Skip to main content

Σαουδική Αραβία: Ένα πραγματικό ταξίδι-αποκάλυψη στην πιο ιδιαίτερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου με σπάνια διαμονή στη Μεδίνα| 21.12.2023 Διάρκεια: 9 ΗΜΕΡΕΣ από 2490

Αναχώρηση: 21/12

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΡΙΑΝΤ

Ένα συναρπαστικό ταξίδι μόλις ξεκινά. Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για το Ριάντ.

 

2η ημέρα: ΡΙΑΝΤ (ξενάγηση)

Άφιξη στο Ριάντ (Riyadh), την πόλη με πληθυσμό πάνω από τέσσερα εκατομμύρια, μία μεγαλούπολη με ζωή, χρώμα και κίνηση, που αξίζει να αφιερώσει κανείς αρκετό χρόνο για να την ανακαλύψει.

Σήμερα ξεκινάμε λοιπόν την ξενάγησή μας στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, με πρώτο σταθμό το ιστορικό της κέντρο (King Abdulaziz historical center), το μοναδικό Παλάτι Μουραμπά (Murraba Palace) και το Εθνικό Μουσείο, το μεγαλύτερο και πλουσιότερο στη χώρα. Το μοντέρνο κτίριο που περιβάλλεται από ολάνθιστους κήπους είναι απλά η εισαγωγή σε ένα ταξίδι σε χιλιετίες ιστορίας και πολιτισμού.

Θα δούμε επίσης (εξωτερικά, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης) την ιστορική πόλη Αντ Ντιρίγια, (Ad Dir’iyah) την πρώτη πρωτεύουσα του κράτους της Σαουδικής Αραβίας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια επιβλητική και ερειπωμένη πόλη- φάντασμα. Το απόκοσμο σκηνικό και η απομόνωση του τοπίου, μάς επιτρέπου να γνωρίσουμε την ιστορική σημασία της τοποθεσίας. Μάλιστα, η αποκατάσταση όλης της περιοχής, είναι ένα από τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον τόνωση του τουρισμού στο Βασίλειο, σύμφωνα με το σχέδιο μεταρρύθμισης Saudi Vision 2030. Εδώ, ζούμε μια αυθεντική εμπειρία φυσικής ομορφιάς ενώ ταυτόχρονα, ανακαλύπτουμε ακόμα έναν από τους αμέτρητους θησαυρούς του Βασιλείου.

Ακολουθεί το διάσημο φρούριο Masmak. Η ανακατάληψή του το 1902 από τον βασιλιά Αμπντουλαζίζ σηματοδότησε την εγκαθίδρυση ενός νέου βασιλείου που ένωσε υπό μία αρχή πολλά βασίλεια και ηγεμονίες στην αραβική χερσόνησο και σχημάτισε τη Σαουδική Αραβία όπως την ξέρουμε σήμερα. Πολύ κοντά βρίσκεται και το σουκ Αλ-Ζαλ, από τις παλαιότερες παραδοσιακές αγορές στο Ριάντ, που αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο για να το περπατήσουμε. Διανυκτέρευση στο Ριάντ.

 

3η ημέρα: ΡΙΑΝΤ: εκδρομή στο ΑΛ ΚΑΣΑΜΠ και την ΟΥΣΑΪΓΚΕΡ

Ξεκινάμε την ημέρα μας με εξόρμηση στο χωριό Αλ Κασάμπ (Al Qasab), ακόμα μία αρχαία πολιτεία στην καρδιά της ερήμου. Το εντυπωσιακό στοιχείο που χαρακτηρίζει την περιοχή, και είναι ο λόγος της επίσκεψής μας, είναι οι μεγάλες αλυκές αλατιού στο Αλ Κασάμπ! Δείγμα του πώς αλλάζει η γεωμορφολογία του πλανήτη μέσα στις χιλιετίες, οι αλυκές διαμορφώθηκαν πριν πάρα πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα αποτελούν τον πρώτο προμηθευτή αλατιού της Σαουδικής Αραβίας με πάνω από 200.000 τόνους ετησίως!

Θα μάθουμε ακόμα περισσότερα για το αραβικό αλάτι σε παραδοσιακό εργοστάσιο που θα επισκεφθούμε στο Αλ Κασάμπ, και θα συνεχίσουμε την εξόρμησή μας για το Ουσαϊγκέρ (Ushaiger). Παλιό χωριό Βεδουίνων, το Ουσαϊγκέρ είναι ένας αληθινός λαβύρινθος από φιδογυριστά καλντερίμια, σκιερά δρομάκια που απλώνονται ανάμεσα σε σπίτια χτισμένα από λάσπη και χώμα. Στο κόκκινο χρώμα της ερήμου, είναι ένα διαμάντι που λες και βγήκε από τις χίλιες και μία νύχτες!... Θα γευματίσουμε στην Ουσαϊγκέρ και κατόπιν επιστρέφουμε στο Ριάντ, με ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΡΙΑΝΤ – πτήση για ΑΛ ΟΥΛΑ: Madain Saleh – Βράχος του Ελέφαντα

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την πόλη Αλ Ούλα. Η Αλ Ούλα (Al Ula) από τις παλαιότερες πόλεις στην αραβική χερσόνησο, είναι πλούσια σε ιστορικό, γεωλογικό ακόμα και γεωγραφικό ενδιαφέρον, μία αρχαία πολιτεία που μόλις τώρα την ανακαλύπτει ο υπόλοιπος κόσμος!

Με την άφιξή μας θα επισκεφτούμε τη Madain Saleh (Hegra), το πρώτο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Σαουδικό Βασίλειο, την αποκαλούμενη «Πέτρα» της Σαουδικής Αραβίας. Είναι μια πόλη Ναβαταίων, ενός αρχαίου αραβικού λαού με σημαντικές αραμαϊκές επιρροές. Οι φωτογραφίες εδώ είναι… οσκαρικές, ενώ το συναίσθημα της πληρότητας είναι μοναδικό και δύσκολα περιγράφεται με λέξεις. Οι καλύτερες εντυπώσεις μπορούν να αποτυπωθούν μόνο με αναμνήσεις… Η περιήγηση της περιοχής, γνωστή ως Hegra Tour, περιλαμβάνει μνημεία μοναδικής ομορφιάς της φύσης και των ανθρώπων, που προκαλούν σοκ και δέος, όπως τα Jabal Ithlib, Jabal AlBanat, Tomb of Lihyan son of Kuza, Jabal AlAhmar, Jabal Alkhuraymat Εδώ, το σκηνικό μας μεταφέρει κυριολεκτικά πίσω στο χρόνο μέσα από μια άκρως μυστηριακή ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια, εξερευνούμε τον σιδηρόδρομο Hejaz (Hijaz Railway), που χτίστηκε το 1909 από τους Οθωμανούς για να διευκολύνει τη μεταφορά στους προσκυνητές από τη Δαμασκό, ο οποίος διαθέτει ακόμη μερικά τμήματα που χρησιμοποιούν.

Επιστρέφοντας στην Αλ Ούλα θα δούμε το παλιό μονοπάτι του Νταντάν (Dadan), μία οδός περίπου τριών χιλιομέτρων που ένωνε την παλιά πόλη της Αλ Ούλα με το Βασίλειο του Νταντάν. Το μονοπάτι περνά μέσα από καλλιέργειες κίτρου που ευωδιάζουν γεμίζοντας με μεθυστικά αρώματα τον αέρα. Πριν τελειώσει η ημέρα, θα επισκεφθούμε και το παζάρι της Παλιάς Πόλης, κι έπειτα θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: ΑΛ ΟΥΛΑ (ξενάγηση)

Λίγο μετά το πρωινό, ξεκινάμε για την εξερεύνηση παλαιότερο κομμάτι της Αλ Ούλα, μιας ερειπωμένης πόλης μέσα στην αχανή έρημο. Θαυμάζουμε τα camp των Βεδουίνων και τα παραδοσιακά χωριά τους. Άλλωστε, οι Βεδουίνοι είναι πάντα εκεί, φύλακες και πολεμιστές, συνυφασμένοι με την έρημο που ζουν ελεύθεροι στον δικό τους παράδεισο.

Συνεχίζουμε με βόλτα στο μονοπάτι Al Ula Oasis Trail, μία διαδρομή περίπου 3 χλμ. με φοίνικες και πολλά σημεία που θα μας κάνουν να σταθούμε για να πετύχουμε την τέλεια φωτογραφική λήψη.

Θα έρθουμε στη συνοικία Αλ Τζαντίντα, στην γκαλερί Art Square, στην πλατεία Μουαγιάντα με τις πολλαπλές επιλογές φαγητού και την πλατεία Κανάτ, σε μια απολαυστική διαδρομή σε πολύ ενδιαφέροντα σημεία στην Αλ Ούλα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΑΛ ΟΥΛΑ: ολοήμερη εκδρομή στο φαράγγι Ουάντι Ντισά

Η σημερινή ημέρα μάς επιφυλάσσει εξόρμηση στη μαγευτική φύση της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα απολαύσουμε την ποικιλομορφία των τοπίων και των εικόνων αυτής της χώρας.

Αναχωρούμε, λοιπόν, με προορισμό το φαράγγι Ουάντι Ντισά (Wadi Disah), αυτό το θαύμα της φύσης που για χρόνια ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό των μυημένων φυσιολατρών και πεζοπόρων, έως ότου κατασκευάστηκε ο δρόμος που οδηγεί στην κοντινή πόλη Ντισά και μέχρι τη στιγμή που ο δορυφόρος… συνέλαβε και κατέγραψε το σημείο στον χάρτη.

Εμείς σήμερα θα επισκεφτούμε και θα περπατήσουμε στο φαράγγι, θα εντυπωσιαστούμε από τους επιβλητικούς βράχους που το οριοθετούν, οι οποίοι στην ανατολική είσοδο του Ουάντι Ντισά ξεπερνούν τα 100 μέτρα, ενώ στη δυτική είσοδο φτάνουν μέχρι και τα 500 μέτρα! Από εκεί, από την κορυφή των θεόρατων βράχων, εκατέρωθεν του φαραγγιού, η θέα είναι απλά συγκλονιστική!

Κατά τη διάρκεια της εκδρομής, θα απολαύσουμε ένα γεύμα με παραδοσιακές γεύσεις της χώρας, ώστε να πάρουμε δυνάμεις για την πεζοπορία που ακολουθεί.

Θα περπατήσουμε μέσα σε αυτήν την πανέμορφη κοιλάδα και θα εξερευνήσουμε το φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων που διασχίζει το Τζεμπέλ Καρακίρ (Jebel Qaraqir), το όρος από ψαμμόλιθο που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νότια της πόλης Ταμπούκ.

Άλλο ένα συγκλονιστικό - και εντελώς απροσδόκητο - χαρακτηριστικό του φαραγγιού Ντισά είναι το ποτάμι που ρέει κατά μήκος της δυτικής πλευράς, με κατεύθυνση προς την ομώνυμη πόλη. Καθώς, λοιπόν, θα περπατάμε στη μαγευτική αυτή κοιλάδα και θα θαυμάζουμε τους επιβλητικούς βράχινους όγκους, το θέαμα της καταπράσινης όασης που θα αντικρίσουμε με τους φοίνικες που δεσπόζουν κατά μήκος της κοίτης του ποταμού θα μας εντυπωσιάσει!

Στα μισά, περίπου, του φαραγγιού το νερό δεν σταματάει να κυλάει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χαρίζοντας στο φαράγγι πλούσια βλάστηση, με καλαμιές ύψους 3 μέτρων, πολυάριθμα φοινικόδεντρα και θάμνους, που έχουν φυτρώσει, θαρρείς, πάνω στα βράχια!

Γεμάτοι όμορφες εικόνες από επιβλητικά τοπία και έχοντας ζήσει μία αξέχαστη εμπειρία πεζοπορίας στο μαγευτικό αυτό φαράγγι, παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής στην Αλ Ούλα. Καθ’ οδόν θα κάνουμε μια τελευταία στάση σε ένα σημείο ιδανικό για να απολαύσουμε τη θέα ολόκληρης της κοιλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Αλ Ούλα.

 

7η ημέρα: ΑΛ ΟΥΛΑ – ΜΕΔΙΝΑ

Αναχωρούμε από την Αλ Ούλα με προορισμό μας τη Μεδίνα, στο μέσον περίπου της απόστασης Αλ Ούλα – Τζέντα. Η Μεδίνα είναι μία από τις δύο πλέον ιερές πόλεις των μουσουλμάνων, μαζί με τη Μέκκα, με τη διαφορά πως εδώ επιτρέπεται η επίσκεψη και σε πιστούς άλλων θρησκειών. Πόλος έλξης πολλών επισκεπτών που έρχονται εδώ για να εκπληρώσουν το «χατζ» (το ιερό προσκύνημα των μουσουλμάνων), η Μεδίνα έχει χτιστεί γύρω από το μεγάλο Τέμενος του Προφήτη. Το ίδιο το τέμενος μάλιστα λέγεται πως χτίστηκε αυτοπροσώπως από τον Μωάμεθ. Στο τέμενος δεν μπορούμε να μπούμε αλλά θα το δούμε εξωτερικά.

Θα δούμε ακόμη δύο τεμένη (είπαμε η πόλη είναι από τις ιερότερες του Ισλάμ), το Άγιο Τέμενος και το Τέμενος Κίμπα, στενά συνδεδεμένα με τη ζωή του Μωάμεθ. Θα κάνουμε τη βόλτα μας στην πόλη και στα καταστήματα, με χρόνο στη διάθεσή μας για περιπάτους σε χαλαρούς ρυθμούς. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: ΜΕΔΙΝΑ – ΤΖΕΝΤΑ

Αναχωρούμε από τη Μεδίνα για την Τζέντα. Χάρη στο λιμάνι της, η Τζέντα θεωρείται η πιο κοσμοπολίτικη πόλη της Σαουδικής Αραβίας, με την έννοια τουλάχιστον που η λέξη αυτή έχει σε μια χώρα τόσο συντηρητική και «κλειστή» όσο αυτή. Είναι μάλιστα και από τους αρχαιότερους οικισμούς της χώρας και διαχρονική πύλη εισόδου για τους προσκυνητές που έρχονταν (και έρχονται έως και σήμερα) στη Μέκκα.

Άφιξη στην Τζέντα, μεταφορά στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση. Στη συνέχεια ξεκινάμε τη γνωριμία μας με την πόλη.

Ξεκινάμε την εξερεύνηση της Τζέντα με μία βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο Corniche της πόλης, μήκους 35 χλμ. με τα μοντέρνα γλυπτά διάσημων καλλιτεχνών. Εδώ, θα ακουστούν αμέτρητα φωτογραφικά «κλικ», καθώς θα απαθανατίζετε τη μαγευτική θέα στην Ερυθρά Θάλασσα! Να σημειωθεί ότι «Jeddah» στα αραβικά σημαίνει «γιαγιά» γιατί σύμφωνα με την αραβική μυθολογία, εδώ ήταν το μέρος που έπεσε η «γιαγιά» της ανθρωπότητας, Εύα, όταν έφυγε από τον Παράδεισο.

Θα συνεχίσουμε την ξενάγησή μας περιδιαβαίνοντας στο ιστορικό κομμάτι της πόλης με τις μοναδικές ατμοσφαιρικές εικόνες. Εκεί θα επισκεφθούμε τον Οίκο Νασέεφ (Naseef house), ένα ιστορικό κτίριο στη συνοικία Αλ-Μπαλάντ (Al-Balad), κατοικία κάποτε του κυβερνήτη της Τζέντα Ομάρ Νασέεφ Εφέντη, γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα. Το αρχοντικό αποτέλεσε κατοικία βασιλιάδων και επίσημων προσκεκλημένων, και δεν είναι να απορεί κανείς με τη χλιδή και την πολυτέλεια που το χαρακτηρίζει: στα 106 δωμάτια φιλοξενούνται πολύτιμα έργα τέχνης, από ζωγραφική μέχρι έργα περίτεχνης αραβικής καλλιγραφίας. Επίσης θα δούμε την Ιστορική Βόρεια Πύλη της Τζέντα και θα επισκεφτούμε το Τζαμί Αλ Σαφέ (Al Shafee Mosque).

Δείπνο και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας.

 

9η ημέρα: ΤΖΕΝΤΑ – Πτήση Επιστροφής

Επιβίβαση στην πτήση επιστροφής και άφιξη σε ΑΘΗΝΑ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΛΑΡΝΑΚΑ.

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

 

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  21/12/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Πτήσεις με Aegean - Τιμή από 2490€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 2490 € 890 €
  Twin Room 2490 € 890 €
  Triple Room 2490 € 890 €
  Single Room 3280 € 890 €

Extras

+ Βίζα Σαουδικής Αραβίας :  0 €

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με Aegean.
  • Ξενοδοχεία 4* σε Ριάντ, Αλ Ούλα, Μεδίνα, Τζέντα
  • Ημιδιατροφή καθημερινά.
  • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις με Έλληνα αρχηγό/συνοδό και αγγλόφωνους τοπικούς ξεναγούς.
  • Μεταφορές με πολυτελή πούλμαν.
  • Βίζα Σαουδικής Αραβίας
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι αεροδρομίων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.).
  • Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων:  890€.

 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία

Πτήσης

Διαδρομή
(Από –  Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα

Άφιξης

Α3 952

21/12/2023

ΑΘΗΝΑ – ΡΙΑΝΤ

22:10

02:55 +1

Α3 951

29/12/2023

ΤΖΕΝΤΑ – ΑΘΗΝΑ

03:45

06:25