Skip to main content

Η μεγάλη Πολωνία - Από τη Κρακοβία στο Γκντανσκ | Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2022 απο 1099

29/7, 12/8, 26/8, 16/9    Διάρκεια: 11 ΗΜΕΡΕΣ

  • Απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Βαρσοβία και επιστροφή από Βαρσοβία.
  • Έξυπνος σχεδιασμός ταξιδιού! Βλέπουμε σωστά τις 4 πόλεις (Γκντανσκ, Βαρσοβία, Κρακοβία, Βρότσλαβ) με 11 ημέρες & 10 νύχτες.  
  • Περιλαμβάνονται οι είσοδοι στα Αλατωρυχεία Βιελίτσκα, στο Κάστρο Μάλμπορκ  και στο ?ουσβιτς (προαγορασμένη είσοδος για να έχουμε σωστή ξενάγηση), καθώς και οι ξεναγήσεις με ειδικούς ξεναγούς.
  • Επίσκεψη και διανυκτέρευση στο Πόζναν, για να γνωρίσουμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.
  • Διαμονή στο Westin 5* ή στο Sheraton 5* στη Βαρσοβία, σε πολύ καλό κεντρικό 4* Sup. στην Κρακοβία, στο πολύ καλό κεντρικό ξενοδοχείο Double Tree by Hilton 4* Sup. (και σε σπάνιες περιπτώσεις όμοιό του) στο Βρότσλαβ και σε ξενοδοχείο 4* sup στο Γκντανσκ.
  • Το μόνο πρόγραμμα με τρεις (3) διανυκτερεύσεις στο διαμάντι της Ευρώπης, την ακριβή Κρακοβία για να την απολαύσουμε!
  • Επίσκεψη στο  χωριό Ζελάσοβα Βόλα και στο σπίτι-μουσείο του Σοπέν.
  • Αφιερώνουμε δύο (2) διανυκτερεύσεις στη Βαρσοβία, για να γνωρίσουμε την πρωτεύουσα της Πολωνίας και να μην κάνουμε ένα απλό πέρασμα. Επιπλέον πραγματοποιούμε μια δεύτερη ξενάγηση στην πόλη χωρίς να προσφέρουμε προαιρετικές εκδρομές με επιπλέον κόστος.
  • Επισκεπτόμαστε και διαμένουμε για δύο (2) νύχτες στο μοναδικό Βρότσλαβ (στο Double Tree by Hilton 4*sup). Η «Βενετία της Πολωνίας» όπως το αποκαλούν, είναι κτισμένη σε 12 νησιά πάνω στον ποταμό Όντερ, εκεί όπου συναντιέται η πολωνική, η τσέχικη και η γερμανική αρχιτεκτονική. Πόλη έμπνευσης για τον Πικάσο, με την υπέροχη πλατεία Ρίνεκ, μία από τις ωραιότερες πλατείες της Ευρώπης. Μία πόλη που χαρακτηρίζεται από υπέροχα κτίρια με έντονα στοιχεία πρωσικής επιρροής
  • Δύο (2) διανυκτερεύσεις στο μεγαλύτερο λιμάνι της Πολωνίας, το πανέμορφο Γκντανσκ, με την τεράστια σημασία για την παγκόσμια ιστορία του 20ου αιώνα.
  • Eπίσκεψη στο μοναδικό Αλατωρυχείο Βιελίτσκα, όπου θα δούμε ανάγλυφο σε αλάτι τον Μυστικό Δείπνο του Ντα Βίντσι!
  • Επίσκεψη στο ?ουσβιτς, το διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και στο μυστικό αρχηγείο του Χίτλερ στην Οσόβκα, όπου πέρασε 800 ημέρες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Κρουαζιέρα με πλοιάριο που μετατρέπεται σε… τραίνο στις λίμνες και στα ποτάμια της Πολωνίας!
  • Επίσκεψη στο επιβλητικό κάστρο Ξιάζ, που ο Χίτλερ ετοίμαζε για κατοικία του.
  • Επίσκεψη στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Φρεντερίκ Σοπέν.
  • Επίσκεψη στην Τόρουν, τη γενέτειρα του Νικόλαου Κοπέρνικου.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός στα ελληνικά έκδοσης.
  • προσφέρει διπλανή θέση κενή στο πούλμαν (εκτός αν είστε οικογένεια)
  • Προσοχή: Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού θα είναι συνεχώς μαζί σας Έλληνας έμπειρος αρχηγός και όχι τοπικοί ελληνόφωνοι συνοδοί. Επιπλέον του Έλληνα αρχηγού, προσφέρονται διπλωματούχοι, έμπειροι τοπικοί ξεναγοί για σωστές ξεναγήσεις, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο!

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – πτήση για Βαρσοβία – Κρακοβία

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Βαρ­σοβία. Με την άφιξή μας στην πολωνική πρωτεύ­ουσα αναχωρούμε οδικώς για την Κρακοβία, το αιώνιο πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο της Πο­λωνίας, που ταυτίζεται με την ιστορία της χώρας.

Το πρώτο οχυρό στην περιοχή ανεγέρθηκε στον λόφο Βάβελ την εποχή του πρώιμου μεσαίωνα, και σταδιακά η πόλη απλώθηκε στην κοιλάδα του Βι­στούλα. Από το 1038 έως το 1569 υπήρξε πρωτεύ­ουσα της Πολωνίας. Σήμερα η Παλιά Πόλη της Κρα­κοβίας έχει πλούσια αρχιτεκτονική, ως επί το πλεί­στον αναγεννησιακή, με ορισμένα δείγματα μπαρόκ και γοτθικά. Τα παλάτια, οι εκκλησίες και τα μέγαρα της Κρακοβίας έχουν να δείξουν πλούτο χρωμάτων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, βιτρώ, έργων ζωγρα­φικής, γλυπτών και επιπλώσεων.

Με την άφιξη μας ξεκινά η πρώτη γνωριμία μας με την πόλη, και στη συνέχεια μεταβαίνουμε στο ξενο­δοχείο μας. Τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Κρακοβία (βόλτα στην πόλη)

Δίπλα στο κέντρο της Παλιάς Πόλης βρίσκεται και το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα της Βάβελ, ιστορικό αξιο­θέατο που θεωρείται εθνικό ορόσημο για τους Πο­λωνούς. Τα σημαντικότερα τμήματα του αρχιτεκτονι­κού αυτού συμπλέγματος είναι το βασιλικό κάστρο και ο Καθεδρικός Ναός της Κρακοβίας (η βασιλική των αγίων Στανισλάβος και Βάκλαβ). Μερικά από τα παλαιότερα πέτρινα κτίρια της Βάβελ, όπως η ροτό­ντα της Παρθένου Μαρίας, χρονολογούνται από το 960. Υπάρχουν επίσης και ξύλινες κατασκευές οι ο­ποίες χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα.

Φυσικά ολόκληρη η Κρακοβία αποτελεί μνημείο πα­γκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη αυτή εί­ναι πόλος έλξης για τους συντηρητές μνημείων που φθάνουν από όλο τον κόσμο για την αναπαλαίωση και συντήρηση των πολυάριθμων αναγεννησιακού και νεοκλασικού ρυθμού οικοδομημάτων της. Η συ­ντήρηση πραγματοποιείται σε κάθε κτίριο με επιστη­μονική ακρίβεια και μεγάλες δαπάνες, που αναλαμ­βάνει το πολωνικό κράτος μαζί με την UNESCO.

Στη συνέχεια στο στόχαστρο μας ο λόφος Βάβελ και η γοτθικού ρυθμού μητρόπολη, όπου γινόταν η στέψη και ο ενταφιασμός των Πολωνών Βασιλέων. Θα συνεχίσουμε περπατώντας προς την κεντρική πλατεία Ρίνεκ Γκλόβνι, τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, όπου θα δούμε τον πύργο του Δημαρχείου, την παλιά υφασματαγορά Σουτσέ­νιτσε και τα κτίρια των παλιών πανεπιστημίων όπου φοίτησε ο Νικόλαος Κοπέρνικος. Σε όλη τη δια­δρομή θα περάσουμε από πολλά ενδιαφέροντα κτί­ρια, στοές, γραφικά καφέ και μαγαζάκια.

Ακολουθούν τα τείχη Μπάρμπικαν και η παλιά ε­βραϊκή συνοικία Κάζιμιρτζ, που αποτέλεσε το σκη­νικό για τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ται­νίας «Η λίστα του Σίντλερ».

Διανυκτέρευση στην Κρακοβία.

 

3η ημέρα: Κρακοβία – Αλατωρυχείο Βιελίτσκα – Κρακοβία (Περιπατητική ξενάγηση)

Ξυπνάμε μέσα σε μια ιστορική υπέροχη πόλη και μετά το πρωινό μας και τις κουβεντούλες μας για το τι έχουμε να δούμε σήμερα αναχωρούμε για το φα­ντασμαγορικό αλατωρυχείο της Βιελίτσκα που ι­δρύθηκε τον 13ο αιώνα και αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης! Η εξόρυξη του αλατιού άρχισε το 1290 και συνεχιζόταν απρό­σκοπτα μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλήθηκαν τα αποθέματα. Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, με περισσότερες από 2.040 αίθουσες, στοές 300 χλμ., που είναι λαξεμένες πάνω σε συ­μπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λί­μνες. Το 1950, μετατράπηκε σε μου­σείο.

Η περιήγηση στους φαντασμαγορικούς χώρους του έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες και γίνεται συ­νοδεία ξεναγού, σε μία διαδρομή περίπου 2 χλμ. πεζή. Το σπουδαιότερο αξιοθέατο μέσα στο ορυ­χείο είναι το μουσείο, που βρίσκεται στον τρίτο ό­ροφο και σε βάθος 130 μέτρων. Επί σειρά ετών, οι αλατωρύχοι έφτιαχναν από αλάτι εντυπωσιακά έργα τέχνης, που κοσμούν σήμερα τις αίθουσες. Ι­διαίτερα εντυπωσιακό και πλούσια διακοσμημένο εί­ναι το Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα, ένας καθεδρικός ναός διαστάσεων 54 μ. επί 17 μ. και με ύψος 12 μέτρα.

Η κατασκευή αυτού του υπόγειου ναού διήρκεσε πε­ρισσότερο από 30 χρόνια (1896 - 1927) και για την ολοκλήρωσή της χρησιμοποιήθηκαν 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού. Όλα τα αντικείμενα μέσα στον ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευ­τικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από αλάτι. Επίσης ξεχωρίζει και το έξοχο μπαρόκ Παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου, που καθαγιά­στηκε το 1698.

Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με ανάγλυφες πα­ραστάσεις, ενώ υπάρχουν πολλά αγάλματα φτιαγ­μένα από αλάτι, από τα οποία ξεχωρίζει η Παναγία με το Βρέφος Άγιο Αντώνιο, προστάτη των μεταλ­λωρύχων. Το πιο αξιόλογο ίσως ανάγλυφο μέσα σε ολόκληρο το αλατωρυχείο είναι ο σκαλιστός Μυστι­κός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Άλλα αγάλ­ματα από αλάτι είναι της Αγίας Βαρβάρας, προστά­τιδας των ανθρακωρύχων, του Νικολάου Κοπέρνι­κου, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' και πολλών διαση­μοτήτων.

Επιστροφή στην Κρακοβία και περιπατητική ξενά­γηση με τον αρχηγό μας για να εξερευνήσουμε γω­νιές της που δεν είδαμε την προηγούμενη ημέρα ή σας δείξουμε ομορφιές της που έχουμε ανακαλύψει στα πολύχρονα ταξίδια μας στην Πολωνία. Διανυ­κτέρευση στην Κρακοβία.

 

4η ημέρα: Κρακοβία – Άουσβιτς – Βρότσλαβ (βόλτα στην πόλη)

Σήμερα το πρωί, μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο θα επισκεφτούμε το κορυφαίο σύγχρονο μνημείο βαρβαρότητας και ανθρώπινης φρίκης: τα στρατό­πεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, όπου βρήκαν τον θάνατο περισσότεροι από 4.000.000 άνθρωποι, 28 διαφορετικών εθνοτήτων. Οι Πολωνοί αποκα­λούν το Άουσβιτς «το μεγαλύτερο αόρατο νεκροτα­φείο στον κόσμο» και δυστυχώς δεν έχουν άδικο. Στην επίσκεψή μας θα μπούμε και στις δύο πτέρυγες του στρατοπέδου, Άουσβιτς Ι και Άουσβιτς ΙΙ(ή Μπίρκεναου), όπου θα δούμε πολλούς διασωθέ­ντες χώρους, το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Μπίρκεναου καθώς και θα παρακολουθήσουμε ρε­αλιστικές περιγραφές της ναζιστικής θηριωδίας. Η ε­πίσκεψη αυτή είναι μία εμπειρία ζωής και γι’ αυτό εί­ναι ήδη προγραμματισμένη προτού ξεκινήσουμε για το ταξίδι μας για να γίνει σωστά και με την κατάλ­ληλη ξενάγηση. Επιστροφή στην Κρακοβία και βόλτα με τον αρχηγό μας στην πόλη για μια περιπα­τητική ξενάγηση.

Κατόπιν συνεχίζουμε για το Βρότσλαβ. Άφιξη, μετα­φορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, και ελεύ­θερος χρόνος για μια χαλαρή βόλτα στην πόλη. Διανυκτέρευση στο Βρότσλαβ.

 

5η ημέρα: Βρότσλαβ – Σβίτνιτσα – Οσόβκα (Υπόγειο Αρχηγείο Χίτλερ) – Κάστρο Ξιαζ – Βρότσλαβ

Πρωινό και αναχώρηση για τη γραφική μεσαιωνική πόλη Σβίντνιτσα, στην περιοχή της πρώην Σιλεσίας. Η πόλη αυτή φημίζεται για την πανέμορφη αρχιτε­κτονική της αλλά κυρίως για τους δύο ξύλινους να­ούς της που κατασκευάστηκαν τον μεσαίωνα και α­ποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρο­νομιάς της UNESCO. Μετά τη Σβίντνιτσα θα συνεχί­σουμε την οδική διαδρομή μας με προορισμό την πανέμορφη Κρακοβία.

Επόμενη στάση μας θα είναι το μεγαλοπρεπές κά­στρο Ξιάζ, ένα από τα μεγαλύτερα στην Πολωνία. Είναι κτισμένο πάνω σε έναν ψηλό και απότομο βράχο με θέα στον ποταμό Πελτσνίκα, περιβάλλεται από πυκνό δάσος και χαρακτηρίζεται ως το «μαρ­γαριτάρι της Σιλεσίας». Χτίστηκε τον 13ο αιώνα σε ρυθμό μπαρόκ, γοτθικό και ροκοκό ως βασιλική κα­τοικία. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το κάστρο κατε­λήφθη από τα γερμανικά στρατεύματα τα οποία α­νέλαβαν την ανακαίνισή του με σκοπό να το μετα­τρέψουν σε κατοικία του Χίτλερ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής οι εργασίες διεξάγονταν σε απάνθρωπες συνθήκες από αιχμαλώτους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μετά το τέλος του πο­λέμου το κάστρο Ξιάζ κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό.

Επί Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο και αυτή τη χρήση διατηρεί μέ­χρι σήμερα. Στις υπόγειες στοές του όμως στεγάζε­ται η Πολωνική Ακαδημία των Επιστημών και πραγ­ματοποιεί μετρήσεις για τη βαρύτητα της Γης.

Επόμενος σταθμός μας είναι η Οσόβκα, μια υπό­γεια ναζιστική κατασκευή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέ­μου που προοριζόταν για αρχηγείο και μυστικό κα­ταφύγιο του Χίτλερ και είχε την κωδική ονομασία Το Λημέρι του Λύκου.

Τα υπολείμματα του καταφυγίου βρίσκονται κοντά στο χωριό Γκέρλιτς, στην πρώην γερμανική επαρχία της ανατολικής Πρωσίας, η οποία, μετά το 1945, α­ποτελεί τμήμα της Πολωνίας. Το καταφύγιο αποτε­λείτο από ένα σύμπλεγμα οχυρών, αποθηκών και ε­νισχυμένων κτιρίων σε πυκνή δασώδη περιοχή, και ήταν προστατευμένο με σειρές αγκαθωτού σύρμα­τος, αμυντικές θέσεις και ναρκοπέδια, ενώ ένα κο­ντινό αεροδρόμιο εξυπηρετούσε τον Χίτλερ στις με­τακινήσεις του. Επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση, τη λε­γόμενη «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» στις 22 Ιουνίου του 1941 και εγκαταλείφθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1945, όταν τα στρατεύματα της Σοβιετικής Πρώτης Γραμμής έφτασαν σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέ­τρων. Ο Χίτλερ μπήκε για πρώτη φορά στο καταφύ­γιο τη νύχτα της 21ης Ιουνίου του 1941, και αναχώ­ρησε για τελευταία φορά στις 20 Νοεμβρίου του 1944. Διέμεινε εκεί συνολικά πάνω από 800 ημέρες κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέ­μου. Στο οχυρό αυτό, ο Συνταγματάρχης Κλάους φον Στά­ουφενμπεργκ είχε κάνει απόπειρα να σκοτώσει τον Χίτλερ με βόμβα στις 20 Ιουλίου 1944, αλλά απέτυχε. Στο τέλος το καταφύγιο ανατινάχτηκε από τον γερμα­νικό στρατό όταν αυτός υποχωρούσε υπό την πίεση των Σοβιετικών και έπαθε σοβαρές ζημιές. Από το 1945 ως το 1956 τα ναρκοπέδια εκκαθαρίστηκαν από τον πολωνικό στρατό, και έτσι σήμερα στο συγκρό­τημα αυτό στεγάζεται μουσείο, που δέχεται επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στο Βρότσλαβ. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα Βρότσλαβ (Ξενάγηση) – Πόζναν

Το Βρότσλαβ είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Σιλε­σίας και πέρασε στην κατοχή της Πολωνίας το 1945 στον καταμερισμό εδαφών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για μία πανέμορφη αρχιτεκτονικά πόλη, χτισμένη σε μικρά και μεγαλύτερα νησιά πάνω στον ποταμό Όντερ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της UNESCO και στεγάζει ένα σπουδαίο πα­νεπιστήμιο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 9 απόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ από διάφορους το­μείς είναι κάτοχοι του Βραβείου Νομπέλ!

Ξεκινάμε λοιπόν τη βόλτα μας στην πόλη και θα πάμε στην κεντρική πλατεία Ρίνεκμε τα πολύχρωμα κτίρια, τον καθεδρικό ναό, το δημαρχείο και το πανεπιστήμιο. Θα πάμε στο νησί Πιάσεκστον ποταμό Όντερ αλλά και στο υπέροχο νησί του καθεδρικού ναού Όστροβ Τούμσκι. Σε αυτόν τον ναό θα δούμε και ένα… βλήμα όλμου, σε ένδειξη μνήμης, από τον Β’ Π. Π.

Αν ο χρόνος το επιτρέπει, προτείνουμε μια βαρκάδα στον ποταμό Όντερ, επίσκεψη στον ξεχωριστό ζωο­λογικό κήπο της πόλης ή στο παρακείμενο Μέγαρο της Εκατονταετηρίδας. Το τελευταίο ανεγέρθηκε το 1913 και είναι ένα από τα πρώτα κτίσματα της εξπρε­σιονιστικής αρχιτεκτονικής από μπετόν στην Πολωνία το οποίο σήμερα αποτελεί μνημείο της UNESCO. Εκεί δίπλα βρίσκεται και το διάσημο Σιντριβάνι Multimediaπου εκτοξεύει νερό μετά μουσικής Σοπέν τους θερινούς μήνες.

Αφού ολοκληρώσουμε την περιήγησή μας στην πόλη, αφήνουμε το Βρότσλαβ και αναχωρούμε οδικώς για τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού μας, το Πόζναν, από τις παλαιότερες πόλεις της Πολωνίας και για ένα μικρό διάστημα ακόμα και πρωτεύουσα του πολωνικού κράτους!

Άφιξη στο Πόζναν, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: Πόζναν – Τορούν – κάστρο Μάλμπορκ - Γκντάνσκ

Πρωινή ξενάγηση στο Πόζναν, για να γνωρίσουμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Η παλιά πόλη του Πόζναν είναι ένα όνειρο, με τα χρωματιστά της σπίτια, τα Poznan Kamieniczki και τους πλανόδιους μουσικούς, εκπέμποντας γαλήνη και παράλληλα μια ενεργητικότητα που δεν σε αφήνει ασυγκίνητο. Πέρα από αυτό, το Πόζναν αγαπά και το φαγητό: το ξέρατε ότι στην πόλη υπάρχει και… «Μουσείο Κρουασάν»;

Μετά τη βόλτα μας στο γραφικό Πόζναν, συνεχίζουμε για την παραμυθένια πόλη Τόρουν, τη γενέτειρα του μεγαλύτερου αστρονόμου όλων των εποχών, του Νικόλαου Κοπέρνικου. Το Τόρουν είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Πολωνίας. Το 2007 η Παλιά Πόλη προστέθηκε στον κατάλογο των Επτά Θαυμάτων της Πολωνίας. Επίσης το περιοδικό National Geographic κατέταξε την παλιά αγορά της πόλης και το γοτθικό δημαρχείο ως ένα από τα «30 πιο όμορφα μέρη στον κόσμο».

Το Τόρουν έχει πολλά αρχιτεκτονικά μνημεία και φημίζεται για το ότι διατηρεί σχεδόν ακέραια τη μεσαιωνική διάταξη της πόλης και πολλά γοτθικά κτίρια, όλα χτισμένα από τούβλο. Μερικά μόνο από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία είναι ο Καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή, η εκκλησία της Αγίας Μαρίας, μια πρώην φραγκισκανική τρίκλιτη αίθουσα που χτίστηκε τον 14ο αιώνα και η εκκλησία του Αγίου Ιακώβου, μια βασιλική του 14ου αιώνα, με μνημειώδεις τοιχογραφίες και γοτθικούς πάγκους. Το Παλιό Δημαρχείο, που άρχισε να χτίζεται το 1274 και επεκτάθηκε στο τέλος του 16ου αιώνα. Η οχύρωση της πόλης η οποία άρχισε τον 13ο αιώνα. Ένα γοτθικό σπίτι του 15ου αιώνα (σήμερα μουσείο), όπου εικάζεται ότι γεννήθηκε ο Κοπέρνικος. Τα ερείπια του Κάστρου των Τευτόνων Ιπποτών του 13ου αιώνα και πολλά άλλα.

Εν συνεχεία θα αναχωρήσουμε για το Κάστρο του Μάλμπορκ που θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου! Κατασκευάστηκε από το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσαιωνικού οχυρού − όταν ολοκληρώθηκε το 1406 ήταν ήδη το μεγαλύτερο πλίνθινο κάστρο στο κόσμο. Φυσικά έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της UNESCO και είναι ένα από τα δύο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στη περιοχή τα οποία σχετίζονται με τους Τεύτονες Ιππότες, με το άλλο να είναι η μεσαιωνική πόλη του Τόρουν, που επισκεφθήκαμε ήδη.

Μετά την ξενάγησή μας στο εντυπωσιακό και δαιδαλώδες Κάστρο του Μάλμπορκ θα αναχωρήσουμε για την ιστορική πόλη του Γκντανσκ. Το Γκντανσκ πέρα από υψίστης σημασίας λιμάνι, όπως είπαμε στην αρχή, είναι και η πόλη που σημάδεψε την ιστορία ολόκληρου του κόσμου τον 20ο αιώνα! Είναι η πόλη από την οποία πυροδοτήθηκε η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, όταν την κατέλαβαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Άφιξη στο Γκντανσκ, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Γκντάνσκ – Σοπότ – Γκντάνσκ

Σήμερα η ημέρα θα αρχίσει με μία πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Γκντανσκ το «Μαργαριτάρι της Βαλτικής» όπως αποκαλείται λόγω του αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού πλούτου του. Θα επισκεφθούμε την πανέμορφη παλιά πόλη με τα στενά δρομάκια και τις γραφικές εκκλησίες. Θα δούμε μεταξύ άλλων τον καθεδρικό ναό της Παναγίας του 14ου αιώνα, το βασιλικό παρεκκλήσι, τη βασιλική οδό με τα σπίτια των ευγενών, το μέγαρο της αδελφότητας του Αγίου Γεωργίου, το παλιό Δημαρχείο και τις πύλες της παλιάς πόλης που βρίσκονται δίπλα στον ποταμό Βοτλάβα.

Η παλιά πόλη κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη. Χτισμένη στις όχθες ενός καναλιού, μοιάζει σαν να μην έχει αλλάξει τετρακόσια χρόνια τώρα. Πολυώροφα σπίτια βαμμένα σε παλ χρώματα, κολλημένα το ένα με το άλλο και διακοσμημένα με περίτεχνα ψηφιδωτά και γλυπτά − προσέξτε τις υδρορροές τους που καταλήγουν σε κεφάλια δράκων! Πλακόστρωτα δρομάκια, ιδανικά για περιπάτους. Πλατείες γεμάτες λουλούδια και κομψά αγάλματα − ανάμεσά τους και του Ποσειδώνα, που θεωρείται το σύμβολο της πόλης. Ο περίπατός μας στην οδό Ντλούγκα, έναν από τους κεντρικούς δρόμους της παλιάς πόλης, θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία: χρωματιστά σπίτια που μοιάζουν με θεατρικό σκηνικό και μπροστά τους ένα ποτάμι ανθρώπων που πηγαινοέρχεται και ακούει μουσική (σε κάθε γωνιά κι ένας οργανοπαίκτης), χαζεύει πλανόδιους μίμους και μάγους, μασουλάει γευστικότατα πολωνέζικα παγωτά ή τεράστιες βάφλες με σαντιγί και φρούτα του δάσους.

Μετά το πέρας της ξενάγησής μας θα αναχωρήσουμε για το Σοπότ, ένα από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά θέρετρα της χώρας στη Βαλτική. To Σοπότ είναι μια υπέροχη λουτρόπολη, η οποία ήδη από τον 19ο αιώνα προσήλκυε όλη την αριστοκρατία της Πολωνίας. Εμείς στη βόλτα μας σήμερα εκεί θα δούμε μεταξύ άλλων την εντυπωσιακή αποβάθρα που ξεπερνάει σε μήκος τα 500 μέτρα και είναι η μεγαλύτερη ξύλινη της Ευρώπης.

Επιστροφή στο Γκντάνσκ. Διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: Γκντάνσκ – κανάλι Έλμπλαγκ (κρουαζιέρα στο ποτάμι) – Ζελάσοβα Βόλα – Βαρσοβία

Εν συνεχεία θα αναχωρήσουμε για μία ακόμη μοναδική εμπειρία, αυτή τη φορά, στην υπέροχη φύση της Πολωνίας. Πρώτη στάση μας για σήμερα είναι η πόλη Έλμπλαγκ. Η Έλμπλαγκ είναι η αρχαιότερη πόλη της βόρειας Πολωνίας και ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα ως κέντρο και φρούριο του Τάγματος των Τευτόνων Ιπποτών. Πέρα από την εκπληκτική αρχιτεκτονική και ιστορία της, η πόλη έχει και πολύ ενδιαφέρουσα γεωγραφική τοποθέτηση. Βρίσκεται στις όχθες του ομώνυμου ποταμού ο οποίος καταλήγει στη λιμνοθάλασσα του Βιστούλα και σχηματίζει τη λίμνη Ντρούζνο.

Εμείς λοιπόν σήμερα, αφού δούμε την πανέμορφη Έλμπλαγκ, θα επιβιβαστούμε για μία απίθανη κρουαζιέρα στο ποτάμι και στις λίμνες που θα μας μείνει αξέχαστη! Κι αν απορείτε γιατί… ιδού η απάντηση: η κρουαζιέρα γίνεται με ειδικά πλοιάρια που κατά τόπους μετατρέπονται σε… τραίνα (!) τα οποία κυλούν πάνω σε ράγες… Έτσι θα μεταφερόμαστε από λίμνη σε λίμνη, όποτε υπάρχει υψομετρική διαφορά. Κατά τη διάρκεια αυτής της φαντασμαγορικής κρουαζιέρας θα απολαύσουμε όλο το μεγαλείο της καταπράσινης πολωνικής φύσης με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά!

Συνεχίζουμε για το όμορφο χωριό Ζελάσοβα Βόλα, τη γενέτειρα του Νο1 εθνικού σταρ καλλιτέχνη της Πολωνίας, του Φρεντερίκ Σοπέν (1810 - 1849). Ο γνωστός σε όλους μας πολωνός συνθέτης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στη μουσική και από τους μεγαλύτερους πιανίστες του 19ου αιώνα. Το χωριό Ζελάσοβα Βόλα αναφέρεται για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα ως ιδιόκτητο φέουδο μαζί με μεγάλη έκταση γης. Τότε στον οικισμό υπήρχαν 8 σπίτια.

Στην πορεία των αιώνων το φέουδο άλλαξε χέρια και τελικά στο γύρισμα του 18ου προς τον 19ο το αγόρασε η οικογένεια Σκάρμπεκ που ήταν παλιοί ευγενείς Πολωνοί, με ρίζες από τον 11ο αιώνα. Ο πατέρας του Σοπέν, Μικολάι Σοπέν, ήταν ο καθηγητής των παιδιών των Σκάρμπεκ, και κατοικούσε σε μία έπαυλη παραχωρημένη από την αριστοκρατική οικογένεια, κοντά στο υποστατικό. Εκεί γεννήθηκε το 1810 ο Φρεντερίκ Σοπέν. Το πατρικό του περιβάλλεται από ένα εθνικό πάρκο 68 στρεμμάτων. Εμείς σήμερα σε αυτή την πρώτη στάση μας θα επισκεφτούμε την έπαυλη, που λειτουργεί ως μουσείο. Όπως βλέπετε το ταξίδι μας στην Πολωνία συνεχίζεται με τον πιο συναρπαστικό και… μουσικό τρόπο!

Η διαδρομή μας σήμερα καταλήγει στην Βαρσοβία. Άφιξη στην πολωνική πρωτεύουσα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: Βαρσοβία (1η Ξενάγηση)

Σήμερα στην ξενάγησή μας στη Βαρσοβία θα ξεκινή­σουμε από την περίφημη Βασιλική Οδό που συνδέει το Παλάτι Βιλάνοφ του 17ου αιώνα με το κάστρο της Παλιάς Πόλης. Το τελευταίο της κομμάτι της Βασιλικής Οδού είναι πεζοδρομημένο και απολαυστικότατο: Περνά από σπουδαία κτήρια της πόλης, ναούς, hightech παγκάκια που… παίζουν Σοπέν, υπαίθριες εκθέσεις τέχνης, καφέ με θέα στις όχθες του Βιστούλα και καταλήγει στην πλατεία του Κάστρου, όπου αρχί­ζει η Παλιά Πόλη.

Στην ξενάγησή μας λοιπόν θα θαυμάσουμε τα υπέ­ροχα κτήρια των πανεπιστημίων της πόλης, το προ­εδρικό μέγαρο, τους επιβλητικούς ναούς-αμαλγά­ματα αρχιτεκτονικών ρυθμών όπως η Αγία Άννα και ο Τίμιος Σταυρός στον οποίο φυλάσσεται η…καρδιά του Σοπέν. Φτάνοντας στη διάσημη πλατεία Ζάμκοβι με την κολώνα του Σιγισμούνδου θα απολαύσουμε τη θέα της πόλης, του παλατιού, του ποταμού Βι­στούλα, του εντυπωσιακού σταδίου της Βαρσοβίας.

Διασχίζοντας τον καθεδρικό ναό θα φτάσουμε στην Πλατεία Αγοράς και θα μάθουμε τον μύθο της πόλης και τον λόγο για τον οποίο η γοργόνα έγινε το έμ­βλημα της Βαρσοβίας. Βγαίνοντας από την παλιά πόλη θα δούμε τα ημικυκλικά τείχη Μπάρμπακαν και θα μπούμε στη νέα πόλη. Εκεί βρούμε το σπίτι της νο­μπελίστριας φυσικο-χημικού Μαρί Κιουρί, το δικα­στικό μέγαρο με το εντυπωσιακό μνημείο της αιματο­βαμμένης εξέγερσης της Βαρσοβίας, το παλάτι Κρα­σίσνκι με τους πολύχρωμους Πήγασους αλλά και τα απομεινάρια του τείχους του γκέτο.

Μετά την Παλιά Πόλη θα συνεχίσουμε με προορισμό το Πάρκο Λαζιένσκι όπου βρίσκεται το ομώνυμο μπα­ρόκ παλάτι. Το ανάκτορο Λαζιένσκι χτίστηκε κατά πα­ραγγελία του πρίγκιπα Λουμπορμίνσκι, πάνω σε νη­σάκι, ανάμεσα σε λίμνες, στα πρότυπα της λουτρό­πολης Μπαθ στη Βρετανία. Τον 18ο αιώνα όμως με­τατράπηκε σε θερινή βασιλική κατοικία. Κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα γερμανικά στρα­τεύματα άνοιξαν τρύπες στους τοίχους και στις κο­λώνες στήριξης με σκοπό την πλήρη κατεδάφιση του οικοδομήματος. Ωστόσο δεν πρόλαβαν να ολοκλη­ρώσουν το καταστροφικό σχέδιό τους και μεταπολε­μικά το ανάκτορο αναστηλώθηκε και επισκευάστηκε. Το παλάτι αυτό, επειδή είναι χτισμένο πάνω στη λίμνη ονομάζεται και Παλάτι στο Νερό. Το κτίσμα περιβάλ­λεται από ειδυλλιακούς κήπους με παγώνια, μνημεία δίπλα σε λίμνες με κύκνους, ένα μπαρόκ μουσείο-κό­σμημα του 19ου αιώνα, βασιλικά περίπτερα κ.α.

Το υπόλοιπο της ημέρας είναι ελεύθερο. Προαιρετικά σας προτείνουμε μια επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Πολίν, το Μουσείο της Εξέγερσης, το Μουσείο του Κοπέρνικου. Διανυκτέρευση στη Βαρσοβία.

 

11η ημέρα: Βαρσοβία (2η Ξενάγηση) – πτήση επιστροφής

Πρωινό και συνεχίζουμε την εξερεύνηση της Βαρσοβίας (check-out στις 11:00). Μερικά ακόμη αξιοθέατα που θα δούμε στη σημερινή ξενάγησή μας είναι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο Σαξονικός Κήπος του 17ου αιώνα που διαμορφώθηκε κατά το πρότυπο των Βερσαλλιών και είναι από τους πρώτους δημόσιους κήπους στον κόσμο, το Εθνικό Θέατρο του 18ου αιώνα, το Μνημείο Εξέγερσης του Γκέτο, που δεσπόζει μπροστά από το Εβραϊκό Μουσείο, αλλά και το σταλινικό μεγαλειώδες Παλάτι Τεχνών και Επιστημών, που παραπέμπει στις 7 αδελφές της Μόσχας. Συγκεκριμένα ο Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος αποφάσισε προσωπικά την ανέγερσή του, το κατέγραψε ως της 8η αδελφή. Το εν λόγω παλάτι συνδυάζει τη σοβιετική με την μπαρόκ αρχιτεκτονική της Πολωνίας και στεγάζει πανεπιστήμιο, 4 θέατρα και πολλά μουσεία.
Κατόπιν μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο της πόλη για την πτήση επιστροφής μας.

 

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1099 € 345 €
  Twin Room 1099 € 345 €
  Triple Room 1099 € 345 €
  Single Room 1629 € 345 €

 

Περιλαμβάνονται

Ø  Αεροπορικά εισιτήρια σε οικονομική θέση.

Ø  Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* sup., στη Βαρσοβία 5*.

Ø  Είσοδοι στο Αλατωρυχείο Βιελίτσκα, στο Κάστρο Μάλμπορκ και στο ?ουσβιτς (προαγορασμένη είσοδος για να έχουμε σωστή ξενάγηση), καθώς και οι ξεναγήσεις με ειδικούς ξεναγούς.

Ø  Πρωινό καθημερινά.

Ø  Κρουαζιέρα με πλοιάριο που μετατρέπεται σε τραίνο, στις λίμνες και τα ποτάμια της Πολωνίας.

Ø  Όλες οι μετακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα.

Ø  Έλληνας αρχηγός.

Ø  Διπλωματούχοι τοπικοί ξεναγοί (επιπλέον του Έλληνα αρχηγού) όπου κρίνουμε σκόπιμο ότι χρειάζεται.

Ø  Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως.

 

Δεν περιλαμβάνονται      

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 345 €
  • Είσοδοι σε μουσεία, αξιοθέατα κ.λπ., εκτός από το Aουσβιτς και τα αλατωρυχεία, που είναι εντός της τιμής.

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα ?φιξης

A3 870

29/07/2022

ΑΘΗΝΑ – ΒΑΡΣΟΒΙΑ

08:15

09:45

A3 873

08/08/2022

ΒΑΡΣΟΒΙΑ – ΑΘΗΝΑ

18:15

21:45

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα ?φιξης

A3 870

12/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΒΑΡΣΟΒΙΑ

08:15

09:45

A3 873

22/08/2022

ΒΑΡΣΟΒΙΑ – ΑΘΗΝΑ

18:15

21:45

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα ?φιξης

A3 870

26/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΒΑΡΣΟΒΙΑ

08:15

09:45

A3 873

05/09/2022

ΒΑΡΣΟΒΙΑ – ΑΘΗΝΑ

18:15

21:45

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα ?φιξης

A3 870

16/09/2022

ΑΘΗΝΑ – ΒΑΡΣΟΒΙΑ

08:15

09:45

A3 873

26/09/2022

ΒΑΡΣΟΒΙΑ – ΑΘΗΝΑ

18:15

21:45