Skip to main content

Μεγάλη εξερεύνηση της Αιγύπτου με SUN FESTIVAL - Το πληρέστερο πρόγραμμα που προτάθηκε ποτέ για την Αίγυπτο… | 09.10.2023 Διάρκεια: 15 ΗΜΕΡΕΣ από 2599

Αναχώρηση: 9/10

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΚΑΪΡΟ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και απευθείας πτήση για την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο. Άφιξη και άμεση αναχώρηση για την παραθαλάσσια Αλεξάνδρεια, την πόλη που ίδρυσε το 331 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος, έγινε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του αρχαίου κόσμου κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Πτολεμαίων και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον ελληνισμό μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Σήμα κατατεθέν της Αλεξάνδρειας ήταν ο Φάρος, ένα από τα 7 Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, που καταστράφηκε δύο φορές από ισχυρούς σεισμούς. Τα απομεινάρια του χρησιμοποίησε ο Μαμελούκος σουλτάνος Καΐτ Μπέη το 1480, προκειμένου να κατασκευάσει το υπάρχον φρούριο. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: ολοήμερη ξενάγηση

Η ξενάγησή μας στην πόλη ξεκινά σήμερα από τα θερινά ανάκτορα του βασιλιά Φαρούκ και τους υπέροχους κήπους της Μοντάζα. Εν συνεχεία κατά τη διάσχιση της περίφημης κορνίς, θα επισκεφθούμε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το Τζαμί Ελ Μόρσυ Αμπούλ Αμπάς (El-Mursi Abul-Abbas Mosque), την Κορνίς (Corniche), το σπίτι όπου έζησε και δημιούργησε ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, το Ελληνικό Νεκροταφείο (εάν μας επιτραπεί) καθώς και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο.

Και βέβαια θα επισκεφτούμε τη Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, κτισμένη στο ίδιο σημείο όπου στεκόταν η αρχαία Βασιλική Βιβλιοθήκη, ένα εξαιρετικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, που φιλοδοξεί να αποκτήσει τη λάμψη της αντίστοιχης αρχαίας Πτολεμαϊκής. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ – ΚΑΪΡΟ (Χριστιανικό Κάιρο, Αγορά Χαν Ελ Χαλίλι)

Πρωινή αναχώρηση για το Κάιρο, με καθοδόν επισκέψεις στο Κοπτικό Μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου στην Έρημο της Νιτρίας (Wadi Natrun) και στα κοντινά Μοναστήρια Μπαράμους και Συριανών (εάν μας επιτραπεί η είσοδος). Συνεχίζουμε για το Κάιρο, το οποίο κτίσθηκε από τους Άραβες το 969 μ.Χ. και το όνομά του στα αραβικά σημαίνει «η νικήτρια».

Το Κάιρο (Cairo) σήμερα είναι μια πολύβουη πόλη 20 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου συνδυάζονται αρμονικά χιλιάδες χρόνια Ιστορίας με λαμπρά φωτισμένες λεωφόρους και μοντέρνα, πανύψηλα κτίρια. Η ξενάγησή μας ξεκινά από το Παλαιό Κάιρο (Μισρ ελ-Καντίμα), τον χριστιανικό προμαχώνα της Αιγύπτου. Στην περιήγησή μας θα επισκεφθούμε την Κοπτική εκκλησία της Παρθένου (Κρεμαστή Εκκλησία), την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και την Εκκλησία Αγ. Σέργιου και Βάκχου, την αρχαιότερη της πόλης, στα υπόγεια της οποίας βρίσκεται ένα σπήλαιο, που το αποκαλούν Family Crypt, δηλαδή Κρύπτη της Οικογένειας.

Θα επισκεφθούμε το Μουσείο Πολιτισμού με τις 23 βασιλικές μούμιες που μεταφέρθηκαν με μία φαντασμαγορική παρέλαση από το παλιό μουσείο. Και συνεχίζουμε με την περιήγησή μας σε ένα από τα πιο γνωστά σουκς της Ανατολής, το φημισμένο Χαν Ελ Χαλίλι.

Κοσμήματα από ασήμι και χρυσό, υφάσματα, διακοσμητικά αντικείμενα, μπακίρια και ένα σωρό άλλα είδη σε μοναδικές τιμές, μια ευκαιρία για ψώνια και εξάσκηση στο πατροπαράδοτο ανατολίτικο παζάρεμα! Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΚΑΪΡΟ: Μέμφιδα, Σακκάρα, Νταχσούρ, Γκίζα

Τη σημερινή ημέρα θα γνωρίσουμε και θα θαυμάσουμε τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους των Πυραμίδων. Ακολουθώντας χρονολογικά την εξελεγκτική κατασκευαστική τους πορεία θα ξεκινήσουμε από την αρχαία Πρωτεύουσα της Αιγύπτου, τη Μέμφιδα, 19 χλμ νότια του Καΐρου, στη δυτική όχθη του Νείλου. Αφού θαυμάσουμε τον Κολοσσό του Ραμσή Β’ θα περιηγηθούμε στην τεράστια νεκρόπολή της Σακκάρα (Saqqara), και θα θαυμάσουμε τον Τάφο του Μερερούκα, το Σεράπειο, την Πυραμίδα του Ουνίς και την Djoser (Βαθμιδωτή Πυραμίδα) - την πρώτη στον κόσμο ανεγερθείσα πυραμίδα. Συνεχίζουμε με τη νεκρόπολη Νταχσούρ (Dahshur), όπου βρίσκονται τα πιο γνωστά μνημεία από την περίοδο βασιλείας του Σνεφρού, του πατέρα του Χέοπα, μεταξύ των οποίων η Ρομβοειδής Πυραμίδα και η Κόκκινη Πυραμίδα, από τις αρχαιότερες, μεγαλύτερες, και καλύτερα διατηρημένες Πυραμίδες στην Αίγυπτο. Συνεχίζουμε την περιήγηση μας στους αρχαιολογικούς χώρους των Πυραμίδων με τις Πυραμίδες της Γκίζας (Giza), ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το μόνο που έχει διασωθεί.

Στη Νεκρόπολη της Γκίζας θα περιηγηθούμε και θα θαυμάσουμε τη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, γνωστή και ως "η Μεγάλη Πυραμίδα" (ξενάγηση και στο εσωτερικό της) και τις Πυραμίδες του Χεφρήνου και του Μυκερίνου. Επίσης τη Μεγάλη Σφίγγα, ίσως το πιο αρχαίο άγαλμα στον κόσμο, που παραμένει μέχρι και σήμερα ανεπιβεβαίωτο ποιον απεικονίζει η προτομή της και από ποιον χτίστηκε – εικάζεται ότι χρονολογείται από τη Βασιλεία του Χεφρήνου και απεικονίζει τον ίδιο. (Λόγω ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων κατά τη διάρκεια του Χειμώνα θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίσκεψη όλων των αναφερόμενων αρχαιολογικών χώρων).

Κατά την επιστροφή μας στο Κάιρο θα θαυμάσουμε εξωτερικά το υπό περάτωση Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GRAND EGYPTIAN MUSEUM), GEM όπως λέγεται, που θα φιλοξενήσει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ένα τεράστιο μεταμοντέρνο κτίριο, που οι προεξέχουσες γραμμές το κάνουν να μοιάζει σαν ένα τεράστιο πλοίο που προσάραξε στην έρημο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: ΚΑΪΡΟ: Σινταντέλα, Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων

Συνεχίζουμε την ξενάγησή σας στο Κάιρο. Θα δούμε την περιοχή της Σιταντέλα, στο ισλαμικό κομμάτι του Καΐρου, που περιλαμβάνει δύο οικισμούς, το Φουστάτ και το πιο σύγχρονο Αλ Καχίρα. Θα επισκεφθούμε το Τζαμί του Ιμπν Τουλούν (Mosque of Ibn Tulun), το παλαιότερο και μεγαλύτερο στο Κάιρο, το Τζαμί Αλ-Ριφά (Al-Rifa'i Mosque) που είναι επίσης το βασιλικό μαυσωλείο της οικογένειας του Μοχάμεντ Άλι, το Τζαμί - Μεντρεσέ του Σουλτάνου Χασσάν και το Φρούριο του Σαλαντίν με το Τζαμί του Μοχάμεντ Αλί (Mosque of Muhament Ali).

Η περιήγησή μας στο Κάιρο θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στο σπουδαίο Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, το πρώτο κτίριο στον κόσμο που κτίστηκε το 1902 ως Μουσείο, όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 120.000 εκθέματα από όλες τις περιόδους της Αιγυπτιακής ιστορίας και ανάμεσά τους τα μοναδικά ευρήματα του τάφου του Τουταγχαμών.

 

6η ημέρα: ΚΑΪΡΟ – πτήση για ΛΟΥΞΟΡ: Άβυδος – Δένδερα

Πτήση για Λούξορ νωρίς το πρωί. Άφιξη και επιβίβαση στο πούλμαν για την εκδρομή μας στην Άβυδο & Δένδερα. Σήμερα θα επισκεφθούμε έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου, την Άβυδο. Το όνομα αυτό είναι ελληνιστικό και προήλθε από παραφθορά του αιγυπτιακού «Αμπτζού», που σήμαινε «Λόφος του Συμβόλου» ή «Κάρα», από την κεφαλή του Οσίριδος, που πίστευαν ότι φυλασσόταν εκεί.

Η Άβυδος ανέκαθεν είχε συσχετισμούς με τη μεταθανάτιο ζωή, ως κέντρο λατρείας του Κεντί Αμεντιού, του «Πρώτου των Δυτικών», δηλαδή των νεκρών, τσακαλόμορφου θεού, που αργότερα συνδέθηκε με τον Άνουβι, καθώς και τον, της ιδίας μορφής και υφής θεό, Βεπβαβέτ. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι κοντά στην Άβυδο υπήρχε η είσοδος του Κάτω Κόσμου.

Στην πόλη αυτή υπάρχει σημαντικότατο νεκροταφείο των πρώτων Φαραώ, μεταξύ αυτών και ο τάφος του Νάρμερ. Το πιο ενδιαφέρον μνημείο που θα δούμε είναι ο ναός του Οσίριδος, κτισμένος από τον Σέτι Ι (1318-1304 π.Χ.) και τον γιο του, Ραμσή ΙΙ, τον επιλεγόμενο Μέγα (1304-1237 π.Χ.). Σε ένα υπέρθυρο της εξωτερικής αίθουσας εμφανίζονται παράξενα ιερογλυφικά που παραπέμπουν σε ελικόπτερο, ταχύπλοο, αεροπλάνο κ.ά. Πίσω από τον ναό υπάρχει το Οσίρειον, μια μεγαλιθική κατασκευή που πιστεύεται ότι είναι σύγχρονη του ναού, αλλά δεν υπάρχει καμία σχετική ένδειξη.

Επόμενος σταθμός μας είναι η Δένδερα με τον διάσημο ναό της Χαθόρ. Το παρόν κτίσμα είναι ελληνορωμαϊκό, στη θέση όμως παλαιοτέρων, το αρχαιότερο των οποίων ανάγεται στην εποχή του Χέοπος. Προφανώς η Δένδερα ήταν ένα είδος Ασκληπιείου, αφιερωμένο στη Χαθόρ, σύζυγο του Ώρου, θεά του ουρανού, της ιάσεως και της γονιμότητας, που κατά την ελληνιστική περίοδο συνδέθηκε με την Αφροδίτη. Ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο του ναού είναι το αντίγραφο (το αυθεντικό βρίσκεται στο Λούβρο) του ζωδιακού κύκλου των Αιγυπτίων. Επιστροφή στο Λούξορ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: ΛΟΥΞΟΡ: ναός Λούξορ – Καρνάκ

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το μεγαλειώδες συγκρότημα ναών Καρνάκ (Karnak), ένα τεράστιο σύμπλεγμα αφιερωμένο στη Θηβαϊκή Τριάδα των θεών Άμμωνα-Ρα, Μουτ και Χονσού, που άρχισε να χτίζεται από τον φαραώ Ραμσή ΙΙ και επεκτάθηκε στους επόμενους αιώνες από πολλούς φαραώ.

Η ημέρα μας συνεχίζεται με την Λεωφόρο των Σφιγγών και τον Ναό του Λούξορ (Luxor), ο οποίος βρίσκεται μέσα στην πόλη, δίπλα στον Νείλο. Ο ναός αυτός, αφιερωμένος επίσης στη Θηβαϊκή Τριάδα, χτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα από την Χατσεψούτ (1508-1458 π.Χ.), μια από τις ελάχιστες γυναίκες (μόλις έξι!) που κυβέρνησαν ως φαραώ. Ο ναός αυτός είναι καλύτερα επισκέψιμος βράδυ επειδή είναι ανοιχτός έως αργά και υποβλητικά φωτισμένος. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: ΛΟΥΞΟΡ – ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΝΕΙΛΟ: Κοιλάδα Βασιλέων

Επιβιβαζόμαστε στο κρουαζιερόπλοιο και ξεκινάμε την κρουαζιέρα μας στον Νείλο.

Κατά τη σημερινή μας ξενάγηση θα επισκεφθούμε την Κοιλάδα των Βασιλέων, τη νεκρόπολη των αρχαίων Θηβών, στη δυτική όχθη του Νείλου. Το φαράγγι που ονομάζεται σήμερα «Κοιλάδα των Βασιλέων» λεγόταν «Σπουδαίο Μέρος» ή «Μέρος της Αλήθειας»: σ’ αυτή τη μεγαλειώδη τοποθεσία αναπαύονταν κάποτε οι φαραώ μέσα σε γιγάντιες πέτρινες σαρκοφάγους, περιμένοντας την αθανασία.

Φαίνεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι διάλεξαν αυτή την απόμακρη χαράδρα ως τελευταίο τόπο κατοικίας των βασιλιάδων τους και για συμβολικούς, αλλά και για πρακτικούς λόγους. Κοιτάζοντας από τα λιβάδια των Θηβών, εκεί ήταν το σημείο όπου έδυε ο ήλιος, που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συσχέτιζαν με τη μεταθανάτια ζωή. Στην Κοιλάδα βρίσκονται περισσότεροι από 60 τάφοι, αναμεσά τους και ο ασύλητος τάφος του Τουτ-Ανχ-Αμόν (Τουταγχαμών) που ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Κάρτερ το 1922, του Σέτι Α΄, του Ραμψή Γ΄, του Τούθμωση και της Νεφερτίτης.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τον μοναδικής αρχιτεκτονικής τριώροφο νεκρικό ναό της Χατσεψούτ, της μοναδικής γυναίκας Φαραώ στην ιστορία, με τις άκρως ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες της εκστρατείας στο Πουντ, σημερινή Σομαλία, καθώς και τους Κολοσσούς του Μέμνονα, δύο καθιστά χωρίς πρόσωπο αγάλματα, ύψους 18 μέτρων.

Το βράδυ σάς προτείνουμε να παρακολουθήσετε την καταπληκτική παράσταση του «Ήχος και Φως» στον ναό του Καρνάκ. Διανυκτέρευση στο πλοίο.

 

9η ημέρα: ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΝΕΙΛΟ

Πολύ πρωινό ξύπνημα για όσους επιθυμούν να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία πτήσης με αερόστατο πάνω από το Λούξορ και την κοιλάδα των Βασιλέων (ατομικό κόστος).

Ξεκούραση στο πλοίο και αργότερα μία υπέροχη βόλτα με φελούκες στο Λούξορ για να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα και επίσκεψη στο Νησί της Μπανάνας. Επιστροφή στο πλοίο μας και διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΝΕΙΛΟ: Εντφού, Κομ Όμπο

Καθώς αναπλέουμε τον Νείλο, περνάμε από το κλειδί του Νείλου (φράγμα της Έσνα), όπου αλλάζει η στάθμη του ποταμού, και ο επόμενος σταθμός μας θα είναι το Εντφού, η Απολλωνόπολις των Ελλήνων, με αρχαιοτάτη ιστορία και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ξεχωρίζει ο ναός του Ώρου, ο καλύτερα διατηρημένος ναός στην Αίγυπτο: το σημερινό κτίσμα, επί φαραωνικής βάσεως, είναι πτολεμαϊκό, άρχισε να κτίζεται το 237 π.Χ., εγκαινιάσθηκε το 142 π.Χ., ολοκληρώθηκε το 57 π.Χ. και καταστράφηκε το 391 μ.Χ. Το Εντφού είναι το μέρος όπου διεξήχθη η μυθική μάχη μεταξύ του Ώρου και του κακού δαίμονος, Σεθ, και έληξε με την ήττα του δευτέρου, πράγμα που απεικονίζεται στις τοιχογραφίες.

Επόμενη στάση μας το Κομ Όμπο (Εντφού), 45 χλμ. περίπου βόρεια του Ασσουάν. Το Κομ Όμπο, η ελληνιστική πόλις Όμβος, έχει στρατηγική θέση ως σταθμός των καραβανιών προερχομένων από την Νουβία και είχε κατοικηθεί πριν τους ελληνιστικούς χρόνους. Το ενδιαφέρον μας εδώ είναι ο διπλός ναός του θεού-κροκοδείλου Σομπέκ, και του Ώρου του Πρεσβυτέρου ή Αρόερη, ο οποίος μετέπειτα συνδέθηκε με τον Απόλλωνα. Αν και πρόκειται περί ενός συγκροτήματος, τα πάντα είναι διπλά, ως αντικαθρέπτισμα, κατά τον διαμήκη άξονα του ναού. Ενδιαφέρουσα είναι η παράστασις αντικειμένων χειρουργικής καθώς και το «Νειλόμετρο», ένα διαβαθμισμένο φρέαρ όπου μετρούσαν την πλημμύρα του Νείλου. Επιστροφή στο πλοίο μας και συνέχεια του πλου. Διανυκτέρευση στο πλοίο.

 

11η ημέρα: ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΝΕΙΛΟ: Ασσουάν

Πλέοντας φτάνουμε στο Ασσουάν, το όριο της φαραωνικής Αιγύπτου και η πύλη της Νουβίας, του Κους όπως την ονόμαζαν. Το όνομα “Ασσουάν” είναι παραφθορά του ονόματος της Αιγυπτίας θεάς του τοκετού Σουενέτ, που συνδέθηκε με την αρχαία Ελληνίδα θεά Ειλείθυια και τη Ρωμαία Λουσίνα. Στο Ασσουάν θα δούμε το Παλαιό Φράγμα που χτίστηκε από τους Βρετανούς το 1902 και το Ψηλό (Νέο) Φράγμα που ολοκληρώθηκε, με σοβιετική βοήθεια, το 1976. Θα συνεχίσουμε στα αρχαία λατομεία γρανίτη και θα δούμε τον Ημιτελή Οβελίσκο, τον μεγαλύτερο οβελίσκο της αρχαιότητας που έχει βρεθεί. Απόγευμα ελεύθερο για ξεκούραση μια και μας περιμένει μια έντονη ημέρα την επομένη γεμάτη συγκινήσεις. Δείπνο και διανυκτέρευση στο πλοίο.

 

12η ημέρα: ΑΣΣΟΥΑΝ: Αγιλκία, Νούβικο Χωριό Gharb Soheil

Σήμερα θα επισκεφτούμε τη νήσο Αγιλκία, περίπου οκτώ χιλιόμετρα νότια του Ασσουάν για να ξεναγηθούμε στους ναούς της νήσου Φίλαι. Ο πληθυντικός αριθμός του ονόματος αναφέρεται στο γεγονός ότι προ της κατασκευής του Ψηλού Φράγματος υπήρχαν δύο νησιά και το ένα, αυτό που έφερε ναούς, καταποντίστηκε από τη δημιουργηθείσα, τεχνητή λίμνη Νάσερ.

Οι ναοί της Ίσιδας και του Όσιρη μεταφέρθηκαν, με μέριμνα και έξοδα της UNESCO, στο νησί Αγιλκία. Το νησί Φίλαι εθεωρείτο ως ένας από τους τόπους της ταφής του Όσιρη, κατά συνέπεια ήταν άβατον. Σύμφωνα με τον μύθο, τα πουλιά δεν πετούσαν από επάνω, ούτε ψάρια πλησίαζαν τις όχθες.

Στη συνέχεια θα αποβιβαστούμε στη δυτική όχθη του Νείλου, για να απολαύσουμε τη μοναδική ατμόσφαιρα του Νούβικου Χωριού Gharb Soheil με τα πολύχρωμα σπίτια του. Το χωριό είναι γεμάτο με γεωμετρικά σχήματα και έντονα χρώματα που αντιπροσωπεύουν τις τρεις πιο σημαντικές πηγές ζωής για τους Νούβιους - τη γη, που αντιπροσωπεύεται από το πράσινο, τον ήλιο, που αντιπροσωπεύεται από ένα εκπληκτικό κίτρινο και τον ουρανό και τον Νείλο, που αντιπροσωπεύονται από διάφορες αποχρώσεις του μπλε.

Θα γνωρίσουμε την κουλτούρα των Νουβίων και θα περιπλανηθούμε στα παζάρια και τις αγορές του χωριού όπου πωλούνται παραδοσιακά τοπικά χειροτεχνήματα, φαγητά και μπαχαρικά. Επιστροφή και διανυκτέρευση στο Ασσουάν.

 

13η ημέρα: ΑΣΣΟΥΑΝ: Νήσος Ελεφαντίνη – Νήσος Κίτσενερ

Πρωινό ελεύθερο για να ξεκουραστούμε. Νωρίς το απόγευμα θα επιβιβασθούμε σε φελούκες, χαρακτηριστικά τοπικά ιστιοφόρα, και θα επισκεφθούμε τη νήσο Ελεφαντίνη και τη νήσο του Κίτσενερ. Στην Ελεφαντίνη υπάρχουν τα πρώτα ευρήματα ανθρώπινης κατοίκησης στην περιοχή χρονολογούμενα από την Νεολιθική Εποχή καθώς και φαραωνικοί ναοί με κυριότερο αυτόν του Χνουμ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

14η ημέρα: ΑΣΣΟΥΑΝ: Αμπού Σιμπέλ – Sun Festival

Πολύ νωρίς τα ξημερώματα, περίπου στη 01:00 π.μ., αναχωρούμε οδικώς για το Αμπού Σιμπέλ, περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιότερα από το Ασσουάν. Το Αμπού Σιμπέλ περιλαμβάνει δύο ναούς που κτίσθηκαν από τον Ραμσή ΙΙ, έναν για τον εαυτό του και έναν για τη σύζυγό του Νεφερτάρι. Οι ναοί δεν ήταν ανέκαθεν σε αυτήν την τοποθεσία. Με την κατασκευή του Ψηλού Φράγματος θα πλημμύριζαν, κι έτσι μεταφέρθηκαν από την UNESCO (1964-1968) και με παγκόσμια υλικοτεχνική βοήθεια, 65 μέτρα ψηλότερα και 200 μέτρα μακρύτερα από τον Νείλο.
Οι ναοί κατασκευάσθηκαν εις ανάμνηση της νίκης του Καντές, όπως μαρτυρούν οι εξαιρετικές τοιχογραφίες. Το θέαμα είναι καταπληκτικό, ιδίως την αυγή, αφού τα κολοσσιαία, ύψους 20 μέτρων, αγάλματα είναι σχεδόν αλώβητα. Στο Ασσουάν βρισκόταν ο πρώτος καταρράκτης, από τους έξι αρχαίους (και υπάρχοντες τέσσερις), σε όλο το μήκους των 6.695 χιλιομέτρων του ποταμού.
Στο Αμπού Σιμπέλ θα παρακολουθήσουμε ένα πραγματικά σπάνιο όσο και εντυπωσιακό θέαμα: είναι η γιορτή του Ήλιου, το Sun Festival, που πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο, και σε πολύ συγκεκριμένες ημέρες: στις 22 Φεβρουαρίου και στις 22 Οκτωβρίου.
Είναι οι μέρες κατά τις οποίες οι ακτίνες του ηλίου διεισδύουν στον ναό του Αμπού Σιμπέλ και πέφτουν ακριβώς πάνω στα τρία από τα τέσσερα αγάλματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του, φωτίζοντας ιδιαίτερα το πρόσωπο του Ραμσή Β’: το μόνο άγαλμα που δεν φωτίζεται είναι ο Πταχ, ο «θεός του σκότους». Ο ναός αυτός σχεδιάστηκε με τον συγκεκριμένο αυτόν τρόπο από τον φαραώ Ραμσή Β’ ο οποίος επέλεξε ως ημερομηνία που οι ακτίνες του ήλιου θα έμπαιναν στον ναό την 22η Φεβρουαρίου, ημέρα της επετείου για την άνοδό του στον θρόνο. Η μόνη άλλη ημέρα που συμβαίνει το ίδιο γεγονός είναι η 22η Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων του. Στη συνέχεια επιστρέφουμε στο Ασσουάν. Υπόλοιπη μέρα στη διάθεσή σας για ξεκούραση. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

15η ημέρα: ΑΣΣΟΥΑΝ – πτήση για ΚΑΪΡΟ – Πτήση επιστροφής

Πρωινό και μετάβαση στο αεροδρόμιο, από όπου πετάμε, μέσω Καΐρου, για την Ελλάδα.

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  9/10/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 2599€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 2599 € 400 €
  Twin Room 2599 € 400 €
  Triple Room 2599 € 400 €
  Single Room 3649 € 400 €

Extras

+ ΒΙΖΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ :  25 €

 

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Ξενοδοχείο 5* (3 διανυκτερεύσεις στο Κάιρο)
  • Κρουαζιέρα στο Νείλο με 4 διανυκτερεύσεις σε κρουαζιερόπλοιο 5* (τοπικής κατηγοριοποίησης).
  • Ημιδιατροφή καθημερινά (στα ξενοδοχεία), πλήρης διατροφή στο κρουαζιερόπλοιο.
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, επισκέψεις, όπως αναλυτικά αναγράφονται στο πρόγραμμά μας.
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός - βιβλίο στα Ελληνικά

 

Δεν περιλαμβάνονται
(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι, επιβάρυνση καυσίμων, και επιπλέον ασφάλεια ατυχήματος, απώλειας αποσκευών και έξτρα καλύψεων (ενημερωθείτε από το τμήμα κρατήσεων), τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 400€
  • Βίζα Αιγύπτου: 25€
  • Φιλοδωρήματα: 60€ δίνονται τοπικά (υποχρεωτικά στην Αίγυπτο)

 

 

Αριθμός

Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα

?φιξης

MS 748

09/10/2023

ΑΘΗΝΑ – ΚΑΪΡΟ

13:15

15:10

MS 264

14/10/2023

ΚΑΪΡΟ – ΛΟΥΞΟΡ

08:30

09:35

MS 081

23/10/2023

ΑΣΣΟΥΑΝ – ΚΑΪΡΟ

07:00

08:25

MS 747

23/10/2023

ΚΑΪΡΟ – ΑΘΗΝΑ

10:10

12:15