Skip to main content

ΧΩΡΑ ΒΑΣΚΩΝ ΠΑΜΠΛΟΝΑ & Γαλλική Βασκονία ΠΑΣΧΑ 2022!από 685€

Μπιλμπάο, Σαν Σεμπαστιάν, Βιτόρια, Παμπλόνα, Μπαγιόν & Μπιαρίτζ      Η αβάσταχτη γοητεία της Βασκονίας

5 ΗΜΕΡΕΣ   21 – 25 Απριλίου 2022

Ταξιδεύοντας με ασφάλεια & διπλανή θέση στο πούλμαν κενή

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημέρα 1η : Αθήνα ( Γετάρια Ζαραούτς) – Σαν Σεμπαστιάν

Παγωμένο τσακόλι και ψάρι στα κάρβουνα σε γραφικά παραθαλάσσια χωριά.

Άφιξη μέσω ενδιάμεσου σταθμού στο αεροδρόμιο του Μπιλμπάο από όπου θα ξεκινήσει το οδοιπορικό μας στη Χώρα των Βάσκων και τη γειτονική Ναβάρρα.  Κατευθυνόμενοι ανατολικά, μέσω μιας εκπληκτικής διαδρομής, θα σταθούμε στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Ζαραούτζ, φημισμένο για τη μεγάλη παραλία του με στο μικρό ψαροχώρι Γετάρια με το γραφικό λιμανάκι και τα στενά δρομάκια.

Νωρίς το απόγευμα φθάνουμε στο ξενοδοχείο μας στο Σαν Σεμπαστιάν. Η πόλη φημίζεται για τις παραλίες της στον Βισκαϊκό κόλπο, την περίφημη κουζίνα της και τη ζωηρή νυχτερινή ζωή.

Η περιήγηση ξεκινάει από το Μόντε Ιγκέλδο. Στον όρμο Λα Κόντσα θα απολαύσουμε την εκπληκτική θέα με το νησί της Σάντα Κλάρα και το Μόντε Ουργκούλ. Μια γλυπτική σύνθεση του Εδουάρδου Τσιγίδα με τον ευφάνταστο τίτλο «Η χτένα του ανέμου» θα μας κάνει να γυρίσουμε το κεφάλι στο άκρο της παραλίας Ονταρέτα. Διατρέχοντας την παραλιακή λεωφόρο κατά μήκος της μεγάλης παραλίας Λα Κόντσα και το Τσέντρο Ρομάντικο με τα κομψά του κτίρια καταλήγουμε στην ατμοσφαιρική Πάρτε Βιέχα.

Το βράδυ σάς προτείνουμε να πάρετε μια γεύση της πόλης, όπως οι ντόπιοι: Στα δεκάδες Pintxos Bars της περιοχής θα απολαύσετε εξαιρετικό finger food, ψάρι στα κάρβουνα  (pescado a la brasa), πάντα με συνοδεία παγωμένου τσακόλι (txakoli).

Ημέρα 2η : Σαν Σεμπαστιάν (Χοντεαρίμπια & Γαλλική Βασκονία: Μπαγιόν, Μπιαρίτζ)

Απολαμβάνοντας χαμόν, σοκολάτα και τεράστια κύματα στη Γαλλική Βασκονία

Μεσαιωνικά τείχη, φρούρια και ιστορικά ανάκτορα μας καλωσορίζουν στο ιστορικό κέντρο της εξόχως γραφικής Χονταρίμπια, λίγο πριν περάσουμε τα νοητά σύνορα για να μπούμε στη γαλλική περιοχή της χώρας των Βάσκων με προορισμό το μητροπολιτικό τους κέντρο: την εξίσου γραφική Μπαγιόν ή Μπαϊόνα στη βασκική γλώσσα.

Στη συμβολή των ποταμών Νιβ και Αντούρ, στο βόρειο τμήμα της πολιτιστικής περιοχής της Βασκονίας, η Μπαγιόν εξασφάλισε την ευημερία της ως κορυφαίο εμπορικό κέντρο ανά τους αιώνες, ενώ ακόμα και σήμερα στεγάζει το ένατο μεγαλύτερο λιμάνι της Γαλλίας.

Στο ιστορικό της κέντρο, ένα σωρό χαρακτηριστικά κτίρια με ξυλοδεσιές, αλλά και ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός στήνουν το σκηνικό μιας μυθιστορίας που κουβαλώντας την πατίνα μιας άλλης εποχής, βάζει τον επισκέπτη στα παπούτσια των ηρώων του Έρνεστ Χέμινγουεϊ στο μυθιστόρημα, «ο ήλιος θα ανατέλλει για πάντα». Πόλη τέχνης με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και γαστρονομικές παραδόσεις, φημίζεται για το χαμόν της περιοχής, καθώς και τη σοκολάτα της!

 

Η απόδρασή μας στη Γαλλική Βασκονία συνεχίζεται με την Μπιαρίτζ. Τοποθετημένο πάνω στον ωκεανό, το κοσμοπολίτικο θέρετρο –που άλλοτε εκτελούσε χρέη φαλαινοθηρικού λιμανιού- μας δίνει μια γεύση της αβάσταχτης γοητείας της μπουζουαζίας. Η Μπιαρίτζ είναι συνώνυμη της καλής ζωής με ένα σωρό μαγαζιά (ανάμεσα στα οποία και Γκαλερί Λαφαγιέτ) και υπέροχα ζαχαροπλαστεία. Μόνο τυχαίο δεν θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι αποτελεί τον τόπο διακοπών της αυτοκρατορικής οικογένειας. Τον 19ο αιώνα, η αυτοκράτειρα Ευγενία, η Ισπανίδα σύζυγος του Ναπολέοντα φαίνεται να το λάτρεψε με την πρώτη ματιά. Κι αυτή είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από το επιβλητικό Hôtel du Palais, τη θερινή δηλαδή κατοικία της αυτοκράτειρας, η οποία φυσικά θα αποτελέσει σταθμό της περιήγησής μας. Ανάμεσα στις σημαντικές προσωπικότητες που έχουν απολαύσει τον θαλασσινό αέρα και τα ιαματικά μπάνια της πόλης με τον αριθμό 64 ήταν ο Μέγας Ναπολέων και ο Βίκτωρ Ουγκώ.

Στην εντυπωσιακή παραλιακή της ζώνη με τα τεράστια κύματα με τα οποία αναμετρώνται οι σέρφερς, δεσπόζει ο βράχος της Παρθένου. Στο μεταξύ, οι αριστοκρατικές επαύλεις, το Καζίνο, το Hôtel du Palais κι ένα σωρό ακόμα πολυτελείς βίλες αποτελούν διατηρητέα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και ορόσημα της μπελ επόκ και αρ ντεκό αισθητικής.

Ένας ρομαντικός περίπατος στην παραλία και επιστροφή το απόγευμα στο Σαν Σεμπαστιάν.

Ημέρα 3η : Σαν Σεμπαστιάν ( Παμπλόνα, Βιτόρια Γκαστέις ) – Μπιλμπάο

Αναγεννησιακά μέγαρα, Λευκές Παρθένοι και πανδοχεία

Μετά το Σαν Σεμπαστιάν αναχωρούμε για την εμβληματική πόλη της επαρχίας Ναβάρρα. Το μεσαιωνικό βασίλειο της δυτικής Ευρώπης από την ίδρυσή του το 814 ως το 1035 έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη χριστιανική ανάκτηση της Ιβηρικής από τους Άραβες. Κι αν η Παμπλόνα σήμερα είναι παγκοσμίως γνωστή για το φεστιβάλ των ταυρομαχιών, έθιμο που κατά καιρούς κατακεραυνώνεται για τη σκληρότητά του, ο επισκέπτης θα αντικρίσει ένα σωρό αξιοθέατα που αποδεικνύουν περίτρανα τον μύθο της σαγήνης της πόλης.

Με τον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τις οχυρώσεις του 16ου αιώνα, η Παμπλόνα έχει πολλές ιστορίες να μας διηγηθεί. Την ίδια στιγμή, τα καταπράσινα πάρκα, καθώς και το καλοδιατηρημένο κέντρο με τα γραφικά σοκάκια και τις υπέροχες γωνιές για φαγητό και ποτό αποτελούν πόλο έλξης της νεολαίας, αλλά και του ποιοτικού τουρισμού. Από την Πλάθα ντελ Καστίγιο κατευθυνόμαστε στα καλοδιατηρημένα τείχη και τον καθεδρικό ναό της Σάντα Μαρία, λίγο πριν καταλήξουμε στην Πλάθα Κονστιτοριάλ με το εντυπωσιακό Δημαρχείο. Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας για να πάρουμε μια καλή γεύση της ντοπιολαλιάς της πόλης, όπερ σημαίνει, περιπλάνηση στα γραφικά σοκάκια της και στα μαγαζιά στα οποία μπορούμε να δοκιμάσουμε τάπας πίνοντας παγωμένη σανγκρία.

Σειρά έχει η Βιτόρια Γκαστέις, πρωτεύουσα της αυτόνομης από το 1980 επαρχίας της χώρας των Βάσκων με το μεσαιωνικό της κέντρο στον λόφο πάνω από την πλατεία της Λευκής Παρθένου. Ανεβαίνοντας στην κορυφή του θα περιηγηθούμε ανάμεσα σε αναγεννησιακά μέγαρα του 16ου αιώνα, έως τον καθεδρικό ναό της Σάντα Μαρία και το «Πορταλόν», το φημισμένο πανδοχείο του 15ου αιώνα που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της μεσαιωνικής πόλης.

Ο ναός του Αγίου Μιχαήλ με το άγαλμα της Λευκής Παρθένου, προστάτιδας της πόλης, μας δίνει μια ακόμα αφορμή για να αστράψουν τα φλας, λίγο πριν κατεβούμε στις δίδυμες πλατείες της Λευκής Παρθένου και της Πλάθα ντε Εσπάνια με το δημαρχιακό μέγαρο, όπου κτυπά η καρδιά της πόλης.

Άφιξη το απόγευμα στο Μπιλμπάο. Ο χρόνος είναι ελεύθερος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη με τις εντυπωσιακές ομορφιές και τα απίστευτα κτίσματα, τα οποία θα ανακαλύψουμε εκτενέστερα στην αυριανή μας περιήγηση.

Ημέρα 4η : Μπιλμπάο

Τιταν(ι)οτεράστιο μουσείο Γκουγκενχάιμ κι η (γερανο)γέφυρα των αναστεναγμών

Η σημερινή περιήγηση στο Μπιλμπάο πρόκειται να αναδείξει με τον πιο μεστό τρόπο την αστική ανάπλαση και δη, την ίδια τη μετάβαση μιας γκρίζας βαρετής βιομηχανικής πόλης σε φάρο τέχνης και πολιτισμού που προσελκύει ποιοτικό τουρισμό από  όλο τον πλανήτη.

Από την κορυφή του κατάφυτου λόφου Αρτσάντα στις βορειοδυτικές παρυφές της πόλης, όχι μόνο θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα, αλλά θα πραγματοποιήσουμε και μια εποπτεία της πολεοδομικής διάρθρωσης, της σταδιακής ανάπτυξης και των μεταμορφώσεων του κεντρικού πυρήνα της.

Επόμενη στάση μας η βασιλική της Παναγίας της Μπεγόνια, προστάτιδας της πόλης και των ναυτικών στην οποία φυλάσσεται το πολύτιμο άγαλμα της Παναγίας. Στη συνέχεια θα περιπλανηθούμε στα γραφικά σοκάκια του Κάσκο Βιέχο. Γύρω από τον γοτθικό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου, αναπτύχθηκε όλη η μεσαιωνική πόλη του Μπιλμπάο και πιο μετά, η ζωηρή Πλάθα Νουέβα.  Επιβλητικά μέγαρα, αλλά και εμβληματικά σύγχρονα έργα αναδεικνύουν στην Ενσάντσε τη δυναμική ορμή της πόλης προς το μέλλον. Φωτεινός σηματωρός, το κτίριο του εμβληματικού Μουσείου Γκούγκενχαϊμ που σχεδίασε ο σούπερ σταρ αρχιτέκτονας, Φρανκ Γκέρι, αποτελεί το σήμα κατατεθέν μιας πρώην βιομηχανικής πόλης που πλέον σφύζει από τέχνη και πολιτισμό. Η γνωριμία με το Μπιλμπάο ολοκληρώνεται με το προάστιο Γκέτσο (Getxo) στην περιοχή του λιμανιού κοντά στην εκβολή του στον Βισκαϊκό κόλπο. Εδώ φιγουράρει περήφανο, άλλο ένα τρανό αξιοθέατο της πόλης που δεν είναι άλλο από την περίφημη γερανογέφυρα Βισκάγια, η οποία συνδέει τις περιοχές Λας Αρένας/ Αρεέτε και Πορτουγκαλέτε. Το απόγευμα ο χρόνος είναι ελεύθερος και οι επιλογές πολλές. Το Μπιλμπάο προσφέρεται στον ταξιδευτή ανοιχτό, πληθωρικό και φιλόξενο για να το εξερευνήσει μέσα από τις πολλαπλές αντανακλάσεις του.

Ημέρα 5η : Μπιλμπάο – Αθήνα

Πώς λέμε στα βασκικά «αντίο»;

Στην αποφώνηση του ταξιδιού μας, έχουμε στη διάθεσή μας ένα ελεύθερο πρωινό για να εκμεταλλευτούμε λίγο ακόμα τον χρόνο μας στην υπέροχη πόλη. Λίγο πριν επιστρέψουμε στην Αθήνα από το αεροδρόμιο του Μπιλμπάο αναφωνούμε «hurrengo arte» που σημαίνει «εις το επανιδείν». Πώς  άλλωστε μπορείς να πεις οριστικά «αντίο» σε μια χώρα που σίγουρα θα θες να επιστρέψεις ξανά;

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.

 

ΠΤΗΣΕΙΣ 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΩΡΑ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΩΡΑ

ΑΦΙΞΗΣ

21/4

Αθήνα – Φρανκφούρτη

Φρανκφούρτη – Μπιλμπάο

07:00

11:30

09:00

13:35

25/4

Μπιλμπάο – Φρανκφούρτη

Φρανκφούρτη – Αθήνα

14:20

20:25

16:25

00:10

 

 

ΤΙΜΕΣ

 

Ταξίδι

Διάρκεια

Ξενοδοχεία

Διατροφή

Αναχ/ση

2κλ.

1κλ.

 

Φόροι

Παρατηρήσεις

 

ΧΩΡΑ ΒΑΣΚΩΝ  ΠΑΜΠΛΟΝΑ & Γαλλική Βασκονία

5 ημέρες

 

4*s

πρωινό

21/4

685

+270

260

 

Περιλαμβάνονται  δημοτικοί φόροι ξενοδοχείων και είσοδοι στο μουσείο Γκουγκενχάιμ

 

 

Παιδί έως 12 ετών στο ίδιο δωμάτιο με δύο (2) ενήλικες = -70€

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Αεροπορικά εισιτήρια με LUFTHANSA μέσω Φρανκφούρτης
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4*sup ως ακολούθως ή παρόμοια:

Μπιλμπάο                : BARCELO NERVION / ERCILLA

Σαν Σεμπαστιάν       : SILKEN AMARA PLAZA

  • Πρωινό μπουφέ καθημερινά
  • Μεταφορές, εκδρομές, ξεναγήσεις όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
  • Προπληρωμένη είσοδο στο μουσείο Γκουγκενχάιμ
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης / Φ.Π.Α.
  • Δημοτικούς φόρους ξενοδοχείων / φιλοδωρήματα
  • Έμπειρο αρχηγό/συνοδό του γραφείου μας, γνώστη της περιοχής
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Είσοδοι σε μουσεία/αξιοθέατα (εκτός Γκουγκενχάιμ)
  • Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται προαιρετικό/ προτεινόμενο

 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

  • Διαβατήριο ή ταυτότητα τελευταίας 15ετίας σε καλή κατάσταση