Skip to main content

ΡΩΣΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ, ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΣΟΛΟΒΕΤΣΚΙ Καλοκαίρι 2020 από 2990,00

Αρχιτεκτονικοί θησαυροί της Αρκτικής Ρωσίας
17  ΗΜΕΡΕΣ
25/06 & 02/08

Ημέρα 1η: Αθήνα - Αρχάγγελος

Συγκέντρωση αργά το βράδυ της προηγούμενης μέρας στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω Μόσχας για τον Αρχάγγελο (Αρχάνγκελσκ στα Ρωσικά) της αρκτικής Ρωσίας. Είναι από τις βορειότερες πόλεις της ευρωπαϊκής Ρωσίας και σημαντικό λιμάνι. Για σημαντικό μέρος του χρόνου το λιμάνι ήταν κλειστό από τους πάγους, αν και σήμερα λόγω βελτιώσεων στα παγοθραυστικά μένει ανοικτό όλο το χρόνο. Η πόλη σήμερα είναι σημαντικό κέντρο υλοτομίας και αλιείας. Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Στην ξενάγηση που ακολουθεί θα επισκεφθούμε τα ιστορικά μνημεία της περιοχής που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 2η: Αρχάγγελος - Τραίνο

Το απόγευμα θα επισκεφθούμε το πάρκο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που φυλάσσονται και διατηρούνται ξύλινα σπίτια και εκκλησίες του Ρωσικού Βορά. Το βράδυ επιβιβαζόμαστε στο τραίνο για την συνέχεια του ταξιδιού μας στη Βόρεια Ρωσία.

Ημέρα 3η: Βόλογκντα

Άφιξη το πρωί στη Βόλογκντα μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ρωσίας, η επονομαζόμενη «Ρωσικός Άθως». Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Μετά το πρωινό μας θα εξορμήσουμε στο αρχιτεκτονικό αριστούργημα που λέγεται Μονή του Αγίου Δημητρίου του Πρελούτσκι λίγα χιλιόμετρα έξω απ’ την πόλη. Επιστρέφοντας θα ακολουθήσει οδοιπορική ξενάγηση στο Κρεμλίνο του Βόλαγκντα και στις περιοχές εκατέρωθεν του ποταμού, ενώ όσοι αποφασίσετε να ανεβείτε στο καμπαναριό θα αποζημιωθείτε από την εντυπωσιακή θέα που θα σας χαρίσει η πόλη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 4η: Βόλογκντα

Σήμερα μας περιμένουν μερικά από τα κορυφαία αξιοθέατα της Ρωσίας που ελάχιστοι ταξιδιώτες έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν. Πρώτα το επιβλητικό συγκρότημα της Μονής του Θεράποντος στο ομώνυμο χωριό. (Φεραπόντοφ στα ρωσικά). Το ενδιαφέρον θα ικεντρωθεί στις εκφραστικές νωπογραφίες του καλλιτέχνη Διονυσίου (UNESCO). Όμως το σημαντικότερο αξιοθέατο της ημέρας είναι η μεσαιωνική πόλη Κυρίλωφ και το παραλίμνιο μοναστήρι Κυριλο-Μπελοζέρσκυ ένα από τα κορυφαία δείγματα οχυρωματικής - θρησκευτικής αρχιτεκτονικής της Ρωσίας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 5η: Βόλογκντα - Γιαροσλάβλ

Αναχωρούμε οδικώς για το Γιαροσλάβλ μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ρωσίας που ιδρύθηκε πριν 1.000 και πλέον χρόνια στις όχθες του Βόλγα. Το ιστορικό τμήμα της πόλης έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Βόλγα και Κοτορόσλ. Ένας απέραντος πλούτος μνημείων μας περιμένει στην απογευματινή ξενάγηση με τα αρχοντικά των πλουσίων εμπόρων, το παλιό Κρεμλίνο, το πάρκο με τα μνημεία της χιλιετηρίδας και τις περίτεχνες εκκλησίες διαφόρων περιόδων. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 6η: Γιαροσλάβλ - Σούζνταλ

Ένα άλλο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα μας περιμένει σήμερα. Η μικρή ειδυλλιακή πόλη Σούζνταλ πλημμυρισμένη από μοναστήρια, εκκλησίες, καμπαναριά και έναν ασύλληπτο αριθμό από περίτεχνους τρούλους που δεσπόζουν στο τοπίο. Η πόλη για αιώνες ήταν η έδρα διαφόρων Ρώσων ηγεμόνων και αποτελεί τμήμα του ρωσικού «Χρυσού Δακτυλίου». Στις αρχές του 12ου αιώνα ήταν το κέντρο του Πριγκιπάτου του Ροστόφ-Σούζνταλ. Το 1157 ο Αντρέι Μπογκολιούμπσκι μετέφερε την πρωτεύουσά του στο Βλαντίμιρ και το κρατίδιο μετονομάστηκε σε Πριγκιπάτο του Βλαντίμιρ-Σούζνταλ. Στις αρχές του 14ου αιώνα γίνεται η πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου Σούζνταλ-Νίζγκοροντ, ενώ από το 1392 η περιοχή ανήκει στο Μεγάλο Πριγκιπάτο της Μόσχας. Από τον 16ο αιώνα, μετά την παρακμή της ως πολιτικού κέντρου, αρχίζει η ανοικοδόμηση - επέκταση παλαιών μονών και ιδρύονται νέες. Αναφέρονται συνολικά 11 μοναστηριακά συγκροτήματα, από τα οποία επιβιώνουν σήμερα τα πέντε. Από τα μέσα του 17ου αιώνα η περιοχή γνωρίζει οικονομική άνθηση και το 1778 αναγνωρίζεται επίσημα ως πόλη με τα αντίστοιχα προνόμια. Ωστόσο στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν απλώς μια απομακρυσμένη επαρχιακή πόλη. Επί Σοβιετικής Ένωσης ανακηρύχθηκε «πόλη-μουσείο». Σήμερα η πόλη προσελκύει  πολλούς  επισκέπτες  που  επιθυμούν  να  γνωρίσουν  από  κοντά  τα  σπουδαία

Ημέρα 7η: Σούζνταλ - Βλαντίμιρ - Αγία Πετρούπολη

Το πρωί αναχωρούμε για την παλιά πόλη Βλαντίμιρ, που παρά τον εκμοντερνισμό της διατήρησε μερικά από τα ιστορικά αξιοθέατα: τον Καθεδρικό ναό της Αναλήψεως, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και τη Χρυσή Πύλη. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας και είναι χτισμένη στον ποταμό Κλιάζμα, 176 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Το Βλαντίμιρ ήταν μία από τις μεσαιωνικές πρωτεύουσες της Ρωσίας και δύο από τους καθεδρικούς ναούς του έχουν κηρυχθεί μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Το απόγευμα θα καταλήξουμε στη Μόσχα. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο και μεταφορά στο αεροδρόμιο, απ’ όπου θα πάρουμε την πτήση για την Αγία Πετρούπολη. Άφιξη αργά το βράδυ και διανυκτέρευση.

Ημέρα 8η: Αγία Πετρούπολη - Κροστάνδη

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για ένα πασίγνωστο αλλά ελάχιστα επισκέψιμο από ξένους προορισμό. Την θρυλική Κροστάνδη. Ξεκίνησε σαν σουηδικό φρούριο, μετετράπηκε σε φύλακα της Αγίας Πετρούπολης και εξελίχθηκε στο επίσημο ναυπηγείο της αυτοκρατορίας. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Οκτωβριανή επανάσταση εναντίον της οποίας... επαναστάτησε! Γράφτηκαν άπειρα βιβλία για την περιβόητη «Κομμούνα της Κροστάνδης» και πέρασε στο σκοτάδι όταν έγινε μυστική βάση και απαγορευμένος τόπος την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα καλοδέχεται τους λιγοστούς επισκέπτες που θαυμάζουν τον Ναό του Αγίου Νικολάου ο οποίος γλίτωσε την κατεδάφιση επί κομμουνισμού γιατί είχε καταχωρηθεί σαν καθοριστικό σημείο ναυσιπλοοίας στους ναυτικούς χάρτες του... Βρετανικού Ναυαρχείου!!! Θα δούμε ακόμα το μνημείο του τρομερού ναυάρχου Μακάρωβ -εφευρέτη  των  παγοθραυστικών-και  τους  δίαυλους  των  ναυπηγίων  της  εποχής  του Μεγάλου Πέτρου. Επιστρέφοντας στην πόλη θα περάσουμε από τα πιο κλασικά μνημεία και θα επισκεφθούμε την Αίθουσα των Θησαυρών του Ερμιτάζ όπου εκτίθενται οι ασύλληπτης τέχνης Σκυθικοί Θησαυροί φτιαγμένοι από Έλληνες τεχνίτες των αρχαίων πόλεων του Ευξείνου Πόντου.

Ημέρα 9η: Αγία Πετρούπολη - Πετροζαβόντσκ

Πρωινό ελεύθερο στην Αγία Πετρούπολη. Το απόγευμα παίρνουμε το εξπρές τρένο για το Πετροζαβόντσκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Καρέλια. Αν και η περιοχή κατοικείται από την προϊστορία, η σημερινή πόλη ιδρύθηκε το 1703 από τον πρίγκηπα Αλεξάντρ Ντανίλοβιτς Μένσικοφ με το όνομα Πετρόφσκαγια Σλομποντά, εκ μέρους του Μεγάλου Πέτρου για να γίνει ένα εργοστάσιο σιδήρου για την κατασκευή κανονιών και αγκυρών για τον Βαλτικό στόλο κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βορείου Πολέμου (1700–1721). Άφιξη αργά το βράδυ. Μεταφορά στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση .

Ημέρα 10η: Πετροζαβόντσκ

Αλλάζουμε... υδρογραφικό περιβάλλον σήμερα καθώς πρώτα θα περιηγηθούμε την πόλη και την κατάλληλη στιγμή θα επιβιβαστούμε σε ταχύπλοο σκάφος για τον κατάπλου στο νησάκι Κίζι, στη λίμνη Ονέγκα. Εδώ μας περιμένει ένα ακόμα από τα αριστουργήματα του ταξιδιού μας που βρίσκονται στον κατάλογο της UNESCO. Πρόκειται για την ξύλινη εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (1714) που στέκεται σιωπηλή στο γαλήνιο τοπίο της Ονέγκα μαγεύοντας τους επισκέπτες με τους 22 παραμυθένιους τρούλους. Ένα υπερθέαμα ανθρώπινης δημιουργίας που δένει αρμονικά με τη φύση του ρωσικού βορρά. Θα επισκεφθούμε και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα πριν επιστρέψουμε πίσω στο Πετροζαβόντσκ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 11η: Πετροζαβόντσκ - Κέμ (ή Μπελομόρσκ)

Συνεχίζουμε οδικώς ακόμη βορειότερα σταματώντας για φωτογραφίες στην μοναχική εκκλησία της Κοντοπόγκα που στέκει σιωπηλή στην άκρη της λίμνης. Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα χαμένο στις ανατολικές συνοικίες της ομώνυμης πόλης. Στη συνέχεια θα σταθούμε για περίπου μία ώρα στους μικρούς καταρράκτες Κίβατς όπου μπορείτε να γευθείτε σολωμό σουβλάκι απ’ τα εξοχικά περίπτερα. Καταλήγουμε στην μικρή κωμόπολη Κεμ (ή στο Μπελομόρσκ) λίγα χιλιόμετρα από τις όχθες της Λευκής Θάλασσας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 12η: Κεμ - Σολοβέτσκι

Αποπλέουμε, χωρίς τις μεγάλες αποσκευές τις οποίες θα τις αφήσουμε στο ξενοδοχείο, για το Αρχιπέλαγος Σολοβέτσκι γνωστό σαν αρχιπέλαγος Γκούλαγκ. Με λίγη τύχη ίσως κατά τον διάπλου να συναντήσουμε κάποιες απ’ τις λευκές φάλαινες Μπελούγκα που εισχωρούν βαθιά στη Λευκή Θάλασσα. Ολόκληρη η περιοχή μαζί με τα επιβλητικά μνημεία της έχει ανακηρυχθεί απ’ την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 13η: Σολοβέτσκι

Πρωινή επίσκεψη στο επιβλητικό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που στέκεται πίσω από τα ψηλά οχυρωματικά τείχη. Θα περιηγηθούμε στην πόλη που κάποτε ήταν το αρχηγείο των ναυτικών δυνάμεων του Αρκτικού Στόλου. Και το απόγευμα θα... κωπηλατήσουμε στα παλιά πέτρινα κανάλια στο εσωτερικό του νησιού.

Ημέρα 14η: Σολοβέτσκι - Κεμ (ή Μπελομόρσκ)

Πρωινή επίσκεψη με πλοιάριο στο γειτονικό νησί Μεγάλο Ζαγιάτσιν αναζητώντας τους προϊστορικούς λαβύρινθους των σαμανιστικών λαών του βορρά και την παλιά ξύλινη εκκλησία που έφτιαξε ο Μεγάλος Πέτρος. Επιστρέφοντας στο Σολοβέτσκι θα ανεβούμε στο λόφο Σεκίρ και θα επισκεφθούμε την ξύλινη εκκλησία της Αναλήψεως. Θα μάθουμε πιο πολλά για την σκοτεινή περίοδο του Αρχιπελάγους που μετατράπηκε σε τόπο εξορίας τον καιρό του Αλέξανδρου Σολζενίτσιν, γνωστό με το όνομα της φρίκης «Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ». Το απόγευμα επιστρέφουμε με το πλοίο στο Κεμ (ή στο Μπελομόρσκ). Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 15η: Κεμ - Μούρμανσκ

Το πρωί θα επισκεφθούμε την εντυπωσιακή ξύλινη εκκλησία του Κεμ και στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε βόρεια. Στις 66 μοίρες και 33 πρώτα λεπτά βόρειο γεωγραφικό πλάτος θα γιορτάσουμε την διέλευσή μας στον Αρκτικό Κύκλο. Στη συνέχεια θα παρακάμψουμε για το χωριό Κόβντα όπου δεσπόζει η μικρή περίτεχνη ξύλινη εκκλησία, ενώ θα έχουμε χρόνο για μερικές φωτογραφίες στο γραφικό χωριό Λεσοζαβόντσκυ, το οποίο είναι φτιαγμένο από ξύλο. Αργά το απόγευμα Θα καταλήξουμε στην μεγαλύτερη πόλη του Αρκτικού Κύκλου το θρυλικό Μούρμανσκ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 16η: Μούρμανσκ

Πρωινή ξενάγηση στην πόλη, η οποία είναι κτισμένη στις εκβολές του ποταμού Τουλόμα, 12 χλμ. από τη θάλασσα Μπάρεντς, στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου Κόλα, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Νορβηγία και την Φινλανδία, όπου θα δούμε τον επιβατηγό σταθμό του λιμανιού που ναυλωχούν τα παγοθραυστικά, θα ανέβουμε στο άγαλμα του Αλιόσα για μια πανοραμική θέα του κόλπου και θα σταθούμε στον ναό του Σωτήρος των Υδάτων που χτίστηκε στη μνήμη των θυμάτων του υποβρυχίου Κούρσκ.

Ημέρα 17η: Μούρμανσκ - Μόσχα– Αθήνα

Μετά το πρωινό μας, μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την Αθήνα μέσω σταθμού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.

Ημιδιατροφή
Δίκλινο      2990,00      
Μονόκλινο      +690,00
Φόροι/Είσοδοι   890,00

προσφέρει:

  •    Αεροπορικές πτήσεις με Aeroflot
  •    Διαμονή σε ξενοδοχεία 3*, 4* (τα καλύτερα διαθέσιμα)
  •   Ημιδιατροφή καθημερινά
  •    Μεταφορές, ξεναγήσεις, εκδρομές και επισκέψεις με εισόδους, όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
  •    Εισιτήρια τραίνου Β’ θέσης για την διαδρομή Αγ. Πετρούπολη Μόσχα (Αρχάγγελος – Βόλογκντα) και (Αγ. Πετρούπολη – Πετροζαβόντσκ)
  •    Αχθοφορικά μιας (1) αποσκευής κατ’ άτομο
  •   Ασφάλεια αστικής ευθύνης/Φ.Π.Α.
  •   Έμπειρο αρχηγό/συνοδό
  •    Βίζα εισόδου στη χώρα για έκδοση έως 17 ημέρες και υποχρεωτική ασφάλεια Ρωσίας
  •    Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  •     Φιλοδωρήματα
  •     Προαιρετική ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστους 15€
  •     Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

ΠΤΗΣΕΙΣ 

  • Αθήνα – Μόσχα                    00.30                04.20
  • Μόσχα – Αρχάνγκελσκ         08.10                10.05
  • Μουρμάνσκ – Μόσχα           10.35                12.55
  • Μόσχα – Αθήνα                    19.25                23.30