Skip to main content

Ανδαλουσία σε βάθος - Γιβραλτάρ | Χριστούγεννα 2022 από 1099€

24/12  Διάρκεια: 9 ΗΜΕΡΕΣ

 

  • Διαμονή σε όλες τις ιστορικές πόλεις και ξενοδοχεία 4*, με εξαιρετικές υπηρεσίες.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά. Στις 31/12 (στη Ρόντα) παρέχεται η δυνατότητα εορταστικού δείπνου (ζητήστε μας πληροφορίες).
  • Την είσοδο στην Αλάμπρα και τους κήπους Χερεναλίφε, με προαγορά εισιτηρίων (όχι μόνο στους κήπους).
  • Ανάβαση με ειδικά οχήματα και ξενάγηση στο Γιβραλτάρ, μια υπηρεσία που συνήθως δίνεται σαν προαιρετική.
  • Δύο (2) διανυκτερεύσεις στη Γρανάδα και δύο (2) στη Σεβίλλη.
  • Από μία (1) διαν/ση σε Μάλαγα, Κόρδοβα και Κάδιθ.
  • Μία (1) σπάνια διανυκτέρευση στη Ρόντα, στα Λευκά Χωριά.
  • Επίσκεψη στα χωριά-διαμάντια Ούμπεδα και Μπαέθα, με την πλούσια μεσαιωνική γοητεία.
  • Πέρα από τα καθιερωμένα, περιλαμβάνει επισκέψεις στα περίφημα Pueblos Blancos (Λευκά Χωριά) στη νότια Ανδαλουσία, μία συστάδα γραφικών οικισμών κτισμένων στις κορυφές λόφων ή σε κοιλάδες με φόντο τα βράχια, με ολόλευκα κτίσματα και ασβεστωμένες αυλές, που φέρνουν στον νου εικόνες από νησιά των Κυκλάδων. Αφιερώνουμε στα χωριά αυτά τον χρόνο που τους αξίζει και πέρα από τη Ρόντα, βλέπουμε και άλλα χωριά, απολαμβάνοντας παράλληλα το πανέμορφο τοπίο της Ανδαλουσίας.
  • Διπλωματούχοι, έμπειροι τοπικοί ξεναγοί (επιπλέον του Έλληνα αρχηγού) στις σημαντικότερες πόλεις και τα αξιοθέατα που επισκεπτόμαστε (στην Ισπανία δεν επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε δημόσιους χώρους χωρίς τοπικούς ξεναγούς και έτσι αν υπάρχει μόνο Έλληνας/Ελληνόφωνος αρχηγός-συνοδός, η ξενάγηση περιορίζεται εντός του πούλμαν).
  • Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως.

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΜΑΛΑΓΑ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Μάλαγα. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ μάς περιμένει δείπνο παραμονής Χριστουγέννων! Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: ΜΑΛΑΓΑ (πανοραμική περιήγηση) – ΓΡΑΝΑΔΑ

Η πόλη της Μάλαγα ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους Φοίνικες με την ονομασία Μάλακα. Εν συνεχεία κατελήφθη από τους Καρχηδόνιους, τους Ρωμαίους, το Βυζάντιο και το 711 από τους Μαυριτανούς. Επί της αραβικής κυριαρχίας (ως το 1492) ήταν το σπουδαιότερο λιμάνι του Εμιράτου της Γρανάδας. Τότε χτίστηκαν και τα δύο κάστρα της, το Αλκαθάβα και το κάστρο του Χιβραλφάρο. Μετά την επανάκτηση του εμιράτου από τους βασιλείς της Ισπανίας, η Μάλαγα άρχισε να παρακμάζει. Τον 19ο αιώνα βιομηχανοποιήθηκε αλλά δεν κατάφερε να ισχυροποιηθεί. Το μεγαλύτερο πλήγμα το έζησε στον Ισπανικό Εμφύλιο, όταν υπήρξε προπύργιο των Δημοκρατικών και οι φασιστικές επιθέσεις ήταν αμείλικτες. Τα θύματα ήταν χιλιάδες και η καταστροφή της πόλης παροιμιώδης. Όμως, από τη δεκαετία του 1960 χάρη στον τουρισμό, η Μάλαγα γύρισε μία νέα σελίδα στην ιστορία της. Ένας από τους λόγους που οδήγησαν τους ευρωπαίους τουρίστες στη Μάλαγα, πέρα από τον ήλιο, τη θάλασσα και τα όμορφα τοπία (πεδινά και ορεινά), ήταν, φυσικά και ο Πικάσο, από τους διασημότερους ζωγράφους του κόσμου.

Εμείς θα κάνουμε μία πανοραμική περιήγηση στη Μάλαγα. Μεταξύ άλλων θα δούμε το επιβλητικό μαυριτανικό κάστρο Αλκαθάμπα, του 8ου αιώνα. Η λέξη αλκαθάβα στα μαυριτανικά σημαίνει φρούριο. Κάτω από τα τείχη βρίσκεται και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο του 2ου αιώνα, από το οποίο σώζονται τμήματα: οι Μαυριτανοί αφαίρεσαν μέρη του για την κατασκευή του φρουρίου και εν συνεχεία οι Χριστιανοί άλλα κομμάτια για να κατασκευάσουν τον Καθεδρικό Ναό. Η κατασκευή του καθεδρικού, τον οποίο επίσης θα δούμε, κράτησε 2 αιώνες (1528-1728) λόγω οικονομικών δυσχερειών… Και ενώ στο αρχικό σχέδιο οι πύργοι-καμπαναριά ήταν 2, τελικά υψώθηκε μόνο ο ένας. Εξ ου και η ονομασία Μανκίτα, δηλαδή Μονόχειρ.

Μετά την πανοραμική περιήγησή μας στη Μάλαγα, θα ξεκινήσουμε για τη Γρανάδα, που είναι ο τελικός προορισμός μας για σήμερα. Η Γρανάδα είναι μία από τις ωραιότερες και πιο ιστορικές πόλεις της Ισπανίας. Είναι χτισμένη επί τριών λόφων της Σιέρρα Νεβάδα, στη συμβολή δύο ποταμών, του Χενίλ και του Ντάρο, σε υψόμετρο 738 μέτρων. Η πόλη απαρτίζεται από τρία τμήματα που ιδρύθηκαν σε διαφορετικές περιόδους: την Αντεκερουέλα, το Αλμπαϊθίν και την κυρίως Γρανάδα. Ο σπουδαίος ποιητής Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα γεννήθηκε από τη Γρανάδα ενώ η ονομασία της πόλης οφείλεται στις ροδιές που φύονται στην περιοχή.

Με το που θα φτάσουμε στη Γρανάδα θα εντυπωσιαστούμε από την ομορφιά της. Εκεί βρίσκονται τα σημαντικότερα μνημεία της μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής της Ισπανίας, τα οποία συνδυάζονται με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο με τα γοτθικά, μπαρόκ και αναγεννησιακά κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά την επανάκτηση του εμιράτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γρανάδα λειτουργεί και ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά πανεπιστήμια της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα. Χάρη λοιπόν στους φοιτητές και στους επισκέπτες η πόλη φημίζεται για τον κοσμοπολιτισμό και τη νυχτερινή ζωή της − λειτουργούν 3000 καφέ, μπαρ και εστιατόρια και παντού χορεύουν φλαμένκο… Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στη Γρανάδα.

 

3η ημέρα: ΓΡΑΝΑΔΑ (περιήγηση)

Σήμερα το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στη Γρανάδα και στα σημαντικότερα αξιοθέατά της που είναι όλα μνημεία της UNESCO. Θα αρχίσουμε με το σύμβολο της πόλης, το Ανάκτορο Αλάμπρα, ένα αριστούργημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής του 14ου αιώνα. Αν ένα κτίριο σε όλο τον κόσμο εκφράζει καλύτερα τη λέξη αραβούργημα, είναι αυτό το ανάκτορο. Χτίστηκε πάνω σε έναν καταπράσινο λόφο, ο οποίος περιβάλλεται από τα ποτάμια της πόλης. Αρχικώς ήταν καστρόπολη. Μετά, καθώς οι δυναστείες άλλαζαν, μετατράπηκε σε παλάτι με κήπους και κατοικίες των αυλικών, των αξιωματούχων και των υπηρετών. Η λεπτομέρεια στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση καθενός κτιρίου, στο συγκρότημα Αλάμπρα, είναι απαράμιλλη.

Όταν το εμιράτο της Γρανάδας επανενώθηκε με τα βασίλεια της Ισπανίας, τον 15ο αιώνα οι Καθολικοί βασιλείς Φερδινάνδος (της Αραγωνίας) και Ισαβέλλα (της Καστίλλης) μετακόμισαν στην Αλάμπρα και άλλαξαν χρήση σε πολλά από τα κτίρια. Σε μία από τις αίθουσες του παλατιού, το 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος έλαβε την εντολή από το βασιλικό ζεύγος να ξεκινήσει για το εξερευνητικό ταξίδι του που οδήγησε στην ανακάλυψη της Αμερικής. Άρα η Αλάμπρα, που θα δούμε σήμερα, πέρα από αρχιτεκτονικό αριστούργημα είναι και τοπόσημο που συμβολίζει την αλλαγή ολόκληρου του κόσμου. Σήμερα στεγάζει επίσης το ομώνυμο μουσείο, στο οποίο εκτίθενται αντικείμενα και κειμήλια του παλατιού, καθώς και το Μουσείο Τέχνης της Γρανάδας. Ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα είναι θαμμένοι στο παρεκκλήσι του Καθεδρικού Ναού.

Αφού απολαύσουμε το ανάκτορο και τα μουσεία, θα κατηφορίσουμε στους Κήπους Χενεραλίφε που το περιβάλλουν. Θα μπούμε σε έναν βοτανικό παράδεισο, γεμάτο γιασεμιά και αρωματικές τριανταφυλλιές, με λίμνες, καταρράκτες και σιντριβάνια. Αυτοί οι κήποι σχεδιάστηκαν από τους Μαυριτανούς, για τη χαλάρωση του χαλίφη από τις απαιτητικές διαβουλεύσεις των ανακτόρων. Χρονικά η διαμόρφωσή τους συμπίπτει με το Αλάμπρα. Μέσα στους κήπους ωστόσο υπάρχουν και πολλά κτίσματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να χρονολογηθούν με ακρίβεια. Το αρχιτεκτονικό στυλ τους είναι πολύ λιτό σε σύγκριση με τα ανάκτορα, αλλά ταιριάζει εξαιρετικά με το φυσικό περιβάλλον. Ολόκληρο το συγκρότημα των κήπων είναι ένα ξεχωριστό μνημείο της UNESCO.

Μετά τους Κήπους Χενεραλίφε, σας προτείνουμε, για το απόγευμα, μία απολαυστική βόλτα στην παλιά αραβική συνοικία Αλμπαϊθίν που είναι κι αυτή ολόκληρη ένα μνημείο της UNESCO. Περιβάλλεται από τείχη, βρίσκεται στους πρόποδες της Οροσειράς Νεβάδα και από τη μία πλευρά βρέχεται από τον Ντάρο. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η γειτονιά κατοικείται από τους αρχαίους χρόνους. Τα τείχη όμως χτίστηκαν το 1013. Όλη η Αλμπαϊθίν διατηρείται τέλεια, με στενά δαιδαλώδη δρομάκια και τα παραδοσιακά σπίτια Κάρμεν της Γρανάδας. Τα σπίτια αυτά είναι πανομοιότυπα: έχουν όλα αυλή με κήπο, και περιβάλλονται από ψηλούς τοίχους σαν μικρά φρούρια, μέσα στο φρούριο.

Σήμερα στη βόλτα μας εκεί θα δούμε μεταξύ άλλων τα εντυπωσιακά τείχη, τους Πύργους του Αλκαθάβα (δηλαδή του φρουρίου), τα Μαυριτανικά Λουτρά, το παλατάκι Νταρ αλ Όρα, που έχτισε ο πρώτος σουλτάνος της δυναστείας Ναζαρί, τον ναό του Σαν Σαλβαδόρ που ήταν το πρώην κεντρικό τζαμί και φυσικά το Δικαστήριο.

Μία ακόμη πρόταση, είναι να επισκεφθούμε τη συνοικία των Ρομά με την ονομασία Σακρομόντε. Η συνοικία αυτή είναι η πιο γραφική της Γρανάδας. Είναι χτισμένη πάνω στον λόφο Βαλπαραΐσο, συνδέεται με την Αλμπαϊθίν, περιβάλλεται από τον ποταμό Νταρό και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Αλάμπρα. Οι Ρομά έφτασαν, από την Ινδία, στη Γρανάδα όταν αυτή επανενώθηκε με τα ισπανικά βασίλεια. Κατοίκησαν στις αμέτρητες σπηλιές του λόφου Βαλπαραΐσο. Με τα χρόνια οι σπηλιές έγιναν ασβεστωμένα κατάλευκα υπόσκαφα σπίτια, ανάλογα με αυτά της Σαντορίνης. Σε αυτή τη συνοικία γεννήθηκε το φλαμένκο. Σήμερα, στη βόλτα μας στο Σακρομόντε θα ακούσουμε τους κατοίκους να παίζουν κιθάρα και να τραγουδούν τέτοιους σκοπούς. Τον 17ο αιώνα, στην κορυφή του λόφου χτίστηκε ο Καθεδρικός Σακρομόντε, για τον «ασφαλή προσηλυτισμό» των Ρομά. Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα εμπνεύστηκε τη διάσημη συλλογή ποιημάτων του «Τσιγγάνικο Τραγουδιστάρι» από τους Ρομά του Σακραμόντε. Διανυκτέρευση στη Γρανάδα.

Αφού απολαύσουμε το ανάκτορο και τα μουσεία, θα κατηφορίσουμε στους Κήπους Χενεραλίφε που το περιβάλλουν. Θα μπούμε σε έναν βοτανικό παράδεισο, γεμάτο γιασεμιά και αρωματικές τριανταφυλλιές, με λίμνες, καταρράκτες και σιντριβάνια. Αυτοί οι κήποι σχεδιάστηκαν από τους Μαυριτανούς, για τη χαλάρωση του χαλίφη από τις απαιτητικές διαβουλεύσεις των ανακτόρων. Χρονικά η διαμόρφωσή τους συμπίπτει με το Αλάμπρα. Μέσα στους κήπους ωστόσο υπάρχουν και πολλά κτίσματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να χρονολογηθούν με ακρίβεια. Το αρχιτεκτονικό στυλ τους είναι πολύ λιτό σε σύγκριση με τα ανάκτορα, αλλά ταιριάζει εξαιρετικά με το φυσικό περιβάλλον. Ολόκληρο το συγκρότημα των κήπων είναι ένα ξεχωριστό μνημείο της UNESCO.

Μετά τους Κήπους Χενεραλίφε, σας προτείνουμε, για το απόγευμα, μία απολαυστική βόλτα στην παλιά αραβική συνοικία Αλμπαϊθίν που είναι κι αυτή ολόκληρη ένα μνημείο της UNESCO. Περιβάλλεται από τείχη, βρίσκεται στους πρόποδες της Οροσειράς Νεβάδα και από τη μία πλευρά βρέχεται από τον Ντάρο. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η γειτονιά κατοικείται από τους αρχαίους χρόνους. Τα τείχη όμως χτίστηκαν το 1013. Όλη η Αλμπαϊθίν διατηρείται τέλεια, με στενά δαιδαλώδη δρομάκια και τα παραδοσιακά σπίτια Κάρμεν της Γρανάδας. Τα σπίτια αυτά είναι πανομοιότυπα: έχουν όλα αυλή με κήπο, και περιβάλλονται από ψηλούς τοίχους σαν μικρά φρούρια, μέσα στο φρούριο.

Σήμερα στη βόλτα μας εκεί θα δούμε μεταξύ άλλων τα εντυπωσιακά τείχη, τους Πύργους του Αλκαθάβα (δηλαδή του φρουρίου), τα Μαυριτανικά Λουτρά, το παλατάκι Νταρ αλ Όρα, που έχτισε ο πρώτος σουλτάνος της δυναστείας Ναζαρί, τον ναό του Σαν Σαλβαδόρ που ήταν το πρώην κεντρικό τζαμί και φυσικά το Δικαστήριο.

Μία ακόμη πρόταση, είναι να επισκεφθούμε τη συνοικία των Ρομά με την ονομασία Σακρομόντε. Η συνοικία αυτή είναι η πιο γραφική της Γρανάδας. Είναι χτισμένη πάνω στον λόφο Βαλπαραΐσο, συνδέεται με την Αλμπαϊθίν, περιβάλλεται από τον ποταμό Νταρό και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Αλάμπρα. Οι Ρομά έφτασαν, από την Ινδία, στη Γρανάδα όταν αυτή επανενώθηκε με τα ισπανικά βασίλεια. Κατοίκησαν στις αμέτρητες σπηλιές του λόφου Βαλπαραΐσο. Με τα χρόνια οι σπηλιές έγιναν ασβεστωμένα κατάλευκα υπόσκαφα σπίτια, ανάλογα με αυτά της Σαντορίνης. Σε αυτή τη συνοικία γεννήθηκε το φλαμένκο. Σήμερα, στη βόλτα μας στο Σακρομόντε θα ακούσουμε τους κατοίκους να παίζουν κιθάρα και να τραγουδούν τέτοιους σκοπούς. Τον 17ο αιώνα, στην κορυφή του λόφου χτίστηκε ο Καθεδρικός Σακρομόντε, για τον «ασφαλή προσηλυτισμό» των Ρομά. Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα εμπνεύστηκε τη διάσημη συλλογή ποιημάτων του «Τσιγγάνικο Τραγουδιστάρι» από τους Ρομά του Σακραμόντε. Διανυκτέρευση στη Γρανάδα.

Σημείωση: Λόγω covid και του περιορισμένου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται σε μνημεία, η περιήγηση δεν είναι εφικτή. Το γραφειο κάνει έκδοση των εισιτηρίων για την είσοδο σας στο μνημείο και η επίσκεψη γίνεται ατομικά.

 

4η ημέρα: ΓΡΑΝΑΔΑ – ΜΠΑΕΘΑ – ΟΥΜΠΕΔΑ – ΚΟΡΔΟΒΑ (οδική διαδρομή, περιηγήσεις)

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για την επαρχία της Χαέν. Ο προορισμός μας είναι οι «δίδυμες πόλεις» της Ούμπεδα και της Μπαέθα: οι δύο πόλεις αναφέρονται συχνά μαζί από τους Ανδαλουσιανούς όταν μιλούν για την επαρχία της Χαέν: τόσο η Ούμπεδα όσο και η γειτονική κωμόπολη της Μπαέθα, ξεχωρίζουν για το έντονο αναγεννησιακό τους χρώμα, χάρη στο οποίο έχουν αναδειχτεί και οι δύο Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Ούμπεδα υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της μαυριτανικής περιόδου της Ανδαλουσίας, θέση που διατήρησε μέχρι και την επανάκτηση της περιοχής από τον Φερδινάνδο Γ’ τον 13ο αι. Μεγάλο μέρος του χαρακτήρα της πόλης το χρωστά στο Αντρές ντε Βαλντεβίρα, μέγιστο αρχιτέκτονα της αναγεννησιακής εποχής, αριστουργήματα του οποίου στολίζουν σήμερα και τις δύο πόλεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το παρεκκλήσι στην Πλάθα Βάθκεθ ντε Μολίνα (Plaza Vázquez de Molina) της Ούμπεδα, όπως και το Νοσοκομείο Santiago, το αποκαλούμενο και «Εσκοριάλ της Ανδαλουσίας», με τους δύο μεγάλους πύργους στην πρόσοψή του. Χτισμένο μεταξύ 1562 και 1575 με σκοπό να αποτελέσει χώρο νοσηλείας για τους λιγότερο προνομιούχους κατοίκους της πόλης, το Santiago διατηρεί σχεδόν πεντέμισι αιώνες αργότερα την επιβλητικότητα και το μεγαλείο του. Αξίζει ακόμα να δει κανείς το ανάκτορο Palacio de las Cadenas, το μοναστήρι της Santa Clara και τον ναό του Αποστόλου Παύλου.

Στη γειτονική πόλη της Μπαέθα δεν πρέπει να χάσουμε τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό, την Πηγή των Λεόντων (Fuente de los Leones), το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου και το ανάκτορο Jabalquinto.

Συνεχίζουμε κατόπιν για την Κόρδοβα, πατρίδα του φιλόσοφου και ρήτορα Σενέκα και αργότερα πρωτεύουσα του Χαλιφάτου της Δαμασκού, σπουδαίο πνευματικό και επιστημονικό κέντρο. Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ (Guadalquivir) και λουσμένη από το λαμπρό μεσογειακό ήλιο, η Κόρδοβα έχει να επιδείξει μια μακραίωνη ιστορική διαδρομή που ξεκινά το 169 π.Χ., όταν ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΓΡΑΝΑΔΑ – ΜΠΑΕΘΑ – ΟΥΜΠΕΔΑ – ΚΟΡΔΟΒΑ (οδική διαδρομή, περιηγήσεις)

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για την επαρχία της Χαέν. Ο προορισμός μας είναι οι «δίδυμες πόλεις» της Ούμπεδα και της Μπαέθα: οι δύο πόλεις αναφέρονται συχνά μαζί από τους Ανδαλουσιανούς όταν μιλούν για την επαρχία της Χαέν: τόσο η Ούμπεδα όσο και η γειτονική κωμόπολη της Μπαέθα, ξεχωρίζουν για το έντονο αναγεννησιακό τους χρώμα, χάρη στο οποίο έχουν αναδειχτεί και οι δύο Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Ούμπεδα υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της μαυριτανικής περιόδου της Ανδαλουσίας, θέση που διατήρησε μέχρι και την επανάκτηση της περιοχής από τον Φερδινάνδο Γ’ τον 13ο αι. Μεγάλο μέρος του χαρακτήρα της πόλης το χρωστά στο Αντρές ντε Βαλντεβίρα, μέγιστο αρχιτέκτονα της αναγεννησιακής εποχής, αριστουργήματα του οποίου στολίζουν σήμερα και τις δύο πόλεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το παρεκκλήσι στην Πλάθα Βάθκεθ ντε Μολίνα (Plaza Vázquez de Molina) της Ούμπεδα, όπως και το Νοσοκομείο Santiago, το αποκαλούμενο και «Εσκοριάλ της Ανδαλουσίας», με τους δύο μεγάλους πύργους στην πρόσοψή του. Χτισμένο μεταξύ 1562 και 1575 με σκοπό να αποτελέσει χώρο νοσηλείας για τους λιγότερο προνομιούχους κατοίκους της πόλης, το Santiago διατηρεί σχεδόν πεντέμισι αιώνες αργότερα την επιβλητικότητα και το μεγαλείο του. Αξίζει ακόμα να δει κανείς το ανάκτορο Palacio de las Cadenas, το μοναστήρι της Santa Clara και τον ναό του Αποστόλου Παύλου.

Στη γειτονική πόλη της Μπαέθα δεν πρέπει να χάσουμε τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό, την Πηγή των Λεόντων (Fuente de los Leones), το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου και το ανάκτορο Jabalquinto.

Συνεχίζουμε κατόπιν για την Κόρδοβα, πατρίδα του φιλόσοφου και ρήτορα Σενέκα και αργότερα πρωτεύουσα του Χαλιφάτου της Δαμασκού, σπουδαίο πνευματικό και επιστημονικό κέντρο. Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ (Guadalquivir) και λουσμένη από το λαμπρό μεσογειακό ήλιο, η Κόρδοβα έχει να επιδείξει μια μακραίωνη ιστορική διαδρομή που ξεκινά το 169 π.Χ., όταν ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΣΕΒΙΛΛΗ (περιήγηση)

Με τη σημερινή πρωινή μας περιήγηση θα αφεθούμε στη γοητεία της πόλης της Κάρμεν και του Δον Κιχώτη, που είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ. Θα επισκεφτούμε το ιστορικό της κέντρο, θα περιπλανηθούμε στα γραφικά σοκάκια με τα ανθοστόλιστα μπαλκόνια και τα υπέροχα πάτιος σε μία από τις πιο διάσημες εβραϊκές συνοικίες, τη Σάντα Κρουζ και θα θαυμάσουμε τον τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος Καθεδρικό Ναό με τον Τάφο του Χριστόφορου Κολόμβου και το καμπαναριό - παλιό Μιναρέ Χιράλδα (Giralda) ύψους 93 μέτρων.

Πολύ κοντά βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία, το Βασιλικό Παλάτι Αλκάθαρ (Alcazar). Αμέτρητα δωμάτια που ποικίλλουν σε αρχιτεκτονικό στιλ -από ισλαμικό σε νεοκλασικό- πάτιος και μοναδικής ομορφιάς κήποι συνθέτουν την εικόνα του παλατιού, το οποίο υπήρξε κατοικία πολλών μοναρχών. Σήμερα χρησιμοποιείται για να φιλοξενήσει τη βασιλική οικογένεια ή τους αρχηγούς κράτους που επισκέπτονται την πόλη, και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO από το 1987.

Η περιήγησή μας ολοκληρώνεται σε δύο από τους πιο ευχάριστους και εντυπωσιακούς δημόσιους χώρους της Ισπανίας, την Πλατεία Ισπανίας και την Πλατεία Αμερικής. Απόγευμα ελεύθερο. Για το βράδυ σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε ένα φλαμένκο στην πατρίδα του και να αφεθείτε στον έντονο και γεμάτο πάθος ρυθμό του. Διανυκτέρευση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Εάν επιθυμείτε να επισκεφθείτε τα μνημεία του Αλκάθαρ και τον καθεδρικό της Σεβίλλης, παρακαλείσθε να το δηλώσετε εγκαίρως στον αρχηγό της εκδρομής, ώστε με τη βοήθειά του, και με τον τοπικό ξεναγό, να γίνει η προαγορά των εισιτηρίων. Το αντίτιμο καταβάλλεται επί τόπου.

 

7η ημέρα: ΣΕΒΙΛΛΗ – ΧΕΡΕΘ – ΚΑΔΙΘ

Πρώτος σταθμός της σημερινής μας διαδρομής θα είναι η Χερέθ ντε λα Φροντέρα. Η περιοχή είναι κυρίως γνωστή για το μπράντι και ειδικότερα το παγκοσμίως γνωστό wine sherry. Και αυτή, όπως όλες οι πόλεις της Ανδαλουσίας, είναι έντονα επηρεασμένες από την αραβική περίοδο. Η πόλη διαθέτει ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο και ένα καλοδιατηρημένο αραβικό φρούριο του 11ου αιώνα.

Συνεχίζουμε για τη μεσογειακή ακτή και την πόλη Κάδιθ, τα αρχαία Γάδειρα. Είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ιβηρικής χερσονήσου και σημαντικό επίνειο της Ανδαλουσίας. Πάλλευκα κτίσματα, δαιδαλώδη δρομάκια που οδηγούν σε πλατείες και καταπράσινα πάρκα, αλλά και εντυπωσιακά κτίρια με έντονη την επιρροή από τη μαυριτανική αρχιτεκτονική, συνθέτουν τη σύγχρονη εικόνα της. Έχει επίσης πολλά πάρκα με τροπικά φυτά, που όπως λέγεται, έφερε ο Κολόμβος επιστρέφοντας από τα ταξίδια του στον Νέο Κόσμο.

Θα έχουμε μάλιστα τη σπάνια ευκαιρία να διανυκτερεύσουμε στο Κάδιθ! Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: ΚΑΔΙΘ – ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ – ΠΟΥΕΡΤΟ ΜΠΑΝΟΥΣ – ΡΟΝΤΑ (ΛΕΥΚΑ ΧΩΡΙΑ)

Αναχωρούμε από το Κάδιθ με πρώτο σταθμό της σημερινής μας διαδρομής το Γιβραλτάρ.

Ο βράχος της Τζιμπεράλτα, όπως ονομάζουν οι Έλληνες ναυτικοί το Γιβραλτάρ, είναι γνωστός σε όλους για το εντυπωσιακό του ύψος και τη μικρή αποικία των περίπου 200 πιθήκων, που η ιστορία τους θέλει να πέρασαν το Στενό το 711 μ.Χ. μαζί με τους Μαυριτανούς. Περνάμε λοιπόν σήμερα τα σύνορα - Βρετανικό γαρ Έδαφος ο Βράχος του Γιβραλτάρ - και ξεκινάμε την περιήγησή μας. Ο χώρος στο Γιβραλτάρ είναι αρκετά περιορισμένος, έτσι τα πούλμαν αναγκάζονται να σταθμεύσουν στην είσοδο και η περιήγηση γίνεται με μικρά τοπικά οχήματα με ξεναγό.

Θα ξεκινήσουμε από το Europa Point, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης απέναντι από την Αφρική –οι αρχαίες Ηράκλειες Στήλες– και στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε στο «Βράχο», περνώντας από τα παλαιά στρατιωτικά παραπήγματα. Η θέα του Κόλπου και της Αφρικής από ψηλά είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Ο δεύτερος σταθμός μας είναι η σπηλιά του Αγίου Μιχαήλ, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η οποία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο. Συνεχίζοντας την περιήγησή μας, θα δούμε τους περίφημους πιθήκους (Apes Den) του Βράχου – η μοναδική ράτσα πιθήκων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Κατηφορίζοντας, θα δούμε τα βόρεια οχυρωματικά έργα (Upper Galleries), θα διασχίσουμε το παλιό μαυριτανικό κάστρο και την παλιά πόλη κατά μήκος της Queensway.

Επιστρέφοντας στην ηπειρωτική Ισπανία ερχόμαστε στο γραφικό λιμανάκι του Πουέρτο Μπανούς. Εδώ συχνάζουν διάσημοι κοσμικοί με τα πολυτελή τους κότερα, όπως και στη γειτονική κοσμοπολίτικη παραθαλάσσια πόλη της Μαρμπέγια. Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας «φιδωτά» προς τα «Λευκά Χωριά» της Ανδαλουσίας και το διασημότερο από όλα, την πανέμορφη Ρόντα, με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και τα κατάλευκα σπίτια της.

Η Ρόντα αποτελείται από δύο χωριά χτισμένα πάνω στους απόκρημνους βράχους της Sierra Grazalema, με έναν ορμητικό χείμαρρο ανάμεσά τους και ενωμένα με την Puente Nuevo (Νέα Γέφυρα) του 18ου αιώνα. Θα δούμε την παλιά πόλη «La Cuidad» και το «Mercadillo», τη μοντέρνα πόλη στην αντίπερα όχθη του ποταμού, τη γέφυρα Puente Nuevo, απ’ όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει το Φαράγγι El Tajoκαι την πόλη, την Plaza de Toros, το Palacio Mandragon κ.ά. Επίσκεψη και χρόνος για στην πόλη! Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στη Ρόντα.

 

9η ημέρα: ΡΟΝΤΑ – ΜΑΛΑΓΑ – πτήση επιστροφής

Mεταβαίνουμε στη Μάλαγα και το αεροδρόμιο της πόλης για την πτήση της επιστροφής μας στην Αθήνα, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  24/12/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1099€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1099 € 290 €
  Twin Room 1099 € 290 €
  Triple Room 1099 € 290 €
  Single Room 1449 € 290 €

Σημείωση:

(ΤΡΙΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΡΕΒΑΤΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 40 €)

 

Turkish Airlines

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία
Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

ΤΚ 1844

24/12/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

09:50

12:15

ΤΚ 1305

24/12/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΜΑΛΑΓΑ

13:55

16:30

ΤΚ 1304

01/01/2023

ΜΑΛΑΓΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

12:25

18:50

ΤΚ 1845

01/01/2023

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

19:55

20:25

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης
  • Επιλεγμένα  ξενοδοχεία 4* (2 διανυκτερεύσεις στην Γρανάδα, 2 στην Σεβίλλη, 1 στο Κάδιθ, 1 στη Μάλαγα, 1 στην Κόρδοβα και 1 στη Ρόντα)
  • Ανάβαση με ειδικά οχήματα στο Γιβραλτάρ και ξενάγηση, μια υπηρεσία που συνήθως δίνεται σαν προαιρετική
  • Ημιδιατροφή καθημερινά (μπουφέ πρωινό και δείπνο στο ξενοδοχείο). Το δείπνο παραμονής Χριστουγέννων στις 24/12 είναι κανονικό και όχι εορταστικό. Για την παραμονή Πρωτοχρονιάς στις 31/12 παρέχεται η δυνατότητα εορταστικού δείπνου (ζητήστε μας πληροφορίες).
  • Όλες οι μεταφορές, μετακινήσεις, εκδρομές και ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Η είσοδος στην Αλάμπρα και Χενεραλίφε (με προαγορά εισιτηρίων)
  • Διπλωματούχοι, έμπειροι τοπικοί ξεναγοί στις σημαντικότερες πόλεις και τα αξιοθέατα που επισκεπτόμαστε, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-σύνοδος του γραφείου μας
  • Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Ταξιδιωτικό οδηγός – βιβλίο στα Ελληνικά

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, check points, φιλοδωρήματα, επιπλέον πακέτο ασφάλειας κλπ., τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 290 € 

  • Οι είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα πλην της Αλάμπρα.
  • Φλαμένκο Show: Παραστάσεις σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ανδαλουσίας. Μπορείτε να δειπνήσετε ή να πάρετε ένα ποτό. Κόστος περίπου  35 - 40 € με ποτό και μεταφορά.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Για την είσοδο στην Αλάμπρα είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για την πιστοποίηση και την αποφυγή μαύρης αγοράς.

Για Last minute bookings και εγγραφές τελευταίας στιγμής είναι πιθανόν να ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ άλλα ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ μαζί με το γκρουπ. Στην περίπτωση αυτή το γραφείο μας θα προσπαθήσει να κλείσει τα ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ σε άλλη ώρα, εφ’ όσον το επιθυμούν χωρίς καμία ευθύνη από μέρους μας.

Για την είσοδο στο ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ είναι απαραίτητη η επίδειξη ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ (σε ισχύ). Η Αστυνομική Ταυτότητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ.