Semana Santa Καθολικό Πάσχα στην Ανδαλουσία | 04.04.2023 από 1299€
4/4 Διάρκεια: 8 ΗΜΕΡΕΣ
- Με σπάνια διαμονή στη Σεβίλλη στην καρδιά των εορτασμών, ακριβώς για να μην χάσουμε τίποτα από την εμπειρία των ημέρων της Μεγάλης Εβδομάδας.
- Παρακολούθηση λιτανειών Καθολικού Πάσχα στη Σεβίλλη.
- Με πτήσεις για Ανδαλουσία, ημιδιατροφή και ανάβαση στο Γιβραλτάρ με ειδικά οχήματα.
- Διαμονή σε ιστορικές πόλεις και ξενοδοχεία 4*, με εξαιρετικές υπηρεσίες.
- Δύο (2) διανυκτερεύσεις στη Γρανάδα και δύο (2) στη Σεβίλλη.
- Με δύο (2) σπάνιες διανυκτερεύσεις στη Ρόντα και μία (1) στην Κόρδοβα.
- Ημιδιατροφή καθημερινά.
- Είσοδος στην Αλάμπρα και τους κήπους Χερεναλίφε με προαγορά εισιτηρίων (εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις έγκαιρης και έγκυρης συμμετοχής).
- Ανάβαση με ειδικά οχήματα και ξενάγηση στο Γιβραλτάρ, μια υπηρεσία που συνήθως δίνεται σαν προαιρετική.
- Επίσκεψη στο διάσημο Σετενίλ ντε λας Μποδέγας το χωριό-«αετοφωλιά».
- Πέρα από τα καθιερωμένα, περιλαμβάνει επισκέψεις στα περίφημα Pueblos Blancos (Λευκά Χωριά) στη νότια Ανδαλουσία, μία συστάδα γραφικών οικισμών κτισμένων στις κορυφές λόφων ή σε κοιλάδες με φόντο τα βράχια, με ολόλευκα κτίσματα και ασβεστωμένες αυλές, που φέρνουν στον νου εικόνες από νησιά των Κυκλάδων. Αφιερώνουμε στα χωριά αυτά τον χρόνο που τους αξίζει και πέρα από τη Ρόντα (όπου διαμένουμε!), βλέπουμε και άλλα χωριά, απολαμβάνοντας παράλληλα το πανέμορφο τοπίο της Ανδαλουσίας.
- Διπλωματούχοι, έμπειροι τοπικοί ξεναγοί (επιπλέον του Έλληνα αρχηγού) στις σημαντικότερες πόλεις και τα αξιοθέατα που επισκεπτόμαστε (στην Ισπανία δεν επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε δημόσιους χώρους χωρίς τοπικούς ξεναγούς και έτσι αν υπάρχει μόνο Έλληνας/Ελληνόφωνος αρχηγός-συνοδός, η ξενάγηση περιορίζεται εντός του πούλμαν).
ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ 1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΜΑΛΑΓΑ – ΣΕΒΙΛΛΗ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για τη Μάλαγα. Άφιξη στην πόλη και άμεση αναχώρηση για τη μεγάλη πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, τη Σεβίλλη. Η ιστορική διαδρομή της Σεβίλλης αποτελεί την απεικόνιση της ιστορίας όλης της Ανδαλουσίας και των διαφορετικών πολιτισμικών επιρροών που διαμόρφωσαν την ταυτότητά της ανά τους αιώνες. Ρωμαίοι, Βησιγότθοι, Άραβες και χριστιανοί άφησαν βαθιά σημάδια στην αρχιτεκτονική και την κουλτούρα της πόλης - χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η επιγραφή που βρέθηκε σε μια παλιά πύλη της: «Ο Ηρακλής με έκτισε, ο Ιούλιος Καίσαρ με περιέβαλε με τείχος και πύργους και ο Άγιος Βασιλιάς με πήρε». Σπάνια, ετερόκλητα και ασυνήθιστα μνημεία συνθέτουν ένα σύνολο απίστευτης αρχιτεκτονικής. Άφιξη στη Σεβίλλη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.
ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ 2η ημέρα: ΣΕΒΙΛΛΗ: περιήγηση – Λιτανείες Μεγάλης Τετάρτης
Σήμερα το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, τη Σεβίλλη. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γουαλδακιβίρ, 76 χλμ. από τις εκβολές του στον Ατλαντικό, ιδρύθηκε -σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία- από τον Ηρακλή με την ονομασία Ίσπαλις. Κατακτήθηκε από τους Φοίνικες, τους Καρχηδόνιους και τους Ρωμαίους. Στους ρωμαϊκούς χρόνους αναδείχθηκε σε ακμαιότατο εμπορικό κέντρο. Τότε κατασκευάστηκε το υδραγωγείο της. Οι Άραβες την κατέλαβαν το 712 μ.Χ., αραβοποίησαν την ονομασία της σε Ισμπιλίγια και την οχύρωσαν. Ο Φερδινάνδος Γ´ την κατάκτησε το 1248 και ισπανοποίησε την αραβοποιημένη ονομασία σε Σεβίγια.
Η Σεβίλλη έγινε η πιο σημαντική εμπορική πόλη του βασιλείου της Καστίλης. Από εκεί απέπλευσε ο Χριστόφορος Κολόμβος για την ιστορική εξερευνητική αποστολή του. Επίσης μετά την ανακάλυψη των νέων γαιών, η Σεβίλλη ήταν το αποκλειστικό, για την Ευρώπη, λιμάνι-εμπορικό κέντρο του υπερπόντιου εμπορίου με την Ινδία, την Αμερική και την Αφρική. Ο πλούτος που συγκέντρωσε ήταν τεράστιος. Από εκεί ξεκινούσαν οι άποικοι των νέων γαιών αλλά και εκεί μετακόμισαν οι πανίσχυροι έμποροι, οι οποίοι με τα πλούτη που συσσώρευσαν αγόρασαν γη στην Ανδαλουσία και έγιναν μεγαλογαιοκτήμονες.
Με τη σημερινή μας περιήγηση θα αφεθούμε στη γοητεία της πόλης της Κάρμεν: θα επισκεφτούμε το ιστορικό της κέντρο, θα περιπλανηθούμε στα γραφικά σοκάκια με τα ανθοστόλιστα μπαλκόνια και τα υπέροχα πάτιος σε μία από τις πιο διάσημες εβραϊκές συνοικίες, τη Σάντα Κρουζ και θα θαυμάσουμε τον τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος Καθεδρικό Ναό με τον Τάφο του Χριστόφορου Κολόμβου και το καμπαναριό - παλιό Μιναρέ Χιράλδα (Giralda) ύψους 93 μέτρων.
Πολύ κοντά βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία, το Βασιλικό Παλάτι Αλκάθαρ (Alcazar). Αμέτρητα δωμάτια που ποικίλλουν σε αρχιτεκτονικό στιλ -από ισλαμικό σε νεοκλασικό- πάτιος και μοναδικής ομορφιάς κήποι συνθέτουν την εικόνα του παλατιού, το οποίο υπήρξε κατοικία πολλών μοναρχών. Σήμερα χρησιμοποιείται για να φιλοξενήσει τη βασιλική οικογένεια ή τους αρχηγούς κράτους που επισκέπτονται την πόλη, και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO από το 1987.
Στη βόλτα μας στο ιστορικό κέντρο θα δούμε επίσης τη μεσαιωνική εβραϊκή γειτονιά Σάντα Κρουθ, θα περιπλανηθούμε στα γραφικά σοκάκια με τα ανθοστόλιστα μπαλκόνια και τα υπέροχα αίθρια και θα πάμε σε δύο χαρακτηριστικές πλατείες της Σεβίλλης: την Πλατεία της Ισπανίας και την Πλατεία της Αμερικής. Η πρώτη διαμορφώθηκε το 1929 για τη Διεθνή Ιβηρο-Αμερικανική Έκθεση, με κτίρια νέο-μαυριτανικού, νεομπαρόκ και νέο-αναγεννησιακού ρυθμού. Η Πλατεία της Αμερικής, κατασκευάστηκε μεταξύ 1913 και 1916, με αφορμή την ίδια έκθεση και περιλαμβάνει το Μουσείο Λαϊκών Τεχνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βασιλικό Περίπτερο. Κάθε ένα από τα μουσεία είναι χτισμένο σε διαφορετικό στυλ: νέο-μαυριτανικό και νέο-αναγεννησιακό αντίστοιχα. Το βασιλικό περίπτερο προϋπήρχε και είναι γοτθικό. Αμφότερες οι πλατείες βρίσκονται στο Πάρκο της Μαρίας Λουίζας, που απλώνεται κατά μήκος του Γουαλδακιβίρ και είναι το μεγαλύτερο της Σεβίλλης.
Η περιήγησή μας ολοκληρώνεται σε δύο από τους πιο ευχάριστους και εντυπωσιακούς δημόσιους χώρους της Ισπανίας, την Πλατεία Ισπανίας και την Πλατεία Αμερικής. Απόγευμα ελεύθερο.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Εάν επιθυμείτε να επισκεφθείτε τα μνημεία του Αλκάθαρ και τον καθεδρικό της Σεβίλλης, παρακαλείσθε να το δηλώσετε εγκαίρως στον αρχηγό της εκδρομής, ώστε με τη βοήθειά του, και με τον τοπικό ξεναγό, να γίνει η προαγορά των εισιτηρίων. Το αντίτιμο καταβάλλεται επί τόπου.
Σήμερα είναι Μεγάλη Τετάρτη των Καθολικών και σήμερα συνολικά οκτώ αδελφότητες (cofradías) πραγματοποιούν λιτανεία στους στενούς δρόμους του ιστορικού κέντρου της Σεβίλλης, πράγμα που απαιτεί εξαιρετική οργάνωση καθώς οι πιστοί που συγκεντρώνονται είναι χιλιάδες. Ακόμα και η σειρά με την οποία κάθε αδελφότητα θα παραβρεθεί στη λιτανεία είναι αυστηρά καθορισμένη έπειτα από διαβούλευση μεταξών των αδελφοτήτων που ξεκινά πολλούς μήνες πριν! Θα δείτε στην πομπή τις κοφραδίας El Carmen, La Sed, San Bernardo, La Lanzada, el Buen Fin, los Panaderos, el Baratillo, el Cristo de los Burgos και las Siete Palabras. Διανυκτέρευση στη Σεβίλλη.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ 3η ημέρα: ΣΕΒΙΛΛΗ – ΚΟΡΔΟΒΑ
Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχωρούμε για την Κόρδοβα, ιστορική πόλη, χτισμένη στις όχθες του θρυλικού Γκουαδαλκιβίρ.
Η Κόρδοβα αρχικά ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 169 π.Χ. με την ονομασία Κόρντουμπα. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της όταν κατακτήθηκε από τους Μαυριτανούς τον 8ο αιώνα και έγινε η πρωτεύουσα του εμιράτου της Δαμασκού. Ως και τον 13ο αιώνα, που επανενώθηκε με τα βασίλεια της Ισπανίας, φημιζόταν για τους υποδηματοποιούς της που κατασκεύαζαν δερμάτινα παπούτσια και για τους αργυροχόους της, οι οποίοι προέρχονταν από τη Δαμασκό. Το ιστορικό κέντρο της Κόρδοβα είναι ολόκληρο ένα μνημείο της UNESCO. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αμάλγαμα διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών με κυρίαρχο, όμως, το αραβικό στοιχείο.
Το πιο σημαντικό μνημείο της πόλης, που εκφράζει απόλυτα το παραπάνω αμάλγαμα, είναι ο Καθεδρικός Μεθκίτα (στα αραβικά τζαμί). Θεωρείται το μεγαλύτερο τέμενος του δυτικού κόσμου. Αρχικά ήταν ρωμαϊκός ναός. Στα ερείπιά του έχτισαν οι Βησιγότθοι εκκλησία που τιμούσε τον Άγιο Βικέντιο. Εν συνεχεία οι Άραβες μοίρασαν το κτίσμα σε δύο τμήματα, τζαμί και εκκλησία. Το 785, όμως, ο τότε εμίρης προχώρησε σε λύση πιο ριζική: κατεδάφισε τα πάντα και οικοδόμησε ένα μεγαλοπρεπές τέμενος. Οι διάδοχοί του το επεξέτειναν και το βελτίωσαν. Οι χριστιανοί άρχοντες, όταν ανακατέλαβαν την περιοχή, το μετέτρεψαν σε Καθεδρικό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το 1523, όμως, προέβησαν σε πιο ρηξικέλευθη λύση: ανέγειραν σταυροειδή ναό γοτθικού ρυθμού στο εσωτερικό του τζαμιού. Οκτακόσιοι πενήντα κίονες από γρανίτη, όνυχα και μάρμαρο, ύψους 4-13 μέτρων και συνδεόμενοι με πολύχρωμες αψίδες, στηρίζουν τα 19 κλίτη του οικοδομήματος. Οι πολυέλαιοι, οι ξύλινες οροφές με τα χρυσοποίκιλτα ψηφιδωτά, οι θόλοι και οι κόγχες του ναού, αλλά κυρίως ο πλούτος στη διακόσμηση του μιχράμπ κόβουν την ανάσα. Μιχράμπ είναι η κυκλική εσοχή στα τεμένη, που υποδεικνύει την κατεύθυνση προς τη Μέκκα.
Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση στην Κόρδοβα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Εάν επιθυμείτε να επισκεφθείτε τη Μεθκίτα της Κόρδοβα, παρακαλείσθε να το δηλώσετε εγκαίρως στον αρχηγό της εκδρομής, ώστε με τη βοήθειά του, και με τον τοπικό ξεναγό, να γίνει η προαγορά των εισιτηρίων. Το αντίτιμο καταβάλλεται επί τόπου.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ 4η ημέρα: ΚΟΡΔΟΒΑ – ΚΑΔΙΘ – ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ – ΡΟΝΤΑ
Αφήνουμε την Κόρδοβα και κινούμαστε προς την ακτογραμμή της Ανδαλουσίας. Πρώτος σταθμός της σημερινής μας διαδρομής θα είναι η πόλη Κάδιθ, τα αρχαία Γάδειρα. Είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ιβηρικής χερσονήσου και σημαντικό επίνειο της Ανδαλουσίας. Πάλλευκα κτίσματα, δαιδαλώδη δρομάκια που οδηγούν σε πλατείες και καταπράσινα πάρκα, αλλά και εντυπωσιακά κτίρια με έντονη την επιρροή από τη μαυριτανική αρχιτεκτονική, συνθέτουν τη σύγχρονη εικόνα της. Έχει επίσης πολλά πάρκα με τροπικά φυτά, που όπως λέγεται, έφερε ο Κολόμβος επιστρέφοντας από τα ταξίδια του στον Νέο Κόσμο.
Συνεχίζουμε για τον επόμενο σταθμό μας, το θρυλικό Γιβραλτάρ. Το Γιβραλτάρ, είναι μια μικρή βραχώδης μύτη στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου. Στο σημείο εκείνο, γνωστό και ως Στενό του Γιβραλτάρ, ενώνονται η Μεσόγειος Θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ως απομεινάρι της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, το Γιβραλτάρ αποτελεί Βρετανικό Έδαφος. Δεν ανήκει στη Βρετανία αλλά εμπίπτει στη δικαιοδοσία της.
Ο Βράχος του Γιβραλτάρ, πέρα από σημάδι των ναυτικών που μπαίνουν και βγαίνουν από τη Μεσόγειο, είναι διάσημος για τα σπήλαιά του. Και συγκεκριμένα για το Σπήλαιο Γκόραμ όπου έχουν βρεθεί πέτρινα εργαλεία, εστίες (τζάκια) και οστά ζώων, που χρονολογούνται από περίπου 40.000 χρόνια πριν και μαρτυρούν ότι κατοικούνταν από τους Νεάντερταλ. Κατά την αρχαιότητα, το Γιβραλτάρ θεωρούνταν τόπος θρησκευτικής και συμβολικής σημασίας. Ο Βράχος ήταν η βόρεια από τις Ηράκλειες Στήλες των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλής χρησιμοποίησε την υπεράνθρωπη δύναμή του για να χωρίσει το όρος που ένωνε την Ευρώπη με την Αφρική και να περάσει ανάμεσα του. Κάνοντας αυτό, ένωσε τον Ατλαντικό με τη Μεσόγειο και σχημάτισε το Στενό του Γιβραλτάρ.
Ο βράχος όμως είναι διάσημος και επειδή φιλοξενεί τη μόνη αποικία πιθήκων στην Ευρώπη. Λένε ότι οι πίθηκοι ήρθαν μαζί με τους Μαυριτανούς το 711. Θα περάσουμε λοιπόν τα σύνορα και αρχίσουμε την ξενάγησή μας (Ο χώρος στο Γιβραλτάρ είναι αρκετά περιορισμένος, οπότε τα πούλμαν σταθμεύουν στην είσοδο και η ξενάγηση γίνεται με μικρά ειδικά οχήματα και ξεναγό).
Θα αρχίσουμε από το Europa Point, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης απέναντι από την Αφρική και στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε στον Βράχο, περνώντας από τα παλιά παραπήγματα του βρετανικού στρατού. Η θέα του κόλπου και της Αφρικής από ψηλά είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Επόμενος σταθμός μας θα είναι η σπηλιά του Αγίου Μιχαήλ, με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, η οποία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο.
Θα δούμε τους πιθήκους του Βράχου. Κατηφορίζοντας, θα περάσουμε από Βρετανικά Τούνελ του 18ου αιώνα, που έσκαψαν οι βρετανοί στρατιώτες μέσα στον Βράχο, κατά την Πολιορκία των Ισπανών μαζί με τους Γάλλους. Εκείνη ήταν η 14η και τελευταία πολιορκία του Γιβραλτάρ. Στην ξενάγησή μας ακολουθεί το μαυριτανικό κάστρο με την παλιά πόλη. Επιστρέφοντας στην ηπειρωτική Ισπανία ανηφορίζουμε τον φιδωτό ορεινό δρόμο και θα ανέβουμε στην Σιέρρα Νεβάδα με προορισμό έναν ακόμη καταπληκτικό οικισμό της Ανδαλουσίας, τα Λευκά Χωριά. Είναι συνολικά 25 χωριά, όλα ορεινά, χτισμένα πάνω σε γκρεμούς και φαράγγια. Εμείς θα πάμε στο το πιο όμορφο απ’ όλα, τη Ρόντα.
Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.
ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ 5η ημέρα: ΡΟΝΤΑ: περιήγηση – εκδρομή στο ΣΕΤΕΝΙΛ ΝΤΕ ΛΑΣ ΜΠΟΔΕΓΚΑΣ
Πρωινό στο ξενοδοχείο στη Ρόντα. Η Ρόντα, λοιπόν, είναι χτισμένη αντικριστά πάνω σε 2 γκρεμούς που χωρίζονται από το φαράγγι Τάχο. Από τη μια πλευρά είναι η Παλιά Ρόντα και από την άλλη η Νέα Ρόντα. Οι δύο Ρόντες ενώνονται με τη Νέα Γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα. Η Ρόντα πέρα από την ομορφιά της, είναι διάσημη και για τις ταυρομαχίες. Η αρένα της, η Πλάθα ντελ Τόρος κατασκευάστηκε το 1785 και είναι η μεγαλύτερη στην Ισπανία.
Θα πάμε στην αρένα της Ρόντα, θα περιηγηθούμε στον παλιό και στον νέο οικισμό, θα περάσουμε τη γέφυρα κι από κάτω θα δούμε τον ορμητικό χείμαρρο Τάχο. Θα πάμε επίσης στο μαυριτανικό Ανάκτορο Μανδραγόν με τους πανέμορφους κήπους που σχεδιάστηκαν σαν μικρογραφία των Κήπων Χενεραλίφε στη Γρανάδα. Στο παλάτι κατοικούσε ο μαυριτανός βασιλιάς του Μαρόκου και είναι εντυπωσιακά διατηρημένο.
Ακολουθεί επίσκεψη στο Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας, ένα ακόμα ιστορικό και γραφικό χωριό, με το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό πως ένα μέρος του είναι χτισμένο κυριολεκτικά μέσα, πάνω και δίπλα σε τεράστιους ογκόλιθους! Η καρτποσταλική ομορφιά του Σετενίλ έχει διαφημίσει την Ισπανία και την Ανδαλουσία σε όλο τον κόσμο! Θα έχουμε χρόνο να εξερευνήσουμε την πόλη, πριν επιστρέψουμε στη Ρόντα. Δείπνο και διανυκτέρευση.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ 6η ημέρα: ΡΟΝΤΑ – ΓΡΑΝΑΔΑ
Μετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε για τη Γρανάδα, που είναι ο τελικός προορισμός μας για σήμερα. Η Γρανάδα είναι μία από τις ωραιότερες και πιο ιστορικές πόλεις της Ισπανίας. Είναι χτισμένη επί τριών λόφων της Σιέρρα Νεβάδα, στη συμβολή δύο ποταμών, του Χενίλ και του Ντάρο, σε υψόμετρο 738 μέτρων. Η πόλη απαρτίζεται από τρία τμήματα που ιδρύθηκαν σε διαφορετικές περιόδους: την Αντεκερουέλα, το Αλμπαϊθίν και την κυρίως Γρανάδα. Ο σπουδαίος ποιητής Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα γεννήθηκε από τη Γρανάδα ενώ η ονομασία της πόλης οφείλεται στις ροδιές που φύονται στην περιοχή. Η πόλη φημίζεται και για τον κοσμοπολιτισμό και τη νυχτερινή ζωή της − λειτουργούν 3000 καφέ, μπαρ και εστιατόρια και παντού χορεύουν φλαμένκο… Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ 7η ημέρα: ΓΡΑΝΑΔΑ: Αλάμπρα
Πρωινό στο ξενοδοχείο και συνεχίζουμε με το σύμβολο της πόλης, το Ανάκτορο Αλάμπρα, ένα αριστούργημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής του 14ου αιώνα. Αν ένα κτίριο σε όλο τον κόσμο εκφράζει καλύτερα τη λέξη αραβούργημα, είναι αυτό το ανάκτορο. Χτίστηκε πάνω σε έναν καταπράσινο λόφο, ο οποίος περιβάλλεται από τα ποτάμια της πόλης. Αρχικώς ήταν καστρόπολη. Μετά, καθώς οι δυναστείες άλλαζαν, μετατράπηκε σε παλάτι με κήπους και κατοικίες των αυλικών, των αξιωματούχων και των υπηρετών. Η λεπτομέρεια στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση καθενός κτιρίου, στο συγκρότημα Αλάμπρα, είναι απαράμιλλη.
Όταν το εμιράτο της Γρανάδας επανενώθηκε με τα βασίλεια της Ισπανίας, τον 15ο αιώνα οι Καθολικοί βασιλείς Φερδινάνδος (της Αραγωνίας) και Ισαβέλλα (της Καστίλλης) μετακόμισαν στην Αλάμπρα και άλλαξαν χρήση σε πολλά από τα κτίρια. Σε μία από τις αίθουσες του παλατιού, το 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος έλαβε την εντολή από το βασιλικό ζεύγος να ξεκινήσει για το εξερευνητικό ταξίδι του που οδήγησε στην ανακάλυψη της Αμερικής. Άρα η Αλάμπρα, που θα δούμε σήμερα, πέρα από αρχιτεκτονικό αριστούργημα είναι και τοπόσημο που συμβολίζει την αλλαγή ολόκληρου του κόσμου. Σήμερα στεγάζει επίσης το ομώνυμο μουσείο, στο οποίο εκτίθενται αντικείμενα και κειμήλια του παλατιού, καθώς και το Μουσείο Τέχνης της Γρανάδας. Ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα είναι θαμμένοι στο παρεκκλήσι του Καθεδρικού Ναού.
Αφού απολαύσουμε το ανάκτορο και τα μουσεία, θα κατηφορίσουμε στους Κήπους Χενεραλίφε που το περιβάλλουν. Θα μπούμε σε έναν βοτανικό παράδεισο, γεμάτο γιασεμιά και αρωματικές τριανταφυλλιές, με λίμνες, καταρράκτες και σιντριβάνια. Αυτοί οι κήποι σχεδιάστηκαν από τους Μαυριτανούς, για τη χαλάρωση του χαλίφη από τις απαιτητικές διαβουλεύσεις των ανακτόρων. Χρονικά η διαμόρφωσή τους συμπίπτει με το Αλάμπρα. Μέσα στους κήπους ωστόσο υπάρχουν και πολλά κτίσματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να χρονολογηθούν με ακρίβεια. Το αρχιτεκτονικό στυλ τους είναι πολύ λιτό σε σύγκριση με τα ανάκτορα, αλλά ταιριάζει εξαιρετικά με το φυσικό περιβάλλον. Ολόκληρο το συγκρότημα των κήπων είναι ένα ξεχωριστό μνημείο της UNESCO.
Για το απόγευμα σας προτείνουμε μια βόλτα στην παλιά αραβική συνοικία Αλμπαϊθίν που είναι κι αυτή ολόκληρη ένα μνημείο της UNESCO. Περιβάλλεται από τείχη, βρίσκεται στους πρόποδες της Οροσειράς Νεβάδα και από τη μία πλευρά βρέχεται από τον Ντάρο. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η γειτονιά κατοικείται από τους αρχαίους χρόνους. Όλη η Αλμπαϊθίν διατηρείται τέλεια, με στενά δαιδαλώδη δρομάκια και τα παραδοσιακά σπίτια Κάρμεν της Γρανάδας. Τα σπίτια αυτά είναι πανομοιότυπα: έχουν όλα αυλή με κήπο, και περιβάλλονται από ψηλούς τοίχους σαν μικρά φρούρια, μέσα στο φρούριο. Στη μαυριτανική Αλμπαϊθίν ζούσαν οι τεχνίτες, οι βιοτέχνες και οι αριστοκράτες της Γρανάδας. Με την έλευση του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας, η συνοικία γέμισε με εκκλησίες και χτίστηκε το Δικαστήριο της Γρανάδας. Τον 16ο αιώνα, όταν εκδιώχθηκαν οι Μορίσκος (δηλαδή οι Μαυριτανοί που είχαν αναγκαστεί από την Ιερά Εξέταση, μετά την επανάκτηση, να ασπαστούν τον καθολικισμό) η Αλμπαϊθίν σχεδόν ερήμωσε. Σήμερα στη βόλτα μας εκεί θα δούμε μεταξύ άλλων τα εντυπωσιακά τείχη, τους Πύργους του Αλκαθάβα (δηλαδή του φρουρίου), τα Μαυριτανικά Λουτρά, το παλατάκι Νταρ αλ Όρα, που έχτισε ο πρώτος σουλτάνος της δυναστείας Ναζαρί, τον ναό του Σαν Σαλβαδόρ που ήταν το πρώην κεντρικό τζαμί και φυσικά το Δικαστήριο.
Επιβάλλεται επίσκεψη και στη συνοικία των Ρομά με την ονομασία Σακρομόντε. Η συνοικία αυτή είναι η πιο γραφική της Γρανάδας. Είναι χτισμένη πάνω στον λόφο Βαλπαραΐσο, συνδέεται με την Αλμπαϊθίν, περιβάλλεται από τον ποταμό Νταρό και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Αλάμπρα. Οι Ρομά έφτασαν, από την Ινδία, στη Γρανάδα όταν αυτή επανενώθηκε με τα ισπανικά βασίλεια. Κατοίκησαν στις αμέτρητες σπηλιές του λόφου Βαλπαραΐσο. Με τα χρόνια οι σπηλιές έγιναν ασβεστωμένα κατάλευκα υπόσκαφα σπίτια, ανάλογα με αυτά της Σαντορίνης. Σε αυτή τη συνοικία γεννήθηκε το φλαμένκο. Σήμερα, στη βόλτα μας στο Σακρομόντε θα ακούσουμε τους κατοίκους να παίζουν κιθάρα και να τραγουδούν τέτοιους σκοπούς. Τον 17ο αιώνα, στην κορυφή του λόφου χτίστηκε ο Καθεδρικός Σακρομόντε, για τον «ασφαλή προσηλυτισμό» των Ρομά. Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα εμπνεύστηκε τη διάσημη συλλογή ποιημάτων του «Τσιγγάνικο Τραγουδιστάρι» από τους Ρομά του Σακραμόντε.
ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ 8η ημέρα: ΓΡΑΝΑΔΑ – ΜΑΛΑΓΑ – Πτήση επιστροφής
Πρωινό στο ξενοδοχείο και μεταφορά στο αεροδρόμιο της Μάλαγα για την πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 4/4/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 1299€
Ξενοδοχείο | Τύπος Δωματίου | Κόστος | Φόροι |
---|---|---|---|
- | Double Room | 1299 € | 330 € |
Twin Room | 1299 € | 330 € | |
Triple Room | 1299 € | 330 € | |
Single Room | 1899 € | 330 € |
Αριθμός Πτήσης |
Ημερομηνία Πτήσης |
Διαδρομή |
Ώρα |
Ώρα ?φιξης |
LX 1843 |
04/04/2023 |
ΑΘΗΝΑ – ΖΥΡΙΧΗ |
07:05 |
08:55 |
LX 2110 |
04/04/2023 |
ΖΥΡΙΧΗ – ΜΑΛΑΓΑ |
10:05 |
12:50 |
OS 386 |
11/04/2023 |
ΜΑΛΑΓΑ – ΒΙΕΝΝΗ |
13:45 |
16:45 |
OS 803 |
11/04/2023 |
ΒΙΕΝΝΗ – ΑΘΗΝΑ |
22:05 |
01:10 +1 |
Περιλαμβάνονται
- Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
- Επιλεγμένα ξενοδοχεία 4* (2 διανυκτερεύσεις στη Γρανάδα, 2 στη Σεβίλλη, 2 στη Ρόντα και 1 στην Κόρδοβα).
- Ανάβαση με ειδικά οχήματα στο Γιβραλτάρ και ξενάγηση, μια υπηρεσία που συνήθως δίνεται σαν προαιρετική.
- Ημιδιατροφή καθημερινά (μπουφέ πρωινό και δείπνο στο ξενοδοχείο)
- Όλες οι μεταφορές, μετακινήσεις, εκδρομές και ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
- Η είσοδος στην Αλάμπρα και Χενεραλίφε (με προαγορά εισιτηρίων).
- Διπλωματούχοι, έμπειροι τοπικοί ξεναγοί στις σημαντικότερες πόλεις και τα αξιοθέατα που επισκεπτόμαστε, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.
- Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-σύνοδος του γραφείου μας
- Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως
- Ασφάλεια αστικής ευθύνης
- Ταξιδιωτικό οδηγός – βιβλίο στα Ελληνικά
Δεν περιλαμβάνονται
Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, check points, φιλοδωρήματα, επιπλέον πακέτο ασφάλειας κλπ., τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 330 €
Οι είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα πλην της Αλάμπρας και Χενεραλίφε.
Φλαμένκο Show: Παραστάσεις σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ανδαλουσίας. Μπορείτε να δειπνήσετε ή να πάρετε ένα ποτό. Κόστος περίπου 35 - 40 € με ποτό και μεταφορά.
Προσοχή:
- Για την είσοδο στην Αλάμπρα είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για την πιστοποίηση και την αποφυγή μαύρης αγοράς.
- Για την είσοδο στο ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ είναι απαραίτητη η επίδειξη ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ (σε ισχύ). Η Αστυνομική Ταυτότητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ.