έδρα, του Ετζμιατσίν. Όσο για την ονομασία, Ετζμιατσίν σημαίνει «κάθοδος του Μονογενούς». Ακολουθεί επίσκεψη στον ερειπωμένο και μυστηριώδη καθεδρικό Ζβαρτνόκ που χτίστηκε το 652 μ.Χ. από τον βασιλιά Τιριδάτη τον 3ο σε σημείο όπου λέγεται πως είχε συναντήσει τον Άγιο Γρηγόριο. Ο ναός γκρεμίστηκε τον 10ο αιώνα αλλά ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως τις καταστροφές είτε τις προκάλεσε σεισμός, είτε κάποια αραβική επιδρομή. Ακολουθεί ο μοναδικός ειδωλολατρικός ναός της χώρας, ο Γκαρνί, περίπου 30 χλμ. από τη Γερεβάν, ο οποίος χτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. και ήταν αφιερωμένος στον θεό της καθαρότητας, Μιχρ. Την αρχική οικοδόμηση έκανε ο βασιλιάς Τιριδάτης ο 1ος. Εν συνεχεία, το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική κατοικία της αδερφής του Τιριδάτη του 3ου και μετά λέγεται πως μετατράπηκε σε ταφικό μνημείο – ως τέτοιο διασώθηκε όταν η Αρμενία έγινε χριστιανικό έθνος. Τελικά καταστράφηκε το 1679 από σεισμό και αναστηλώθηκε πλήρως το 1975. Από τον αρχαιολογικό χώρο θα πάμε με 4Χ4 ως τον γκρεμό του Γκαρνί που ονομάζεται και Συμφωνία των Βράχων. Εκεί θα δούμε ένα παράξενο φυσικό φαινόμενο. Ο βράχος από βασάλτη που σχηματίζει τον γκρεμό είναι σαν να αποτελείται από πάρα πολλές κολώνες. Αυτές οι κολώνες, κατά κάποιο τρόπο θυμίζουν και εκκλησιαστικό όργανο… Ακολουθεί επίσκεψη σε ένα ακόμη μοναστήρι, το Γκεχάρντ, το οποίο σύμφωνα με τον θρύλο φιλοξένησε για αιώνες τη λόγχη του ρωμαίου στρατιώτη που τρύπησε το πλευρό του Ιησού πάνω στον σταυρό. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς θεμελιώθηκε το μοναστήρι, ωστόσο το σύμπλεγμα που βλέπουμε σήμερα χρονολογείται στα μισά του 13ου αιώνα. Και μετά τους ναούς, ακολουθεί γνωριμία με την τοπική κουζίνα της Αρμενίας. Θα επισκεφτούμε ένα παραδοσιακό σπίτι, όπου θα δούμε πώς παρασκευάζεται το αρμενικό ψωμί (ένα είδος λεπτής πίτας), που ονομάζεται λαβάς. Το ψωμί αυτό ψήνεται σε υπόσκαφο φούρνο που μοιάζει με ρηχό πηγάδι, ονομάζεται τονίρ, και αποτελεί μνημείο τοπικής παράδοσης της UNESCO. Εννοείται πως θα δοκιμάσουμε και το περίφημο αρμενικό fast food που ουσιαστικά είναι λαβάς με τυρί. Διανυκτέρευση στη Γερεβάν.

 

4η ΗΜΕΡΑ: Γερεβάν - Χορ Βιράπ – Αρενί ( οινογνωσία ) - Νοραβάνκ - Καταρράκτες Σακί – Καραχούντζ (Στόουνχεντζ) - Γκόρις

Η σημερινή μας διαδρομή θα μας μεταφέρει στο νότο της Αρμενίας. θα συνεχίσουμε για ένα ακόμη μοναστήρι, το Χορ Βιράπ (=βαθύ πηγάδι). To πρώτο παρεκκλήσι χτίστηκε το 642 μ.Χ. Τα τελευταία παραρτήματα προστέθηκαν τον 17ο αιώνα. Η ιστορία του μοναστηριού είναι στενά συνυφασμένη με την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία. Εδώ φυλακίστηκε για 13 χρόνια ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής, από τον βασιλιά Τιριδάτη τον 3ο της Αρμενίας. Όμως ο φυλακισμένος έγινε τελικά θρησκευτικός μέντορας του βασιλιά και καθοδήγησε τη δραστηριότητα για τον εκχριστιανισμό της χώρας. Αποτέλεσμα; Το έτος 301, η Αρμενία ήταν το πρώτο κράτος στον κόσμο που ανακηρύχθηκε επισήμως χριστιανικό έθνος… Επιπλέον, το μοναστήρι προσφέρει και μια καταπληκτική θέα στο όρος Αραράτ – το σύμβολο της χώρας. Τέλος να αναφέρουμε πως το μοναστήρι αυτό, λόγω της ιστορικής σημασίας του, το είχε επισκεφτεί και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’. Ακολουθεί το οινοπαραγωγό χωριό Αρενί. Εδώ το 2007 ανακαλύφθηκε αρχαίο οινοποιείο ηλικίας 6.100 ετών! Εννοείται πως θα κάνουμε μια στάση στο χωριό για να δοκιμάσουμε το περίφημο κρασί του ( οινογνωσία ) και εν συνεχεία θα επιβιβαστούμε στα οχήματά μας με προορισμό μας, το Νοραβάνκ. Ένα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής μοναστήρι του 12ου αιώνα χτισμένο μέσα σε φαράγγι και περιβαλλόμενο από κόκκινους βράχους. Πέρα από το μοναδικό τοπίο, το μοναστήρι αυτό έχει δύο σημαντικά στοιχεία: το ένα είναι οι παράδοξες εξωτερικές και απόκρημνες… σκάλες που οδηγούν στον δεύτερο όροφο του ναού. Το άλλο είναι ότι εδώ βρίσκεται λαξευμένη μια πολύ σπάνια (ίσως και η μοναδική) εικόνα του… Θεού. Ακολουθεί μια δροσιστική στάση. θα περπατήσουμε για 10 λεπτά μέχρι να φτάσουμε στους καταρράκτες-υπερθέαμα Σακί, ύψους 18 μέτρων, που κυλούν πάνω σε βράχους ηφαιστειακού βασάλτη. Επόμενος σταθμός μας θα είναι το φοβερά εντυπωσιακό μεγαλιθικό μνημείο Καραχούντζ ή Ζορακαρέρ. Το μνημείο αυτό είναι ηλικίας 7.500 ετών, δηλαδή 4.500 χρόνια παλαιότερο του Στόουνχεντζ στη Βρετανία και 3.000 χρόνια παλαιότερο από τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Καραχούντζ σημαίνει «ομιλούντες βράχοι» και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για το αρχαιότερο αστρονομικό παρατηρητήριο του κόσμου. Η εγκατάσταση αποτελείται από 200 βράχους ύψους έως 3 μέτρα, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι κυκλικά.

Άφιξη στο Γκορίς, μια πόλη, η οποία σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα πρωτοκατοικήθηκε στη λίθινη εποχή και σήμερα αποτελεί έδρα της Αρμενικής Εκκλησίας. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στην Γκορίς.

 

5η ΗΜΕΡΑ: Γκορίς - Χντζόρεσκ - Τατέβ – διαδρομή με το τελεφερίκ - Καραβάν Σεράι Σελίμ – Σταυρόπετρες Νοράτους - Ντιλιτζάν

Με κατεύθυνση βόρεια πρώτος μας σταθμός θα είναι το υπόσκαφο ακατοίκητο ορεινό χωριό Χντζορέσκ το οποίο εγκαταλείφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πρόκειται για ένα ακόμη απίστευτα εντυπωσιακό μνημείο αρχιτεκτονικής, λαξευμένο πάνω στις απότομες πλαγιές. Ολόκληρος ο οικισμός είναι σκαμμένος μέσα στους βράχους. Εν συνεχεία θα επισκεφτούμε το μοναστήρι του Τατέβ το οποίο βρίσκεται στον γκρεμό ενός βαθιού φαραγγιού. Κατά τον 14ο και 15ο αιώνα, το μοναστήρι φιλοξένησε το ομώνυμο πανεπιστήμιο, και συνέβαλε στην εξέλιξη της επιστήμης, της θρησκείας και της φιλοσοφίας, στην αναπαραγωγή βιβλίων και στην ανάπτυξη της ζωγραφικής μικρογραφιών. Στο μοναστήρι σήμερα βρίσκονται και τα… Φτερά του Τατέβ, ένα τελεφερίκ που καταγράφηκε στο Βιβλίο Γκίνες ως η «μακρύτερη συνεχόμενη διπλή διαδρομή τελεφερίκ» στον κόσμο! Ενώνει το Τατέβ με το χωριό Χαλιντζόρ. Αφού κάνουμε τη διαδρομή με το τελεφερίκ, συνεχίζουμε με κατεύθυνση βόρεια με πρώτο σταθμό μας το μεσαιωνικό καραβάν σεράι Σελίμ, το οποίο χτίστηκε το 1332 σε υψόμετρο 2.410 μ. πάνω στο ομώνυμο βουνό της οροσειράς Βαγιότς Τζορ. Το κτίσμα που διατηρείται άρτια, χρησίμευε ως ξενώνας για τους εμπόρους που διένυαν τον Δρόμο του Μεταξιού μαζί με τα ζώα τους. Ακολουθεί το μεγαλύτερο μεσαιωνικό νεκροταφείο της Αρμενίας, με την ονομασία Νοράτους στο ομώνυμο χωριό. Εκεί υπάρχουν πολλές από τις περίφημες σταυρόπετρες ή χατσκάρ δηλαδή τις μεσαιωνικές αρμενικές επιτύμβιες πέτρες που είναι περίτεχνα λαξευμένες και αναπαριστούν σταυρούς και διάφορα βοτανικά μοτίβα.Τελικός σταθμός μας για σήμερα είναι τη πόλη-SPA Ντιλιτζάν η οποία θεωρείται ένα από τα ομορφότερα θέρετρα της Αρμενίας και βρίσκεται μέσα στο ομώνυμο Εθνικό Πάρκο. Σ΄αυτή τη δασώδη πόλη, που αποκαλείται και Μικρή Ελβετία, ζουν πολλοί αρμένιοι εικαστικοί, συνθέτες και κινηματογραφιστές. Ο δε οικισμός αποτελεί λαμπρό δείγμα της παραδοσιακής αρμενικής αρχιτεκτονικής. Άφιξη στην Ντιλιτζάν και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στην Ντιλιτζάν.

 

6η ΗΜΕΡΑ: Ντιλιτζάν - Λίμνη Σεβάν ( βαρκάδα ) - μεσαιωνικό κάστρο Λόρι - Μοναστήρια Σαναχίν και Χαγκπάτ – Τιφλίδα

Το πρωί στο επίκεντρό μας βρίσκεται η καταγάλανη λίμνη Σεβάν που είναι μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου! Θα επισκεφθούμε το μεσαιωνικό μοναστήρι Σεβαναβάνκ, πάνω στη λίμνια χερσόνησο Σεβάν. Στη συνέχεια θα κάνουμε μια βαρκάδα στη λίμνη ( αν είναι δυνατόν λόγω των καιρικών συνθηκών ). Εν συνεχεία θα κατευθυνθούμε προς το κάστρο Λορί Το μεσαιωνικό κάστρο Λορί που χτίστηκε τον 11ο αιώνα και βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Λορί Μπερντ. Το κάστρο που σώζεται με εντυπωσιακό τρόπο ως σήμερα, ανεγέρθηκε ως οχυρό του βασιλείου της Αρμενίας και έναν αιώνα μετά πέρασε στα χέρια του βασιλιά της Γεωργίας. Τον 13ο αιώνα όμως κατελήφθη από τους Μογγόλους. Πριν φτάσουμε τα σύνορα της Γεωργίας θα επισκεφτούμε δυο μοναδικά αριστουργήματα της Αρμενικής αρχιτεκτονικής (10ος-14ος αι.): τα μοναστήρια Σαναχίν και Χαγκπάτ, που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Περνώντας τα σύνορα με τη Γεωργία φτάνουμε στην πρωτεύουσα της Γεωργίας (ή Σακαρτβέλο, όπως ονομάζουν τη χώρα τους οι κάτοικοί της), την Τιφλίδα, που στα γεωργιανά ονομάζεται Τμπιλίσι και σημαίνει "ζεστή πηγή". Η Τιφλίδα είναι απλωμένη ανάμεσα σε λοφώδεις πλαγιές που κατεβαίνουν στον ποταμό Μκτβάρι (Κούρα), κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Μπακού στην Κασπία με τον Εύξεινο Πόντο και στη συμβολή διαφόρων σημαντικών αρτηριών. Η πόλη παρουσιάζει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αφού έχει επηρεαστεί από Βυζαντινούς, Πέρσες, Οθωμανούς και Ρώσους. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

7η ΗΜΕΡΑ: Τιφλίδα ( ξενάγηση, Εθνικό μουσείο )

Πρωινή ξενάγηση στην παλιά και στη σύγχρονη πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε το Εθνικό Μουσείο της πόλης με τα περίφημα χρυσά εκθέματα από τον θησαυρό της Κολχίδας, τον Καθεδρικό Ναό Σαμέμπα (Αγίας Τριάδας), τη μεγαλύτερη εκκλησία όχι μόνο της χώρας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Καυκάσου, που ολοκληρώθηκε το 2004 και κτίστηκε προς τιμήν του εορτασμού των 1.500 χρόνων της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, τις εκκλησίες Σιόνι και Ανχισκάτι (6ου, 7ου αι.), τον Ναό Metekhi, το κάστρο Ναρικάλα που δεσπόζει στην πόλη (ανεβαίνουμε με το τελεφερίκ, το κόστος του οποίου συμπεριλαμβάνεται στην τιμή), τη λεωφόρο Ρουσταβέλι με τα πολυτελή καταστήματα και τα επιβλητικά κτίρια, την Όπερα, το Κοινοβούλιο κ.ά. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Τιφλίδα – Μτσχέτα – Ανανούρι – Γκουντάουρι – Καζμπέγκι-Τυφλίδα

Πρωινή αναχώρηση για να απολαύσουμε τα εκπληκτικά τοπία του Καυκάσου. Σήμερα θα κινηθούμε πάνω στον ιστορικό στρατιωτικό δρόμο μέσω του οποίου οι Ρώσοι προσέγγισαν την Υπερκαυκασία στις αρχές του 19ου αι. Πρώτη στάση της σημερινής μας ημέρας θα είναι στην πόλη-μουσείο Μτσχέτα, πρωτεύουσα της Ιβηρίας (δηλ. της αρχαίας και μεσαιωνικής κεντρικής Γεωργίας), γνωστή για τις παλιές εκκλησίες Σβετστικοβέλι("παλιά ρίζα") και Τζβάρι ("Τίμιος Σταυρός"), οι οποίες είναι ενταγμένες στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Συνεχίζουμε για το φρούριο και μοναστήρι Ανανούρι (16ου-17ου αι.) με χαρακτηριστικά στοιχεία του τέλους του Μεσαίωνα. Επόμενος σταθμός μας στο θέρετρο Γκουντάουρι, στον ιστορικό Στρατιωτικό Δρόμο της Γεωργίας. Φθάνοντας στην κωμόπολη Καζμπέγκι θα επιβιβαστούμε σε αυτοκίνητα 4X4 για να επισκεφθούμε το Γκεργκέτι, ναό της Αγίας Τριάδας (14ου αι., υψόμετρο: 2.170 m). Καιρού επιτρέποντος, θα καταφέρουμε να θαυμάσουμε από εκεί έναν από τους ομορφότερους παγετώνες του Καυκάσου, του όρους Καζμπέκι. Επιστροφή στη Τυφλίδα. Διανυκτέρευση

 

9η ημέρα: Κασμπέγκι – Γκόρι – Ουπλίστικε – Μπορτζόμι - Αχαλτσίχ

Προορισμός μας σήμερα είναι το Γκόρι, η γενέτειρα του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουκασβίλι, γνωστότερου με το όνομα Στάλιν. Θα επισκεφθούμε το μουσείο του Στάλιν, όπου θα δούμε προσωπικά του αντικείμενα και θα γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές της ζωής του. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στην περίφημη "λαξεμένη πόλη" Ουπλιστίκε, που είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Μκτβάρι. Ακολουθεί το Μπόρτζομι - είναι μια πόλη-θέρετρο, που βρίσκεται στο γραφικό φαράγγι Μπόρτζομι, διάσημη για τη βιομηχανία μεταλλικού νερού όπου θα επισκεφθούμε το πάρκο Μπορτζόμι. . Διανυκτέρευση στο Αχαλτσίκε.

 

10η ΗΜΕΡΑ: Αχαλτσίχ - Βάρτζια ( Η λαξευτή πόλη των σπηλαίων ) - κάστρο Ραμπάτι - Τιφλίδα

Πρωινή αναχώρηση για ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας, το περίφημο συγκρότημα τρωγλοδυτικών εκκλησιών της Βάρτζια (12ος-13ος αι.). Αυστηρό και απειλητικό τοπίο παρά το πράσινο της περιοχής. Μια ολόκληρη με 6.000 διαμερίσματα, διαμορφωμένα σε 13 επίπεδα, όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους με στοές και στενά τούνελ. Όταν η πόλη ολοκληρώθηκε είχε τη δυνατότητα, εκτός από τους μοναχούς, να φιλοξενήσει 50.000 κατοίκους! Καρδιά της πολιτείας ήταν η εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου με αγιογραφίες εξαιρετικής τέχνης πολλές από τις οποίες σώζονται έως σήμερα, ενώ εκτός από τις κατοικίες, η πόλη περιλάμβανε μεταξύ άλλων κελάρια αποθήκευσης κρασιού, φούρνους και μαγειρεία, βιβλιοθήκη, φαρμακείο, λουτρά, αίθουσα θρόνου, νεκροταφείο και κάμποσες άλλες μικρότερες εκκλησίες. Οι κατασκευαστές είχαν φροντίσει επίσης να δημιουργήσουν και ένα πλήρες δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, παίρνοντας νερό από μια φυσική πηγή μέσα στο βουνό. Μοναδική είσοδος και έξοδος που συνέδεε την πόλη με τον έξω κόσμο, ήταν μια μεγάλη κάθετη στοά που έβγαζε κάπου στην όχθη του Μτκβάρι Μια πόλη απολύτως καλυμμένη και αόρατη. Συνεχίζοντας τις επισκέψεις μας σήμερα στο στόχαστρό μας για την συνέχεια βρίσκεται το κάστρο Ραμπάτι, ένα φρούτιο που κτίστηκε τον 9ο αιώνα. Τα περισσότερα από τα διατηρητέα κτίρια χρονολογούνται από τους 17ο και 18ο αιώνες. Για να συμπληρώσουμε τη μεγάλη εναλλαγή εικόνων της σημερινής ημέρας έχουμε αφήσει για το τέλος το πανέμορφο ορεινό Μπορτζόμι και την κοιλάδα του ποταμού Αράγβι, μια περιοχή πνιγμένη στο πράσινο και στα ρυάκια, μέσα από τα οποία ξεπετάγονται υπέροχα μεσαιωνικά κτήρια. Εδώ επίσης παράγεται και το παράγεται και το γνωστό μεταλλικό νερό. Μπορτζομι. Πλήρεις από εικόνες επιστρέφουμε στην Τιφλίδα. Διανυκτέρευση στην Τιφλίδα

 

11η ημέρα: Αναχώρηση για Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα

Πολύ νωρίς το πρωί αναχώρηση για την Αθήνα.

 

15ήμερο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΠΡΟΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Για τους ταξιδιώτες που θα επιλέξουν το 15ήμερο πρόγραμμα με την προέκταση στο Αζερμπαϊτζάν, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

1η – 10η ημέρα όπως το παραπάνω πρόγραμμα

 

11η ημέρα: Τιφλίδα – Σέκι

Πρωινή αναχώρηση για την πόλη Σέκι, από τις πιο καλοδιατηρημένες παλιές πόλεις της χώρας, και σταθμός στον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού. Άφιξη και περιήγηση στην πόλη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

 

12η ημέρα: Σέκι – Μπακού

Οδική μεταφορά στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερµπαϊτζάν, µιας χώρας που συνδυάζει το άρωµα της ανατολής µε αυτό του πετρελαίου. Το "Ντουµπάι της Κασπίας", το Μπακού, η ανατολικότερη πρωτεύουσα της ∆ύσης, είναι µια από τις ταχύτερα αναπτυσσόµενες περιοχές του πλανήτη. Από εδώ ξεκινούν οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εδώ είναι το νέο Ελντοράντο, η περιοχή µε τις µεγάλες ευκαιρίες. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο µας. ∆ιανυκτέρευση.

13η ημέρα: Μπακού (Ξενάγηση)

Πλήρης ξενάγηση του Μπακού, όπου θα επισκεφθούµε το ιστορικό κέντρο της πόλης µε τα τείχη και τους πύργους, να περπατήσουµε στα καλντερίµια και να δούµε τζαµιά και παλάτια, επαύλεις των "βαρόνων του πετρελαίου", καραβάν σεράι και χαµάµ.
Οι ξεναγήσεις μας δεν σταματούν εδώ, έχουμε αρκετές εκπλήξεις ετοιμάσει για την σημερινή ημέρα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο µας. ∆ιανυκτέρευση.

 

14η ημέρα: Εκδρομή στην Κασπία (ΓΚΟΜΠΟΥΣΤΑΝ) – Μπακού

Η ημέρα μας ξεκινάει με μια εκδρομή κατά µήκος της Κασπίας προς την περιοχή του Γκοµπουστάν µε τους περίεργους ηφαιστειακούς σχηµατισµούς και τις περισσότερες από 4.000 βραχογραφίες νεολιθικής εποχής. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τα εκπληκτικά ηφαίστεια λάσπης, που βρίσκονται πολύ κοντά στο Γκομπουστάν. Το Αζερμπαϊτζάν, άλλωστε, διαθέτει τα περισσότερα ηφαίστεια λάσπης στον κόσμο (περίπου 300) που εντοπίζονται διάσπαρτα στις ακτές, μέσα στη θάλασσα αλλά και στα νησάκια της χώρας. Η επίσκεψή μας στην περιοχή θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε από πολύ κοντά τα ενεργά αυτά ηφαίστεια!

 

15η ημέρα: Αναχώρηση

Πτήση για την Αθήνα και άφιξη την ίδια ημέρα

 

ΤΙΜΕΣ

 11 ΜΕΡΕΣ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  10/8 ΚΑΙ 24/8 - Αναχώρηση από Αθήνα - 11 ημέρες  - Τιμή από 899€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 899 € 640 €
  Twin Room 899 € 640 €
  Triple Room 899 € 640 €
  Single Room 1369 € 640 €

11 ΜΕΡΕΣ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  7/9  ΚΑΙ  21/9  ΚΑΙ 26/10  - Αναχώρηση από Αθήνα - 11 ημέρες  - Τιμή από 949€ 

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 949 € 640 €
  Twin Room 949 € 640 €
  Triple Room 949 € 640 €
  Single Room 1419 € 640 €

 

15 ΜΕΡΕΣ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  10/8 ΚΑΙ 24/8  - Αναχώρηση από Αθήνα - 15 ημέρες  - Τιμή από 1599€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1599 € 640 €
  Twin Room 1599 € 640 €
  Triple Room 1599 € 640 €
  Single Room 2489 € 640 €

 

 15 ΜΕΡΕΣ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  7/9  ΚΑΙ  21/9  ΚΑΙ 26/10  - Αναχώρηση από Αθήνα - 15 ημέρες  - Τιμή από 1649€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1649 € 640 €
  Twin Room 1649 € 640 €
  Triple Room 1649 € 640 €
  Single Room 2539 € 640 €

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
➢ Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
➢ Διαμονή στη Γερεβάν στο ολοκαίνουργιο Holiday Inn 4* sup και όχι σε υποδεέστερο:
o    Στο Γκόρις Mina 3* sup
o    Ντιλιτζάν Best Western Paradise 4*
o    Στην Γεωργία και στο Αζερμπαιτζάν πολύ καλά ξενοδοχεία 4* και 4* sup
➢ Ημιδιατροφή
➢ Όλες οι μεταφορές, μετακινήσεις, εκδρομές και ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
➢ Τοπικοί ξεναγοί
➢ Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-συνοδός του Γραφείου μας

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ  
➢ Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, βίζες, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 640 €

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

Α3 898

10.08.2021

ΑΘΗΝΑ – ΓΕΡΕΒΑΝ

23:45

03:20

Α3 897

20.08.2021

ΤΙΦΛΙΔΑ – ΑΘΗΝΑ

05:10

07:05